তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে ‘কেবল টেলিভিছন নেটৱৰ্ক অধিনিয়ম, ১৯৯৪’-ত গুৰুত্বপূৰ্ণ সংশোধনী প্ৰৱৰ্তন কৰিছে
স্বাচ্ছন্দ্যৰে ব্যৱসায় কৰাৰ দিহা: সংশোধিত নিয়মৰ অধীনত ‘ব্ৰডকাষ্ট সেৱা পৰ্টেল’ত ‘স্থানীয় কেবল অপাৰেটৰ’ৰ পঞ্জীয়ন সম্পূৰ্ণৰূপে অনলাইন হ’ব
এলচিঅ'-ৰ বাবে কৰ্তৃত্ব পঞ্জীয়ন কৰিব ‘এমআইবি’-য়ে; এলচিঅ' পঞ্জীয়নৰ বৈধতা ৫ বছৰলৈ আৰু সমগ্ৰ ভাৰত জুৰি সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে
17 JAN 2025 4:21PM by PIB Guwahati
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে আজি ‘স্থানীয় কেবল অপাৰেটৰ’ (এলচিঅ')ৰ পঞ্জীয়ন প্ৰক্ৰিয়াক সুশৃংখল কৰাৰ বাবে ‘কেবল টেলিভিছন নেটৱৰ্ক অধিনিয়ম, ১৯৯৪’ (অধিনিয়ম) সংশোধন কৰি এক অধিসূচনা জাৰি কৰিছে। আজিৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ জাৰি কৰা এই অধিসূচনা অনুসৰি ‘এলচিঅ' পঞ্জীয়ন’ সম্পূৰ্ণৰূপে অনলাইনত পৰিচালনা কৰা হ'ব আৰু মন্ত্ৰালয়ে স্বয়ং কৰ্তৃপক্ষ হিচাপে নিজেই তেওঁলোকৰ পঞ্জীয়ন কৰিব।
‘আধাৰ’, ‘পেন’, ‘চিআইএন’, ‘ডিআইএন’ আদিকে ধৰি আবেদনকাৰীৰ বিৱৰণ সফলভাৱে প্ৰমাণিত কৰাৰ পিছত বাস্তৱ-সময়ত ‘এলচিঅ' পঞ্জীয়ন প্ৰমাণপত্ৰ’ জাৰী কৰা হ'ব। লগতে, এলচিঅ' পঞ্জীয়নৰ বাবে পঞ্জীয়ন বা নৱীকৰণ অস্বীকাৰ কৰাৰ বিৰুদ্ধে পুনৰীক্ষণৰ দিহা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
ইয়াৰ আগতে এলচিঅ' পঞ্জীয়ন প্ৰক্ৰিয়া সংশ্লিষ্ট অঞ্চলসমূহৰ স্থানীয় মুখ্য ডাকঘৰত সম্পন্ন কৰা হৈছিল, য'ত এলচিঅ'ৰ কাৰ্যালয়টো ‘অফলাইন মোড’ত অৱস্থিত আৰু ‘হেড পোষ্টমাষ্টাৰ’গৰাকী তেওঁলোকৰ পঞ্জীয়ন কৰ্তৃপক্ষ হিচাপে থাকিছিল। পূৰ্বৰ পঞ্জীয়ন প্ৰক্ৰিয়াটো কঠিন আৰু সময় সাপেক্ষ আছিল। সেইদৰে, পঞ্জীয়ন প্ৰাপ্ত কৰাৰ পিছত কাৰ্যকলাপৰ ক্ষেত্ৰটো নিৰ্দিষ্ট ক্ষেত্ৰত সীমাবদ্ধ আছিল।
‘এলচিঅ' পঞ্জীয়ন’ৰ ক্ষেত্ৰত সংশোধিত নিয়মসমূহৰ মুখ্য বিশেষত্বসমূহ হৈছে:-
ক. এলচিঅ'সকলে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ ‘ব্ৰডকাষ্ট সেৱা পৰ্টেল’ত www.new.broadcastseva.gov.in অনলাইন পঞ্জীয়নৰ নতুন পঞ্জীয়ন বা নৱীকৰণৰ বাবে আবেদন কৰিব লাগিব আৰু পঞ্জীয়ন প্ৰমাণপত্ৰ অনলাইনত জাৰী কৰা হ'ব।
খ. পাঁচ বছৰৰ বাবে এলচিঅ' পঞ্জীয়ন মঞ্জুৰ বা নৱীকৰণ কৰা হ'ব;
গ. পঞ্জীয়ন বা নৱীকৰণৰ বাবে প্ৰক্ৰিয়াকৰণ মাচুল কেৱল পাঁচ হাজাৰ টকা হ'ব;
ঘ. ভাৰতৰ সমগ্ৰ অঞ্চলত কাৰ্যকলাপৰ বাবে এলচিঅ' পঞ্জীয়ন বৈধ হ'ব;
ঙ. পঞ্জীয়নৰ নৱীকৰণৰ বাবে আবেদন পঞ্জীয়নৰ ম্যাদ উকলি যোৱাৰ কমেও ৯০ দিন আগতে কৰা হ'ব।
চ. এলচিঅ'সকলে পঞ্জীয়ন কৰ্তৃপক্ষৰ সিদ্ধান্তৰ বিৰুদ্ধে, অৰ্থাৎ এনে অস্বীকাৰৰ ৩০ দিনৰ ভিতৰত পঞ্জীয়ন বা নৱীকৰণ অস্বীকাৰ কৰা মনোনীত শাখা বিষয়াৰ বিৰুদ্ধে আপীল কৰ্তৃপক্ষৰ সন্মুখত পুনৰীক্ষণ আৱেদন কৰিব পাৰিব।
পঞ্জীয়ন প্ৰমাণপত্ৰত উল্লেখ কৰা সময়ৰ বাবে বৰ্তমানে থকা এলচিঅ' পঞ্জীয়ন বৈধ থাকিব। যদি এলচিঅ'ৰ বিদ্যমান পঞ্জীয়ন ৯০ দিনতকৈ কম সময়ৰ বাবে বৈধ হয়, নৱীকৰণৰ বাবে আৱেদন, যদি কৰা হয় তেন্তে পৰ্টেলত তৎক্ষণাৎ কৰা হ'ব।
পঞ্জীয়নৰ অনুদান/নৱীকৰণৰ বাবে ডাকঘৰসমূহত কৰা আৱেদনসমূহ, যিবোৰৰ প্ৰক্ৰিয়া এই পৰ্যন্ত স্থগিত হৈ আছে সেয়া প্ৰত্যাহাৰ কৰিব লাগিব আৰু পৰ্টেলত আবেদন কৰিব লাগিব।

Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of I&B introduces key amendments to the Cable Television Network Rules, 1994
Ease of Doing Business: Local Cable Operators’ registration goes fully online on Broadcast Seva Portal under amended rules
MIB to be registering authority for LCOs; Validity of LCO registration increased to a period of 5 years & throughout the territory of India
17 JAN 2025 4:21PM by PIB Delhi
The Ministry of Information and Broadcasting has today issued a notification amending the Cable Television Network Rules, 1994 (the Rules), to streamline the Local Cable Operator (LCO) registration process. Effective from today, LCO registrations will be conducted entirely online with the Ministry itself as their registering authority.
Upon successful verification of applicant details, including Aadhaar, PAN, CIN, DIN etc., LCO registration certificates will be issued in real-time. Also, a provision for appeal against the denial of registration or renewal for LCO registration has been added.
Earlier, LCO Registration process was carried out at the local head post office of the area in which the office of the LCO is situated in an offline mode with Head Postmaster as their registering authority. The manual registration process was cumbersome and time consuming. Also, the area of operations upon obtaining registration was limited to specific areas.
The salient features of the amended Rules in respect of LCO Registration are:-
1. LCOs shall apply for new registration or renewal of registration online on the Broadcast Seva Portal of MIB (www.new.broadcastseva.gov.in) and the registration certificate shall be issued online.
2. LCO registrations shall be granted or renewed for a period of five years;
3. The processing fee for registration or renewal is Rupees five thousand only;
4. LCO Registration shall be valid for operations throughout the territory of India;
5. The application for renewal of registration shall be made at least 90 days before the expiry of the registration.
6. LCOs can make an appeal before the Appellate Authority i.e. Under Secretary (DAS) against the decision of the Registering Authority, i.e. designated Section Officer denying registration or renewal of registration within 30 days of such denial.
Existing LCO registration shall remain valid for the period mentioned in the registration certificate. In case where the existing registration of the LCO is valid for less than 90 days, the applications for renewal, if any, shall be made immediately on the portal.
The applications made to the Post Offices for grant/ renewal of registration, which are pending as on date, would be required to be withdrawn and applications have to be made on the portal.