প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতা আলোচনা ২০২৫ত অংশগ্ৰহণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ
দহটা বিষয়বস্তুৰ ওপৰত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে লিখা শ্ৰেষ্ঠ ৰচনাৰ সংকলন প্ৰকাশ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
ভাৰতৰ যুৱ শক্তিয়ে পৰিৱৰ্তনশীল পৰিৱৰ্তনক ইন্ধন যোগাইছে, আৰু বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতাৰ আলোচনাই এক শক্তিশালী মঞ্চ হিচাপে থিয় দিছে, যিয়ে আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ শক্তি আৰু উদ্ভাৱনীমূলক উত্তৰণক একত্ৰিত কৰি এখন উন্নত ভাৰত গঢ়ি তুলিছে।- প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ যুৱ শক্তিৰ শক্তিয়ে ভাৰতক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ কৰি তুলিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে বহু আগতেই অসংখ্য খণ্ডত নিজৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
অভিলাষী লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ জাতিটোৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ আৰু সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন : প্ৰধানমন্ত্ৰী
12 JAN 2025 4:53PM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ দিৱসত স্বামী বিবেকানন্দৰ জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপামত অনুষ্ঠিত হোৱা বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতা আলোচনা ২০২৫ত অংশগ্ৰহণ কৰে। তেওঁ সমগ্ৰ ভাৰতৰ ৩,০০০ সচেতন যুৱ নেতাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰে। ভাষণৰ সময়ত তেওঁ ভাৰত মণ্ডপামৰ জীৱন আৰু উৎসাহ কঢ়িয়াই অনা ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সজীৱ শক্তিক প্ৰশংসা কৰে। দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত অপৰিসীম বিশ্বাস থকা স্বামী বিবেকানন্দক সমগ্ৰ দেশে স্মৰণ আৰু সন্মান জনাই থকা বুলি উল্লেখ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তেওঁ লগতে কয় যে স্বামী বিবেকানন্দৰ বিশ্বাস যে তেওঁৰ শিষ্যসকল নৱ প্ৰজন্মৰ মাজৰ পৰাই ওলাই আহিব, যিয়ে সিংহৰ শক্তিৰে প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’ব আৰু সমাধান কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নৱ প্ৰজন্মৰ শক্তিৰ ওপৰত নিজৰ বিশ্বাসৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি যুৱ প্ৰজন্মৰ প্ৰতি স্বামীজীৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ আস্থা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ আৰু কয় যে স্বামী বিবেকানন্দ আজি যদি জীয়াই থাকে তেন্তে একবিংশ শতিকাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ জাগ্ৰত শক্তি আৰু সক্ৰিয় প্ৰচেষ্টাক প্ৰত্যক্ষ কৰি তেওঁ নৱীকৃত আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰি পৰিব।
ভাৰত মাণ্ডপামত অনুষ্ঠিত জি-২০ অনুষ্ঠানৰ কথা সোঁৱৰাই শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিশ্বৰ ভৱিষ্যতৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ একেটা স্থানতে বিশ্বৰ নেতাসকলে সমবেত হৈছিল, আনহাতে আজি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে জাতিটোৰ পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ বাবে ৰোডমেপ গঢ় দিছে। কেইমাহমানৰ আগতে নিজৰ বাসগৃহত যুৱ খেলুৱৈক লগ পোৱাৰ বিষয়ে ব্যক্তিগত কাহিনী শ্বেয়াৰ কৰি তেওঁ এজন খেলুৱৈৰ উদ্ধৃতি দি কয় যে, "বিশ্বৰ বাবে আপুনি হয়তো প্ৰধানমন্ত্ৰী, কিন্তু আমাৰ বাবে আপুনি পৰম মিত্ৰ।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ সৈতে ভাগ কৰা বন্ধুত্বৰ গভীৰ বান্ধোনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি বন্ধুত্বৰ আটাইতকৈ মজবুত ভেটি হৈছে বিশ্বাস বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ওপৰত নিজৰ অদম্য আস্থা প্ৰকাশ কৰে, যিয়ে MY Bharat সৃষ্টি আৰু Viksit Bharat Young Leader Dialogue ৰ ভেটিৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাই অতি সোনকালে দেশখনক এখন উন্নত জাতিলৈ লৈ যাব। লক্ষ্যটো কীৰ্তিচিহ্নস্বৰূপ হ’লেও ই অসম্ভৱৰ পৰা বহু দূৰত বুলি স্বীকাৰ কৰি তেওঁ সন্দেহবাদীসকলৰ সন্দেহ দূৰ কৰিলে। লাখ লাখ যুৱ ব্যক্তিৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাই অগ্ৰগতিৰ সূচনা কৰি তেওঁৰ দৃঢ় বিশ্বাস আছিল যে জাতিটোৱে নিজৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ব।
ডাঙৰ সপোন আৰু শক্তিশালী সংকল্পৰ দ্বাৰা ইন্ধন যোগোৱা জাতি আৰু গোটসমূহে উল্লেখযোগ্য সফলতা লাভ কৰা কেইবাটাও বিশ্বব্যাপী উদাহৰণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইতিহাসে আমাক শিকাই আৰু অনুপ্ৰাণিত কৰে। তেওঁ ১৯৩০ চনৰ আমেৰিকাত হোৱা অৰ্থনৈতিক সংকটৰ কথা উল্লেখ কৰে, য’ত আমেৰিকানসকলে নতুন সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছিল, কেৱল সংকট অতিক্ৰম কৰাই নহয়, তেওঁলোকৰ বিকাশকো ত্বৰান্বিত কৰিছিল। তেওঁ ছিংগাপুৰৰ কথাও উল্লেখ কৰে, যিয়ে মৌলিক জীৱন সংকটৰ সন্মুখীন হৈও অনুশাসন আৰু সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে বিশ্বৰ বিত্তীয় আৰু বাণিজ্যিক কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত হয়। স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত দেখুওৱা স্থিতিস্থাপকতা আৰু স্বাধীনতাৰ পিছৰ খাদ্য সংকট দূৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত জাতিটোৰ দৃঢ়তাক আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ ইতিহাসৰ বিভিন্ন দিশৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে অভিলাষী লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ আৰু নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিতৰত সেইবোৰ লাভ কৰাটো সম্পূৰ্ণ সম্ভৱপৰ। তেওঁ আৰু দৃঢ়তাৰে কয় যে স্পষ্ট লক্ষ্য অবিহনে একোৱেই সম্পন্ন কৰিব নোৱাৰি, আৰু আজিৰ ভাৰত এই কেন্দ্ৰীভূত মানসিকতাৰে আগবাঢ়িছে।
বিগত দশকত দৃঢ়তাৰে লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ কেইবাটাও উদাহৰণ আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতে মুকলিত শৌচমুক্ত হোৱাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছিল, আৰু ৬০ মাহৰ ভিতৰত ৬০ কোটি নাগৰিকে এই কৃতিত্ব সাধন কৰিছিল। তেওঁ জোৰ দি কয় যে ভাৰতৰ প্ৰায় প্ৰতিটো পৰিয়ালে এতিয়া বেংকিং সেৱাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে, আৰু মহিলাৰ পাকঘৰৰ ধোঁৱা নিৰ্মূল কৰিবলৈ ১০ কোটিৰো অধিক গেছ সংযোগৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ভাৰতে বিভিন্ন খণ্ডত নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ আগতেই লক্ষ্য অতিক্ৰম কৰি থকা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত বিশ্বই ভেকচিনৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰি থকাৰ সময়তে ভাৰতীয় বিজ্ঞানীসকলে সময়ৰ আগতেই এটা ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতৰ সকলোকে টিকাকৰণ কৰিবলৈ ৩-৪ বছৰ সময় লাগিব বুলি ভৱিষ্যদ্বাণী কৰা সত্ত্বেও দেশখনে অভিলেখ সময়ত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ টিকাকৰণ অভিযান চলাইছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সেউজ শক্তিৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰি উল্লেখ কৰে যে দেশখনে নিৰ্ধাৰিত সময়তকৈ ৯ বছৰ আগতেই পেৰিছ চুক্তিৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰা প্ৰথম দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। তেওঁ ২০৩০ চনৰ ভিতৰত পেট্ৰ’লত ২০% ইথানল মিশ্ৰণৰ লক্ষ্যৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিটো ভাৰতে সময়সীমাৰ বহু আগতেই লাভ কৰাৰ পথত আগবাঢ়িছে। শ্ৰী মোদীয়ে এই সিদ্ধান্তত উপনীত হয় যে এই প্ৰতিটো সফলতাই প্ৰেৰণা হিচাপে কাম কৰে, ভাৰতক উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ লক্ষ্যৰ ওচৰলৈ লৈ যায়।
জাতীয় লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত বিবেচনা, নিৰ্দেশনা, মালিকীস্বত্বৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “বৃহৎ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাটো কেৱল চৰকাৰী যন্ত্ৰৰ দায়িত্ব নহয় বৰঞ্চ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন।” তেওঁ আলোকপাত কৰে যে বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতা সংলাপে এই প্ৰক্ৰিয়াৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে, য’ত যুৱক-যুৱতীসকলে সক্ৰিয়ভাৱে কুইজ, ৰচনা প্ৰতিযোগিতা, আৰু উপস্থাপনত অংশগ্ৰহণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ মালিকীস্বত্ব লোৱাৰ বাবে যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰশংসা কৰে, যিটো উন্মোচন কৰা ৰচনা পুথিখন আৰু তেওঁ পৰ্যালোচনা কৰা দহটা উপস্থাপনত প্ৰতিফলিত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকৰ সমাধান বাস্তৱ আৰু অভিজ্ঞতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি কৰা হৈছে, যিয়ে জাতিটোৱে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে বহল বুজাবুজি প্ৰদৰ্শন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে যুৱক-যুৱতীসকলক তেওঁলোকৰ বিস্তৃত চিন্তাধাৰা আৰু বিশেষজ্ঞ, মন্ত্ৰী, নীতি নিৰ্ধাৰকসকলৰ সৈতে আলোচনাত সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে যুৱ নেতা আলোচনাৰ পৰা অহা ধাৰণা আৰু পৰামৰ্শসমূহ এতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় নীতিত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব, যাৰ ফলত দেশৰ উন্নয়নৰ পথ প্ৰদৰ্শক হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱক-যুৱতীসকলক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে এক লাখ নতুন যুৱক-যুৱতীক ৰাজনীতিত অনাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে, তেওঁলোকৰ পৰামৰ্শসমূহ কাৰ্যকৰী কৰাত সক্ৰিয়ভাৱে অৰিহণা যোগাবলৈ তেওঁলোকক উৎসাহিত কৰে।
উন্নত ভাৰতৰ প্ৰতি থকা তেওঁৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ে ভাগ-বতৰা কৰি আৰু ইয়াৰ অৰ্থনৈতিক, কৌশলগত, সামাজিক, আৰু সাংস্কৃতিক শক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে উন্নত ভাৰতত অৰ্থনীতি আৰু পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ দুয়োটাই লাভৱান হ’ব, যিয়ে গুণগত শিক্ষা আৰু আয়ৰ বাবে প্ৰচুৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে ভাৰতে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ দক্ষ যুৱ কৰ্মশক্তিৰ সৈতে গৌৰৱ কৰিব, তেওঁলোকৰ সপোনৰ বাবে সীমাহীন সুযোগ প্ৰদান কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে এই দৃষ্টিভংগী লাভ কৰিবলৈ প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত, পদক্ষেপ, নীতি উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ সৈতে মিল থকাটো প্ৰয়োজন। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এয়া ভাৰতৰ কোৱাণ্টাম জাঁপৰ মুহূৰ্ত, কিয়নো দেশখন আগন্তুক দশকজুৰি আটাইতকৈ কম বয়সীয়া জাতি হৈ থাকিব। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘গ্লোবেল এজেন্সীসমূহে ভাৰতৰ জিডিপি যথেষ্ট বৃদ্ধিৰ বাবে যুৱক-যুৱতীসকলৰ সম্ভাৱনাক স্বীকাৰ কৰে। যুৱ শক্তিৰ ওপৰত বিশ্বাসী মহৰ্ষি অৰুবিন্দো, গুৰুদেৱ ঠাকুৰ, হোমী জাহাংগীৰ ভাভাৰ দৰে মহান চিন্তাবিদৰ উদ্ধৃতি দি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে ইতিমধ্যে বিশ্ব মঞ্চত নিজৰ সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শন কৰি ডাঙৰ ডাঙৰ বিশ্বব্যাপী কোম্পানীসমূহৰ নেতৃত্ব দিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগন্তুক ২৫ বছৰ ‘অমৃত কাল’ গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি, যুৱক-যুৱতীসকলে উন্নত ভাৰতৰ সপোন পূৰণ কৰিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ ভাৰতক বিশ্বব্যাপী ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ শীৰ্ষ তিনিটালৈ আগুৱাই নিয়া, উৎপাদনক আগুৱাই নিয়া, ডিজিটেল ইণ্ডিয়াক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত উন্নীত কৰা, আৰু ক্ৰীড়াত উৎকৃষ্টতাৰ ক্ষেত্ৰত যুৱক-যুৱতীসকলৰ কৃতিত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ এই সিদ্ধান্তত উপনীত হয় যে যেতিয়া ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে অসম্ভৱক সম্ভৱ কৰি তুলিব তেতিয়া নিঃসন্দেহে এখন উন্নত ভাৰত বাস্তৱায়িত হ’ব।
আজিৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সবলীকৰণৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে প্ৰতি সপ্তাহত ভাৰতত এখন নতুন বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে, আৰু প্ৰতিদিনে এখন নতুন আই টি আই স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে প্ৰতি তৃতীয় দিনত এটা অটল টিংকাৰিং লেব উদ্বোধন কৰা হয়, আৰু দৈনিক দুখন নতুন কলেজ স্থাপন কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতত এতিয়া ২৩টা আই আই টি আছে, আৰু বিগত দশকত আই আই টিৰ সংখ্যা ৯ৰ পৰা ২৫লৈ বৃদ্ধি পাইছে, আনহাতে আই আই এমৰ সংখ্যা ১৩ৰ পৰা ২১লৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ এইমছৰ সংখ্যা তিনিগুণ বৃদ্ধি আৰু বিগত দহ বছৰত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধিৰ কথাও উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰতৰ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহে পৰিমাণ আৰু গুণগত মান দুয়োটা দিশতে পাৰদৰ্শিতা দেখুৱাইছে, ২০১৪ চনত কিউএছ ৰেংকিঙত উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানৰ সংখ্যা ৯খনৰ পৰা আজি ছয়কুৰিটালৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতৰ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহৰ ক্ৰমবৰ্ধমান শক্তি এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভেটি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহ্বান জনায় যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ বাবে দৈনিক লক্ষ্য আৰু ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে ভাৰত অতি সোনকালে বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। বিগত দশকত শ্ৰী মোদীয়ে ২৫ কোটি লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উদ্ধাৰ হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি সমগ্ৰ দেশখন অতি সোনকালে দৰিদ্ৰতামুক্ত হ’ব বুলি আশ্বাস প্ৰদান কৰে। তেওঁ এই দশকৰ শেষৰ ফালে ৫০০ গিগাৱাট নবীকৰণযোগ্য শক্তি ক্ষমতা উৎপাদন আৰু ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৰে’ল খণ্ডৰ বাবে নিকা শূন্য কাৰ্বন নিৰ্গমন লাভ কৰাৰ ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে।
অহা দশকত অলিম্পিক আয়োজন কৰাৰ অভিলাষী লক্ষ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই মাইলৰ খুঁটিত উপনীত হোৱাৰ বাবে দেশৰ দায়বদ্ধতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ মহাকাশ শক্তি হিচাপে ভাৰতৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ কথাও উল্লেখ কৰে, ২০৩৫ চনৰ ভিতৰত মহাকাশ কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চন্দ্ৰযানৰ সফলতা আৰু গগনযানৰ বাবে চলি থকা প্ৰস্তুতিৰ কথা উল্লেখ কৰে, যাৰ চূড়ান্ত লক্ষ্য হৈছে এজন ভাৰতীয় চন্দ্ৰত অৱতৰণ কৰা। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এনে লক্ষ্যত উপনীত হোৱাটো ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত ভাৰতৰ পথ প্ৰশস্ত কৰাৰ মূল চাবিকাঠি হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৈনন্দিন জীৱনত অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি কয় যে অৰ্থনীতি বৃদ্ধিৰ লগে লগে ই জীৱনৰ সকলো দিশতে ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলায়। তেওঁ স্মৰণ কৰি কয় যে এই শতিকাৰ প্ৰথম দশকত ভাৰত ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিলৈ পৰিণত হৈছিল, কিন্তু অৰ্থনৈতিক আকাৰ সৰু হ’লে কৃষিৰ বাজেট আছিল মাত্ৰ কেইহাজাৰ কোটি কোটি, আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ বাজেট আছিল এক লাখ কোটি টকাতকৈও কম। সেই সময়ত তেওঁ লক্ষ্য কৰিছিল যে বেছিভাগ গাঁৱতে উপযুক্ত পথৰ অভাৱ আছিল, আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ আৰু ৰেলপথৰ অৱস্থা দুৰ্বল আছিল, দেশৰ এক বৃহৎ অংশৰ বাবে বিদ্যুৎ আৰু পানীৰ দৰে মৌলিক সুবিধা উপলব্ধ নাছিল। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাৰত দুই ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতি হোৱাৰ পিছত আন্তঃগাঁথনিৰ বাজেট দুলাখ কোটি টকাতকৈও কমলৈ বৃদ্ধি পালে, যাৰ ফলত পথ, ৰেলৱে, বিমানবন্দৰ, খাল, দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে আৱাস, বিদ্যালয়, চিকিৎসালয় আদিৰ যথেষ্ট উন্নতি ঘটিল। ভাৰতে দ্ৰুতগতিত তিনি ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিৰ কাষ চাপি অহাৰ লগে লগে বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা দুগুণ হ’ল, বন্দে ভাৰতৰ দৰে আধুনিক ৰে’লৰ প্ৰচলন হ’ল, আৰু বুলেট ট্ৰেইনৰ সপোন বাস্তৱায়িত হ’বলৈ ধৰিলে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে বিশ্বজুৰি ৫জিৰ দ্ৰুততম প্ৰচলন, হাজাৰ হাজাৰ গ্ৰাম পঞ্চায়তলৈ ব্ৰডবেণ্ড ইণ্টাৰনেট সম্প্ৰসাৰণ কৰা, তিনি লাখৰো অধিক গাঁৱলৈ পথ নিৰ্মাণ কৰা আদিও লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে যুৱক-যুৱতীসকলক ২৩ লাখ কোটি টকা জামিনবিহীন মুদ্ৰা ঋণ প্ৰদান কৰা হৈছিল, আৰু বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ বিনামূলীয়া স্বাস্থ্যসেৱা আঁচনি আয়ুষ্মান ভাৰত আৰম্ভ কৰা হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও বছৰি হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ জমা দিয়াৰ আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰা হয়, আৰু দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে চাৰি কোটি পকী ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে অৰ্থনীতিৰ বৃদ্ধিৰ লগে লগে উন্নয়নৰ কাম-কাজ ত্বৰান্বিত হয়, যাৰ ফলত অধিক সুযোগ সৃষ্টি হয় আৰু প্ৰতিটো খণ্ড আৰু সামাজিক শ্ৰেণীত বিনিয়োগৰ বাবে জাতিটোৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি পায়।
ভাৰত বৰ্তমান প্ৰায় চাৰি ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিৰ দেশ, আৰু এতিয়া ইয়াৰ সামৰ্থ্য বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি হোৱা বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বৰ্তমানৰ আন্তঃগাঁথনি বাজেটে ১১ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে, যিটো এটা দশকৰ আগৰ তুলনাত প্ৰায় ছয়গুণ বেছি। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনৰ সমগ্ৰ আন্তঃগাঁথনি বাজেটতকৈ কেৱল ৰে’লৱেৰ বাবে অধিক ব্যয় কৰা হৈছে।প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে এই বৰ্ধিত বাজেট ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তনশীল পৰিৱেশত প্ৰতিফলিত হৈছে, ভাৰত মণ্ডপামে এই পৰিৱৰ্তনৰ এক সুন্দৰ উদাহৰণ হিচাপে কাম কৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে উচ্চাৰণ কৰি কয় যে ভাৰত দ্ৰুতগতিত পাঁচ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিৰ দিশত আগবাঢ়িছে, যিয়ে উন্নয়ন আৰু সুযোগসমূহ যথেষ্ট সম্প্ৰসাৰণ কৰিব। অহা দশকৰ শেষৰ ফালে ভাৰতে দহ ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিব বুলি তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে। যুৱক-যুৱতীসকলক উৎসাহিত কৰি তেওঁ অৰ্থনীতিৰ বৃদ্ধিৰ লগে লগে উদ্ভৱ হ’বলগীয়া অসংখ্য সুযোগৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে তেওঁলোকৰ প্ৰজন্মই কেৱল দেশৰ ইতিহাসৰ সৰ্ববৃহৎ পৰিৱৰ্তন ঘটোৱাই নহয়, ইয়াৰ সৰ্ববৃহৎ হিতাধিকাৰীও হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱক-যুৱতীসকলক কম্ফ’ৰ্ট জ’নৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ, ৰিস্ক ল’বলৈ, নিজৰ সীমাৰ বাহিৰলৈ খোজ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে, যিটো যুৱ নেতা আলোচনাৰ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই জীৱন মন্ত্ৰই তেওঁলোকক সফলতাৰ নতুন উচ্চতালৈ আগুৱাই নিব।
ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ ৰোডমেপ গঢ় দিয়াত বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতা আলোচনাৰ উল্লেখযোগ্য ভূমিকাক আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে যুৱক-যুৱতীসকলে যি শক্তি, উৎসাহ, আৰু নিষ্ঠাৰে এই সংকল্পক আকোৱালি লৈছে, তাৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে উন্নত ভাৰতৰ বাবে ধাৰণাসমূহ অমূল্য, উৎকৃষ্ট আৰু শ্ৰেষ্ঠ আছিল। তেওঁ যুৱক-যুৱতীসকলক এই ধাৰণাসমূহ দেশজুৰি প্ৰচাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, প্ৰতিখন জিলা, গাঁও, চুবুৰীৰ যুৱক-যুৱতীসকলক এখন উন্নত ভাৰতৰ মনোভাৱেৰে সংযোগ কৰি। ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় আৰু সকলোকে এই সংকল্প অনুসৰি জীয়াই থাকিবলৈ আৰু নিজকে উৎসৰ্গা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁ পুনৰবাৰ ভাৰতৰ সকলো যুৱক-যুৱতীলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ দিৱসত আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী ড° মনসুখ মাণ্ডৱিয়া, কেন্দ্ৰীয় শিক্ষামন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান, কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জয়ন্ত চৌধুৰী আৰু শ্ৰীমতী ৰক্ষা খাড়ছেকে ধৰি অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ লগতে উপস্থিত থাকে।
পটভূমি
গতানুগতিক পদ্ধতিৰে ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱ আয়োজন কৰাৰ ২৫ বছৰীয়া পৰম্পৰা ভংগ কৰিব বিচাৰিছে বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতা আলোচনাচক্ৰত। ই প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ স্বাধীনতা দিৱসৰ আহ্বানৰ সৈতে খাপ খাইছে যাতে ১ লাখ যুৱক-যুৱতীক ৰাজনৈতিক সংযোগ নোহোৱাকৈ ৰাজনীতিত জড়িত কৰা হয়, তেওঁলোকক বিকশিত ভাৰতৰ বাবে তেওঁলোকৰ ধাৰণাক বাস্তৱত পৰিণত কৰাৰ বাবে এক ৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চ প্ৰদান কৰা হয়। এই দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ দিৱসত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ ভৱিষ্যত নেতাসকলক অনুপ্ৰাণিত, প্ৰেৰণা যোগোৱা, আৰু শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে বিভিন্ন কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে। উদ্ভাৱনীমূলক যুৱ নেতাসকলে দহটা পাৱাৰপইণ্ট উপস্থাপন উপস্থাপন কৰে, প্ৰত্যেকেই ভাৰতৰ উন্নয়নৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ দহটা বিষয়ভিত্তিক ক্ষেত্ৰৰ ভিতৰত এটাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। এই উপস্থাপনসমূহত ভাৰতৰ কিছুমান অতি জৰুৰী প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ যুৱ নেতাসকলে প্ৰস্তাৱ কৰা সৃষ্টিশীল ধাৰণা আৰু সমাধানসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দহটা বিষয়বস্তুৰ ওপৰত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে লিখা শ্ৰেষ্ঠ ৰচনাসমূহৰ এক সংকলনো উন্মোচন কৰে। এই বিষয়বস্তুসমূহে প্ৰযুক্তি, বহনক্ষমতা, মহিলা সবলীকৰণ, উৎপাদন, আৰু কৃষিকে ধৰি বহুতো ক্ষেত্ৰ সামৰি লৈছে।
এক অনন্য পৰিৱেশত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱ নেতাসকলৰ সৈতে দুপৰীয়াৰ আহাৰ গ্ৰহণ কৰিছিল, তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ ধাৰণা, অভিজ্ঞতা, আকাংক্ষাসমূহ পোনপটীয়াকৈ তেওঁৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছিল। এই ব্যক্তিগত পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়াৰ লক্ষ্য আছিল শাসন আৰু যুৱ আকাংক্ষাৰ মাজৰ ব্যৱধান দূৰ কৰা, অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ মাজত মালিকীস্বত্ব আৰু দায়বদ্ধতাৰ এক শক্তিশালী ভাৱনা গঢ়ি তোলা।
১১ জানুৱাৰীৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা এই সংলাপত যুৱ নেতাসকলে প্ৰতিযোগিতা, কাৰ্যসূচী, আৰু সাংস্কৃতিক আৰু বিষয়ভিত্তিক উপস্থাপন দুয়োটাতে জড়িত হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও গুৰু আৰু ডমেইন বিশেষজ্ঞৰ নেতৃত্বত মূল বিষয়বস্তুৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও সাংস্কৃতিক প্ৰদৰ্শনে ভাৰতৰ চহকী কলাত্মক ঐতিহ্যক উজ্জ্বল কৰি তুলিব আৰু লগতে ইয়াৰ আধুনিক উন্নতিৰ প্ৰতীক হ’ব।
বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতা সংলাপত অংশগ্ৰহণৰ বাবে নিৰ্বাচিত ৩,০০০ গৰাকী সচেতন আৰু অনুপ্ৰাণিত যুৱক-যুৱতীক বিকশিত ভাৰত চেলেঞ্জৰ জৰিয়তে নিৰ্বাচিত কৰা হয়, যিটো এক নিখুঁতভাৱে ডিজাইন কৰা, মেধাভিত্তিক বহুস্তৰীয় বাছনি প্ৰক্ৰিয়া যাৰ লক্ষ্য হৈছে সমগ্ৰ দেশৰ পৰা আটাইতকৈ অনুপ্ৰাণিত আৰু সচেতন যুৱ কণ্ঠক চিনাক্ত আৰু প্ৰদৰ্শন কৰা জাতিটোক। এই প্ৰক্ৰিয়াটো তিনিটা পৰ্যায়ৰে গঠিত আছিল, অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ বয়স ১৫ৰ পৰা ২৯ বছৰলৈকে আছিল। প্ৰায় ৩০ লাখ যুৱ মনক আকৰ্ষণ কৰি সকলো ৰাজ্যৰ যুৱক-যুৱতীসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিব পৰাকৈ ১২টা ভাষাত প্ৰথম পৰ্যায়ৰ বিকশিত ভাৰত কুইজ অনুষ্ঠিত কৰা হয়। কুইজৰ পৰা যোগ্যতা অৰ্জন কৰাসকলে দ্বিতীয় পৰ্যায়, ৰচনা ৰাউণ্ডলৈ আগবাঢ়িল, য'ত তেওঁলোকে "বিকশিত ভাৰত"ৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ দহটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়বস্তুৰ ওপৰত নিজৰ ধাৰণা প্ৰকাশ কৰে, য'ত ২ লাখৰো অধিক ৰচনা দাখিল কৰা হয়। তৃতীয় পৰ্যায়ত ৰাজ্যিক ৰাউণ্ডত প্ৰতিটো থিমৰ ২৫ জন প্ৰাৰ্থীয়ে ব্যক্তিগতভাৱে কঠোৰ প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আগবাঢ়িছিল। প্ৰতিখন ৰাজ্যই প্ৰতিটো বিষয়বস্তুৰ পৰা নিজৰ শীৰ্ষ তিনিজন অংশগ্ৰহণকাৰীক চিনাক্ত কৰিছিল, দিল্লীত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় অনুষ্ঠানৰ বাবে সচেতন দল গঠন কৰিছিল।
ৰাজ্যিক চেম্পিয়নশ্বিপৰ শীৰ্ষ ৫০০ দলক প্ৰতিনিধিত্ব কৰি বিকশিত ভাৰত চেলেঞ্জ ট্ৰেকৰ পৰা ১৫০০ অংশগ্ৰহণকাৰী; ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ যুৱ উৎসৱ, সাংস্কৃতিক কাৰ্যসূচী, আৰু বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ উদ্ভাৱনৰ ওপৰত প্ৰদৰ্শনীৰ জৰিয়তে নিৰ্বাচিত পৰম্পৰাগত ট্ৰেকৰ পৰা ১০০০ অংশগ্ৰহণকাৰী; আৰু বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত নিজৰ যুগান্তকাৰী অৱদানৰ বাবে আমন্ত্ৰিত ৫০০ পাথব্ৰেকাৰে সংলাপত অংশগ্ৰহণ কৰিব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue 2025
PM releases a compilation of best essays written by participants on the ten themes
India's Yuva Shakti is driving remarkable transformations, the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue serves as an inspiring platform, uniting the energy and innovative spirit of our youth to shape a developed India: PM
The strength of India's Yuva Shakti will make India a developed nation: PM
India is accomplishing its goals in numerous sectors well ahead of time: PM
Achieving ambitious goals requires the active participation and collective effort of every citizen of the nation: PM
The scope of ideas of the youth of India is immense: PM
A developed India will be one that is empowered economically, strategically, socially and culturally: PM
The youth power of India will definitely make the dream of Viksit Bharat come true: PM
12 JAN 2025 4:53PM by PIB Delhi
On the occasion of National Youth Day, commemorating the birth anniversary of Swami Vivekananda, the Prime Minister Shri Narendra Modi today participated in the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi. He engaged with 3,000 dynamic young leaders from across India. Addressing the gathering on the occasion, he highlighted the vibrant energy of India's youth, which had brought life and energy to Bharat Mandapam. He remarked that the entire nation is remembering and paying tribute to Swami Vivekananda, who had immense faith in the country's youth. He added that Swami Vivekananda believed that his disciples would come from the younger generation, who would solve every problem like lions. He added that he had complete faith in Swamiji and his beliefs, like Swamiji trusted the youth. He further added that he trusted him completely especially about his vision of youth.The Prime Minister emphasized that if Swami Vivekananda were among us today, he would be filled with new confidence upon witnessing the awakened power and active efforts of the 21st-century youth.
Recalling the G-20 event hosted in Bharat Mandapam, Shri Modi said the world leaders were at the same venue to discuss the future of the world while today the youth of India were charting the roadmap for the next 25 years of India. Sharing an anecdote about meeting young athletes at his residence a few months ago, he highlighted that one athlete remarked, "For the world, you may be the Prime Minister, but for us, you are Param Mitra." The Prime Minister emphasized his bond of friendship with the youth of India, stating that the strongest link in friendship is trust. He expressed his immense trust in the youth, which inspired the formation of MY Bharat and the foundation of the Viksit Bharat Young Leader Dialogue. The Prime Minister remarked that the potential of India's youth will soon make India a developed nation. He acknowledged that while the goal is significant, it is not impossible, dispelling the views of naysayers. With the collective efforts of millions of young people driving the wheels of progress, he said the nation will undoubtedly reach its target.
“History teaches and inspires us”, said Shri Modi and highlighted numerous global examples where nations and groups, with big dreams and resolutions, achieved their goals. Citing the example of 1930s economic crisis in the USA, he said that the Americans chose the New Deal and not only overcame the crisis but also accelerated their development. He also mentioned Singapore, which faced basic life crises but transformed into a global financial and trade hub through discipline and collective effort. The Prime Minister remarked that India has similar examples, such as the freedom struggle and overcoming the food crisis post-independence. He stressed that setting big goals and achieving them within a timeframe is not impossible. He asserted that without a clear goal, nothing can be achieved, and today's India is working with this mindset.
Highlighting several examples of achieving goals through determination over the past decade, the Prime Minister remarked that India resolved to become open defecation-free, and within 60 months, 60 crore citizens achieved this goal. The Prime Minister emphasized that nearly every family in India now has access to banking services, and over 100 million gas connections have been provided to free women's kitchens from smoke. Noting that India is achieving its targets ahead of schedule in various sectors, Shri Modi said that during the COVID-19 pandemic, while the world struggled for vaccines, Indian scientists developed a vaccine ahead of time. He added that despite predictions that it would take 3-4 years to vaccinate everyone in India, the country conducted the world's largest vaccination campaign in record time. The Prime Minister highlighted India's commitment to green energy, noting that India was the first country to meet the Paris Agreement commitments, nine years ahead of schedule. He also mentioned the target of 20% ethanol blending in petrol by 2030, which India is set to achieve well before the deadline. He added that each of these successes serves as an inspiration and brings India closer to the goal of becoming a developed nation.
“Achieving big goals is not solely the responsibility of government machinery but requires the collective effort of every citizen”, said Shri Modi and highlighted the importance of deliberation, direction, and ownership in achieving national objectives. The Prime Minister remarked that the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue exemplifies this process, led by the youth who participated in quizzes, essay competitions, and presentations. He lauded the youth for their ownership of the goal of a developed India, as reflected in the essay book launched and the ten presentations he reviewed. The Prime Minister noted that the youth's solutions are grounded in reality and experience, showcasing their broad understanding of the challenges facing the nation. He commended the youth for their expansive thinking and active participation in discussions with experts, ministers, and policymakers. The Prime Minister announced that the ideas and suggestions from the Young Leaders Dialogue will now become part of national policies, guiding the country's development. He congratulated the youth and reiterated his commitment to bringing one lakh new young people into politics, encouraging them to participate actively in implementing their suggestions.
Sharing his vision of a developed India and emphasizing its economic, strategic, social, and cultural strength, the Prime Minister remarked that in a developed India, both the economy and ecology would flourish, offering numerous opportunities for good education and income. He highlighted that India would have the world's largest skilled youth workforce, providing an open sky for their dreams. The Prime Minister stated that achieving this goal requires every decision, step, and policy to be aligned with the vision of a developed India. He stressed that this is India's moment for a quantum leap, as the country remains the youngest nation for decades to come. “Global agencies recognize the youth's potential to significantly boost India's GDP”, said Shri Modi. Citing great thinkers like Maharshi Aurobindo, Gurudev Tagore, and Homi J. Bhabha, who believed in the power of youth, Shri Modi noted that Indian youth are leading major global companies, showcasing their capability worldwide. The Prime Minister emphasized that the next 25 years, the 'Amrit Kaal,' was crucial, and he expressed confidence that the youth will realize the dream of a developed India. He highlighted the youth's achievements in bringing India to the top three in the startup world, advancing manufacturing, elevating Digital India globally, and excelling in sports. He concluded that when Indian youth make the impossible possible, a developed India is undoubtedly achievable.
Stressing on the government's commitment to empowering today's youth, Shri Modi highlighted that every week a new university was being established in India while every day a new ITI was being set up. Additionally, he added that every third day, an Atal Tinkering Lab was opened, and two new colleges were established daily. The Prime Minister noted that India now has 23 IITs, and in the past decade, the number of IIITs has increased from 9 to 25, and the number of IIMs from 13 to 21. He also mentioned the threefold increase in the number of AIIMS and the near doubling of medical colleges in the last ten years. The Prime Minister remarked that India's educational institutions are showing excellent results in both quantity and quality, with the number of higher education institutes in the QS rankings rising from nine in 2014 to forty-six today. He stressed that the growing strength of India's educational institutions is a significant foundation for a developed India.
“The goal of a developed India by 2047 requires daily targets and consistent efforts”, urged the Prime Minister. He expressed confidence that India will soon become the world's third-largest economy. Over the past decade, Shri Modi said that 250 million people have been lifted out of poverty, and believes that the entire country will be poverty-free soon. He highlighted India's target of generating 500 gigawatts of renewable energy capacity by the end of this decade and achieving net-zero carbon emissions for the railway by 2030.
Highlighting the ambitious goal of hosting the Olympics in the next decade and emphasizing the nation's dedication to achieving this, the Prime Minister remarked that India is making rapid strides as a space power, with plans to establish a space station by 2035. He noted the success of Chandrayaan and the ongoing preparations for Gaganyaan, with the ultimate aim of landing an Indian on the moon. He emphasized that achieving such goals will pave the way for a developed India by 2047.
The Prime Minister addressed the impact of economic growth on daily life, stating that as the economy grows, it positively affects all aspects of life. He recalled that in the first decade of this century, India became a trillion-dollar economy, but with a smaller economic size, the agriculture budget was only a few thousand crores, and the infrastructure budget was less than one lakh crore. At that time, he added that most villages lacked proper roads, and the condition of national highways and railways was poor and basic amenities like electricity and water were unavailable to a large part of the country. Shri Modi remarked that after becoming a two trillion-dollar economy, India's infrastructure budget was less than two lakh crore rupees. However, the country saw significant improvements in roads, railways, airports, canals, housing for the poor, schools, and hospitals. He remarked that as India rapidly became a three trillion-dollar economy, the number of airports doubled, modern trains like Vande Bharat were introduced, and the dream of a bullet train began to materialize. He added that India also achieved the fastest rollout of 5G globally, extended broadband internet to thousands of gram panchayats, and built roads to over 300,000 villages. The Prime Minister noted that 23 lakh crore rupees in collateral-free Mudra loans were provided to young people, and the world's largest free healthcare scheme, Ayushman Bharat, was launched. Additionally, he noted that a scheme was initiated to directly deposit thousands of crores into farmers' bank accounts annually, and four crore pucca houses were built for the poor. The Prime Minister emphasized that as the economy grew, development activities accelerated, creating more opportunities and increasing the nation's capacity to spend on every sector and social class.
Highlighting that India is now nearly a four trillion-dollar economy, significantly increasing its capabilities, the Prime Minister said that the current infrastructure budget is over 11 lakh crore rupees, nearly six times higher than a decade ago, and more is being spent on railways alone than the entire infrastructure budget of 2014. He noted that this increased budget is evident in India's changing landscape, with Bharat Mandapam being a beautiful example.
“India is rapidly moving towards becoming a five trillion-dollar economy, which will greatly expand development and facilities”, exclaimed Shri Modi. He expressed confidence and projected that by the end of the next decade, India will surpass the ten trillion-dollar mark. He encouraged the youth about the numerous opportunities that will arise as the economy grows, asserting that their generation will not only drive the greatest transformation in the country's history but also be its biggest beneficiaries. The Prime Minister advised the youth to avoid the comfort zone, take risks, and step out of their comfort zones, as demonstrated by the participants of the Young Leaders Dialogue. He added that this mantra of life will propel them to new heights of success.
Underscoring the significant role of the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue in shaping India's future roadmap, Shri Modi lauded the energy, enthusiasm, and dedication with which the youth have embraced this resolution. He remarked that the ideas for a developed India were invaluable, excellent, and the best. He urged the youth to take these ideas to every corner of the country, connecting other young people in every district, village, and neighborhood with the spirit of a developed India. Concluding his address, the Prime Minister reiterated the commitment to make India a developed nation by 2047 and encouraged everyone to live and dedicate themselves to this resolution. He once again extended his heartfelt congratulations to all the youth of India on National Youth Day.
The Union Minister for Youth Affairs and Sports, Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan, Union Ministers of State, Shri Jayant Chaudhary and Smt Raksha Khadse were present among other dignitaries at the event.
Background
The Viksit Bharat Young Leaders Dialogue aims to break the 25 year old tradition of holding the National Youth Festival in a conventional manner. It aligns with the Prime Minister's Independence Day call to engage 1 lakh youth in politics without political affiliations and provide them a national platform to make their ideas for Viksit Bharat, a reality. In line with this, on this National Youth Day, Prime Minister participated in multiple activities designed to inspire, motivate, and empower the nation's future leaders. Innovative young leaders will make ten powerpoint presentations representing the ten thematic areas pivotal to India’s development before the Prime Minister. These presentations reflect the innovative ideas and solutions proposed by young leaders to address some of India's most pressing challenges.
Prime Minister also released a compilation of best essays written by participants on the ten themes. These themes encompass diverse areas such as technology, sustainability, women empowerment, manufacturing, and agriculture.
In a unique setting, Prime Minister joined the young leaders for lunch, providing them an opportunity to share their ideas, experiences, and aspirations directly to him. This personal interaction will bridge the gap between governance and youth aspirations, fostering a deeper sense of ownership and responsibility among the participants.
During the Dialogue, which started from 11th January, the young leaders will be engaging in competitions, activities, and cultural and thematic presentations. It also includes deliberations on the themes led by mentors and domain experts. There will also be cultural performances showcasing India's artistic heritage while symbolizing its modern advancements.
The 3,000 dynamic and motivated youth have been selected to participate in the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue, through the Viksit Bharat Challenge, a meticulously crafted, merit-based multi level selection process to identify and showcase the most motivated and dynamic young voices from across the nation. It included three stages with participants ranging from 15 - 29 years. The first stage, Viksit Bharat Quiz, was conducted in 12 languages for youth from all states to take part, and saw participation of around 30 lakh young minds. Qualified quiz participants progressed to the 2nd stage, essay round, where they articulated their ideas on ten pivotal themes critical to realizing the vision of a "Viksit Bharat", which saw over 2 lakh essays being submitted. In the 3rd stage, State Rounds, 25 candidates per theme advanced to participate in rigorous in-person competitions. Each state identified its top three participants from each track, forming dynamic teams for the national event in Delhi.
1,500 participants from the Viksit Bharat Challenge Track, representing the top 500 teams from State Championships; 1,000 participants from the Traditional Track, chosen through state-level youth festivals, cultural programs, and exhibitions on innovation in science and technology; and 500 Pathbreakers, invited for their groundbreaking contributions in different areas will be participating in the Dialogue.