Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates the state-of-the-art Archaeological Experiential Museum, Prerna Complex, and Vadnagar Sports Complex in Vadnagar, Gujarat
The journey of Modi Ji, from being an ordinary boy born in Vadnagar to becoming a global leader, will become a subject of study for students across the country and the world in the future
Today, the world is following Modi Ji's footsteps, he transformed the poverty he faced into compassion and worked towards the welfare of the poor
The 'Archaeological Experiential Museum' is the only museum in the world where history and excavation come together
This museum, while brings to life the 2,500-year-old culture of Vadnagar, also showcase to the world the contributions in culture, trade, education, and governance prevalent in different periods of history
When the history of Vadnagar is written 500 years from now, Vadnagar will certainly be remembered as the birthplace of Modi Ji
Modi Ji is carrying forward the legacy of Swami Dayanand Saraswati, Mahatma Gandhi, and Sardar Patel with great brilliance and dedication
The thought of being born in an adverse situation and doing good to the entire society without any kind of bitterness can come only to a God-gifted talented person and that is Modi ji
16 JAN 2025 6:47PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today inaugurated the Archaeological Experiential Museum, Prerna Complex, and Sports Complex in Vadnagar, Gujarat. Shri Amit Shah also presided over the Heritage Complex Development Plan, Urban Road Development, and Beautification Program in Vadnagar. On this occasion, a film on the journey of Prime Minister Shri Narendra Modi was also released. The event was attended by several dignitaries, including Union Minister of Education Shri Dharmendra Pradhan and Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Patel.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said, today the entire world is following the footsteps of India’s Prime Minister, Shri Narendra Modi, and this program is also taking place at Modi Ji's birthplace. He said that today’s program is significant in many ways as it will prominently place Vadnagar on the map of the country and the world. He further stated that Vadnagar is one of the oldest cities in the world, which, due to its continuity and vibrancy, has influenced the culture and traditions of every era. He said that Vadnagar's journey spans thousands of years and evidences suggest that it is over 2,500 years old.
Shri Amit Shah said that people must visit this Archaeological Experiential Museum and Excavation Complex because there is no other museum in the world where history and excavation coexist in such a unique manner. Shri Shah stated that this museum, built at a cost of approximately ₹300 crore as envisioned by Prime Minister Shri Narendra Modi, has not only placed Vadnagar but also the culture of Gujarat and the entire country on the world map. He said that the museum builders have brought alive more than 2500 years old journey of Vadnagar in the museum building and the excavation site. Shri Shah added that this museum not only showcases the antiquity of Vadnagar but also highlights the contributions of its culture, trade, urban planning, education, and governance during various periods of its history.
The Union Home Minister said that today the Prerna Complex has also been formally inaugurated, and the school where Prime Minister Modi got primary education, is now welcoming children from across the country to learn and walk on the path shown by him. He stated that this Prerna Sankul will, in the future, contribute to the creation of many such great individuals. Shri Shah also mentioned the inauguration of the sports complex today. He added that Prime Minister Modi has set a goal for the 2036 Olympics to be held in Ahmedabad, and by then, the children of Vadnagar will be ready to participate in those games.
Shri Amit Shah said that the culture and history of Vadnagar are very ancient, and here, eternal ascetics have engaged in various forms of penance, meditation, and the pursuit of knowledge. He mentioned that Jain ascetics created numerous Jain Agamas-Nigamas and practiced austerities here. He also stated that it is believed that the first public reading of the Jain scripture Kalpasutra, which was traditionally read only by ascetics, took place here. He added that this place was also a Buddhist monastery, and many Buddhist monks came here to quench their thirst for knowledge. He emphasized that this place has been a center for the worship of three great religions, and the entire journey of Vadnagar, from Skanda Purana to Chamatkarpur, Anartpur, Anandpur, and Vadnagar, is depicted in this museum with illustrations.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that the Panch Pran pledge propounded by Prime Minister Modi, which, among others, incorporates taking pride in our heritage, is part of his vision for the nation. He mentioned that Prime Minister Modi has given this message of Panch Pran to the youth of the country so that they are able to shed all signs of colonialism and are inspired to feel the pride in our heritage, thus empowering them to shape the future based on modernity. He said that through this museum, the pride in our heritage and the eradication of the remnants of slavery is becoming a reality. Shri Shah further explained that this museum preserves the layers of our economic, spiritual, social, moral, physical, and cultural development, which will point to India's cultural, political, administrative journey and urban planning over Vadnagar's 2,500-year history. He added that under the leadership of Prime Minister Modi, we are bringing back our lost heritage. He mentioned that, under Modi's leadership, nearly 350 artworks, including the statue of Mahishasura Mardini, which was stolen from Gujarat, have been brought back to India.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has worked to carry forward the legacy of Swami Dayanand Ji, Mahatma Gandhi, and Sardar Patel with equal grandeur and vigor. He stated that PM Modi has made Vadnagar and Gujarat famous across the country and the world. He further added that Modi Ji's entire life, from his childhood spent in Vadnagar to becoming the Prime Minister of the country and a global leader, will become the subject for many students to study from India and around the world in the coming days.
Shri Shah said that it is impossible to describe the entire life of Shri Narendra Modi Ji in a single speech. He said, the journey of Modi Ji, from being a child born into a poor family in Vadnagar to becoming a global leader guiding the entire world, is indescribable and cannot be captured in words. He mentioned that Narendra Modi Ji, who spent his childhood in extreme poverty as the son of a tea-seller father and a poor mother, grew up without holding any bitterness. Modi Ji has served the country in such a way that no other child in the country will have to endure the poverty that he endured during his childhood.
The Union Home Minister stated that Prime Minister Modi transformed the poverty he faced in his life into compassion and worked towards the welfare of the poor across the country with a great vision. He added that Modi Ji has also worked to fulfill the needs of millions of people. Shri Shah emphasized that being born into such adverse conditions and thinking of the welfare of society without harboring any bitterness is a quality that can only come from a divinely gifted, and talented individual like Narendra Modi, the son of Vadnagar. He mentioned that Modi Ji faced many challenges in his own education during his childhood, and from that point onward, and as the Chief Minister of Gujarat, he placed great importance on primary education. Shri Shah said that Modi Ji launched an initiative in Gujarat called ‘Kanya Kelavani Yatra’ to educate both boys and girls. He further shared that when Modi Ji became the Chief Minister of Gujarat, the state's dropout ratio was 37 per cent, but by the time he became the Prime Minister of the country, the dropout ratio was hardly one per cent.
Shri Amit Shah said that Shri Narendra Modi Ji traveled across Gujarat to understand the problems of the people and, after becoming the Chief Minister of the state, worked towards solving all those issues. He stated that Modi Ji envisioned an organization-based party in Gujarat. He further mentioned that Modi Ji introduced a new approach to gaining popularity, not based on caste, personality, or dynastic politics, but on ideology and development. Shri Shah highlighted that while politics across the country was mired by nepotism, Shri Narendra Modi worked to replace it with the ‘Politics of Performance’. He added that in Gujarat, Modi Ji created a model of inclusive and comprehensive development, ensuring that no region or individual in the state was left behind. He pointed out that Modi Ji implemented several schemes in Gujarat such as Van Bandhu Kalyan Yojana, Sagar Khedu Kalyan Yojana, 24-hour electricity supply, road networks, infrastructure, solar energy initiatives, structured urban and rural development, and a complete education system. He stated that this model became widely recognized and accepted across the country as the "Gujarat Model," which is why Modi Ji got elevation as the Prime Minister of the country from Chief Minister of Gujarat.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Modi Ji's speeches on cultural nationalism and revival mesmerized millions of people. He mentioned that during Modi Ji's tenure, the dream of building a grand temple for Lord Ram Lalla was fulfilled. He further stated that the son of Gujarat, on August 5, 2019, abrogated Article 370 and worked towards making Kashmir an integral part of India. He highlighted that injustice was being done to Muslim sisters through triple talaq, and Modi Ji took action to end it. He also said that Modi Ji established secularism by implementing the Common Civil Code. Shri Shah pointed out that due to Modi Ji's firm resolve and continuous campaigns against terrorism and Naxalism, both these issues are now nearing their end in the country. He added that due to the strong security policy, surgical and air strikes were conducted, sending a clear message to the world that no one can meddle with our country's army and borders, or they will face severe consequences. He concluded by mentioning that Modi Ji worked towards strengthening the economy by building a well-equipped army, promoting welfare for the poor, rural development, and making agriculture a strong pillar of the economy.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Modi established the Ministry of Cooperation for employment generation and rural development, encouraged startups, and used technology to directly deliver governance to the homes of the poor. He highlighted that the use of technology for public welfare, through DBT, Digital India, Aadhaar cards, and online banking, has enabled Modi Ji to place India ahead of the world in an astonishing way. He further mentioned that Modi Ji created millions of jobs through the ‘Make in India’ initiative and turned India into a manufacturing hub.
Shri Shah pointed out that Modi Ji revitalized not only yoga and Ayurveda but also all of India's languages. He emphasized that Modi Ji advanced the welfare of tribal communities, backward classes, and Dalits, and empowered women by ensuring 33% reservation for them in the legislature and Parliament, giving them a significant role in policymaking. He noted that a strong foreign policy emerged during Modi Ji's tenure, stating that India does not wish to advance by either intimidating others or bowing its own head. He concluded that Prime Minister Modi Ji has established a new tradition in foreign policy, one that focuses on engaging in dialogue with other nations based on equality and mutual respect.
The Union Home Minister stated that 500 years from now, when the history of Vadnagar will be written, it will undoubtedly be remembered as the birthplace of many great thinkers, including Modi Ji. He said that it is the vision of Prime Minister Modi that has led to preservation of the 2,500-year journey of Vadnagar in the form of a museum, presenting it to the world. Shri Shah emphasized that this museum will play a significant role in putting Vadnagar’s history on the global map, and that Prime Minister Modi Ji’s dedication and karmayoga will make Vadnagar a center of curiosity, knowledge, and practice for people across the world in the future.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ବଡନଗରଠାରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ୱିକ ଅନୁଭୂତି ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ପ୍ରେରଣା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଏବଂ ବଡ଼ନଗର କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ବଡନଗରରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଜଣେ ସାଧାରଣ ବାଳକଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ଯାତ୍ରା ଭବିଷ୍ୟତରେ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧ୍ୟୟନର ବିଷୟ ପାଲଟିବ
ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ମୋଦୀଙ୍କ ପଦାଙ୍କ ଅନୁସରଣ କରୁଛି, ସେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ କରୁଣାରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି
'ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ୱିକ ଅନୁଭୂତି ସଂଗ୍ରହାଳୟ' ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଏକମାତ୍ର ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଯେଉଁଠାରେ ଇତିହାସ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏକାଠି ହୋଇଥାଏ
ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ବଡନଗରର ୨୫୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ସଂସ୍କୃତିକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିବା ସହିତ ଇତିହାସର ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ପ୍ରଚଳିତ ସଂସ୍କୃତି, ବାଣିଜ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଶାସନକ୍ଷେତ୍ରରେ ଅବଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ଆଗରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ
ଆଜିଠାରୁ ୫୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ଯେତେବେଳେ ବଡନଗରର ଇତିହାସ ଲେଖାଯିବ, ସେତେବେଳେ ବଡନଗର ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଭାବେ ସ୍ମରଣୀୟ ହୋଇ ରହିବ
ମୋଦୀଜୀ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ସରସ୍ୱତୀ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏବଂ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ପରମ୍ପରାକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ସମର୍ପଣ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି
ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଜନ୍ମ ହୋଇ ବିନା କୌଣସି ପ୍ରକାର ତିକ୍ତତାରେ ସମଗ୍ର ସମାଜପାଇଁ ଭଲ କରିବାର ଚିନ୍ତା କେବଳ ଜଣେ ଈଶ୍ବର ପ୍ରଦତ୍ତ ପ୍ରତିଭାବାନ
16 JAN 2025 6:47PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ବଡନଗରଠାରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ୱିକ ଅନୁଭୂତି ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ପ୍ରେରଣା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ବଡନଗରରେ ଐତିହ୍ୟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଉନ୍ନୟନ ଯୋଜନା, ସହରାଞ୍ଚଳ ସଡ଼କ ବିକାଶ ଏବଂ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମଧ୍ୟ ମୁକ୍ତିଲାଭ କରିଥିଲା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ, ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପଦାଙ୍କ ଅନୁସରଣ କରୁଛି ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନରେ ହେଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ଏହା ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ମାନଚିତ୍ରରେ ବଡନଗରକୁ ପ୍ରମୁଖ ଭାବରେ ସ୍ଥାନ ଦେବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ବଡନଗର ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ପୁରାତନ ସହର, ଯାହା ଏହାର ନିରନ୍ତରତା ଏବଂ ଜୀବନ୍ତତା କାରଣରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବଡନଗରର ଯାତ୍ରା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଛି ଏବଂ ପ୍ରମାଣରୁ ଜଣାପଡୁଛି ଯେ ଏହା ୨୫୦୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନେ ଏହି ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ୱିକ ଅନୁଭୂତି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ କାରଣ ପୃଥିବୀରେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ଇତିହାସ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏତେ ନିଆରା ଢଙ୍ଗରେ ରହିଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପରିକଳ୍ପନା ଅନୁଯାୟୀ ପାଖାପାଖି ୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ କେବଳ ବଡନଗର ନୁହେଁ ବରଂ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶର ସଂସ୍କୃତିକୁ ବିଶ୍ୱ ମାନଚିତ୍ରରେ ସ୍ଥାନିତ କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନିର୍ମାଣକାରୀମାନେ ସଂଗ୍ରହାଳୟର କୋଠା ଏବଂ ଖନନ ସ୍ଥଳରେ ବଡନଗରର ୨୫୦୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ଯାତ୍ରାକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ କେବଳ ବଡନଗରର ପ୍ରାଚୀନତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଏହାର ଇତିହାସର ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ଏହାର ସଂସ୍କୃତି, ବାଣିଜ୍ୟ, ନଗର ଯୋଜନା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଶାସନର ଅବଦାନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ପ୍ରେରଣା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଯେଉଁ ସ୍କୁଲରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷା ପାଇଛନ୍ତି, ସେହି ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବେ ସାରା ଦେଶରୁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ମାର୍ଗରେ ଶିଖିବା ଏବଂ ଚାଲିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହି ପ୍ରେରଣା ସଂକୁଳ ଏଭଳି ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆଜି କ୍ରୀଡା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଉଦଘାଟନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ହେବାକୁ ଥିବା ୨୦୩୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେତେବେଳକୁ ବଡନଗରର ପିଲାମାନେ ସେହି କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ବଡନଗରର ସଂସ୍କୃତି ଓ ଇତିହାସ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାଚୀନ ଏବଂ ଏଠାରେ ସନ୍ଥ ସନ୍ନ୍ୟାସୀମାନେ ତପସ୍ୟା, ଧ୍ୟାନ ଏବଂ ଜ୍ଞାନର ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଜୈନ ସନ୍ନ୍ୟାସୀମାନେ ଅନେକ ଜୈନ ଅଗମସ-ନିଗମାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏଠାରେ ତପସ୍ୟା କରୁଥିଲେ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ ଯେ ଜୈନ ଗ୍ରନ୍ଥ କଳ୍ପସୂତ୍ରର ପ୍ରଥମ ସର୍ବସାଧାରଣ ପଠନ, ଯାହା ପାରମ୍ପରିକ ଭାବରେ କେବଳ ସନ୍ନ୍ୟାସୀମାନେ ପଢ଼ୁଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ଏକ ବୌଦ୍ଧ ମଠ ଥିଲା ଏବଂ ଅନେକ ବୌଦ୍ଧ ଭିକ୍ଷୁ ଏଠାକୁ ଆସି ଜ୍ଞାନର ଲୋଭ ମେଣ୍ଟାଇଥିଲେ । ଏହି ସ୍ଥାନ ତିନୋଟି ମହାନ ଧର୍ମର ଉପାସନାର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି ଏବଂ ସ୍କନ୍ଧ ପୁରାଣରୁ ଚମଟକରପୁର, ଅନରତପୁର, ଆନନ୍ଦପୁର ଏବଂ ଭଦନଗର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଡନଗରର ସମଗ୍ର ଯାତ୍ରାକୁ ଚିତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଯେଉଁ ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ ସଂକଳ୍ପ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଆମ ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ତାହା ଦେଶ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଏକ ଅଂଶ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣର ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଉପନିବେଶବାଦର ସମସ୍ତ ଚିହ୍ନ ଛାଡି ପାରିବେ ଏବଂ ଆମ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତି ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇପାରିବେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଆଧୁନିକତା ଆଧାରରେ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିବାକୁ ସଶକ୍ତ ହୋଇପାରିବେ । ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତି ଗର୍ବ ଏବଂ ଦାସତ୍ୱର ଅବଶିଷ୍ଟ ଅଂଶକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବା ବାସ୍ତବ ରୂପ ନେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଆମର ଅର୍ଥନୈତିକ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ, ସାମାଜିକ, ନୈତିକ, ଭୌତିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିକାଶର ସ୍ତରକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିଛି, ଯାହା ବଡନଗରର ୨୫୦୦ ବର୍ଷର ଇତିହାସ ଉପରେ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ, ରାଜନୈତିକ, ପ୍ରଶାସନିକ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ସହରୀ ଯୋଜନାକୁ ସୂଚାଇବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆମେ ଆମର ହଜିଯାଇଥିବା ଐତିହ୍ୟକୁ ଫେରାଇ ଆଣିଛୁ । ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗୁଜରାଟରୁ ଚୋରି ହୋଇଥିବା ମହିଷାସୁର ମର୍ଦିନୀଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସମେତ ପାଖାପାଖି ୩୫୦ଟି କଳାକୃତି ଭାରତକୁ ଅଣାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସ୍ୱାମୀ ଦୟାନନ୍ଦ ଜୀ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏବଂ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ପରମ୍ପରାକୁ ସମାନ ଭବ୍ୟତା ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବଡନଗର ଏବଂ ଗୁଜରାଟକୁ ସାରା ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ପିଲାଦିନ, ବଡନଗରରେ ବିତାଇଥିବା ତାଙ୍କର ପିଲାଦିନରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଜଣେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଅନେକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାର ବିଷୟ ପାଲଟିବ ।
ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ଭାଷଣରେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ସମଗ୍ର ଜୀବନକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ଅସମ୍ଭବ । ବଡନଗରର ଏକ ଗରିବ ପରିବାରରେ ଜନ୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଶିଶୁଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ଯାତ୍ରା ଅବର୍ଣ୍ଣନୀୟ ଏବଂ ଏହାକୁ ଶବ୍ଦରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଜଣେ ଚା' ବିକ୍ରେତା ପିତା ଏବଂ ଗରିବ ମା'ଙ୍କ ପୁଅ ଭାବରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ତାଙ୍କର ପିଲାଦିନ ଅତିବାହିତ କରିଥିବା ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ କୌଣସି ତିକ୍ତତା ନ ଧରି ବଡ଼ ହୋଇଥିଲେ। ମୋଦି ଜୀ ଦେଶର ଏପରି ସେବା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ପିଲାଙ୍କୁ ପିଲାଦିନେ ସହିଥିବା ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସହିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ କରୁଣାରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏକ ମହାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦି ଜୀ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଜନ୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ କୌଣସି ତିକ୍ତତା ନ ରଖି ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଏକ ଗୁଣ ଯାହା କେବଳ ବଡନଗରର ପୁତ୍ର ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପରି ଜଣେ ଦିବ୍ୟ ପ୍ରତିଭାସମ୍ପନ୍ନ ଏବଂ ପ୍ରତିଭାବାନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କଠାରୁ ଆସିପାରେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀଜୀ ପିଲାଦିନେ ନିଜ ଶିକ୍ଷାରେ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ସେବେଠାରୁ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ସେ ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷାକୁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ଗୁଜରାଟରେ ଉଭୟ ପୁଅ ଓ ଝିଅଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ 'କନ୍ୟା କେଲାବାଣୀ ଯାତ୍ରା' ନାମକ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟର ଡ୍ରପଆଉଟ୍ ହାର ୩୭ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ବେଳକୁ ଡ୍ରପଆଉଟ୍ ହାର ମାତ୍ର ୧ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟା ବୁଝିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ସେହି ସବୁ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦି ଜୀ ଗୁଜୁରାଟରେ ଏକ ସଂଗଠନ ଭିତ୍ତିକ ଦଳର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ । ଜାତି, ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ କିମ୍ବା ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆଦର୍ଶ ଓ ବିକାଶ ଆଧାରରେ ଲୋକପ୍ରିୟତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ମୋଦି ଜୀ ଏକ ନୂଆ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ରାଜନୀତି ପରିବାରବାଦରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିବା ବେଳେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହାକୁ ବଦଳାଇ 'ପଲିଟିକ୍ସ ଅଫ୍ ପର୍ଫର୍ମାନ୍ସ' କରିବାକୁ କାମ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ମୋଦୀ ଜୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ବିକାଶର ଏକ ମଡେଲ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ ରାଜ୍ୟର କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳ କିମ୍ବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ପଛରେ ନ ରହିବେ । ମୋଦୀ ଜୀ ଗୁଜୁରାଟରେ ବନବନ୍ଧୁ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା, ସାଗର ଖେଦୁ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା, ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଣ, ସଡ଼କ ନେଟୱାର୍କ, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସୌର ଶକ୍ତି ପଦକ୍ଷେପ, ସଂଗଠିତ ସହରାଞ୍ଚଳ ଓ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭଳି ଅନେକ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମଡେଲକୁ ସାରା ଦେଶରେ "ଗୁଜରାଟ ମଡେଲ" ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ମୋଦୀ ଜୀ ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କଠାରୁ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ପଦୋନ୍ନତି ପାଇଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଜାତୀୟତାବାଦ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଉପରେ ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ଭାଷଣ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀଜୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ରେ ଭଗବାନ ରାମଲଲାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇଥିଲା । ୨୦୧୯ ଅଗଷ୍ଟ ୫ ତାରିଖରେ ଗୁଜରାଟର ପୁଅ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ କରି କାଶ୍ମୀରକୁ ଭାରତର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ତିନ୍‍ ତଲାକ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁସଲମାନ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମୋଦୀ ଜୀ ଏହାକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲେ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ କମନ୍ ସିଭିଲ କୋଡ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ଆତଙ୍କବାଦ ଓ ନକ୍ସଲବାଦ ବିରୋଧରେ ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଅଭିଯାନ ଯୋଗୁଁ ଏହି ଦୁଇଟି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବେ ଦେଶରେ ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି। ଦୃଢ଼ ସୁରକ୍ଷା ନୀତି ଯୋଗୁଁ ସର୍ଜିକାଲ ଓ ଏୟାର ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ କରାଯାଇ ବିଶ୍ୱକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ଆମ ଦେଶର ସେନା ଓ ସୀମା ସହ କେହି ହସ୍ତକ୍ଷେପ କରିପାରିବେ ନାହିଁ, ନଚେତ୍ ଏହାର ଭୟଙ୍କର ପରିଣାମ ଭୋଗିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଶେଷରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ସୁସଜ୍ଜିତ ସେନା ଗଠନ, ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ କୃଷିକୁ ଅର୍ଥନୀତିର ଏକ ମଜବୁତ ସ୍ତମ୍ଭରେ ପରିଣତ କରି ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ପାଇଁ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ଘରେ ସିଧାସଳଖ ଶାସନ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ । ଡିବିଟି, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ଆଧାର କାର୍ଡ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଜନକଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାର ମୋଦୀଜୀଙ୍କୁ ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଢଙ୍ଗରେ ବିଶ୍ୱଠାରୁ ଆଗରେ ରଖିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀଜୀ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏକ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ କେବଳ ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ସମସ୍ତ ଭାଷାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିଥିଲେ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀଜୀ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଏବଂ ଦଳିତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଧାନସଭା ଏବଂ ସଂସଦରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୩୩% ସଂରକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ସଶକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ମୋଦୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ବୈଦେଶିକ ନୀତି ଉଭା ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତ ଅନ୍ୟକୁ ଭୟଭୀତ କରି କିମ୍ବା ନିଜ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଜୀ ବୈଦେଶିକ ନୀତିରେ ଏକ ନୂତନ ପରମ୍ପରା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସମାନତା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିଠାରୁ ୫୦୦ ବର୍ଷ ପରେ, ଯେତେବେଳେ ବଡନଗରର ଇତିହାସ ଲେଖାଯିବ, ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମହାନ ଚିନ୍ତକଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଭାବରେ ସ୍ମରଣୀୟ ହେବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ହିଁ ଭଦନଗରର ୨୫୦୦ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାକୁ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଆକାରରେ ସଂରକ୍ଷିତ କରି ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ବଡନଗରର ଇତିହାସକୁ ବିଶ୍ୱ ମାନଚିତ୍ରରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ସମର୍ପଣ ଏବଂ କର୍ମଯୋଗ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବଡନଗରକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସୁକତା, ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସର କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବ ।