Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with the beneficiaries of Swabhiman Apartments
03 JAN 2025 8:38PM by PIB Delhi
Prime Minister: So, have you received the house?
Beneficiary: Yes, sir, I have. We are immensely grateful to you. You have given us a palace after lifting us out of a hut. We could never have imagined something so grand, but you’ve turned our dream into reality... Yes, sir.
Prime Minister: Well, I am glad that you all have got these houses. It's not mine.
Beneficiary: No, sir, we are your family.
Prime Minister: Yes, that is true.
Beneficiary: You made this possible.
Prime Minister: So we did it, didn't we?
Beneficiary: Yes, sir. May your flag continue to wave high, and may you keep winning.
Prime Minister: It’s up to you all to help us keep our flag fluttering high.
Beneficiary: Just keep your hand upon our heads, sir.
Prime Minister: The hands of my mothers and sisters should rest upon my head.
Beneficiary: We waited for Lord Shri Ram for so many years, and in the same way, we waited for you. We are here from the slums to this building, and nothing could bring us more joy. It is our good fortune to have you so close to us.
Prime Minister: Others must also believe that together, we can achieve so much in this country.
Beneficiary: That is absolutely true.
Prime Minister: If you are determined, you can achieve anything. You see, these days, some people think, "I was born in a slum; what can I possibly achieve in life?" But you have seen it yourself, and the children will see it too – the ones who are excelling in sports and earning recognition globally often come from such humble backgrounds. Most of them belong to small, underprivileged families.
Prime Minister: So, what will you do in your new house?
Beneficiary: Sir, I will study.
Prime Minister: So, you will study!
Beneficiary: Yes.
Prime Minister: So, you didn’t use to study before?
Beneficiary: No, sir. But after moving here, I will study better.
Prime Minister: Really? So, what’s on your mind? What do you aspire to be?
Beneficiary: Madam.
Prime Minister: You want to become "madam"? That means you want to become a teacher.
Prime Minister: And you?
Beneficiary: I will become a soldier.
Prime Minister: A soldier?
Beneficiary: Yes. हम भारत के वीर जवान ऊंची रहे हमारे शान हमको प्यारा हिंदुस्तान, गाए देश प्रेम के गान हमें तिरंगे पर अनुमान अमर जवान, इस पर तन-मन-धन कुर्बान।
(We are the brave soldiers of India. May our pride always remain high! We love our country. We sing songs of patriotism for the tricolour, and we honour the immortal spirit of a soldier. We are ready to sacrifice our body, mind, and wealth for it).
Prime Minister: So, do you have all your friends here? Will you miss any of them, or will you reconnect with your old friends?
Beneficiaries: They are the ones, sir.
Prime Minister: Ah, these are your old friends?
Beneficiary: Yes, sir.
Prime Minister: And they’re moving here as well?
Beneficiary: Yes, sir.
Prime Minister: How do you feel now that you’ve got this house?
Beneficiary: I feel very good, sir. I have moved from a slum to this house, and it’s wonderful.
Prime Minister: But now, won’t many guests come from Uttar Pradesh? Won’t your expenses increase?
Beneficiary: It doesn't matter, sir.
Prime Minister: Will you keep this place clean as well?
Beneficiary: Yes, sir. It will be very well-maintained.
Prime Minister: You’ll have access to a playground too.
Beneficiary: Yes, sir.
Prime Minister: And what will you do there?
Beneficiary: I’ll play.
Prime Minister: You’ll play? But then, who will study?
Beneficiary: I will also study, sir.
Prime Minister: How many of you are from Uttar Pradesh? How many are from Bihar? Where are you from?
Beneficiary: I’m from the Bihar side, sir.
Prime Minister: I see. What kind of work do you, the people living in slums, do?
Beneficiary: Sir, most of us work as labourers.
Prime Minister: Labourers, auto rickshaw drivers?
Beneficiary: Yes, sir. Some of us also work in the mandis at night.
Prime Minister: And those who work in the mandis, what do you do during Chhath Puja considering the condition of the Yamuna river now.
Beneficiary: We perform it right here, sir.
Prime Minister: So, this is where you have to perform? Oh No! You are not benefitting from the Yamuna, are you?
Beneficiary: No, sir.
Prime Minister: So, what will you do here? Will you all celebrate the festivals together?
Beneficiary: Yes, sir.
Prime Minister: Will you celebrate Makar Sankranti here?
Beneficiary: Yes, sir.
Prime Minister: What will you do to make people want to come and witness this Swabhiman (self-respect) in reality?
Beneficiary: We will always welcome everyone with open hearts. There will be no lack of hospitality. We will hold no hatred for anyone and will live with love and affection towards all.
Prime Minister: We should keep celebrating festivals together. Look, you should tell everyone that Modiji came and assured that those who are still waiting for houses will also receive them. We have resolved that even the poorest of the poor in this country will have a solid roof over their heads.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা শ্বাভিমান এপার্তমেন্তশিংগী বেনিফিসরিশিংগা ৱারি শানখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
03 JAN 2025 8:38PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী য়ুম ফংলে ?
বেনিফিসরি : হোই সার, ঐ য়ুম ফংলে। ঐখোয়না অদোম য়াম্না থাগৎচরি, ঐখোয়গী খাঙপোকশঙদগী লৌথোক্লগা অদোম্না ঐখোয়দা কোনুং অমা পীরে। ঐখোয় মসিদগী হেন্না চাউবা মঙ অমতা মঙখিদ্রি, অদোম্না মঙলান অদু মঙফাওনহল্লে…সার।
প্রধান মন্ত্রী: য়াম্না ফরে, অদোমগীদি য়ুম ফংলে, ঐগী য়ুম লৈত্রি।
বেনিফিসরি : নত্তে, ঐখোয় অদোমগী ইমুং-মনুংনি।
প্রধান মন্ত্রী: হোই, মসি অচুম্বনি।
বেনিফিসরি : অদোম্না মদু থবক ওইনা পাংথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমনা মসি পাংথোক্লে, চুম্বরা?
বেনিফিসরি : হোই সার, অদোমগী ফিরাল ৱাংনা পাইবা অমসুং মাইপাকপা ওইরসনু।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমনা ঐখোয়গী ফিরাল ৱাংনা পাইহনবনি।
বেনিফিসরি : অদোমগী খুৎ ঐখোয়গী কোক্ত থম্বীরে।
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচলশিংগী খুৎশিং ঐগী কোক্ত থমগদবনি।
বেনিফিসরি : ঐখোয়না চহি কয়া ভগবান রাম ঙাইরক্লি, মসিগা চপ মান্না সার, অদোম ঙাইরিঙৈদা শ্লমশিংগী বিল্দিং অসি শারে অমসুং ঐখোয় মসিদগী হেন্না নুংঙাইবা লৈত্রে। অদোম্না ঐখোয়গা নকশিন্নবা অসি ঐখোয়গী লাইবক ফবনি।
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয় অমতা ওইনা হিংমিন্নবদা থাজবা থম্নবা অতোপ্পশিংদা ইথিল পীগদবনি, লৈবাক অসিদা ঐখোয়না মসি ফংবা ঙমগনি।
বেনিফিসরি : মদু অচুম্বনি। .
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা অদোমগী অচেৎপা ফিরেপ লৈরবদি, অদোম্না মসি ফংবা ঙমগনি। য়েংউ, হৌজিক মীওই খরনা মখোয় শ্লমশিংদা পোকপনি, পুন্সিদা মখোয় করি তৌগনি হায়না খল্লি, অদোম উরে অমসুং লায়রবা ইমুংশিংগী অঙাংশিং শান্নবদা মাঙজিল থারে অমসুং লৈবাক অসি চাউথোকচবা পোকহল্লে। মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওন্নবা মখোয়না মখা তানা হোৎনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রী: অনৌবা য়ুম অসিদা অদোম করি তৌগনি?
বেনিফিসরি : সার ঐ লাইরিক পাগনি।
প্রধান মন্ত্রী: ঐ লাইরিক পাগনি।
বেনিফিসরি : হোই।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম হান্না লাইরিক পাদবরা?
বেনিফিসরি : পাদে সার, মফম অসিদা লৈরবা মতুংদা ঐ লাইরিক হেন্না পারগনি।
প্রধান মন্ত্রী: তশেংনা ? অদোম করি ওইগনি?
বেনিফিসরি : মেদাম।
প্রধান মন্ত্রী: মেদাম ওইগনি হায়বা। অদোম ওজা ওইনিংই হায়বনি।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমদি ?
বেনিফিসরি : ঐ লান্মী অমা ওইনিংই।
প্রধান মন্ত্রী: লান্মী।
বেনিফিসরি : ভারতকী থৌনা ফরবা লান্মীশিংনা ঐখোয়গী চাউথোকচবা হেনগৎহল্লি, ঐখোয়না ভারত নুংশি, মচু অহুমগী ফিরালগা লোয়ননা ঐখোয়না লৈবাক নিংবগী ঈশৈ শক্লি, ঐখোয়না শিবা নাইদ্রবা লান্মীশিংদা থাজবা থম্লি, লৈবাক্কীদমক ঐখোয়না থৱায়, হকচাং অমসুং লন-থুম কৎথোক্লি।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী মরুপশিং মফম অসিদা লৈরে। অদোমগী মরুপশিং উনদবা য়াওবরা?
বেনিফিসরি : মখোয়না পুম্নমক মফম অসিদা লৈরে।
প্রধান মন্ত্রী: মখোয় অরিবা মরুপশিং ঙাক্তনি।
বেনিফিসরি : হোই সার।
প্রধান মন্ত্রী: মহাকশু মফম অসিদা লাক্লে।
বেনিফিসরি : হোই সার।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী য়ুম ফংবদা হৌজিক করি ফাওবগে?
বেনিফিসরি : সার, ঐ য়াম্না নুংঙাইরে, ঐ শ্লমদা লৈরম্বদগী য়ুম অমা ফংলে, মসি য়াম্না ফরে।
প্রধান মন্ত্রী: হৌজিক উত্তর প্রদেসতগী অতিথিশিং লাক্কদরা? শেন চাদিং তৌবা হেনগৎকদরা?
বেনিফিসরি : লাক্লে সার।
প্রধান মন্ত্রী: মফম অসি নাবরা?
বেনিফিসরি : হোই, মফম অসি য়াম্না ফজরে।
প্রধান মন্ত্রী: শান্নবু অমশু লৈরগনি।
বেনিফিসরি: হোই সার।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম কমদৌগনি ?
বেনিফিসরি : শান্নগনি।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম শান্নগদরা? কনানা লাইরিক পাগনি?
বেনিফিসরি : লাইরিকশু পাগনি।
প্রধান মন্ত্রী: নখোয় কয়ানা উত্তর প্রদেসতগীনো? কয়ানা বিহারদগীনো? অদোম কদাইদগীনো?
বেনিফিসরি : বিহারদগীনি।
প্রধান মন্ত্রী: শ্লমশিংদা লৈবা মতমদা অদোম করি থবক শুবগে?
বেনিফিসরি : সার, নোংমগী অফং অফংবা থবক শুবনি।
প্রধান মন্ত্রী: শিন্মী অমসুং ওতো রিক্স দ্রাইভর।
বেনিফিসরি: সার, মীওই খরনা নুমিদাংদা কৈথেলদা শিন্মী ওইনা থবক শুই।
প্রধান মন্ত্রী: ফরে, মন্দিদা থবক শুবা মীওইশিং অদু ছাত পুজা মনুংদা মখোয় করি থবক তৌবগে? যমুনা তুরেল ফিবম অসিদা লৈরে।
বেনিফিসরি : মফম অসিদা পুজা পাংথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম যমুনা জিগী কান্নবা ফংদ্রে।
বেনিফিসরি: ফংদ্রে।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম মফম অসিদা কুহ্মৈ পুন্না পাংথোকমিন্নবরা?
বেনিফিসরি: হোই সার।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম মফম অসিদা মকর সংক্রান্তি পাংথোক্কদরা?
বেনিফিসরি: হোই সার।
প্রধান মন্ত্রী: শ্বাভিমান অসিদা লাকপা অদোম করি ফাওবগে?
বেনিফিসরি: ঐখোয়না মতম পুম্নমক্ত মীওই খুদিংমক তরাম্না ওক্কনি, অৱাৎপা অমতা লৈহল্লোই, কনাগুম্বা অমতা নুংশিদবা তৌরোই, ঐখোয় অমগা অমগা নুংশিন্না লৈমিন্নগনি।
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয় পুন্না কুহ্মৈ খর পুন্না পাংথোকমিন্নগনি। য়েংউ, মোদী জি লাকখি অমসুং মখোয় মশাগী লেংদবা য়ুমশিং ফংদ্রিবা মীওইশিং য়ুম অমা ফংহনবা মোদী জিনা থাজবা পীরমখি হায়না অদোম্না মীওই খুদিংমক্ত হায়গদবনি, মরমদি লৈবাক অসিগী লায়রবা মীওই খুদিংমক মখোয়গী মকোক মথক্ত লেংদ্রবা য়ুমথক অমা লৈহনবা সরকার অসিনা থবক পায়খৎলি।