বিত্ত মন্ত্ৰালয়
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্যৰ বাবে বাণিজ্যৰ নথিপত্ৰ আৰু বিত্তীয় সমাধানৰ বাবে এক উমৈহতীয়া মঞ্চ হিচাপে স্থাপন কৰা হ’ব ‘BHARATTRADENET’: কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৫-২৬
ভাৰতীয় অৰ্থনীতিক বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখলৰ সৈতে একত্ৰিত কৰাৰ বাবে ঘৰুৱা উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা হ'ব
উদ্যোগ ৪.০-এ উপস্থাপন কৰা সুযোগসমূহৰ মূলধন হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ চৰকাৰে ঘৰুৱা ইলেক্ট্ৰনিকছ উদ্যোগক সহায় কৰিব
উদীয়মান টায়াৰ ২ চহৰসমূহত বিশ্বব্যাপী সামৰ্থ্য কেন্দ্ৰ স্থাপনক উৎসাহিত কৰিবলৈ প্ৰস্তুত কৰা হ’ব এক ৰাষ্ট্ৰীয় কাঠামো
01 FEB 2025 1:15PM by PIB Guwahati
সুষম আঞ্চলিক বিকাশৰ জৰিয়তে ‘সবকা বিকাশ’ লাভৰ আমাৰ ঐকান্তিক যাত্ৰাত ৰপ্তানিয়ে ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিৰ মূল চালিকা শক্তি হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত দাখিল কৰা কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৫-২৬ৰ লক্ষ্য হৈছে ঘৰুৱা উৎপাদনত পৰিৱৰ্তনশীল সংস্কাৰ ৰূপায়ণ কৰা আৰু ভাৰতৰ অৰ্থনীতিক বিশ্ব যোগান শৃংখলৰ সৈতে আৰু অধিক একত্ৰিত কৰা।
BharatTradeNet (ভাৰত ট্ৰেড নেট)
বাণিজ্যিক নথিপত্ৰ আৰু বিত্তীয় সমাধানৰ বাবে এক উমৈহতীয়া মঞ্চ হিচাপে এটা ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি ‘ভাৰতট্ৰেডনেট’ (চমুকৈ বিটিএন) স্থাপন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। বাজেট ভাষণত শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয়, “বিটিএনে ইউনিফাইড লজিষ্টিক ইন্টাৰফেচ প্লেটফৰ্মৰ পৰিপূৰক বিবেচিত হ’ব আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পদ্ধতিৰ সৈতে মিলি যাব।
ভাৰতৰ অৰ্থনীতিক বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখলৰ সৈতে একত্ৰিতকৰণ
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৫-২৬ত বিত্তমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে ভাৰতীয় অৰ্থনীতিক বিশ্বৰ যোগান শৃংখলৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিবলৈ ঘৰুৱা উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে সহায় আগবঢ়োৱা হ’ব। এই পদক্ষেপক আগুৱাই নিবলৈ বস্তুনিষ্ঠ মাপকাঠীৰ ভিত্তিত খণ্ডসমূহ চিনাক্ত কৰা হ’ব।
ইয়াৰ উপৰিও নিৰ্বাচিত সামগ্ৰী আৰু যোগান শৃংখলৰ বাবে জ্যেষ্ঠ বিষয়া আৰু উদ্যোগ প্ৰতিনিধিৰে গঠিত সুবিধা প্ৰদানকাৰী গোট গঠন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে গুৰুত্বসহকাৰে কয় যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ হাতত উদ্যোগ ৪.০-এ উপস্থাপন কৰা সুযোগসমূহক মূলধন হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ যাৱতীয় উচ্চ পৰ্যায়ৰ দক্ষতা আৰু প্ৰতিভা আছে। তেওঁ আৰু কয়, “আমাৰ চৰকাৰে ঘৰুৱা ইলেক্ট্ৰনিকছ উদ্যোগক এই সুযোগবোৰক যুৱক-যুৱতীসকলৰ সুবিধাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সহায় কৰিব।”
জিচিচিৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় কাঠামো
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২৫-২৬ত উদীয়মান টায়াৰ ২ চহৰসমূহত গ্ল’বেল কেপেবিলিটি চেণ্টাৰসমূহক প্ৰসাৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যসমূহক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় কাঠামো প্ৰণয়নৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। এই কাঠামোত প্ৰতিভা আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি, আইন অনুসৰি সংস্কাৰ ৰূপায়ণ, আৰু উদ্যোগৰ সৈতে সহযোগিতাৰ বাবে ব্যৱস্থা সৃষ্টিৰ লক্ষ্যৰে ১৬টা ব্যৱস্থাৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰা হ’ব।
ৰপ্তানিৰ সম্পৰ্কীয় তথ্যৰ বাবে, ইয়াত ক্লিক কৰক -https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2098447

Ministry of Finance
‘BHARATTRADENET’ FOR INTERNATIONAL TRADE TO BE SET-UP AS A UNIFIED PLATFORM FOR TRADE DOCUMENTATION AND FINANCING SOLUTIONS: UNION BUDGET 2025-26
DOMESTIC MANUFACTURING CAPACITIES TO BE AUGMENTED FOR INTEGRATING INDIAN ECONOMY WITH GLOBAL SUPPLY CHAINS
GOVERNMENT WILL SUPPORT THE DOMESTIC ELECTRONIC EQUIPMENT INDUSTRY TO LEVERAGE THE OPPORTUNITY OF INDUSTRY 4.0
NATIONAL FRAMEWORK FOR STATES TO BE FORMULATED FOR PROMOTING GLOBAL CAPABILITY CENTRES IN EMERGING TIER 2 CITIES
01 FEB 2025 1:15PM by PIB Delhi
In our journey of realizing ‘Sabka Vikas’ by stimulating balanced growth of all regions, Exports have been reckoned as one of the powerful engines of India’s growth story. The Union Budget 2025-26 tabled in Parliament today by Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman, aims to initiate transformative reforms in domestic manufacturing and integrating India’s economy with global supply chains.
BharatTradeNet
A digital public infrastructure, ‘BharatTradeNet’ (BTN) for international trade has been proposed to be set-up as a unified platform for trade documentation and financing solutions. In the budget speech Smt. Sitharaman stated that, “BTN will complement the Unified Logistics Interface Platform and will be aligned with international practices”.
Integrating India’s Economy with Global Supply Chains
The Finance Minister announced in the Union Budget 2025-26 that support will be provided to develop domestic manufacturing capacities for integrating Indian economy with global supply chains. In this direction, the sectors will be identified based on an objective criteria.
It is also proposed that facilitation groups with participation of senior officers and industry representatives be formed for select products and supply chains.
Smt. Nirmala Sitharaman highlighted that the youth of India have both high skills and talent which are required for capitalizing on the opportunities related to Industry 4.0. “Our Government will support the domestic electronic equipment industry to leverage this opportunity for the benefit of the youth”, she added.
National Framework for GCC
It has been proposed in the Union Budget 2025-26 that a National Framework will be formulated as guidance to states for promoting Global Capability Centres in emerging tier 2 cities. This will suggest 16 measures for enhancing availability of talent and infrastructure, building-byelaw reforms, and mechanisms for collaboration with industry.
For related information on Exports, Click here -https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2098447