Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue 2025
PM releases a compilation of best essays written by participants on the ten themes
India's Yuva Shakti is driving remarkable transformations, the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue serves as an inspiring platform, uniting the energy and innovative spirit of our youth to shape a developed India: PM
The strength of India's Yuva Shakti will make India a developed nation: PM
India is accomplishing its goals in numerous sectors well ahead of time: PM
Achieving ambitious goals requires the active participation and collective effort of every citizen of the nation: PM
The scope of ideas of the youth of India is immense: PM
A developed India will be one that is empowered economically, strategically, socially and culturally: PM
The youth power of India will definitely make the dream of Viksit Bharat come true: PM
12 JAN 2025 4:53PM by PIB Delhi
On the occasion of National Youth Day, commemorating the birth anniversary of Swami Vivekananda, the Prime Minister Shri Narendra Modi today participated in the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi. He engaged with 3,000 dynamic young leaders from across India. Addressing the gathering on the occasion, he highlighted the vibrant energy of India's youth, which had brought life and energy to Bharat Mandapam. He remarked that the entire nation is remembering and paying tribute to Swami Vivekananda, who had immense faith in the country's youth. He added that Swami Vivekananda believed that his disciples would come from the younger generation, who would solve every problem like lions. He added that he had complete faith in Swamiji and his beliefs, like Swamiji trusted the youth. He further added that he trusted him completely especially about his vision of youth.The Prime Minister emphasized that if Swami Vivekananda were among us today, he would be filled with new confidence upon witnessing the awakened power and active efforts of the 21st-century youth.
Recalling the G-20 event hosted in Bharat Mandapam, Shri Modi said the world leaders were at the same venue to discuss the future of the world while today the youth of India were charting the roadmap for the next 25 years of India. Sharing an anecdote about meeting young athletes at his residence a few months ago, he highlighted that one athlete remarked, "For the world, you may be the Prime Minister, but for us, you are Param Mitra." The Prime Minister emphasized his bond of friendship with the youth of India, stating that the strongest link in friendship is trust. He expressed his immense trust in the youth, which inspired the formation of MY Bharat and the foundation of the Viksit Bharat Young Leader Dialogue. The Prime Minister remarked that the potential of India's youth will soon make India a developed nation. He acknowledged that while the goal is significant, it is not impossible, dispelling the views of naysayers. With the collective efforts of millions of young people driving the wheels of progress, he said the nation will undoubtedly reach its target.
“History teaches and inspires us”, said Shri Modi and highlighted numerous global examples where nations and groups, with big dreams and resolutions, achieved their goals. Citing the example of 1930s economic crisis in the USA, he said that the Americans chose the New Deal and not only overcame the crisis but also accelerated their development. He also mentioned Singapore, which faced basic life crises but transformed into a global financial and trade hub through discipline and collective effort. The Prime Minister remarked that India has similar examples, such as the freedom struggle and overcoming the food crisis post-independence. He stressed that setting big goals and achieving them within a timeframe is not impossible. He asserted that without a clear goal, nothing can be achieved, and today's India is working with this mindset.
Highlighting several examples of achieving goals through determination over the past decade, the Prime Minister remarked that India resolved to become open defecation-free, and within 60 months, 60 crore citizens achieved this goal. The Prime Minister emphasized that nearly every family in India now has access to banking services, and over 100 million gas connections have been provided to free women's kitchens from smoke. Noting that India is achieving its targets ahead of schedule in various sectors, Shri Modi said that during the COVID-19 pandemic, while the world struggled for vaccines, Indian scientists developed a vaccine ahead of time. He added that despite predictions that it would take 3-4 years to vaccinate everyone in India, the country conducted the world's largest vaccination campaign in record time. The Prime Minister highlighted India's commitment to green energy, noting that India was the first country to meet the Paris Agreement commitments, nine years ahead of schedule. He also mentioned the target of 20% ethanol blending in petrol by 2030, which India is set to achieve well before the deadline. He added that each of these successes serves as an inspiration and brings India closer to the goal of becoming a developed nation.
“Achieving big goals is not solely the responsibility of government machinery but requires the collective effort of every citizen”, said Shri Modi and highlighted the importance of deliberation, direction, and ownership in achieving national objectives. The Prime Minister remarked that the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue exemplifies this process, led by the youth who participated in quizzes, essay competitions, and presentations. He lauded the youth for their ownership of the goal of a developed India, as reflected in the essay book launched and the ten presentations he reviewed. The Prime Minister noted that the youth's solutions are grounded in reality and experience, showcasing their broad understanding of the challenges facing the nation. He commended the youth for their expansive thinking and active participation in discussions with experts, ministers, and policymakers. The Prime Minister announced that the ideas and suggestions from the Young Leaders Dialogue will now become part of national policies, guiding the country's development. He congratulated the youth and reiterated his commitment to bringing one lakh new young people into politics, encouraging them to participate actively in implementing their suggestions.
Sharing his vision of a developed India and emphasizing its economic, strategic, social, and cultural strength, the Prime Minister remarked that in a developed India, both the economy and ecology would flourish, offering numerous opportunities for good education and income. He highlighted that India would have the world's largest skilled youth workforce, providing an open sky for their dreams. The Prime Minister stated that achieving this goal requires every decision, step, and policy to be aligned with the vision of a developed India. He stressed that this is India's moment for a quantum leap, as the country remains the youngest nation for decades to come. “Global agencies recognize the youth's potential to significantly boost India's GDP”, said Shri Modi. Citing great thinkers like Maharshi Aurobindo, Gurudev Tagore, and Homi J. Bhabha, who believed in the power of youth, Shri Modi noted that Indian youth are leading major global companies, showcasing their capability worldwide. The Prime Minister emphasized that the next 25 years, the 'Amrit Kaal,' was crucial, and he expressed confidence that the youth will realize the dream of a developed India. He highlighted the youth's achievements in bringing India to the top three in the startup world, advancing manufacturing, elevating Digital India globally, and excelling in sports. He concluded that when Indian youth make the impossible possible, a developed India is undoubtedly achievable.
Stressing on the government's commitment to empowering today's youth, Shri Modi highlighted that every week a new university was being established in India while every day a new ITI was being set up. Additionally, he added that every third day, an Atal Tinkering Lab was opened, and two new colleges were established daily. The Prime Minister noted that India now has 23 IITs, and in the past decade, the number of IIITs has increased from 9 to 25, and the number of IIMs from 13 to 21. He also mentioned the threefold increase in the number of AIIMS and the near doubling of medical colleges in the last ten years. The Prime Minister remarked that India's educational institutions are showing excellent results in both quantity and quality, with the number of higher education institutes in the QS rankings rising from nine in 2014 to forty-six today. He stressed that the growing strength of India's educational institutions is a significant foundation for a developed India.
“The goal of a developed India by 2047 requires daily targets and consistent efforts”, urged the Prime Minister. He expressed confidence that India will soon become the world's third-largest economy. Over the past decade, Shri Modi said that 250 million people have been lifted out of poverty, and believes that the entire country will be poverty-free soon. He highlighted India's target of generating 500 gigawatts of renewable energy capacity by the end of this decade and achieving net-zero carbon emissions for the railway by 2030.
Highlighting the ambitious goal of hosting the Olympics in the next decade and emphasizing the nation's dedication to achieving this, the Prime Minister remarked that India is making rapid strides as a space power, with plans to establish a space station by 2035. He noted the success of Chandrayaan and the ongoing preparations for Gaganyaan, with the ultimate aim of landing an Indian on the moon. He emphasized that achieving such goals will pave the way for a developed India by 2047.
The Prime Minister addressed the impact of economic growth on daily life, stating that as the economy grows, it positively affects all aspects of life. He recalled that in the first decade of this century, India became a trillion-dollar economy, but with a smaller economic size, the agriculture budget was only a few thousand crores, and the infrastructure budget was less than one lakh crore. At that time, he added that most villages lacked proper roads, and the condition of national highways and railways was poor and basic amenities like electricity and water were unavailable to a large part of the country. Shri Modi remarked that after becoming a two trillion-dollar economy, India's infrastructure budget was less than two lakh crore rupees. However, the country saw significant improvements in roads, railways, airports, canals, housing for the poor, schools, and hospitals. He remarked that as India rapidly became a three trillion-dollar economy, the number of airports doubled, modern trains like Vande Bharat were introduced, and the dream of a bullet train began to materialize. He added that India also achieved the fastest rollout of 5G globally, extended broadband internet to thousands of gram panchayats, and built roads to over 300,000 villages. The Prime Minister noted that 23 lakh crore rupees in collateral-free Mudra loans were provided to young people, and the world's largest free healthcare scheme, Ayushman Bharat, was launched. Additionally, he noted that a scheme was initiated to directly deposit thousands of crores into farmers' bank accounts annually, and four crore pucca houses were built for the poor. The Prime Minister emphasized that as the economy grew, development activities accelerated, creating more opportunities and increasing the nation's capacity to spend on every sector and social class.
Highlighting that India is now nearly a four trillion-dollar economy, significantly increasing its capabilities, the Prime Minister said that the current infrastructure budget is over 11 lakh crore rupees, nearly six times higher than a decade ago, and more is being spent on railways alone than the entire infrastructure budget of 2014. He noted that this increased budget is evident in India's changing landscape, with Bharat Mandapam being a beautiful example.
“India is rapidly moving towards becoming a five trillion-dollar economy, which will greatly expand development and facilities”, exclaimed Shri Modi. He expressed confidence and projected that by the end of the next decade, India will surpass the ten trillion-dollar mark. He encouraged the youth about the numerous opportunities that will arise as the economy grows, asserting that their generation will not only drive the greatest transformation in the country's history but also be its biggest beneficiaries. The Prime Minister advised the youth to avoid the comfort zone, take risks, and step out of their comfort zones, as demonstrated by the participants of the Young Leaders Dialogue. He added that this mantra of life will propel them to new heights of success.
Underscoring the significant role of the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue in shaping India's future roadmap, Shri Modi lauded the energy, enthusiasm, and dedication with which the youth have embraced this resolution. He remarked that the ideas for a developed India were invaluable, excellent, and the best. He urged the youth to take these ideas to every corner of the country, connecting other young people in every district, village, and neighborhood with the spirit of a developed India. Concluding his address, the Prime Minister reiterated the commitment to make India a developed nation by 2047 and encouraged everyone to live and dedicate themselves to this resolution. He once again extended his heartfelt congratulations to all the youth of India on National Youth Day.
The Union Minister for Youth Affairs and Sports, Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan, Union Ministers of State, Shri Jayant Chaudhary and Smt Raksha Khadse were present among other dignitaries at the event.
Background
The Viksit Bharat Young Leaders Dialogue aims to break the 25 year old tradition of holding the National Youth Festival in a conventional manner. It aligns with the Prime Minister's Independence Day call to engage 1 lakh youth in politics without political affiliations and provide them a national platform to make their ideas for Viksit Bharat, a reality. In line with this, on this National Youth Day, Prime Minister participated in multiple activities designed to inspire, motivate, and empower the nation's future leaders. Innovative young leaders will make ten powerpoint presentations representing the ten thematic areas pivotal to India’s development before the Prime Minister. These presentations reflect the innovative ideas and solutions proposed by young leaders to address some of India's most pressing challenges.
Prime Minister also released a compilation of best essays written by participants on the ten themes. These themes encompass diverse areas such as technology, sustainability, women empowerment, manufacturing, and agriculture.
In a unique setting, Prime Minister joined the young leaders for lunch, providing them an opportunity to share their ideas, experiences, and aspirations directly to him. This personal interaction will bridge the gap between governance and youth aspirations, fostering a deeper sense of ownership and responsibility among the participants.
During the Dialogue, which started from 11th January, the young leaders will be engaging in competitions, activities, and cultural and thematic presentations. It also includes deliberations on the themes led by mentors and domain experts. There will also be cultural performances showcasing India's artistic heritage while symbolizing its modern advancements.
The 3,000 dynamic and motivated youth have been selected to participate in the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue, through the Viksit Bharat Challenge, a meticulously crafted, merit-based multi level selection process to identify and showcase the most motivated and dynamic young voices from across the nation. It included three stages with participants ranging from 15 - 29 years. The first stage, Viksit Bharat Quiz, was conducted in 12 languages for youth from all states to take part, and saw participation of around 30 lakh young minds. Qualified quiz participants progressed to the 2nd stage, essay round, where they articulated their ideas on ten pivotal themes critical to realizing the vision of a "Viksit Bharat", which saw over 2 lakh essays being submitted. In the 3rd stage, State Rounds, 25 candidates per theme advanced to participate in rigorous in-person competitions. Each state identified its top three participants from each track, forming dynamic teams for the national event in Delhi.
1,500 participants from the Viksit Bharat Challenge Track, representing the top 500 teams from State Championships; 1,000 participants from the Traditional Track, chosen through state-level youth festivals, cultural programs, and exhibitions on innovation in science and technology; and 500 Pathbreakers, invited for their groundbreaking contributions in different areas will be participating in the Dialogue.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী বিকসিত ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ ২০২৫ শরুক য়াখ্রে
শরুক য়ারিবশিংনা থিম ১০দা ইবা খ্বাইদগী ফজবা এসেশিংগী খোমজিনবা লাইরিক প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙখ্রে
ভারতকী নহারোলশিংগী থৌনানা মশক থোকপা অওনবশিং পুরক্লে, চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা ঐখোয়গী নহারোলশিংগী মপাঙ্গল অমসুং অনৌবা থবক পাংথোক্নবগী ৱাখল্লোন অমতা ওইনা পুনশিন্দুনা, বিকসিত ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ অসি পুক্নিং থৌগৎনবা মফম অমা ওইনা থবক তৌরে: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী যুব শক্তিগী মপাঙ্গলনা বিকসিত ভারত অমা শেমগৎকনি: প্রধান মন্ত্রী
অপীবা মতমদগী ঙনখৎনা হিরম কয়াদা ভারতনা মসিগী পান্দমশিং ফংলে: প্রধান মন্ত্রী
পান্দমশিং ফংবদা লৈবাক অসিগী মীয়াম থৱায় য়াওনা শরুক য়াবা অমসুং অপুনবগী থবক দরকার ওই: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী নহারোলশিংগী অনৌবা ৱাখলশিংগী চনফম য়াম্না লৈ: প্রধান মন্ত্রী
চাউখৎলবা ভারত অমা হায়বসি শেন-থুম, লাল্লোং অমসুং খুন্নাই অমসুং নাতগী ফিবম ফবা ওইগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী নহারোলশিংগী থৌনানা বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনহনগনি: প্রধান মন্ত্রী
12 JAN 2025 4:53PM by PIB Imphal
জাতিগী নহারোলগী নুমিৎ থৌরমদা, শ্বামী বিবেকানন্দগী মপোক নুমিৎ পাংথোকপা ওইনা, ঙসি নিউ দিল্লিগী ভারত মান্দপমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বিকসিত ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ ২০২৫ শরুক য়াখ্রে। মহাক্না ভারত শীনবা থুংবগী নহা ওইরিবা লুচিংবা ৩০০০ উনখি। থৌরম অদুদা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ভারতকী নহারোলশিংগী থৌনা অসিনা ভারত মান্দপমদা পুন্সি অমসুং থৌনা পুরক্লে। লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী থৌনাদা থাজবা লৈখিবা শ্বামী বিবেকানন্দগী মফমদা লৈবাক শীনবা থুংনা ইকায়খুম্নবা উৎলি অমসুং মহাক নিংশিংলি। মহাক্কী সেবকশিং, নোংশাগুম্না খুদোংচাদবা খুদিংমক কোকহনবা ঙম্বা নহারোলশিংদগী ওইগদবনি হায়বা শ্বামী বিবেকানন্দনা থাজবা থমখি। শ্বামীজিনা নহারোলশিংদা থাজবা থম্বগুম মহাক্না শ্বামীজি অমসুং মহাক্কী ফিদমশিংদা থাজবা থম্লি। নহারোলশিংদা থম্লিবা মহাক্কী মঙলান অসিগীদমক মহাক্না শ্বামীজি মপুংফানা থাজৈ। করিগুম্বা ঙসি শ্বামীজি ঐখোয়গী ইরক্ত লৈরম্লবদি ২১শুবা চহিচাগী নহারোলশিংগী হোৎনবা কনবা অমসুং শক্তি উবদা মহাক অনৌবা থাজবনা থনগনি।
ভারত মান্দপমদা জি-২০ মীফম পাংথোকখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মালেমগী তুংগীদমক খন্ননবা মফম অসিদা মালেমগী লুচিংবশিং পুনখি অমসুং ভারতকী মথং চহি ২৫ গী লম্বী শেম্নবা ঙসি ভারতকী নহারোলশিং পুল্লি। থা খরগী মমাঙদা মহাক্কী য়ুমদা নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংগা উনখি। উনবা অদুদা শান্নরোয় অমনা হায়খি, “মালেমগী ওইনা অদোম প্রধান মন্ত্রী অমনি, অদুবু, ঐখোয়গী ওইনা, অদোম পারম মিত্রানি”। ভারতকী নহারোলশিংগা মহাক্কা অচেৎপা মরী লৈনরি অমসুং মরুপ-মপাং ওইবগী খ্বাইদগী কনবা মরী অসি থাজনবনি। নহারোলশিংদা থাজবা লৈবদগী MY Bharat শেম্নবা অমসুং বিকসিত ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগকী য়ুম্ফম থোনখিবনি। ভারতকী নহারোলশিংগী থৌনাদগী অথুবা মতমদা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইরগনি। নহারোল মিল্লিয়ন কয়াগী অপুনবা থবকশিংনা চাউখৎপগী চকাশিং চেনহল্লি অমসুং লৈবাক অসি চিংনবা লৈতনা মসিগী পান্দম য়ৌবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি পুৱারিনা ঐখোয়দা তম্বীরি অমসুং ঐখোয়দা ইথিল পীরি। অচৌবা মঙলানশিং অমসুং ৱাশক কয়া লৈখিবা লৈবাকশিং মখোয়গী পান্দমশিং ফংখি। য়ু.এস.এদা ১৯৩০ গী মতমদা শেন-থুমগী অৱাবশিং মায়োক্নবা মতমদা, অমেরিকামচাশিংনা অনৌবা থবক অমা খনখি অমসুং অৱাবা কোকহনবা খক নত্তনা মখোয়গী চাউখৎপা য়াংখৎহনখি। হিংবদা চঙবা তঙাইফদবশিং ফাওবা ফংদবগী অৱাবা মায়োক্নখিবা শিঙ্গাপুর থকশি-খাশি লৈবা অমসুং অপুনবগী থবকশিংদগী মালেমগী শেন-থুম অমসুং ললোন-ইতিক্কী মফম অমা ওইখি। ভারতকী মসিগা মান্নবা খুদমশিং লৈরি। নিংতম্নবগী ইহৌ লৈখি অমসুং নিংতম্লবা মতুংদা চীঞ্জাক ৱাৎপগী অৱাবা কোকহনখি। অচৌবা পান্দমশিং থম্বা অমসুং অকক্নবা মতম অমগী মনুংদা মখোয় ফংবা হায়বসি অরুবা অমা নত্তে। নাখৈ শেংবা পান্দম অমা লৈতনা, করিগুম্বা অমতা ফংবা ঙম্লোই অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অসিদা ঙসিগী ভারত থবক তৌরি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ দা পান্দম কয়া ফংবা ঙম্লে। ভারতনা লমহাংদা খোঙহাম্বগী অৱাবা কোকহল্লে অমসুং থা ৬০ গী মনুংদা মীওই করোর ৬০ পান্দম অসি ফংবা ঙম্লে। হৌজিক ভারতকী ইমুং খুদিংমক বেঙ্কগী খুদোংচাবশিং ফংলে অমসুং গ্যাস কন্নেক্সন মিল্লিয়ন ১০০ হেন্না পীদুনা নুপীশিং চাকখুমগী মৈখুদগী মনিংতম্লে। তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা ভারতনা পান্দমশিং ফংবা ঙম্লে। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা, মালেম্না তিকাশিংগী লান্থেংনরিঙৈদা, ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা মাঙজৌননা তিকা অমা পুথোকখি। ভারত্ত মীওই খুদিংমক তিকা থাবদা চহি ৩-৪ চঙগনি হায়না মাঙজৌননা লাউথোক্লবশু, অকক্নবা মতমগী মনুংদা লৈবাক অসিদা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা তিকা থাবগী থবক পাংথোকখি। গ্রিন ইনর্জগী মতাংদা পীখিবা থাজবশিং ভারতনা থবক ওইনা পাংথোক্লে। থানখিবা মতমদগী চহি ৯ ঙনখৎনা, পেরিস এগ্রিমেন্তদা য়ানখিবশিং থবক ওইনা পাংথোকপা মালেমগী অহানবা লৈবাক ভারতনা ওইরে। ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা পেত্রোলদা ইথানোল চাদা ২০ য়ানশিন্নবা থমখিবা পান্দম অদু ভারতনা ঙনখৎনবা ফংবা ঙম্লে। হায়রিবা মাইপাকপশিং অসিনা ইথিল অমা ওইরে অমসুং বিকসিত ভারত অমগী পান্দম ফংনবা ভারত নকশিল্লক্লে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি অচৌবা পান্দমশিং ফংবা অসি সরকার খক্তগী দাইত্ব নত্তে, মসিদা মীওই খুদিংমক্কী অপুনবা থবক দরকার ওই। লৈবাক্কী পান্দমশিং ফংনবা হোৎনবদা খন্ন-নৈনবা, মাইকৈ তাকপা অমসুং মপু ওইবগী ৱাখল্লোন চেনবা য়াম্না মরুওই। নহারোলশিং কুইজশিং, এসে ইবা চাংদম্নবশিং অমসুং প্রসেন্তেসনশিংদা শরুক য়াহন্দুনা বিকসিত ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগনা মসিগী থবক অসি খুদম ওইনা উৎলে। বিকসিত ভারত অমগী পান্দম ফংনবা মখোয়গী থৌদাং উৎপগীদমক নহারোলশিং থাগৎপা ফোঙদোক্লি অমসুং মখোয়গী থবকশিং অদু ঙসি ফোঙখিবা এসেগী লাইরিক অমসুং প্রসেন্তেসন ১০ অসিদা উবা ফংলে। লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং নহারোলশিংনা খঙলে। মখোয়গী ৱাখল খনবা পাকথোক-চাউথোকহনবা অমসুং অখঙ-অহৈশিং, মিনিস্তরশিং অমসুং থৌশিল শেম্বশিংগা খন্ন-নৈনবদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াবগীদমক নহারোলশিং থাগৎচরি। য়ং লিদর্স দাইলোগ অসিদগী ফংলবা অনৌবা ৱাখলশিং অমসুং পাউতাকশিং হৌজিক লৈবাক্কী থৌশিলশিংগী শরুক অমা ওইরগনি, লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা লমজিংগনি। নহারোল লাখ ১ রাজনিতিদা শরুক য়াহন্নবা থবক পায়খৎপা হৌরে অমসুং মখোয়গী পাউতাকশিং থবক ওইনা পায়খৎপদা নহারোলশিং থৱায় য়াওনা শরুক য়াগদবনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি বিকসিত ভারত অমা ওইহনবদা লৈবাক অসিগী শেন-থুম, লাল্লোং, খুন্নাই অমসুং নাত মপাঙ্গল কনখৎহনবা য়াম্না দরকার ওই। চাউখৎলবা ভারত অমদা, ইকোনোমি অমসুং ইকোলোজি অনিমক চাউখৎকনি, মগুন লৈবা লাইরিক-লাইশু তম্বা অমসুং শেন্থোক লম্বীগী খুদোংচাবা কয়া ফংগনি। ভারত্তা মালেমদা খ্বাইদগী মশিং য়াম্বা হৈথোই-শিংথোইরবা নহারোলশিং লৈরে অমসুং মখোয়গী মঙলানশিংগীদমক পাক-চাউবা অতিয়া অমা পীরে। মসিগী পান্দম অসি ফংনবগীদমক, ৱারেপ খুদিংমক, খোঙথাং খুদিংমক অমসুং থৌশিল খুদিংমক ভিকসিত ভারত অমগী পান্দমগা চৎমিন্নগদবনি। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা লৈবাক অসি খ্বাইদগী নহা ওইবা লৈবাক ওইদুনা, ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লে। মালেমগী এজেন্সিশিংনা নহারোলশিংগী থৌনা খঙবদগী ভারতকী জি.দি.পি শিংথাবা য়ানা ফগৎলে। মহার্ষি অর্বিন্দ্রো, গুরুদেব তেগোর অমসুং হোম জে. ভাভাগুম্বা শক্নাইরবশিংনা নহারোলশিংগী থৌনাদা থাজবা থমখি। মালেম শীনবা থুংনা মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং উৎতুনা ভারতকী নহারোলশিংনা মালেমগী অচৌবা কম্পেনিশিংগী লুচিংবা ওইরে। মথং চহি ২৫ ‘অমৃত কাল’ অসি য়াম্না মরুওই অমসুং নহারোলশিংনা বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনহনগনি হায়বগী থাজবা থম্লি। নহারোলশিংগী মাইপাকপশিংনা ভারতনা মালেমগী ওইনা স্তার্দঅপকী থবকশিংদা অহুমশুবদা লৈরে। মেনুফেকচরিং চাউখৎলে, মালেমগী ওইনা দিজিতেল ইন্দিয়া চাউখৎলে অমসুং শান্নবদা মীথোই-মীহেল্লে। ভারতকী নহারোলশিংনা ওইথোক্লোই হায়না খনবা থবকশিং ওইথোকহনবা মতমদা, চিংননিঙাই লৈতনা বিকসিত ভারত অমা ফংবা ঙমগনি।
ঙসিগী নহারোলশিং চাউখৎনবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ভারত্ত চয়োল খুদিংগী য়ুনিভর্সিতি অমা লিংখৎলি অমসুং নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা আই.তি.আই অমা লিংখৎলি। মসিগী মথক্ত, নুমিৎ হুম্নি খুদিংগী, অতল তিনকরিং লেব অমা হাংদোক্লি অমসুং নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা কলেজ অনি লিংখৎলি। হৌজিক ভারত্ত আই.আই.তি ২৩ লৈরে অমসুং হৌখিবা চহি ১০ দা, আই.আই.আই.তি মশিং ৯ দগী ২৫ দা হেনগৎলে অমসুং আই.আই.এম.এস মশিং ১৩ দগী ২১ দা হেনগৎলে। এ.আই.আই.এম.এস মশিং শরুক অহুম হেনগৎলে অমসুং হৌখিবা চহি ১০দা মেদিকেল কলেজ মশিং শরুক অনি হেনগৎলে। মশিং অমসুং মগুনশিংদা ভারতকী মহৈলোয়শঙশিংগী অফবা ফলশিং উবা ফংলে অমসুং ২০১৪ দা ক্ব্যু এস রেঙ্কিংশিংদা য়াওবা অৱাংবা থাক্কী মহৈলোয়শিং মশিং ৯ ওইরম্বদগী হৌজিক ৪৬ য়ৌরে। ভারতকী মহৈলোয়শঙশিং ফগৎলকপা অসি বিকসিত ভারত অমগী অকনবা য়ুম্ফম অমনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ২০৪৭ দা বিকসিত ভারত অমগী পান্দম ফংনবা নোংমগী পান্দমশিং অমসুং লেপ্তনা হোৎনবা দরকার ওই। ভারত অথুবা মতমদা মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরগনি। হৌখিবা চহি ১০দা, মীওই মিল্লিয়ন ২৫০ লায়রবা কোকহল্লে অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা অথুবা মতমদা লায়রবা কোক্লগনি হায়বগী থাজবা লৈরে। চৎলিবা দেকেদ অসি লোইশিল্লকপদা, গিগাৱাত ৫০০গী রিন্যুএবল ইনর্জি পুথোক্নবা ভারতনা পান্দম থম্লি অমসুং ২০৩০ দা রেলৱেনা কার্বোন অমতা থাদোক্তনবা পান্দম থম্লি। মথং চহি ১০দা ওলেম্পিক্স য়ুম্বু ওইনা অচৌবা পান্দম অমা থম্লি অমসুং মসি ফংনবা লৈবাক অসিনা কৎথোকপা দরকার ওই। ২০৩৫ দা স্পেস স্তেসন অমা শেমগৎনবা পান্দম থমদুনা, স্পেস পৱার অমা ওইনা ভারত য়াংনা চাউখৎলক্লি। থাদা ভারতমচা অমা থানবা পান্দম অমগা লোয়ননা, গগানয়ানগী শেম-শাবা হৌজিক চৎথরি অমসুং চন্দ্রয়ান মিসন মাইপাকখ্রে। অসিগুম্বা পান্দমশিং ফংবা ঙম্বা অসিনা ২০৪৭ দা বিকসিত ভারত অমগী লম্বী য়াৎলে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপদগী পুন্সিগী হিরম খুদিংমক্ত কান্নবা ফংলে। চৎলিবা চহিচা অসিগী অহানবা দিকেদতা, ভারত ত্রিল্লিয়ন-দোল্লর ইকোনোমি অমা ওইরে, অদুবু অপীকপা ইকোনোমি সাইজ অমা ওইখি, লৌউ-শিংউগী বজেত করোর লিশিং খর খক ওইখি অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী বজেত লুপা করোর লাখ ১ য়ৌখিদে। মতম অদুদা, খুঙ্গংশিংদা লম্বীশিং ফজনা লৈখিদে অমসুং নেসনেল হায়ৱেশিং অমসুং রেলৱেশিংগী ফিবম য়াম্না ফবা ওইখিদে অমসুং লৈবাক অসিগী মশিং য়াম্লবা শরুক্কী মীওইশিংদা মৈ অমসুং ঈশিংগুম্বা চঙদ্রবা য়াদ্রবশিং ফংহনখিদে। দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ২ গী ইকোনোমি ওইরবা মতুংদা, ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী বজেত লুপা করোর লাখ ২ য়ৌখিদে। অদুবু লম্বীশিং, রেলৱেশিং, এয়রপোর্তশিং, কেনেলশিং, লায়রবশিংগী য়ুমশিং, স্কুলশিং অমসুং হোস্পিতালশিং শাবদা ফগৎলকপা লৈবাক অসিনা উখি। ভারত য়াম্না য়াংনা দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ৩ গী ইকোনোমি অমা ওইরে, এয়পোর্তশিং শরুক অনি হেনগৎলে, বন্দে ভারতগুম্বা অনৌবা ত্রেনশিং চেল্লে অমসুং বুল্লেত ত্রেন অমগী মঙলান থবক ওইনা পায়খৎপা হৌরে। ভারতনা য়াম্না য়াংনা মালেম শীনবা থুংনা ৫-জি শীজিন্নবা ঙম্লে অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ত লিশিং কয়াদা ব্রোন্দবেন্দ ইন্তরনেত ফংহল্লে অমসুং খুঙ্গং ৩০০,০০০ হেনবগী লম্বীশিং শেমগৎলে। নহারোলশিংদা লুপা করোর লাখ ২৩ গী গরেন্তি য়াওদবা মুদ্রা লোনশিং পীরে অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা লেম্না লায়েংবগী স্কিম অয়ুস্মান ভারত হৌদোক্লে। চহিগী ওইনা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়া হকথেংন্না হাপচিনগদবা স্কিম অমা হৌদোক্লে। শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপগা লোয়ননা, চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং য়াংখৎলে, খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লে অমসুং হিরম খুদিংমক অমসুং খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক চাদিং তৌবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ঙসিদি ভারত দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ৪ গী ইকোনোমি অমা নকশিল্লক্লে। হৌজিক ইনফ্রাস্ত্রকচর বজেত লুপা করোর লাখ ১১ য়ৌরে, মসি চহি ১০ গী মমাঙদগী শরুক তরুক হেল্লবনি অমসুং ২০১৪ গী অপুনবা বজেতকী শেনফমদগী হেন্না রেলৱে মথন্থদা শীজিন্নরে। লৈবাক অসিগী বজেত হেনগৎলকপগী ফজরবা খুদম অমা ভারত মান্দপম্না ওইরে। ভারত দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ৫ গী ইকোনোমি অমগী মাইকৈদা য়াংনা চঙশিল্লি, মসিনা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং খুদোংচাবশিং হেনগৎহনগনি। মথংগী চহি ১০ লোইশিল্লকপদা, ভারত দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ১০ য়ৌবা ঙম্লগনি। শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপা লোয়ননা নহারোলশিংগী খুদোংচাবশিং মরাংকাইনা ফংলগনি। লৈবাক অসিগী পুৱারিগী খ্বাইদগী চাউবা অওনবা মখোয়না লমজিংবা খক নত্তনা মখোয়না মসিগী খ্বাইদগী কান্নবা ফংবা মীওইশিং ওইরে। নহারোলশিংনা পেন্থোক্তুনা লৈরোইদবনি, খুদোংচাদবা মায়োক্নবা ঙমগদবনি অমসুং য়ং লিদর্স দাইলোগ শরুক য়ারিবশিংনা উৎপগুম মখোয়গী কমফোর্ত জোনশিংদগী খোঙ থাংদোরক্কদবনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি ভারতকী তুংগী লম্বী য়াৎপদা বিকসিত ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। বিকসিত ভারত অমগী অনৌবা ৱাখলশিং অসি মমল নাইদে, অফবনি অমসুং খ্বাইদগী ফবনি। হায়রিবা অনৌবা ৱাখলশিং অসি নহারোলশিংনা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক য়ৌহনগদবনি, বিকসিত ভারত অমগী থৌনাগা লোয়ননা জিলা, খুঙ্গং অমসুং য়ুম্লোন্নবা খুদিংমক্কী নহারোলশিংগা পাউ ফাওনগদবনি। ২০৪৭ দা বিকসিত ভারত অমা ওইহন্নবা মঙলান অসি মঙফাওনবা ঙম্নবা মীওই খুদিংমক হিংগদবনি অমসুং মখোয় মশামক কৎথোক্কদবনি। জাতিগী নহারোলগী নুমিৎ অসিদা ভারতকী নহারোলশিং অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়া, ইজুকেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীশিং শ্রী জয়ান্ত চৌধুরি অমসুং শ্রীমতি রাক্ষা খাদসে য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
মহৌশাগী মওং অমদা নেসনেল য়ুথ ফেস্তিবেল পাংথোকপগী চহি ২৫ শুরবা চৎনবী থুগায়বা বিকসিত ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগনা পান্দম থম্লি। রাজনিতিগা শম্নদবা নহারোল লাখ ১ রাজনিতি শরুক য়াহন্নবা অমসুং বিকসিত ভারত অমগী মঙলানা মঙফাওনবা ঙম্নবা মখোয়গী অনৌবা ৱাখলশিং শেমগৎনবা মখোয়দা জাতিগী মফম অমা পীনবা নিংতম্বা নুমিৎতা প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখিবা মতুংইন্না থৌরম অসি পাংথোক্কদবনি। মসিগা লোয়ননা, জাতিগী নহারোলগী নুমিৎ অসিদা, লৈবাক অসিগী তুংগী নহারোলশিং ইথিল পীনবা, পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং শক্তি পীনবা দিজাইন তৌবা তোঙান-তোঙানবা থবকশিংদা প্রধান মন্ত্রী শরুক য়াগনি। ভারত চাউখৎহন্নবা মরুওইবা থিম ১০ গী হিরমশিংদা পৱারপোইন্ত প্রসেন্তেসন ১০ নহা ওইরিবা লুচিংবশিংনা প্রধান মন্ত্রীগী মমাঙদা উৎকনি। ভারতকী খ্বাইদগী খুদোংচাদবা খর কোকহন্নবা অনৌবা ৱাখলশিং অমসুং পাম্বৈশিং মমি তাহন্দুনা, নহা ওইরিবা লুচিংবশিংনা প্রধান মন্ত্রীদা থবকশিং অদু উৎকনি।
থিম ১০ দা শরুক য়ারিবশিংনা ইবা খ্বাইদগী ফজরবা এশেশিংগী খোমজিনবা লাইরিক অমশু প্রধান মন্ত্রীনা ফোংখ্রে। হায়রিবা থিমশিং অদুদি তেক্নোলোজি, স্তেনেবিলিতি, নুপীশিংদা শক্তি পীবা, মেনুফেকচরিং অমসুং লৌউ-শিংউনি।
অঙকপা থবক অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীগা নহারোলশিংগা অয়ুক্কী চাক্লেন চামিন্নখি অমসুং মখোয়গী অনৌবা ৱাখলশিং, থবকশিং অমসুং অনিংবশিং হকথেংননা ফোঙদোক্নবা খুদোংচাবা অমা নহারোলশিংনা ফংখি। মসিগী হকথেংননা উনবা অসিনা লৈঙাক অমসুং নহারোলশিংগী অনিংবশিংগী মরক্ত লৈনবা অহোবশিং মেনশিনগনি, শরুক য়ারিবশিংগী মরক্ত থৌদাং লৌনিংবগী ৱাখল্লোন হেন্না পোকহনগনি।
জনুৱারি ১১ দগী হৌখিবা দাইলোগ অসিগী মনুংদা, নহারোল লুচিংবশিংনা চাংদম্নবশিং, থবকশিং অমসুং নাত অমসুং থিমশিং উৎপা শরুক য়াগনি। থৌরম অসিদা থিমশিংদা ওজাশিং অমসুং হিরম কয়াগী অখঙ-অহৈশিংনা ৱা ঙাংবশু য়াওরি। থৌরম অসিদা লৈবাক অসিগী অনৌবা চাউখৎপশিং খুদম ওইনা উৎপগা লোয়ন্না ভারতকী কলাগী হেরিতেচশিং উৎপা নাতকী থৌরমশিং পাংথোক্কনি।
লৈবাক শীনবা থুংবগী খ্বাইদগী পুক্নিং থৌগৎপা ৰঅমসুং মশক থোকপা খোল্লাউশিং উৎনবা অমসুং মশক খঙদোক্নবা নিংথিনা শেম শারবা, হৈশিংবদা য়ুম্ফম ওইদুনা, তাঙ্কক কয়া থোক্না পাংথোকপা অফবা মীওইশিং খন্নবা থবক, বিকসিত ভারত চেলেঞ্জগী খুৎথাংদা, বিকসিত ভারত য়ং লিদর্স দাইলোগ শরুক য়াগদবা চঙ চঙ লাওবা নহারোল ৩০০০ খল্লে। তাঙ্কক অহুম থোক্না পাংথোকখিবা খনবগী থবকশিং অদুদা চহি ১৫ দগী চহি ২৯ ফাওবগী নহারোলশিং শরুক য়াখি। অহানবা তাঙ্কক্ত লোল ১২ দা পাংথোকখিবা বিকসিত ভারত কুইজদা রাজ্য শীনবা থুংনা শরুক য়াখি অমসুং নহারোল লাখ ৩০ শরুক য়াখি। কুইজ শরুক য়াবদা মাইপাক্লবা নহারোলশিং অনিশুবা তাঙ্কক এসে রাউন্দদা পুখৎখি, মখোয়না বিকসিত ভারত অমগী মঙলান অমা থবক ওইনা পাংথোক্নবা মরুওইবা থিম ১০ দা এশে লাখ ২ হেন্না পীশিনখি। অহুমশুবা তাঙ্কক্ত, স্তেৎ রাউন্দশিংদা, থিম অমদা কেন্দিদেত ২৫ অকনবা চাংদম্বদা শরুক য়াহনখি। রাজ্য খুদিংমক্না হিরম অমদা মকোক থোংবা মীওই অহুম খনগৎখি অমসুং দিল্লিদা পাংথোক্কদবা জাতিগী থৌরমগী অফবা তিমশিং শেমখি।
স্তেৎ চেম্পিয়নশিপশিংদগী মকোক থোংবা তিম ৫০০ গী মহুৎশীন্দুনা, বিকসিত ভারতর চেলেঞ্জ ত্রেক্তগী মীওই ১৫০০ খনখি; সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য থাক্কী য়ুথ ফেস্তিবেলশিং, নাতকী থৌরমশিং অমসুং একজিবিসনশিংদগী ত্রেদিসনেল ত্রেক্তগী মীওই ১০০০ খনখি; অমসুং দাইলোগ অসিদা শরুক য়ানবা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা মখোয়গী অনৌবা থবকশিংগীদমক অনৌবা থবক পায়খৎপা মীওই ৫০০ বার্তন তৌখি।