গৃহ মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লীত চিবিআইয়ে প্ৰস্তুত কৰা ভাৰতপল পৰ্টেল উদ্বোধন কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত আজি 'ভাৰতপ'ল' উন্মোচনৰ জৰিয়তে ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় তদন্তৰ এক নতুন যুগৰ সূচনা কৰিছে
‘ভাৰতপুল’ আৰু তিনিখন নতুন অপৰাধমূলক আইনে বহিঃৰাজ্যলৈ পলায়ন কৰা পলাতক অপৰাধীক ধৰিবলৈ এক শক্তিশালী ব্যৱস্থা হিচাপে কাম কৰিব
তিনিখন ফৌজদাৰী আইনত ‘ট্ৰাইল ইন এবচেন্সিয়া’ বিধানৰ জৰিয়তে পলাতকসকলৰ অনুপস্থিতিত গোচৰ চলাই তেওঁলোকক শাস্তি প্ৰদান কৰিব পাৰি
তদন্তকাৰী সংস্থা আৰু সকলো ৰাজ্যৰ আৰক্ষীক ১৯৫খন দেশৰ ইণ্টাৰপল নেটৱৰ্কৰ সৈতে সংযোগ কৰি অপৰাধ নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত ‘ভাৰতপ’লে’ উল্লেখযোগ্য ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব
‘ভাৰতপ’ল’ নেটৱৰ্কে ১৯৫খন দেশৰ সৈতে ড্ৰাগছ, অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ, মানৱ সৰবৰাহৰ আৰু অন্যান্য সীমান্তৰ সিপাৰৰ অপৰাধৰ সৈতে জড়িত অপৰাধীৰ বিৰুদ্ধে সহযোগিতা কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব
‘ভাৰতপ’লে ইণ্টাৰপ’লৰ পৰা ১৯ ধৰণৰ ডাটাবেছৰ সুবিধা লাভ কৰিব, যিয়ে অপৰাধ বিশ্লেষণ, ইয়াক প্ৰতিৰোধ আৰু অপৰাধীক গ্ৰেপ্তাৰ কৰাত সহায়ক হ’ব
07 JAN 2025 3:42PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত কেন্দ্ৰীয় তদন্তকাৰী সংস্থা চিবিআইৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত কৰা ভাৰতপল পৰ্টেল উদ্বোধন কৰে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে ৩৫গৰাকী বঁটা বিজয়ী চিবিআই বিষয়াক আৰক্ষীৰ পদক প্ৰদান কৰে, যিসকলক ৰাষ্ট্ৰপতিৰ বিশিষ্ট সেৱাৰ বাবে আৰক্ষী পদক আৰু তদন্তত উৎকৃষ্টতাৰ বাবে গৃহমন্ত্ৰীৰ পদক প্ৰদান কৰা হয়। এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, চিবিআইৰ সঞ্চালক, কৰ্মচাৰী প্ৰশিক্ষণ বিভাগৰ সচিবকে ধৰি কেইবাজনো বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ভাষণ প্ৰসংগত কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতে ভাৰতপল মুকলি কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় তদন্তৰ এক নতুন যুগৰ সূচনা কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতপ’লৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ প্ৰতিটো সংস্থা আৰু আৰক্ষী বাহিনী ইণ্টাৰপ’লৰ সৈতে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে সংযোগ স্থাপন কৰিব পাৰিব, যাৰ ফলত তদন্ত ক্ষিপ্ৰ হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে ২০৪৭ চনত দেশে স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিব বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বৰ্তমানৰ সময়ছোৱাক অমৃত কাল বুলি অভিহিত কৰিছে। তেওঁ কয় যে দেশৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণেও এই সময়ছোৱাক অমৃত কাল বুলি স্বীকাৰ কৰি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক বিশ্বৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে প্ৰথম স্থান দখল কৰাৰ সামূহিক প্ৰতিশ্ৰুতি গ্ৰহণ কৰিছে। আৰু প্ৰথম মাইলৰ খুঁটি হ’ব ২০২৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তোলা।শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ‘অমৃত কাল’ হৈছে সময়সীমা ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক সম্পূৰ্ণ উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প পূৰণ কৰিবলৈ তেওঁ কয় যে ‘অমৃত কাল’ ভাৰতৰ বাবে এক সোণালী সুযোগ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰতৰ আঞ্চলিক নেতাৰ পৰা বিশ্বৰ নেতালৈ বৈজ্ঞানিক ৰোডমেপ আৰু সময়সীমাবদ্ধ কাৰ্যসূচীৰ নিষ্পাদনৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ যাত্ৰা গঢ় লৈ উঠিছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতে এই পথত যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে আমি সময়ৰ লগে লগে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সমান্তৰালভাৱে আমাৰ ব্যৱস্থা আৰু ব্যৱস্থাসমূহ উন্নীত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু ভাৰতপ’ল এই দিশত এক সময়োপযোগী পদক্ষেপ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰতপ’লৰ পাঁচটা মূল মডিউল – কানেক্ট, ইণ্টাৰপ’লৰ জাননী, উল্লেখ, সম্প্ৰচাৰ আৰু সম্পদ – আমাৰ সকলো আইন বলবৎকাৰী সংস্থাক সহায় কৰিবলৈ এক প্ৰযুক্তিগত মঞ্চ প্ৰদান কৰে। তেওঁ বুজাই দিয়ে যে কানেক্টৰ জৰিয়তে আমাৰ সকলো আইন বলবৎকাৰী সংস্থাই মূলতঃ ইণ্টাৰপ’লৰ ৰাষ্ট্ৰীয় কেন্দ্ৰীয় ব্যুৰো (এনচিবি-নতুন দিল্লী)ৰ সম্প্ৰসাৰণ হিচাপে কাম কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে এই ব্যৱস্থাই ইণ্টাৰপ’লৰ জাননীৰ বাবে কৰা অনুৰোধৰ দ্ৰুত, সুৰক্ষিত আৰু গাঁথনিগতভাৱে প্ৰেৰণ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব, যাৰ ফলত ভাৰত আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা, ভাৰতৰ ভিতৰত অপৰাধীক দ্ৰুতভাৱে বিচাৰি উলিয়াব পৰাকৈ বৈজ্ঞানিক ব্যৱস্থা সক্ষম হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে আলোকপাত কৰে যে ১৯৫খন দেশৰ ইণ্টাৰপল ৰেফাৰেন্সসমূহে বিদেশত তদন্তৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহায় বিচৰা আৰু প্ৰদান কৰাটো অধিক সহজ কৰি তুলিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এতিয়া ব্ৰডকাষ্ট মডিউলৰ জৰিয়তে ১৯৫খন দেশৰ পৰা সাহায্যৰ বাবে অনুৰোধ তৎক্ষণাত উপলব্ধ হ’ব, আনহাতে সম্পদ মডিউলে নথি-পত্ৰৰ বিনিময় আৰু পৰিচালনা আৰু সামৰ্থ্য গঠনৰ পদক্ষেপৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীয়ে পৰ্টেলটোৰ মূল বৈশিষ্ট্য— এক সঠিক সময়ৰ আন্তঃপৃষ্ঠ—আলোকপাত কৰে যিয়ে অপৰাধ নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থা বৃদ্ধিৰ বাবে সংস্থাসমূহৰ মাজত নিৰৱচ্ছিন্ন আৰু ফলপ্ৰসূ যোগাযোগ সক্ষম কৰিব। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই পৰ্টেলে বিশ্বজোৰা নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে ৰেড কৰ্ণাৰ জাননী আৰু অন্যান্য সতৰ্কবাণী জাৰি কৰাকে ধৰি সঠিক সময়ৰ তথ্য বিনিময়ৰ বাবে ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অনুৰোধৰ সঁহাৰি যথেষ্ট ক্ষিপ্ৰ কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বছৰ বছৰ ধৰি ভাৰতত অপৰাধ সংঘটিত কৰি আন দেশলৈ পলায়ন কৰা অপৰাধীয়ে ভাৰতীয় আইনৰ হাতৰ মুঠিৰ পৰা আঁতৰি আহিছে। কিন্তু ভাৰতপলৰ দৰে আধুনিক ব্যৱস্থা ৰূপায়ণৰ লগে লগে এনে অপৰাধীক এতিয়া ন্যায়ৰ পৰিসৰৰ ভিতৰলৈ আনিব পৰা যাব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰে তিনিখন নতুন ফৌজদাৰী আইনত অনুপস্থিতিত বিচাৰ (Trial in Absentia)ৰ ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰিছে, যাৰ ফলত পলাতক অপৰাধীৰ অনুপস্থিতিতো আদালতৰ আদেশৰ জৰিয়তে গোচৰ চলাব পৰা যাব আৰু লগতে ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়া সুনিশ্চিত হৈছে। তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে এই বিধানে বিদেশী দেশৰ পৰা দোষী সাব্যস্ত হোৱা অপৰাধীক ভাৰতলৈ প্ৰত্যাৰ্পণ কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো সহজ কৰি তুলিব। শ্ৰী শ্বাহে দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতপ’ল পৰ্টেলৰ সামৰ্থ্যৰ সৈতে মিলি এই নতুন ব্যৱস্থাই ভাৰতীয় আইন বলবৎকাৰী সংস্থাসমূহক পলাতকসকলক ন্যায়ৰ ওচৰলৈ অনাৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰিব, তেওঁলোকে যি ঠাইতে লুকাই নাথাকক কিয়। তেওঁ কেন্দ্ৰীয় অনুসন্ধান ব্যুৰো (চিবিআই)ক ভাৰতপল ৰূপায়ণ আৰু তৃণমূল পৰ্যায়ত ইয়াৰ ব্যাপক প্ৰশিক্ষণ নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আগভাগ ল’বলৈ আহ্বান জনায়। ইয়াৰ দ্বাৰা ন্যায়িক ব্যৱস্থা শক্তিশালী হ’ব, স্বচ্ছতা বৃদ্ধি পাব, আইন বলবৎকাৰী প্ৰচেষ্টাৰ সামগ্ৰিক দক্ষতা আৰু ফলপ্ৰসূতা উন্নত হ’ব বুলিও তেওঁ কয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে ড্ৰাগছ সৰবৰাহ, অস্ত্ৰ সৰবৰাহৰ, মানৱ সৰবৰাহৰ, আৰু সীমা অতিক্ৰম কৰি সন্ত্ৰাসবাদৰ দৰে অপৰাধৰ মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত নতুন ব্যৱস্থাৰ পৰিৱৰ্তনশীল সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতপ’ল নেটৱৰ্কে এনে অপৰাধৰ ওপৰত সঠিক সময়ত তথ্য বিনিময়ৰ জৰিয়তে ১৯৫খন দেশৰ আইন বলবৎকাৰী সংস্থাৰ সৈতে সহযোগিতাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি ৰাজ্যিক আৰক্ষী বাহিনীক যথেষ্ট সহায় কৰিব। শ্ৰী অমিত শ্বাহে ইণ্টাৰপ’লৰ জাননীৰ বিষয়ে আইন বলবৎকাৰী সংস্থাসমূহৰ মাজত সজাগতা বৃদ্ধি আৰু এই ব্যৱস্থাটোক প্ৰতিষ্ঠানিকৰণৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ইয়াৰ জৰিয়তে ১৯ ধৰণৰ ইণ্টাৰপ’ল ডাটাবেছৰ সুবিধা, লাভ কৰিব, যাৰ ফলত যুৱ বিষয়াসকলে তথ্য বিশ্লেষণ কৰিব পাৰিব, অপৰাধ প্ৰতিৰোধৰ কৌশল প্ৰস্তুত কৰিব পাৰিব, আৰু অপৰাধীক অধিক ফলপ্ৰসূভাৱে গ্ৰেপ্তাৰ কৰিব পাৰিব। তেওঁ চাইবাৰ অপৰাধৰ উদীয়মান প্ৰত্যাহ্বানসমূহ অধিক গতি আৰু কাৰ্যক্ষমতাৰে মোকাবিলা কৰাৰ ব্যৱস্থাটোৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী শ্বাহে সমগ্ৰ পদক্ষেপটোক বৈপ্লৱিক বুলি অভিহিত কৰে, য’ত তদন্ত প্ৰক্ৰিয়াক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে আৰু আইন বলবৎকাৰী সংস্থাক নতুন উচ্চতালৈ উন্নীত কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
ভাৰতৰ ইণ্টাৰপ’লৰ ৰাষ্ট্ৰীয় কেন্দ্ৰীয় ব্যুৰো (এনচিবি-নতুন দিল্লী) হিচাপে চিবিআইয়ে সমগ্ৰ দেশৰ বিভিন্ন আইন বলবৎকাৰী সংস্থাৰ সহযোগত অপৰাধমূলক গোচৰৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। এই সমন্বয় কেন্দ্ৰীয়, ৰাজ্যিক আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল পৰ্যায়ত বিস্তৃত আৰু ইয়াক ইণ্টাৰপ'ল যোগাযোগ বিষয়া (আইএলঅ')ৰ জৰিয়তে পৰিচালিত কৰা হয়। এই আইএলঅ’সমূহে ইউনিট অফিচাৰ (ইউঅ’)ৰ সৈতে মিলি কাম কৰে, যিসকলে সাধাৰণতে নিজ নিজ সংস্থাৰ ভিতৰত আৰক্ষী অধীক্ষক, আৰক্ষী আয়ুক্ত বা শাখা প্ৰধানৰ দৰে পদত অধিষ্ঠিত হয়। বৰ্তমান চিবিআই, আইএলঅ’ আৰু ইউঅ’ৰ মাজত যোগাযোগ মূলতঃ চিঠি, ইমেইল, ফেক্সকে ধৰি পৰম্পৰাগত পদ্ধতিৰে কৰা হয়।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, inaugurates the BHARATPOL portal developed by CBI in New Delhi
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, with the launch of 'BHARATPOL' today, India is ushering into a new era in international investigations
'BHARATPOL' and the three new criminal laws will serve as a strong mechanism to catch fugitives who flee abroad
Through the 'Trial in Absentia' provision in the three criminal laws, cases can be conducted in the absence of fugitives and award them sentences
'BHARATPOL' will play a significant role in crime control by connecting investigative agencies and the police of all states to the INTERPOL network of 195 countries
'BHARATPOL' network will enable cooperation with 195 countries in combating crimes related with drugs, weapons, human trafficking, and other cross-border offenses
'BHARATPOL' will have access to 19 types of databases from INTERPOL, which will be helpful in analyzing crimes, preventing them, and apprehending criminals
07 JAN 2025 3:42PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today inaugurated the BHARATPOL portal developed by the Central Bureau of Investigation (CBI) at Bharat Mandapam in New Delhi today. Shri Amit Shah also presented police medals to 35 award-winning CBI officers, who were honored with the President’s Police Medal for Distinguished Service and the Home Minister’s Medal for Excellence in Investigation. On this occasion, several dignitaries, including the Union Home Secretary, the Director of CBI, and the Secretary of DoPT, were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, stated that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India is ushering into a new era in international investigation with the launch of BHARATPOL. He mentioned that through BHARATPOL, every agency and police force in India will be able to seamlessly connect with INTERPOL, thereby expediting investigations.
Shri Amit Shah said that the country will celebrate the centenary of independence in the year 2047 and Prime Minister Shri Narendra Modi has called the present period as Amrit Kaal. He said that 140 crore people of the country have also acknowledged this period as Amrit Kaal and taken a collective pledge to make India first in every sphere in the world by 2047. He said that there are many milestones to achieve in fulfillment of this resolve, and the first milestone will be to make India the third largest economy in the world by 2027. Shri Shah said that ‘Amrit Kaal’ is the time period to fulfill the resolve to make India a fully developed nation by 2047. He said that ‘Amrit kaal’ is a golden opportunity for India.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Modi, India's journey from being a regional leader to a global leader is being shaped through scientific roadmaps and time-bound execution of programs. He said that India has continued to make good progress in this path. Shri Shah emphasized on the need to upgrading our systems and mechanisms as we move forward and tackle global challenges, and BHARATPOL is a timely step in that direction.
Shri Amit Shah stated that the five key modules of BHARATPOL – Connect, INTERPOL Notices, References, Broadcast, and Resources – provide a technological platform to support all our law enforcement agencies. He explained that through Connect, all our law enforcement agencies will essentially function as an extension of INTERPOL's National Central Bureau (NCB-New Delhi). He added that the system will ensure quick, secure, and structured transmission of requests for INTERPOL notices, enabling a scientific mechanism to swiftly locate criminals from India and across the globe, within India. Shri Shah highlighted that the INTERPOL References from 195 countries will make it much simpler to seek and provide international assistance for investigations abroad. He mentioned that requests for assistance from 195 countries will now be immediately available through the Broadcast module, while the Resources module will facilitate the exchange and management of documents and capacity-building initiatives.
Union Home Minister and Minister of Cooperation highlighted the portal's key feature — a real-time interface — that will enable seamless and effective communication among agencies to enhance crime control measures. Union Home Minister stated that the portal will significantly expedite responses to domestic and international requests for real-time data sharing, including the issuance of Red Corner Notices and other alerts through a global network. He noted that, for years, criminals committing crimes in India and fleeing to other countries have evaded the reach of Indian laws. However, with the implementation of modern systems like BHARATPOL, such criminals can now be brought within the ambit of justice.
Shri Amit Shah said that the Modi Government has introduced the provision of Trial in Absentia in the three new criminal laws, enabling the prosecution of fugitive criminals even in their absence through court orders while ensuring a fair judicial process. He explained that this provision will simplify the process of extraditing convicted criminals from foreign countries to India. Shri Shah emphasized that, combined with the capabilities of the BHARATPOL portal, this new measure will empower Indian law enforcement agencies to bring fugitives to justice, no matter where they hide. He urged the Central Bureau of Investigation (CBI) to take the lead in implementing BHARATPOL and ensuring its widespread training at the grassroots level. This, he said, will strengthen the judicial system, enhance transparency, and improve the overall efficiency and effectiveness of law enforcement efforts.
Union Home Minister highlighted the transformative potential of the new system in addressing crimes such as drug trafficking, arms smuggling, human trafficking, and cross-border terrorism. He noted that the BHARATPOL network will greatly assist state police forces by facilitating collaboration with law enforcement agencies in 195 countries through real-time information sharing on such crimes. Shri Amit Shah laid stress on the importance of raising awareness among law enforcement agencies about INTERPOL notices and institutionalizing this system. He pointed out that one of the key benefits will be the access to 19 types of INTERPOL databases, enabling young officers to analyze data, develop crime prevention strategies, and apprehend criminals more effectively. He also emphasized the system's capability to address emerging challenges in cybercrime with greater speed and efficiency. Shri Shah described the entire initiative as revolutionary, with the potential to redefine investigative processes and elevate law enforcement to new heights.
As the National Central Bureau for INTERPOL in India (NCB-New Delhi), the CBI plays a pivotal role in facilitating international cooperation on criminal cases in collaboration with various law enforcement agencies across the country. This coordination extends across the central, state, and Union Territory levels and is managed through INTERPOL Liaison Officers (ILOs). These ILOs work in conjunction with Unit Officers (UOs), who typically hold positions such as Superintendents of Police, Police Commissioners, or Branch Chiefs within their respective organizations. Currently, communication between the CBI, ILOs, and UOs is primarily conducted through traditional methods, including letters, emails, and faxes.