বিত্ত মন্ত্ৰালয়
চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে ক্লাষ্টাৰ বিকাশৰ বাবে সূক্ষ্ম আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ-ক্লাষ্টাৰ উন্নয়ন কাৰ্যসূচী (এমএছই-চিডিপি) ৰূপায়ণ কৰিছে: অৰ্থনৈতিক জৰীপ ২০২৪-২৫
চৰকাৰে এম এছ এম ইৰ বাবে ৫০ হাজাৰ কোটি টকাৰ কৰ্পাছৰ সৈতে আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত (এছ আৰ আই) পুঁজি আৰম্ভ কৰিছে
এম এছ এম ই সমাধান আৰু চেম্পিয়নছ পোৰ্টেলৰ দৰে ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে এম এছ এম ইৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
২০২৪ চনৰ ২৬ নৱেম্বৰলৈকে এম এছ এম ইসমূহে ২৩.২৪ কোটি ব্যক্তিক নিযুক্তি দিবলৈ সক্ষম হৈছে
TReDS এ সময়মাফিক ধন পৰিশোধৰ জৰিয়তে এমএছএমইৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ পৰিৱৰ্তন কৰিছে: অৰ্থনৈতিক জৰীপ
31 JAN 2025 2:02PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি সংসদত দাখিল কৰা অৰ্থনৈতিক জৰীপ ২০২৪-২৫ত ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত এম এছ এম ই খণ্ডৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। এই সমীক্ষাত সমগ্ৰ দেশতে ক্লাষ্টাৰ উন্নয়নক লাভান্বিত কৰাৰ বাবে ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ-ক্লাষ্টাৰ ডেভেলপমেণ্ট প্ৰগ্ৰেম (এমএছই-চিডিপি)ৰ জৰিয়তে চৰকাৰে কৰা প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপৰ এটা মূল উপাদান হৈছে কমন ফেচিলিটি চেণ্টাৰ (চিএফচি) স্থাপন কৰা, যাৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰযুক্তিৰ উন্নতি, দক্ষতা বিকাশ, আৰু এমএছইৰ বাবে গুণগত উন্নতিকে ধৰি উমৈহতীয়া প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰা।
সমীক্ষাটোৱে এম এছ এম ইসমূহৰ বাবে ইকুইটি ফাণ্ডিঙৰ তাৎপৰ্য্যৰ ওপৰত আৰু অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ইয়াৰ সমৰ্থনত চৰকাৰে মুঠ ৫০,০০০ কোটি টকাৰ কৰ্পাছৰ সৈতে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত (এছ আৰ আই) পুঁজিৰ প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। সমীক্ষা অনুসৰি এই পুঁজিত চৰকাৰৰ পৰা ১০ হাজাৰ কোটি টকাৰ লগতে ব্যক্তিগত ইকুইটি আৰু ভেঞ্চাৰ কেপিটেল ফাণ্ডৰ জৰিয়তে সংগ্ৰহ কৰা ৪০ হাজাৰ কোটি টকাও আছে।
২০২৪-২৫ চনৰ অৰ্থনৈতিক জৰীপে এম এছ এম ই সমাধান আৰু চেম্পিয়নছ (উৎপাদন আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় শক্তি বৃদ্ধিৰ বাবে আধুনিক প্ৰক্ৰিয়াৰ সৃষ্টি আৰু সুসম প্ৰয়োগ) পৰ্টেলৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে এম এছ এম ইসমূহে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে। জৰীপৰ তথ্য অনুসৰি এম এছ এম ই সমধান পৰ্টেল মুকলি কৰাৰ পিছৰে পৰা এম এছ ই সমূহে মুঠ ২,২০,৭০৪ টা আৱেদন দাখিল কৰিছে। ইয়াৰে ২০,৬৫২টা পাৰস্পৰিকভাৱে নিষ্পত্তি হৈছে, ৫৩,৪৯৩টা এতিয়াও এমএছইএফচিয়ে পৰ্যালোচনা কৰিবলগীয়া আছে, ৬০,৭১৪টা নাকচ কৰা হৈছে, ৪৫,৯৫২টা গোচৰৰ সমাধান হৈছে, আৰু ৩৯,৮৯৩টা গোচৰ এতিয়াও বিবেচনাধীন হৈ আছে। ইয়াৰ উপৰিও CHAMPIONS পৰ্টেলে এতিয়া এঘাৰটা আঞ্চলিক ভাষাত তথ্য প্ৰদান কৰে।
২০২৪-২৫ চনৰ অৰ্থনৈতিক জৰীপ অনুসৰি ২০২৪ চনৰ ২৬ নৱেম্বৰলৈকে এম এছ এম ইসমূহে ২৩.২৪ কোটি ব্যক্তিক নিয়োগ কৰা বুলি জনাইছে। পঞ্জীয়ন প্ৰক্ৰিয়া সুশৃংখলিত কৰি ব্যৱসায় কৰাত সহজতা বৃদ্ধিৰ বাবে সমীক্ষাত লক্ষ্য কৰা হৈছে যে চৰকাৰে ২০২০ চনৰ জুলাই মাহত উদ্যম পঞ্জীয়ন পৰ্টেল মুকলি কৰিছিল। আত্ম ঘোষণা (Self-Declaration)ৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঠিত এই অনলাইন ব্যৱস্থাত পঞ্জীয়নৰ বাবে পেন কাৰ্ডৰ প্ৰয়োজন হয়। ইয়াৰ উপৰিও অনানুষ্ঠানিক ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহ (আইএমই) আনুষ্ঠানিক কৰিবলৈ চৰকাৰে এছআইডিবিআইৰ সহযোগত ২০২৩ চনৰ জানুৱাৰী মাহত উদ্যম সহায়ক মঞ্চ (ইউএপি) প্ৰৱৰ্তন কৰে, যিটো জৰীপত উল্লেখ কৰা হৈছে।
এম এছ এম ইসমূহক ঋণৰ সুবিধা প্ৰদানৰ সন্দৰ্ভত জৰীপটোৱে ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ বাবে ঋণ নিশ্চয়তা আঁচনি (চি জি টি এম এছ ই)ৰ পুনৰুজ্জীৱিতকৰণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছে, য’ত এম এছ ইসমূহৰ বাবে ঋণ নিশ্চয়তা পুঁজি ট্ৰাষ্টলৈ ৯,০০০ কোটি টকাৰ কৰ্পাছ আবণ্টন দিয়া হৈছে। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে কম সুতৰ হাৰত এমএছইসমূহক অতিৰিক্ত ২ লাখ কোটি টকা ঋণ হিচাপে প্ৰদান কৰা।
এই সমীক্ষাটোৱে এম এছ এম ইসমূহক সহায় কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে TReDS আৰম্ভ কৰাটোও উজ্জ্বল কৰি তুলিছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ গ্ৰহণযোগ্য ধন শীঘ্ৰে আৰু তুলনামূলকভাৱে কম বিত্তীয় খৰচত আহৰণ কৰিব পাৰে। TReDS হৈছে এনে এখন বজাৰ যিয়ে চৰকাৰী বিভাগ, ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগ, আৰু নিগমকে ধৰি ক্ৰেতাসকলক এমএছএমইডি আইন ২০০৬ অনুসৰি তেওঁলোকৰ এমএছএমই যোগানকাৰীসকলক সময়মতে ধন পৰিশোধ কৰিবলৈ অনুমতি দিয়ে।

Ministry of Finance
GOVERNMENT IS IMPLEMENTING THE MICRO AND SMALL ENTERPRISES-CLUSTER DEVELOPMENT PROGRAMME (MSE-CDP) TO DEVELOP CLUSTERS ACROSS THE COUNTRY: ECONOMIC SURVEY 2024-25
GOVERNMENT HAS LAUNCHED THE SELF-RELIANT INDIA (SRI) FUND WITH A CORPUS OF ₹50,000 CRORE FOR MSMEs
GOVERNMENT COMMITTED TO ADDRESSING ISSUES OF MSMEs THROUGH MEASURES LIKE MSME SAMADHAN AND CHAMPIONS PORTAL
AS OF NOVEMBER 26, 2024, MSMEs HAVE REPORTED EMPLOYING 23.24 CRORE INDIVIDUALS
TReDS IS TRANSFORMING MSME FINANCING THROUGH TIMELY PAYMENTS: ECONOMIC SURVEY
31 JAN 2025 2:02PM by PIB Delhi
The MSME sector is important to India’s progress, mentions the Economic Survey 2024-25 tabled in Parliament by Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman today. The Economic Survey highlights that the Government is implementing the Micro and Small Enterprises-Cluster Development Programme (MSE-CDP) to develop clusters across the country. Under this, Common Facility Centres (CFCs) are channels to address common issues, such as improvement of technology, skills, quality for MSEs.
The Survey further states the importance of equity funding to MSMEs. Government has launched the Self-Reliant India (SRI) Fund with a corpus of ₹50,000 crore. The Survey says, the fund has a provision of ₹10,000 crore from the government and ₹40,000 crore through private equity/venture capital funds.
The Economic Survey 2024-25 highlights that the Government is committed to addressing the issues of MSMEs’ through measures like MSME Samadhan and the CHAMPIONS (Creation and Harmonious Application of Modern Processes for Increasing the Output and National Strength) portal. The Economic Survey says that from the date of launch of the MSME SAMADHAAN portal 2,20,704 applications have been filed by MSEs, out of which 20652 have been mutually settled, 53493 are yet to be viewed by MSEFC, 60714 have been rejected, 45952 cases have been disposed off and 39893 cases are under consideration. As of date, the CHAMPIONS portal disseminates information in eleven regional languages.
As per the Economic Survey 2024-25, as of November 26, 2024, MSMEs have reported employing 23.24 crore individuals. In order to simplify the process of registering MSMEs and to enable ease of doing business, the Survey specifies that the Government launched the Udyam Registration Portal in July 2020. This online, self-declaration-based system requires a PAN card for registration. To formalize Informal Micro Enterprises (IMEs), the government in collaboration with SIDBI, introduced the Udyam Assist Platform (UAP) in January 2023, the survey adds.
On the front of facilitating credit to MSMEs, the Survey mentions a revamp of the Credit Guarantee Scheme for Micro and Small Enterprises (CGTMSE) was undertaken with ₹9,000 crore in the corpus of the Credit Guarantee Fund Trust for MSEs. This aimed to facilitate an additional ₹2 lakh crore credit for MSEs at reduced interest rates.
The launch of TReDS has been an important step taken by Government of India for benefitting the MSMEs and helping them realize their receivables in a time-bound manner at a relatively lower financing cost, the Survey adds. TReDS, is a marketplace that enables buyers such as government departments, public sector undertakings, corporates etc. to honour timely payments to their MSME suppliers as per MSMED Act 2006.