Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi's remarks at beginning of the Budget Session of 2025
Government is moving forward in mission mode towards comprehensive development, be it geographically, socially, or economically: PM
PM highlights the importance of reform, perform, and transform in achieving rapid development
State and Central governments must work together to perform, public participation will lead to transformation: PM
The next 25 years will be dedicated to achieving a prosperous and developed India: PM
31 JAN 2025 11:35AM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the media before the start of the Budget Session of 2025 at the Parliament premises today. Paying homage to Goddess Lakshmi, the deity of prosperity, the Prime Minister remarked that today on the occasion of the start of the Budget Session, it is customary to remember Goddess Lakshmi, who bestows wisdom, prosperity, and welfare. He prayed to Goddess Lakshmi for her special blessings on every poor and middle-class community in the country.
Remarking that India has completed 75 years of its Republic, which is a matter of immense pride for every citizen, Shri Modi emphasized that this achievement also holds a special place in the democratic world, showcasing India's strength and significance.
Expressing his gratitude to the people of the country who have entrusted him with the responsibility of forming Government for the third time, the Prime Minister highlighted that this was the first full budget session of his third term and expressed confidence that by 2047, when India celebrates 100 years of independence, the nation will have achieved its goal of becoming a developed country. He emphasized that this budget session will instill new confidence and energy, ensuring that 140 crore citizens will collectively fulfill this resolution. The Prime Minister stated that in the third term, the Government was moving forward in mission mode towards comprehensive development, be it geographically, socially, or economically. He highlighted that innovation, inclusion, and investment have consistently been the foundation of the country's economic roadmap. Shri Modi mentioned that several historic bills and proposals will be discussed in this session, leading to laws that will strengthen the nation. He emphasized the importance of re-establishing the dignity of women, ensuring equal rights for every woman, free from religious and sectarian differences. He stated that significant decisions will be made in this session to achieve this goal. The Prime Minister highlighted the importance of reform, perform, and transform in achieving rapid development. He noted that the State and Central governments must work together to perform, and public participation will lead to transformation.
Emphasising that India is a young nation with immense youth power, the Prime Minister said that the youth aged 20-25 today will be the biggest beneficiaries of a developed India when they reach the age of 45-50. They will be in key positions in policy-making and will proudly lead a developed India into the next century. The Prime Minister emphasized that the efforts to fulfill the resolution of a developed India will be a significant gift for the current teenage and young generation. He compared this to the youth who fought for independence in the 1930s and 1940s, whose efforts led to the celebration of independence 25 years later. Similarly, the next 25 years will be dedicated to achieving a prosperous and developed India, he added. The Prime Minister called on all MPs to contribute to strengthening the vision of a developed India during this budget session. He emphasized that this is a golden opportunity for young MPs, as their active participation and awareness in the House will allow them to witness the fruits of a developed India.
Prime Minister expressed hope that the budget session will meet the aspirations of the nation. He noted that this is perhaps the first parliamentary session since 2014 where there has been no attempt to create disturbances from foreign sources just before the session. The Prime Minister remarked that for the past 10 years, there have always been attempts to create trouble before each session, with no shortage of people willing to fan the flames. However, he added that this is the first session in the last decade where no such disturbances have occurred from any foreign corner.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୨୦୨୫ ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
ସରକାର ଭୌଗଳିକ, ସାମାଜିକ କିମ୍ବା ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ଦିଗରେ ମିଶନ ମୋଡରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ, ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ସମୃଦ୍ଧ ତଥା ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହେବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
31 JAN 2025 11:35AM by PIB Bhubaneshwar
୨୦୨୫ର ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ସଂସଦ ପରିସରରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମ୍ଭୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ସମୃଦ୍ଧିର ଦେବୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଅବସରରେ ଜ୍ଞାନ, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଦେବୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିବାର ପ୍ରଥା ରହିଛି । ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଉପରେ ବିଶେଷ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ସେ ଦେବୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ ।
ଭାରତ ଏହାର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିସାରିଛି, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଉପଲବ୍ଧି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦୁନିଆରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି, ଯାହା ଭାରତର ଶକ୍ତି ଏବଂ ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି ।
ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସରକାର ଗଠନ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଥିବାରୁ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହା ତାଙ୍କର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ପ୍ରଥମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସର ସହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ୨୦୪୭ରେ ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତୀ ପାଳନ କରିବ, ସେହି ସମୟ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଦେଶ ହେବାର ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବ । ଏହି ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତୃତୀୟ ଅବଧିରେ ସରକାର ଭୌଗଳିକ, ସାମାଜିକ କିମ୍ବା ବ୍ୟାପକ ଆର୍ôଥକ ବିକାଶ ଦିଗରେ ମିଶନ ମୋଡରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, ନବସୃଜନ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ରୋଡମ୍ୟାପର ମୂଳଦୂଆ ପାଲଟିଛି । ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଅନେକ ଐତିହାସିକ ବିଲ୍ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇ ପାରିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ମହିଳାମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନକୁ ପୁନଃପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ସହ ଧାର୍ମିକ ତଥା ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକ ପାର୍ଥକ୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହିଳା ପାଇଁ ସମାନ ଅଧିକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଚଳିତ ଅଧିବେଶନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ ।
ଭାରତ ଅପାର ଯୁବ ଶକ୍ତି ଥିବା ଏକ ଯୁବ ରାଷ୍ଟ୍ର ବୋଲି ଜୋର ଦେଇ କହିବା ସହ ଆଜି ୨୦-୨୫ ବର୍ଷ ବୟସର ଯୁବକମାନେ ୪୦-୪୫ ବର୍ଷ ବୟସରେ ପହଞ୍ôଚବା ପରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ ହିତାଧିକାରୀ ହେବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ପ୍ରମୁଖ ପଦବୀରେ ରହିବେ ଏବଂ ଗର୍ବର ସହିତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତକୁ ଆଗାମୀ ଶତାବ୍ଦୀରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ । ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ବର୍ତ୍ତମାନର କିଶୋର ଏବା ଯୁବ ପିଢ଼ି ନିମନ୍ତେ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପହାର ହେବ । ସେ ଏହାର ତୁଳନା ୧୯୩୦ ଏବଂ ୧୯୪୦ ଦଶକରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ସଂଗ୍ରାମ କରିଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କ ସହ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ୨୫ ବର୍ଷ ପରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା । ସେହିପରି ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ସମୃଦ୍ଧ ତଥା ବିକଶିତ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯୁବ ସାଂସଦମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ, କାରଣ ଗୃହରେ ସେମାନଙ୍କର ସକ୍ରିୟ ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ସଚେତନତା ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ପରିଣାମ ଦେଖିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେବ ।
ବଜେଟ୍ ଅଧିବେଶନ ଦେଶର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବୋଧହୁଏ ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ସଂସଦୀୟ ଅଧିବେଶନ ଯେଉଁଥିରେ ଅଧିବେଶନ ପୂର୍ବରୁ ବିଦେଶୀ ଉତ୍ସରୁ ବିଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର କୌଣସି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇ ନାହିଁ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧିବେଶନ ପୂର୍ବରୁ ସର୍ବଦା ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା ଚାଲିଛି, ଏବଂ ଏପରି ଲୋକମାନଙ୍କର ଅଭାବ ନାହିଁ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସବର୍ଦା ତତ୍ପର ରହିଥାନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନ, ଯେଉଁଥିରେ କି କୌଣସି ବିଦେଶୀ ଉତ୍ସରୁ ବିଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇ ନାହିଁ ।