বিত্ত মন্ত্ৰালয়
২০২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত খুচুৰা মুদ্ৰাস্ফীতি ৫.৪%ৰ পৰা ২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত ৪.৯ %লৈ হ্ৰাস
২০২৪ আৰু ২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ মাজত মূল মুদ্ৰাস্ফীতি ০.৯ শতাংশ পইণ্ট হ্ৰাস পাইছে
বেয়া বতৰ আৰু যোগানৰ দিশত দেখা দিয়া বাধাই ভাৰতত খাদ্যৰ মুদ্ৰাস্ফীতিত প্ৰভাৱ পেলাইছে
ভাৰতৰ গ্ৰাহকৰ মূল্যৰ মুদ্ৰাস্ফীতি ২০২৬বিত্তীয় বৰ্ষত মুদ্ৰাস্ফীতিৰ ৪% কৰাৰ লক্ষ্য
কৃষি আৰু কৃষক প্ৰশিক্ষণৰ গৱেষণা উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে অপৰিহাৰ্য
31 JAN 2025 1:55PM by PIB Guwahati
বিভিন্ন চৰকাৰী পদক্ষেপ আৰু মুদ্ৰানীতিৰ ব্যৱস্থাৰ সহায়ত ভাৰতত খুচুৰা মুদ্ৰাস্ফীতি ২০২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ৫.৪ শতাংশৰ পৰা ২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত (এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ) ৪.৯ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে। কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে এই কথা আজি সংসদত উত্থাপন কৰা ২০২৪-২৫ৰ অৰ্থনৈতিক জৰীপত উল্লেখ কৰিছে।
খুচুৰা মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হ্ৰাসৰ মূল কাৰণ হৈছে ২০২৪ বিত্তীয় বৰ্ষ আৰু ২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষ (এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ)ৰ ভিতৰত মূল মুদ্ৰাস্ফীতি ০.৯ শতাংশ পইণ্ট হ্ৰাস পোৱা, যিটো মূলতঃ মূল সেৱাৰ মুদ্ৰাস্ফীতি আৰু ইন্ধনৰ মূল্যৰ মুদ্ৰাস্ফীতি হ্ৰাসৰ ফলত হোৱা বুলি জৰীপত প্ৰকাশ।
অৰ্থনৈতিক জৰীপে এই কথা উল্লেখ কৰিছে যে চৰকাৰৰ প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থা যেনে অত্যাৱশ্যকীয় খাদ্য সামগ্ৰীৰ বাফাৰ মজুত শক্তিশালী কৰা, মুক্ত বজাৰত মুকলি কৰা আৰু যোগানৰ নাটনিৰ সময়ত আমদানি লাঘৱ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা মুদ্ৰাস্ফীতি সুস্থিৰ কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ।
খাদ্যৰ মুদ্ৰাস্ফীতি নিয়ন্ত্ৰণৰ প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থা
জৰীপত কোৱা হৈছে যে ভাৰতৰ খাদ্যৰ মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ দৃঢ় হৈয়েই আছে, যাৰ ফলত শাক-পাচলি আৰু দাইলৰ দৰে কেইটামান খাদ্য সামগ্ৰীয়ে পৰিচালিত হৈছে। সামগ্ৰিক মুদ্ৰাস্ফীতিত শাক-পাচলি আৰু দাইলৰ অৱদান ২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত (এপ্ৰিলৰ পৰা ডিচেম্বৰলৈ) ৩২.৩ শতাংশ। এই সামগ্ৰীসমূহ বাদ দিলে ২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰ (এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ) গড় খাদ্য মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ আছিল ৪.৩ শতাংশ, যিটো সামগ্ৰিক খাদ্য মুদ্ৰাস্ফীতিতকৈ ৪.১ শতাংশ কম বুলি জৰীপত উল্লেখ কৰিছে।
জৰীপে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ঘূৰ্ণীবতাহ, প্ৰচণ্ড বৰষুণ, বানপানী, বজ্ৰপাত, শিলাবৃষ্টি, খৰাং আদিৰ দৰে বেয়া বতৰৰ পৰিস্থিতিয়ে শাক-পাচলিৰ উৎপাদন আৰু দামত প্ৰভাৱ পেলায়। এই বিৰূপ বতৰৰ পৰিস্থিতিয়ে সংৰক্ষণ আৰু পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰতো যথেষ্ট প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰে, যাৰ ফলত যোগান শৃংখলত সাময়িকভাৱে ব্যাঘাত জন্মে আৰু শাক-পাচলিৰ দাম বৃদ্ধি পায়।
জৰীপত কোৱা হৈছে যে উৎপাদন হ্ৰাস পোৱাৰ ফলত যোগানৰ বাধাৰ বাবে চৰকাৰে মূল্য নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে তৎকালীন ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাৰ পিছতো ২০২৪ বিত্তীয় বৰ্ষ আৰু চলিত বৰ্ষতো পিঁয়াজৰ মুদ্ৰাস্ফীতিৰ চাপ দৃঢ় হৈয়েই আছে। জৰীপত কোৱা হৈছে যে ২০২২-২৩ আৰু ২০২৩-২৪ চনত উৎপাদন কম হোৱাৰ বাবে ফলস্বৰূপে ২০২৪ আৰু ২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষ (এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ)ৰ বাবে পিঁয়াজৰ মুদ্ৰাস্ফীতিৰ চাপ পৰিছে। বিলাহীৰ যোগানত বাধাৰ বাবে বিলাহীৰ মূল্যৰ চাপ ২০২৩ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা মাজে মাজে উচ্চ হৈয়েই আছে। চৰকাৰৰ আন্তৰিক প্ৰচেষ্টা সত্ত্বেও বিলাহীৰ অতি নষ্ট স্বভাৱ আৰু উৎপাদন কম ৰাজ্যতে কেন্দ্ৰীভূত হোৱাৰ বাবে ইয়াৰ দাম উচ্চ হৈয়েই আছিল বুলি জৰীপত উল্লেখ কৰিছে।
দাইল, তৈলবীজ, বিলাহী আৰু পিঁয়াজৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰিবলৈ জলবায়ুৰ প্ৰতি সুস্থিৰতা শস্যৰ জাত বিকশিত কৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰীভূত গৱেষণা, উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা আৰু শস্যৰ ক্ষতি হ্ৰাস কৰা প্ৰয়োজন বুলি জৰীপত প্ৰকাশ কৰিছে। কৃষকসকলক উত্তম পদ্ধতিৰ ওপৰত প্ৰশিক্ষণ দিয়া আৰু মূল্য নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ অত্যাৱশ্যকীয় খাদ্য সামগ্ৰীৰ বাবে উচ্চ কম্পাঙ্ক মূল্য নিৰীক্ষণৰ তথ্য দিয়াটো অন্যান্য ব্যৱস্থা যিবোৰ জৰীপে পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়।
জৰীপত কোৱা হৈছে যে ২০২২-২৩ আৰু ২০২৩-২৪ চনত তুৰৰ উৎপাদনৰ অভাৱৰ বাবে সঁচাকৈয়ে ২০২৪ আৰু ২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষ (এপ্ৰিল-ডিচেম্বৰ)ত ৰহৰ দাইলৰ উচ্চ মূল্যৰ চাপৰ সৃষ্টি হৈছে। পৰ্যাপ্ত যোগান নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰে সময়ে সময়ে ৰহৰৰ বাবে মজুতৰ সীমা আৰোপ কৰে আৰু মজুত প্ৰকাশ পৰ্টেলৰ জৰিয়তে সক্ৰিয়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰে বুলি জৰীপত প্ৰকাশ। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰতে ২০২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ৭.৭ লাখ টন ৰহৰ দাইল আমদানি কৰিছিল বুলি জৰীপত উল্লেখ কৰিছে।
প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতো আৰ বি আই আৰু আই এম এফে পূৰ্বানুমান কৰিছে যে ভাৰতৰ গ্ৰাহক মূল্যৰ মুদ্ৰাস্ফীতি ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত প্ৰায় ৪ শতাংশ মুদ্ৰাস্ফীতিৰ লক্ষ্যৰ দিশত গতি কৰিব। আৰবিআইয়ে ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত মুদ্ৰাস্ফীতি ৪.২ শতাংশ হ’ব বুলি আশা কৰিছে। আই এম এফে ভাৰতৰ বাবে ২০২৫ বিত্তীয় বৰ্ষত মুদ্ৰাস্ফীতিৰ হাৰ ৪.৪ শতাংশ আৰু ২০২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত ৪.১ শতাংশ হ’ব বুলি পূৰ্বানুমান কৰিছে।
জৰীপত উল্লেখ কৰা হৈছে যে বিশ্ব বেংকৰ পণ্য বজাৰৰ দৃষ্টিভংগী ২০২৪ চনৰ অক্টোবৰ অনুসৰি ২০২৫ চনত সামগ্ৰীৰ মূল্য ৫.১ শতাংশ আৰু ২০২৬ চনত ১.৭ শতাংশ হ্ৰাস পোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। ভাৰতে আমদানি কৰা সামগ্ৰীৰ মূল্যৰ নিম্নগামী ধাৰাটো ঘৰুৱা মুদ্ৰাস্ফীতিৰ দৃষ্টিভংগীৰ বাবে ইতিবাচক বুলি জৰীপত আলোকপাত কৰিছে।

Ministry of Finance
REDUCTION IN RETAIL INFLATION FROM 5.4 % IN FY24 TO 4.9 % IN FY25
CORE INFLATION DECREASED BY 0.9 PERCENTAGE POINTS BETWEEN FY24 AND FY25
STRENGTHENING OF BUFFER STOCKS AND PERIODIC OPEN MARKET OPERATIONS HAVE BEEN CRUCIAL IN STABILIZING INFLATION
EXTREME WEATHER AND SUPPLY SIDE CONSTRAINTS IMPACT FOOD INFLATION IN INDIA
INDIA'S CONSUMER PRICE INFLATION WILL ALIGN TOWARDS THE INFLATION TARGET OF 4 % IN FY26
RESEARCH IN AGRICULTURE AND TRAINING OF FARMERS ESSENTIAL TO INCREASE PRODUCTION
31 JAN 2025 1:55PM by PIB Delhi
Retail inflation in India has reduced from 5.4 per cent in FY24 to 4.9 per cent in FY25 (April-December), aided by various government initiatives and monetary policy measures. This has been stated by Economic Survey 24 -25 tabled in Parliament today by the Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman.
Decline in retail inflation is primarily due to decrease in core inflation by 0.9 percentage points between FY24 and FY25 (April-December), largely driven by core services inflation and decrease in fuel price inflation, Survey adds.
Economic Survey highlights that government’s administrative measures such as strengthening of buffer stocks for essential food items, open market releases and efforts to ease imports during supply shortage have been crucial in stabilizing inflation.
Administrative measures to control food inflation
Survey says that India's food inflation rate has remained firm, driven by a few food items such as vegetables and pulses. Contribution of vegetables and pulses to the overall inflation stood at 32.3 per cent in FY25 (April to December). When these items are excluded, the average food inflation rate for FY25 (April-December) was 4.3 per cent, which is 4.1 per cent lower than the overall food inflation, Survey adds.
Survey underlines that extreme weather conditions such as cyclones, heavy rains, floods, thunderstorms, hailstorms, and droughts impact vegetable production and prices. These adverse weather conditions also present significant challenges to storage and transportation, resulting in temporary disruptions to the supply chain and causing an increase in vegetable prices, Survey adds.
Survey states that the inflationary pressures in onion remained firm in FY24 and the current year, despite prompt measures by the government to contain prices due to constrained supply resulting from reduced production. Survey says that the lower production in 2022-23 and 2023-24 has consequently led to inflationary pressures in onions for FY24 and FY25 (April-December). The price pressures in tomatoes remained intermittently high since FY23 due to constrained supply. Despite earnest efforts by the government, tomato prices remained high due to its highly perishable nature and production concentrated in few states, Survey mentions.
To increase the production of pulses, oilseeds, tomato and onion, focused research is needed to develop climate-resilient crop varieties, enhancing yield and reducing crop damage, Survey suggests. Training of the farmers on best practices and high-frequency price monitoring data for essential food items to monitor price are other measures that Survey suggests.
Survey says that the deficient production of tur in 2022-23 and 2023-24 has indeed led to high price pressures in tur dal during FY24 and FY25 (April-December). To ensure adequate supply, government periodically imposes stock limits for tur and actively monitors through the stock disclosure portal, Survey adds. Further, India imported 7.7 lakh tonnes of tur in FY24, Survey states.
Despite challenges, RBI and the IMF project that India's consumer price inflation will progressively align towards the inflation target of around 4 per cent in FY26, Survey notes. RBI expects headline inflation to be 4.2 per cent in FY26. IMF has projected an inflation rate of 4.4 per cent in FY25 and 4.1 per cent in FY26 for India.
Survey says that global economy has been resilient despite tightening of monetary policy across countries. This resilience is reflected in the decline of the headline and core inflation rate in most countries during FY24 and the current year, Survey adds. Global food inflation eases with divergence in some emerging economies such as Brazil, India, and China, Survey points out.
Survey mentions that as per World Bank’s Commodity Markets Outlook, October 2024, commodity prices are expected to decrease by 5.1 per cent in 2025 and 1.7 per cent in 2026. The projected declines are led by oil prices but tempered by price increases for natural gas and a stable outlook for agricultural raw materials. The downward trend movement in the prices of commodities imported by India is a positive for the domestic inflation outlook, Survey underscores.