Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with the beneficiaries of Swabhiman Apartments
03 JAN 2025 8:38PM by PIB Delhi
Prime Minister: So, have you received the house?
Beneficiary: Yes, sir, I have. We are immensely grateful to you. You have given us a palace after lifting us out of a hut. We could never have imagined something so grand, but you’ve turned our dream into reality... Yes, sir.
Prime Minister: Well, I am glad that you all have got these houses. It's not mine.
Beneficiary: No, sir, we are your family.
Prime Minister: Yes, that is true.
Beneficiary: You made this possible.
Prime Minister: So we did it, didn't we?
Beneficiary: Yes, sir. May your flag continue to wave high, and may you keep winning.
Prime Minister: It’s up to you all to help us keep our flag fluttering high.
Beneficiary: Just keep your hand upon our heads, sir.
Prime Minister: The hands of my mothers and sisters should rest upon my head.
Beneficiary: We waited for Lord Shri Ram for so many years, and in the same way, we waited for you. We are here from the slums to this building, and nothing could bring us more joy. It is our good fortune to have you so close to us.
Prime Minister: Others must also believe that together, we can achieve so much in this country.
Beneficiary: That is absolutely true.
Prime Minister: If you are determined, you can achieve anything. You see, these days, some people think, "I was born in a slum; what can I possibly achieve in life?" But you have seen it yourself, and the children will see it too – the ones who are excelling in sports and earning recognition globally often come from such humble backgrounds. Most of them belong to small, underprivileged families.
Prime Minister: So, what will you do in your new house?
Beneficiary: Sir, I will study.
Prime Minister: So, you will study!
Beneficiary: Yes.
Prime Minister: So, you didn’t use to study before?
Beneficiary: No, sir. But after moving here, I will study better.
Prime Minister: Really? So, what’s on your mind? What do you aspire to be?
Beneficiary: Madam.
Prime Minister: You want to become "madam"? That means you want to become a teacher.
Prime Minister: And you?
Beneficiary: I will become a soldier.
Prime Minister: A soldier?
Beneficiary: Yes. हम भारत के वीर जवान ऊंची रहे हमारे शान हमको प्यारा हिंदुस्तान, गाए देश प्रेम के गान हमें तिरंगे पर अनुमान अमर जवान, इस पर तन-मन-धन कुर्बान।
(We are the brave soldiers of India. May our pride always remain high! We love our country. We sing songs of patriotism for the tricolour, and we honour the immortal spirit of a soldier. We are ready to sacrifice our body, mind, and wealth for it).
Prime Minister: So, do you have all your friends here? Will you miss any of them, or will you reconnect with your old friends?
Beneficiaries: They are the ones, sir.
Prime Minister: Ah, these are your old friends?
Beneficiary: Yes, sir.
Prime Minister: And they’re moving here as well?
Beneficiary: Yes, sir.
Prime Minister: How do you feel now that you’ve got this house?
Beneficiary: I feel very good, sir. I have moved from a slum to this house, and it’s wonderful.
Prime Minister: But now, won’t many guests come from Uttar Pradesh? Won’t your expenses increase?
Beneficiary: It doesn't matter, sir.
Prime Minister: Will you keep this place clean as well?
Beneficiary: Yes, sir. It will be very well-maintained.
Prime Minister: You’ll have access to a playground too.
Beneficiary: Yes, sir.
Prime Minister: And what will you do there?
Beneficiary: I’ll play.
Prime Minister: You’ll play? But then, who will study?
Beneficiary: I will also study, sir.
Prime Minister: How many of you are from Uttar Pradesh? How many are from Bihar? Where are you from?
Beneficiary: I’m from the Bihar side, sir.
Prime Minister: I see. What kind of work do you, the people living in slums, do?
Beneficiary: Sir, most of us work as labourers.
Prime Minister: Labourers, auto rickshaw drivers?
Beneficiary: Yes, sir. Some of us also work in the mandis at night.
Prime Minister: And those who work in the mandis, what do you do during Chhath Puja considering the condition of the Yamuna river now.
Beneficiary: We perform it right here, sir.
Prime Minister: So, this is where you have to perform? Oh No! You are not benefitting from the Yamuna, are you?
Beneficiary: No, sir.
Prime Minister: So, what will you do here? Will you all celebrate the festivals together?
Beneficiary: Yes, sir.
Prime Minister: Will you celebrate Makar Sankranti here?
Beneficiary: Yes, sir.
Prime Minister: What will you do to make people want to come and witness this Swabhiman (self-respect) in reality?
Beneficiary: We will always welcome everyone with open hearts. There will be no lack of hospitality. We will hold no hatred for anyone and will live with love and affection towards all.
Prime Minister: We should keep celebrating festivals together. Look, you should tell everyone that Modiji came and assured that those who are still waiting for houses will also receive them. We have resolved that even the poorest of the poor in this country will have a solid roof over their heads.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ୱାଭିମାନ ଆପାର୍ଟମେଣ୍ଟର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
03 JAN 2025 8:38PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେବେ, ଆପଣ ଘର ପାଇଛନ୍ତି କି?
ହିତାଧିକାରୀ : ହଁ, ମହାଶୟ, ମୁଁ ପାଇଛି। ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତି ଅତ୍ୟନ୍ତ କୃତଜ୍ଞ। ଆପଣ ଆମକୁ ଏକ କୁଡ଼ିଆରୁ ଉଠାଇ ଆଣି ଏକ ମହଲ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆମେ କେବେ ମଧ୍ୟ ଏତେ ବଡ଼ କଳ୍ପନା କରିପାରି ନଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଆମର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି... ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ହଁ, ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ଯେ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ଘର ପାଇଛନ୍ତି। ଏହା ମୋର ନୁହେଁ।
ହିତାଧିକାରୀ : ନା, ମହାଶୟ, ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ହଁ, ଏହା ସତ୍ୟ।
ହିତାଧିକାରୀ : ଆପଣ ଏହା ସମ୍ଭବ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେଣୁ ଆମେ ଏହା କରିଛୁ, ନୁହେଁ କି?
ହିତାଧିକାରୀ : ହଁ, ମହାଶୟ। ଆପଣଙ୍କ ପତାକା ଉଚ୍ଚରେ ଉଡ଼ୁ ଏବଂ ଆପଣ ଜିତି ଚାଲନ୍ତୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ଯେ, ଆମର ଧ୍ୱଜାଟି ସର୍ବଦା ଉଚ୍ଚରେ ଉଡୁ।
ହିତାଧିକାରୀ : କେବଳ ଆପଣଙ୍କ ହାତ ଆମ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ରଖନ୍ତୁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ମୋ ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ହାତ ମୋ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ରହିବା ଉଚିତ।
ହିତାଧିକାରୀ : ଆମେ ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ଭଗବାନ୍‌ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲୁ, ସେହିପରି ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲୁ। ଆମେ ବସ୍ତିରୁ ଏଇ ଭବନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆସିଛୁ, ଏବଂ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ଆନନ୍ଦ ଆମ ପାଇଁ କିଛି ହୋଇପାରେନା।
ଆପଣ ଆମ ପାଖରେ ଏତେ ନିକଟରେ ଅଛନ୍ତି, ଏହା ଆମର ସୌଭାଗ୍ୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଅନ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ଏକାଠି ହୋଇ ଆମେ ଏହି ଦେଶରେ ବହୁତ କିଛି ହାସଲ କରିପାରିବା।
ହିତାଧିକାରୀ : ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସତ୍ୟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଯଦି ଆପଣ ଦୃଢ଼ସଙ୍କଳ୍ପ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ କିଛି ବି ହାସଲ କରିପାରିବେ। ଦେଖନ୍ତୁ, ଏହି ସମୟରେ କିଛି ଲୋକ ଭାବନ୍ତି, "ମୁଁ ବସ୍ତିରେ ଜନ୍ମ ନେଇଛି; ମୁଁ ଜୀବନରେ ଶେଷରେ କ'ଣ ହାସଲ କରିପାରିବି?" କିନ୍ତୁ ଆପଣ ନିଜେ ଏହା ଦେଖିଛନ୍ତି, ଏବଂ ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଦେଖିବେ - ଯେଉଁମାନେ କ୍ରୀଡାରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପରିଚିତି ଅର୍ଜନ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ଏପରି ସରଳ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଆସିଥାନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଛୋଟ, ବଞ୍ଚିତ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେବେ, ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ନୂତନ ଘରେ କ’ଣ କରିବେ?
ହିତାଧିକାରୀ : ମହାଶୟ, ମୁଁ ପଢ଼ିବି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେବେ, ଆପଣ ପଢିବେ!
ହିତାଧିକାରୀ : ହଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେବେ, ଆପଣ ପୂର୍ବରୁ ପଢି ନଥିଲେ କି?
ହିତାଧିକାରୀ : ନା, ମହାଶୟ। କିନ୍ତୁ ଏଠାକୁ ଆସିବା ପରେ, ମୁଁ ଭଲ ଭାବରେ ପଢିବି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ସତରେ? ତେବେ, ଆପଣଙ୍କ ମନରେ କ’ଣ ଅଛି? ଆପଣ କ’ଣ ହେବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରନ୍ତି?
ହିତାଧିକାରୀ : ମାଡାମ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣ "ମାଡାମ" ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି? ଏହାର ଅର୍ଥ ଆପଣ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଏବଂ ଆପଣ?
ହିତାଧିକାରୀ : ମୁଁ ଜଣେ ସୈନିକ ହେବି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଜଣେ ସୈନିକ?
ହିତାଧିକାରୀ : ହଁ । ହମ ଭାରତ କେ ବୀର ଯବାନ, ଊଁଚି ରହେ ହମାରେ ଶାନ, ହମକୋ ପ୍ୟାରା ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ, ଗାୟେ ଦେଶ କେ ପ୍ରେମ ଗାନ, ହମ ତିରଙ୍ଗେ ପର ଅନୁମାନ ଅମର ଯବାନ, ଇସ୍‌ ପର ତନ-ମନ-ଧନ କୁର୍ବାନ୍‌ (ଆମେ ଭାରତର ସାହସୀ ସୈନିକ। ଆମର ଗର୍ବ ସର୍ବଦା ଉଚ୍ଚ ରହୁ! ଆମେ ଆମ ଦେଶକୁ ଭଲ ପାଉ। ଆମେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପାଇଁ ଦେଶପ୍ରେମର ଗୀତ ଗାଉ, ଏବଂ ଆମେ ଜଣେ ସୈନିକର ଅମର ଆତ୍ମାକୁ ସମ୍ମାନ କରୁ। ଆମେ ଏଥିପାଇଁ ଆମର ଶରୀର, ମନ ଏବଂ ଧନ ବଳିଦାନ ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ)।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେବେ, ଆପଣଙ୍କର ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁ ଏଠାରେ ଅଛନ୍ତି କି? ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କାହାକୁ ମନେ ପକାଇବେ, କିମ୍ବା ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ପୁରୁଣା ବନ୍ଧୁଙ୍କ ସହିତ ପୁଣି ଥରେ ସଂଯୋଗ କରିବେ?
ହିତାଧିକାରୀ : ସେମାନେ ହିଁ ହେଲେ, ସର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆହା, ଏମାନେ ଆପଣଙ୍କର ପୁରୁଣା ବନ୍ଧୁ?
ହିତାଧିକାରୀ : ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଠାକୁ ଆସୁଛନ୍ତି?
ହିତାଧିକାରୀ : ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣ ଏହି ଘର ପାଇ ଏବେ କିପରି ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି?
ହିତାଧିକାରୀ : ମୁଁ ବହୁତ ଭଲ ଅନୁଭବ କରୁଛି, ମହାଶୟ। ମୁଁ ଏକ ବସ୍ତିରୁ ଏହି ଘରକୁ ଆସିଛି, ଏବଂ ଏହା ବହୁତ ଭଲ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : କିନ୍ତୁ ଏବେ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରୁ ବହୁତ ଅତିଥି ଆସିବେ ନାହିଁ କି? ଆପଣଙ୍କର ଖର୍ଚ୍ଚ ବଢ଼ିବ ନାହିଁ କି?
ହିତାଧିକାରୀ : ଏହା କିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣ କ’ଣ ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ମଧ୍ୟ ସଫା ରଖିବେ?
ହିତାଧିକାରୀ : ହଁ, ମହାଶୟ। ଏହା ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରାଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣଙ୍କର ଏକ ଖେଳ ପଡ଼ିଆ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
ହିତାଧିକାରୀ : ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ ସେଠାରେ କ’ଣ କରିବେ?
ହିତାଧିକାରୀ : ମୁଁ ଖେଳିବି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣ ଖେଳିବେ? କିନ୍ତୁ ତା’ପରେ, କିଏ ପଢ଼ିବ?
ହିତାଧିକାରୀ : ମୁଁ ମଧ୍ୟ ପଢ଼ିବି, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେ ଜଣ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର? କେତେ ଜଣ ବିହାରର? ଆପଣ କେଉଁଠାରୁ?
ହିତାଧିକାରୀ : ମୁଁ ବିହାର ପାର୍ଶ୍ୱର, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି। ଆପଣମାନେ, ବସ୍ତିରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନେ କି ପ୍ରକାରର କାମ କରନ୍ତି?
ହିତାଧିକାରୀ : ମହାଶୟ, ଆମ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଶ୍ରମିକ ଭାବରେ କାମ କରନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଶ୍ରମିକ, ଅଟୋ ରିକ୍ସା ଚାଳକ?
ହିତାଧିକାରୀ : ହଁ, ମହାଶୟ। ଆମ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ରାତିରେ ମଣ୍ଡିରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଯେଉଁମାନେ ମଣ୍ଡିରେ କାମ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯମୁନା ନଦୀର ଅବସ୍ଥାକୁ ବିଚାର କରି ଛଠ ପୂଜା ସମୟରେ କ'ଣ କରନ୍ତି?
ହିତାଧିକାରୀ : ଆମେ ଏହା ଏଠାରେ କରୁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତାହେଲେ, ଏଠିହିଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ? ଓଃ ନା! ଆପଣମାନେ କିନ୍ତୁ ଯମୁନାରୁ କୌଣସି ଲାଭ ପାଉନାହାନ୍ତି, କି?
ହିତାଧିକାରୀ : ନା, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ତେବେ, ଆପଣ ଏଠାରେ କ'ଣ କରିବେ? ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ପର୍ବ ପାଳନ କରିବେ?
ହିତାଧିକାରୀ : ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଲୋକମାନେ ଆସି, ଏହି **ସ୍ୱାଭିମାନ** (ଆତ୍ମସମ୍ମାନ) କୁ ପ୍ରକୃତରେ ଦେଖିବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରନ୍ତି – ତାହା ପାଇଁ ଆପଣ କ’ଣ କରିବେ?
ହିତାଧିକାରୀ : ଆମେ ସର୍ବଦା ଖୋଲା ହୃଦୟରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବୁ। ଆତିଥ୍ୟର ଅଭାବ ରହିବ ନାହିଁ। ଆମେ କାହା ପ୍ରତି ଘୃଣା ଭାବ ରଖିବୁ ନାହିଁ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି ପ୍ରେମ ଏବଂ ସ୍ନେହ ଭାବ ରଖିବୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ପାଳନ କରିବା ଉଚିତ୍। ଦେଖ, ତୁମେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କହିବା ଉଚିତ୍ ଯେ, ମୋଦିଜୀ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ କରିଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘର ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଘର ପାଇବେ। ଆମେ ସଙ୍କଳ୍ପ କରିଛୁ ଯେ, ଏହି ଦେଶର ସବୁଠୁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ମଜବୁତ ଛାତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବୁ।
ସ୍ୱୀକାରୋକ୍ତି : ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।