Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates 10,000 newly established M-PACS, along with Dairy and Fisheries Cooperative Societies, in New Delhi
To realize Prime Minister Shri Narendra Modi's mantra of 'Sahkar Se Samriddhi’, the reach of PACS is being ensured in every village
The Modi government is expanding PACS with Feasibility, Relevance, Viability, and Vibrancy
The goal of creating 2 lakh new PACS in 5 years will be completed ahead of schedule
Computerization has increased the transparency of PACS, leading to the expansion of cooperatives and providing new employment opportunities for women and youth
After the formation of 2 lakh PACS, it will become easier to take farmers' produce to global markets through forward-backward linkages
The Modi government will provide Micro ATMs and RuPay KCC cards to every primary dairy and farmer, enabling them to receive bridge finance at a very low cost
By joining three new national cooperatives, PACS will now actively engage in organic products, seed production, and exports, ensuring the prosperity of farmers and paving the way for socio-economic equality
25 DEC 2024 6:25PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurated 10,000 newly established Multipurpose Primary Agricultural Credit Societies (MPACS), along with Dairy and Fisheries Cooperative Societies, in New Delhi today. The event witnessed the presence of several dignitaries, including Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry, and Dairying Shri Rajiv Ranjan Singh, alias Lalan Singh, Union Ministers of State for Cooperation Shri Krishan Pal and Shri Murlidhar Mohol, as well as the Secretary of the Ministry of Cooperation.
Shri Amit Shah began his address by paying homage to two eminent figures—Pandit Madan Mohan Malviya and former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee—on their birth anniversaries. He lauded Pandit Malviya as a leading figure in India's freedom struggle who dedicated his life to promoting the nation's independence, culture, and Indianness, as well as upholding the values of Hinduism. Speaking about Shri Atal Bihari Vajpayee, Shri Shah highlighted his remarkable contribution as the voice of India and its culture in Parliament for over five decades. He credited Atal Ji's visionary leadership as Prime Minister, which laid the foundation for India's rise, including the establishment of nuclear power capabilities and steadfast leadership during the Kargil War. Shri Shah also noted Atal Ji's transformative initiatives, such as the creation of a separate ministry for tribal affairs, the development of the ‘Golden Quadrilateral’ highways, and the launch of the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) to connect villages with state highways. Shri Shah further observed that the day also marks the death anniversary of Shri C. Rajagopalachari, a revered freedom fighter and scholar of Vedic and ancient Indian literature. He praised Rajagopalachari’s significant contributions to the drafting of India’s Constitution and his enduring legacy in the nation’s history.
Union Home Minister and Minister of Cooperation announced the launch of 10,000 new Multipurpose Primary Agricultural Credit Societies (MPACS), along with Dairy and Fisheries Cooperative Societies, coinciding with the birth centenary of Shri Atal Bihari Vajpayee. He emphasized that this milestone is deeply symbolic, as it was during Atal Ji's tenure that the 97th Constitutional Amendment was enacted, highlighting his commitment to revitalizing the long-overlooked cooperative sector.
Shri Amit Shah highlighted that on September 19, 2024, an SOP was established, and within just 86 days, the registration of 10,000 PACS was successfully completed. He noted that Prime Minister Shri Narendra Modi, upon establishing the Ministry of Cooperation, introduced the motto ‘Sahkar Se Samriddhi’ (Prosperity through Cooperation). Shri Shah emphasized that achieving this vision requires the presence of cooperatives in every Panchayat, actively contributing in some capacity. He explained that primary cooperative societies are the foundation of India’s three-tier cooperative structure, which is why the Modi government has set an ambitious target to establish 2 lakh new PACS.
Union Minister of Cooperation acknowledged the crucial role of NABARD, NDDB, and NFDB in facilitating the registration of 10,000 PACSs. He highlighted that one of the most significant initiatives after the establishment of the Ministry of Cooperation was the computerization of all PACS. This modernization has enabled the integration of PACS with 32 diverse activities, including storage, manure, gas, fertilizer, and water distribution, making them more versatile and effective. Shri Amit Shah noted that these advancements require skilled manpower, which led to the launch of a comprehensive training module. This module aims to equip PACS members and employees with the necessary knowledge and skills. He emphasized that district cooperative registrars must take responsibility for implementing the training program effectively, ensuring the secretaries and executive members of PACS receive quality training.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah distributed the RuPay Kisan Credit Cards and Micro-ATMs to 10 cooperative societies, marking a significant step towards empowering farmers. He stated that every primary dairy will soon be equipped with a Micro-ATM as part of the ongoing campaign. These tools will enable farmers to access low-cost loans, facilitating financial inclusion and support. Shri Shah highlighted that the expansion of PACS is guided by four key principles: visibility, relevance, viability, and vibrancy. By integrating 32 different functions into PACS, their visibility and viability have been significantly enhanced. He explained that transforming Common Service Centres (CSC) into PACS in villages ensures that every citizen benefits from their services, increasing their relevance. Furthermore, PACS’ involvement in activities such as gas distribution, storage, and petrol distribution adds vibrancy and sustainability to their operations. Shri Shah described the initiative as a comprehensive program aimed at strengthening farmers and the rural economy, ensuring the long-term impact and multi-faceted growth of PACS.
Shri Amit Shah emphasized that the integration of computerization and technology will enhance transparency within PACS, enabling their expansion at the grassroots level. This modernization will not only improve operational efficiency but also create employment opportunities for women and youth. He highlighted that PACS will play a vital role in ensuring the easy availability of essential agricultural resources for farmers. Shri Shah further noted that the establishment of three new national-level cooperatives—NCOL, BBSSL, and NCEL—will unlock new opportunities for farmers by promoting organic products, quality seeds, and exports. Additionally, he stressed that the adoption of new model bylaws ensures the active participation of women, Dalits, backward communities, and tribals, fostering social and economic equality and enhancing social harmony.
Union Minister of Cooperation shared that the Modi government has set an ambitious target of establishing 2 lakh new PACS within the next five years and expressed confidence that this goal will be achieved ahead of schedule. He detailed the phased approach for this initiative, with NABARD forming 22,750 PACS in the first phase and 47,250 in the second. Similarly, NDDB will establish 56,500 new societies while strengthening 46,500 existing ones, and NFDB will create 6,000 new fisheries cooperative societies while empowering 5,500 existing ones. Additionally, state cooperative departments will contribute by forming 25,000 PACS. Shri Shah highlighted that, to date, 11,695 new primary cooperative societies have been registered under the new model bylaws, marking a significant milestone. He emphasized that once the target of 2 lakh PACS is achieved, it will greatly facilitate the seamless integration of farmers' produce into global markets through robust forward and backward linkages.

ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୧୦,୦୦୦ ନବଗଠିତ ବହୁମୁଖି ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ଏମ-ପ୍ୟାକ୍ସ), ଦୁଗ୍ଧ ଓ ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିର କଲେ ଉଦଘାଟନ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ‘ସମବାୟରୁ ସମୃଦ୍ଧି’ ମନ୍ତ୍ରକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ପ୍ୟାକ୍ସର ପହଞ୍ଚ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି
ମୋଦୀ ସରକାର ପ୍ୟାକ୍ସଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା, ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା, ସାଧନଯୋଗ୍ୟତା ଏବଂ ସକ୍ରିୟତା ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଦେଇ ସେସବୁର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରୁଛନ୍ତି
୫ ବର୍ଷରେ ୨ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ପ୍ୟାକ୍ସ ସୃଷ୍ଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଶେଷ ହେବ
କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ପ୍ୟାକ୍ସର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହାଫଳରେ ସମବାୟର ବିସ୍ତାର ହେଉଛି ଏବଂ ମହିଳା ଓ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି
୨ ଲକ୍ଷ ପ୍ୟାକ୍ସ ଗଠନ ହେବା ପରେ ଚାଷୀଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ଫରୱାର୍ଡ-ବ୍ୟାକୱାର୍ଡ ସଂଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ପହଞ୍ଚାଇବା ସହଜ ହେବ
ମୋଦୀ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରାଥମିକ ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷୀ ଓ କୃଷକଙ୍କୁ ମାଇକ୍ରୋ ଏଟିଏମ୍ ଏବଂ ରୂପେ କେସିସି କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରିବେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଅତି କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ବ୍ରିଜ୍ ଫାଇନାନ୍ସ ପାଇପାରିବେ
ତିନୋଟି ନୂତନ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ପ୍ୟାକ୍ସ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ, ବିହନ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନିରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ନିୟୋଜିତ ହେବେ; ଫଳରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ ଏବଂ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ସମାନତା ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ ହେବ
25 DEC 2024 6:25PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୧୦,୦୦୦ ନବଗଠିତ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପ୍ୟାକ୍ସ), ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ସମବାୟ ସମିତିର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟ, ପ୍ରାଣୀସମ୍ପଦ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଓ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂ, କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୃଷ୍ଣପାଲ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଦେଶର ଦୁଇ ମହାପୁରୁଷ ପଣ୍ଡିତ ମଦନ ମୋହନ ମାଲବ୍ୟ ଏବଂ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପଣ୍ଡିତ ମଦନ ମୋହନ ମାଲବ୍ୟ ଜୀ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ନାୟକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା, ଭାରତୀୟତା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ହିନ୍ଦୁ ଧର୍ମର ଚେତନା ଜାଗ୍ରତ କରିବା ପାଇଁ ଆଜୀବନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ, ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଦେଶର ସଂସଦରେ ୫ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତ ଏବଂ ଏହାର ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ସ୍ୱର ହୋଇ ସଂସଦକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଅଟଳଜୀ ଅନେକ ନୂଆ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଭାରତ ଆଜି ଶୀର୍ଷ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି । ଅଟଳଜୀ ଭାରତକୁ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ସମ୍ପନ୍ନ କରିବା ଏବଂ କାର୍ଗିଲ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ଦେଶର ଭୂମି ପାଇଁ ଲଢ଼ିବାର ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ଅଟଳଜୀ ଦେଶର ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଥିଲେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଅଟଳଜୀ ହିଁ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଚତୁର୍ଭୁଜ ରାଜପଥ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶର ସବୁ ଗାଁକୁ ରାଜ୍ୟ ରାଜପଥ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଶ୍ରୀ ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ ରାଜଗୋପାଳଚାରୀ ଜୀଙ୍କ ଶ୍ରାଦ୍ଧବାର୍ଷିକୀ, ଯିଏକି ଆମ ବେଦ, ଉପନିଷଦ ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ସାହିତ୍ୟର ବିଦ୍ୱାନ ଥିଲେ ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରଣୟନରେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଅବଦାନ ଥିଲା ।
ଅଟଳଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମଶତବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ଆଜି ୧୦,୦୦୦ ନୂତନ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି (ପ୍ୟାକ୍ସ), ଦୁଗ୍ଧ ଓ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ସମବାୟ ସମିତି ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଏକ ସଂଯୋଗ ନୁହେଁ କାରଣ ସମ୍ବିଧାନର ୯୭ତମ ସଂଶୋଧନ ଅଟଳଜୀଙ୍କ ସମୟରେ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅବହେଳିତ ହୋଇ ରହିଥିବା ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଅଟଳଜୀ ପୁଣିଥରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ୧୯ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ଆମେ ଏହି ସ୍ଥାନରେ ଏକ ଏସଓପି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଏହାର ୮୬ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ୧୦ ହଜାର ପ୍ୟାକ୍ସ ପଞ୍ଜୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିଛୁ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଯେତେବେଳେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ‘ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି’ (ସମବାୟରୁ ସମୃଦ୍ଧି) ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରତି ପଞ୍ଚାୟତରେ ସମବାୟ ସମିତି ରହିବା ସହ ସେଠାରେ କୌଣସି ନା କୌଣସି ରୂପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କଲେ ହିଁ ‘ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି’ ସମ୍ଭବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ। ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ସମିତି ଆମ ଦେଶର ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ସମବାୟ ଢାଞ୍ଚାକୁ ସର୍ବାଧିକ ଶକ୍ତି ଦେଇପାରିବ, ସେଥିପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର ୨ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ପ୍ୟାକ୍ସ ତିଆରି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ୧୦,୦୦୦ ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ସମିତି ପଞ୍ଜୀକରଣରେ ନାବାର୍ଡ, ଏନଡିଡିବି ଏବଂ ଏନଏଫଡିବି ବହୁତ ବଡ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ପରେ ସମସ୍ତ ପ୍ୟାକ୍ସର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କାମ କରାଯାଇଥିଲା। କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ଆଧାରରେ ପ୍ୟାକ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ୩୨ ପ୍ରକାର ନୂଆ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା। ‘‘ଆମେ ପ୍ୟାକ୍ସକୁ ବହୁମୁଖୀ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଭଣ୍ଡାର, ଖତ, ଗ୍ୟାସ, ସାର ଏବଂ ଜଳ ବିତରଣ କାମ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥିଲୁ । ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ମାନବସମ୍ବଳ ଅଭାବ ରହିଲେ ଆମେ ଏସବୁ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ଏଠାରେ ଏକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମଡ୍ୟୁଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ପ୍ୟାକ୍ସର ସଦସ୍ୟ ଓ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାରଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ପ୍ୟାକ୍ସର ସଚିବ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଏଠାରେ ୧୦ଟି ସମବାୟ ସମିତିକୁ ରୂପେ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍‌ କାର୍ଡ, ମାଇକ୍ରୋ ଏଟିଏମ ବିତରଣ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରାଥମିକ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ସଂସ୍ଥାକୁ ମାଇକ୍ରୋ ଏଟିଏମ ଦିଆଯିବ। ମାଇକ୍ରୋ ଏଟିଏମ୍ ଏବଂ ରୂପେ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଷୀଙ୍କୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ଋଣ ଦେବା ପାଇଁ ସହାୟକ ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ, ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ୟାକ୍ସଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ସେଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା, ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା, ସାଧନଯୋଗ୍ୟତା ଏବଂ ସକ୍ରିୟତା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ୟାକ୍ସରେ ୩୨ଟି କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଡ଼ି ଏହାକୁ ଦୃଶ୍ୟମାନ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଗାଁରେ ଥିବା ଜନ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏସସି) ଯେତେବେଳେ ପ୍ୟାକ୍ସରେ ପରିଣତ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଗାଁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ କୌଣସି ନା କୌଣସି ରୂପରେ ପ୍ୟାକ୍ସ ଅଧୀନକୁ ଆସିବାକୁ ପଡ଼େ, ତେଣୁ ଆମେ ଏହାର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ୟାକ୍ସ ଗ୍ୟାସ ବିତରଣ, ପଣ୍ୟ ଭଣ୍ଡାରଣ, ପେଟ୍ରୋଲ ବଣ୍ଟନ ଇତ୍ୟାଦି କାର୍ଯ୍ୟ କରେ, ସେତେବେଳେ ସେଗୁଡ଼ିକର ସକ୍ରିୟତା ଆପେ ଆପେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ ଏବଂ ବହୁମୁଖୀ ହୋଇଥିବା କାରଣରୁ ପ୍ୟାକ୍ସର ଜୀବନକାଳ ମଧ୍ୟ ଲମ୍ବା ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ସେ କହିଥିଲେ, ଏହା ଏକ ବହୁମୁଖୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ଉପଯୋଗ ପ୍ୟାକ୍ସରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବା ସହିତ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସମବାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବ ଏବଂ ମହିଳା ଓ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ୟାକ୍ସ କୃଷି ସମ୍ପଦର ସହଜ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ତିନୋଟି ନୂଆ ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ୟାକ୍ସ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ, ବିହନ ଓ ରପ୍ତାନି ସହିତ କୃଷକମାନଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧିର ବାଟ ଖୋଲିବ । ଏହା ସାମାଜିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସମାନତା ଆଣିବ କାରଣ ନୂଆ ମଡେଲ ଉପନିୟମ ମହିଳା, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଏବଂ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି, ଯାହା ସାମାଜିକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ମୋଦୀ ସରକାର ଆସନ୍ତା ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ପ୍ୟାକ୍ସ ଗଠନ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ନାବାର୍ଡ ୨୨,୭୫୦ ପ୍ୟାକ୍ସ ଓ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୪୭,୨୫୦ ପ୍ୟାକ୍ସ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଥିବା ବେଳେ ଏନଡିଡିବି ୫୬,୫୦୦ ନୂଆ ସମିତି ଗଠନ କରିବ ଏବଂ ୪୬,୫୦୦ ବର୍ତ୍ତମାନର ସମିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଏନ୍ଏଫଡିବି ୬,୦୦୦ ନୂତନ ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ କରିବ ଏବଂ ୫,୫୦୦ ବର୍ତ୍ତମାନର ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସମବାୟ ବିଭାଗ ୨୫୦୦୦ ପ୍ୟାକ୍ ତିଆରି କରିବେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂଆ ମଡେଲ ଉପନିୟମ ସହିତ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୧୧,୬୯୫ ଟି ନୂତନ ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ସମିତି ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି । ୨ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ପ୍ୟାକ୍ସ ତିଆରି ହେବା ପରେ ଚାଷୀଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ପରୱାର୍ଡ ଏବଂ ବ୍ୟାକୱାର୍ଡ ସଂଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ପହଞ୍ଚାଇବା ବହୁତ ସହଜ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।