Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurates 10,000 newly established M-PACS, along with Dairy and Fisheries Cooperative Societies, in New Delhi
To realize Prime Minister Shri Narendra Modi's mantra of 'Sahkar Se Samriddhi’, the reach of PACS is being ensured in every village
The Modi government is expanding PACS with Feasibility, Relevance, Viability, and Vibrancy
The goal of creating 2 lakh new PACS in 5 years will be completed ahead of schedule
Computerization has increased the transparency of PACS, leading to the expansion of cooperatives and providing new employment opportunities for women and youth
After the formation of 2 lakh PACS, it will become easier to take farmers' produce to global markets through forward-backward linkages
The Modi government will provide Micro ATMs and RuPay KCC cards to every primary dairy and farmer, enabling them to receive bridge finance at a very low cost
By joining three new national cooperatives, PACS will now actively engage in organic products, seed production, and exports, ensuring the prosperity of farmers and paving the way for socio-economic equality
25 DEC 2024 6:25PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, inaugurated 10,000 newly established Multipurpose Primary Agricultural Credit Societies (MPACS), along with Dairy and Fisheries Cooperative Societies, in New Delhi today. The event witnessed the presence of several dignitaries, including Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry, and Dairying Shri Rajiv Ranjan Singh, alias Lalan Singh, Union Ministers of State for Cooperation Shri Krishan Pal and Shri Murlidhar Mohol, as well as the Secretary of the Ministry of Cooperation.
Shri Amit Shah began his address by paying homage to two eminent figures—Pandit Madan Mohan Malviya and former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee—on their birth anniversaries. He lauded Pandit Malviya as a leading figure in India's freedom struggle who dedicated his life to promoting the nation's independence, culture, and Indianness, as well as upholding the values of Hinduism. Speaking about Shri Atal Bihari Vajpayee, Shri Shah highlighted his remarkable contribution as the voice of India and its culture in Parliament for over five decades. He credited Atal Ji's visionary leadership as Prime Minister, which laid the foundation for India's rise, including the establishment of nuclear power capabilities and steadfast leadership during the Kargil War. Shri Shah also noted Atal Ji's transformative initiatives, such as the creation of a separate ministry for tribal affairs, the development of the ‘Golden Quadrilateral’ highways, and the launch of the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) to connect villages with state highways. Shri Shah further observed that the day also marks the death anniversary of Shri C. Rajagopalachari, a revered freedom fighter and scholar of Vedic and ancient Indian literature. He praised Rajagopalachari’s significant contributions to the drafting of India’s Constitution and his enduring legacy in the nation’s history.
Union Home Minister and Minister of Cooperation announced the launch of 10,000 new Multipurpose Primary Agricultural Credit Societies (MPACS), along with Dairy and Fisheries Cooperative Societies, coinciding with the birth centenary of Shri Atal Bihari Vajpayee. He emphasized that this milestone is deeply symbolic, as it was during Atal Ji's tenure that the 97th Constitutional Amendment was enacted, highlighting his commitment to revitalizing the long-overlooked cooperative sector.
Shri Amit Shah highlighted that on September 19, 2024, an SOP was established, and within just 86 days, the registration of 10,000 PACS was successfully completed. He noted that Prime Minister Shri Narendra Modi, upon establishing the Ministry of Cooperation, introduced the motto ‘Sahkar Se Samriddhi’ (Prosperity through Cooperation). Shri Shah emphasized that achieving this vision requires the presence of cooperatives in every Panchayat, actively contributing in some capacity. He explained that primary cooperative societies are the foundation of India’s three-tier cooperative structure, which is why the Modi government has set an ambitious target to establish 2 lakh new PACS.
Union Minister of Cooperation acknowledged the crucial role of NABARD, NDDB, and NFDB in facilitating the registration of 10,000 PACSs. He highlighted that one of the most significant initiatives after the establishment of the Ministry of Cooperation was the computerization of all PACS. This modernization has enabled the integration of PACS with 32 diverse activities, including storage, manure, gas, fertilizer, and water distribution, making them more versatile and effective. Shri Amit Shah noted that these advancements require skilled manpower, which led to the launch of a comprehensive training module. This module aims to equip PACS members and employees with the necessary knowledge and skills. He emphasized that district cooperative registrars must take responsibility for implementing the training program effectively, ensuring the secretaries and executive members of PACS receive quality training.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah distributed the RuPay Kisan Credit Cards and Micro-ATMs to 10 cooperative societies, marking a significant step towards empowering farmers. He stated that every primary dairy will soon be equipped with a Micro-ATM as part of the ongoing campaign. These tools will enable farmers to access low-cost loans, facilitating financial inclusion and support. Shri Shah highlighted that the expansion of PACS is guided by four key principles: visibility, relevance, viability, and vibrancy. By integrating 32 different functions into PACS, their visibility and viability have been significantly enhanced. He explained that transforming Common Service Centres (CSC) into PACS in villages ensures that every citizen benefits from their services, increasing their relevance. Furthermore, PACS’ involvement in activities such as gas distribution, storage, and petrol distribution adds vibrancy and sustainability to their operations. Shri Shah described the initiative as a comprehensive program aimed at strengthening farmers and the rural economy, ensuring the long-term impact and multi-faceted growth of PACS.
Shri Amit Shah emphasized that the integration of computerization and technology will enhance transparency within PACS, enabling their expansion at the grassroots level. This modernization will not only improve operational efficiency but also create employment opportunities for women and youth. He highlighted that PACS will play a vital role in ensuring the easy availability of essential agricultural resources for farmers. Shri Shah further noted that the establishment of three new national-level cooperatives—NCOL, BBSSL, and NCEL—will unlock new opportunities for farmers by promoting organic products, quality seeds, and exports. Additionally, he stressed that the adoption of new model bylaws ensures the active participation of women, Dalits, backward communities, and tribals, fostering social and economic equality and enhancing social harmony.
Union Minister of Cooperation shared that the Modi government has set an ambitious target of establishing 2 lakh new PACS within the next five years and expressed confidence that this goal will be achieved ahead of schedule. He detailed the phased approach for this initiative, with NABARD forming 22,750 PACS in the first phase and 47,250 in the second. Similarly, NDDB will establish 56,500 new societies while strengthening 46,500 existing ones, and NFDB will create 6,000 new fisheries cooperative societies while empowering 5,500 existing ones. Additionally, state cooperative departments will contribute by forming 25,000 PACS. Shri Shah highlighted that, to date, 11,695 new primary cooperative societies have been registered under the new model bylaws, marking a significant milestone. He emphasized that once the target of 2 lakh PACS is achieved, it will greatly facilitate the seamless integration of farmers' produce into global markets through robust forward and backward linkages.

ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লীত দুগ্ধ আৰু মীন সমবায় সমিতিৰ লগতে ১০ হাজাৰ নতুনকৈ গঠিত এম পেকছ উদ্বোধন কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ‘সহকৰ ছে সমৃদ্ধি’ মন্ত্ৰ বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ প্ৰতিখন গাঁৱতে পেকছৰ প্ৰসাৰ সুনিশ্চিত কৰা হৈছে
মোদী চৰকাৰে দৃশ্যমানতা, প্ৰাসংগিকতা, জীৱনমুখীতা আৰু সজীৱতাৰে পেকছৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে
৫ বছৰত ২ লাখ নতুন পেকছ সৃষ্টিৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত সময়ত উপনীত হ’ব
কম্পিউটাৰাইজেচনে পেকছৰ স্বচ্ছতা বৃদ্ধি কৰিছে, যাৰ ফলত সমবায়ৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে আৰু মহিলা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ লাভ কৰিছে
২ লাখ পেকছ গঠনৰ পিছত কৃষকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী বিশ্ব বজাৰলৈ লৈ যোৱাটো সহজ হৈ পৰিব
মোদী চৰকাৰে প্ৰতিজন প্ৰাথমিক গো পালক আৰু কৃষকক মাইক্ৰ’ এটিএম আৰু ৰূপে কেচিচি কাৰ্ড প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত তেওঁলোকে অতি সহজতে বিত্তীয় সাহায্য লাভ কৰিব পাৰিব
নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায়ত তিনিটা ক্ষেত্ৰ যোগদান কৰি পেকছে এতিয়া জৈৱিক সামগ্ৰী, বীজ উৎপাদন, আৰু ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হ’ব, যাৰ ফলত কৃষকৰ সমৃদ্ধি নিশ্চিত হ’ব আৰু আৰ্থ-সামাজিক সমতাৰ পথ প্ৰশস্ত হ’ব
25 DEC 2024 6:25PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত দুগ্ধ আৰু মীন সমবায় সমিতিৰ লগতে ১০ হাজাৰ নতুনকৈ প্ৰতিষ্ঠিত বহুমুখী প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (এম পেকছ) উদ্বোধন কৰে। অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মীন, পশুপালন, আৰু দুগ্ধ মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিং ওৰফে লালন সিং, সমবায় বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী কৃষণ পাল আৰু শ্ৰী মুৰলীধৰ মোহলৰ লগতে সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়াবৰ্গ আৰু কেইবাগৰাকীও গণ্যমান্য ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে দুজন বিশিষ্ট ব্যক্তি-পণ্ডিত মদন মোহন মালব্য আৰু প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ জন্ম বাৰ্ষিকীত তেওঁলোকলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাই ভাষণৰ আৰম্ভণি কৰে। তেওঁ পণ্ডিত মালব্যক ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ এজন আগশাৰীৰ ব্যক্তি হিচাপে প্ৰশংসা কৰে যিয়ে দেশৰ স্বাধীনতা, সংস্কৃতি, ভাৰতীয়ত্বৰ প্ৰসাৰৰ লগতে হিন্দু ধৰ্মৰ মূল্যবোধক ৰক্ষা কৰাৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছিল। শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ বিষয়ে কোৱাৰ সময়ত শ্ৰী শ্বাহে পাঁচ দশকৰো অধিক সময় ধৰি সংসদত ভাৰত আৰু ইয়াৰ সংস্কৃতিৰ কণ্ঠস্বৰ হিচাপে তেওঁৰ উল্লেখযোগ্য অৱদানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে অটলজীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বক প্ৰশংসা কৰে, যিয়ে কাৰ্গিল যুদ্ধৰ সময়ত পাৰমাণৱিক শক্তিৰ সামৰ্থ্য প্ৰতিষ্ঠা আৰু অটল নেতৃত্বকে ধৰি ভাৰতৰ উত্থানৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে অটলজীৰ পৰিৱৰ্তনশীল পদক্ষেপ, যেনে-জনজাতীয় বিষয়ৰ বাবে সুকীয়া মন্ত্ৰালয় গঠন, ‘সোণালী চতুৰ্ভুজ’ ঘাইপথৰ উন্নয়ন আৰু গাঁওসমূহক ৰাজ্যিক ঘাইপথৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা (পিএমজিএছৱাই) আৰম্ভ কৰা আদিৰ কথাও উল্লেখ কৰে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে উল্লেখ কৰে যে এই দিৱসত শ্ৰদ্ধাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামী তথা বৈদিক আৰু প্ৰাচীন ভাৰতীয় সাহিত্যৰ পণ্ডিত শ্ৰী চি ৰাজগোপালাচাৰীৰ মৃত্যু বাৰ্ষিকীও পালন কৰা হয়। তেওঁ ভাৰতৰ সংবিধানৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰাত ৰাজগোপালাচাৰীৰ উল্লেখযোগ্য অৱদানৰো প্ৰশংসা কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকীৰ লগত সংগতি ৰাখি দুগ্ধ আৰু মীন সমবায় সমিতিৰ লগতে ১০ হাজাৰ নতুন বহুমুখী প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (এম পেকছ) মুকলি কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। তেওঁ এই মাইলৰ খুঁটি এক প্ৰতীকী বুলি দৃঢ়তাৰে কয়, কিয়নো অটলজীৰ কাৰ্যকালতে ৯৭সংখ্যক সাংবিধানিক সংশোধনী প্ৰণয়ন কৰা হৈছিল, দীৰ্ঘদিন ধৰি অৱহেলিত সমবায় খণ্ডটোক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ বাবে তেওঁৰ দায়বদ্ধতাক উজ্জ্বল কৰি তুলিছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে আলোকপাত কৰে যে ২০২৪ চনৰ ১৯ ​​ছেপ্টেম্বৰত এছঅ’পি ঘোষণা কৰা হৈছিল, আৰু মাত্ৰ ৮৬ দিনৰ ভিতৰতে ১০,০০০ প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতিৰ পঞ্জীয়ন সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সমবায় মন্ত্ৰালয় প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ লগে লগে ‘সহকৰ ছে সমৃদ্ধি’ (সমবায়ৰ জৰিয়তে সমৃদ্ধি) মূলমন্ত্ৰ প্ৰৱৰ্তন কৰে। শ্ৰী শ্বাহে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই দৃষ্টিভংগী লাভ কৰিবলৈ প্ৰতিখন পঞ্চায়ততে সমবায়ৰ উপস্থিতিৰ প্ৰয়োজন, কিছু পৰিমাণে সক্ৰিয়ভাৱে অৱদান আগবঢ়োৱা। তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে প্ৰাথমিক সমবায় সমিতিসমূহেই হৈছে ভাৰতৰ তিনি স্তৰৰ সমবায় গাঁথনিৰ ভেটি, যাৰ বাবে মোদী চৰকাৰে ২ লাখ নতুন পেকছ স্থাপনৰ অভিলাষী লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীয়ে ১০,০০০টা পেকছ পঞ্জীয়নৰ সুবিধা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত নাবাৰ্ড, এনডিডিবি আৰু এনএফডিবিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে সমবায় মন্ত্ৰালয় প্ৰতিষ্ঠা হোৱাৰ পিছত এটা উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ আছিল সকলো পেকছৰ কম্পিউটাৰাইজেচন। এই আধুনিকীকৰণে পেকছক সংৰক্ষণ, গোবৰ, গেছ, সাৰ আৰু পানী বিতৰণকে ধৰি ৩২টা বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ কাৰ্য্যকলাপৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছে, যাৰ ফলত ইয়াক অধিক বহুমুখী আৰু ফলপ্ৰসূ কৰি তোলা হৈছে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে এই উন্নতিৰ বাবে দক্ষ জনশক্তিৰ প্ৰয়োজন, যাৰ ফলত এক বিস্তৃত প্ৰশিক্ষণ মডিউল আৰম্ভ কৰা হয়। এই মডিউলৰ লক্ষ্য হৈছে পেকছৰ সদস্য আৰু কৰ্মচাৰীসকলক প্ৰয়োজনীয় জ্ঞান আৰু দক্ষতাৰে সজ্জিত কৰা। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে জিলা সমবায় পঞ্জীয়কসকলে প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী ফলপ্ৰসূভাৱে ৰূপায়ণৰ দায়িত্ব ল’ব লাগিব, যাতে পেকছৰ সচিব আৰু কাৰ্যবাহী সদস্যসকলে গুণগত প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিব লাগিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে ১০খন সমবায় সমিতিক ৰূপে কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড আৰু মাইক্ৰ’-এটিএম বিতৰণ কৰি কৃষকসকলক সৱলীকৰণৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰে। তেওঁ কয় যে চলিত অভিযানৰ অংশ হিচাপে অতি সোনকালে প্ৰতিটো প্ৰাথমিক দুগ্ধ প্ৰতিষ্ঠানে মাইক্ৰ’-এটিএম লাভ কৰিব। এই সঁজুলিসমূহৰ দ্বাৰা কৃষকসকলে কম খৰচী ঋণ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব, যাৰ ফলত আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তি আৰু সহায়ৰ সুবিধা হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে আলোকপাত কৰে যে পেকছ সম্প্ৰসাৰণ চাৰিটা মূল নীতিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হয়: দৃশ্যমানতা, প্ৰাসংগিকতা, কাৰ্য্যক্ষমতা, আৰু স্পন্দনশীলতা। ৩২টা ভিন্ন কাৰ্য্যক পেকছত একত্ৰিত কৰি ইয়াৰ দৃশ্যমানতা আৰু জীৱনমুখীতা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰা হৈছে। তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে গাঁৱত কমন চাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ (চিএছচি)ক পেকছলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিলে প্ৰতিজন নাগৰিকে তেওঁলোকৰ সেৱাৰ পৰা লাভৱান হোৱাটো নিশ্চিত হয়, ইয়াৰ প্ৰাসংগিকতা বৃদ্ধি পায়। তদুপৰি, গেছ বিতৰণ, সংৰক্ষণ আৰু পেট্ৰ’ল বিতৰণৰ দৰে কাৰ্য্যকলাপত পেকছৰ জড়িততাই তেওঁলোকৰ কাৰ্য্যকলাপত সজীৱতা আৰু বহনক্ষমতা যোগ কৰে। শ্ৰী শ্বাহে এই পদক্ষেপক কৃষক আৰু গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে এক ব্যাপক কাৰ্যসূচী হিচাপে অভিহিত কৰে, পেকছ দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰভাৱ আৰু বহুমুখী বৃদ্ধি নিশ্চিত কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে দৃঢ়তাৰে কয় যে কম্পিউটাৰাইজেচন আৰু প্ৰযুক্তিৰ একত্ৰীকৰণে পেকছৰ ভিতৰত স্বচ্ছতা বৃদ্ধি কৰিব, যাৰ ফলত তৃণমূল পৰ্যায়ত ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণ সম্ভৱ হ’ব। এই আধুনিকীকৰণে কেৱল কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা বৃদ্ধি কৰাই নহয়, মহিলা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিব। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে কৃষকৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় কৃষি সম্পদৰ সহজ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত পেকছে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে লগতে উল্লেখ কৰে যে তিনিটা নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ সমবায়-এনচিঅ’এল, বিবিএছএছএল, আৰু এনচিইএল স্থাপন কৰিলে জৈৱিক সামগ্ৰী, গুণগত বীজ আৰু ৰপ্তানিৰ প্ৰচাৰৰ জৰিয়তে কৃষকৰ বাবে নতুন সুযোগ মুকলি হ’ব। তদুপৰি তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে নতুন আৰ্হি উপ-বিধি গ্ৰহণে মহিলা, দলিত, পিছপৰা সম্প্ৰদায়, আৰু জনজাতীয় লোকৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰে, সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক সমতা বৃদ্ধি কৰে আৰু সামাজিক সম্প্ৰীতি বৃদ্ধি কৰে।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীয়ে মোদী চৰকাৰে অহা পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত ২ লাখ নতুন পেকছ স্থাপনৰ অভিলাষী লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে বুলি শ্বেয়াৰ কৰি এই লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ আগতেই পূৰণ হ’ব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ এই পদক্ষেপৰ বাবে পৰ্যায়ক্ৰমে কৰা পদ্ধতিৰ বিষয়ে বিতংভাৱে কয়, প্ৰথম পৰ্যায়ত নাবাৰ্ডে ২২,৭৫০টা আৰু দ্বিতীয় পৰ্যায়ত ৪৭,২৫০টা পেকছ গঠন কৰে। একেদৰে এনডিডিবিয়ে বৰ্তমানৰ ৪৬,৫০০খনক শক্তিশালী কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে ৫৬,৫০০খন নতুন সমিতি স্থাপন কৰিব আৰু এনএফডিবিয়ে ৬,০০০খন নতুন মীন সমবায় সমিতি গঠন কৰাৰ লগতে বৰ্তমানৰ ৫,৫০০খনক সবলীকৰণ কৰিব। তদুপৰি ৰাজ্যিক সমবায় বিভাগসমূহে ২৫ হাজাৰ পেকছ গঠন কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে আলোকপাত কৰে যে আজিলৈকে নতুন আৰ্হি উপ-বিধিৰ অধীনত ১১,৬৯৫খন নতুন প্ৰাথমিক সমবায় সমিতি পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে, যিয়ে এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি চিহ্নিত কৰিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ২ লাখ পেকছ লক্ষ্য পূৰণ হ’লে ই কৃষকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীক বিশ্বৰ বজাৰত নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে একত্ৰিত কৰাত শক্তিশালী আগলৈ আৰু পিছপৰা সংযোগৰ জৰিয়তে বহুখিনি সুবিধা প্ৰদান কৰিব।