ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖୁଚୁରା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି 2024 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 5.4%ରୁ 2025 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 4.9%କୁ ଖସିଲା
2025 ରୁ 2024 ମଧ୍ୟରେ ମୂଳ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତିରେ 0.9 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ
ବଫର୍ ଷ୍ଟକ୍ ଏବଂ ଅବଧି କାଳୀନ ଖୋଲା ବଜାର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ମଜବୁତ କରିବା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ହୋଇଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ
ଚରମ ପାଣିପାଗ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଜନିତ ବାଧା ଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ ଖାଦ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି
ଭାରତର ଉପଭୋକ୍ତା ମୂଲ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି 2026 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ 4% ମଧ୍ୟରେ ରହିବ
ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ଲାଗି କୃଷି ଗବେଷଣା ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ ତାଲିମ ଜରୁରୀ
31 JAN 2025 1:55PM by PIB Bhubaneswar
ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ମୁଦ୍ରା ନୀତି କାରଣରୁ ଭାରତରେ ଖୁଚୁରା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2024 ରେ 5.4 ପ୍ରତିଶତରୁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2025ରେ (ଏପ୍ରିଲ-ଡିସେମ୍ବର) 4.9 ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଜି ସଂସଦରେ ଉପସ୍ଥାପିତ 2024-25 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଏହା କୁହାଯାଇଛି।
ମୁଖ୍ୟ ସେବା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ଏବଂ ଇନ୍ଧନ ମୂଲ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ହ୍ରାସ ପାଇବା ଫଳରେ 2024 ଏବଂ 2025 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ (ଏପ୍ରିଲ-ଡିସେମ୍ବର)ରେ ମୂଳ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି 0.9 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଏହା ମୁଖ୍ୟତଃ ଖୁଚୁରା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ହ୍ରାସରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି ।
ଆର୍ଥିକ ସମୀକ୍ଷାରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ବଫର୍ ଷ୍ଟକ୍ ମଜବୁତ କରିବା, ଖୋଲା ବଜାରକୁ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଅଭାବ ସମୟରେ ଆମଦାନୀକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଶାସନିକ ପଦକ୍ଷେପ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ସ୍ଥିର କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛି ।
ଖାଦ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଶାସନିକ ପଦକ୍ଷେପ
ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତର ଖାଦ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ହାର ସ୍ଥିର ରହିଛି, ଯାହା ପନିପରିବା ଏବଂ ଡାଲି ଭଳି କେତେକ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2025 (ଏପ୍ରିଲରୁ ଡିସେମ୍ବର) ରେ ସାମଗ୍ରିକ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପନିପରିବା ଏବଂ ଡାଲିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଯୋଗଦାନ 32.3 ପ୍ରତିଶତ ରହିଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ଏହି ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକୁ ବାଦ୍ ଦିଆଯାଇଛି, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 25 (ଏପ୍ରିଲ-ଡିସେମ୍ବର) ପାଇଁ ହାରାହାରି ଖାଦ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ହାର 4.3 ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା, ଯାହା ସାମଗ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ତୁଳନାରେ 4.1 ପ୍ରତିଶତ କମ୍ ବୋଲି ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି।
ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ବାତ୍ୟା, ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା, ବନ୍ୟା, ବଜ୍ରପାତ, କୁଆପଥର ବର୍ଷା ଏବଂ ମରୁଡ଼ି ଭଳି ଚରମ ପାଣିପାଗ ପରିସ୍ଥିତି ପନିପରିବା ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ଏହି ପ୍ରତିକୂଳ ପାଣିପାଗ ସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପରିବହନ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟାଘାତ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ପନିପରିବା ମୂଲ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଥାଏ।
ଉତ୍ପାଦନ ହ୍ରାସ କାରଣରୁ ସୀମିତ ଯୋଗାଣ ହେତୁ ମୂଲ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତ୍ୱରିତ ପଦକ୍ଷେପ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2024 ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷରେ ପିଆଜର ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ଚାପ ସ୍ଥିର ରହିଥିଲା ବୋଲି ସର୍ଭେରେ କୁହାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଆହୁରି ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ 2022-23 ଏବଂ 2023-24 ରେ କମ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଫଳସ୍ୱରୂପ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2024 ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2025 (ଏପ୍ରିଲ-ଡିସେମ୍ବର) ପାଇଁ ପିଆଜର ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ଚାପ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ସୀମିତ ଯୋଗାଣ କାରଣରୁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2023 ପରଠାରୁ ବିଲାତି ବାଇଗଣ ମୂଲ୍ୟର ଚାପ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ଭାବେ ଅଧିକ ରହିଥିଲା। ସମୀକ୍ଷାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଆନ୍ତରିକ ପ୍ରୟାସ ସତ୍ତ୍ୱେ, ବିଲାତି ବାଇଗଣ ଦର ଅଧିକ ରହିଥିଲା କାରଣ ଏହାର ଅତ୍ୟଧିକ ପଚନଶୀଳ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ଅଳ୍ପ କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ହୋଇଥିଲା।
ଡାଲି, ତୈଳବୀଜ, ବିଲାତି ବାଇଗଣ ଏବଂ ପିଆଜର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଜଳବାୟୁ-ନମନୀୟ ଫସଲ କିସମ ବିକଶିତ କରିବା, ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଫସଲ କ୍ଷତି ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଗବେଷଣାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସର୍ଭେରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି। ଦର ଅନୁଧ୍ୟାନ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ-ଆବୃତ୍ତି ମୂଲ୍ୟର ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବା ଜରୁରୀ ବୋଲି ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ।
ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ 2022-23 ଏବଂ 2023-24 ରେ ହରଡ଼ର ଅଭାବୀ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରକୃତରେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2024 ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2025 (ଏପ୍ରିଲ-ଡିସେମ୍ବର) ରେ ହରଡ଼ ଡାଲି ମୂଲ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚ ଚାପ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ସମୟ ସମୟରେ ହରଡ଼ ପାଇଁ ଷ୍ଟକ୍ ସୀମା ଲାଗୁ କରନ୍ତି ଏବଂ ଷ୍ଟକ୍ ସୂଚନା ପୋର୍ଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ତଦାରଖ କରନ୍ତି। ଆହୁରି, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 24ରେ ଭାରତ 7.7 ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ହରଡ଼ ଆମଦାନୀ କରିଛି ବୋଲି ସର୍ଭେରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି।
ଏଭଳି ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆରବିଆଇ ଏବଂ ଆଇଏମଏଫ ଆକଳନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଉପଭୋକ୍ତା ମୂଲ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2026 ରେ ପ୍ରାୟ 4 ପ୍ରତିଶତ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରିବ। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2026ରେ ମୁଖ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି 4.2 ପ୍ରତିଶତ ରହିବ ବୋଲି ଆରବିଆଇ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛି । ଆଇଏମଏଫ ଭାରତ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2025ରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ହାର 4.4 ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2026ରେ 4.1 ପ୍ରତିଶତ ରହିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରିଛି।
ଆର୍ଥିକ ସମୀକ୍ଷାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ମୁଦ୍ରା ନୀତିକୁ କଠୋର କରାଯିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ନମନୀୟ ରହିଛି। ଏହି ସ୍ଥିତିସ୍ଥାପକତା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2024 ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅଧିକାଂଶ ଦେଶରେ ମୁଖ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ହାରରେ ହ୍ରାସରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସର୍ଭେରେ କୁହାଯାଇଛି। ବ୍ରାଜିଲ, ଭାରତ ଏବଂ ଚୀନ୍ ଭଳି କେତେକ ଉଦୀୟମାନ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଖାଦ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ହ୍ରାସ ପାଇଛି ବୋଲି ସର୍ବେକ୍ଷଣରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି।
ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କର କମୋଡିଟି ମାର୍କେଟ୍ ଆଉଟଲୁକ, ଅକ୍ଟୋବର 2024 ଅନୁଯାୟୀ, ଦ୍ରବ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ 2025 ରେ 5.1 ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ 2026 ରେ 1.7 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଆନୁମାନିକ ହ୍ରାସ ତୈଳ ମୂଲ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୁଏ କିନ୍ତୁ ଏହା ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ କୃଷି କଞ୍ଚାମାଲ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥିର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ। ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆମଦାନୀ କରାଯାଉଥିବା ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟରେ ହ୍ରାସର ଧାରା ଘରୋଇ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫିତି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପାଇଁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଧାରା ବୋଲି ସର୍ବେକ୍ଷଣରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି।

Ministry of Finance
REDUCTION IN RETAIL INFLATION FROM 5.4 % IN FY24 TO 4.9 % IN FY25
CORE INFLATION DECREASED BY 0.9 PERCENTAGE POINTS BETWEEN FY24 AND FY25
STRENGTHENING OF BUFFER STOCKS AND PERIODIC OPEN MARKET OPERATIONS HAVE BEEN CRUCIAL IN STABILIZING INFLATION
EXTREME WEATHER AND SUPPLY SIDE CONSTRAINTS IMPACT FOOD INFLATION IN INDIA
INDIA'S CONSUMER PRICE INFLATION WILL ALIGN TOWARDS THE INFLATION TARGET OF 4 % IN FY26
RESEARCH IN AGRICULTURE AND TRAINING OF FARMERS ESSENTIAL TO INCREASE PRODUCTION
31 JAN 2025 1:55PM by PIB Delhi
Retail inflation in India has reduced from 5.4 per cent in FY24 to 4.9 per cent in FY25 (April-December), aided by various government initiatives and monetary policy measures. This has been stated by Economic Survey 24 -25 tabled in Parliament today by the Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman.
Decline in retail inflation is primarily due to decrease in core inflation by 0.9 percentage points between FY24 and FY25 (April-December), largely driven by core services inflation and decrease in fuel price inflation, Survey adds.
Economic Survey highlights that government’s administrative measures such as strengthening of buffer stocks for essential food items, open market releases and efforts to ease imports during supply shortage have been crucial in stabilizing inflation.
Administrative measures to control food inflation
Survey says that India's food inflation rate has remained firm, driven by a few food items such as vegetables and pulses. Contribution of vegetables and pulses to the overall inflation stood at 32.3 per cent in FY25 (April to December). When these items are excluded, the average food inflation rate for FY25 (April-December) was 4.3 per cent, which is 4.1 per cent lower than the overall food inflation, Survey adds.
Survey underlines that extreme weather conditions such as cyclones, heavy rains, floods, thunderstorms, hailstorms, and droughts impact vegetable production and prices. These adverse weather conditions also present significant challenges to storage and transportation, resulting in temporary disruptions to the supply chain and causing an increase in vegetable prices, Survey adds.
Survey states that the inflationary pressures in onion remained firm in FY24 and the current year, despite prompt measures by the government to contain prices due to constrained supply resulting from reduced production. Survey says that the lower production in 2022-23 and 2023-24 has consequently led to inflationary pressures in onions for FY24 and FY25 (April-December). The price pressures in tomatoes remained intermittently high since FY23 due to constrained supply. Despite earnest efforts by the government, tomato prices remained high due to its highly perishable nature and production concentrated in few states, Survey mentions.
To increase the production of pulses, oilseeds, tomato and onion, focused research is needed to develop climate-resilient crop varieties, enhancing yield and reducing crop damage, Survey suggests. Training of the farmers on best practices and high-frequency price monitoring data for essential food items to monitor price are other measures that Survey suggests.
Survey says that the deficient production of tur in 2022-23 and 2023-24 has indeed led to high price pressures in tur dal during FY24 and FY25 (April-December). To ensure adequate supply, government periodically imposes stock limits for tur and actively monitors through the stock disclosure portal, Survey adds. Further, India imported 7.7 lakh tonnes of tur in FY24, Survey states.
Despite challenges, RBI and the IMF project that India's consumer price inflation will progressively align towards the inflation target of around 4 per cent in FY26, Survey notes. RBI expects headline inflation to be 4.2 per cent in FY26. IMF has projected an inflation rate of 4.4 per cent in FY25 and 4.1 per cent in FY26 for India.
Survey says that global economy has been resilient despite tightening of monetary policy across countries. This resilience is reflected in the decline of the headline and core inflation rate in most countries during FY24 and the current year, Survey adds. Global food inflation eases with divergence in some emerging economies such as Brazil, India, and China, Survey points out.
Survey mentions that as per World Bank’s Commodity Markets Outlook, October 2024, commodity prices are expected to decrease by 5.1 per cent in 2025 and 1.7 per cent in 2026. The projected declines are led by oil prices but tempered by price increases for natural gas and a stable outlook for agricultural raw materials. The downward trend movement in the prices of commodities imported by India is a positive for the domestic inflation outlook, Survey underscores.