ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗ: ୨୦୨୫-୨୬ ବର୍ଷ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ଜେଣ୍ଡର ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ
ମୋଟ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟରେ ଜେଣ୍ଡର ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୬.୮ ପ୍ରତିଶତ ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହା ୮.୮୬%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
ମହିଳା ଓ ବାଳିକାଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ୪.୪୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କି ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ହୋଇଥିବା ୩.୨୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ତୁଳନାରେ ୩୭.୨୫% ଅଧିକ
02 FEB 2025 3:36PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଫେବ୍ରୁଆରି ୧, ୨୦୨୫ରେ ସଂସଦରେ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ମୋଟ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ଜେଣ୍ଡର (ଲିଙ୍ଗ) ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନର ଅଂଶ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୬.୮ ପ୍ରତିଶତ ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହା ୮.୮୬ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଜେଣ୍ଡର ବଜେଟ ବିବରଣୀରେ ମହିଳା ଓ ବାଳିକାଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ୪.୪୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି । ଏହା ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ୩.୨୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିବିଏସ୍ ତୁଳନାରେ ୩୭.୨୫ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ।
୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୩୮ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ ଏବଂ ୫ଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଜେଣ୍ଡର ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ କରିଥିବାବେଳେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ମୋଟ ୪୯ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ ଏବଂ ୫ଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଏହା ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଆବଣ୍ଟନ । ଜେଣ୍ଡର ବଜେଟ ୨୦୨୫-୨୬ରେ ପଶୁପାଳନ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ବିଭାଗ, ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଭାଗ, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବିଭାଗ, ଆର୍ଥିକ ସେବା ବିଭାଗ, ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ, ଭୂମି ସମ୍ପଦ ବିଭାଗ, ଔଷଧ ବିଭାଗ, ଜଳସମ୍ପଦ ବିଭାଗ, ଆରଡି ଏବଂ ଜିଆର, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମେତ ୧୨ଟି ନୂତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜେଣ୍ଡର ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ୪୯ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ ଏବଂ ୫ଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଜେଣ୍ଡର ବଜେଟ୍ ଷ୍ଟେଟମେଣ୍ଟର ପାର୍ଟ ଏ, ପାର୍ଟ ବି ଏବଂ ପାର୍ଟ ସିରେ ଆବଣ୍ଟନ ରିପୋର୍ଟ କରିଛନ୍ତି । ପାର୍ଟ ଏ (୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳା-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଯୋଜନା) ରେ ୧୭ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ ଏବଂ ୫ଟି କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଦ୍ୱାରା ୧,୦୫,୫୩୫.୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା (ମୋଟ ଜିବିଏସ୍ ଆବଣ୍ଟନର ୨୩.୫୦ ପ୍ରତିଶତ) ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି; ପାର୍ଟ ବି (ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ୩୦-୯୯ ପ୍ରତିଶତ ଆବଣ୍ଟନ) ୩୭ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ ଏବଂ ୪ଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଦ୍ୱାରା ୩,୨୬,୬୭୨.୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା (୭୨.୭୫ ପ୍ରତିଶତ) ଏବଂ ପାର୍ଟ ସି (ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ୩୦ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍) ୨୨ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ୧୬,୮୨୧.୨୮ କୋଟି ଟଙ୍କା (୩.୭୫ ପ୍ରତିଶତ) ରିପୋର୍ଟ କରିଛି।
୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଲିଙ୍ଗ ବଜେଟରେ ୩୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଆବଣ୍ଟନ କରିଥିବା ପ୍ରମୁଖ ୧୦ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ ଗୁଡ଼ିକ ହେଲା: ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (୮୧.୭୯ ପ୍ରତିଶତ), ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ବିଭାଗ (୬୫.୭୬ ପ୍ରତିଶତ), ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ବିଭାଗ (୫୦.୯୨ ପ୍ରତିଶତ), ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ (୪୧.୧୦ ପ୍ରତିଶତ), ନୂତନ ଓ ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (୪୦.୮୯ ପ୍ରତିଶତ), ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ସଶକ୍ତୀକରଣ ବିଭାଗ (୩୯.୦୧ ପ୍ରତିଶତ), ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ବିଭାଗ (୩୩.୯୪ ପ୍ରତିଶତ), ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଓ ସାକ୍ଷରତା ବିଭାଗ (୩୩.୬୭ ପ୍ରତିଶତ), ସ୍ବରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (୩୩.୪୭ ପ୍ରତିଶତ) ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ ବିଭାଗ (୩୧.୫୦ ପ୍ରତିଶତ)।

Ministry of Women and Child Development
KEY HIGHLIGHTS: Gender Budget Allocations in Union Budget of 2025-26
Gender Budget allocation in the total Union Budget increases to 8.86% in FY 2025-26 from 6.8% in 2024-25
Rs. 4.49 lakh crore allocated for welfare of women and girls in the gender budget statement of FY 2025-26, an increase of Rs. 37.25% over the Gender budget allocation of Rs. 3.27 lakh crore in FY 2024-25
02 FEB 2025 3:36PM by PIB Delhi
Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2025-26 in Parliament on 1st February,2025. The share of Gender Budget allocation in the total Union Budget has increased to 8.86% in FY 2025-26 from 6.8% in FY 2024-25.
An allocation of Rs. 4.49 lakh crore has been reported for welfare of women and girls in the gender budget statement of FY 2025-26. This is an increase of Rs. 37.25% over the GBS allocation of Rs. 3.27 lakh crore in FY 2024-25.
This year a total of 49 Ministries/Departments and 5 UTs have reported allocations as against 38 Ministries/Departments and 5 UTs in FY 2024-25. This is the highest number of reporting by the Ministries/Departments in the GBS since its inception. Twelve new Ministries/Departments have reported allocations in the GBS 2025-26 are Department of Animal Husbandry & Dairying, Department of Biotechnology, Department of Food & Public Distribution, Department of Financial Services, Department of Fisheries, Department of Land Resources, Department of Pharmaceuticals, Department of Water Resources, RD & GR, Ministry of Food Processing Industries, Ministry of Panchayati Raj, Ministry of Ports, Shipping & Waterways, and Ministry of Railways.
These 49 Ministries/Departments and 5 UTs have reported allocations in Part A, Part B and Part C of the Gender Budget Statement. Rs. 1,05,535.40 crore (23.50% of total GBS allocation) have been reported by 17 Ministries/Departments and 5 UTs in Part A (100% women specific schemes); Rs. 3,26,672.00 crore (72.75%) have been reported by 37 Ministries/Departments and 4 UTs in Part B (30-99% allocation for women) and Rs. 16,821.28 crore (3.75%) have been reported by 22 Ministries/Departments in Part C (below 30% allocation for women).
Top 10 Ministries/Departments that have reported more than 30% of their allocations in the Gender Budget for FY 2025-26 are Ministry of Women & Child Development (81.79%), Department of Rural Development (65.76%), Department of Food & Public Distribution (50.92%), Department of Health & Family Welfare (41.10%), Ministry of New & Renewable Energy (40.89%), Department of Social Justice & Empowerment (39.01%), Department of Higher Education (33.94%), Department of School Education & Literacy (33.67%), Ministry of Home Affairs (33.47%) and Department of Drinking Water & Sanitation (31.50%).