Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at Bharat Mobility Global Expo 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi
17 JAN 2025 2:01PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet, Shri Nitin Gadkari Ji, Jitan Ram Manjhi Ji, Manohar Lal Ji, H.D. Kumaraswamy Ji, Piyush Goyal Ji, Hardeep Singh Puri Ji, all the stalwarts of the auto industry from India and abroad, other guests, ladies and gentlemen!
The last time I came amongst you, the Lok Sabha elections were not far away. At that time, due to the trust of all of you, I had said that I will definitely come to the India Mobility Expo next time too. The country blessed us for the third time. All of you have once again invited me here, I express my gratitude to all of you.
Friends,
I am happy that this year, the scope of India Mobility Expo has increased a lot. Last year, more than 800 exhibitors participated, more than 1.5 lakh people visited, this time along with Bharat Mandapam, this expo is also being held in Yashobhoomi in Dwarka and India Expo Center in Greater Noida. A large number of people will come here in the coming 5-6 days. Many new vehicles are also going to be launched here. This shows how much positivity there is about the future of mobility in India. I have also got the opportunity to visit and see some exhibitions here. India's automotive industry is fantastic as well as future ready. I wish all of you my very best wishes.
Friends,
In such a big event in India's auto sector, I will also remember Ratan Tata ji and Osamu Suzuki ji today. Both these great men have contributed a lot in the growth of India's auto sector and in fulfilling the dreams of the middle class. I am confident that the legacy of Ratan Tata ji and Osamu Suzuki ji will continue to inspire the entire mobility sector of India.
Friends,
Today's India is full of aspirations, full of youthful energy. We see these aspirations in India's automotive industry. In the past year, India's auto industry has grown by around 12 percent. Following the mantra of Make in India, Make for the World, exports are also increasing now. The population of many countries of the world is not as much as the number of vehicles being sold in India every year. Nearly 2.5 crore vehicles being sold in a year shows how the demand is constantly increasing in India. This shows why India is being looked up with so much hope when it comes to the future of mobility.
Friends,
Today, India is the fifth largest economy in the world. And if we look at it as a passenger vehicle market, we are number 3 in the world. Just imagine where our auto market will be when India will be among the top three economies of the world? The journey of a developed India is also going to be a journey of unprecedented transformation and multifold expansion of the mobility sector. There are many factors that drive the future of mobility in India. For example, India's largest youth population, the ever-growing scope of the middle class, rapid urbanization, modern infrastructure being built in India, affordable vehicles from Make in India, all these factors are going to push the growth of the auto sector in India, are going to give it new strength.
Friends,
Needs and aspirations are very important for the development of the auto industry. And fortunately, both are vibrant in India today. India is going to remain the youngest country in the world for the next several decades. This youth is your biggest customer. You can well estimate how big a demand such a large youth group will create. Another big customer of yours is the middle class of India. In the last 10 years, 25 crore Indians have come out of poverty. This neo middle class is buying its first vehicle. As progress happens, they will also upgrade their vehicles. And the auto sector is sure to benefit from this.
Friends,
Lack of good, wide roads was once a reason for not buying vehicles in India. Now this situation is also changing. Ease of travel is a big priority for India today. More than 11 lakh crore rupees were allocated for infrastructure development in last year's budget. Today, a network of multi-lane highways and expressways is being laid in India. Multimodal connectivity is gaining momentum through the PM Gatishakti National Master Plan. This is reducing logistics costs. Due to the National Logistics Policy, India is going to be the country with the most competitive logistics costs in the world. Due to all these efforts, many new doors of possibilities are opening for the auto industry. This has also been a big reason behind the increasing demand for vehicles in the country.
Friends,
Today, along with good infrastructure, new technology is also being integrated. Fastag has made the driving experience in India much easier. The National Common Mobility Card is further strengthening the efforts for seamless travel in India. Now we are moving towards smart mobility. India is also working rapidly in the direction of connected vehicles and autonomous driving.
Friends,
The strength of Make in India also plays a major role in the growth prospects of the auto industry in India. The Make in India campaign has got a new impetus from the PLI schemes. The PLI scheme has helped in sales of more than Rs 2.25 lakh crore. More than 1.5 lakh direct jobs have been created in this sector through this scheme alone. As you know, you not only create jobs in your sector, it also has a multiplier effect in other sectors. Our MSME sector manufactures a large number of auto parts. When the auto sector grows, new jobs automatically start increasing in MSMEs logistics, tour and transport sectors as well.
Friends,
The Indian government is supporting the auto sector at every level. In the last decade, new avenues of FDI, technology transfer and global partnership have been created in this industry. In the last 4 years, more than Thirty Six Billion Dollar Foreign Direct Investment has come in this sector. In the coming years, it is going to increase many folds. Our effort is to develop the entire ecosystem related to auto manufacturing in India itself.
Friends
I remember, I discussed the vision of Seven-Cs in a program related to mobility. Our mobility solutions should be common, connected, convenient, congestion-free, charged, clean, and cutting-edge. Our focus on green mobility is a part of this vision. Today we are engaged in building such a mobility system that supports both the economy and ecology. A system that reduces our import bill of fossil fuels. Therefore, today we are very focused on the development of Green Technology, EVs, Hydrogen Fuel, Biofuels, such technologies. Campaigns like National Electric Mobility Mission and Green Hydrogen Mission have been started with this vision.
Friends,
For the last few years, India has witnessed rapid growth in electric mobility. In the last decade, electric vehicle sales have increased by 640 times. Ten years ago, only around 2600 electric vehicles were sold in a year, but in the year 2024, more than 16 lakh 80 thousand vehicles have been sold. That is, today twice as many electric vehicles are being sold in a single day as were sold in a whole year 10 years ago. It is estimated that by the end of this decade, the number of electric vehicles in India can increase up to 8 times. This shows how much the possibilities are increasing for you in this segment.
Friends,
The government is constantly taking policy decisions to expand electric mobility in the country, supporting the industry. The FAME-2 scheme was started 5 years ago. Under this, incentives of more than 8 thousand crores have been given. From this amount, a subsidy was given for purchasing electric vehicles, and charging infrastructure was built. This supported more than 16 lakh EVs, out of which more than 5 thousand are electric buses. Here in Delhi also, more than 1200 electric buses provided by the Government of India are running. In our third term, we have brought the PM E-Drive Scheme. Under this, help will be given to buy about 28 lakh EVs like two-wheelers, three-wheelers, e-ambulances, e-trucks. About 14 thousand electric buses will also be purchased. More than 70 thousand fast chargers will be installed for different vehicles across the country. In the third term itself, the PM e-bus service has also been started. Under this, the central government will provide assistance to run about thirty eight thousand e-buses in small cities of the country. The government is continuously supporting the industry for EV manufacturing. Paths have also been created for global investors who want to come to India for EV car manufacturing. This will help in expanding the quality EV manufacturing ecosystem in India and building the value chain.
Friends,
To deal with the challenge of global warming and climate, we have to continue promoting solar power and alternative fuel. India has emphasized a lot on a green future during its G-20 presidency. Today, along with EV, work is going on at a very large level regarding solar power in India. A big mission of rooftop solar is going on with PM Suryaghar- Free Electricity Scheme. In such a situation, the demand for batteries and storage systems is going to increase continuously in this sector as well. The government has started a PLI scheme of Rs 18 thousand crore to promote advanced chemistry cell battery storage. That means this is the right time for you to make big investments in this sector. I will also invite more and more youth of the country to start up in the energy storage sector. We have to work on such innovations that can make batteries and storage systems from the material available in India itself. A lot of work is also being done in the country regarding this, but it is important to take it forward on mission mode.
Friends,
The intent and commitment of the Central Government is very clear. Whether it is to make new policies or to make reforms, our efforts are continuing. Now you have to take them forward, take advantage of them. Now there is a vehicle scrapping policy. I urge all the manufacturers to take advantage of this policy. You can also bring an incentive scheme in your company. With this, more and more people will come forward to scrap their old vehicles. This motivation is very important. This will also be a great service from your side for the environment of the country.
Friends,
The automotive industry is innovation driven and technology driven. Be it innovation, tech, skill or demand, the future belongs to the East, Asia and India. India is a great destination for every sector that sees its future in mobility and also for investors. I assure you all again that the government is with you in every way. Keep moving ahead with the mantra of Make in India, Make for the World. Best wishes to all of you once again.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা পাঙথোকপা ভারত মোবিলিতী গ্লোবেল এক্সপো ২০২৫ থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
17 JAN 2025 2:01PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী ঐগী খোঙলোয় শ্রীমান নিতীন গরকরী জী, জীতন রাম মাঞ্ঝী জী, মনোহর লাল জী, ঐচ.দি. কুমারস্বামী জী, পীয়ুস গোয়ল জী, হরদীপ সিংহ পুরী জী, লৈবাক কয়াদগী লেঙবিরক্লিবা ওতো ইন্দস্ত্রীগী মীহুৎ পুম্নমক, অতৈ মীথুংশিং, ইবেম্মা অমদি ইবুংঙোশিং‍!
ঐনা মমাঙদা ময়ামগী মরক্তা তিঞ্জখিবা মতমদা, লোকসভা মীখল পংলাপ লাপখিদ্রে‍। মতমদুদা ঐনা ময়ামগী থাজবনা মরম ওইরগা মথঙগী ভারত মোবিলিতীঈ এক্সপোদসু শোয়দনা শরুক য়াবা লাক্কনি হায়খি‍। লৈবাকসিনা অহুম্লক হন্না ঐখোয়দা থৌজাল পীনবিরি, ময়াম পুম্নমক্না ঐবু মফমসিদা অমুক্কা হন্না কৌবিরক্লি, মসিগীদমক ঐনা ময়ামগী তৌবিমল খঙবা উৎচরি‍।
মরূপশিং,
হন্দক্কী ভারত মোবিলিতী এক্সপোগী ঙমখৈ য়াম্না পাকথোক চাউথোরকপা অসিদা ঐ য়াম্না নুংঙাই‍। মমাঙ চহিদা একজিবিতর ৮০০ হেনবন শরুক য়াখি, মী লাখ অমা মখায় হেনবা লাকখি, হন্দক ভারত মন্দপমগা লোয়ননা দ্বার্কাগী য়শোভুমি অমদি গ্রেতর নোইদাগী ইন্দিয়া এক্সপো সেন্তরদসু এক্সপো অসি চত্থরি‍। মথঙগী নুমিৎ ৫-৬ নিসিদা মী মশিং য়াম্না লাক্কনি‍। অনৌবা গারী কয়াসু মফমসিদা লোঞ্চ তৌগদৌরি‍। মসিনা তাক্লিবদি ভারত্তা মোবিলিতীগী তুংলমচৎ য়াম্না ফনা লৈ হায়বনি‍। মফমসিদা একজিবিসন খরদা চৎনবা, মখোয়বু য়েংনবা তাঞ্জা ঐহাকসু ফংলি‍। ভারতকী ওতোমোতিব ইন্দস্ত্রী, য়াম্না নীংথিজৈ অদুগা তুংগীদমকশু শেম শাদুনা লৈরে‍। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍।
মরূপশিং,
ভারতকী ওতো সেক্তরগী চাউখ্রবা থৌরম অসিদা ঐ ঙসি রতন তাতা জী অমসুং ওসামু সুজুকী জীবুসু নীংশিংজগে‍। ভারতকী ওতো সেক্তরগী গ্রোথতা মিদ্দল ক্লাসকী মঙলান মঙফাওনহন্বদা অথোয়বা মীওই অনিসিগী থৌদাং য়াম্না চাউনা য়াওরি‍। রতন তাতা জী অমদি ওসামু সুজুকী জীগী লিগেসীনা ভারতকী মোবিলিতী সেক্তর পুম্ববু মখা তানা পুক্নিং থৌগত্তুনা লৈখিগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
মরূপশিং,
ঙসি ভারত অসি অনিংবা অপাম্বা কয়ানা ঈমায় চোল্লি, নহাগী মতিংসু মপুং ফানা লৈরি‍। হায়রিবা অনিংবা অপাম্বশিং অসি ঐখোয়না ভারতকী ওতোমোতিব ইন্দস্ত্রীদা উবা ফংই‍। হৌখিবা চহিদা ভারতকী ওতো ইন্দস্ত্রীনা চাউরাক্না চাদা ১২ গী গ্রোথকা লোয়ননা মাঙদা চঙশিনখি‍। মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর দি ৱর্ল্দগী লাইৱাগা লোয়ননা চত্তুনা হৌজিক্তি এক্সপোর্তসু হেনগৎলক্লে‍। ভারত্তা চহি অমদা য়োল্লিবা গারী মশিং অসি কনাগুম্বা লৈবাক খরগী অপুনবা মীশিংদগীসু হেল্লিবনি‍। চহিদা চাউরাক্না গারী লাখ অনি মখায়রোম য়োল্লিবা অসিনা ভারতকী দিমান্দ লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি হায়বা উৎলি‍। মোবিলিতীগী তুংলমচৎকী ৱাফম খন্নরকপদা ভারত্তা করিগীদমক থাজবা কয়া থম্লিবনো হায়বসু মসিনা উৎলি‍।
মরূপশিং,
ভারত ঙসি মালেমগী মঙাশুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরি‍। অদুগা পেসেঞ্জর ভেহিকল মার্কেতকী মশক মওংদা য়েংলবসু, ঐখোয় মালেমগী ৩শুবা মফম কল্লি‍। ভারতনা মালেমগী মকোক থোংবা শেন্মিৎলোন অহুমগী মনুং চল্লকপা মতমদা ঐখোয়গী ওতো মার্কেত করি ফীভমদা কাখৎলক্কনি হায়বা অদোম খন্দুনা য়েংবিয়ু‍। চাওখৎপা ভারতকী খোঙচৎসি মোবিলিতী সেক্তরগী ত্রান্সফোর্মেসনগীসু শরুক কয়া হেন্না কান্নগদবা খোঙচৎ ওইগদৌরিবনি‍। ভারতকী মোবিলিতীগী তুংলমচৎপু থৌদুনা পুরিবা মরম কয়ামরুম লৈ‍। খুদম ওইনা ভারতকী খ্বায়দগী য়াম্না মহা মীশিং, মিদ্দল ক্লাসকী পাকথোক চাউথোরক্লিবা ঙমখৈ, খোঙজেল য়াঙ্খৎলক্লিবা অর্বানাইজেসন, ভারত্তা শেমগৎলিবা মতমগা চুনরবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, মেক ইন ইন্দিয়ানা ফংহল্লিবা এফোর্দেবল গারী, হায়রিবা মরম কয়াসিনা ভারতকী ওতো সেক্তরগী গ্রোথ থদুনা পুরি, অনৌবা পাঙ্গল হাপ্লি‍।
মরূপশিং,
ওতো ইন্দস্ত্রী চাওখৎনবগীদমক মথৌ তাবা অমদি অনিংবা অপাম্বা হায়বসি য়াম্না মরু ওই‍। অদুগা হায়রিআ অনি অসি ঙসি ভারত্তা মশক মচু থোক্না লৈরি‍।‍ লাক্কদৌরিবা দেকেদ কয়া ফাওবা ভারতনা মালেমগী নহা মশিং খ্বায়দগী য়াম্বা লৈবাক ওইদুনা লৈখিগনি‍। হায়রিবা নহাশিং অসি অদোমগী খ্বায়দগী চাউবা কস্তমরনি‍। অসুক য়ামখ্রবা নহা মশিং অসিনা দিমান্দ কয়া য়াম্না তৌরক্কনি হায়বসি অদোম মপুং ফানা খঙবিরবা ঙাক্তনি‍। অদোমগী অতোপ্পা অচৌবা কস্তমর হায়রগদি ভারতকী মিদ্দল ক্লাস অসিনি‍। হৌখিবা চহি ১০ সিদা ভারত মচা করোর ২৫ লায়রবগী পনখৈনুংদগী ৱাংমা লান্থোকখ্রে‍। হায়রিবা নিও মিদ্দল ক্লাস অসিনা মখোয়গী অহান্বা গারী লৈনরি‍। খুমাঙ অসুম অসুম চাওশিল্লকপগা লোয়ননা মখোয়না মখোয়গী গারীশিংসু অপগ্রেদ তৌরক্কনি‍। অদুগা মসিগী কান্নবা ওতো সেক্তরদা মপুং ফানা ফংগদৌরিবনি‍।
মরূপশিং,
মতম অমদা ভারত্তা গারী লৈনদবগী মরম অমদি লম্বী ফত্তবা, লম্বী পাক্তবনা ওইরম্মি‍। হৌজিক্তি ফীভম অসি হোংলে‍। ইজ ওফ ত্রাভেল ঙসি ভারতকী খ্বায়দগী মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লিবা ৱাফম অমা ওইরি‍। মমাঙ চহিগী বজেত্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা লুপা করোর লাখ ১১ হেন্না হাপখি‍। ঙসি ভারত্তা মল্তিলেন হায়ৱে, এক্সপ্রেসৱেগী নেতৱর্ক লৈরে‍। পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান্না মল্তিমোদল কন্নেক্তিবিতীদা খোঙজেল হাপ্লি‍। মসিনা লোজিস্তিক কোস্ত হন্থহল্লি‍। নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসীনা মরম ওইরগা ভারতনা মালেমগী খ্বায়দগী কম্পিতিতিব ওইবা লোজিস্তিক্স কোস্ত লৈবা লৈবাক ওইরি‍। হোৎনরিবা কয়াসিনা মরম ওইরগা ওতো ইন্দস্ত্রীগী ওইথোকপা য়াবা কয়াগী অনৌবা থোঙ কয়া হাংদোক্লি‍। লৈবাকসিদা গারী দিমান্দ হেনগৎলকপগী মরুমদা মসিসু মরম অমনি‍।
মরূপশিং,
ঙসি অফবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোয়ননা অনৌবা তেক্নোলোজীসু ইন্তিগ্রেত তৌরি‍। ফাস্তেগনা ভারত্তা গারী থৌবগী এক্সপিরিএন্স ফনা নীংথিনা লায়থোকহল্লে‍। নেস্নেল কমন মোবিলিতী কার্দনা ভারত্তা অপন্বা লৈতবা খোঙচৎ পুরক্নবা হোৎনবদা থৌনা হাপ্লি‍। হৌজিক ঐখোয় স্মার্ত মোবিলিতীগী মায়কৈদা খোঙ থাংজিল্লি‍। কন্নেক্তেদ ভেহিকল্স, ওতোনোমস দ্রাইভিংগী মায়কৈদা ভারতনা খোঙজেল য়াঙনা থবক পায়খৎলি‍।
মরূপশিং,
ভারতকী ওতো ইন্দস্ত্রী চাওখৎনবগী ওইথোকপা কয়া লৈরিবসিদা মেক ইন ইন্দিয়া মপাঙ্গল কন্না লৈবনা চাউনা পাঙ্গল হাপ্লি‍। মেক ইন ইন্দিয়া স্কীমদা PLI স্কীমশিংনা অনৌবা খোঙজেল হাপ্লি‍। PLI স্কীম্না লুপা করোর লাখ অনি মখায় হেন্না য়োনবদা মতেঙ পাংলি‍। স্কীম অসিনা সেক্তর অসিদা দাইরেক্ত জোব লাখ অমা মখায় পীরি‍। অদোমসু খঙবিরমগনি, অদোম্না অসোমগী সেক্তরদা জোব শোয়দনা পীবিরমগনি, মসিনা অতোপ্পা সেক্তরদা মল্তিপ্লাইয়র ইফেক্তসু পীরি‍। ঐখোয়গী MSME শিংনা ওতো পার্ত মশিং য়াম্না পীরি‍। ওতো সেক্তর চাওখৎলকপগা লোয়ননা MSME, লোজিস্তিক্স, তুর অমদি ত্রান্সপোর্ত হায়রিবা সেক্তরশিং অসিদসু অনৌবা জোপশিং পীবা হেনগৎলক্লি‍।
মরূপশিং,
ভারত লৈঙাক্না ওতো সেক্তরদা থাক খুদিংদা ঙাক্লৌ পীরি‍। হৌখিবা দেকেদ অমসিদা ইন্দস্ত্রী অসিদা FDI, তেক্নোলোজী ত্রান্সফর অমদি গ্লোবেল পার্ত্নরসিপকী অনৌবা লম্বী য়াৎলি‍। হৌখিবা চহি ৪ সিদা সেক্তর অসিদা দোলর বিলিয়ন কুনথ্রাতরুক হেনবগী ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত লাকখি‍। লাক্কদৌরিবা চহিশিংসিদা মসি শরুক কয়া থোক্না হেনগৎলক্কদৌরি‍। ঐখোয়না হোৎনরিবসি ভারত্তা ওতো মেনুফেকচরিংগা মরী লৈনবা মপুং ফাবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপনি‍।
মরূপশিং,
ঐ নীংশিংলি, ঐনা মোবিলিতীগা মরী লৈনবা থৌরম অমদা Seven-Cs গী ৱাফম হৌদোকখি‍। ঐখোয়গী মোবিলিতী সোলুসন অসি কম্মন, কন্নেক্তেদ, কনভিনিএন্ত, কঞ্জেসন-ফ্রী, চার্জ্দ, ক্লীন, কত্তিং-এদ্জ ওইহন্নবা ৱাখল্লোন্নি‍। গ্রীন মোবিলিতীদা ঐখোয়না থম্লিবা মীৎয়েঙ অসি ভিজন অসিগী শরুক অমনি‍। ঙসি ঐখোয়না ইকোনোমী অমদি ইকোলোজী অনিমক্তা ঙাক্লৌ পীবা মোবিলিতী সিস্তেম অমা পুরক্নবা থবক পায়খৎলি‍। ফোসিল ফ্যুল ইম্পোর্ত তৌরকপগী চাং হন্থহন্নবা সিস্তেম অমা শেমগৎনবা থবক পায়খৎলি‍। মরম অসিনা গ্রীন তেক্নোলোজী, EV, হায়দ্রোজেন ফ্যুল, বাইওফ্যুল অসিনচিংবা তেক্নোলোজী শেমগৎপদা ঐখোয়না মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। নেস্নেল ইলেক্ত্রিক মোবিলিতী মিসন অমদি গ্রীন হায়দ্রোজেন মিসন্নচিংবা থৌশিলশিং মীৎয়েঙ অসিগী পরিংদা পায়খৎখিবনি‍।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহি খরসিদা ইলেক্ত্রিক মোবিলিতীগী মতাঙদা ভারতনা খোঙজেল য়াঙনা মাঙদা চঙশিল্লি‍। হৌখিবা দেকেদ অসিদা ইলেক্ত্রিক ভেহিগল য়োনবগী চাং শরুক চাত্রুক নিফু, ৬৪০ রোম হেনগৎলে‍। চহি তরাগী মমাঙদা চহিদা ইলেক্ত্রিক ভেহিকল ২৬০০ রোমদমক য়োল্লম্বা অদু ২০২৪ দদি, ভারী লাখ ১৬, লিশিং ৮০ হেন্না য়োনখি‍। হায়বদি চহি ১০গী মমাঙদা য়োল্লমবা ইলেক্ত্রিক ভেহিকলগী চাংদু ঙসিই নোংমদা শরুক অনিগী চাংদা য়োল্লি‍। দেকেদ অসিদা ভারতকী ইলেকত্রিক ভেহিকল মশিং শরুক ৮ হেনগৎলক্কনি হায়না পারি‍। মসিনা তাকপদি সেগমেন্ত অসিদা অদোম্না তৌবা য়াবা য়াম্না লৈ হায়বনি‍।
মরূপশিং,
লৈবাকসিদা ইলেক্ত্রিক মোবিলিতী হেনগৎহন্নবগীদমক লৈঙাক্না লেপ্পা লৈতনা পোলিসী দিসিজনশিং লৌরি, ইন্দস্ত্রীদা ঙাক্লৌ পীরি‍। চহি ৫ গী মমাঙদা ফেম-২ স্কীম হৌদোকখি‍। মসিগী মখাদা লুপা করোর লিশিং ৮ হেনবগী ইন্সেন্তিব ফংহনখ্রে‍। মসিগী চাংসিদা, ইলেক্ত্রিক ভেহিকল লৈবগী সবসিদী পীরি, চার্জিং ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি‍। মসিনা EV লাখ ১৬ হেনবদা মতেঙ ফংহল্লি, মসিগী মনুংদা গারী লিশিং ৫ হেনবদি ইলেক্ত্রিক বসনি‍। মফমসিদা, দিল্লীদসু ভারত লৈঙাক্না পীবা ইলেক্ত্রিক বস ১২০০ হেন্না চেল্লি‍। ঐখোয়গী অহুমশুবা তর্মদা পি.এম. ই-দ্রাইব স্কীম হৌদোকখি‍। মসিগী মখাদা, তু-হ্বীলর, থ্রী-হ্বীলর, ই-এম্বুলেন্স, ই-ত্রক্নচিংবা EV লাখ ২৮ লোম লৈবদা মতেঙ পাংগনি‍। ইলেক্ত্রিব বস লিশিং ১৪ রোমসু লৈগদৌরি‍। লৈবাক পুম্বদা তোঙান তোঙানবা গারীশিংগী ফাস্ত চার্জর লিশিং ৭০ রোমসু খিনগনি‍। অহুমশুবা তর্ম অসিদা, পি.এম. ই-বস সর্ভিসসু হৌগদৌরি‍। মসিগী মখাদা লৈবাকসিগী অপীকপা ময়োল্লমশিংদা ই-বস লিশিং কুন্থ্রা নিপান চেলহন্নবা কেন্দ্র লৈঙাক্না মতেঙ পাংগনি‍। লৈঙাক্না EV মেনুফেকচরিংগীদমক ইন্দস্ত্রীদা লেপ্পা লৈতনা মতেঙ পাংলি‍। EV কার মেনুফেকচরিংদা ভারত্তা চঙলকপা পাম্বা গ্লোবেল ইনভেস্তরশিংগীদমক্তসু ভারত লৈঙাক্না লম্বী য়াৎকনি‍। ভারত্তা ক্বালিতী লৈবা EV মেনুফেকচরিং ইকোসিস্তেম চাওখৎহনবদা, ভেল্যু চেন শেমগৎপদা মতেঙ পাংগনি‍।
মরূপশিং,
গ্লোবেল ৱার্মিং, ক্লাইমেতকী শিংনবশিং লাকশিন্নবা ঐখোয়না সোলার পৱারবু, অল্তরনেতিব ফ্যুলবু লেপ্পা লৈতনা প্রমোত তৌবা মথৌ তাই‍। ভারতনা মাগী G-20 প্রেসিদেন্সী মতমদা গ্রীন ফ্যুচরদা মরুওইবা ৱাফম থমখি‍। ঙসি ভারত্তা EV গা লোয়ননা সোলার পৱারগী মতাঙদসু অৱাংবা থাক্তা থবক পায়খৎলি‍। পি.এম. সুর্য়ঘর-মুফ্ত বিজলী স্কীমগী মখাদা রুফতোপ সোলারগী অচৌবা মিসন অমা পায়খৎলি‍। মসিদসু সেক্তর অসিদা বেত্তরীগী, স্তোরেজ সিস্তেমগী দিমান্দ লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্কদৌরি‍। লৈঙাক্না এদভান্স কেমিস্ত্রী সেল বেত্তরী স্তোরেজকী লমদা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক লুপা করোর লিশিং ১৮গী PLI স্কীম হৌদোক্লে‍। মসিনা তাকপদি, সেক্তর অসিদা শেল চাউনা থাদনবা চপ চারবা মতম্নি‍। ঐনা লৈবাকসিগী নহা ময়ামগী মফমদা ইনর্জী স্তোরেজ সেক্তরদা স্তার্ত-অপশিং লিংখৎনবা ৱাফমসু থমজরি‍। ঐখোয়না ভারত্তা ফংবা মচাকশিংনা বেত্তরী শাবা য়াবা, স্তোরেজ সিস্তেম পুথোকপা য়াবা ইনোভেসনশিংদা থবক তৌগদবনি‍। মসিগীদমক লৈবাকসিদা থবক ফনা য়াম্না পায়খৎলি, অদুবু মসি মিসন মোদতা মাঙদা পুখৎপগী তঙায় ফদবা লৈ‍।
মরূপশিং,
কেন্দ্র লৈঙাক্কী ইন্তেন্ত অমদি কম্মিতমেন্ত ময়েক শেংনা লৈ‍। অনৌবা পোলিসী শেম্বদা ওইরবসু নৎত্রগা রিফোর্ম পুরকপদা ওইরবসু, ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি‍। হৌজিক অদোম্না মসিবু মাঙদা পুখৎকদবনি, মসিগী কান্নবা লৌগদবনি‍। হৌজিক ভেহিকল স্ক্রেপ্পিং পোলিসীদা য়েংবিয়ু‍। লৈরিবা মেনুফেকচরর পুম্নমক্কী মফমদা ঐনা হায়জনিংবদি পোলিসী অসিগী কান্নবা লৌবিয়ু হায়বসিনি‍। অদোম্না অদোমগী কম্পেনীদা অদোমগী ওইবা ইন্সেন্তিব স্কীম অমা হৌদোকপসু য়াই‍। অদুগুম্বা স্কীম অদুনা মীয়াম্না মখোয়গী অরিবা গারী পুরকপগী চাং য়াম্না হেনগৎহনগনি‍। অসুম্না পুক্নিং থৌদোকপা য়াম্না মরুওই‍। মসিনা লৈবাক্কী এনভাইরনমেন্তকী লমদা তৌবা অচৌবা থৌগল অমা ওইগদৌরিবনি‍।
মরূপশিং,
ওতোমোতিব ইন্দস্ত্রী অসি, ইনোভেসন অমদি তেক্নোলোজীনা ইন্দুনা পুবনি‍। ইনোভেসন, তেক, স্কিল নৎত্রগা দিমান্দ ওইরবসু, লাক্কদৌরিবা মতম অসি নোংপোক লমদমগীনি, এসিয়াগীনি, ভারতকীনি‍। মোবিলিতীদা মশাগী তুংলমচৎ উবা সেক্তর খুদিংংমক্কী ওইনা ভারত অসি শেল থাদনবগী, চপ চারবা লমথুংফম অমনি‍। ঐনা ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা অমুক্কা হন্না থাজবা পীজরি মদুদি লৈঙাক্না মায়কৈ খুদিংদা অদোমগী মতেঙ পাংগনি‍। অদোম্না মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর দি ৱর্ল্দগী ৱাখল্লোন পরিংদা মায়কৈ অসিদা খোঙ থাংজিনবিয়ু‍। ময়াম পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍।
থাগৎচরি‍।