প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ওন্তপ্রিন্যুওর, নিখিল কমতথকা লোয়ননা পি.এম.গী ৱারী-ৱাতাই শাখিবগী ৱারোল
10 JAN 2025 9:37PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী – অদোমনা হৌজিক ফাওবদা পোদকাস্ত পোস্ত কয়া তৌখ্রবগে?
নিখিল কামথ– 25 সর।
প্রধান মন্ত্রী – 25
নিখিল কামথ–হোয় অদুবু ঐহাক্না থা অমদা নুমিদাং অমা খক্তা তৌই!
প্রধান মন্ত্রী – ফৈ।
নিখিল কামথ–থা অমদা নোংমা অমা পোদকাস্ত তৌবা অদুগা লেমহৌরিবা নুমিৎশিংদা করিসু তৌদে।
প্রধান মন্ত্রী –য়েংঙু, তৌনীংবা মীওইশিংদা ঐখোয়না মঙোন্দা থা অমগী মতম পী অমসুং মহাকপু কমফোর্তেবল ওইহল্লি।
নিখিল কামথ–চুম্মি সর, ঐখোয়না পাংথোকখিবা পোদকাস্ত অয়াম্বদি ওন্তপ্রিন্যুওরশিপকী মতাংদা য়াম্না কুপ্না নৈনৈ। ঐখোয়গী ভাবোক খুদিংমক অসি অহানবা ওইনা ওন্তপ্রিন্যুওরশিপ হৌবা পাম্বা 15-40গী কাংলুপ অদুনি, অদুনা ঐখোয়না আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী ইপিসোদ অমা, মেতাগী ইপিসোদ অমা, ঐখোয়না ফার্মাস্যুতিকলগী মরমদা য়াম্না অকক্নবা হীরমশিং খন্নখি অমসুং ঐখোয়না হন্দক্তা পিপল কৌবা অতোপ্পা অমা হৌখি, মসিদা ঐখোয়না বিল গেৎসকুম্বা মীওই খরগা ৱারী শানখি, অদুবু মখোয়না লৈরিবা ইন্দস্ত্রী অদুগা য়াম্না অকক্নবা ৱারী শানখি।
প্রধান মন্ত্রী – অহানবদা, মসিগী পোদকাস্ত অসি ঐহাক্কী ওইনা অহানবা ওইনা পাংথোকপনি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা মসিগী লম অসি ঐহাক্কীদমক্তসু মপুং ফানা অনৌবা অমনি।
নিখিল কামথ– অদুনা সর ঐহাক্কী হিন্দী অসি য়াম্না ফজদে ঐহাকপু ঙাকপীয়ু। ঐহাক খা ইন্দিয়াগী মীওই অমনি। ঐহাক বেঙ্গলোরদা চাউরকখি অমসুং ঐহাক্কী ইমাগী সহর অসি মৈসুরনি। মরম অদুনা মফম অদুদা লৈরিবা মীওই অয়াম্বনা কন্নরা ঙাংই অমসুং ঐহাক্কী ইপা মঙ্গালুরুগী মনাক্তগীনি। ঐহাক্না স্কুলদা হিন্দী তমখি অদুবু মদু য়াম্না ফজনা ঙাংবা ঙমদে। অমসুং মীওই কয়ানা হায়রি মদুদি কম্ম্যুনিকেসনগী অয়াম্বদি নোন ভর্বেল ওই, মীয়াম্না অমনা অমবু য়েংদুনা ভাপ তাই। মরম অদুনা ঐখোয়না ফজনা পাংথোক্কনি হায়না ঐহাক্না খল্লি।
প্রধান মন্ত্রী – য়েংঙু ঐসু হিন্দী ঙাংবা মীওই নত্তে, অদুনা ইবানি অদুম য়াগনি।
নিখিল কামথ–অমসুং ঐখোয়গী পোদকাস্ত অসি ত্রেদিস্নেল ইন্তর্ভিয়ু নত্তে। ঐ জর্নেলিস্ত নত্তে। ঐখোয়না অয়াম্বনা অহানবা ওইনা ওন্তপ্রিন্যুওরশিপতা চঙনবা হোৎনরিবা মীওইশিংগা ৱারী শানৈ। মরম অদুনা, ঐখোয়না মখোয়দা ইন্দস্ত্রী অসিদা ওন্তপ্রিন্যুওর অমা ওইনবগীদমক করি মথৌ তাবগে, মখোয়না অহানবা ওইনা শেনফম কদাইদগী ফংগদগে, মখোয়না তমগদবা ওনলাইন মেতরিএল কদাইদগী ফংগদগে হায়বদু তাক্লি। অসুম্না, ঐখোয়না হায়রিবা জোন অসিদগী লাক্লি অমসুং ঙসি ঐখোয়না রাজনিতী অমসুং ওন্তপ্রিন্যুওরশিপকী মরক্তা মান্ননা চৎনবা হোৎনগনি। মরমদি, ঐহাক্না খল্লি মদুদি হায়রিবা অনি অসিগী মরক্তা মান্নবা কয়া অমা লৈ, মদুগী মতাংদা হৌজিক ফাওবদা কনা অমত্তনা ৱারী শানদ্রি। মরম অদুনা, ঐখোয়না মদুগী মাইকৈ অদুদা চংশিনগনি অমসুং মাংলোমদা চংশিনগনি। অদুনা, করিগুম্বা অদোম্না পোদকাস্ত অসিদা অদোমগী ৱাহং খরা হংবীবা পাম্লবদি, ঐঙোন্দা অফবা পাউখুম অমত্তা লৈতে। অদুম ওইনমক, অদোম্না হংবীবা য়াই। পোদকাস্ত অসিদা ঐনা অহানবা ওইনা হায়নিংলিবা ৱাফম অসি অদোমগী পুন্সিগী অহানবা শরুক অদুনি। প্রি-পি.এম., প্রি-সি.এম., নহাক কদাইদা পোকখিবগে, নহাক্না অহানবা চহি 10দা করি তৌখিবগে? অদোমনা অদোমগী পুন্সিগী অহানবা তাঙ্কক্কী মতাংদা খরা ফোংদোকপীবা য়াগদ্রা।
প্রধান মন্ত্রী – ঐহাক গুজরাতকী মেহসানা দিস্ত্রিক্ত, অৱাং গুজরাত্তা পোকপনি হায়বসি মীপুম খুদিংমক্না খঙই। ভাদনগর অসি মফম অদুদা লৈবা অপীকপা সহর অমনি। ঐখোয়না অঙাং ওইরিঙৈদা, মীশিং অসি 15,000 খক্তমক ওইরম্বা য়াই, মসি ঐহাক্না চাউরাক্না নীংশিংলি। ঐহাক মফম অদুদগীনি। অদুবু, মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী খুঙ্গং লৈবগুম্না, ঐগী খুঙ্গং অসিসু অসিগুম্বা ওইখি। ঐগী খুঙ্গং অসি গেকৱাদ স্তেৎকী মখল অমনি। মরম অদুনা গেকৱাদ স্তেৎকী স্পেসিএলিতি অমা লৈরম্মি। খুঙ্গং খুদিংমক্তা মহৈ-মশিং তম্বদা য়াম্না পুক্নিং চংখি। মসিদা পুখ্রি অমা, পোস্ত ওফিস অমা, লাইব্রেরী অমা, অসিগুম্বা পোৎলম মরি নৎত্রগা মঙা লৈরম্মি, হায়বদি, করিগুম্বা মসি গেকৱাদ স্তেৎকী খুঙ্গং ওইরবদি, মসি মফম অসিদা লৈগনি, মসি মখোয়গী সিস্তেম ওইরম্মি, মরম অদুনা ঐহাক গেকৱাদ স্তেৎকী প্রাইমরী স্কুলদা মহৈ তমখি, মরম অদুনা ঐহাক অঙাং ওইরিঙৈদা মফম অসিদা লৈখি। মফম অসিদা পুখ্রি অমা লৈরম্মি মদুদা ঐনা ইরোইবা তমখি। ঐহাক্না ঐগী ইমুং মনুংগী মীওই খুদিংমক্কী ফী শুরম্মি। মসিনা মরম ওইদুনা ঐহাক্না পুখ্রিদা চৎনবগী অয়াবা লৌনরম্মি। কোন্না ভাগৱত আচার্য নারায়ন আচার্য হাইস্কুল, BNA স্কুল অমা লৈখি। মদুসু মওং অমদা চেরিতেবল ওইখি, মসি ঙসিগী এজুকেসনগী ফিভমগা মান্নদে। মরম অদুনা ঐহাক্না মফম অদুদা মহৈ তমখি। মতম অদুদা মসি 10+2 ওইরমদে, মসি 11শুবা গ্রেদ ওইরম্মি। ঐহাক্না করিগুম্বা অমা থেংনখি মদুদি চাইনিজ ফিলোসোফর জোনজাং ঐহাক্কী খুঙ্গংদা লৈরম্মি, মরম অদুনা মহাক্কা মরী লৈনবা ফিল্ম অমা নমগদৌরিবনি, মরম অদুনা মতম অদুদা ঐহাক্না এম্বেসীতা নত্ত্রগা মফম অদুদা লৈবা মীওই অমদা ইখি মদুদি ঐহাক্না করিগুম্বা অমদা থেংনখি মদুদি অদোম্না জোনজাংগী মরমদা ফিল্ম অমা নম্লি, মরম অদুনা মহাক ঐহাক্কী খুঙ্গংদা লৈরম্মি অমসুং ঐহাক্না মসি তৌদুনা মহাকপু মফম খরদা পননবা হোৎনখি। মসি চহি কয়াগী মমাংদগীনি।
মদুগী মমাংদা ঐগী খুঙ্গংদা রাসিক ব্রদর দেব লৈরম্মি, মহাক্না কংগ্রেসকী লুচিংবা অমা ওইরম্মি, মহাক্না সোসিএলিস্তকী ৱাখল্লোন খরা লৈরম্মি অমসুং মহাক সৌরাস্ত্রদগী হৌরকখি অমসুং ঐগী খুঙ্গংদা লাকখি। মহাক্না ঐখোয় স্কুলগী অঙাংশিংদা হায়রম্মি মদুদি ইচিল-ইনাওশিং, অদোম্না চৎপা মফম অমা হেক্তদা করিগুম্বা অমা ইবা নৎত্রগা হকপা থেংনরবদি, মদু খোমজিল্লু অমসুং স্কুলগী কাশিন অমদা থম্মু। তপ্না-তপ্না মসি অচৌবা মপৈ অমা ওইরকখি, মদুদগী ঐহাক্না খঙবা ঙমখি মদুদি মহাক্কী পান্দমদি মসি য়াম্না অরিবা খুঙ্গং অমনি, মফম অসিদা লৈরিবা নুঙ খুদিংমক্কী ৱারী লৈ। কনাগুম্বা অমনা লাকপা মতমদা, মহাক্না মদু পাংথোক্কনি। মসি ৱাখলনা শাগৎপা ওইরম্বা য়াই। মরম অদুনা ঐহাক্কী পুক্নিং অসিসু মদুগী মায়কৈদা চিংশিনখি। 2014দা ঐহাক্না পি.এম. ওইরকপা মতমদা, মহৌশানা মালেমগী লুচিংবশিংনা ঐহাকপু কোল তৌরকখি। অসুম্না, ঐহাক্না চাইনিজ প্রসিদেন্ত সিগী কোল অমা ফংখি, মহাক্না ঐহাকপু য়াইফ-পাউজেল পীখি অমসুং ঐখোয়না মসিগী মতাংদা ৱারী শানরমগনি। মতুংদা মহাক্না মশামক্না ভারত্তা চৎপা পাম্মি হায়না হায়খি। ঐহাক্না হায়খি, অদোমবু তরাম্না ওকচরি, অদোম তশেংনা লাক্কদবনি, মহাক্না হায়খি, অদুবু ঐহাক্না গুজরাতদা চৎপা পাম্মি। ঐনা হায়খি মদু হেন্না ফৈ। অদুনা মহাক্না হায়খি, ঐহাক্না অদোমগী খুঙ্গং ভদনগরদা চৎকনি। ঐনা হায়খি, করি তৌরে? নহাক্না নহাক্কী মফম ফাওবা প্রোগ্রাম অমা শেম্লে। মহাক্না হায়খি, করিগীদমক্তনো খঙব্রা? ঐনা হায়খি, ঐ খঙদে। অদুনা মহাক্না হায়খি, নখোয় অমসুং ঐগী মরক্তা অখন্নবা মরী অমা লৈ। ঐনা হংখি, করি? চাইনিজ ফিলোসোফর, জোনজাংনা অদোমগী খুঙ্গংদা মতম শাংনা লৈখি, অদুবু মহাক্না চাইনাদা হল্লকপা মতমদা, মহাক্না ঐগী খুঙ্গংদা লৈখি। অদুনা মহাক্না হায়খি, ঐখোয়গী মরক্তা মরী অমা লৈ।
নিখিল কামথ–অমসুং করিগুম্বা অদোমনা অদোমগী অঙাং ওইরিঙৈগী মতম, অদোমনা নহা ওইরিঙৈগী মতম অদুগী মরমদা ৱাফম খরা নীংশিংলবদি অদোম অফবা মহৈরোয় অমা ওইরকপ্রা, মতম অদুদা অদোমগী ইন্তরেস্ত অদু করি ওইরকপগে।
প্রধান মন্ত্রী – ঐহাক অচম্বা মহৈরোই অমা ওইরম্মি, কনাগুম্বা অমত্তনা ঐবু মশক খঙখিদে, অদুবু ঐহাক্কী ওজা ভেলজিভাই চৌধরী কৌবা অমা লৈরম্মি, মহাক্না ঐগীদমক য়াম্না খনবীখি, মরম অদুনা নোংমদি মহাক্না ঐহাক্কী মপাবু উনবা লাকখি। মহাক্না ঐগী ইপাদা হায়খি মদুদি ঐগী তেলেন্ত য়াম্না লৈ, অদুবু ঐনা পুক্নিং চংদে, ঐনা তোঙান তোঙানবা থবকশিং লেপ্তনা তৌই, মহাক্না হায়খি মদুদি ঐনা পুম্নমক য়াম্না থুনা খঙই অদুবু মদুগী মতুংদা ঐগী ইশাগী ওইবা সংসারদা তাউদুনা লৈখি। মরম অদুনা ভেলজীভাইনা ঐঙোন্দগী য়াম্না আশা তৌখি। মরম অদুনা ঐগী ওজাশিংনা ঐবু য়াম্না নুংশিখি। অদুবু ঐনা হেন্না তম্বা মথৌ তাই। করিগুম্বা মদুদা কম্পিতিসনগী ইলিমেন্ত অমা লৈরবদি, ঐনা মদুদগী লাপথোকখি। ঐহাক্না মসিদা পুক্নিং চংখিদে, ইগজাম পাস তৌবখক, মসিদগী থোকখিবা, মসিগুম্বনি, অদুবু ঐহাক্না অতোপ্পা থবক থৌরম কয়া তৌরম্মি। করিগুম্বা অনৌবা অমা লৈরবদি, মদুবু খুদক্তা লৌশিনবা অসি ঐহাক্কী মহৌশাগী থৌওংনি।
নিখিল কামথ– সর অদোমগা হৌজিকসু পাউ ফাওনরিবা অদোমগী অঙাং ওইরিঙৈগী মরুপ লৈব্রা।
প্রধান মন্ত্রী – ঐহাক্কী ফিভম অসি খরা অখন্নবা অমনি, ঐহাক য়াম্না নহা ওইরিঙৈদা য়ুমদগী থোরকখ্রে, য়ুমদগী মপান থোকপা হায়বসিনা ঐহাক্না পুম্নমক থাদোকখি হায়বনি, ঐহাক্না কনাগুম্বা অমত্তগা মরী লৈনরমদে, মরম অদুনা অচৌবা অৱাৎপা অমা লৈখি, মরম অদুনা ঐহাক্না কনাগুম্বা অমত্তগা লোইনখিদে, ঐহাক্না কনাগুম্বা অমত্তগা ৱারী শানরমদে অমসুং ঐহাক্কী পুন্সি অসিসু ঐহাক্কী মরমদা হংজিল্লিবা মশক খঙদবা মীওই অমগী পুন্সি ওইখি। অসুম্না ঐহাক্কী পুন্সি অসি অসিগুম্না ওইখিদে, অদুবু ঐহাক সি.এম. ওইরকপা মতমদা, ঐহাক্কী ৱাখলদা অপাম্বা খরা থোক্লকখি। ঐহাক্না ক্লাসকী ঐহাক্কী অরিবা মরুপশিংবু সি.এম. হাউসতা কৌনবা অপাম্বা অমা লৈখি। ঐহাক্কী ৱাখল্লোনগী মখা পোন্না ঐহাক্কী মীয়ামগী মরক্তগী কনাগুম্বা অমত্তনা ঐহাক অসি অচৌবা লান্মী অমা ওইরে হায়না খলহনবা পামদে। ঐহাক চহি কয়াগী মমাংদা খুঙ্গং অসি থাদোকখিবা মীওই অদুমকনি, ঐহাক অহোংবা অমত্তা লৈতে, ঐহাক্না মতমদুদা হিংবা পাম্মি অমসুং মদু হিংনবগী পাম্বৈদি ঐহাক্কী মরুপশিং অদুগা লোয়ননা লৈমিন্নবনি। অদুবু ঐহাক্না মখোয়বু মখোয়গী মমিদগীসু মশক খঙবা ঙমখিদে মরমদি ঐখোয়গী মরক্তা অচৌবা অরাপ্পা অমা লৈরম্মি। মহাক্কী মশমগী মচু হোংলকখি, অঙাংশিং অদুসু চাউখৎলকখি। অদুবু ঐনা মীপুম খুদিংমক্তা ফোন তৌখি। মীওই 30-35 রোম পুনখি অমসুং ঐখোয়না অচৌবা অয়ুক্কী চাকলেন অমা চাখি, ৱারী শানখি, অঙাং ওইরিঙৈগী হৌখ্রবা মীকুপশিং নৌহৌনা নিংশিংখি। অদুবু ঐহাক্না মদু য়াম্না পামখিদে। ঐহাক্না মসিদা নুংঙাইবা ফাওখিদে মরমদি ঐহাক্না মরুপ অমা পামখি, অদুবু মখোয়না ঐহাকপু চীফ মিনিস্তর ওইনা উখি। মরম অদুনা মদুগী অৱাবা অদু কোকপা ঙমখিদে অমসুং তশেংনমক ঐগী পুন্সিদা ঐবু 'নঙ' হায়না কৌবা মীওই অমত্তা লৈখিদে। অসিগুম্বা ফিভম অদু ওইরম্মি। মীপুম খুদিংমক্না হৌজিক ফাওবা মরী লৈনরি অদুবু মখোয়না ঐঙোন্দা ইকায় খুম্নবা উৎলি। মখোয়গী মনুংদা ঐগী ওজা রাস বিহারি মনিহারসু অমনি। মহাক্না মতম খরগী মমাংদা লৈখিদ্রে অমসুং মহাক্না চহি 93-94গী মতমদা লৈখি। মহাক্না ঐঙোন্দা মতম পুম্নমক্তা চিথী ইরম্মি অমসুং মহাক্না মদুদা 'তু' ইরম্মি। ঐহাক সি.এম. ওইরকপা মতমদা ঐহাক্কী অপাম্বা অসি ঐহাক্কী স্কুলগী মরুপশিংগা ৱারী শানবখক্তনি।
ঐগী অনিশুবা অপাম্বদি, ভারতকী মীয়ামগীদমক্তা অরুবা ওইরম্বা য়াই, ঐহাক্না ঐহাক্কী ওজা পুম্নমকপু মীয়ামগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। অসুম্না, ঐহাক্না অঙাং ওইরিঙৈদগী ঐহাকপু তাকপী-তম্বীখিবা অমসুং স্কুল ফাওবগী ঐহাক্কী ওজা ওইরম্বা মীওই পুম্নমকপু ঐহাক্না থিখি অমসুং সি.এম. ওইরবা মতুংদা, ঐহাক্না মখোয়বু মীয়ামগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎখি। ঐখোয়গী গভর্নর, শর্মাজীসু থৌরম অদুদা লাকখি অমসুং গুজরাতকী শক্নাইরবা মীওই পুম্নমকসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। ঐহাক্কী ৱাখলদা মেসেস অমা লাকখি মদুদি ঐহাক করিগুম্বা অমা ওইরবসু, ঐহাকপু শেমগৎপদা মখোয়না মতেং পাংখি। মখোয় খরদি বাল মন্দিরগী ঐগী ওজাশিং ওইরম্বা য়াই, খ্বাইদগী অহল ওইরবা ওজা অসি চহি 93 শুরে, ঐনা ওজা 30-32 রোম কৌখি অমসুং ঐনা মখোয় পুম্নমকপু মীয়ামগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎখি অমসুং মদু ঐগী পুন্সিগী য়াম্না নুংঙাইবা তাঙ্ককশিংনি। ঐগী ইমুং মনুং, ঐগী ইচিল-ইনাওশিং, মখোয়গী মচাশিং ওইরবসু, ঐনা মখোয়বু মশক খঙলমদে মরমদি ঐনা মখোয়বু থাদোকখিবা কুইখ্রে। অদুবু নুমিৎ অমা ঐহাক্না মীপুম খুদিংমকপু ঐহাক্কী সি.এম. হাউসতা কৌখি। ঐহাক্না ইমুং মনুংগী মীওই পুম্নমকপু, কনাগী মচানো, কনা কনাগা লুহোংবগে, কদায়দা লুহোংবগে, মখোয়গা ঐহাক্কা খঙনদবনা তাক্নরম্মি। মসি ঐহাক্না তৌখিবা অহুমশুবা অমনি। মরিশুবদা, ঐহাক্না সাংহগী পুন্সিদা লৈরিঙৈ মতম। অসুম্না হৌরকপদা, ঐহাক্না চানবা ফংলম্বা ইমুংশিং লৈরম্মি, ঐহাক্না চানবা ফংনবা চৎলম্মি, ঐহাকপু চানবা পীবীবা ইমুং কয়া লৈরম্মি, মরমদি ঐহাক্কী পুন্সিদা ঐহাক্কী মশাগী চানবা লৈরমদে, ঐহাক অসিগুম্বা মওং অসিদা চানরম্মি। মরম অদুনা ঐনা মখোয় পুম্নমকপু কৌজখি, অদুনা করিগুম্বা ঐহাক্না ঐগী ইশাগী ইথিলগী মতুং ইন্না করিগুম্বা খরা তৌখি হায়না অদোম্না হংবীরবদি, ঐগী ওইনা মসি চহি 25 ওইরে, অদুদগী ঐনা হায়রিবা থবক মরি অসি তৌখি। ঐহাক্না ঐহাক্কী স্কুলগী মরুপশিং, ঐহাক্না মখোয়গী ময়ুমদা চাক চাবা চৎলম্বা মীওইশিং, ঐহাক্কী ইমুং মনুংগী মীওইশিং অমসুং ঐহাক্কী ওজাশিংবু কৌজখি।
নিখিল কামথ– চহি খরগী মমাংদা নহাক বেঙ্গলোরদা লাকখিবা অদু অমসুং নহাক্কী স্তার্তঅপ অদুদগী মীওইশিংগা উনখিবা অদু অমসুং নহাক্না ঐগা উনখিবা নুমিৎ অদুদা নহাক্কী অরোইবা উনখিবা অদু নহাক্না নীংশিংদ্রবা য়াই। মখোয়না ঐখোয়দা হায়খি মদুদি নহাক্না মখোয়গা লোইননা মিনিত 15 লৈগনি অদুবু নহাক্না পুং অমা ফমদুনা লৈখি। অদুগা করিগুম্বা নহাক্না নীংশিংলবদি মদুদা ঐহাক্না নহাক্কী ৱাহংশিং খক্তা হংখি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি পাউখুম পীবগী মহুত্তা ৱাহংশিং হংবা হেন্না লায়। অদুগা ঐহাক্না অদোমদা করিগুম্বা খরা হায়জরি মদুদি হৌজিক থোক্লিবা অসি অফবা নত্তে, হৌজিক থোক্লিবা অসি অফবা নত্তে অমসুং অদোম্না ঐহাক্কী ৱারোলশিংদু তাবীরি। করিগুম্বা খুন্নাই অসিদা মীওই কাঙলুপ অমসুং চহি কাঙলুপ খর লৈ হায়না খল্লবদি মখোয়গা অদোমগা য়াম্না নক্নবা মরী লৈনৈ। করিগুম্বা নহাক্না চহি কাঙলুপ অমা মশক তাকপা ঙম্লবদি মদু করিনো?
প্রধান মন্ত্রী – অসুম্না, অচৌবা মওংদা, নরেন্দ্র ভাইবু থিবা পাম্লবদি, মহাকপু কদাইদা থিগনি হায়না ঐঙোন্দা হায়খি। মহাক্না মফম অদুদা নহা 15-20গী মরক্তা হরাও-তয়াম্না লেপ্পা উগনি। অসুম্না মসি ঐগী ইমেজসু ওইখি, মরম অদুনা ঙসিদি ঐনা হীরম অমহেক্তদগী নত্ত্রগা চহি কাংলুপ অমহেক্তদগী লাপথোকপা ফাওদ্রে। কন্নেক্সন হায়বা ৱাহৈ অসিগী মতাংদা, ঐহাক্না মপুং ফানা পাউখুম পীবা ঙমদবা য়াই, অদুবু ঐহাক্না লাপ্নৈ হায়না অমত্তা ফাওদে।
নিখিল কামথ– জিদ্দু কৃষ্ণমুর্তিগুম্বা মীওইশিং, য়াম্না চাওখৎলবা ৱাখল লৈবশিংনা, মখোয়না হায়রি মদুদি কম্পিতিসন অসি অফবা নত্তে। কম্পিতিসন য়াম্না লৈরবা পোলিতিকেলদা ৱাখল্লোনগী স্কুল অসিদগী লাকপা মীওই অমনা, মখোয়না মতৌ করম্না মান্নবা ৱাখল্লোন অসি পোলিতিকেলদা পুরকপা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রী –করিগুম্বা অঙাং ওইরিঙৈদা কম্পিতিসন লৈত্রবদি, মদুনা তনথহনগনিগনি। অচৌবা ফিলোসোফি নৎত্রগা অমত্তা লৈরোই। অঙাংশিংনা তৌবগুম্না ঐহাক্না থৌনা লৈতনা থবক তৌগনি। ঐহাক্না ফিলোসোফি অমত্তনা ঐহাকপু লমজিংখি হায়না ঐহাক্না থাজদে। ঐহাক্না মসি ফরে হায়না খল্লি, ঐহাক্না অহেনবা মার্কশিং ফংলগনি, ঐহাক্না অহেনবা মার্কশিং ফংলগনি, করিগীদমক ঐহাক্না মশাগী মরমদা হেন্না খল্লি? অনিশুবদা, ঐহাক অসি ইকাই খুম্নজবা মীওই অমা ওইরম্মি, মতম অদুদা ঐহাক্না খুৎতা ফংবা পুম্নমক খোমজিল্লম্মি, মরম অদুনা করিগুম্বা অসিগুম্বা কম্পিতিসন অমা লৈরবদি, ঐহাক মসিদা য়াওরম্মি, করিগুম্বা দ্রামা কম্পিতিসন অমা লৈরবদি, ঐহাক মসিদা য়াওরম্মি। হায়বদি, ঐহাক অসি মহৌশানা অসিগুম্বা থবকশিং অসি তৌরম্মি অমসুং ঐহাক্না মিস্তর. পারমর ঐগী মফমদা, অহল ওইরবা মীওই অদুনা মহাকপু পি.তি. ওজা কৌই, ফিজিকেল ত্রেনিং ওজা ওইরম্বা য়াই। অদুনা ঐগী য়ুমদা লৈবা মেনসন অমদা অপীকপা এরেনা অমা লৈরম্মি, অদুনা ঐহাক্না মহাক্কা য়াম্না পুক্নিং থৌগৎখি মদুদি ঐহাক্না মফম অদুদা চাং নাইনা চৎনরম্মি, মতম অদুদা ঐহাক্না মাল্লাখম্বা তম্লম্মি। ঐহাক্না রেস্তলিং তম্লি। মরু ওইনা মহারাস্ত্রদা লৈবা অচৌবা উগী য়ুম্বী অমা ওইরিবা রেস্তলিং অমসুং মল্লাখম্ব অসি মপাঙ্গল কনবা হকচাং অমা শেমগৎনবগীদমক্তা অফবা এক্সর্সাইজ অমনি। মসি য়ুম্বী অমদা য়োগ তৌবগী মখল অমনি, মরম অদুনা ঐহাক্না নুমিদাং অয়ুক্কী পুং মঙাদা মখোয়গী মফমদা চৎকনি অমসুং মখোয়না ঐহাকপু খরা মতেং পাংগনি। অদুবু ঐহাক শান্নরোই অমা ওইখিদে, ফরে, মতম খরগী ওইনা শান্নখি অদুগা তুংদা থাদোকখি।
নিখিল কামথ–রাজনিতীগী লমদা রাজনিতীগী হৈশিংবা অমা ওইনা লৌবা য়াবা অসিগুম্বা পোৎলমশিং অসি লৈব্রা? ওন্তপ্রিন্যুওরশিপকী মতৌগুম্না, করিগুম্বা মীওই অমনা কম্পনী অমা হৌরকপা মতমদা, মদুগীদমক্তা তশেংনা তেলেন্ত অহুম নৎত্রগা মরি মথৌ তাই। খুদম ওইনা, মার্কেতিংদা হৈবা মীওই অমা, সেল্সতা হৈবা মীওই অমা, তেক্নোলোজীদা হৈবা মীওই অমা অমসুং পোত্থোক পুথোকপা ঙম্বা মীওই অমা। ঙসিগী নহা অমনা রাজনিতী তৌবা পাম্লবদি, মদুগীদমক্তা অদোম্না চাংয়েং তৌবা য়াবা তেলেন্ত অমা অদোমদা লৈব্রা?
প্রধান মন্ত্রী –পোলিতিসিয়ন অমা ওইরকপা হায়বসি শরুক অমনি অমসুং পোলিতিক্সতামায় পাকপা হায়বসি অতোপ্পা শরুক অমনি, মরম অদুনা তোঙান-তোঙানবা লম্বী অনি লৈ। অদুনা পোলিতিক্সতা চংলকপা হায়বসি অমনি, অতোপ্পা অমনা মায় পাকপা হায়বসিনি। ঐনা থাজৈ মদুদি মদুগীদমক্তা অদোম্না থৌনা, ইকাই খুম্নবা মথৌ তাই। অদোম্না মীয়ামগী নুংঙাইবা অমসুং অৱা-অনাদা শরুক য়াবা ওইগদবনি। অদোম্না তশেংনা অফবা তীম প্লেয়র ওইগদবনি। করিগুম্বা অদোম্না ঐহাক অসি অফবা লুচিংবা অমনি অমসুং ঐহাক্না মীপুম খুদিংমক পুদুনা চৎকনি হায়রবদি, মীপুম খুদিংমক্না ঐহাকপু ইকায়খুম্নগনি হায়রবদি, মহাক্কী পোলিসীনা থবক তৌগনি, মহাক্না মীখলদা মায় পাকপা য়াই অদুবু মহাক্না মায় পাকপা রাজনিতীগী মীওই অমা ওইগনি হায়বগী গরেন্তী লৈতে। অমসুং য়েংবীয়ু, লৈবাক অসিদা, ঐহাক্না করিগুম্বা মতমদা খল্লি, ঐহাক্না খল্লিবা অসিনা য়েৎনবা অমা থোকহনবা য়াই, নীংতম ইহৌ হৌরকপা মতমদা, খুন্নাইগী শরুক খুদিংমক্কী মীওইশিংনা মসিদা য়াওখি, অদুবু মীপুম খুদিংমক রাজনিতীদা চঙখিদে, মীওই খরনা মখোয়গী পুন্সি মহৈ তম্বদা কত্থোকখি, খরনা খাদিদা কত্থোকখি, খরনা অহল ওইরবা মীওইশিংগী মহৈ তম্বদা কত্থোকখি, খরনা ত্রাইবেলশিংগী য়াইফনবগীদমক অসিগুম্বা মখলগী ক্রিএতিব ওইবা থবকশিংদা শরুক য়াখি। অদুবু নীংতম্বগী খোংজং অসি লৈবাক নুংশিবনা পুক্নিং থৌগৎপা খোংজং অমনি, ভারতপু নীংতম্নবগীদমক ঐনা তৌবা য়াবা পুম্নমক পাংথোক্কনি হায়না মীপুম খুদিংমক্না থাজবা থমখি। নীংতম্বগী মতুংদা, মখোয় কয়া অমা রাজনিতীদা চঙলকখি অমসুং অহানবদা, রাজনিতীগী মতুংদা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরিবা অকনবা লুচিংবশিং অসি নীংতম্বগী লান অসিদগী হৌরকখিবা লুচিংবশিংনি। মরম অদুনা মখোয়গী ৱাখল্লোন, মখোয়গী মপুং ফাবা, মসিগী মওং অসি তোঙাল্লি, মপুং ফানা তোঙাল্লি, মখোয়গী লমচৎ শাজৎকী মতাংদা ঐখোয়না করিগুম্বা খরা হায়রবসু, খুন্নাইগীদমক্তা য়াম্না কন্না হোৎনবগী ৱাখল্লোন অমা লৈ অমসুং মরম অসিনা ঐহাক্কী ৱাখল্লোনদি অফবা মীওইশিংনা রাজনিতীদা লাক্কদবনি অমসুং মখোয় অসি মিসন অমগা লোয়ননা লাক্কদবনি, এম্বিসন অমগা লোয়ননা নত্তে। করিগুম্বা অদোম মিসন অমগা লোয়ননা লাক্লবদি, মফম অমদা অদোম্না মফম অমা ফংগনি, মিসন অসি এম্বিসনগী মথক্তা লৈগদবনি, মদুগী মতুংদা অদোম্না তৌবা ঙম্বশিং লৈগনি।
মহাক ফিভম ফৈ। পর্সনেলিতী ওইনা য়েংবদা মহাক অসি হকচাং পাই অমসুং মহাক্কী ৱা ঙাংবগী হৈ-শিংবশিং অসি অমত্তা লৈতে, মরম অদুনা করিগুম্বা ঐখোয়না মদুবু মীৎয়েং অদুদগী য়েংবদি, মহাক্না লুচিংবা অমা ওইবা য়ারোই। মরম অদু করি ওইরমগনি? জিবন্না হায়রম্মি অমসুং মসিগী শক্তি অসিনা লৈবাক পুম্ববু মীওই অসিগী মখাদা লেপহল্লম্মি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঙসিদি, অচৌবা প্রোফেস্নেল কেতেগোরীদা, রাজনিতীগী মওং অসি উবা ফংলে, মহাক্না ফজরবা স্পীচ পীবা ঙম্বা ওইগদবনি, মসি নুমিৎ খরনি চুপ্না চৎথরি, মীয়াম্না থাগৎপা ফোংদোকই, অদুবু অরোইবদা থবক অসি জিবন্না তৌরি। অনিশুবদা, ঐহাক্কী ৱাখল্লোনদি স্পীচ অমসুং ৱা ঙাংবগী কলা অসি কম্ম্যুনিকেসনদগী হেন্না মরু ওই। কম্ম্যুনিকেসন করম্না পাংথোক্কদগে, মহাত্মা গান্ধীনা মহাক্কী খুৎতা মহাক মশামক্তগী হেন্না ৱাংবা চৈশু অমা পায়রম্মি, অদুবু মহাক্না অহিংসাগীদমক ৱা ঙাংখি। মসি য়াম্না খেন্নবা অমনি, অদুবু মহাক্না কম্ম্যুনিকেসন তৌরম্মি। মহাত্মা গান্ধীনা কৈদৌঙৈদা কেপ অমত্তা উপখিদে অদুবু মালেম পুম্বনা গান্ধী কেপ উপখি। মহাক্না কম্ম্যুনিকেসনগী শক্তি লৈরম্মি। মহাত্মা গান্ধীগী রাজনিতীগী লম লৈরম্মি, মহাক রাজনিতীগী মীওই অমা ওইরম্মি অদুবু লৈঙাকপা নত্তে। মহাক্না মীখল থেংনখিদে, মহাক্না লৈঙাক পায়খিদে অদুবু মহাক্না লৈখিদ্রবা মতুংদা শেমখিবা মফম অদু রাজ ঘাত হায়না মিংথোনখি।
নিখিল কামথ– অমসুং সর, অদোম্না হায়খিবা অদু, ঙসিগী ৱারী শানবগী পান্দমদি নহা ওইরিবা মীওইশিংদা রাজনীতিবু ওন্তপ্রিন্যুরশিপ ওইনা খনবা হায়বসিনি। অমসুং মসিগী অরোইবদা নহা ওইরিবা ভারত মচা 10,000না অদোমগী পুন্সিদা পুক্নিং থৌগৎকনি, ভারত্তা রাজনিতীগী থবক তৌনবা হোৎননবা পুক্নিং থৌগৎকনি হায়না ঐনা আশা তৌরি।
প্রধান মন্ত্রী – ঐহাক্না লাল কিলাদগী হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা নহা লাখ অমা রাজনিতীদা লাকপা মথৌ তাই। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি করিগুম্বা পান্দম অসি লৌশিনবা, ফংবা অমসুং ওইরকপা ওইরবদি, মদুগী মতম অসি য়াম্না শাংদ্রে। ওন্তপ্রিন্যুওর অমনা অহানবা ত্রেনিং ফংলিবা অসি চাউখৎপা হায়বসিনি, মসিদা অহানবা ত্রেনিং ফংলিবা অসি মশামকপু কত্থোকপা হায়বসিনি, অদোমগী লৈজবা পুম্নমক পীবা হায়বসিনি, মতৌ করম্না ঐহাক্কী কম্পনী নৎত্রগা ঐহাক্কী শিনফম অসি নম্বর ৱান ওইহনবা ঙমগনি, মসিদা নেসন ফার্স্ত হায়বসিনি, মসি অচৌবা খেন্নবা অমনি অমসুং খুন্নাই অসিনা নেসন ফার্স্ত হায়না খনবা মীওইশিংবু খক্তমক লৌই অমসুং মসিগী পোলিতিকেল লাইফ অসি লায়বা নত্তে, মসি থাজবা মীওইশিং, মসি অসুম্না ওইদে, মসি মীওই খরগী থৌজালনি, মখোয়না করিগুম্বা অমত্তা তৌরোইদবনি, মখোয়না মসি লেপ্তনা ফংলি, অদুবু মরম খরসু লৈরম্বা য়াই, ঐহাক্না মদুদা চংশিনবা পামদে, অদুবু ঐহাক্না খঙই মদুদি অশোক ভত্ত কৌবা ঐখোয়গী মীওই অমা লৈরম্মি, মহাক্না মহাক্কী পুন্সিগী অরোইবা ফাওবদা অপীকপা য়ুম অমদা লৈখি অমসুং মহাক অসি কয়ারক মন্ত্রী ওইখ্রে, মহাক মশাগী কার লৈতে, মোবাইল ফোন লৈত্রে, লেন্দলাইনশিং লৈ। নহাক্না মহাকপু অয়ুক্কী পুং 3 তা কৌরবদি, মহাক্না ফোন পাইগনি অমসুং নহাক্না মহাকপু হায়গনি মদুদি ইয়াম্বা, য়েংবিয়ু, মতম অদুদা ঐহাক রাজনিতীদা য়াওরমদে অদুবু অহমেদাবাদ রাজকোৎ হায়ৱেদা এক্সিদেন্ত কয়ামুক থোকখি, বাগোদ্রা কৌবা মফম অমা লৈ (ময়েক শেংদে)। মরম অদুনা চয়োল অমদা নুমিৎ অনিদি ঐহাক্না ইয়াম্বা, মফম অসিদা অচৌবা এক্সিদেন্ত অমা থোকখ্রে হায়দুনা কোল তৌখি। মরম অদুনা ঐহাক্না অশোক ভত্ততা কোল তৌরম্মি অমসুং মহাক্না হায়রম্মি মদুদি ফরে, মহাক্না মতম খরগী মতুংদা চৎখিগনি, মহাক্কী মশাদা গারী অমত্তা লৈরমদে, মহাক্না কনাগুম্বা অমবু ঙাংনরগা চৎখিগনি, মহাক্না ত্রক অমা ঙাংনরগা চৎখিগনি, মহাক্না মহাক্কী পুন্সি চুপ্পা অসি অসুম্না হিংখি।
নিখিল কামথ–
নহারোল অমত্তনা রাজনিতীগী শক্তম অমা লৌবা পাম্মি হায়না খল্লোইদবনি, অদুবু রাজনিতীগী শক্তম অমা লৌরবা মতুংদা করি তৌগনি হায়বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা লাক্কদবনি হায়নসু অদোম্না হায়রিবরা?
প্রধান মন্ত্রী – মীওই অয়াম্বনা রাজনিতী তৌবা পামদে, মখোয়না ঐহাক এম.এল.এ. ওইগে, ঐহাক কোর্পোরেতর ওইগে, ঐহাক এম.পি. ওইগে হায়নৈ, মসি তোঙানবা কাংলুপ অমনি। রাজনিতীদা চঙনবগীদমক মীখলদা শরুক য়াবা তঙাইফদে, মসি দিমোক্রেসিগী থৌওং অমনি, করিগুম্বা নহাক্না খুদোংচাবা ফংলবদি শরুক য়াবীয়ু, থবক অসি মীচম প্রজাগী থম্মোয়বু মায় পাকহনবনি, মীখল অসি মতুং তারকপদা মায় পাক্কনি অমসুং মীচম প্রজাগী থম্মোয়বু মায় পাকহন্নবগীদমক নহাক্না মখোয়গী মরক্তা পুন্সি হিংগদবনি, নহাক্না মখোয়গা পুন্সি শম্নগদবনি অমসুং অসিগুম্বা মীওইশিং অসি ঙসিসু লৈবাক অসিদা লৈরি।
নিখিল কামথ– করিগুম্বা অদোমনা নহা ওইরিবা ঙসিগী পোলিতিসিয়নশিংগা মরমদা হায়রবদি কনাগুম্বা অমা হেক্তদা অদোমনা পোতেন্সিএল য়াম্না লৈ হায়না উবা ফংব্রা?
প্রধান মন্ত্রী – মীওই কয়া অমা লৈ অমসুং মখোয়না মপুং ফানা কৎথোকখি, মখোয়না অয়ুক নুমিদাং কন্না হোৎনখি, মখোয়না মিসন মোদতা থবক তৌখি।
নিখিল কামথ– অদোমগী ৱাখলদা মীওই লৈব্রা।
প্রধান মন্ত্রী - করিগুম্বা ঐহাক্না মিংশিং অসি হায়রবদি, মসি মীওই কয়াগীদমক অরানবা ওইগনি, মরম অদুনা ঐহাক্কী থৌদাংদি কনাগুম্বা অমত্তদা অরানবা তৌদনবা হোৎনবনি, য়েংবিয়ু ঐহাক্কী মমাংদা মিং কয়া অমা লৈরি, মীৎয়েং কয়া অমা লৈরি, ঐহাক্না মীওই কয়াগী অকুপ্পা মরোল খঙই।
নিখিল কামথ–মমাংদা নহাক্না মীওইশিংগা লৈমিন্নবা, মখোয়গীদমক ইহুল ফাওবা, ইম্পেথী, সিম্পাথি লৈবগী মতাংদা হায়খিবা মতমদা, নহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈদা নহাক অসিগুম্বা ওইহনখিবা অদুগুম্বা করিগুম্বা অমা লৈরম্লবরা?
প্রধান মন্ত্রী - হায়বদি।
নিখিল কামথ– হায়বদি, অদোম্না হায়খিবা অদুগুম্না, করিগুম্বা নহাক্না রাজনিতীগী শক্তম অমা লৌবা পাম্লবদি, মসি নহাক্কী মরমদা নত্তে, নহাক অসি সেকেন্দরি ওই, নহাক্না রাজনিতীগী শক্তম অমা লৌরিবা মীওইশিং অসি নহাক্কী অহানবা প্রাইওরিতী ওই। নহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈদা করিগুম্বা মরম অমা লৈরমগনি।
প্রধান মন্ত্রী - ঐনা ঐগী পুন্সি শেমখিদে, ফিভম্না শেমখি হায়বসি অচুম্বনি। ঐহাক্না অঙাং ওইরিঙৈদগী হৌনা হিংলিবা পুন্সিগী অকুপ্পা মরোলদা চঙবা পামদে, মরমদি ঐহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈগী মতম অসি তোঙানবা ওইরম্মি। অদুবু পুন্সি অসিনা ঐঙোন্দা কয়া অমা তম্বীরম্মি, অমসুং করিগুম্বা মওংদা ঐহাক্কী খ্বাইদগী চাউবা য়ুনিভর্সিতী ওইরম্বা য়াই। খুদোংচাদবা অসি ঐগীদমক্তা ঐঙোন্দা তাকপীরিবা য়ুনিভর্সিতী অমনি, অমসুং ঐহাক্না খুদোংচাদববু নুংশিনবা তম্লকপা য়াই, মসিনা ঐঙোন্দা কয়া অমা তাকপীরি। ঐহাক্না রাজ্য অমদগী লাকই অমসুং মফম অদুদা ইমাশিং অমসুং ইচিল-ইনাওশিংনা মখোয়গী মকোক্তা পোৎশকশিং পুদুনা অমসুং ঈশিং পুরক্নবা কিলোমীতর অনিদগী অহুম ফাওবা চৎপা উখি। মতুংদা ঐহাক্না নীংতম্বগী চহি 75গী মতুংদা, ঈশিং ফংহনবা ঙমগনি হায়না খল্লি। মরম অদুনা ঐহাক্কী থবক অসি অসিগুম্বা ৱাখল্লোনশিং অসিদগী পোক্লকপনি। মমাংদসু স্কিমশিং লৈরম্বা য়াই, ঐহাক্না স্কিমশিং অদু ক্লেম তৌজদে, মমাংদসু মীওইশিংনা মঙলানশিং উরম্বা য়াই, অদুবু ঐহাক্না ঐহাক্কী মঙলানশিং অদুগীদমক্তা ঐহাকপু কত্থোক্লি। কনাগুম্বগী মঙলান ওইরবসু, অদুবু করিগুম্বা মঙলান অদু অচুম্বা ওইরবদি, লৈবাক অসিগীদমক করিগুম্বা খরা ফংহন্নবা ঐহাক্না ঐহাকপু কত্থোকপা অসি ঐহাক্কী মথৌনি। ঐহাক মুখ্য মন্ত্রী ওইরকপা মতমদা, ঐহাক্না ৱা ঙাংখি অমসুং ঐহাক্না মশা মশাগী ওইবা থবক অমত্তা তৌরোইদবনি, অহুমশুবদা ঐহাক মীওইবা অমনি, ঐহাক অশোয়বা তৌবা য়াই অদুবু অশোয়বা ৱাখল্লোন অমত্তা লৈরোই অমসুং মসি ঐহাক্কী পুন্সিগী মন্ত্র ওইখি। অশোয়বা য়াওগনি, ঐহাকসু অশোয়বা য়াওগনি, ঐহাকসু মীওইবা অমনি, ঐহাক লাই নত্তে। করিগুম্বা অদোম মীওইবা অমা ওইরবদি, অশোয়বা য়াওগনি, ঐহাক্না অশোয়বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা অশোয়বা তৌরোই, মসি ঐহাক্কী মতম পুম্নমক্কী থাজবনি।
নিখিল কামথ– অদোমগী মনুংদা য়াওরিবা ৱাখল্লোনগী পথাপ, অদোমগীদমক খ্বাইদগী মরু ওইবশিংদু, চহি 20গী মমাংদা অদোম্না খল্লম্বা ৱাখল্লোনশিংদু, করিগুম্বা মদু ঙসি হোংলবদি, মদু অফবা নৎত্রগা ফত্তবা অমা ওইগদ্রা?
প্রধান মন্ত্রী- করম্বা মওংদা।
নিখিল কামথ – খুদম ওইনা, ঙসি ঐহাক চহি 38 শুরে, করিগুম্বা ঐহাক চহি 20 শুরকপা মতমদা, কেপিতেলিজম অসি মালেমগী অচুম্বা লম্বীনি হায়না ঐহাক্না খল্লম্মি অমসুং হৌজিক ঐহাক চহি 38 শুরকপা অসিদা, করিগুম্বা ঐহাক্না ঐহাক্কী ৱাখল্লোন হোংবা পাম্লবদি, অদোম্না চহি 20গী মমাংদা হায়খিবা অদুগী মতুং ইন্না মীয়াম্না অদোমবু করি থাজবগে হায়বদুগী মতাংদা ঐহাক্কী ৱাখল্লোন হোংবা পাম্মি, অদুবু ঐহাক্না মসি ইভোলুসন অমনি হায়না খল্লি অমসুং মসি অহোংবা অমনি হায়না খল্লি, দেতা হেন্না লৈবনা, মমাংদা মীয়াম্না করি খল্লম্বগে হায়বদু মখোয়গী ৱাখলদা হোংলক্লি, ঐহাক্না হৌজিকসু কেপিতেলিজমদা থাজৈ, ঐহাক্না খুদম অসি পীরক্লি, অদুবু অদোম্না চহি 10, চহি 20গী মমাংদা থাজরম্বা অদু ঙসিদি থাজদ্রব্রা।
প্রধান মন্ত্রী- করিগুম্বা অনি লৈ, অমা হায়রগদি গঙ্গা গঙ্গা দাস, জমুনা জম্না দাস হায়না কৌবা মীওই খরা লৈ। মখোয়না তঙাইফদনা চেল্লিবা গারী অমগী মচু হোংদোকপা মথৌ তারিবদি হোংগনি, ঐহাক অসি অসিগুম্বা মীওই নত্তে। ঐহাক ৱাখল্লোন অমখক্তগা লোয়ননা চাউখৎখি অমসুং ঐহাক্কী ৱাখল্লোন অসি ৱাহৈ খরদা শন্দোক্না তাকপা তারবদি মদুদি নেসন ফার্স্তনি। ঐহাক্কী তেগলাইন অসি নেসন ফার্স্ত ওইরবদি, মদুগা চুনবা করিগুম্বা অমা লৈরবদি, মদু ঐহাকপু আইদিওলোজীগী পল, চৎনবীগী পলদা শম্নদে, করিগুম্বা ঐহাকপু মাংলোমদা পুখৎপা মথৌ তারবদি ঐহাক্না মদু পাংথোকই। করিগুম্বা ঐহাক্না অরিবা পোৎলমশিং অসি থাদোকপা তারবদি ঐহাক্না মখোয়শিং অসি থাদোক্নবা শেম-শাদুনা লৈ, অনৌবা পোৎলমশিং লৌনবা শেম-শাদুনা লৈ, অদুবু য়ার্দস্তিক অসি নেসন ফার্স্তনি। ঐগী স্কেল অসি অমখক্তনি, ঐ স্কেল অদু হোংদে।
নিখিল কামথ– করিগুম্বা ঐহাক্না মসি খরা হেনগৎহল্লবদি, পোলিতিসিয়ন অমগী ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইদুনা মহাকপু শৌগৎপশিং ফংব্রা? পোলিতিসিয়ন অদুনা কোপী তৌরিবা খুন্নাইগী ৱাখল্লোন অমনা মরম ওইদুনা মহাকপু শৌগৎপশিং ফংব্রা?
প্রধান মন্ত্রী - আইদিওলোজীদগীদি আইদিএলিজম অসি হেন্না মরু ওই। ঐহাক্না রাজনীতি অসি ৱাখল্লোন য়াওদনা লৈগনি হায়বা নত্তে, অদুবু ৱাখল্লোন অসি য়াম্না মথৌ তাই। খুদম ওইনা হায়রবদা, নীংতম্বগী মমাংদা ৱাখল্লোন অসি করিনো, নীংতম্বগী খোংজং অমা লৈরম্মি। নীংতম্বা অসি ৱাখল্লোন অমখক্তনি, গান্ধীজীগী লম্বীদি তোঙাল্লি, ৱাখল্লোন অসি নীংতম্বা ওই। সাভারকরগী লম্বী অসি তোঙান-তোঙানবা ওইরম্মি, মসি করম্বা মখলগী নীংতম্বনো।
নিখিল কামথ- মীয়াম্না হায়নৈ মদুদি পোলিতিসিয়ন অমা ওইনবগীদমক্তা মী অমনা মাই থাবা অমা মথৌ তাই। মীওই অমনা মসি করম্না শেমগৎকনি? মীয়াম্না অদোমবু থাগৎলগনি, মীয়ামগী মফমদা অদোমগী মরমদা ফত্তবা ৱাফমশিং ঙাংগনি, অদোমগী মরমদা ৱারী শাগনি। মসিদি মহৌশাগা মান্নবা মীওই অমগী অনৌবা এক্সপরিয়েন্স অমনি। মীওই অমনা মসি করম্না তমগনি?
প্রধান মন্ত্রী- রাজনিতীদা সেন্সিতিব ওইবা মীওইশিং মথৌ তাই। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমদা অফবা অমা থোক্লবদি নুংঙাইবা ফাওবা মীওইশিং ঐখোয়না মথৌ তাই। অনিশুবা ৱাফমদি এলিগেশনশিং অমসুং কাউন্তর-এলিগেশনশিংনি। দেমোক্রেসী অমদা, নহাক্কী মায়োক্তা মরাল শীগনি, মরাল কয়া অমা লৈগনি, অদুবু করিগুম্বা নহাক্না চুম্লবদি, করিগুম্বা অশোয়বা অমত্তা তৌদ্রবদি, নহাক্না করিগুম্বা প্রোব্লেম অমত্তা মায়োক্নরোই।
নিখিল কামথ- অমসুং সর, নহাক অসি সোসিএল মীদিয়া পোলিসীগী মমাংদা সি.এম. ওইরম্মি অমসুং সোসিএল মীদিয়া পোলিসীগী মতুংদা পি.এম. ওইরম্মি। হায়রিবা মতম অসিদা, মমাংগী মতম অমসুং হৌজিক্কী মতম অনিমক্তা, সোসিএল মেদিয়া অসি মরুওইবা ওইদ্রিঙৈ অমসুং ঙসিদি য়াম্না মরু ওইরকপা মতমদা, রাজনীতিনা মতৌ করম্না অহোংবা লাকপগে হায়বদু অদোম্না উবা ফংলে। করিগুম্বা নহা ওইরিবা মীওই অমনা রাজনিতীগী লমদা চংশিনবা পাম্লবদি, নহা ওইরিবা মীওই অদুদা করিগুম্বা পাউতাক অমা পীবা ঙম্লবদি, মদু মতৌ করম্না শিজিন্নগদগে হায়বদু তাকপীয়ু।
প্রধান মন্ত্রী- করিগুম্বা মতমদা মীওইশিংনা ঐঙোন্দা হায়নৈ মদুদি ঐহাক্না অপিকপা অঙাংশিংগা উনবদা, মখোয়না ঐঙোন্দা ৱাহং অসি হংই, ঐহাক্না মখোয়গা ৱারী শানবদা নুংঙাইবা ফাওই, করিগুম্বা মতমদা 8শুবা অমসুং 9শুবা ক্লাসকী অঙাংশিংনা ঐঙোন্দা উন্নবা লাকই, মখোয়না হায় সর, করিগুম্বা মতমদা অঙাং অমনা ঐঙোন্দা হংই মদুদি তি.ভি.দা অদোম ইশামক উবদা অদোমগী করি ফাওবগে, অঙাং খরনা লাকই অদোমবু নুমিৎ চুপ্পা চৈ থাংবদা অদোম করম তৌবগে, অদুগা ঐহাক্না মখোয়দা ফাগি তৌই, ঐহাক অহমেদাবাদী অমনি অমসুং ঐখোয়গী অহমেদাবাদীগী মীওইশিংদা মশক থোকপা মশক অমা লৈ, মখোয়দা মীয়াম্না পাম্নবা জোক কয়া লৈ। ঐনা হায়খি মদুদি অহমদাবাদী অমনা স্কুতোর অমদা চৎলি অমসুং মহাক কনাগুম্বা অমগা থেংগাইনৈ, মমাংদা লৈবা মীওই অদু শাওরকখি অমসুং ঙাংবা হৌরকখি, মীওই অদুনা কন্না চৈখি, অহমদাবাদী অসিনা মহাক্কী স্কুতোর অদুগা লোয়ননা লেপখি, মীওই অদুনা কন্না চৈখি, মতম অদুদা কনাগুম্বা অমনা লাকখি অমসুং হায়খি মরুপ ঐগী ইচিল ইনাও নহাক অসি করম্বা মীওইনো, মহাক্না কন্না চৈখি অমসুং নহাক অসি অসুম্না লেপ্লি, অদুগা মহাক্না হায়খি মদুদি ইনাও নঙোন্দা মহাক্না চৈরি, নহাক্না করিসু তৌদে, মসি অখন্নবা অহমদাবাদী অমনি, মহাক্না করিগুম্বা অমত্তা লৌদে, মরম অদুনা ঐহাক্না ঐগী ৱাখল্লোন অসিসু শেমখি মদুদি ফরে ইচিল ইনাও নহাক্না ইকায় খুম্নৈ, মহাক্না লৈরিবদু ঐনা পীগনি। অদুম ওইনমক অদোম্না অচুম্বগী লমদা লৈগদবনি, অদোমগী থম্মোয়দা পাপ অমত্তা লৈরোইদবনি।
ঐহাক্না ঙসিগী অঙাংশিংগা উনবদা মখোয়না স্পেসতা য়াম্না পুক্নিং চংবা উৎপদা ঐহাক্না হরাওবা ফাওই। চন্দ্রয়ানগী মাইপাকপা অসিনা ঐহাক্কী লৈবাক্কী নহাশিংদা অনৌবা ৱাখল্লোন অমা পোকহল্লে। গগনয়ানগী মতমগী মতাংদা খঙবা অঙাং কয়া ঐনা থেংনৈ। গগনয়ানগা লোয়ননা করি থোক্লিবগে, এস্ত্রোনোতশিংগা লোয়ননা করি থোক্লিবগে, কনাগী ত্রেনিং কদায়দা চৎলিবগে হায়বদু সোসিএল মেদিয়াগী শক্তি অদু ঐনা উখি। 8শুবা অমসুং 9শুবা ক্লাসকী অঙাংশিংনা মসিগী মরমদা খঙই। মসিনা তাক্লিবদি সোসিএল মীদিয়া অসি অনৌবা জেনরেসনগীদমক য়াম্না চাউবা শক্তি অমা ওইরক্লি অমসুং ঐহাক্না মসি কান্নবা অমনি হায়না খল্লি। ঐহাক্না রাজনিতীগী লমদা চংশিল্লকপা মতমদা, ঐহাক য়াম্না নহা ওইরি, মরম অদুনা ঐহাকপু লান্না শীজিন্নবগী ৱাফম অমত্তা লৈরমদে, অদুবু ঐহাক্না ৱাখল লৈতবা ৱাফমশিং তাখি, মরম অদুনা ঐহাক্না করিগীদমক্তা মীওইশিংনা অসিগুম্বা ৱাফম অসি হায়রিবনো, করিগীদমক্তা মখোয়না অসিগুম্বা থবক অসি তৌরিবনো হায়না খনবা হৌরকখি, অদুগা তপ্না তপ্না ঐহাক্না খঙলকখি মদুদি লম অসি অসিগুম্বনি, অদোম্না মসিদা হিংগদবনি।
নিখিল কামথ- ঙসিদি অঙাং কয়ানা মখোয়দা এনজাইতী লৈ হায়না হায়রি, ঐহাকসু এনজাইতী লৈ, এনজাইতী অসি ঐহাক্কী পুন্সিদা মশক তাকই। মতৌ অসুম্না ঐহাক্না নখোয়গা লোয়ননা লৈমিন্নৈ অমসুং ৱারী শানৈ। ঐহাক্না ৱাখল ৱাই করি হায়গনি, করি তৌগনি খঙদে – মসি ঐগীদমক অৱাবা কনভর্জেসন অমনি। অঙাং কয়ানা এনজাইতীগী মরমদা ঙাংনরি, নহাক্কী পুন্সিদসু থোকই অমসুং মদু নহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈদা থোকপা মতমদা নহাক্না করি তৌবগে।
প্রধান মন্ত্রী- মসি লাক্কদৌরিবনি, ঈশ্বরনা ঐগীদমক্তা থোঙ খরা থিংজিন্দুনা থম্বা নত্তে। মহাক্না মী খুদিংমক্তা পীবশিংদু ঐঙোন্দাসু পীরমগনি। মীপুম খুদিংমক্কী তোঙানবা তৌবা ঙম্বশিং অমসুং তোঙানবা মওংশিং লৈ।
নিখিল কামথ- ঐহাক্না অদোমদগী তমনীংবা তারবদি মদু ঐহাক্না করম্না তৌগনি।
প্রধান মন্ত্রী– মসি থিসিসকী মওংদা হায়দোকপা য়াম্না অরুবা অমনি। অদুবু ঐহাক অসি ঐহাক্কী ইমোসনশিং অমসুং ঐহাক্কী মহৌশাগী ওইবা মীওইবগী অপাম্বশিংদগী লাপ্না লৈগদবনি, ঐহাক্না মখোয়গী মথক্তা লৈগদবনি। 2002 গুজরাত মীখল অসি ঐগী পুন্সিগী খ্বাইদগী চাউবা চাংয়েংনি। ঐহাক্কী পুন্সিদা মীখলদা মায় পাক্নবা খুদোংচাবা কয়া অমা লৈখি, ঐহাক্না লান্থেংনখিবা মতমদা অমসুং ঐহাক্না অতোপ্পশিংবু লান্থেংনহনখিবা মতমদা ফাওবা। ঐহাক্কী পুন্সিদা ঐহাক্না অমুক্তা তি.বি. য়েংখিদে, রিজল্তশিং লাক্লি, করিসু থৌশাদে। নুমিদাং পুং 11-12 তাবদা, ঐগী য়ুমগী মখাদা লৈবা সি.এম. বঙ্গলোগী মপান্দা দ্রমগী খোঞ্জেল তাবা হৌরকখি অমসুং ঐনা মীশিংদা নুমিদাং পুং 12 ফাওবদা ঐঙোন্দা করিগুম্বা পাউ অমত্তা পীরক্কনু হায়না হায়জখি। অদুদগী ঐখোয়গী ওপরেতরনা অদোম্না অহুম থোকপগী অনিগী মেজোরিতীগা লোয়ননা লুচিংলি হায়না চেরোল অমা থারকখি। মরম অদুনা ঐগী মনুংদা করিগুম্বা অমত্তা ফাওরোই হায়না ঐনা থাজদে, অদুবু ৱাখল খরা ঐগী মনুংদগী লাকখি, অদুনা ঐগী ওইনদি, মসিবু খৌরাংবা ওইবা, এনজাইতী ওইবা হায়রগসু, মসি তোঙানবা ওইরকখি। অসিগুম্না, ঐহাক্কী লৈফমদা মফম মঙাদা বোম পোকখাইখি, ঐহাক মুখ্য মন্ত্রী অমা ওইরবদি ফীভম অসি করম্না ওইগনি হায়বদু অদোম্না খল্লমগনি। অদুনা ঐহাক্না পুলিস কন্ত্রোল রুমদা চৎপা পাম্মি হায়না ঐহাক্না হায়খি, অদুবু ঐহাক্কী সেক্যুরিতীগী মীওইশিংনা য়াখিদে মদুদি সর, কদাইদা লৈরিবনো অমসুং কদাইদা চৎকদগে হায়বদু ঐখোয়না খঙদে। ঐহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা থোক্লগসু ঐহাক চৎকনি, মখোয়না য়াম্না খল্লি, অরোইবদা ঐহাক লাকখি অমসুং কারদা চংখি, মতুংদা মখোয়না চৎখি, ঐহাক্না হায়খি অহানবদা ঐহাক হোস্পিতালদা চৎকনি, মহাক্না হায়খি সর হোস্পিতালদা বোম্বশিংসু পোকখাইরি। থোকনীংবা থোক্লবদু ঐ চৎকনি হায়না ঐনা হায়খি। অদুম ওইনমক অদোম্না হায়বা য়ারে মদুদি ঐগী মনুংদদি চিংনবা অমসুং অৱাবা লৈগনি, অদুবু ঐহাক্কী থৌওংদি ঐহাক অসি ঐহাক্কী মিসন অসিদা পুক্নিং চংখি, মরম অদুনা ঐহাক্না মসি তোঙানবা মওংদা থেংনখি, করিগুম্বা, ঐহাক্না মসিদা থৌদাং লৌবগী ইথিল অমা ফংখি।
ঐহাক ঐগী পুন্সিদা অহানবা ওইনা 2002গী ফেব্রুৱারী 24দা এম.এল.এ. ওইখি। ঐহাক অহানবা ওইনা ফেব্রুৱারী 27তা এসেমব্লীদা চৎখি। ঐহাক নুমিৎ হুমনিগী ওইনা এম.এল.এ. ওইখি অমসুং গোধ্রাদা অচৌবা থৌদোক অমা থোকখিবগী পাউ লাকপা হৌরকখি, ত্রেন অমা মৈ চাকখি। তপ্না তপ্না পাউ অসি লাকখি, মরম অদুনা ঐহাক্না য়াম্না মহৌশাগী ওইবা চোকথবা অমগা লোয়ননা ঐহাক্না হায়খিবা অদুগী মরমদি ঐহাক খল্লম্মি। ঐহাক হাউসতা লৈরম্মি, ঐহাক থোক্লকপগা লোয়ননা ঐহাক্না হায়খি মদুদি ঐহাক্না গোধ্রাদা চৎপা পাম্মি, মরম অদুনা ঐহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না মফম অসিদগী বরোদাদগী চৎকনি, ঐখোয়না বরোদাদগী হেলিকোপ্তর অমা তোংলগনি, মদুগী মতুংদা মখোয়না হায়খি মদুদি মখোয়দা হেলিকোপ্তর লৈতে, মরম অদুনা ঐহাক্না হায়খি মদুদি অতোপ্পা মীওই অমগী হেলিকোপ্তর অমা থিয়ু, করিগুম্বা ONGCদা অমা লৈরম্বা য়াই, মসি ইঞ্জিন অমখক্তনি, মরম অদুনা মখোয়না VIP পুবা ঙমলোই হায়রকখি। ঐহাক অসি মীচম অমনি, ঐহাক চৎত্রিঙৈদা, ঐখোয়না য়াম্না ঙাংনখি, ঐহাক্না ইদুনা পীগনি হায়না ঐহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা থোক্লবদি মদু ঐহাক্কী থৌদাংনি, ঐহাক সিঙ্গল ইঞ্জিন হেলিকোপ্তরদা চৎকনি অমসুং ঐহাক্না গোধ্রাদা য়ৌখি, হৌজিক্তি অৱাবা ওইরবা মফম অদুদা, অশিবা হকচাং কয়া অমা লৈরমখি, অদোম্না খল্লকপা য়াই, ঐহাকসু মীওইবা অমনি, ঐহাক্না থোক্কদৌরিবা পুম্নমক অসিসু থেংনখি অদুবু ঐহাক্না খঙখি মদুদি ঐহাক অসি অসিগুম্বা পোস্ত অমদা লৈরি মদুদি ঐহাক্না ঐহাক্কী ইমোসনশিং, নেচরেল হ্যুমেন তেন্দেন্সী অসি পুম্নমক্তগী মপান্দা থমগদবনি, ঐহাক্না পুম্নমক্কী মথক্তা লৈগদবনি অমসুং ঐহাক্না তৌবা য়াবা পুম্নমক তৌদুনা ঐহাকপু য়েংশিনবা হোৎনখি।
নিখিল কামথ- অদোম্না অসুম্না খল্লিবরা, খ্বাইদগী ফত্তবা ফিভম করিনো, খ্বাইদগী ফত্তবা ফিভম হায়বসিনা থোকপা য়াবা খ্বাইদগী ফত্তবা ৱাফম অদু করিনো হায়বদু তাকই, অদোম্না অসুম্না খনবীবরা?
প্রধান মন্ত্রী- ঐহাক্না পুন্সি অমসুং শিবাগী মরমদা করিগুম্বা অমত্তা খল্লমদে। য়েংবিয়ু, ঐহাক্না খল্লি মদুদি মসি মশিং থীদুনা পুন্সি হিংবা মীওইশিংগী ওইরম্বা য়াই, মরম অদুনা ঐহাক্না মসিগী পাউখুম পীবা ঙম্লোই। মরমদি, তশেংনমক্কীদি, ঐহাক্না ঙসিগী মফমসিদা য়ৌখিদ্রি, মফমসিদা য়ৌনবা ঐহাক্না হোৎনখিদ্রি। মরম অদুনা ঐহাক্না করিগুম্বা অমত্তা খঙদে। ঐহাক সি.এম. ওইরকপা মতমদা, ঐহাক সি.এম. করম্না ওইরকখিবগে হায়বসিদা ঐহাক্না হরাওবা ফাওখি। অসুম্না মসি ঐগী পুন্সিগী লম্বী ওইখিদে, ঐগী থৌদাং লৈ, অসুম্না ঐহাক্না মসি পাংথোক্লি, ঐহাক্না মসি ফজনা পাংথোক্কদবনি, মসি ঐহাক্কী পান্দমনি, অদুবু মসি ঐহাক্না থবক অসিগীদমক্তা থম্বা নত্তে। মরম অসিনা ঐহাক্না মশিং থীবা ঙমদ্রি। ঐহাক অসি মহৌশাগী পুন্সিদা থোক্লিবা অসিদগী তোঙানবা অমা ওইরম্বা য়াই মরমদি ঐহাক্কী হৌরকফম অসি অসিগুম্বা মওংদা ঐহাক্না করিগুম্বা অমত্তা খনবা ঙম্লোই। কনাগুম্বা অমনা ঐঙোন্দা হংলকখি, ঐহাক্কী হৌরকফম অসিদি করিগুম্বা ঐহাক প্রাইমরী স্কুলগী ওজা অমা ওইরম্লবদি, ঐহাক্কী ইমা ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিংদা জগরি য়োল্লম্লগনি, মচা ওজা ওইহন্নবগীদমক্তা মীপুম খুদিংমক্তা জগরি য়েলমগনি। অসুম্না, ঐহাক্কী বেকগ্রাউন্দ অসি লৈরম্মি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঐহাক্না অসিগুম্বা মওং-মতৌগী মংলান অমত্তা মংখিদ্রি, অসুম্না মসি থোক্ত্রবদি করি ওইরক্কনি, মসি থোক্ত্রবদি মতৌ করম্না ওইরক্কনি, হায়রিবা ৱাফম পুম্নমক অসি ঐহাক্কী ৱাখলদা খনবা তৌদে।
নিখিল কামথ- ঙসি অদোম্না হায়খিবা অদুগুম্না ঐখোয়না মাই পাকপদগীদি মাই পাক্তবদগী হেন্না তমশিল্লি। অদোম্না অসিগুম্বা অশোয়বা খরগী মতাংদা ৱারী শাবা পাম্বিবরা?
প্রধান মন্ত্রী- চন্দ্রয়ান-2 থাগৎলকপা নুমিত্তা, মীওই কয়ানা ঐহাকপু চৎতনবা হায়খি। ঐনা করিগীদমক্তা হায়রিবনো হায়না হংবদা মহাক্না হায়খি, সর, মসি তম্বা ঙমদে, মালেমগী লৈবাক খুদিংমক্না মায় পাকপা ঙমনদে, মসি মরি নৎত্রগা তরুক হন্না হোৎনরবা মতুংদা থোকই, করিগুম্বা অদোম্না চৎলবদি করিগুম্বা অমা থোক্লবদি, মদুদা ঐনা হায়খি, মদু করি ওইগনি, ঐহাক্না ইকাইবা নংবা য়াদব্রা? ঐহাক চৎখি অমসুং চন্দ্রয়ান থাগৎপগী অরোইবা সেকেন্দদা ঐখোয় পাখৎনখি। মপান্দা লৈরম্বা মীপুম খুদিংমক অৱাবা ওইনরম্মি, প্রধান মন্ত্রীদা হায়নবা কনা অমত্তনা থৌনা লৈরমদে, অদুবু ঐহাক্না তেক্নোলোজী খঙবগুম্না, করিগুম্বা খরা ফত্তে, করিগুম্বা খরা মথৌ তৌদ্রে হায়বা ঐহাক্না উবা ফংই, অরোইবদা খ্বাইদগী মকোক থোংবা মীওই অদু ঐঙোন্দা লাকখি অমসুং সর, ঐহাক্না হায়খি, করিগুম্বা অমত্তা অৱাবা লৈরোই, ঐহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীখি। ঐহাক্না পুং 2 তা প্রোগ্রাম অমা লৈখি, ঐহাক গেস্ত হাউসতা চৎখি অদুবু ঐহাক্না তুমথবা ফাওবা ঙম্নখিদে। ঐহাক্না চাউরাক্না পুং খায় অমগী মতুংদা অমুক্কা হন্না মীপুম খুদিংমকপু কৌখি অমসুং হায়খি, য়েংউ, করিগুম্বা মীওইশিং অসি চোকথবা লৈত্রবদি ঐহাক্না মখোয়গা পুং 7 তাবা মতমদা উন্নবা পাম্মি, মরমদি লৈবাক অসিনা য়াম্না চাউনা অৱাবা মায়োক্নখি অদুবু ঐহাক অসি নীংহন্নগদবা মীওইশিংগী মরক্তা নত্তে। ঐহাক্না নুমিদাং অথেঙবদা চৎখি হায়না ঐহাক্না হায়খি অমসুং ঐহাক্না সাইন্তিস্ত পুম্নমক্তা হায়খি মদুদি করিগুম্বা অশোয়বা অমা লৈরবদি মদু ঐহাক্কী থৌদাংনি। ঐহাক্না হোৎনখি, পুক্নিং শোন্থখিদে অমসুং ঐহাক্না মখোয়দা ঐহাক্না তৌবা য়াবা মখৈ তৌগনি হায়না থাজবা থমখি অমসুং চন্দ্রয়ান-3 মায় পাকখি।
নিখিল কামথ- মসিদগী অদোম্না করি তমশিনখি, থৌদোক অদিদগী তমশিনখিবা পরা ঙসি অদোম্না পোলিতিক্সতা শীজিন্নবা লৈব্রা?
প্রধান মন্ত্রী - রাজনিতীদা রিস্ক লৌবা হায়বসি শেম-শাবা য়াম্না মথৌ তাই। মতম খুদিংদা রিস্ক লৌবা অসি নহা লাখ অমা লাক্নবা হায়জবা অদুগা মান্নৈ। অমসুং ঐহাক্না মখোয়না পাম্লিবা অদুগীদমক্তা ঐহাক্কী মতম পীবা পাম্মি অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি করিগুম্বা লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা নহাশিং অসি লৈরবদি, মখোয়না 2047গীদমক্তা ঐহাক্কী ৱাখলদা লৈরিবা মঙলান অদু মপুং ফাহনগনি। ঐনা মখোয়বু ঐগীদমক্তা থবক তৌনবা কৌদে, ঐনা মখোয়বু লৈবাক অসিগীদমক্তা থবক তৌনবা হায়জরি।
নিখিল কামথ- অদোম্না পোলিতিক্সতা কৌশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রী- অদুবু মখোয়না খঙদবশিংবু অকিবা পোকপা হায়বা অসি লৈরোইদবনি, মরম অদুনা ঐহাক্না মখোয়গা লোয়ননা লেপচবা পাম্মি, ৱাখল ৱাবা লৈরোইদবনি, মরুপশিং লাকপীয়ু অমসুং করিগুম্বা খরা ফংনবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা লাকপা তৌরোইদবনি। পোলিসী অসি দেমোক্রেসীদা য়াম্না মরু ওই, মসিদা ইকায় খুম্নবা উৎকদবনি, পোলিসীদা ইকায় খুম্নবা হেনগৎলক্লিবমখৈ পোলিতিকেল প্যুরিতীসু হেনগৎলগনি। ঐখোয়না মসিবু কান্নদ্রে, অশোয়বা অমনি হায়না লৌই, মসি অশোয়বা ওইরবদি অশোয়বা অদুমক ওইগনি, ঐখোয়না মসিবু ইকাই খুম্নবা উৎগদবনি অমসুং অফবা মীওইশিং লাক্কদবনি, মসি ঐহাক্কী হোৎনবনি।
নিখিল কামথ- ঙসি মফম অসিদা লৈদুনা ঐহাক্না হায়নীংবদি নহাশিংনা রাজনিতীদা য়াওগদবনি হায়বসিনি। ঐহাক্কী মরমদা ৱারী শারবদি করিগুম্বা অনি লৈ। অহানবদা ঐহাক্না ঐহাক্কী থবক পাম্মি। ঐহাক্না কম্পনীশিং, স্তোক মর্কেৎতা শেল থাদবা পাম্মি। ঐহাক্না মসি চহি 20দগী মতম শাংনা তৌদুনা লাক্লি। ঐহাক্না ঐহাক্কী থবক অসি য়াম্না পাম্মি অমসুং মদুদা নুংঙাইবা ফাওই। অনিশুবদা, ঐহাক্না খা ভারতকী মিদল ক্লাস ইমুং অমদা চাউখৎলবা মীওই অমা ওইনা, অঙাং ওইরিঙৈদগী ঐহাক্না দোক্তর অমা নৎত্রগা ইঞ্জিনীয়র অমা নৎত্রগা চার্তর একাউন্তর অমা ওইবগী ওপশন লৈ হায়না খংখি।
প্রধান মন্ত্রী- ঐনা মসি অতোপ্পা মওং অমদা য়েংলি, অদোম্না পাংথোকখিবা এনালাইসিস অসি মপুং ফাদে। মদু মপুং ফাদে, মরমদি করিগুম্বা অদোম্না হায়রিবদু ওইরবদি, অদোম ঙসি মফম অসিদা লৈরম্লোই। অদোমগী মতম খুদিংগী শেলগী শান্নবনি, মদু পুম্নমক থাদোক্লগা, দিল্লীগী অইং-অশাদা অদোম ঐগা লোয়ননা মতম কায়থোক্লি, মসিনা তাক্লি মদুদি অদোম দেমোক্রেতিক পোলিতিক্সকা মরী লৈনৈ। রাজনিতী হায়বসিনা মীখল, রাজনিতী হায়বসিনা মাইপাকপা নৎত্রগা মাইথিবা হায়বসিনি, রাজনিতী হায়বসিনা শক্তি হায়বসিনি। মসি লৈবাক অসিদা মীখলদা মীখলগী মীহুৎ কয়া অমা য়াওগদৌরিবনো হায়বসিনি। এম.এল.এ. 1000, 1000 নত্ত্রগা 2000 লৈ হায়না লৌরসি, মীপুম খুদিংমক লৈতে, অদুবু রাজনিতীদা মীপুম খুদিংমক মথৌ তাই। অনিশুবদা, করিগুম্বা নহাক অসি পোলিসী শেম্বা মীওই অমা ওইরবদি, নহাক্না অচৌবা অহোংবা অমা পুরকপা ঙম্মী। নহাক্কী অপীকপা কম্পনীদা অফবা থবকশিং তৌদুনা অহোংবা অমা পুরকপা ঙম্মী। অদুবু করিগুম্বা নহাক অসি পোলিসী শেম্বা মীওই অমা ওইরবদি, নহাক্না লৈবাক পুম্বদা অহোংবা অমা পুরকপা ঙম্মী। মরম অদুনা গবর্নান্সকী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবদি পোলিসীশিং শেম্বা ঙম্বা, পোলিসীশিং পায়খৎতুনা ফিভমশিং হোংহনবা ঙম্বা অদুনি। অমসুং করিগুম্বা অদোম্না অচুম্বা মাইকৈদা চৎলবদি অমসুং মসি অচুম্বা মওংদা পাংথোক্লবদি, অদোম্না মহৈ উবা ফংই। হৌজিক ঐহাক্না অদোমদা হায়জরি, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরিবা সরকার খুদিংমক্না ত্রাইবেলশিংগীদমক থবক তৌরি। অদুবু ঐখোয়গী রাস্ত্রপতি দ্রৌপদী মর্মুজী অসি খুন্নাইগী সেক্সন অদুদগীনি। মরম অদুনা ঐহাক্না মহাক্কা উনবদা মহাক য়াম্না ইমোস্নেল ওইরকখি। ত্রাইবেল খুন্নাইদসু, খ্বাইদগী মতিক চাদবা মীওইশিংদা য়ৌনবা মীওই অমত্তা লৈতে অমসুং অপীকপা কাঙলুপশিং শন্দোক্না লৈ। মহাক্না ঐঙোন্দা করিগুম্বা খরা তৌগদবনি হায়না কয়ারক হন্না হায়খি। ঐহাক্না মহাকপু ঐঙোন্দা লমজিং-লমতাক্নবা হায়খি। মরম অদুনা মহাক্কী লমজিং-লমতাক মখাদা ঐহাক্না স্কিম পি.এম. জন মন য়োজনা অমা শেমখি। হৌজিক হায়রিবা মীওইশিং অসি খ্বাইদগী য়াম্বনা মীওই লাখ 25নি অমসুং মফম 250দসু লৈরি। পোলিতিসিয়নশিংগীদমক্তদি কান্নদে মরমদি মখোয়না ভোৎ লৌবগী মথৌ তাদে, মাইপাকপা নৎত্রগা মাংখিবা লৈতে। অদুবু মসি পুন্সিগীদমক্তা য়াম্না চাউই। দ্রৌপদী জীনা খুন্নাই অদু খঙলম্মি, মহাক্না ঐঙোন্দা হায়জখি অমসুং ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী ওইরকখি, অমসুং ঙসি ঐহাক্না সর, মসি মমাংদা লৈরমদে, হৌজিক মসি থোক্লে, মদু লৈরমদে অদুগা হৌজিক মসি থোক্লে হায়না তাবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি মফম অমগী করি কান্নবা লৈবগে, কনা অমত্তনা হংখিদ্রিবা মফম অদুগী লাই খুরুমবগী খুদোংচাবা ফংলে। অসুম্না, করিগুম্বা অদোম্না অচুম্বা ৱারেপশিং মতম চানা লৌরবদি রাজনিতীদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকপা ঙম্বগী খুদম্নি।
নিখিল কামথ- অমসুং সর, ঐহাক জর্নেলিস্ত নত্তে অমসুং রাজনিতীগী এক্সপর্তসু নত্তে। করিগুম্বা ঐহাক্না পোলিসীশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংবদি, মসিগীদমক্তা ঐহাক অপং মানগনি। মসিদগী হেন্না হৈরবা মীওই কয়া অমা লৈরম্বা য়াই অদুবু ঐহাক্না অমুক হন্না মাইথিবা ফংলবদি, অদোম্না ঐখোয়দা হেন্না খঙবা ঙমগদ্রা অমসুং মখোয়দগী অদোম্না করি তমখিবগে? অশোই-অঙামশিংদগী হৌরগা, মসি হৌখিবা চহি 10দা সি.এম.গী মতমগী অঙাং ওইরিঙৈদসু ওইরম্বা য়াই।
প্রধান মন্ত্রী - ঐনা মায়থিবা কয়া থেংনখি। ঐহাক অঙাং ওইরিঙৈদা, ঐহাক প্রাইমরী স্কুলদা তম্লম্বা ওইরম্বা য়াই, ঐহাক্না ময়েক শেংনা নীংশিংদে, অমসুং ঐখোয়গী স্তেৎতা সাইনিক স্কুল অমা হৌখিবা ওইরম্বা য়াই। ঐহাক্না পাউচে পাবগী হৈনবী অমা লৈ মসিনা হায়বসিনা এদভর্তাইজমেন্তশিংসু পাবা হায়বনি। ঐহাক্কী খুঙ্গংদা লাইব্রেরী অমা লৈরম্মি, ঐহাক লাইব্রেরীদা চৎলম্মি, ঐহাক্না সাইনিক স্কুলগী মরমদা পারম্মি, অদুগা মতম অদুদা ঐহাক্না লুপা অমগী শেলগী ওর্দর অমা থারম্মি অমসুং মদু পুম্নমক ওর্দর তৌরম্মি। মসি পুম্নমক অসি ঐহাক্না করিগুম্বা অমত্তা খঙদ্রিবা য়াম্না চাউরবা ইংলিস ওইরম্মি। মরম অদুনা ঐহাক্কী য়ুমদগী মিতর 300-400 লাপ্না লৈবা হায় স্কুল অমগী প্রিন্সিপাল ওইরিবা এবিহি রাশারী মনিয়র লৈরম্মি। ঐখোয়না চৎপা মতমদা মহাক্কী য়ুম উবা ফংই অমসুং অঙাং ওইরিঙৈ মতম অদুদা মহাক অসি য়াম্না চাউই হায়না খল্লি। মরম অদুনা নুমিৎ অমা ঐহাক মহাক্কী য়ুমদা য়ৌরকখি। ঐহাক্না হায়খি মদু ঐহাক্না খঙদে, করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা তাকপীরবদি খঙগনি অদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি শিংনবা লৈরোই ইচানুপী ঐহাক্না অদোমবু য়েংশিনগনি। মরম অদুনা মহাক্না পুম্নমক উখি অমসুং ঐঙোন্দা হায়খি মদুদি মসি সাইনিক স্কুল অমনি, ইন্তর্ভিয়ু, একজাম লৈ, মী অমনা একজাম পাস তৌগদবনি। তুংদা ঐহাক্না ঐহাক্কী ইপাদা হায়খি, অমসুং মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়দা শেল লৈতে, ঐখোয়না মফম অমত্তদা চৎপা পামদে, ঐখোয়গী খুঙ্গংদা লৈরি। হৌজিক ঐহাক্কী ৱাখলদা লাকখি মদুদি সাইনিক স্কুল অসি লৈবাক অসিগীদমক্তা য়াম্না চাউবা ৱাফম অমনি। ঐহাক্না মসি তৌবা ঙমখিদে। মরম অদুনা ঐহাক্না খল্লি মদুদি ঐহাক্না মসি তৌবা ঙমদ্রিবা, হায়বদি পুন্সিদা অসিগুম্বা পোৎশক খুদিংমক উবা ফংদ্রিবা অসি ঐহাক্কী অহানবা মায়থীবনি। ঐহাক্না নিংশিংলি মদুদি ঐহাক্না সেন্ত অমগী পুন্সি হিংবা পাম্মি, অদুবু ঐহাক্না মসি পাংথোকপা ঙমখিদে অমসুং ঐহাক্কী অহানবা হোৎনবা অসি রামকৃষ্ণ মিসনগা মরী লৈনবা ওইখি। চহি 100 চুপ্না লৈখিদ্রবা স্বামী আতমাস্তানানন্দজীনা ঐগীদমক্তা কয়া অমা হায়খ্রে, ঐহাক্না মহাক্কা লোয়ননা লৈখি অদুবু রামকৃষ্ণ মিসনগী চৎন-কাংলোন খরদি লৈখি, ঐহাক্না মদুগী ক্বালিফিকেসন ফংখিদে অমসুং মরম অদুনা ঐহাক্না মদুগী মনুংদা চংখিদে, মরম অদুনা ঐহাক্না থাদোকখি, অদুবু ঐহাক্না নুংঙাইতবা ফাওখিদে, ঐহাক্কী মঙলান অদু মপুং ফাহনখিদে, অদুবু ঐহাক্না নুংঙাইতবা ফাওখিদে, ঐহাক্কী পুন্সিদা মাইথিবা কয়া লৈখি, ঐহাক অসিগুম্না চত্থোক-চৎশিন তৌখি, অদুগা সেন্ত অমসুং মহন্ত খরবু থিজিল্লম্মি, ঐহাক্না মফম অদুদা মাই পাকপা অমত্তা ফংখিদে, মওং অমদা ঐহাক অমুক হল্লকখি হায়না ঐহাক্না হায়জবা য়াই, করিগুম্বা থৌজালনা অসিগুম্বা অমা খল্লম্বা ওইরম্বা য়াই অমসুং ঐহাকপু মসিগী লম্বী অসিদা পুরকখি, মরম অদুনা অসিগুম্লবা মাইথিবা কয়া অসি পুন্সিদা থেংনখি।
নিখিল কামথ- অমসুং মসিগী মাইথিবা অমসুং মসিদগী তমশিনখিবা অদুনা ঙসি অদোমগী পর্সনেলিতীদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি।
প্রধান মন্ত্রী - ঐহাক্না অদোমদা হায়জরি মদুদি ঐহাক্না RSSতা থবক তৌরিঙৈ মতমদা, মতম অদুদা RSSগী মীওইশিংনা অনৌবা অরিবা জীপ অমা লৈরম্মি, মরম অদুনা ঐহাক্না দ্রাইভিং তৌবা খঙই, হায়বদি ঐহাক্না মদু তশেংনা তমজখি, হৌজিক ঐহাক্না RSSগী ওফিসিএল অমগা লোয়ননা ত্রাইবেল বেল্ততা চৎলি, মরম অদুনা ঐখোয়না উকাই দামদগী হল্লকখি, মদুদা অৱাংবা অমা লৈ, মরম অদুনা ঐহাক্না পেত্রোল কনবা পাম্মি হায়না খল্লি, মরম অদুনা ঐহাক্না ভেহিকল অদু মুথৎখি অমসুং করিগুম্বা ঐখোয়না ব্রেক ফাখি অদুবু কন্ত্রোল তৌবা ঙমখিদে মসিনা ঐঙোন্দা করি খুদোংচাদবা থোকহনগনি হায়বা ঐহাক্না খঙদে, ভেহিকল অদু লাকশিনবা ঙমখিদে, ঐহাক্না ব্রেক তৌরকপদা, খুদোংচাদবা থোকখি মরমদি মসিগী স্পিদ য়াম্না ৱাংখি, ব্রেক ফারসু চৎখিদে মসিনা অশোয় অঙামদি থোকখিদে। ঐখোয়না পুন্সিদা অশোয়বদগী এক্সপরিয়েন্সতগী তমশিনখি। ঐহাক্কী লাইবক ফবদি ঐহাক্না কম্ফর্ত জোনদা লৈখিদে মদুগী মপানদগী থোরকখি।
নিখিল কামথ- ঙসি ফাওবদা অদোম্না কম্ফোর্ত জোনদা লেংদনা লৈগনি হায়না খনবগী অখন্নবা মরম অমত্তা লৈতে।
প্রধান মন্ত্রী- ঐহাক অসি অনফিত তু কম্ফোর্ত ওইবা মাল্লি।
নিখিল কামথ– করিগীনো হায়না অদোম্না খনবা লৈব্রা? অদোম অনফিত ফোর কম্ফোর্ত ওই হায়না করিগী খল্লিবনো?
প্রধান মন্ত্রী- ঐনা হিংলম্বা পুন্সি অসিনা মরম ওইদুনা ঐগীদমক্তদি ৱাফমশিং অসি য়াম্না চাউই, অপীকপা ৱাফমশিং অসি ফাওবা ঐগী ৱাখলদা নুংঙাইবা পীরকই মরমদি মীওই অমগী ৱাখল অসি অঙাং ওইরিঙৈদগী শেম-শাদুনা লৈ, অচৌবদা মহাক্না অপেনবা ফাওই, অচৌবা মহাক্না অপেনবা ফাওই।
নিখিল কামথ- অদোমগী এন্দ গোল ফংবদা কম্ফোর্তনা অপনবা পী হায়নসু খনবা ওইরম্বা য়াই।
প্রধান মন্ত্রী- অয়াম্বনা ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মীওই কয়ানা পুন্সিদা মাইথিবা ফংগনি মরমদি মখোয়না মখোয়গী কম্ফোর্ৎত জোনদা চৎলি। রিস্ক লৌদবা মীওইশিং, মখোয়গী কম্ফোর্ত জোনগী মপান্দা থোত্তে । অচৌবা ইন্দস্ত্রিএল অমা ওইরবসু, করিগুম্বা মহাক্না রিস্ক লৌদবা তারবদি, মহাক্কী কম্ফোর্ত জোনগী মপান্দা থোত্তে , মহাক্কী কম্ফোর্ত জোনগী থাক অসি তোঙান-তোঙানবা ওইগনি, অদুগা মতম অদুদা মহাক্না লোইশিনগনি, মহাক্না থোরক্কদবনি, অমসুং পুন্সিগী লম অমা হেক্তদা খুমাং চাউশিনবা পাম্বা মীওই অমনা, মহাক্কী কম্ফোর্ত জোনদা চঙশিল্লোইদবনি, মহাক্কী রিস্ক লৌবগী ৱাখল্লোন অসি মতম পুম্নমক্তা মহাক্কী দ্রাইভিং ফোর্স ওইগনি।
নিখিল কামথ- অমসুং মসি ওন্তপ্রিন্যুওরশিপকী মতাংদসু চপ মান্নৈ, রিস্ক হেন্না লৌবা ঙম্বা মীওই অদুনা হেন্না ফবা তৌই... সর, অদোমগী রিস্ক লৌবা ঙম্বগী চাং অসি অদোমগী পুন্সিদা মতমগী মতুং ইন্না হেনগৎলক্লব্রা?
প্রধান মন্ত্রী- ঐহাক্কী রিস্ক লৌবা ঙম্বগী কেপাসিতী অসি হৌজিক ফাওবদা মপুং ফানা শিজিন্নবা ঙমদ্রি হায়না ঐহাক্না ফাওই, মসি য়াম্না হন্থৈ। ঐহাক্কী রিস্ক লৌবগী কেপাসিতী অসি ঐহাক্না পুক্নিং চিংশিন্দবনা মরম ওইদুনা মশীং য়াম্না হেনগৎলবা ওইরম্বা য়াই। ঐহাক্না ঐগী মরমদা করিগুম্বা অমত্তদা খল্লমদে অমসুং ইশাগীদমক খল্লমদবা মীওই অদুদি ঙমখৈ লৈতবা রিস্ক লৌবগী কেপাসিতী লৈ, অসিগুম্বা অসি ঐগী কেসনি।
নিখিল কামথ- ঙসি অদোম্না য়ৌরিবা অসি।
প্রধান মন্ত্রী - ঙসি ঐনা ওইরিবা অসি, হয়েং ঐ মসি ওইররোই, অদু ওইরবদি ঐ করি ওইরক্কনি, মসিগা ঐগা করিসু মরী লৈনদে।
নিখিল কামথ- করিগুম্বা ঙসি অদোমগী নুমিত্তা, করিগুম্বা অমত্তা খল্লক্ত্রবদি, করিগুম্বা অমত্তা কিদ্রবদি অমসুং স্ত্রকচর কনস্ত্রক্ত গবর্নমেন্তনা মরম ওইদুনা অদোম্না খল্লক্ত্রবা ৱারেপ অমা লৌরবদি মদু পুম্নমক অদুদি করি ওইগনি?
প্রধান মন্ত্রী- ঐহাক্কী অতোপ্পা জেনরশিং অসি হৌজিক লোইখ্রে অমসুং মসি পুন্সি অমখক্তদা মিৎয়েং অমখক্তদা ওন্থোকখ্রে হায়না লৌবা য়াই। মরমদি, ঐহাক্না মমাংদা তৌরম্বা করিগুম্বা অমা লৈ, করিগুম্বা মতমদা ঐহাক্না হৌজিক ফাওবা তৌনীংঙাই লৈ। ঐহাক্না প্রোগ্রাম অমা লৈরম্মি অমসুং ঐহাক্না মদুগী মমিং থোনখি। ঐহাক ইশাগা উন্ননবা চৎলি, ঐহাক ইশাগা উন্ননবা চৎলি, হায়বদি, করিগুম্বা মতমদা ঐখোয়না ইশাগা উন্নদে, ঐখোয়না মালেমগা উনৈ, ইশাগা উন্ননবগী মতম লৈতে। ঐহাক্না করি তৌবগে হায়বদি, ঐহাক্না চহি অমদা মতম খরা লৌদুনা ঐহাক্কী মথৌ তাবশিংগা লোয়ননা নুমিৎ হুমনি নৎত্রগা মরিনি চৎলি অমসুং মফম অমদা লৈ, মফম অদুদা মীওই অমত্তা লৈতে, ঈশিং ফংই। ঐহাক্না অসিগুম্বা মফম অমা জঙ্গলগী মফম অমদা থীরম্মি। মতম অদুদা মোবাইল ফোন লৈরমদে, পাইচে লৈরমদে, অসুম্না পুন্সি অসি ঐহাক্কীদমক্তা তোঙানবা নুংঙাইবা অমা ওইখি।
নিখিল কামথ- অদুগা মতমদুগী মনুংদা, নহাক্না নথন্তা লৈবা মতমদা, নহাক্কী মরমদা করিগুম্বা খরা তমখিবরা? ফিলোসোফীদা মীওই কয়ানা হায়নরিবগুম্না, পুন্সিদা খ্বাইদগী মরু ওইবা ৱাহংদি ঐনা করিগীদমক লৈরিবনো, ঐনা করম্না লৈরিবনো, মতমদুদা অদোম্না অদোমগী মরমদা করিগুম্বা খরা তম্বীরব্রা, অদোম অসিগুম্বা অসি করিগীদমক ওইরিবনো?
প্রধান মন্ত্রী- ইশাদা মাংজিল থানা চংশিনবা হায়বসি অমখক্তনি। করি থোকখিবগে হায়বদুগী খুদম অমা ঐ পীজগে। মদু চহি 80গী মতম ওইরম্বা য়াই, ঐহাক্না মরুভুমিদা হিংবা পাম্মি হায়না ৱারেপ লৌখি, মরম অদুনা ঐহাক্না হৌখি, অদুবু ঐহাক্না মরুভুমি অসিদা চত্থোক চৎশিন তৌখি, অদুবু ঐহাক্না মঙাল অমা উবা ফংখি অদুবু ঐহাক্না মদু য়ৌবা ঙমখিদে, অদুগা ঐহাক্না উত অমদা মীওই অমগা থেংনখি, মহাক্না হায়খি ইনাও নঙনা মফম অসিদা করি তৌরিবনো, ঐহাক্না হায়খি মরুভুমি অসিদা চংগে তৌবনি, মহাক্না হায়খি মসি তৌ, ঐহাক্কা লোয়ননা লাকউ, মমাংদা উবা ফংলিবা মঙাল অদু অরোইবা খুঙ্গং অদুনি, ঐহাক্না নঙবু মফম অদুদা থিনবীগনি, নুমিদাং অদুদা মফম অদুদা লৈয়ু অমসুং অয়ুক্তা করিগুম্বা মীওই অমনা নঙবু মফম অদুদগী থেংনরবদি, মহাক্না ঐহাকপু পুবীগনি। গুলবেক পাংথোক্লিবা মুস্লিম নুপা অমা লৈরম্মি, মহাক্না ঐবু মহাক্কী মফমদা পুখি। হৌজিক পাকিস্তানগী ঙমখৈদা লৈবা ভারতকী অরোইবা খুঙ্গং ওইরিবা ধোর্দো হায়রিবা অপীকপা খুঙ্গং অদুদা য়ুম 20-25 অমসুং মুস্লিম ইমুং পুম্নমক লৈ। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা হোস্পিতালিতী লৈ। মখোয়গী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং অঙাংশিং লাকউ হায়রকখি ঐহাক্না ইচিল-ইনাওশিং, ঐহাক্না চৎকদবনি হায়খি। নহাক্না মফম অদুদা মতৌ করম্না লৈগনি, ঙসি নুমিদাং মফম অসিদা লৈয়ু, ঐখোয়না নঙোন্দা অয়ুক ওইরকপা মতমদা উৎলক্কনি। অদুম ওইনমক, ঐহাক মহাক্কী য়ুমদা নুমিদাং লৈখি, মহাক্না ঐহাকপু চানবা পীখি, ঐহাক্না হায়খি মদুদি ঐহাক ইথন্তা হিংবা পাম্মি, ঐহাক্না করিগুম্বা অমত্তা মথৌ তাদে, মহাক্না হায়খি মদুদি নহাক্না নথন্তা হিংবা ঙম্লোই, ঐখোয়গী মফম অসিদা অপীকপা য়ুম অমা লৈ, নহাক মফম অদুদা লৈয়ু অমসুং অয়ুক্তা রনদা চৎলগা নুমিদাংৱাইরমদা হল্লকপা য়াই, ঐহাক মফম অদুদা চৎখি, মদু ৱাইত রন অমসুং কাল্পানা ওইখি, মপানদা উরিবা অদুনা ঐহাক্কী পুক্নিং চিংশিনখি, ঐহাক্না ঐহাক্কী হিমালয়গী পুন্সিদা থেংনখিবা থৌওংশিং, উন্না কুপ্পা নুংশিৎ, ঐহাক্না মফম অসিদা চপ মান্নবা থৌওং অসি থেংনখি অমসুং ঐহাক্না স্পিরিচুএল ওইবা ইহুল অমা ফংখি। অদুবু ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরকপা মতমদা ঐহাক্না রন উৎসবকী অচৌবা ইভেন্ত অমা শিনখি, মসি ঙসিদি অচৌবা তুরিস্ত দেস্তিনেসন ওইরে, অমসুং হৌজিক মসি মালেমগী খ্বাইদগী ফবা তুরিস্ত ভিলেজ ওইবগী নম্বর ৱানগী এৱার্দ ফংখ্রে।
নিখিল কামথ- করিগুম্বা নহাক্কী পুন্সিদা খ্বাইদগী নুংঙাইবা থৌদোক অমা থোক্লবদি নহাক্না অহানবা কোল তৌগদৌরিবসি কনানো?
প্রধান মন্ত্রী- ঐহাক্না শ্রীনগরগী লাল চৌকতা ত্রিকোলরগী ফিরাল চিংখৎপা চৎলিঙৈদা পঞ্জাবকী ভাগৱারাগী মনাক্তা ঐখোয়গী প্রোসেসন অদুদা লান্দারকখি, নোংমৈ কাপথরকখি, মীওই কয়া অমা শিখি, মীওই মঙা নৎত্রগা তরুকনা অশোক-অপন নংখি। মরম অদুনা করিগুম্বা ঐখোয়না শ্রীনগরগী লাল চৌকতা চৎলবদি করি থোক্কনি হায়বগী মতাংদা লৈবাক শীনবা থুংনা অৱাবা ওইখি। ত্রিকোলর ফ্লেগ চিংখৎলবা মতুংদা, ঐখোয়না জম্মুদা লাকখি। জম্মুদগী ঐহাক্কী অহানবা কোল অসি ঐহাক্কী ইমাদা ওইখি। মসি ঐহাক্কী ওইনা নুংঙাইবা তাঙ্কক অমনি।
নিখিল কামথ- মমা-মপা অমা শিখিবা, অদোমগী ইমা হন্দক্তা শীখিবা অদুম্না ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ঐহাক্কী ইপাসু লৈখিদে, অদোম্না ঐঙোন্দা চিথি অমা ফাওবা ইখি, থাগৎচরি। ঐগী খুদম অমা পীরবদি, ঐগী ইপা লৈখিদবদা ঐগী ৱাখলদা অহানবা খল্লকখিবা অদুদি করিগীদমক ঐনা মসি তৌখিদবনো, করিগীদমক ঐহাক্না মহাক্কা লোয়ননা মতম হেন্না কায়থোকখিদবনো, করিগীদমক ঐহাক্না থবক, করিগুম্বা মসি, মদু অমসুং অতোপ্পাদগী মহাকপু হেন্না লুম্না খনখিদবনো হায়বসিনি। করিগুম্বা থৌদোক অসি অদোমগী পুন্সিদা থোকখিবা মতমদা, অদোম্না করি খল্লি?
প্রধান মন্ত্রী- মসি ঐগী পুন্সিদা লৈতে, মরমদি ঐহাক অঙাং ওইরিঙৈদা য়ুম থাদোক্তুনা লাকখি, মরম অদুনা য়ুমদা লৈরিবা মীওইশিংনসু মসি ঐখোয়গী নত্তে হায়না য়াখি। ঐহাক অসি ইমুং অদুগী মীওই নত্তে হায়বসিসু ঐহাক্না য়াজখি, মরম অদুনা ঐহাক্কী পুন্সি অসি অসুম্না অদুম্মক লৈখি। মরম অদুনা, কনাগুম্বা অমত্তদা অসিগুম্বা মখলগী মরী লৈনবগী মরম লৈরমদে, অদুবু ঐখোয়গী ইমাগী চহি 100 শুরকপদা, ঐহাক্না ইমাগী খোঙ শোকপা চৎখি, হৌজিক চহি 100 শুরকপদা, ঐহাক্কী ইমা অসি লাইরিক তমলকখিদে, মহাক্না লাইরিক্কী মঙাল ফংখিদে, মরম অদুনা ঐহাক্না থাদোকপা মতমদা ঐহাক্না হায়খি মদুদি ইমা, ঐহাক্না থাদোক্কদবনি, ঐহাক্কী থবক অসি ঐহাক্কীদমক্তনি, ঐহাক্না অঙকপা পোকখি, ঐহাক্কী ইমা ৱাহৈ পরেং অনি হায়খি, স্কুলগী থোঙ অমত্তা উখিদ্রিবা মীওই অমনা হায়খি মদুদি, ইন্তেলিজেন্সকা লোয়ননা থবক তৌবীয়ু, পুন্সিবু মপুং ফানা হিংবীয়ু।
নিখিল কামথ- মরম অদুনা সর, ঐহাক রাজনীতিদা হল্লক্লি। অহানবদা অদোম্না হায়বিরম্মি মদুদি রাজনিতী অসি অশোয়বা নত্তে, পুৱারীনা ঐখোয়দা হায়বিরম্মি মদুদি রাজনিতী তৌরিবশিংনা রাজনিতী অসি অশোয়বা ওইহল্লি অমসুং মসিদি করিগুম্বা মখোয়না অহোংবা পুরকপা পাম্লবদি, ইকোসিস্তেম অদু হোংদোকপা পাম্লবদি ৱাখল্লোন লৈবা মীওইশিংগী মফম অদু ওইরি... রাজনিতীদা শেল থাদবগী অনিশুবা ৱাহং, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা রাজনিতীদা চঙসি হায়না হায়রবদি, মখোয়গী ৱাখলদা লাকপা অনিশুবা ৱাহংদি মসিগীদমক্তা শেল য়াম্না চংই অমসুং মসি ঐখোয়দা লৈতে, ঐহাক্কী পুন্সিদা, ঐহাক্না থবক তৌরিবা স্তার্তঅপ ইন্দস্ত্রীদা, করিগুম্বা ৱাখল্লোন অমা লাকপা মতমদা, ঐখোয়না মরুপশিং অমসুং ইমুং-মনুংদগী শেল লৌই, ঐখোয়না মসি সিদ রাউন্দ কৌই, মসি রাজনিতীদা মতৌ করম্না ওইগনি।
খুন্নাইগী পুন্সিগা মরী লৈনবা ঐখোয়না পায়খৎলিবা থবক খুদিংমক্না রাজনিতীগী ওইবা শাফু অমা পীরি। করিগুম্বা মীওই অমনা অপীকপা আশ্রম অমা চলাইরবসু, নুপীমচাশিংবু মহৈ তম্বগীদমক থবক তৌরবসু, মহাক মশামক্না মীখলদা শরুক য়াদ্রবসু, মহাক্কী হোৎনরিবশিং অদুনা রাজনিতীগী ওইবা মহৈ অমা পুরকই। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা রাজনীতিবু য়াম্না চাউনা য়েংবগী তঙাইফদবা লৈ। অমসুং করিগুম্বা মতমদা ঐহাক্না হায়জৈ মদুদি দিমোক্রেসীদা, ভোতর মশামক অসি রাজনিতীগী মীওই অমনি। মহাক্না ভোৎ থাদবা মতমদা, মহাক্না মহাক্কী ৱাখল্লোনবু শীজিন্নৈ, মহাক্না মীওই অসিবু ভোৎ থাগদ্রা নৎত্রগা থাদরোইদ্রা, মহাক্কী মীৎয়েং অদুগা মরী লৈনৈ, অদুনা ঐহাক্কী মতাংদদি, দেমোক্রেসীদা, ঐহাক্না রাজনীতিদা য়াওরবসু, ঐহাক অসি তশেংবা পোলিতিসিয়ন অমা নত্তে হায়না খল্লি। ঐহাক্না অসিগুম্বা রাজনিতীগী ওইবা ৱা ঙাংবশিং অসি মীখলগী মতমদা খক্তমক পাংথোক্কদবনি, মসি ঐহাক্কী ইথিলনি, ঐহাক্না মসি পামদে অদুবু ঐহাক্না মসি পাংথোক্কদবনি, মসি ঐহাক্কী ইথিলনি মদুদি ঐহাক্কী মতম পুম্নমক ইলেক্সনগী মতমদা নত্তনা লৈঙাক পায়বদা শিজিন্নৈ অমসুং ঐহাক্না লৈঙাক পায়দ্রিঙৈ মতমদা, ঐহাক্কী মতম পুম্নমক ওর্গনাইজেসন, হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্তদা শিজিন্নৈ, ঐহাক্না ঐহাক্কী শিন্মীশিংগী পুন্সি শেমগৎপদা শিজিন্নৈ। মতৌ করম্না ৱা ঙাংবা, মতৌ করম্না প্রেস নোতশিং ইবা, মতৌ করম্না মাস মোবিলাইজেসন তৌবগে, ঐহাক অসি পুম্নমক্তা শরুক য়ারম্মী।ঐহাক্না অদু অদা হায়বগী অৱাবা অদুদা চংখিদে অমসুং মসিদসু অদোম্না উরম্বা য়াই, ঐহাক গুজরাত্তা লৈরিঙৈদা। ঐহাক্না অনৌবা মুখ্য মন্ত্রী ওইরকপা মতমদা, ঐহাক্কী মমাংদা তারিবা থবক অসি য়ুহার হাবনি, মরম অদুনা ঐহাক মফম অদুদা চৎখি। ঐহাক্না ওফিসরশিংগা উনদুনা মখোয়দা হায়জখি মদুদি ঐহাক্না ভ্রাতা, মতম অদুদা, লৈখিদ্রবা মতুং থা নিপান লৈখি, ঐহাক্না ওক্তোবর থাদা চৎখি, অদুনা মখোয়না হায়খি সর, মসি মার্চ থাগী মনুংদা ওইগনি। ঐহাক্না হায়জখি মদুদি ভ্রাতা, মার্চ থা অসি অদোমগী ৱাখলদা লৈরে, সরকারগী চহি, শেন-থুমগী চহিদগী, বজেৎকী মরমদগী, জনুৱারী 26কী মমাংদা অদোম্না করি তৌগদগে হায়বদু ঐঙোন্দা হায়জৌ। মরমদি লৈবাক অসিনা জনুৱারী 26তা লাক্কনি অমসুং চহি অমদা করি থোকখিবগে হায়বদু উরগনি। অদুনা ঐখোয়গী পান্দম, অদুনা ঐনা হায়খি দিসেম্বর লোইবগী পান্দম অদু ঐঙোন্দা পীবিয়ু, অদুদগী ওফিসরশিং অদুদা ঐনা হায়খি, ফরে ঐগী ইচিল-ইনাও, তালুক 43 লৈ, ওফিসর খুদিংমক্না তালুক অমমমগী থৌদাং লৌই অমসুং অদোম্না ব্লোক অদুগী মুখ্য মন্ত্রী ওইরি, মফম অদুদা পাংথোকখিবা থবক অদু ঐঙোন্দা উৎপীয়ু। নহাক্না ইরাই নুমিৎতা চৎকদবনি, ঐহাক্না নুমিৎ খুদিংগী করি তৌবগে হায়না হংগনি। মীপুম খুদিংমক চৎখি অমসুং হল্লকখি, অহানবা মীফম পাংথোকখি। মীফম অদুদা মখোয়না হায়খি মদুদি সর মসি থোকপা য়ারোই। ঐনা করিগীদমক্তা হায়রিবনো? মখোয়না হায়খি মদুদি সর হায়রিবা কাংলোন অসি অসিগুম্বা... ঐনা হায়খি মদুদি কাংলোন অসি কনানা শেমখিবনো? মখোয়না ঐখোয়না মসি তৌবা ঙম্লে হায়না হায়খি। ঐনা হায়খি মদুদি হৌজিক অদোম্না মফম অদুদা চৎলিবসি, মদুদগী অদোম্না মীচম প্রজাগী প্রোব্লেম অদু করিনো হায়বদু খঙবা ঙমগনি। ঐহাক্না হৌজিক চৎন-কাঙলোনশিং হোংদোক্নবা হায়খি অমসুং চৎন-কাঙলোন পুম্নমক অসি মান্নবা মীওইশিংনা হোংদোকখি অমসুং থবক অসি য়াম্না থুনা পাংথোকখি অমসুং লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী মীদিয়ানা জনুৱারী থাদা মফম অদুদা চৎলিঙৈদা, মখোয়না ঐহাক্না মফম অদুদা রাজনিতী তৌদে হায়না খল্লি। ঐহাক্না মীপুম খুদিংমকপু তীম স্পিরিত অমগা লোয়ননা পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং মখোয়বু মহৈ অমা ফংহন্নবা হোৎনরি। ঐহাক্না এক্সপরিয়েন্স লৈখিদে, ঐহাক অনৌবা অমা ওইরম্মি। লৈঙাক অমা চলাইবগী মতাংদা ঐহাক্না করিসু খঙবা লৈতে।
ঐহাক দিল্লীদা লাকপা মতমদা, ঐহাক্না নুমিৎ খরনিদা ঐহাক্কী সেক্রেতরীশিংদা হায়জখি। ঐহাক্না হায়জরি ঐহাক্না অপাম্বা অমা লৈ, অদোম্না করিগুম্বা খরা তৌগদ্রা? মখোয়না হায়খি মদুদি লৈতে, লৈতে সর, ঐনা করি হায়বগে... ঐনা হায়খি মদুদি নখোয় পুম্নমক্না নুমিৎ অনি নত্রগা অহুমগী ওইনা নখোয়গী ইমুং মনুংগা লোয়ননা চৎকদবনি। অদুনা মখোয়না করিগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা থাদোক্লিবনো হায়না খল্লম্মি? ঐহাক্না হায়খি মদুদি আই.এ.এস. ওফিসর অমা ওইরবা মতুংদা অমসুং নহাক্না অহানবা থবক তৌরকপা মতমদা, খুঙ্গং অদুদা চৎকদবনি। নুমিৎ অনি মফম অদুদা লৈয়ু, নহাক্কী অঙাংশীংগা লোয়ননা লৈয়ু অমসুং নহাক্কী লোয়নবী অমসুং অঙাংশিংবু হায়বিয়ু মদুদি ঐহাক্না ওফিস অসিদা লৈরম্মি, মফম অসিদা ফেন অমত্তা লৈরমদে, এম্বেসেদরগী কার অমখক্তমক লৈরম্মি অমসুং মীওই মরিদি চৎলম্মি, পুম্নমক উৎলম্মি অমসুং মদুগী মতুংদা ঐখোয়না লাক্লগা ৱারী শানগনি। মীপুম খুদিংমক চৎখি, হল্লকখি... ঐনা অদোম লাক্লব্রা হায়না হংখি? মখোয়না হায়খি মদুদি হোয় সর, ঐ লাক্লে! নহা ওইরবা মীওইশিংদুগা উনখিগদ্রা? মখোয়না ঐঙোন্দা থেংনরে হায়খি! ঐহাক্না অদোমদা য়াম্না মরু ওইবা ৱাহং অমা হংজগে, অদোম্না চৎখিবা মফম, অদোমগী থবক হৌখিবা মফম, চহি 25, চহি 30গী মমাংদা, মফম অদুদগী অদোম্না মফম অসিদা য়ৌরকখিবরা, খুঙ্গং অদু চহি 25গী মমাংদা লৈরম্বা অদুগুম্বরা নৎত্রগা হোংলব্রা? মখোয় পুম্নমক্না নুংঙাইখিদে, মখোয়না হায়খি মদুদি হোয় সর মহাক্না হান্নগা মান্নৈ! ঐনা হায়খি কনাগী থৌদাং লৌবগে? মরম অদুনা ঐনা মখোয়দা করিগুম্বা ফত্তবা অমত্তা হায়খিদে, ঐনা মখোয়বু পুক্নিং থৌগৎখি, মখোয়বু তশেং-তশেংনা খঙহনখি। ঐহাক্না মখোয়বু চহি 25গী মমাংদা মালেম অদুদা অমুক হন্না পুরকখি, অদুনা ঐহাক্কী থবক তৌবগী মওংদি... ঐহাক্না কনাগুম্বা অমত্তবু চৈবগী মথৌ তাদে। ঐহাক্না কনাগুম্বা অমত্তবু ঙাংবগী মথৌ তাদে। ঐহাক্না মসিগা লোয়ননা থবক তৌরি।
নিখিল কামথ: সর, ইন্দিয়া স্তেক, য়ু.পি.আই., ই.কে.ৱাই.সি. আধারগী ঐখোয়না হকথেংননা কান্নবা ফংলিবশিং অসি, মসি কন্সেপচুএলাইজ তৌরকপা মতমদা, মসি তৌখিবা মওংদা থবক পাংথোক্কনি হায়না অদোম্না খল্লম্বরা?
প্রধান মন্ত্রী: ঙসি ঐহাক্না সেকেন্দ 30গী মনুংদা লৌমী করোর 10গী একাউন্তশিংদা শেল হকথেংননা থাদোকপা ঙম্লে। ঙসিদি ঐহাক্না গ্যাস সিলিন্দর কঞ্জুমর করোর 13দা ক্লিক অমখক্তনা সেকেন্দ 30গী মনুংদা সবসিদীগী শেনফম পীনবা ঙম্মী। করিগীনো? জনধন একাউন্ত, কনাগুম্বা অমনা খঙলগনি, অদুবু লৈবাক অসিগী লুপা করোর কয়া লিক ওইখিবা, হান্ননা থোকখিবা ফত্তবা থৌওংশিং অসি লৈখিদ্রে অমসুং তেক্নোলোজীনা শীজিন্নবা অমা ফংলে। হৌজিক অদোম্না য়ু.পি.আই. উবা ফংলে, মসি মালেম পুম্বগী ওইনা অঙকপা অমনি, মালেম পুম্বদগী মীথুংলেন লাকপা মতমদা, মখোয়না য়ু.পি.আই. অসি মতৌ করম্না মথৌ তৌবগে হায়না হংই। ঐনা মখোয়বু ভেন্দর অমদা চৎনবা হায়জৈ! ভারতনা ফিনতেককী মালেমদা অমসুং তেক্নোলোজীবু মতৌ করম্না দিমোক্রেতাইজ তৌবগে হায়বগীদমক্তা মালেমগী মমাংদা খুদম অমা থম্মি। ঙসিদি, করিগুম্বা লৈবাক অসিগী নহাশিংনা মখোয়গী পোকেৎতা মোবাইল ফোন অমা লৈরবদি, মখোয়না করিগুম্বা অমত্তা মথৌ তাদে অমসুং ঐগী লৈবাক অসিগী নহাশিংনা করিগুম্বা নুমিৎ খরনিদা নিংশিংগনি মদুদি মালেম পুম্বা ঐগী পপকেৎতা, ঐগী মোবাইলদা লৈরিঙৈ মতমদা সরকার অমা লৈরম্মি। হায়রিবা অসি তেক্নোলোজীনা পুরকপা চহি চা অমনি। লৈবাক অসিনা তোঙানবা ইনোবেসন কম্মিসন অমা শেম্লে। ইনোবেসনগীদমক্তা ঐনা তোঙানবা ফন্দ অমা শেম্লে। নহারোলশিংনা রিস্ক লৌগদবনি, ঐহাক্না মায়থীবা পীরবসু, ঐহাক চোকথবা লৈররোই, কনাগুম্বা অমনা ঐহাকপু য়েংশিনগনি হায়না মখোয়না খল্লোইদবনি।
মতম অমদা ঐ তাইৱানদা চৎখি! ঐহাক্কী মহৌশা অসি মহৈরোই অমনি, ঐহাক্কী মনুংদা মগুন অমা লৈ, মরম অদুনা ঐহাক্কী মনুংদা মহৈরোই অমা লৈ হায়না ঐহাক্না হায়জবা য়াই। ঐহাক্না মফম অদুদা লুচিংবশিংগা উনখি অমসুং মখোয়গী লুচিংবশিংগী মরক্তগী, ত্রান্সপোর্তকী মন্ত্রী অমা লৈরম্লবদি, মহাক্না মালেমগী খ্বাইদগী ফবা য়ুনিভর্সিতীদগী ত্রান্সপোর্ত্তা পি.ঐচ.দি. তৌখি, মসিনা তাক্লিবদি, মহাক্না মিনিস্তর ওইরম্বা হীরম অদুদা খ্বাইদগী ৱাংবা য়ুনিভর্সিতীদগী পি.ঐচ.দি. হোল্দর ওইরম্মি। মসিগী থৌওং অসিনা ঐগী ৱাখলদা অচৌবা শাফু অমা পীখি। ঐগী লৈবাক অসিদাসু, ঐনা অসিগুম্বা নহাশিং অসি লৈবাক অসিবু অৱাংবা থাক্তা পুখৎপা পাম্মি। ঐহাক তাইৱানদা চৎপা মতমদা, ঐহাক্না ইন্তপ্রিতর অমগা লোয়ননা চৎখি। মহাক ক্বালিফাইদ ইঞ্জিনীয়র অমসুং অফবা মহৈ-মশিং তম্বা মীওইনি। মরম অদুনা মফম অদুগী সরকারনা মহাকপু ঐহাক্কা লোয়ননা ইন্তপ্রিতর অমা ওইনা খল্লম্মি অমসুং ঐহাক্না তাইৱানগী নুমিৎ 10গী খোঙচৎ অমা চৎখি, ঐহাক অদুগী সরকারগী মীথুংলেন ওইখি। মসিসু ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইদ্রিঙৈগী মমাংদনি, মরম অদুনা মহাক্না ঐঙোন্দা হংখি মদুদি সর, ঐহাক্না করিগুম্বা অমা হংনীংই। ঐনা হায়খি মদুদি নঙগা নুমিৎ কয়ানা লৈমিন্নরি, করিগীদমক নঙনা হংনীংবনো, হংনীংবা হংবীয়ু! মহাক্না ঐঙোন্দা হায়রকখি, মদুদি মসি তৌরোইদবনি, নঙগী ৱাখলদা করিগুম্বা খরা লৈ, নঙনা হায়গদবনি। অদুনা মহাক্না ঐঙোন্দা হংখি মদুদি সর, ভারত্তা হৌজিক ফাওবা ব্লেক মেজিক মথৌ তৌব্রা? ভারত্তা হৌজিক ফাওবদা স্নেক চার্মর লৈরিবরা? হৌজিক ফাওবদা মীওই অদুগী ৱাখলদা ভারতকী মসিগী ৱাখল্লোন অসি লৈরম্মি। ঐহাক্না মহাক্কা নুমিৎ কয়ামরুম লৈমিন্নখি, ঐহাক্না তেক্নোলোজীগী মতাংদা খন্ন-নৈনরম্মি, অদুমওইনমক মহাক্না মসিগী ৱাখল্লোন অসি লৈরম্মি। ঐহাক্না হায়খি মদুদি য়েংবিয়ু ঐহাক্কী ইচিল-ইনাও, হৌজিক ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা সাপশিংগা শান্নরম্মি, ঐখোয়না শান্নবা ঙমদ্রে, হৌজিক ঐখোয়না ইচেকশিংগা শান্নরি অমসুং ঐহাক্না হায়খি মদুদি ঐহাক্কী লৈবাক্কী অঙাং খুদিংমক ইচেকশিংগা শান্নৈ। ঐহাক্না হায়খি ঐহাক্কী লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল অসি ইচেক অসিনি। ভারতকী স্নেক চার্মরশিং অসি তোঙানবা।
নিখিল কামথ: মীপুম খুদিংমক্না য়ানরবা ৱাফম অমা হায়রবদি, ভারতকী ৱাখল্লোন অসি কম্পনী অমা শেমগৎপদা মার্কেতিং অসি অচৌবা শরুক অমনি হায়বা ওন্তপ্রিন্যুওরশিপকী মতাংদসু মীয়াম্না খঙনৈ। ভারতকী মপান্দা ভারতকী ৱাখল্লোন অসি অদোম্না য়াম্না হোংহনখ্রে। মসিগী মতাংদা ওন্তপ্রিন্যুওর অমনা তম্বা য়াবা তিপ্স খরা পীবা ঙমগদ্রা?
প্রধান মন্ত্রী: অহানবদা, ঐহাক হোংখ্রে হায়বগী ৱাফম অসি চুমদে। ঐহাক্কী মীৎয়েং অসিদি মালেমদা চৎপা মীওই অমা, সরকারনা থারকপা মীওই অমা হায়বসি এম্বেসেদর অমনি হায়বসি মতম পুম্নমক্তা ওইদুনা লাক্লি। চৎলিবা মীওই অদু নেস্নেল এম্বেসেদর অমনি। করিগুম্বা ঐখোয়না মখোয়বু খল্লবদি, ঐখোয়গী পাঙ্গল অসি শরুক কয়া হেনগৎলগনি। অদোম্না ঐখোয়না নিতি আয়োগ শেমখিবদু উবা ফংলগনি। ঐখোয়গী অহানবা পান্দমদি মালেম শিনবা থুংনা শন্দোরক্লিবা ভারত মচাশিংগী মপাঙ্গল শম্নবনি। মরম অদুনা ঐহাক্কী ৱাখল্লোনদি মালেমগী মপাঙ্গল পুম্নমক অসি শম্নগদবনি হায়বসিনি। অনিশুবদা, ঐহাক মুখ্য মন্ত্রী ওইদ্রিঙৈগী মমাংদা, ঐহাক মপান লমদা য়াম্না চৎখি। মদুদগী ঐহাক ওর্গনাইজেসনগী মীওইশিংগী মরক্তা লৈখি। ঐহাক মখোয়গী মরক্তা চৎখি। মরম অদুনা ঐহাক্না মখোয়গী পাঙ্গল অদু খঙখি অমসুং ঐহাক্না মখোয়গা মরী লৈনখি। মতম অমদা, ঐহাক্না অতল জীগী পাউতাক মতুং ইন্না থবক অমা চৎখি অমসুং মদুদা ঐহাক য়াম্না মাইপাকখি। মসিগী শক্তি অসি মমাংদা শীজিন্নখিদে, অদুবু ঐহাক্না মসি শীজিন্নবা হৌরকপা মতমদা, মালেমগী পোলিতিসিয়নশিংনা মসি য়াম্না চাউবা শক্তি অমনি, য়াম্না চাউবা শক্তি অমনি হায়না ফাওবা হৌরকখি। অনিশুবদা, করিগুম্বা মফম অমত্তদা ক্রাইম তৌরবদি, মদু ভারত মচাশিংগী মরক্তনি। মখোয়না অফবা মহৈ তম্লবদি মখোয় অসি ভারত মচাশিংনি। করিগুম্বা লো ঙাকপা মীওই লৈরবদি মখোয় অসি ভারত মচাশিংনি। মরম অদুনা মপু ওইবগী ৱাখল্লোন অসি হেনগৎলকখি। পুম্নমক্কী অপুনবা ইফেক্ত অসি থোক্লে অমসুং মসিগী মরম্না, লৈবাক অসিগী প্রোফাইল ঙসি হেনগৎলক্লি।
নিখিল কামথ: অমসুং ঐহাক্না মসি অসুম্না হায়জবা নত্তে সর! ঐহাক অঙাং ওইরিঙৈদা, চহি 14, 15, 16, 20, 25গী মমাংদা বেঙ্গলোরদা মহৈ তম্লিঙৈদা, য়ু.এস.এ.দা কোলেজ চৎলবা, পি.ঐচ.দি. তৌরবা অমসুং মাইক্রোসফোর্ত নৎত্রগা অসিগুম্বা কম্পনী অমদা থবক তৌরিবা মীওই অমনা, মদুগী মগুন অদু উবা ফংই, মদুদগী হেন্না চাউবা ঐখোয়গীদমক্তা করিসু লৈতে। অদুবু ঙসিদি ঐহাক্না চহি 18 শুরবা নুপাশিংগা উনবদা মখোয় অসি অসিগুম্বা নত্তে হায়না ঐহাক্না হায়জবা য়াই। মীওইশিং অসিনা ভারত শেমগৎপগী মতাংদা ঙাংলি। অসিগুম্বা মীওইশিং অসি মপান্দা চৎলি অমসুং মতমদুগা চাংদম্নবদা কোলেজশিংগী মতাংদা য়াম্না হন্থনা ঙাংলি। মসি অচৌবা অহোংবা অমনি অমসুং ঐহাক্না মসি উরে অমসুং সর, করিগুম্বা অদোম্না অমুক হন্না এওন্তপ্রন্যুওরশিপ বর্সেস পোলিসীগী খুদম লৌরবদি, কম্পিতিসন অসি ঐহাক্কী মালেম অসিদা অফবা অমনি, কম্পিতিসন অসি অদোমগী মালেমদসু অফবা অমনি হায়না লৌগদ্রা?
প্রধান মন্ত্রী: মসিগী মতাংদা তোঙান তোঙানবা ৱাফম অনি অহুম ঐহাক্না অদোমদা হায়জনীংই। ঐহাক্না মীয়ামগী মাংদা হায়রম্মি মদুদি করিগুম্বা অদোম ভারত্তা হল্লক্ত্রবদি অদোম্না নুংঙাইতবা পোক্কনি, য়ামদ্রবদা অথুবা মতমদা মফম অদুদা চৎকনি, মতম অসি হোংগদৌরিবনি, ঐহাক্না মসি হায়রম্মি অমসুং মতম খরগী মমাংদা অদোম্না ঐঙোন্দা মাই থিবগী মতাংদা ৱাহং অমা হংখিবা অদু ঐহাক্না নীংশিংলি, ঐহাক দেমোক্রেতিক ওইনা খনগৎলবা সরকার অমগী মুখ্য মন্ত্রী ওইরি অমসুং অমেরিকান সরকারনা ঐঙোন্দা ভিজা পীবা য়াখিদে। ঐগী ইশাগী পুন্সিদা, অমেরিকাদা চৎপা অসি ঐগীদমক্তা অচৌবা ৱাফম অমা ওইদে, ঐহাক মমাংদসু চৎখ্রবনি, কনাগুম্বা অমত্তনা ঐঙোন্দা করিগুম্বা অমত্তা হায়খিদে... অদুবু খনগৎলবা সরকার অমসুং রাজ্য অমগী ইকায়খুম্নদবা, লৈবাক অসিগী ইকায়খুম্নদবা, ঐহাক্না মসি ফাওখি অমসুং ঐহাক্কী থম্মোয়দা অৱাবা অমা ফাওখি মদুদি করি থোক্লিবগে? মীওই খরনা অরানবা শন্দোকপা, ৱারেপশিং অসি মালেম অসিনা লৌই, মালেম অসিনা অসুম্না থবক তৌই, ঐহাক্কী ৱাখলদা ৱাখল অমা ফাওখি। অদুবু নুমিৎ অদুদা ঐনা প্রেস কনফরেন্স অমা পাংথোকখি অমসুং ঐনা হায়খি মদুদি ঙসিদি অমেরিকাগী সরকারনা ঐগী ভিজা কেন্সেল তৌখ্রে। ঐহাক্না হায়গদবশিং অদু হায়খি অদুবু ঐহাক্না ৱাফম অমা হায়খি, ঐঙোন্দা ৱাহং খরা হংখি, ঐহাক্না হায়খি, য়েংবিয়ু, ঐহাক্না হৌজিক অসিগুম্বা ভারত অমা উরে মদুদি মালেম পুম্বনা ভিজাগীদমক লাইনদা লেপ্তুনা লৈগনি। মসি ঐহাক্কী 2005গী ৱারোলনি অমসুং ঙসি ঐখোয়না 2025 য়ৌরক্লে অমসুং ঐহাক্না ৱা ঙাংলি। মরম অদুনা ঐহাক্না মসিসু উবা ফংই মদুদি হৌজিক ভারতকী মতম ওইরে। ঐহাক্কী নহা ওইরিবশিং অসি ঐহাক্কী লৈবাক্কী মীচম মীয়ামনি। ঐহাক ইকুই কুইদ্রিঙৈদা কুয়েত্তা চৎখি। ঐহাক মফম অদুগী শিন্মী কোলোনীদা চৎখি। অসুম্না ঐনা শিন্মীশিংগী ইমুং-মনুং পুম্নমক্কা উনখি। হায়রিবা শিন্মীশিং অসি চহি 10-10, 15-15গী মমাংদা মফম অদুদা চৎখিবা মীওইশিংনি। মরম অদুনা হৌজিক্তি মখোয়না লুহোংবগীদমক্তা য়ুমদা হল্লকপা য়াই, মদুদগী হেনবা মরী অমত্তা মখোয়দা লৈতে। শিন্মী অমনা ঐঙোন্দা হায়খি মদুদি মহাক্না য়াম্না মনুং থংবা মফম অমদা লৈরম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না করম্বা মতমদা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অমা মফম অসিদা লৈগনি? চহি 15গী মমাংদা কুয়েত্তা শিন্মী ওইনা থবক তৌনবা ভারত থাদোকখিবা মীওই অমনা মহাক্কী দিস্ত্রিক্ততা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অমা লৈহন্নবগী মঙলান উরি। অসিগুম্বা পান্দম অসিনা 2047 ফাওবদা ঐগী লৈবাক অসিবু চাউখৎহনগনি। ঙসিদি ভারতকী নহা খুদিংমক্না মসিগী অপাম্বা অসি লৈরি।
নিখিল কামথ: ঙসিদি মালেম পুম্বনা লানগী মায়কৈদা চংশিল্লি হায়না উরি। খুদম ওইনা য়ুক্রেন অমসুং রসিয়াগুম্বা। অসিগুম্বা লৈবাকশিংদা ভারতকী নাগরিকশিং লৈরি অমসুং ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা নখোয়বু মখোয়গীদমক থৌদাং লৌহল্লি, অদুগা নখোয়না মসিদা করিগুম্বা খরা হায়জবা য়াই, নখোয়না মসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা, অসিগুম্বা ফিভমশিংদা করি থোক্লিবগে, করি থোক্লিবগে, মালেমদা করি থোক্লিবগে হায়বগী মতাংদা ঐখোয়না খনবা মথৌ তাব্রা?
প্রধান মন্ত্রী: মালেম অসিনা ঐখোয়দা থাজবা থম্লি। মরম অসি করিগীনো, ঐখোয়না হাইপোক্রিতিকেল ওইদে! ঐখোয়না হায়রিবশিং অসি ঐখোয়না ময়েক শেংনা হায়রি। হায়রিবা ক্রাইসিস অসিগী মতমদা তৌবগুম্না, ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না ন্যুত্রেল ওইদে। ঐখোয়না ন্যুত্রেল ওইদে হায়বা ঐহাক্না লেপ্পা লৈতনা হায়রি। ঐখোয়না ন্যুত্রেল ওই হায়না হায়রিবশিং, ঐহাক ন্যুত্রেল ওইদে। ঐহাক শান্তিগী মায়কৈদা লৈ, ঐহাক্কী থাক অসি শান্তিনি অমসুং মসিগীদমক হোৎনরিবা পুম্নমক ঐহাক্না শৌগৎকনি। ঐহাক্না মসি রসিয়াদসু হায়জরি, মসি য়ুক্রেনদসু হায়জরি, মসি ইরানদসু হায়জরি, মসি পেলেস্তাইনদসু হায়জরি, মসি ইজরেলদসু হায়জরি অমসুং মখোয়না ঐহাক্কী ৱাহৈদা থাজবা থম্লি মদুদি ঐহাক্না হায়রিবশিং অসি অচুম্বনি। মসিনা মরম ওইদুনা, ভারতকী থাজবা হেনগৎলক্লি। মরম অদুনা ঐগী লৈবাক্কী মীওইশিংনা থাজৈ মদুদি করিগুম্বা অৱাবা তারবদি, ঐগী লৈবাক অসিনা ঐগীদমক্তা চেকশিন থৌরাং লৌখৎকনি। মতৌ অসুম্না, মালেম অসিনা থাজবা থম্লি মদুদি ভারতনা ইচিল-ইনাও হায়রবদি মসিনা থাজবা থম্লি হায়বনি। কোরোনাগী ফিভম লাকপা মতমদা, ভারতকী ঐখোয়গী নহারোলশিং অসি হায়রিবা থৌদোক অসি অহানবা ওইনা থোকখিবা মফম অদুদা লৈরম্মি। হৌজিক মখোয়বু অমুক হন্না পুরকপা মথৌ তাই, মরম অদুনা ঐহাক্না এয়র ফোর্সকী মীওইশিংদা হায়খি মদুদি মসি অরুবা থবক অমনি। ঐনা ইশা-ইশানা লাকপশিংদা থবক পীগনি। লান্মীগী মীওই পুম্নমক মাংলোমদা চংশিল্লকখি, মসিনা হায়রিবদি মসি শিরবা মীওইশিংগা চৎমিন্নবগুম্না ওইখি। মখোয়না মখোয়বু ঈশ্বরগী মতেংনা অশোক-অপন অমত্তা য়াওদনা হল্লকখি। মখোয়না পাকিস্তান, নেপাল, বঙ্গলাদেশকী মীওইশিংসু পুরকখি। মরম অদুনা ঐগী ৱাখল্লোনদি ঐগী লৈবাক মচা অদু খুদোংচাদ্রবদি, মহাকপু কনানা ৱাখল ৱাগনি?
ঐহাক্না থৌদোক অসিবু নীংথিজনা নীংশিংলি। নেপালদা য়ুহার অমা হারে হায়না ঐহাক্না খঙখি। মফম অসিদগী নেপালদা মীওই কয়া য়ুহার হাবা অসি থেংননবা থাখি। মীওই অমনা ঐঙোন্দা হায়খি মদুদি নুমিৎ অহুম মরিগী মতুংদা নেপালদগী মীওইশিং পুদুনা ভারততা লাকখি। অদুনা জেনতেলমেন্ত অমনা প্লেন অদুদা লেপখি, প্লেন অদু থলমঞি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐহাক দোক্তর অমা ওইরি, ঐহাক পুন্সি চুপ্পদা লৈঙাক অসিবু চৈদুনা লাক্লি, লৈঙাক অমা হেক্তবু অদুমক চৈদুনা লাকখি, লৈঙাক অসিনা তেক্স, ইনকম তেক্স লৌই, মসি লৌই অমসুং মদু লৌই, ঐহাক্না হায়খি মদুদি ঐহাক্না ৱা ঙাংবগী খুদোংচাবা ফংলবা মফম খুদিংদা, ঐহাক্না ৱা ঙাংখি। অদুবু ঙসি ঐহাক্না তেক্স অসিগী মমল করিনো হায়বদু খঙলে। ঙসি ঐ হিংদুনা হল্লক্লি।
মালেমগী মফম অমা হেক্তদা লৈবা নহাক্কী লৈবাক্কী মীওইশিংদা মতেং পাংলিঙৈদা, মখোয়গী থম্মোয়দা অফবা ৱাখল্লোন অমা চঙশিল্লকই। মখোয়নসু অফবা অমা তৌবা পাম্মি অমসুং ঐহাক্না মসি থেংনরি। হৌজিক অদোম্না ঐহাকপু আবু ধাবীদা পুরক্লগনি অমসুং ঐহাক্না মফম অদুগী ক্রাউন প্রিন্সতা হায়গনি মদুদি মহাক্না ঐহাকপু লাইশঙ অমা শানবা মফম অমা পীরবদি অফবা ওইগনি। মতম অমত্তা লেপ্পা লৈতনা, ইস্লামিক লৈবাক অমদা লাইশঙ অমা শানবা ঐঙোন্দা অয়াবা পীগদবনি। ঙসিদি, হিন্দু করোর কয়া য়াম্না নুংঙাইবা ফাওরি মদুদি লাক্লো, ঐখোয় ঐখোয়গী লৈবাক মীয়ামগী সেবা তৌসি...
নিখিল কামথ: ঐখোয়না অতোপ্পা লৈবাকশিংগা মরী লৈনবগুম্না। করিগুম্বা ঐহাক্না খজিক্তং চত্থোক্লগা ঐহাক্কী পামজবা চিঞ্জাকপু হংলবদি, করিগুম্বা অদোম্না হংলবদি, মদু পিৎজানি অমসুং পিৎজা অসি ইতালিদগীনি অমসুং মীওইশিংনা অদোম্না ইতালিগী মরমদা ইন্তর্নেততা য়াম্না খঙই হায়না হায়নৈ। অদোম্না মসিগী মতাংদা করিগুম্বা খরা হায়গদ্রা? অদোমগী মেমশিং অসি উদ্রবরা?
প্রধান মন্ত্রী: মসি মহৌশানি, ঐহাক্না মদুদা মতম মাংহন্দে। ঐহাক মীয়াম্না ফুদী হায়না খঙনবা মীওই অদু নত্তে।
নিখিল কামথ: ওইদে?
প্রধান মন্ত্রী: তশেংনা হায়রবদি নত্তে! মসিনা মরম ওইদুনা ঐনা চৎপা লৈবাক অমা হেক্তদা পীরিবা পোৎলম খুদিংমক, ঐনা য়াম্না হাওনা চাই। অদুবু ঐহাক অসি য়াম্না নুংঙাইতবা ফাওই মদুদি করিগুম্বা নখোয়না ঐহাকপু রেস্তোরেন্ত অমদা পুথোরক্লবদি অমসুং ঐঙোন্দা মেনু অদু পীদুনা ঐঙোন্দা খনগৎনবা হায়রবদি, ঐহাক্না মদু পাংথোকপা ঙম্লোই।
নিখিল কামথ: সর অদোম রেস্তোরেন্ততা চৎপা ঙমগদ্রা?
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক হৌজিক ফাওবা চৎপা ঙমদ্রি। ঐহাক চৎত্রি।
নিখিল কামথ: চহি কয়া শুরবগে?
প্রধান মন্ত্রী: চহি য়াম্না য়াম্লে!
নিখিল কামথ: অদোম্না মপানদা লৈবা মতমদা……
প্রধান মন্ত্রী: মমাংদা, ঐহাক্না ওর্গনাইজেসন অসিগীদমক থবক তৌরিঙৈদা, ঐখোয়গী অরুন জেতলীজী অসি ফুদী অমনি। মহাক্না ভারতকী শহর কয়াগী রেস্তোরেন্ত কয়াদা করম্বা চিঞ্জাক্না খ্বাইদগী ফৈ হায়বদু খঙবগী এনসাইক্লোপিদিয়া অমা ওইখি। মরম অদুনা, ঐখোয়না চৎপা মতমদা, ঐখোয়না মহাক্কা লোয়ননা রেস্তোরেন্ত অমদা নুমিদাং অমা চৎমিন্নরম্মি। অদুবু ঙসিদি, করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা ঐঙোন্দা মেনু অমা পীবগা লোয়ননা ঐহাক্না মদুগী মনুংদা করি লৈবগে খনবীয়ু হায়রবদি, ঐহাক্না মদু পাংথোকপা ঙমদে মরমদি করিগুম্বা মতমদা ঐহাক্না পাবিরিবা মমিং অমসুং মদুদা য়াওরিবা চিঞ্জাক অসি চপ মান্নবা অমা ওইরম্মি। ঐহাক্না লৌশিং লৈতে, ঐহাক মদু খঙদে। মরমদি ঐহাক্না অসিগুম্বা তেন্দেন্সী লৈতে। মরম অদুনা, ঐহাক্না মসি য়াম্না খঙবা ঙমদে। মরম অদুনা, ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা অরুন জীদা হায়রম্মি, ভাই অরুন জী, অদোম্না ওর্দর তৌবীয়ু। ঐনা ভেজিতেরিয়ন খক্তমক পাম্মি।
নিখিল কামথ: ঐনা অদোমগী মরুপ খরগা ৱারী শানখি... মরুপশিং নত্রগা চহি 10-20দগী হেন্না অদোমবু খঙনরিবা মীওইশিংগা ৱারী শানখি। অমসুং ঐহাক্না মখোয়দা মীয়ামদা খঙহনদবা অসিগুম্বা ৱাফমশিং ঐঙোন্দা তাক্নবা হায়জখি। ঐনা মখোয়গী মিংশিং পল্লোই। মখোয়না ঐঙোন্দা মুখ্য মন্ত্রীগী শকখঙবগী থৌরম পাংথোক্লিবা মফমগী ফোতো অমা থাগৎখি। সেনিয়র পোলিতিসিয়ন খরদি চিয়ারপর্সনদা লৈরি, অদোম্না মখাদা লৈরি। ঐহাক্না 38 শুবদা ফোতো অদু উবদা অদোম্না গুজরাতকী প্রধান মন্ত্রী নৎত্রগা মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতম অদু খক্তমক ঐহাক্না নীংশিংলি। মদুগী মমাংগী মতমগী ইমেজরি অমত্তা ঐগী পুক্নিংদা লাকখিদে, মরম অদুনা ঐনা ফোতো অদু য়েংবদা, ঐনা অমুক্কা হন্না য়েংখি। করিগুম্বা মফম অদুদগী মফমসিদা হোংলকপা অসিনা তাকপদি কনাগুম্বা অমনা নহাকপু 'নঙ' হায়না কৌবা য়ারোই হায়বসিনি, করিগুম্বা নহাক্না হায়খিবা নহাক্কী ওজাশিংগী মরক্তগী অমা ওইবা য়াই। মসি করম্না থোকপা ঙমগনি? ঐগুম্না...
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না কনাগুম্বা অমত্তনা ঐঙোন্দা ‘নঙ’ কৌবা য়াদে হায়দে।
নিখিল কামথ: কনাগুম্বা অমত্তনা হায়দে অদুবু
প্রধান মন্ত্রী: কনাগুম্বা অমত্তনা হায়দে অদুবু কনাগুম্বা অমত্তনা ঐবু ‘নঙ’ হায়না কৌবা য়াদে হায় হায়বদি চুমলোই।
নিখিল কামথ: চুম্মি! চুম্মি!
প্রধান মন্ত্রী: অদুবু ঐহাক্না মসি হেক হেক তাখিদে মরমদি পুন্সি অসি অসিগুম্না ওইরকখি। অনিশুবদা, পোজিসন হোংলম্বা য়াই, ফিভম হোংলম্বা য়াই, সিস্তেম হোংলম্বা য়াই, মোদী অসি হান্ননা লৈরম্বা মীওই অদু অদুমক ওইরি। মরম অদুনা ঐগী ওইনদি মসি য়াম্না খেন্নদে। অমসুং ঐহাক্না মসি খক্তা হায়জবা নত্তে। মসিদি তশেংবদুনি, মসিনা ঐঙোন্দা করিসু খেন্নবা লৈতে।
নিখিল কামথ: অমসুং সর, করিগুম্বা অদোম্না নীংশিংলবদি, মমাং চহিদা ঐহাক্না অদোমগী মমাংদা ভাইব্রেন্ত গুজরাত্তা ৱা ঙাংখিবা অদু অদোমসু মফম অদুদা লৈখিবনি। ঐনা য়াম্না মওং তানা ঙাংখিদে মদুগী মতুংদা ঐনা ৱা ঙাংবগী কোচ অমা নেক্তুনা চহি অমগী ওইনা ঐনা তমখি, ক্লাসশিংদা চৎখি, অমসুং ঐগী ওজা অমা লৈখি। অদোম্না মসি মতৌ করম্না ফজনা পাংথোকপগে? অদোম্না তিপ খরা পীবিবা য়াগদ্রা? মসি মীপুম খুদিংমক্না তম্বা পাম্বা অমনি।
প্রধান মন্ত্রী: তোঙান তোঙানবা পোৎলম অনি অহুম লৈ। অহানবদা, ঐঙোন্দা অদোম গুজরাতি ওইবরা হায়না তোয়না হংলকই। অদোম্না হিন্দী করম্না ঙাংবগে? মমাংদা, ঐহাক্না সংঘকীদমক থবক তৌরিঙৈদা, মীওই কয়ানা ঐহাক অসি অৱাং ভারতকীনি হায়না খনরম্মি, অদুবু ঐহাক গুজরাত্তা লৈ। মসিগী মরমদি ঐখোয়না রেলৱে স্তেসনদা চা য়োল্লি। অদুনা ঐগী খুঙ্গং মেহসানা, মেহ হায়বসিনা বফেলো হায়বনি! মেহসানা হায়বসিনা বফেলো হায়বনি! মরম অদুনা ঐগী খুঙ্গংদা লৈরিবা বফেলোশিংনা শঙ্গোম পীবা হৌরকপা মতমদা, মখোয়না মসিবু মুম্বাইদা পুরকই অমসুং মুম্বাইদা মখোয়না শঙ্গোম য়োনবগী থবক তৌই। মখোয় খুঙ্গং অদুদা হল্লকখি। মরম অদুনা হায়রিবা ললোন-ইতিক তৌরিবা মীওইশিং অসি উত্তর প্রদেশতগীনি। মরম অদুনা মখোয় লাকপা মতমদা, মখোয়না পোৎ-চৈ পুথোকপা ত্রেনগীদমক ঙাইরম্মি। পোৎ পুবা ত্রেন অদু ফংলবা মতুংদা, মখোয়না মদুদা নাপী থম্মি অমসুং মদুগী মনুংদা ইরোই মরি লেপহন্নবা শেম-শাখি। অসুম্না অসিগুম্বা মীওই 30-40 অসি রেলৱেগী প্লেৎফোর্মদা মতম পুম্নমক্তা লৈরম্মি। ঐহাক্না চা য়োল্লি, ঐহাক্না মখোয়দা চা পীনবা চৎলি, মরম অদুনা ঐহাক্না অঙাং ওইরিঙৈদা মখোয়গা ৱারী শানরম্মি, মখোয়গা ৱারী শানবদা ঐহাক্না হিন্দী তমখি। ইরোইশিং ললোন-ইতিক তৌনবা লাকপা মীওইশিং অসিসু শিন্মীশিংনি, অদুবু নুমিদাংৱাইরমদা মখোয়না ভজন অমসুং কীর্তনশিং শকই। মখোয়না চা ওর্দর তৌরম্মি, ঐখোয়না চা য়োলম্মি, অমসুং ঐহাক্না হিন্দী ঙাংবা তম্বসু তমখি।
নিখিল কামথ: মসি য়াম্না খেন্নৈ সর! অদোম্না গুজরাত্তা চাউখৎলবগুম্না। ঙসিদি নহাক দিল্লীদা লৈরে। অদোমগী ওইনা হায়রিবা শহর অনি অসিদা হিংবা অসি য়াম্না খেন্নব্রা?
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়না শহর অমদা লৈব্রা, ইনাও? ঐখোয়না ঐখোয়গী য়ুমগী কাচিন অমদা লৈ। ঐখোয়না য়ুমদগী ওফিস, ওফিসদগী য়ুম, অমসুং মপানগী মালেমদগী থাপতোকই। লৈঙাক্কী পথাপ অসি অসিগুম্না লৈরকপা মতমদা, শহর অমগা অতোপ্পা শহর অমগা খেন্নবা থম্বা হায়বসি য়াম্না অরুবা ওইরকই।
নিখিল কামথ: মসি ঐগী অরোইবা ৱাহংনি সর, ঐহাক্না অদোমদা ৱাহং খরা হংখ্রে…
প্রধান মন্ত্রী: অদুবু অদোমগী অনিশুবা ৱাহং অসি ওরেতরীগী মরমদা ওইখি. . .
নিখিল কামথ: চুম্মি ঐহাক্না তম্বা পাম্বা অদুনি!
প্রধান মন্ত্রী: ঐনা খল্লি মদুদি, করিগুম্বা লান অমা থোক্লবদি নত্ত্রগা করিগুম্বা অমা থোক্লবদি, করিগুম্বা অমা থোক্লবদি অমসুং মদুদা মপুং ফানা লাইরিক হৈতবা মীওই মরি লৈরবদি, নুপী অমা, অহল ওইরবা মীওই অমা লৈরম্বা য়াই অমসুং নহাক্না মাইক অমগা লোয়ননা লেপ্লম্বা য়াই, মখোয়না থুনা হায়নবা হৌরকই, মসি থোকখি, মসি থোকখি, মৈ অদু অসুম্না থোরকখি, মসি থোকখি... নহাক্না ফজবা ৱাহৈশিং, ফজবা এক্সপ্রেসনশিং, ফজবা নেরেসনশিং অসি উবা ফংই, করিগীনো? মসি ইশাগী ওইবা এক্সপরিয়েন্সনি। করিগুম্বা অমা অদোমগী মনুংদগী থোক্লকপা মতমদা। দেলিভরীগী স্তাইল অসি করিনো, দাইলোগ অদু করম্না পাংথোক্কদগে, মসি মরু ওইদে। অদোম্না হায়রিবসিদা এক্সপরিয়েন্সকী শক্তি লৈব্রা নৎত্রগা লৈতে? অদোম্না অদোম ইশামকপু হায়জবা নৎত্রগা হায়জদবা অসিদা খুদোংচাবা লৈব্রা?
নিখিল কামথ: অদোম্না নুংঙাইতবা ৱাফম অমা হায়রকপা মতমদা অদোমগী মনুংদগী ৱাখল অসি লাকপা য়াওব্রা? অদোম্না মদুদা নুংঙাইতবা ফাওবরা?
প্রধান মন্ত্রী: হোয়! মীওই কয়ানা ঐগী মরমদা নুংঙাইতবা পোকই হায়বা অদোম্না উবা ফংলমগনি, অদুবু অয়াম্বনা ঐনা লাইরবশিংগী মরমদা ৱারী শারবদি, ঐহাকপু ইশানা রেস্ত্রেন্ত তৌজৈ, ঐহাক ইমোস্নেল ওইরকই। ঐহাকপু পাউচেশিংনা য়াম্না থিনা চৈরি, অদুবু ঐহাক ইশামকপু থিংবা ঙমদে। ঐহাক্না সোসিএল লাইফতা অসিগুম্বা ফিভমশিং অসি উবা মতমদা, ঐহাক্না মখোয়শিং অসিবু নীংশিংলকপা মতমদা, মদুগী ৱাখল্লোন অসি ঐহাক্কী ৱাখলদা মহৌশানা লাকই।
নিখিল কামথ: অমসুং সর, করিগুম্বা নহাক্না নহাক্কী পুন্সিদা কয়া অমা তম্লবসু, নহাক্কী এক্সপরিয়েন্স য়াম্না লৈরবদু, করিগুম্বা মসিগী লৌশিং অসিগা লোয়ননা নহাক্কী চহি 20 শুরবা ভর্জনদা করিগুম্বা অমাহায়বা ঙম্লবদি, নহাক্না করি হায়গনি?
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না নহারোলশিংদা ৱা ঙাংনবা ইশাগী মতিকচাবা মতিক লৈতে হায়না খল্লি অমসুং ৱা ঙাংবগী হক লৈতে, অদুবু ঐহাক্না হায়গনি মদুদি ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক্কী নহারোলশিংদা থাজবা য়াম্না লৈ। খুঙ্গংগী নুপা অমা, ঐনা থবক অমা তৌরোই, ঐনা স্তার্তঅপ অমা তৌরগনি! স্তার্ত-অপ অহুম মায়থিগনি, ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি ঐহাক্না অহানবা স্তার্ত-অপ কনফরেন্স পাংথোকখি। মতম অদুদা স্তার্ত-অপ হায়বা ৱাহৈ অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা অনৌবা অমা ওইখি। অদুবু মসিগী শক্তি অসি করিনো হায়বদু ঐহাক্না খঙই, মরম অদুনা ঐহাক্না স্তার্ত-অপ খর হৌখ্রবা ইচানুপী অমদা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং অদু তাক্নবা হায়জখি, মদুদগী ইচানুপী অমনা থোরকখি, মহাক্না হায়খি ঐহাক্না ঐহাক্কী এক্সপরিয়েন্সশিং অদু তাকপীগনি। মহাক্না কলকাতাদগী বঙ্গালীনি হায়খি। মহাক্না স্তার্তঅপ অমা হৌদোকখি, মতুংদা মহাক্না মহাক্কী মমানা উনবা চৎখি অমসুং মহাক্না মহাক্কী থবক থাদোক্লে হায়না হায়খি। অদুদি নহাক্না করি তৌগনি? অদুনা মহাক্না ঐহাক্না স্তার্তঅপ অমা হৌদোক্লে হায়খি। মসি খুদোংথিবা অমনি! মহাক্না মসি য়াম্না থোইদোক হেন্দোকপা মওংদা উৎখি। মতম অমদা স্তার্ত-অপ পুম্নমক্না খুদোংথীবা ওইরম্মি! ঙসিদি, স্তার্ত-অপশিংনা মমিং অমা, থাজবা অমা ফংলে অমসুং মরম অসিনা ঐহাক্না থাজৈ মদুদি করিগুম্বা অপীকপা খুঙ্গংদা অশোয়বা অমা লৈরবসু, মীয়াম্না মহাকপু ৱাখল্লোন অমা ওইনা লৌগনি, মহাক অসি হৈ-শিংলবা অঙাং অমনি অমসুং করিগুম্বা অমা তৌরি হায়গনি।
নিখিল কামথ: অমসুং সর, ঐহাক্না অদোমদা ৱাহং অমা হংজগে মদুদি পি.এম. ওইনা অদোমগী অনিশুবা তর্ম অসি অহানবা তর্মদগী মতৌ করম্না খেন্নবা লৈবগে অমসুং অদোমগী অহুমশুবা তর্ম অসি অনিশুবা তর্মদগী খেন্নবা লৈবগে?
প্রধান মন্ত্রী: অহানবা তর্মদা, মীয়াম্না ঐবু খঙনবা হোৎনখি অমসুং ঐহাক্না দিল্লীবু খঙনবা হোৎনখি। অহানবা অমসুং অনিশুবা তর্মদা, ঐহাক্না মমাংদা ঐখোয়না মফম অসিদা লৈরম্মি, হৌজিক ঐখোয়না মফম অসিদা চৎকনি হায়না মমাংগী মতমগী মতাংদা খন্নরম্মি। মমাংদা অসিগুম্বা কয়া থোক্লম্মি, হৌজিক ঐখোয়না মসিগুম্বা কয়া তৌরগনি। অহুমশুবা তর্মদা, ঐহাক্কী ৱাখল্লোনগী স্কোপ অসি হোংখ্রে। ঐগী থৌনা অসি হেন্না কনখৎলে। ঐগী মঙলানশিং অসি পাকথোক চাউথোক্লে। ঐগী অপাম্বশিং অসি হেনগৎলক্লি। ঐহাক্না হায়নিংলিবা অসি 2047 ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমা ঐহাক্না পাম্মি হায়বসিনি। মসিগী ৱাহন্থোক্তি ৱা ঙাংবদা নত্তে, অদুবু খুদোংচাদবশিংদগী মপুং ফানা মুত্থৎপা হায়বসিনি। তোইলেৎ অসি চাদা 100 ওইগদবনি, ইলেক্ত্রিসিতী অসি চাদা 100 ওইগদবনি, তেপকী ঈশিং অসি চাদা 100 ওইগদবনি। মীচম প্রজা অমনা মহাক্কী লৈঙাক্কী মফমদা করিগুম্বা খরা হঙবা ঙমদ্রা? মসি ব্রিতিশকী কাঙলোন ওইব্রা? মহাক্কী হক লৈ! 100% দেলিভরী ওইগদবনি, 100% বেনিফিসরী ওইগদবনি, 100% বেনিফিসরি ওইগদবনি। খেন্নবা অমত্তা লৈরোই অমসুং মসিদি অশেংবা সোসিএল জস্তিসনি, মসিদি অশেংবা সোসিএলিজমনি। মরম অদুনা ঐহাক্না হায়রিবা ৱাফমশিং অসিদা মিৎয়েং থম্লি অমসুং মসিগী থৌনা অসি ভারতনা পামজবা অদুনি। ঐহাক্কীদমক্তা এ.আই. হায়বসিনা ভারতনা পামজবা অদুনি। অমসুং মরম অসিনা হৌজিক ঐহাক্না খল্লি মদুদি ঐহাক্না 2047তা মফম অসিদা লৈরবদি, ঐহাক্না 2025দা মফম অসিদা লাক্লবদি কয়া য়াম্না লৈগনি? মমাংদদি ঐহাক্না হান্নদগী কয়া য়াম্না খুমাং চাউশিল্লক্লে হায়না খল্লম্মী। হৌজিক ঐহাক্না মফম অসিদা লৈরে হায়না খল্লসি, হয়েং ফাওবদা ঐহাক কদায়দা য়ৌরক্কনি? মরম অদুনা হৌজিক ঐহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অসি 2047 খক্তদা চৎলি। মরম অদুনা ঐগী অহুমশুবা তর্ম অসি তর্ম অনিদগী মশীং য়াম্লবা খেন্নৈ, মসি মপুং ফানা হোংদোকপা অমনি অমসুং মসিদা য়াম্না চাউবা মঙলান অমা লৈ।
নিখিল কামথ: অমসুং সর অদোমগী মথক্তা করি থৌরাং লৈবগে? নহা ওইরিবা মীওইশিংদা অদোম্না থাজবা থম্লি মদুদি অদোম্না মখোয়বু ঙসিগীদমক নত্তনা চহি 20গী মতুংদা, চহি 30গী মতুংদা...
প্রধান মন্ত্রী: ঐনা মসিদা য়াম্না মতিক লৈবা মীওই কয়া অমা উবা ফংই। ঐহাক্না গুজরাত্তা লৈরিঙৈদা, ঐহাক্না হায়রম্মি মদুদি ঐহাক্না সরকার পাইরবসু, লাক্কদৌরিবা চহি 20গীদমক ঐহাক্না মীয়াম্বু শেমগৎপা পাম্মি অমসুং ঐহাক্না মসি তৌরি অমসুং ঐহাক্কী মাইপাকপা অসি ঐহাক্কী তীমবু থবকশিং অসি করম্না পাংথোকপা ঙম্বগে হায়বদুদা য়ুম্ফম ওই, মসি ঐহাক্কী ক্রাইতেরিয়ানি।
নিখিল কামথ: অমসুং সর, ঐহাক্কী অরোইবা ৱাহংদি, রাজনিতীগী মীওই অমা ওইনবগীদমক চঙদবা য়াদবা মশিং অসি য়াম্না ৱাংদে। চহি 25গী মথক্তা ওইগদবনি, চহি অনিদগী হেনবা চৈরাক ফংদ্রিবা ওইগদবনি, ভোতর আই.দি. ওইগদবনি, হায়রিবা অসি য়াম্না পীকপা মথৌ তাবশিংনি। অসুম্না, ঐহাক্না সরদা হায়জনীংবদি হায়রিবা শাংলবা খন্ন-নৈনবগী মতুংদা অসিগুম্বা নহা 10,000দি মফম অমহেক্তদগী লাক্কদবনি, মখোয়না রাজনিতীদা য়াওগদবনি, মখোয়দা অদোম্না মতেং পাংগনি হায়বা ঐহাক্না খঙই।
প্রধান মন্ত্রী: য়েংঙু নহাক্না হঙলিবা অসি কেন্দিদেৎ অমা ওইনবগী ক্বালিফিকেসনশিং অদুগী মতাংদনি।
নিখিল কামথ: হোয় চুম্মি!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না পোলিতিসিয়ন অমা ওইনবা হঙবা নত্তে।
নিখিল কামথ: চুম্মি সর!
প্রধান মন্ত্রী: পোলিতিসিয়ন অমা ওইনবগীদমক, নহাক্না ক্বালিফিকেসন কয়া অমা মথৌ তাই। মতম খুদিংদা মী লিশিং কয়া অমনা অদোমবু য়েংলি। করিগুম্বা নহাক্কী ৱাহৈ অমত্তা শোয়খিবা তারবদি, নহাক্কী চহি 10গী তপস্যা অদু মাংখিগনি। অদোম্না চয়োলগী পুং 24 চুপ্পা ৱাখল লৈনা লৈগদবনি। নহাক্না মসিগা লোয়ননা হিংগদবনি, নহাক্না থাজদবা মগুন অমা মথৌ তাই অমসুং মসি ক্বালিফিকেসননি অমসুং মসি য়ুনিভর্সিতীগী সর্টির্তিফিকেৎতগী লাকপা নত্তে।
নিখিল কামথ: অদোম্না মসিগী শো অসি য়েংবা নহা ওইরিবা মীওই পুম্নমক্তা, অদোম্না মখোয়গীদমক পাউজেল অমা লৈরবদি, অদোম্না হায়জনীংবদি করি লৈবগে?
প্রধান মন্ত্রী: অহানবদা, ঐহাক্না ইমাশিং, ইচিল-ইনাওশিং অমসুং নহা ওইরিবা ইচিন-ইনাওশিংদা হায়জনীংবদি ঙসিদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা, রাজ্য খুদিংমক্তা, নুপীশিংগীদমক চাদা 50গী রিজার্বেসন লৈরি। পঞ্চায়ত, গ্রাম প্রধান, নগর পালিকা, মহানগর পালিকাদা, মখোয়না অশেংবা লুচিংবা অমা ওইনবা হোৎনগদবনি, মখোয়না নুপীশিং মথৌ তাবা মরম্না ঐহাক লুচিংবা অমা ওইরে হায়না খল্লোইদবনি অমসুং ঐহাকসু... নুপাশিংনসু লুচিংবা মথৌ তাই, অদুনা অদোম্না মসি তৌগদবনি। ইমাশিং অমসুং ঐহাক্কী নহা ওইরিবা ইচানুপীশিং অসিনা লুচিংবগী মগুনগা লোয়ননা লেপকদবনি। ঐহাক্না মসি হায়রিবসি মরমদি য়াম্না থুনা লাক্কদৌরিবা তুংলমচৎতা এম.এল.এ. অমসুং এম.পি.গী কেতেগোরীদসু 30% রিজার্বেসন লাক্কনি। মতম অদুদা, ঐখোয়না অসিগুম্বা মখলগী কাংলুপ অসি য়াম্না মথৌ তারগনি, মরম অদুনা চহি অনিদগী মরি ফাওবগী মতম লৈরি। ঐনা মখোয়বু লমদম অসিদা লাক্নবা অমসুং মখোয় মশাবু য়ারিবমখৈ মতিক চানা তৌবা ঙম্বগীদমক হোৎননবা হায়জরি। মসি মতমনি, মসি অদোমগী মতমনি, মসি খঙবীয়ু।
অনিশুবদা, ঐহাক্না লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা হায়জনীংবদি রাজনিতীবু ফত্তবনি হায়না লৌরোইদবনি অমসুং মীখল অসি রাজনিতীনি, মরম অদুনা ইকাই খুম্ননা ভোৎ থাদবা হায়বসি চুম্মি। রাজনিতীগী লমদা, মীয়ামগী পুন্সিদা করিগুম্বা মওং অমদা লাকপা অমসুং ঙসিদি লৈবাক অসিনা ক্রিএতিবিতীগী মপোক্তগী হৌরকপা লুচিংবা অমা মথৌ তাই। খোঙজং অমগী মপান্দা পোকপা রাজনিতী তৌরিবশিং অসি তোঙানবা মখলগী মোদেল অমা ওইরকই। নীংতম লান্মীশিংদসু মওং-মতৌ কয়া অমা লৈরম্মি, মরম অদুনা তোঙানবা মখলগী খুদোংচাবা কয়া অমা ফংখি। হৌজিক লৈবাক অসিদা ৱাখল খনবা, অনৌবা অমা তৌনবা, মশানা শেম-শাবা, নুংঙাইবা অমসুং অৱাবা খঙবা, লম্বী পুথোকপা, অতোপ্পবু হন্থহন্দবা, লৈবাক অসিগীদমক লম্বী পুথোকপা মীওই কয়া অমা মথৌ তাই। ঐনা মখোয় অদু ঙসি লৈতে হায়দে। অনৌবা মীওইশিং মথৌ তাই অমসুং ঙসি চহি 20-25 শুরবা মীওই অমনা মাংলোমদা চংশিল্লবদি, 2047 ফাওবদা মহাক্না চহি 40-50 শুরগনি, হায়বদি মহাক্না লৈবাক অসিবু লুচিংবা ঙম্বা মফমদা লৈগনি। অনিশুবদা, ঐহাক্না লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা মাংলোমদা চংশিনবা হায়রকপা মতমদা, মীওই খরনা ঐহাক্না বি.জে.পি. ঐহাক্না লৈবাক অসিগী রাজনিতীগী মরমদা ঙাংলি, ঐহাক্না কনাগুম্বা অমবুসু ভারত জনতা পার্তীদা য়াওনবা নৎত্রগা অখন্নবা পার্তী অমদা চৎনবা নৎত্রগা অখন্নবা পার্তী অমদা চৎতনবা হায়দে। ঐহাক্না পাম্মি মদুদি পার্তী পুম্নমক্তা অনৌবা ফ্লো অমা লৈগদবনি, পার্তী পুম্নমক্তা মসি লাক্কদবনি। মসি বিজেপিদা তশেংনা লাক্কদবনি অদুবু মসি পার্তী পুম্নমক্তা লাক্কদবনি মরম অদুনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা অনৌবা অমা হৌনবা মাংলোমদা চংশিনগদবনি।
নিখিল কামথ: মফম অসিদা লাকপীবগীদমক মোদীজীবু হন্না-হন্না থাগৎচরি. . .
প্রধান মন্ত্রী: মসি ঐহাক্কী অহানবা পোদকাস্তনি য়াম্না নুংঙাইখ্রে।
নিখিল কামথ: অদোম্না মতম য়াম্না কাইথোকপীরে, হন্না-হন্না থাগৎচরি!
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগীদমক, অদোমগী ভাবোকশিংগীদমক মসি করম তৌরমগনি ঐহাক খঙদে!
নিখিল কামথ: অদোম্না য়াম্না নীংথিনা ঙাংবীখ্রে অমসুং ঐখোয়গা লোয়ননা মতম কাইথোকপীবগীদমক থাগৎচরি।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী তীমসু ৱারমলগনি! চেকশিল্লু ৱাদরসে য়াম্না ইংই।
নিখিল কামথ: হোয়

Prime Minister's Office
English rendering of PM's conversation with entrepreneur, Nikhil Kamath
10 JAN 2025 9:37PM by PIB Delhi
PM – How many podcast posts have you done so far?
Nikhil Kamath - 25 sir.
Prime Ministers – 25
Nikhil Kamath – Yes, but we do it only once a month!
PM- Okay.
Nikhil Kamath – I do a podcast one day every month and nothing for the rest of the month.
Prime Minister – Look, whoever has to do it with whom, give him/her one month's time and make him/her comfortable.
Nikhil Kamath - Correct Sir, most of the podcasts that we have done are in depth ... is about entrepreneurship. Our audience is completely that category of 15-40, who want to start entrepreneurship for the first time, so we do an episode on Artificial Intelligence, an episode on Meta, we do very specific topics about pharmaceutical things and we have just started one more thing called People, in which we have talked to some people like Bill Gates, but again very specific to the industry they belong to.
Prime Minister – Firstly, this is my first time in podcast and hence this world is completely new for me too.
Nikhil Kamath – So sir please forgive me if my Hindi is not very good, I am a South Indian, I grew up mostly in Bangalore and my mother’s city is Mysore so most of the people there speak Kannada and my father was from near Mangaluru, I learned Hindi in school, but not very good in terms of fluency, and people say that most of the communication is non verbal, which people understand by looking at each other! So I think we should be fine.
Prime Minister – Look, I am also not a Hindi speaker, it will be like this for both of us.
Nikhil Kamath – And this podcast of ours is not a traditional interview. I am not a journalist. We mostly talk to people who are trying to do entrepreneurship for the first time. So we tell them what is required to become an entrepreneur in the industry, where will they get funding for the first time, where will they get online material to learn. So we are coming from that zone and along the way today we will try to draw parallel between politics and entrepreneurship. Because I feel that there are many such similarities between these two, which no one has talked about till date. So we will take that direction and move forward. So if you want to ask some questions yourself in this podcast, I do not have any good answers. But you can ask. The first thing I would like to talk about in this podcast is the first part of your life. Pre PM, pre CM, where were you born, what did you do in the first 10 years. If you can throw some light on the first era of your life.
Prime Minister – Well, everyone knows that I was born in Gujarat, in Mehsana district of North Gujarat. Vadnagar is a small town there. When we were small, the population was probably only 15000, I remember this roughly. I am from that place. But then, just like everyone has their own village, my village was also one such village. My village was a kind of Gaekwad State. So Gaekwad State had a specialty. Every village was very keen on education. There used to be a pond, a post office, a library, four or five such things, that is, if it is a village of Gaekwad State, then this would definitely be there, this was their arrangement, so I studied in the primary school of Gaekwad State, so I stayed there in my childhood. There was a pond so I learned to swim there. I used to wash the clothes of everyone in my family, so due to this I used to get permission to go to the pond. Later there was a Bhagwat Acharya Narayan Acharya High School, BNA School. That too was charitable in a way, it was not like the state of education today. So I did my schooling there. At that time it was not 10+2, it was 11th grade. I had read somewhere that the Chinese philosopher Xuanzang had lived in my village, so a film was to be made on him, so at that time I had written a letter to the embassy or someone there that brother I have read somewhere that you are making a film on Xuanzang, so he lived in my village and I tried to mention him somewhere by doing this. That was many years ago.
Before that, I had a very passionate brother Dave in my village. He was a Congress leader, had a little socialist ideology too, and was originally from Saurashtra and had settled in my village. He used to tell us school children that wherever you go, if you find any stone on which something is written or engraved, then collect that stone and put it in this corner of the school. Gradually, it became a big pile, then I understood that his intention was that this is a very ancient village, every stone here has some story or the other. Collect it, whenever someone comes, he will do it. Maybe it was an imagination. So my attention also went towards that. When I became the Prime Minister in 2014, naturally the world leaders make courtesy calls, so Chinese President Xi, I got a call from him, best wishes, etc. etc., then he himself said that I want to come to India. I said you are most welcome, you must definitely come, then he said but I want to go to Gujarat. I said that is even better. So he said that I want to go to your village Vadnagar. I said what's the matter, you have made the program till your place. He said do you know why, I didn't know, then he said that there is a special bond between you and me. I asked what, Xuanzang who was a Chinese philosopher lived in your village for the longest time, but when he came back to China, he stayed in my village. So he said that there is this connection between both of us.
Nikhil Kamath – And if you remember more things about your childhood, when you were young, were you a good student, what were your interests at that time.
Prime Minister – I was a very ordinary student, nobody would notice me in any way, but I had a teacher named Veljibhai Chaudhary, he used to care a lot about me, so one day he went to meet my father. He was telling my father that he has so much talent, but he does not concentrate, he keeps doing different things, he said that he grasps everything so quickly but then gets lost in his own world, so Veljibhai had a lot of expectations from me, so my teachers loved me a lot, but I had to study more, if there was an element of competition in it, then I used to run away from it. I was not interested in it, just pass the exam, get out, it was like that, but I used to do a lot of other activities. If there was anything new, it was my nature to grasp it immediately.
Nikhil Kamath – Sir, do you have any childhood friends with whom you still remain in touch?
Prime Minister – It is like my case is a little strange, I left home at a very young age, leaving home means I left everything, I was not in touch with anyone, so there was a huge gap, so I had no contact, I did not have any dealings with anyone and my life was also that of an unknown wandering person, so who would ask about me. So my life was not like this, but when I became the CM, some desires arose in my mind. One desire that arose was that I will call all my old friends from class to the CM House. My psychology behind it was that I did not want any of my people to feel that I have become someone great. I am the same person who left the village years ago, I have not changed, I wanted to live that moment and the way to live it was to sit with those friends. But I could not recognize him even by his face because there was a huge gap between us. His hair had turned grey, the children had grown up. But I called everyone. Probably 30-35 people had gathered and we had a big dinner, chatted, refreshed old childhood memories. But I did not enjoy it much. I did not enjoy it because I was looking for a friend, but he saw me as the Chief Minister. So that gap was not bridged and probably there was no one left in my life to call me 'tu'. Such was the situation. Everyone is still in touch but they look at me with great respect. One of them was my teacher Ras Bihari Manihar. He passed away some time ago and he was around 93-94. He would always write letters to me and he would write 'tu' in them. The rest, when I became the CM, my only wish was to call my school friends.
The second wish of mine, which might be strange for the people of India, was that I wanted to honour all my teachers publicly. So, I searched for all those who taught me since my childhood and who were my teachers till schooling, and after becoming the CM, I honoured them publicly. Our Governor, Sharmaji, also came to that programme and all the eminent people of Gujarat were present in that programme and I had a message in my mind that whatever I am, they have contributed in some way or the other in making me. Some of them must have been my teachers from Bal Mandir, the oldest teacher was 93 years old, I had called about 30-32 teachers and I honoured them all publicly and those were very good moments of my life. Then one day I did it in my life was to invite my extended family, my brothers, their children, sisters, their children, whoever my family members were, because I didn't even recognise them because I had left them. But one day I called everyone to my CM House. I introduced all the family members, whose son is this, who is married where, because I had no relations with them. This is the third thing I did. Fourthly, when I was in the Sangh. So in the beginning, in the families where I used to get food, I used to go to eat food, there were many families who fed me, because throughout my life I did not have my own food arrangement, I used to eat like this. So I invited all of them, so if you ask me if I did some things on my own will, it has been 25 years for me, then I did these four things. I invited my school friends, I invited those at whose house I used to eat food, I invited people from my own family, and I invited my teachers.
Nikhil Kamath - You might not remember that a few years back you had come to Bangalore and were meeting people from your startup and of your last meeting the night you met us and they told us that you have 15 minutes along with them but you sat for an hour, and if you remember even then I was only asking you questions! I think it is easier to ask questions than give answers. And I was also telling you something that what is happening is probably not good, or that is happening is probably not good and you were listening. If you have to think that there is some category of people and some age of people in society with whom your connection is very strong, if you could define an age group then which would that be.
Prime Minister – So, it was said to me by and large that if you want to find Narendra Bhai, where will you look for him? He would be standing amidst 15-20 youngsters laughing and laughing. So that was also my image, so probably today I do not feel distance from any area or any age group. As much as the word connect is concerned, maybe I may not have the perfect answer, but I do not feel distance.
Nikhil Kamath – Like you were saying that you don’t like competition, people like Jiddu Krishnamurthy, a lot of very evolved thinkers, say that competition is not good. Somebody coming from that school of thought into politics where there is a lot of competition, how can they bring that same ideology into politics.
Prime Minister – See, if there is no competition in childhood, it will be laziness. There will be no big philosophy or anything. I will behave in the same irresponsible way as children do. I don’t believe that any philosophy guided me. I think that it is okay, I will get more marks, I will get more marks, why should I worry more about myself. Secondly, I was like a monkey trader, I used to do whatever came to hand at the time, so if there is any such competition, I will enter it, if there is a drama competition, I will enter it. That is, I used to do these things naturally and I had a teacher named Mr. Parmar at my place, means that he was a PT teacher, perhaps the physical training teacher. So there was a small arena in a mansion at my place, so I got so inspired by him that I used to go there regularly, I used to learn Mallakhamb at that time. I used to learn wrestling. Wrestling and Mallakhamb, which is a huge wooden pillar, especially in Maharashtra, is an excellent exercise for building a strong body. It is a kind of yoga on a pillar, so I used to go to them at 5:00 in the morning and they used to help me a bit. But I did not become a player, okay, I did it for some time and then left, it was like that.
Nikhil Kamath – Are there any such things which can be considered as talent for a politician in politics. Like in entrepreneurship, when someone is starting a company, three or four talents are inherently required for it like someone who is good at marketing, someone who is good at sales, someone who is good at technology and develops products. If a youth today wants to become a politician, then is there any such talent in him which you can test and this is what he should have.
Prime Minister – These are two different things, becoming a politician is one part and being successful in politics is another thing, so in two different ways. So one is to enter politics, the other is to be successful, I believe that for that you need dedication, commitment, you should be a partner of the people in their joys and sorrows, you should actually be a good team player. If you say that I am a great warrior and I will control everyone, everyone will obey me, then it is possible that his politics will work, he may win the election but there is no guarantee that he will become a successful politician. And look, in the country, I sometimes think, it is possible that what I think can also create controversy, when the freedom movement started, people from all sections of the society joined it, but not everyone came into politics, some people later dedicated their lives to education, some dedicated to Khadi, some dedicated to adult education, some got involved in such creative works for the welfare of the tribals. But the freedom movement was a movement inspired by patriotism, everyone had a passion that I will do whatever I can to free India. After independence, a lot of them came into politics and initially, after politics, all the stalwart leaders in our country were leaders who emerged from the freedom struggle. So their thinking, their maturity, its form is different, completely different, whatever we hear about their behavior, there is a very deep sense of dedication towards the society and hence my opinion is that good people should keep coming into politics and they should come with a mission, not with ambition. If you have come with a mission, then you will get a place somewhere, mission should be above ambition, then you will have the capability.
Now, when you look at the definition of a leader of today's era, Mahatma Gandhi does not fit in it. Personality wise, he was thin and had almost no oratory skills, so if we look at it from that perspective, he could not have become a leader. So what was the reason? His deeds used to speak and this power made the whole country stand behind this person and that is why nowadays, the form of a politician is seen in the big professional category, he should be able to give flowery speeches, this works for a few days, people get applause, but ultimately it is deeds who does the work. Secondly, my opinion is that communication is more important than speech and oratory. How do you communicate? You see Mahatma Gandhi used to hold a stick in his hand which was taller than himself, but he used to advocate non-violence, it was a big contrast, but he used to communicate. Mahatma Gandhi never wore a cap but the whole world wore Gandhi cap. He had the power of communication. Mahatma Gandhi had a political field, he was a politician but not a ruler. He did not contest elections, he was not in power but the place that was built after his death was named Raj Ghat.
Nikhil Kamath – And Sir, what you have just said, the point of today's entire conversation for us is that we want to tell young people to think about politics as entrepreneurship and what I am hoping is at the end of this. 10,000 smart young Indians get motivated by your life, get inspired to try and be a politician in India.
Prime Minister – I had said from the Red Fort that the country needs one lakh such youth who come into politics and I believe that if the aim is to take, get and become, then its lifespan is not very long. The first training that an entrepreneur gets is to grow, here the first training is to devote oneself, to give whatever one has, how can I make my company or my profession number one, here it is Nation First, this is a huge difference and the society also accepts only those people who think Nation First and this political life is not easy, those who believe that it is not so, it is in the fate of some people, they do not have to do anything, they keep getting it, but it is possible that there are some reasons, I do not want to go into that, but I know that we had a worker named Ashok Bhatt, he used to live in a small house till the end of his life, he was a minister many times, he did not have his own car etc. and earlier there were no mobile phones, there were landlines. You call him at 3:00 in the night, he would pick up the phone after half a ring and you would tell him that brother, look, at that time I was not in politics but there were a lot of accidents on the Ahmedabad Rajkot highway, there is a place called Bagodra, so two days a week I used to get calls saying brother a big accident has happened here, so I used to call Ashok Bhatt and he would say okay, he would leave after a while, he himself did not have a vehicle or anything, he would catch a lift, he would catch lift in a truck, he lived his entire life like this.
Nikhil Kamath – Are you also saying that no youth should think that he wants to become a politician, but he should come with the thought that what will he do after becoming a politician.
Prime Minister – It is like that most of the people do not want to become politicians, they say I want to become MLA, I want to become corporator, I want to become MP, that is a different category. It is not necessary to contest elections to enter politics, it is a process of democracy, if you get a chance, contest, the work is to win the hearts of the common people, elections are won later and to win the hearts of the common people, one has to live life among them, one has to connect life with them and such people are there even today in the country.
Nikhil Kamath – If you talk about today's politicians who are young, do you see that there is a lot of potential in anybody?
Prime Minister - There are a lot of people, a lot of people and they put in all their effort, work hard day and night, work in mission mode.
Nikhil Kamath – One man in your mind.
Prime Minister - If I say the names, it will cause injustice to many, so it is my responsibility that I do not do injustice to anyone, see, there are many names in front of me, many faces, I know the details of many people.
Nikhil Kamath – When you were saying earlier about being with people, feeling for them, that empathy, sympathy, were there any such things in your childhood which made you like that.
Prime Minister- Meaning.
Nikhil Kamath – I mean like you were saying that when you want to become a politician then it's not about you, you are secondary, the people for whom you are a politician become your first priority. There was something in your childhood like this?
Prime Minister - It is true that I have not made my life, circumstances have made it. I do not want to go into the depth of the life I have lived since childhood, because my childhood has been different. But that life teaches me a lot, and perhaps that was my biggest university in a way. Trouble is a university for me which teaches me, and it is possible that I have learnt to love trouble, which has taught me a lot. I come from a state where I have seen mothers and sisters carrying pots on their heads and walking two to three kilometres to fetch water. Then I feel that after 75 years of independence, can I provide water, so this activity of mine is born out of those feelings. There must have been schemes before as well, I do not claim schemes, people must have seen dreams before as well, but I sacrifice myself for those dreams. No matter whose dream it is, but if that dream is right, then it is my job to sacrifice myself so that something comes out for the country. When I became the Chief Minister, I had given a speech and I had spontaneously said that I will not leave any stone unturned in working hard, secondly I will not do anything for myself, and thirdly I am a human being, I can make mistakes but I will not do wrong with bad intentions and I have made these the mantras of my life. Mistakes will happen, I will also make mistakes, I am also a human being, I am not a god. If you are a human being, then mistakes happen, I will not do wrong with bad intentions, this has always been my belief.
Nikhil Kamath – Do you think that your belief system which is inside you, what is most important to you, those beliefs which you thought 20 years ago, if that changes today, is it a good thing or a bad thing.
Prime Minister- Like what?
Nikhil Kamath - For example, imagine that today I am 38 years old, when I was probably 20 years old, I used to think that capitalism is the right way of the world and now that I have turned 38, maybe I want to change my mind upon, change my mind about it what people hold you to what you said 20 years ago but I feel like it is just evolution and this is transition with more data, what people used to think earlier changes in their minds, I still believe in capitalism, I am giving this example just like that, but did you have any such beliefs which you believed in 10 or 20 years ago and you do not believe in that today.
Prime Minister- There are two things, one is there are some people who keep on changing the color like a passing vehicle, I am not that person. I have grown up with one thought and if my ideology has to be expressed in very few words then it is Nation First. If my tagline is Nation First, then whatever fits in it, then that does not bind me in the shackles of ideology, does not bind me in the shackles of traditions, if it is necessary to take me forward then I do it. If I have to leave old things then I am ready to leave them, I am ready to accept new things, but the yardstick is Nation First. My scale is one, I do not change the scale.
Nikhil Kamath – If I take it a little further, is it the ideology of the politician due to which he gets followers, is it the ideology of the society which the politician copies and due to which he gets followers.
Prime Minister - Idealism is more important than ideology. I am not saying that politics can exist without ideology, but idealism is very much needed. For example, what was the ideology before independence, there was a movement for freedom. Freedom was the only ideology, Gandhiji's path was different, ideology was freedom. Savarkar's path was different.
Nikhil Kamath - People say that to become a politician one needs thick skin. How does one develop this? People will troll, say bad things about you in public , make up stories about you. This is a new experience for a normal person. How can one learn this?
Prime Minister- Politics needs sensitive people. We need people who feel happy if something good happens to someone. The second issue is allegations and counter-allegations. In a democracy, you should accept that there will be allegations against you, there will be many kinds of allegations, but if you are right, you have not done anything wrong, then you will never face any problem.
Nikhil Kamath - And Sir, you have been a CM in pre-social media politics and you are a PM in post-social media politics. During this time, you have seen how politics has changed, both the earlier times and today's time when social media was not that important and today when it has become very important. If you can give some advice about this to a youth who wants to become a politician, how to use it.
Prime Minister- So sometimes people ask me, when I meet small children, they ask me this question, I also like chatting with them, sometimes children of 8th-9th grade come to meet me, they say Sir, sometimes a child asks me how do you feel when you see yourself on TV, some children come and ask me that you get abused so much day and night, how do you feel, then I tell them a joke, I say that I am an Ahmedabadi and our Ahmedabadi people have a distinct identity, they have many popular jokes. I said an Ahmedabadi was going on a scooter and he collided with someone, the person in front got angry and an argument started, he started abusing.This Ahmedabadi kept standing with his scooter, other person kept abusing, meanwhile someone came and said friend what kind of a person are you, he is abusing and you are just standing like this. Then he said that the other person who is giving abuses is not taking anything, this is typical Ahmedabadi. So I also made up my mind that okay brother he is abusing, he will give whatever he has, whatever I have I will give. But you should be on the ground of truth, there should not be any sin in your heart.
If you, otherwise please tell me, you are not in politics, you work in an office, does this not happen in that office ? In a big family too, if there is some tension between two brothers, does it happen or not, then this happens in every sphere of life, in more or less, but it does happen and hence, we should not think of having a thick skin on the basis of that. One should be extremely sensitive, without sensitivity in public life, you cannot do good to people. And I believe that social media is a great power of democracy. Earlier, only a few people used to inform you, you used to believe that to be the truth, even then you were trapped. You did not have the time to verify that if someone said that 1 lakh people died, then you used to believe that 100,000 people died. Today you have an alternate, you can verify that if this news has come, then from where has it come? Everything is available in your mobile phone. Pay a little attention, you can reach the truth very easily and that is why the work of strengthening democracy can be done through social media. Those who are doing something wrong today due to distortions. Even in such normal conditions in the society, I remember when I used to do organisational work, no matter what, we people of Jansangh, I was not in politics at that time, used to get abused even if we did nothing. Even when there was a famine, politicians were abused. So the same thing used to happen in those times, but when it used to be print media, it had that much power. Today, social media was there a little bit earlier also, it is there even today, but today you have a very big canvas available to find the truth, many alternate paths are open and today's youth mostly verifies these things.
See, when I meet today's children, I am surprised that they show a lot of interest in space. The success of Chandrayaan has created a new spirit in the youth of my country. I meet many children who know about the timetable of Gaganyaan. I have seen the power of social media, they follow what is happening with Gaganyaan, what is happening with the astronauts, whose training is going on where, Children of 8th and 9th class know about it. This means that social media is becoming a very big power for the new generation and I consider it useful. When I had just entered the political field, I was very young, so there was no question of me getting abused, but I used to hear nonsense things, so I used to think why do people say this, why do they do this, then gradually I understood that this field is such, you have to live in it.
Nikhil Kamath- Nowadays a lot of kids are saying that they have anxiety, I also have it, anxiety presents itself in my life like I am sitting and talking with you I feel nervous I feel anxious I feel that I don't know what I will say, how will you feel and you know it's a tough conversation for me to have. A lot of kids are talking about anxiety, it comes in your life too and when it came in your childhood what did you do with it.
Prime Minister- It must be there, it is not that God has kept some doors closed for me. Whatever He gives to everyone, He must have given it to me too. See, everyone has different abilities and different styles to manage these things.
Nikhil Kamath- If I want to learn this from you, how do I want to do it.
Prime Minister- It is very difficult to say anything in the form of a thesis. But I am in such a position that I have to stay away from my emotions and my natural human tendency, I have to stay above all these. Like the 2002 Gujarat elections were the biggest test of my life, in my life I have had many opportunities to win elections, even when I fought and when I made others fight. So in my life I have never watched TV, the result is not coming, nothing. At 11-12 pm, the sound of drums started coming outside the CM bungalow below my house and I told people not to give me any information till 12:00 pm. Then our operator sent a letter saying that Sir, you are leading with a two-third majority. So I do not believe that nothing would have happened inside me, but I had some thought that overpowered it, so call it restlessness, call it anxiety, it became different. Similarly, there were bomb blasts at five places in my area, you can imagine what the situation would be like as a Chief Minister. So I said that I want to go to the police control room, but my security people refused saying that sir, we don't know what is lying where and where are you going. I said whatever happens I will go, they were very worried, finally I came and sat in the car, then they left. I said first I will go to the hospital, no, he said sir bombs are exploding in the hospital too. I said whatever happens I will go. So you can say that there will be restlessness and anxiety inside me, but my way was that I used to get absorbed in my mission, so I experience it in a different form, maybe, I get a sense of responsibility in it.
I became an MLA for the first time in my life on 24 February 2002. I went to the Assembly for the first time on 27 February. I was an MLA for three days and suddenly news of a big incident in Godhra started coming, a train was on fire. Gradually the news came, so I said with a very natural restlessness, whatever I said, because I was worried. I was in the House, as soon as I came out, I said that brother I want to go to Godhra, so I said we will go to Baroda from here, we will take a helicopter from Baroda, then they said they don't have a helicopter, so I said look for someone else's helicopter, maybe ONGC had one, it was a single engine, so they refused saying they cannot take a VIP, I said I am not a VIP. I am a common man, when I will go, we had a big fight, I said I will give in writing that whatever happens is my responsibility, I will go by single engine helicopter and I reached Godhra, now that painful scene, so many dead bodies, you can imagine , I am also a human being, I also went through everything that was to happen but I knew that I am sitting on such a post that I have to keep my emotions, my natural tendency of humans out of all this, I have to stay above everything and I tried to handle myself by doing whatever I can. But when I talk to students at Pariksha pe charcha”, I understand their lesson, that brother, remove from your mind that you are going to do something special, you are doing a part of your routine activity, go like this. Do not try to wear special new clothes that day.
Nikhil Kamath- Do you think like this that what will be the worst case, worst case means what is the worst thing that can happen, do you think like that.
Prime Minister- No, I have never thought of life or death. See, I think it might be for those who live life by keeping a record, so I might not be able to answer this. Because in reality, I have never reached here today, I never set out to reach there. That is why I do not know anything. When I became the CM, I was surprised how I became the CM. So this was not the path of my life, I have got a responsibility, so I am fulfilling it, my aim is to do it well, but it is not like I set out for this work. That is why I do not get to do those calculations. I am probably an exception to what happens in normal life because my background is such that I can never think like this. Someone once asked me, my background is such that if I had become a primary school teacher, my mother would have sold jaggery in the neighborhood, fed jaggery to everyone that my son became a teacher. So, I had that background and that is why I had never had such dreams, so what will happen if this does not happen, all these things do not come to my mind much.
Nikhil Kamath - Like you said earlier today that we learn more from failure than from success, would you like to talk about some such failures?
Prime Minister - The day Chandrayaan-2 was to be launched, many people told me that Sir, I should not go. I asked why, he said Sir, this is uncertain, every country in the world fails, it happens after trying it four or six times, if you go and something happens then I said what is it, am I not responsible for getting disgraced. I went and what happened was that during the Chandrayaan launch we fell apart at the last second. All the people sitting outside were worried, nobody had the courage to tell the Prime Minister, but as much as I understand technology, I could see that yes, something seems wrong, it is not working, finally the most senior person came and told me. I said don't worry, I greeted everyone by saying Namaste. I had a programme at 2:00 in the night. I went to the guest house but I could not sleep. I called everyone again after about half an hour and said, look if these people are not tired then I want to meet them at 7:00 in the morning before leaving, because the country had faced a huge setback but I was not one of those who spend their life crying over the setback. I said I went in the morning and I told all the scientists if there is any failure then the responsibility is mine, I tried, do not be disappointed and I instilled as much confidence in them as I could and Chandrayaan-3 became successful.
Nikhil Kamath- Any learning from this incident that you can use today, any learning from this incident that you can use in politics today.
Prime Minister - Look, taking risks in politics requires a lot of preparation. Taking risks every moment is like asking one lakh youth to come. And I want to give my time to them for what they want and I think that if the country gets such youth, they will fulfill the dream I have in my mind for 2047. I am not calling them to work for me, I am asking them to work for the country.
Nikhil Kamath- Called into politics.
PM- But they should not have the fear of the unknown, so I want to stand with them, don't worry, come on friends and don't come with the intention of getting into any dispute. Politics is very important in democracy, give it respect, the more respect politics gets, the more political purity will happen. We consider it useless, dirty, if it is dirty, then it will remain dirty, we should give it respect and good people should come, so this is my effort.
Nikhil Kamath- This is one thing that I am saying here today that youngsters should join politics. When I talk about myself, there are two things. The first thing is that I like my job. I like investing in companies and I have been doing the stock market for a long time since 20 years and I really love and enjoy my job. And the second thing is that as somebody who grew up in a South Indian middle class family, I was told since childhood that the options before me were doctor, engineer or chartered accountant. Now I can probably add a startup to it. But for all of us, politics is a dirty place. It has become so ingrained in our psyche that it is very difficult to change it. And if I were to be a little more honest about it, after becoming a politician, the one thing that I want to change, I don’t even know what that thing is. So, what would you say to people like us?
Prime Minister- I see it in a different way, the analysis you did is incomplete. It is incomplete because if you were what you were saying, you would not be here today. Every minute of yours is a game of money, leaving all that aside, you are spending your mind with me in the cold of Delhi, which means that you are connected to democratic politics. Politics does not mean elections, politics does not mean victory or defeat, politics does not mean power. That is one aspect of it, how many elected representatives will be there in the country. Suppose there will be 10000 MLAs. Could be 1000 or 2000,but not everyone here, but in politics everyone is needed. Secondly, if you are in policy making, then you can bring about a very big change, you can bring about change by doing good things in your small company, but if your personality is in the place of a policy maker, in politics, then you can bring about that change in the entire country. So the biggest advantage in governance is that you can make policies, you can change situations by executing policies and if you are in the right direction and do it with honesty, then you see results. Now, like I tell you, every government in our country has been working for the tribals, but our President Draupadi Murmu ji comes from that section of the society, so whenever I used to meet her, she used to get very emotional. Even in the tribal society, there is no one to reach the most backward people and there are small groups scattered. She told me many times that something has to be done. I asked her to guide me, so under her guidance I made a scheme called PM Jan Man Yojana. Right now these people are at most 25 lakh people and that too in 250 places. It is not useful for politicians because they do not have to get votes, there is no win or loss. But it is very big for life. Draupadi ji knew that community, she requested me and I became PM, and today when I hear that Sir, this was not there earlier, now this has happened, that was not there and now it has happened, then I get a great satisfaction that what can be the use of a place, I got an opportunity to worship that which no one asked about. So, this is an example of how big a change can be brought about in politics if you take some good decisions at the right time.
Nikhil Kamath – And Sir I am not a journalist nor am I a political expert, if I talk about policies then I will sound like an idiot for this, there are probably many more experienced people but if I go back to failure can you tell us more and what did you learn from them, from failures it could be in childhood also, during the time of CM in the last 10 years.
Prime Minister- Well, I have had many setbacks. When I was young, I was probably studying in a primary school, I don't remember exactly, and maybe a Sainik School was started in our state. I had a habit of reading newspapers, so reading newspapers meant reading advertisements as well, so there was a library in my village, I used to go to the library, so I read about the Sainik School, then maybe at that time I sent a money order of one rupee and ordered all that, it was all in such a big English, I didn't know anything, so there was a Rashbihari Maniyar who was the principal of a high school, but he lived about 300-400 meters from my house, so I used to see his house while going and in my childhood he seemed very big to me, so one day I reached his house, I said I don't understand this, if someone explains it to me, now he was very kind. So he said that you don't worry son, I will take care of you. So he saw the whole thing and told me see this is a Sainik School, there is an interview, exam, one has to pass the exam etc. Later I told my father, and he said no no we don't have money, we don't want to go anywhere, stay in our village only, now it came to my mind that a Sainik School is a very big thing for the country, I could not do it, so I think that perhaps that was the first setback I got that I cannot even do this, i.e. to see each and every thing like this in life. I remember I had a strong desire to lead the life of a saint, but I could not do it and my first attempt was to associate myself with the Ramakrishna Mission. Swami Atmasthanand ji who lived for 100 years and recently passed away, has said a lot for me, because I stayed with him but there were some rules of Ramakrishna Mission, I did not meet that qualification and hence I did not fit in, so I was rejected, but I did not get disappointed, my dream remained unfulfilled, but I did not get disappointed, I had setbacks in my life, I kept wandering like this, then kept searching for some saints and mahants, I did not get any success there as well, in a way I can say that I came back, perhaps destiny must have thought something like this and took me on this path, so such setbacks are bound to come in life.
Nikhil Kamath - And these setbacks have played an important part in shaping the personality you have today and what you have learnt from them.
Prime Minister - Let me tell you that when I used to work in RSS, at that time RSS people bought a brand new old jeep, so I knew driving, that is, I had learnt driving afresh, now I was travelling in the tribal belt with one of our RSS officials, so we were coming back from Ukai Dam, there was a steep slope, so I thought that I will save petrol, so I switched off the vehicle and if I go down, the vehicle will skid, I did not know how this will cause me trouble, the vehicle went out of control, even when I applied brakes, there was trouble because it picked up a high speed suddenly, the machine was switched off, so there was no control, I was saved but even the people sitting next to me did not know that I had committed such a sin, but later I learnt that brother stop this game, so we learn from every mistake, so I absolutely believe that the more life improves, it happens through experiences and it has been my good fortune that I have not lived my life in a comfort zone, I have always been outside the comfort zone and when I was outside the comfort zone, I realized that I had to figure out how to do it, how to live.
Nikhil Kamath- Is there any specific reason why even today you think that you do not have to remain in the comfort zone?
Prime Minister: I guess that is what I feel about being unfit for comfort.
Nikhil Kamath- But have you ever thought about why? Why do you think you are unfit for comfort?
Prime Minister- The life that I have lived, therefore, things are very big for me. Even small things give satisfaction to my mind because the mind of a person gets prepared from his childhood, by and large, he feels that he is satisfied. By and large, he feels that he is satisfied.
Nikhil Kamath- Can you also feel that comfort comes in the way of achieving your end goal.
Prime Minister- Mostly, I believe that many people fail in life because they get used to their comfort zone. Even a big industrialist, if he does not take risks, does not come out of his comfort zone, the levels of his comfort zone will be different, then he will be finished in that period of time. He will have to come out. And anyone who wants to progress in any field of life, should not get used to his comfort zone. His mindset of taking risks is always his driving force.
Nikhil Kamath- And this is the same thing in entrepreneurship as well, the one who can take more risk does better… Sir, is your risk taking ability increasing with time in your life?
Prime Minister- I feel that my risk taking capacity has not been fully utilized yet, it is very less. My risk taking capacity is probably many times more, the reason for this is that I do not care. I have never thought about myself and the one who does not think for himself has an unlimited risk taking capacity, such is my case.
Nikhil Kamath- If you are in today's day.
Prime Minister - Today I am not this, tomorrow I will not be this, then what will happen to me, I have nothing to do with it.
Nikhil Kamath – If today in your day, do not think about anything, zero fear, not afraid of anything and take a decision which you are not taking otherwise because of structure construct government all of the that what is that one thing.
Prime Minister- Perhaps my other forms have now ended and it has become like one life one vision. That is why, but there is one thing that I used to do earlier which sometimes I still feel like doing. I used to have a program and I had named it I go to meet myself, I go to meet myself, that is, sometimes we don't meet ourselves, we meet the world, we don't have time to meet ourselves. So what I used to do was, I used to take out some time in a year and set out for three-four days with whatever I needed and go and live at a place where there were no people, where water was available, I used to look for such a place somewhere in the jungles, at that time there were no mobile phones etc., there was no question of newspapers etc., so that life was a different joy for me, I miss it sometimes.
Nikhil Kamath- And during that time, when you were alone with yourself, did you learn something about yourself? As many people say in philosophy, the most important interesting question in life is why am I, how am I, did you learn something about yourself in that time as to why you are like this?
Prime Minister- Getting lost in oneself is just one thing. Let me give you an example of what happened. It must have been the 80s, I decided that I would live in the desert, so I started, but I kept wandering in the desert, but I saw a light but I was unable to reach it, then I met someone on a camel, he said brother what are you doing here, I said brother I want to go inside the desert, he said do this, come with me now, the light that is visible ahead is the last village, I will drop you there, stay there for the night and in the morning if someone meets you from there, then he took me. There was a Muslim gentleman called Gulbek, he took me to his place. Now that small village Dhordo which is the last village of India on the border of Pakistan, and there are 20-25 houses and all Muslim families, hospitality is there in our country, their brothers and children invited me to come but I said no I have to go, then they told me that I cannot go in the desert at night as the temperature will be minus right now. How will you stay there, just sleep here tonight, we will show you in the morning. Anyway, I stayed at his house at night, he fed me, I said brother I want to live alone, I don't need anything, he said you cannot live alone, we have a small hut here, you stay there and you can go to the Rann that day and come back at night, I went there, it was White Rann and imagine that one scene outside touched my heart so much, the things that I had experienced in my Himalayan life, living life among the snow rocks, I was experiencing the same scene here and I used to get a spiritual feeling. But that scene which was in my mind, when I became the Chief Minister, I made a big event of Rann Utsav and today it has become a very big destination for tourism and now it has received the number one award in the world for the globally best tourist village.
Nikhil Kamath- Imagine that tomorrow such an event happens in your life which gives you the most happiness, then who will your first call go to?
Prime Minister- It is like this that when I went to hoist the tricolor flag in Srinagar's Lal Chowk, our procession was attacked near Bhagwara in Punjab, bullets were fired, many people were killed, five or six people were injured, so there was tension in the whole country about what would happen if we went to Srinagar Lal Chowk, it was very difficult to hoist the tricolor flag, the tricolor flag was burnt in Lal Chowk. After hoisting the tricolor flag, we came to Jammu, my first call from Jammu was to my mother, it was a happy moment for me and the other thought was in my mind that mother must be worried that bullets have been fired and where has he gone, so I remember I made the first call to my mother, today I understand the importance of that call, I have never felt that anywhere else.
Nikhil Kamath - To lose a parent, like you lost a parent recently, I lost my dad recently, you even wrote a letter to me, thank you very kind. What is the first thing that comes to your mind, like if I give my example, when I lost my dad the first thought in my mind was guilt that why did I not do this, why did I not go and spend more time with him, why did I pick maybe work, maybe this, that and the other over him… when this event happened in your life, what did you think.
Prime Minister- It is like that, it is not there in my life, because I had left home in childhood, so the people at home also accepted that this is not ours. I also accepted that I am not for the home. So my life remained like that. Therefore, there was no reason for anyone to feel that kind of attachment, but when our mother turned 100 , I went to touch mother's feet. My mother was not educated, she had not read anything that is, she did not have the knowledge of letters, so while leaving I said that mother, I have to leave, my work is something for me, I was surprised, my mother said two sentences, very big, that is, one who has never seen the door of a school, that mother said “work with intelligence, live life with purity”. Now this sentence coming out of her mouth was big for me, that is, in a way it was a very big treasure, work with intelligence, she was saying in Gujarati, but what she meant was work with intelligence, live life with purity. So I used to think that what all has God not given to this mother, what specialities she might have, then sometimes I feel that if I ever lived with her then I could have found out a lot of such things, I could have known them, so I feel the lack that my such interactions happened very little, because I used to go to her once or twice a year, well mother never fell sick, and even then I used to go to her, she used to tell me, that you must have some work, go quickly, this was her nature.
Nikhil Kamath: So sir, I am coming back to politics. First you said that politics is not dirty, history tells us that politicians probably make politics dirty and this is still the place for ideologistic people if they want to change, change the ecosystem… The second question is about money in politics, if we say to the youth of the country that we join politics, the second problem that comes to their mind is that a lot of money is needed for this and we don't have it, would you like to say something about it in my life, in the startup industry where I work, when we get an idea, we take money from friends and family, we call this the seed round, how will this happen in politics.
Prime Minister- I remember an incident from my childhood. There was a doctor in my village, Vasant Bhai Parik. He was a good eye doctor and had a spirit of service. He was also a good orator and spoke Hindi well. He also spoke Gujarati well. He once decided to contest an election independently and all of us, the Vanar Sena, which is also called Bal Sena, used to roam around with flags. I remember roughly. He had taken one rupee from people to contest the election and then he gave an account in a public meeting of how much money he had received and perhaps two hundred and fifty rupees were spent. He had won the election by a very small margin of votes but he had won. So it is not that society does not know the truth. You need patience, you need dedication. Secondly, there should not be a sense of a contract that if I do so much, I should get votes. Then you do not succeed in life. That is why I said that politics should be brought out of these elections, MLAs and MPs which have been tied to this.
Any work related to social life that we do creates political impact. Even if someone runs a small ashram, works for educating girls, does not contest elections himself, but his efforts have a result that political results come out. And that is why there is a need to see politics on a very big canvas and sometimes I say that in democracy, the voter himself is in a way a politician. When he casts his vote, he applies his mind, whether he should vote for this person or not, whether he should vote for that person or not, he has some feelings for that person, he has feelings for that person, so in my case in democracy, I feel that even though I am in politics, I am not the so-called politician that I am. I have to give these political speeches only during elections, it is my compulsion, I don't like it but I have to do it, it is such a compulsion that my entire time is spent on governance except during elections and when I was not in power, my entire time was spent on organization, human resource development, I used to spend in shaping the lives of my workers. How to make speeches, how to write press notes, how to do mass mobilization, I used to be engaged in each and every thing. I did not get involved in the hassle of saying so and so, so and so and here also you must have seen, when I was in Gujarat. Like when I became the new Chief Minister, then one of the tasks before me was an earthquake, so I went to the earthquake affected area. I held a meeting with the officers and asked them, I said, by then it had been nine months since the earthquake, I had gone in the month of October, so they said sir, this will happen by the month of March, I said brother, the month of March is in your mind, get out of the government year, the financial year because of the budget, tell me what you will do before 26 January, because the country will come and see on 26 January what happened in a year. So our target, so I said give me the target of December end, then the officers then I said, okay brother there were 43 talukas, I said every officer is in charge of one taluka and you are the Chief Minister of that block, go and show me the work done there. You have to go on Friday, I will ask on Monday what you did? Everyone went and came back, the first meeting was held. In the meeting they said sir this cannot happen. I said why? They said sir this rule is such that… I said who made the rule? They said we made it. I said now you went to that ground, then you came to know what is the problem of the common man. I said change the rules now and all the rules were changed by the same people and the work was done rapidly and when the media from all over the country and the world went there in the month of January, they felt that I was not doing politics there. I was motivating everyone with a team spirit and taking them towards a result. I was not experienced, I was new. I had no knowledge of running a government.
When I came here to Delhi, I called my secretaries one day. I said I have a wish, will you do something? They sir, you tell me what… I said you all should take a leave of two-three days with your families. So they thought what is this ? I said but there is one thing to do during the leave, when you became an IAS officer and you did your first job, go to that village. Stay there for two nights, take your children along and tell your wife and children that brother I used to sit in this office, there was no fan here, there was only one Ambassador car and four people used to go, show everything and then we will come and talk. Everyone went, came back… I said sir, did you come? They said yes sir, I came! Did you meet the old people? They said I met! I said I have a very serious question for you, the place where you went, where you started your job, 25 years ago, 30 years ago, you have reached here from there, is the village the same as it was 25 years ago or has it changed? They all got hurt, they thought yes sir he is the same as before! I said tell me who is responsible? So I didn't say anything bad to them, I motivated them, introduced them to reality. I took them back to that world, 25 years ago, so my way of working... I never have to abuse anyone. I don't have to scold anyone. I work in these ways.
Nikhil Kamath: And if you talk about organizations, in entrepreneurship startup businesses when the cycle is going well, people hire a lot of people. Then the market slows down or the cycle changes and they have to fire a lot of people. You have always said minimum government maximum governance, has this our government have we been able to achieve this to a certain accent? How is it going?
Prime Minister: You will find it right! Some people in our country have interpreted the minimum government maximum governance in their own way due to lack of understanding. Some people thought that less number of ministers means minimum government, some people thought that less number of employees means minimum government, I never imagined this. On top of that, I came and created a separate skill ministry, a separate cooperative ministry, a separate fisheries ministry. So for all the focus areas in the country… when I say minimum government maximum governance, the process that goes on here is long, if you have to get a clearance, it takes six months. There is a court case, so cases of a hundred years old are still pending. So what we did, we removed about 40000 compliances, otherwise this department will ask you for this thing, the brother next to you will ask for the same thing, the third one will also ask for the same thing. Brother, one has asked for it, you should use it! 40000 compliances, you can imagine how much burden a common man in India has to bear. I have abolished almost 1500 laws. I have changed the laws related to criminal things. So my vision of minimum government maximum governance is this and today I see that all these things are happening.
Nikhil Kamath: Sir, India Stack, as we are the direct beneficiaries of it, UPI, eKYC Aadhaar, did you think when it was conceptualised that it would play out in the manner that it did?
Prime Minister: Today I can send money directly to the accounts of 10 crore farmers in 30 seconds. Today I can send subsidy money to 13 crore gas cylinder consumers in 30 seconds with one click. Why? Because of Jan Dhan accounts. The leakage of crores of rupees of the country, the corruption that used to happen, has gone and technology has found a use. Now you see UPI, it is a wonder for the whole world, when guests from the world come, they ask how UPI works? I tell them to go to a vendor! India has set an example in front of the world in the world of fintech and how technology is democratized. Today, if the youth of the country have a mobile phone in their pocket, they do not need anything and the youth of my country will remember someday that there was a government when the whole world was in my pocket, in my mobile. This is a technology driven century, the country has created a commission for separate innovation. I have set up a separate fund for innovation. Youngsters should take risks, they should feel that even if I fail, I will not die of hunger, someone will take care of me.
I once went to Taiwan! My nature is that of a student, I have a quality within me, so I can say that a student is alive within me. So I met all the leaders there and I was so happy that out of all their leaders, if there was a minister of transport, he had done PhD in transport from the best university in the world. That means, he was a PhD holder in the subject of which he was a minister, from the top most university. This thing made a big impact on my mind. In my country too, I want such youth who can take the country to that level. When I went to Taiwan, I had an interpreter. He was a qualified engineer and well educated. So the government there had appointed him as an interpreter with me and I had a 10-day tour of Taiwan. I was the guest of that government. This was also before I became the Chief Minister, so in the last few days he asked me that Sir, I want to ask one thing, if you don't mind? No no, I said brother you have been living together for so many days, what would it hurt, you should ask! No no, He said you will feel bad, He kept on avoiding, I said don't do this brother, you have something in your mind, you should ask? So he asked me that sir, does black magic still work in India? There are still snake charmers in India? That poor guy had this image of India in his mind. I stayed with him for so many days, I used to discuss technology, still he had this in his mind. I took him as a joke, I said look brother, now our ancestors used to play with snakes, we are not able to play, we now play with the mouse and I said every child of my country plays with the mouse. I said the strength of my country is in that mouse. That India of snake charmers was different.
Nikhil Kamath: One thing that everyone agrees about is that the perception of India is also common in entrepreneurship that marketing is a very big part of building a company. You have changed the perception of India outside of India a lot. Can you give some tips about this that an entrepreneur can learn?
Prime Minister: First of all, it is not correct to claim that I have changed. My view has always been that whoever goes to the world, the person sent by the government, is an ambassador. He who goes is a national ambassador. If we take them on board, our strength will increase manifold. So you must have seen that we have created Niti Aayog, one of our initial objectives is to connect the strength of the Indian community spread across the world, this is written. So my well thought out view is that all the strengths in the world should be connected. Secondly, even before I became the Chief Minister, I had gone abroad a lot and then I used to stay among the people of the organization, I used to go among them, so I was familiar with their strength and I also had contacts. Once I had gone for a work on the instructions of Atal Ji, and I was quite successful in that. This power was not used earlier, but when I started channelizing it, the world's politicians also started feeling that this is a very big force, a very big power. Secondly, they saw that if there is minimum crime anywhere, it is among Indians. If they are well educated, they are Indians. If there are people who obey the law, they are Indians. So the sense of ownership started increasing. The cumulative effect of all this has happened and due to this, the country's profile is increasing today.
Nikhil Kamath: And I am not saying this just like that Sir! When I was a child, when I was studying in Bangalore 14, 15, 16, 20, 25 years ago, it used to seem that a man who went to college, went to the US, did a PhD and is working at Microsoft or some such company, that was the highlight, there was nothing greater than that for us. But I can say that today when I meet 18-year-old boys, they are not like that. These people are talking about building India. These people are going abroad and talking very little about colleges, in comparison to then, so this is the big change and I have seen this and Sir if you again you take the example of entrepreneurship versus politics, competition is a good thing in my world, is competition a good thing in your world as well?
Prime Minister: I would like to tell you two-three different things about this. I used to say publicly that you will regret if you do not return to India, at least set foot there as soon as possible, the era is about to change, I used to say this and I remember when in between you had asked me a question about the setback, I was the Chief Minister of a Democratic elected government and the American government had refused to give me a visa. In my personal life, going to America was not a big deal for me, I had gone there before also, no one had said much to me… but the insult of an elected government and a state, the insult of this country, I used to feel this and I had a pang in my heart that what is happening? Just because some people spread lies, these decisions were made in the world, this is how the world works, I had a feeling in my mind. But that day I held a press conference and I said that today the American government has cancelled my visa. I said what I had to say but I said one thing, I was asked some questions, I said, look, I see such an India now that the whole world will stand in line for visas. This is my statement of 2005 and today we are reaching 2025 and I am speaking. So I also see that now is the time of India. My youth is the common man of my country. I recently went to Kuwait, I went to the labour colony there. So I was meeting all the labourer families. These labourers are those who went there 10-10, 15-15 years ago. So now they may be coming home for weddings, they do not have any more connection than that. A labourer told me, he was in a very interior area. He said when will we have an international airport here? A person who left India 15 years ago to work as a labourer in Kuwait dreams of an international airport in his district. This aspiration will make my country developed in 2047. Today every youth of India has this aspiration.
Nikhil Kamath: It seems that today the whole world is moving towards war. Like Ukraine and Russia for example. When there are Indian nationals in such countries and you are in a way responsible for them by the designation of the Prime Minister of India, then you can say something about it like can you build on this, what happens in these situations, what is happening, should we be worried about what is happening in the world?
Prime Minister: The world has faith in us. What is the reason, we are not being hypocritical! We say what we say clearly. Like during this crisis, we have constantly said that we are not neutral. I constantly say that we are not neutral. Those who say that we are neutral, I am not neutral. I am in favour of peace, my stand is peace and I will support whatever efforts are made for that. I tell this to Russia as well, I tell this to Ukraine as well, I tell this to Iran as well, I tell this to Palestine as well, I tell this to Israel as well and they have faith in my words that whatever I am saying is the truth. And because of that, India's credibility has increased. So just like the countrymen believe that if there is a crisis, my country will definitely take care of me. Similarly, the world believes that if India says brother, it means it believes. See, when the situation of Corona came, our youth of India were at the same place where this incident happened first. Now they had to be brought back, so I told the Air Force people that this is a difficult job. I will give work to those who come forward voluntarily. All the army people came forward, which meant that it was like walking with death. They brought them back, by the grace of God there was no harm. They also brought people from Pakistan, Nepal, Bangladesh. So my feeling is that if my countryman is in trouble, who will worry about him?
I clearly remember this incident, I have heard that there was an earthquake in Nepal, people were sent from here to Nepal to deal with the earthquake. Someone told me that after three-four days when the plane was bringing people from Nepal to India, as it used to go with goods and come back with people, we did the same. So a gentleman stood in the plane, the whole plane was full. He said that I am a doctor, I keep abusing the government all my life, whichever government it is, I abuse every government, the government takes this tax, income tax, it takes this and that, I said that wherever I got a chance to speak, I kept speaking. But today I understood what is the cost of that tax. Today I am going back alive.
When you serve your countrymen anywhere in the world, goodness awakens in their hearts. They also want to do something good and I am experiencing it. Now you take me to Abu Dhabi and I tell the Crown Prince there that it would be good if you give me a place for a temple. Without a moment's delay, I should be given permission to build a temple in an Islamic country. Today, crores of Hindus are feeling so happy that come on, let's serve our countrymen...
Nikhil Kamath: Like we are talking about other countries. If I digress a little and ask my favorite food, if you ask, it is pizza and pizza is from Italy and people say that you know a lot about Italy on the internet. Do you want to say something about it? Don't see these memes of yours?
Prime Minister: No, that is a regular thing, I don't waste my time on it. I am not what people call a foodie.
Nikhil Kamath: Not at all?
Prime Minister: Absolutely not! That is why whatever is served, in whichever country I go, I eat it with great gusto. But I am so unlucky that if you take me to a restaurant today and give me the menu and ask me to select, I will not be able to do so.
Nikhil Kamath: Sir, will you be able to go to the restaurant?
Prime Minister: I have not been able to go yet. I have not gone yet.
Nikhil Kamath: How many years has it been?
PM: It's been many years!
Nikhil Kamath: When you are outside…
Prime Minister: Earlier, when I used to work for the organisation, our Arun Jaitley ji was a great foodie. He was an encyclopedia of knowing which dish is best in which restaurant in which city of India. So, when we used to go out, we would spend an evening with him in some restaurant. But today, if someone gives me a menu and I ask him to select, I cannot do it because sometimes the name that I read and the dish that is there are the same things. I do not have the knowledge, I am ignorant. Because I have not developed that tendency. So, I do not understand it much. So, I always used to tell Arun ji, bhai Arun ji, you order. I just wanted vegetarian.
Nikhil Kamath: I spoke to a few of your friends… friends or people who know you for more than 10-20 years. And I asked them to tell me such things which are not in the public domain. I will not take their names. They sent me a photo, where the swearing in ceremony of the Chief Minister is going on. Some senior politicians are sitting on the chair, you are sitting below. When I also saw that photo at 38, I only remember the time when you were the Prime Minister or the Chief Minister of Gujarat. No imagery of the time before that comes to my mind, so When I looked at the picture, I was looking at it again and again. If you can tell that this change from there to here means no one can call you 'tu', maybe one of your teachers about whom you have talked. How does this happen? Like I am…
Prime Minister: I am not saying that no one can address me as ‘tu’
Nikhil Kamath: No one says but
Prime Minister: yes no one but it is not correct to infer that no one can address me ‘tu’.
Nikhil Kamath: Correct! Correct!
Prime Minister: But I never get to hear that because life has become like this. Secondly, the position may have changed, circumstances may have changed, systems may have changed, Modi is the same person who used to sit down. And that is why it does not make much difference to me. And I am not just saying this. This is the reality, it does not make any difference to me.
Nikhil Kamath: And sir if you remember, last year I gave a speech in front of you in Vibrant Gujarat when you were also there. I did so badly that after that I hired a speech coach and for a year I have been learning, going to classes, and I have a teacher. How do you do it so well? Can you give some tips? Like this is something everybody wants to learn.
Prime Minister: There are two-three different things. One is that I am often asked if you are a Gujarati. How do you speak Hindi? Earlier, when I used to work for the Sangh, many people used to think that I am from North India, but I live in Gujarat. The reason for this was that we used to sell tea at the railway station. So my village Mehsana, Meh means buffalo! Mehsana means buffalo! So when the buffalo from my village started giving milk, they used to take it to Mumbai and in Mumbai they used to do milk business. They used to come back to the village. So these people doing business were from Uttar Pradesh. So when they used to come, they used to wait for the goods train. Then after getting the goods train, they used to fill it with grass and made arrangements so that four buffaloes could stand inside it. So these 30-40 such people were always there on the railway platform. I used to sell tea, I used to go to give them tea, so I had to talk to them in my childhood, I learnt Hindi while talking to them. These people who used to come to trade buffaloes were also labourers, but in the evening they used to sing bhajans and kirtans. They used to order tea, we used to have tea, and I also learnt to speak Hindi.
Nikhil Kamath: Is it very different sir! Like you grew up in Gujarat. Today you live in Delhi. Is living in both these cities very different for you personally?
Prime Minister: Do we live in a city, brother? We just stay in a corner of our house. We are cut off from home to office and office to home, and from the outside world. When the government system is like this, it is very difficult to differentiate between one city and another.
Nikhil Kamath: And this is my last question Sir, I have asked you some questions…
PM: But your second question was about oratory…
Nikhil Kamath: Correct what I want to learn!
PM: I think you should see, suppose there is a fight or something has happened somewhere, something happened and there are four completely illiterate people there. There may be a woman, an elderly person and you stand with a mike, they start telling quickly, this happened, this happened, the fire broke out like this, this happened… You must have seen that there are such nice words, nice expressions, nice narration, why? It is self experience. When things come out from within you. What is the style of delivery, how do you deliver the dialogue, it is not important. Is there any power of experience in what you are telling or not? Is there any convenience in you telling yourself or not?
Nikhil Kamath: Do you get that feeling inside when you are talking about some sad thing, Do you feel sad at that thing?
Prime Minister: Yes! You must have noticed that many people feel bad about me, but mostly when I talk about the poor, I have to restrain myself, I become emotional. I get criticised a lot in the newspapers, but I am unable to stop myself. When I see such situations in social life, when I remember them, then that feeling naturally arises in my mind.
Nikhil Kamath: And Sir, if whatever you have learnt in your life, you have so much experience, if with this knowledge you could say one thing to your 20 year old version, then what would you say?
Prime Minister: I do not consider myself qualified to preach to the youth and I do not have any right to preach, but I will say that I have a lot of faith in the youth of my country. A village boy, I will not do a job, I will do a startup! Three startups will fail, I remember I did the first startup conference, at that time even the word startup was new in our country. But I knew what its power, so I asked a daughter who had started a few startups to tell their experiences, then a daughter stood up, she said I will tell you my experience. She said she was Bengali, from Calcutta. She started a startup, then she went to meet her mother and told her that she had left her job. So she said what will you do? So she said I have started a startup? Disaster it is! She presented it in such a dramatic way. There was a time when all startups meant disaster! Today, Startups have acquired a reputation, a credibility and hence I believe that even if there is a failure in a small village, people will consider him an ideal, he is a talented kid and is doing something.
Nikhil Kamath: And Sir, if I may ask you a question that as PM, how was your second term different from the first term and how is your third term different from the second term?
Prime Minister: In the first term, people tried to understand me and I was also trying to understand Delhi. In the first and second term, I used to think in terms of the past that earlier we were here, now we will go here. Earlier this much used to happen, now we will do this much. In the third term, the scope of my thinking has changed. My courage has become stronger. My dreams have expanded. My desires are increasing. What I mean to say is that I want a developed India by 2047, it does not mean speeches, but freedom from problems for each and every thing. Toilets should be 100 percent, electricity should be 100 percent, tap water should be 100 percent. Will a common man have to beg his government to ask for anything? Is this some British rule? He has the right! There should be 100 percent delivery, there should be 100 percent beneficiaries, 100 percent benefits should reach them. There will be no discrimination and that is the true social justice, that is the true socialism. So I keep emphasizing on those things and its driving force is aspirational India, for me AI means aspirational India and hence now I think that if I am here in 2047, then how much is left if I come here in 2025? Earlier I used to think, how much have I progressed from before! Now I am thinking that I am here, where will I reach by tomorrow? So now my thoughts run in the context of 2047 only. So my third term is many times different from the two terms, it is a complete change and has a very big dream.
Nikhil Kamath: And Sir Is there a plan beyond you? Is there youth that you have faith in that you are training, inculcating not for today but after 20 years, after 30 years…
Prime Minister: I see that there are people with a lot of potential. When I was in Gujarat, I used to say that even though I run the government, I want to prepare people for the next 20 years and I am doing that and my success lies in how I prepare my team that can handle things, this is my criterion for myself.
Nikhil Kamath: And Sir, my last question is, the minimum requirements to become a politician are not that high. They should be above the age of 25, no conviction of more than two years, voter ID, these are very small requirements. So, what I wish Sir is after this long conversation is that 10,000 such young people should come from anywhere, who should join politics, whom I know you will help, can you tell me about this in closing…
Prime Minister: Look, what you are saying is about the qualifications to become a candidate.
Nikhil Kamath: Yes, correct!
Prime Minister: You are not asking to become a politician
Nikhil Kamath: Right sir!
Prime Minister: To become a politician, you need a lot of qualifications. Thousands of eyes are watching you every moment. If one word of yours is misplaced, then your 10 years of penance goes to waste. You have to be conscious 24x7. You have to live with it, you need an unexpected quality and that is the qualification and it does not come from a university certificate.
Nikhil Kamath: What would you like to say as a bye message, as a party message to all the young people watching this show, if you have a message for them…
Prime Minister: First of all, I would like to tell the mothers, sisters and young daughters that today in our country, in almost every state, there is about 50% reservation for women. In the Panchayat, Gram Pradhan, Nagar Palika, Mahanagar Palika, they should try to be a true leader, they should not think that because women are needed, I have been made a leader and I too… no, we have to lead our society. Men also need to lead, so you have to do it. These mothers and young daughters of mine should stand up with the quality of leadership. I am saying this because in the very near future, 30% reservation is going to come in the MLA and MP category as well. At that time, we will need this type of group a lot, so there is still time of two to four years. I would request them to come into the field and start making efforts to make themselves as capable as possible. This is time, this is your time, understand this.
Secondly, I would like to tell the youth of the country that you should not consider politics as bad and elections are politics, so it is right to vote in a dignified manner. Come into the political field, public life once, in any form and today the country needs leadership which is born from the womb of creativity. Politicians born from the womb of a movement become a different kind of model. There was creativity in the freedom movement too, so a different kind of lot was received. Now the country needs a very large class of people who think creatively, who do something new, who prepare themselves, who understand happiness and sorrow, who find ways, who do not belittle others, but find a way for the country. I am not saying that they are not there today. New people are needed and if the person who is 20-25 years old today comes forward, then by 2047 he will be 40-50 years old, that is, he will be in a proper place where he can run the country. Secondly, when I tell the youth of the country to come forward, some people will think that I want to hoist the BJP flag. I am talking about the politics of the country, I am not telling anyone to join the Bharatiya Janata Party or go to a particular party or not to go to a particular party. I just want that there should be a new flow in all parties, it should come in all parties. It should definitely come in BJP but it should come in all parties so that the youth of the country come forward so that something new starts.
Nikhil Kamath: Thank you Modiji for being here…
PM: Well, it was great that it was my first podcast.
Nikhil Kamath: You gave us so much time, thank you so much!
Prime Minister: I don't know how this will go for you guys, your audience!
Nikhil Kamath: You spoke extremely well as always and very kind that you took this much time with us.
Prime Minister: Let's go! Your team must be tired too! Keep this weather in mind brother, it is cold here.
Nikhil Kamath: Yes!
DISCLAIMER: This is the approximate English translation of PM's conversation with entrepreneur, Nikhil Kamath, Original interaction was in Hindi.