তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
ভারতকী তেক্সতাইল্স অমসুং এপরেলদা মালেমগী ত্রেদকী শরুক অসি 3.9%দা লৈরি
FY 2024-25গী এপ্রিল-ওক্তোবরগী মতমগী মনুংদা দোল্লর মিলিয়ন 8,733গী এক্সপোর্তকা লোয়ননা রেদী মেদ গার্মেন্তস (RMG)না অপুনবা এক্সপোর্তশিংদা (দোল্লর মিলিয়ন 21,358) খ্বাইদগী চাউবা শেবর পায়খি, মতুংদা কোত্তন তেক্সতাইল্স (33%, দোল্লর মিলিয়ন 7,082), মেন-মেদ তেক্সতাইল্স (15%, দোল্লর মিলিয়ন 3,105) লৈখি
ভারতনা পুথোকপা তেক্সতাইল্স অমসুং এপরেল ইম্পোর্ত তৌবা অসি FY 2022-23 (দোল্লর মিলিয়ন 10,481)গা চাংদম্নবদা FY 2023-24 (দোল্লর মিলিয়ন 8,946)দা চাউরাক্না 15% হন্থখি
02 JAN 2025 12:16PM by PIB Imphal
2023 ফাওবদা ভারত অসি মালেমদা তেক্সতাইল অমসুং এপরেলগী খ্বাইদগী চাউবা 6শুবা এক্সপোর্তর ওইখি। 2023-24দা ভারতকী অপুনবা এক্সপোর্ত্তা হেন্দিক্রাফ য়াওনা তেক্সতাইল অমসুং এপরেল (T&A) গী শরুক অসি শীংথানীংঙাই ওইনা 8.21% ওইখি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা তেক্সতাইল অমসুং এপরেলগী মালেমগী ত্রেদকী শরুক 3.9% ওইরি। ভারতকী মরুওইবা তেক্সতাইল অমসুং এপরেল এক্সপোর্ত দেস্তিনেসনশিং অসি USA অমসুং EUনি অমসুং অপুনবা তেক্সতাইল অমসুং এপরেল এক্সপোর্ত তৌবদা চাউরাক্না 47%গী শরুক তম্লি। ভারত অসি তেক্সতাইল অমসুং এপরেল এক্সপোর্ত তৌরিবা মরুওইবা লৈবাক অমনি অমসুং ত্রেদ সরপ্লস লৈ। ইম্পোর্তকী অয়াম্বা শরুকশিং অসি রী-এক্সপোর্ত তৌনবা নৎত্রগা ইন্দস্ত্রীগী ওইবা রো মেতরিএল মথৌ তাবশিং ফংনবা পুশিল্লি।
মসি খঙজিনবা মরু ওই মদুদি এক্সপোর্ত অসি দিমান্দ অমসুং সপ্লাইগী ফঙ্কসন অমনি অমসুং মসি মালেমগী দিমান্দ, ইন্তর্নেল কঞ্জ্যুম্পসন অমসুং দিমান্দ, ওর্দর ফ্লো, লোজিস্তিক্স অসিনচিংবা ফেক্তরশিংগী মখা পোল্লি। এক্সপোর্তশিং অসি জিওপোলিতিকেলগী ফিভম কয়া অমনা (রেদ সী ক্রাইসিস, বঙ্গলাদেশকী ক্রাইসিস অসিনচিংবা) অকায়বা পীরি। 2024গী শেনবা চহিদা এক্সপোর্ত অসি অহানবদা মরুওইনা জানুৱারী, ফেব্রুৱারী অমসুং মার্চ 2024দা এক্সপোর্তকী খোঙচৎতা অকায়বা পীখিবা রেদ সীগী অকোইবদা জিওপোলিতিকেল ক্রাইসিসনা মরম ওইদুনা নেম্না লৈখি।
হেন্দিক্রাফস য়াওনা তেক্সতাইল অমসুং এপরেলগী এক্সপোর্ত (এপ্রিল-ওক্তোবর)
ভেল্যু অসি USD মিলিয়নদা পীরি
কম্মোদিতী
ওক্তোবর-23
ওক্তোবর-24
% কী অহোংবা
এপ্রিল-ওক্তোবর 2023
এপ্রিল-ওক্তোবর 2024
% কী অহোংবা
রেদীমেদ গার্মেন্ত
909
1227
35%
7,825
8,733
12%
কোতন তেক্সতাইল্স
1005
1049
4%
7,014
7,082
1%
মেন-মেদ তেক্সতাইল্স
414
474
14%
2,958
3,105
5%
ৱুল অমসুং ৱুলন তেক্সতাইল্স
16
14
-11%
117
95
-19%
মুগাগী প্রদক্তশিং
13
14
5%
70
98
40%
হেন্দলুমগী প্রদক্তশিং
12
13
4%
89
84
-6%
কার্পেৎশিং
126
147
17%
795
893
12%
জু্ৎকী প্রদক্তশিং
25
36
44%
218
220
1%
অপুনবা তেক্সতাইল অমসুং এপরেল
2,520
2,974
18%
19,087
20,309
6%
হেন্দিক্রাফস
129
171
33%
921
1,050
14%
হেন্দিক্রাফ য়াওনা T&Aগী অপুনবা
2,649
3,144
19%
20,007
21,358
7%
সোর্স: DGCIS, প্রোভিজনেল দেতা
তেক্সতাইল্স অমসুং এপরেল (হন্দিক্রাফশিং য়াওনা)গী অপুনবা এক্সপোর্ত অসি FY 2023-24গী চপ মান্নবা মতমগা (দোল্লর মিলিয়ন 20,007) চাংদম্নবদা FY 2024-25গী এপ্রিল-ওক্তোবরগী মতম (দোল্লর মিলিয়ন 21,358) অসিদা 7%গী চাংদা হেনগৎখি।
FY 2024-25গী এপ্রিল-ওক্তোবরগী মতমগী মনুংদা দোল্লর মিলিয়ন 8,733গী এক্সপোর্তকা লোয়ননা রেদী মেদ গার্মেন্তস (RMG)না অপুনবা এক্সপোর্তশিংদা (দোল্লর মিলিয়ন 21,358) খ্বাইদগী চাউবা শেবর পায়খি, মতুংদা কোত্তন তেক্সতাইল্স (33%, দোল্লর মিলিয়ন 7,082), মেন-মেদ তেক্সতাইল্স (15%, দোল্লর মিলিয়ন 3,105) লৈখি।
ৱুল অমসুং হেন্দলুমগী মথংশিৎনা 19% অমসুং 6% হন্থরকপা নত্তনা FY 2023-24গী চপ মান্নবা মতমগা য়েংনবদা FY 2024-25গী এপ্রিলদগী ওক্তোবর ফাওবগী মনুংদা প্রিন্সিপল কম্মোদিতী পুম্নমক্তা এক্সপোর্তশিংগী গ্রোথ লৈবা উবা ফংখি।
হেন্দিক্রাফ য়াওনা তেক্সতাইল অমসুং এপরেলগী ইম্পোর্ত (এপ্রিল-ওক্তোবর)
ভেল্যু অসি USD মিলিয়নদা পীরি
কম্মোদিতী
ওক্তোবর-23
ওক্তোবর-24
% কী অহোংবা
এপ্রিল-ওক্তোবর 2023
এপ্রিল-ওক্তোবর 2024
% কী অহোংবা
রেদীমেদ গার্মেন্ত
162
183
13%
934
951
2%
কোতন তেক্সতাইল্স
209
310
48%
1,529
1,721
13%
মেন-মেদ তেক্সতাইল্স
342
297
-13%
2,127
1,859
-13%
ৱুল অমসুং ৱুলন তেক্সতাইল্স
30
28
-8%
219
197
-10%
মুগাগী প্রদক্তশিং
15
16
5%
130
102
-21%
হেন্দলুমগী প্রদক্তশিং
0
0
34%
1
1
56%
কার্পেৎশিং
4
4
0%
19
21
12%
জু্ৎকী প্রদক্তশিং
20
24
20%
179
151
-16%
অপুনবা তেক্সতাইল অমসুং এপরেল
783
861
10%
5,138
5,004
-3%
হেন্দিক্রাফস
34
44
29%
326
421
29%
হেন্দিক্রাফ য়াওনা T&Aগী অপুনবা
817
905
11%
5,464
5,425
-1%
সোর্স: DGCIS, প্রোভিজনেল দেতা
FY 2022-23 (দোল্লর মিলিয়ন 10,481)গা চাংদম্নবদা FY 2023-24দা ভারতনা তেক্সতাইল অমসুং এপরেল প্রদক্তশিং ইমপোর্ত তৌবা (দোল্লর মিলিয়ন 8,946) অসি 15% হন্থখি।
তেক্সতাইল অমসুং এপরেলগী (হেন্দিক্রাফ য়াওনা) অপুনবা ইম্পোর্ত অসি FY 2022-23 (দোল্লর মিলিয়ন 5,464)গা চাংদম্নবদা FY 2023-24গী(দোল্লর মিলিয়ন 5,425) এপ্রিল-ওক্তোবরগী মনুংদা 1% হন্থরে।
সেক্তর অসিদা দিমান্দ সপ্লাই গেপ লৈবনা মরম ওইদুনা FY 2024-25গী এপ্রিলদগী ওক্তোবরগী মনুংদা পুন্না ইমপোর্ত তৌখিবা (দোল্লর মিলিয়ন 5,425) অদুদা দোল্লর মিলিয়ন 1859 ইম্পোর্ত তৌবগা লোয়ননা মেন-মেদ তেক্সতাইলগী কেতেগোরীদা খ্বাইদগী চাউবা শরুক (34%) পায়খি।
ইম্পোর্তকী গ্রোথ অসি মরু ওইনা কোতন তেক্সতাইল্সতা মরুওইনা অশাংবা স্তেপল কোতন ফাইবরগী ইম্পোর্ত তৌবনা মরম ওইদুনা উবা ফংখি অমসুং ইম্পোর্তকী অসিগুম্বা ত্রেন্দশিং অসিনা কঞ্জ্যুমর হেনগৎলকপা অমসুং মশা মথন্তা থাজবা হেনগৎলক্লিঙৈ চৈরক্তা লৈবাক অসিগী প্রদক্সন কেপাসিতী হেনগৎলকপা অদু তাক্লি।

Ministry of Textiles
India’s share of global trade in textiles and apparel stands at 3.9%.
Ready Made Garments (RMG) with export of $ 8,733 Mn has the largest share (41%) in the total exports ($ 21,358 Mn) followed by Cotton Textiles (33%, $ 7,082 Mn), Man- Made Textiles (15%, $ 3,105 Mn) during the period of April-October of FY 2024-25.
Import of textiles and apparel products by India during FY 2023-24 ($ 8,946 Mn) has decreased by approximately 15% in comparison to FY 2022-23 ($10,481 Mn).
02 JAN 2025 12:16PM by PIB Delhi
India is the 6th largest exporter of Textiles & Apparel in the world in 2023. The share of textile and apparel (T&A) including handicrafts in India’s total exports stands at a significant 8.21% in 2023-24. Our country has a share of 3.9% of the global trade in textiles and apparel. Major textile and apparel export destinations for India are USA and EU and with around 47% share in total textile and apparel exports. India is a major textile and apparel exporting country and enjoys trade surplus. Bulk of import takes place for re-export or for industry requirement of raw material.
It is noteworthy that export is a function of demand and supply and depends on factors such as global demand, internal consumption and demand, order flow, logistics etc. Exports also gets affected by many geopolitical situations (such as red sea crisis, Bangladesh crisis etc.). Export in FY 2024 was initially low mainly due to the geopolitical crises around red sea, which affected export movement during January, February and March 2024.
Export of Textile & Apparel Including Handicrafts (Apr-Oct)
Value in USD Million
Commodity
Oct-23
Oct-24
% Change
Apr-Oct 2023
Apr-Oct 2024
% Change
Readymade Garment
909
1227
35%
7,825
8,733
12%
Cotton Textiles
1005
1049
4%
7,014
7,082
1%
Man-made textiles
414
474
14%
2,958
3,105
5%
Wool & Woolen textiles
16
14
-11%
117
95
-19%
Silk Products
13
14
5%
70
98
40%
Handloom Products
12
13
4%
89
84
-6%
Carpets
126
147
17%
795
893
12%
Jute Products
25
36
44%
218
220
1%
Total Textile & Apparel
2,520
2,974
18%
19,087
20,309
6%
Handicrafts
129
171
33%
921
1,050
14%
Total T&A including Handicrafts
2,649
3,144
19%
20,007
21,358
7%
Source: DGCIS, Provisional Data
The overall export of Textiles & Apparel (incl. handicrafts) marked a growth of 7% during April-October period of FY 2024-25 ($ 21,358 Mn) compared to same period of FY 2023-24 ($ 20,007 Mn).
Ready Made Garments (RMG) category with export of $ 8,733 Mn has the largest share (41%) in the total exports ($ 21,358 Mn) during the period of April-October of FY 2024-25, followed by Cotton Textiles (33%, $ 7,082 Mn), Man- Made Textiles (15%, $ 3,105 Mn).
Growth of exports is observed in all principal commodities during the period of April-October of FY 2024-25 compared to corresponding period of FY 2023-24, except wool and handloom which decline by 19% and 6% respectively.
Import of Textile & Apparel Including Handicrafts (Apr-Oct)
Value in USD Million
Commodity
Oct-23
Oct-24
% Change
Apr-Oct 2023
Apr-Oct 2024
% Change
Readymade Garment
162
183
13%
934
951
2%
Cotton Textiles
209
310
48%
1,529
1,721
13%
Man-made textiles
342
297
-13%
2,127
1,859
-13%
Wool & Woolen textiles
30
28
-8%
219
197
-10%
Silk Products
15
16
5%
130
102
-21%
Handloom Products
0
0
34%
1
1
56%
Carpets
4
4
0%
19
21
12%
Jute Products
20
24
20%
179
151
-16%
Total Textile & Apparel
783
861
10%
5,138
5,004
-3%
Handicrafts
34
44
29%
326
421
29%
Total T&A including Handicrafts
817
905
11%
5,464
5,425
-1%
Source: DGCIS, Provisional Data
Import of textiles and apparel products by India during FY 2023-24 ($ 8,946 Mn) has decreased by approximately 15% in comparison to FY 2022-23 ($10,481 Mn).
The overall import of Textiles & Apparel (incl. handicrafts) decline 1% during April-October period of FY 2024-25 ($ 5,425 Mn) compared to same period of FY 2023-24 ($ 5,464 Mn)
Man-made Textiles category with import of $1859 Mn has the largest share (34%) in the total imports ($ 5,425 Mn) during the period of April-October of FY 2024-25, as there is demand supply gap in this sector.
Growth of imports is observed majorly in Cotton Textiles mainly on account of import of long staple cotton fibre and such trends of import indicates towards an increase in production capacity of the country amidst rising consumption and self reliance.