Ministry of Railways
Indian Railways is operating an all-time high of 360 trains from Prayagraj Station, including 190 special trains, 110 regular trains, and 50-60 MEMU trains, to cater to the demand for Mauni Amavasya: Shri Satish Kumar
Indian Railway arranging Elderly care, Crowd management, and a comfortable holding area for pilgrims during the Mahakumbh 2025
28 JAN 2025 6:27PM by PIB Delhi
Indian Railways has undertaken massive efforts to ensure smooth and convenient travel for the millions of devotees attending the ongoing Maha Kumbh Mela in Prayagraj. Addressing the media, the Chairman and CEO of the Railway Board, Shri Satish Kumar, said that Railways has taken extensive measures to accommodate the unprecedented influx of pilgrims. As part of these efforts, Indian Railways operated 132 to 135 special trains on January 14 and has decided to significantly increase train services for the upcoming Mauni Amavasya, the most auspicious day of Maha Kumbh 2025. Shri Satish Kumar said railways is operating an unprecedented operation of 360 trains, for this occasion, including 190 special trains, the special trains comprising from three zones NR, NER & NCR to manage the massive influx of devotees. This historic move will ensure a train runs every four minutes, will provide seamless connectivity and uninterrupted travel for millions of pilgrims.
He mentioned that Indian Railways has developed infrastructure worth ₹5,000 crore in and around Prayagraj to support the Maha Kumbh Mela, ensuring timely upgrades and enhanced capacity. The key infrastructure developments such as new Road Under Bridges (RUBs) and Road Over Bridges (ROBs), track doubling and station upgrades, which have made this record-breaking train service possible by decongesting the Rail lines.
He further stated, “Indian Railways has significantly improved passenger amenities to ensure a seamless journey for devotees. Every station in Prayagraj possesses newly constructed toilets along with ample drinking water and food courts. In case of emergencies, First Aid booths and medical observation rooms will provide the needed assistance. At Prayagraj Junction and Prayagraj Chheoki, the Yatri Suvidha Kendra will assist devotees with wheelchairs, luggage trolleys, hotel and taxi bookings, medicines, baby milk and other essentials.”
For better crowd management, RPF personnel are deployed at railway stations to ensure seamless boarding and deboarding. A special RPF team has been assigned to ensure the safety of devotees during the ongoing Maha Kumbh. To facilitate smooth movement, colour-coded tickets and designated Ashriya Asthals have been introduced. RPF personnel escort devotees from the Ashriya Asthals and assist them in reaching the trains. Holding areas have been set up both at Prayagraj station and outside the station, where food, water, and other essential facilities are provided for up to one lakh people. Medical teams are also stationed at the locations, ready to attend to any devotee who requires immediate care.
Shri Kumar stated that devotees are arriving around the clock by train for the Maha Kumbh, and to manage the large crowds, numerous CCTV cameras have been installed to monitor and divert pilgrims to less crowded areas. He also praised the State government's exceptional arrangements for the convenience of the devotees, including provisions for both accommodation and food. In a coordinated effort with the Uttar Pradesh government, Indian Railways has established multiple holding areas where passengers can wait comfortably in tents. These areas are equipped with food arrangements and display information in several languages. One of the largest such areas is Khusro Bagh, located just outside Prayagraj station, which can accommodate up to 1 lakh passengers at a time.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମୌନି ଅମାବାସ୍ୟା ସମୟରେ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଷ୍ଟେସନରୁ ୧୯୦ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍, ୧୧୦ଟି ନିୟମିତ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ୫୦ରୁ ୬୦ଟି ମେମୁ ଟ୍ରେନ୍ ସମେତ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ସର୍ବାଧିକ ୩୬୦ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛି: ଶ୍ରୀ ସତୀଶ କୁମାର
ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫ ରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ବୟସ୍କଙ୍କ ଯତ୍ନ, ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆରାମଦାୟକ ସ୍ଥାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛି
28 JAN 2025 6:27PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରୟାଗରାଜରେ ଚାଲିଥିବା ମହାକୁମ୍ଭ ମେଳାରେ ଯୋଗ ଦେଉଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରୁଖୁରୁରେ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ସତୀଶ କୁମାର ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଆଗମନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ରେଳବାଇ ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସର ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଜାନୁଆରୀ ୧୪ ରେ ୧୩୨ରୁ ୧୩୫ ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିଥିଲା ଏବଂ ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫ର ସବୁଠାରୁ ପବିତ୍ର ଦିନ ମୌନି ଅମାବାସ୍ୟା ପାଇଁ ରେଳ ସେବାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି । ଶ୍ରୀ ସତୀଶ କୁମାର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ପ୍ରବଳ ଭିଡ଼କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ଏହି ଅବସରରେ ୧୯୦ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍, ତିନିଟି ଜୋନ୍ ଏନଆର, ଏନଇଆର ଏବଂ ଏନସିଆରରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ସମେତ ୩୬୦ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତି ୪ ମିନିଟରେ ଗୋଟିଏ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ମହାକୁମ୍ଭ ମେଳାକୁ ସହାୟତା କରିବା, ଠିକ୍ ସମୟରେ ଉନ୍ନତୀକରଣ ଏବଂ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ୫୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କରିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ନୂଆ ରୋଡ୍ ଅଣ୍ଡର ବ୍ରିଜ୍ (ଆରୟୁବି) ଏବଂ ରୋଡ୍ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ (ଆର୍ ଓବି), ଟ୍ରାକ୍ ଦୋହରୀକରଣ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନ୍ ଉନ୍ନତୀକରଣ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ, ଯାହା ରେଳ ଲାଇନ୍ ଗୁଡ଼ିକର ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରି ଏହି ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଥିବା ଟ୍ରେନ୍ ସେବାକୁ ସମ୍ଭବ କରିଛି।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ପାଇଁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି। ପ୍ରୟାଗରାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷ୍ଟେସନରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାନୀୟ ଜଳ ଏବଂ ଫୁଡ୍ କୋର୍ଟ ସହିତ ନବନିର୍ମିତ ଶୌଚାଳୟ ରହିଛି। ଜରୁରୀ କାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ପ୍ରାଥମିକ ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ସେବା କକ୍ଷ ଆବଶ୍ୟକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବେ। ପ୍ରୟାଗରାଜ ଜଙ୍କସନ ଏବଂ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଛେଓକିଠାରେ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ହ୍ଵିଲଚେୟାର, ଲଗେଜ୍ ଟ୍ରଲି, ହୋଟେଲ ଏବଂ ଟ୍ୟାକ୍ସି ବୁକିଂ, ଔଷଧ, ଶିଶୁ କ୍ଷୀର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ଠିକଣା ଭାବେ ଭିଡ଼ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ଆରପିଏଫ ଯବାନ ଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯିବା ଏବଂ ଓହ୍ଲାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଏ । ମହାକୁମ୍ଭ ସମୟରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆରପିଏଫ ଟିମ୍ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି। ସୁରୁଖୁରୁରେ ଯାତାୟାତ କୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ରଙ୍ଗିନ କୋଡେଡ୍ ଟିକେଟ ଏବଂ ନାମିତ ଆଶ୍ରୟ ସ୍ଥାନ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି । ଆରପିଏଫ ଯବାନମାନେ ଆଶ୍ରୟ ସ୍ଥଳରୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଅନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଟ୍ରେନ୍ ରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି । ଉଭୟ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନ ବାହାରେ ହୋଲ୍ଡିଂ ଅଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ, ପାଣି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ସେହି ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ଡାକ୍ତରୀ ଦଳ ମଧ୍ୟ ମୁତୟନ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ତୁରନ୍ତ ଯତ୍ନ ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଖାଶୁଣା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ କୁମାର କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାକୁମ୍ଭ ପାଇଁ ଟ୍ରେନ୍ ଯୋଗେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନେ ଦିନ ରାତି ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରବଳ ଭିଡ଼କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ କମ୍ ଜନଗହଳିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳକୁ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ସିସିଟିଭି କ୍ୟାମେରା ଲଗାଯାଇଛି। ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅସାଧାରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଉଭୟ ରହିବା ଓ ଖାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱିତ ଉଦ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏକାଧିକ ହୋଲ୍ଡିଂ ଏରିଆ ସ୍ଥାପନ କରିଛି ଯେଉଁଠାରେ ଯାତ୍ରୀମାନେ ଟେଣ୍ଟରେ ଆରାମରେ ଅପେକ୍ଷା କରିପାରିବେ। ଏହି ଅଂଚଳରେ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେଉଛି । ପ୍ରୟାଗରାଜ ଷ୍ଟେସନ ବାହାରେ ଅବସ୍ଥିତ ଖୁସ୍ରୋ ବାଗ ହେଉଛି ଏଭଳି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଅଞ୍ଚଳ, ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ୧ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ରହିପାରିବେ।