Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Christmas Celebrations hosted by the Catholic Bishops' Conference of India
23 DEC 2024 9:21PM by PIB Delhi
Respected Dignitaries…!
Warm greetings to all of you, to all my fellow countrymen, and especially to the Christian community present around the world on the occasion of Christmas. Merry Christmas!
Just three or four days ago, I attended a Christmas celebration at the home of my colleague, George Kurian, a minister in the Government of Bharat. And today, I have the pleasure of being here among all of you. This event organized by the Catholic Bishops Conference of India (CBCI) provides an opportunity to join you all in the joy of Christmas. This day is going to be a memorable one for all of us. This occasion is particularly special because this year marks the 80th anniversary of the establishment of CBCI. On this momentous occasion, I extend my heartfelt congratulations to CBCI and everyone associated with it.
Friends,
Last year, I had the opportunity to celebrate Christmas with all of you at the Prime Minister's residence. Today, we are all gathered here at the CBCI campus. Previously, I had also visited the Sacred Heart Cathedral Church during Easter. It is my privilege to have received such warmth and affection from all of you. I have also been fortunate to receive the same affection from His Holiness Pope Francis. Earlier this year, I had the opportunity to meet His Holiness Pope Francis during the G7 Summit in Italy. This was our second meeting in the last three years. I also extended an invitation to him to visit Bharat. Similarly, during my visit to New York in September, I had a meeting with Cardinal Pietro Parolin. These spiritual encounters, these spiritual talks, provide an energy that strengthens our resolve for service.
Friends,
Recently, I had the opportunity to meet His Eminence Cardinal George Koovakad and honour him. Just a few weeks ago, His Holiness Pope Francis conferred the title of Cardinal upon His Eminence Cardinal George Koovakad. On this occasion, the Government of Bharat, under the leadership of Union Minister George Kurian, officially sent a high-level delegation to represent the country. When a son of Bharat reaches such heights of success, it is natural for the entire nation to feel proud. Once again, I extend my congratulations and best wishes to Cardinal George Koovakad.
Friends,
Standing here among you today brings back so many memories. I recall with great satisfaction the moments when we safely brought back Father Alexis Prem Kumar from war-torn Afghanistan a decade ago. He had been trapped there in extreme danger, held hostage for eight months. Our government made every possible effort to rescue him from that situation. You can imagine how challenging it must have been in those circumstances in Afghanistan. Yet, we succeeded. I still remember speaking with him and his family members at that time—their words, their joy, are moments I will never forget. Similarly, when Father Tom was held hostage in Yemen, our government put in every possible effort to bring him back home safely. I even invited him to my residence after his return. When our nurse sisters were trapped in crisis situations in Gulf countries, the entire nation was deeply concerned for their safety. Our relentless efforts to bring them back home also bore fruit. For us, these were not merely diplomatic missions; they were emotional commitments. These were missions to rescue our family members. Wherever an Indian is in the world, no matter the difficulty they face, today’s Bharat sees it as its duty to bring them back safely from every crisis.
Friends,
Bharat prioritizes not only national interest but also human interest in its foreign policy. The world witnessed and experienced this during the COVID-19 pandemic. When such a massive pandemic struck, many countries that often speak of human rights and humanity, and sometimes even use these principles as diplomatic tools, stepped back from helping poorer and smaller nations. In those critical times, they focused solely on their own interests. Bharat, on the other hand, went beyond its capabilities and extended help to numerous countries with a spirit of compassion. We sent medicines to more than 150 countries and provided vaccines to many nations. This had a profoundly positive impact worldwide. Recently, during my visit to Guyana and then to Kuwait, I heard widespread praise for Bharat. People there expressed deep gratitude for the assistance Bharat provided, particularly through vaccines. Guyana is not the only nation with such sentiments. Many island nations, Pacific nations, and Caribbean nations openly appreciate Bharat. This spirit of humanity, our dedication to the welfare of all, and our human-centric approach will be instrumental in taking the world of the 21st century to new heights.
Friends,
The teachings of Lord Christ celebrate love, harmony and brotherhood. It is important that we all work to make this spirit stronger. But, it pains my heart when there are attempts to spread violence and cause disruption in society. Just a few days ago, we saw what happened at a Christmas Market in Germany. During Easter in 2019, Churches in Sri Lanka were attacked. I went to Colombo to pay homage to those we lost in the Bombings. It is important to come together and fight such challenges.
Friends,
This Christmas is even more special as you begin the Jubilee Year, which you all know holds special significance. I wish all of you the very best for the various initiatives for the Jubilee Year. This time, for the Jubilee Year, you have picked a theme which revolves around hope. The Holy Bible sees hope as a source of strength and peace. It says: "There is surely a future hope for you, and your hope will not be cut off." We are also guided by hope and positivity. Hope for humanity, Hope for a better world and Hope for peace, progress and prosperity.
Friends,
In the past 10 years, 25 crore people in our country have overcome poverty. This was possible because the poor developed a sense of hope—hope that yes, the battle against poverty can be won. Over the same period, Bharat has risen from being the 10th-largest economy in the world to the 5th-largest. This happened because we believed in ourselves, did not lose hope, and achieved this goal through determination. Bharat’s 10-year journey of development has given us new hope and countless aspirations for the coming years and our future. Over this decade, our youth have received opportunities that have paved new paths to success. Whether in start-ups, science, sports, or entrepreneurship, our confident young people are leading the country onto new paths of progress. Our youth have instilled in us the confidence and hope that the dream of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) will undoubtedly become a reality. In the past decade, the women of our country have written new chapters of empowerment. From entrepreneurship to drones, flying airplanes to taking on responsibilities in the armed forces, there is no field where women have not made their mark. No nation in the world can move forward without the progress of its women. Today, as we see increased women’s participation in our workforce, labour force, and professional sectors, it further strengthens our hopes and builds new aspirations for the bright future of our nation.
In the past 10 years, Bharat has made significant strides in many unexplored or under-explored sectors. Whether it’s mobile manufacturing or semiconductor manufacturing, Bharat is rapidly securing its position across the global manufacturing landscape. From technology to fintech, Bharat is not only empowering the poor through these advancements but is also establishing itself as a global tech hub. Our pace of infrastructure development is also unprecedented. We are not just building thousands of kilometres of expressways but are also connecting our villages with rural roads. To enhance transportation, hundreds of kilometres of metro routes are being constructed. These achievements give us immense hope and optimism that Bharat can achieve its goals at an incredible pace. And these achievements are not just limited to us; the entire world is looking at Bharat with the same hope and optimism.
Friends,
The Bible says, "Carry each other’s burdens," meaning we should care for one another and foster a spirit of welfare for each other. It is with this mindset that our institutions and organizations play a significant role in social service. Whether it is establishing new schools in the field of education, striving to uplift every community and every segment of society through education, or committing to serve the common man in the area of healthcare, we consider these efforts our shared responsibility.
Friends,
Jesus Christ showed the world the path of compassion and selfless service. We celebrate Christmas and remember Jesus so that we can imbibe these values into our lives and always prioritize our duties. I believe this is not just our personal responsibility, but also a social obligation and, as a nation, our duty. Today, India is advancing with this very spirit, embodied in the resolve of "Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Prayas". There were many issues that were never considered before but were crucial from a human perspective. We made them our priority. We freed governance from rigid rules and formalities and set sensitivity as a key parameter. Whether it is ensuring every poor person has a pucca (permanent) house, bringing electricity to every village to drive away darkness, providing clean drinking water to every household, or ensuring that no one is deprived of treatment due to a lack of money, we created a system that is sensitive and guarantees such services.
You can imagine how much of a burden is lifted from the shoulders of a poor family when they receive such a guarantee. When a house under the Pradhan Mantri Awas Yojana is built in the name of a woman in the family, it empowers women immensely. We have also ensured greater participation of women in Parliament through the Nari Shakti Vandan Adhiniyam, a step towards strengthening women’s empowerment. Similarly, you may have noticed how, in the past, people from the ‘Divyang’ (differently-abled) community faced significant difficulties. They were often referred to by terms that were inhumane and went against their dignity. This was a matter of regret for us as a society. Our government corrected this mistake. We bestowed upon them the identity of "Divyang," which conveys respect and honour. Today, the country is prioritizing the ‘Divyang’ community in every sector, from public infrastructure to employment.
Friends,
Sensitivity in government is just as crucial for a country's economic development. For example, there are nearly three crore fishermen and fish farmers in our country. However, these millions of people were never given the attention they deserved in the past. We created a separate ministry for fisheries and began providing fishermen with benefits like the Kisan Credit Card. We launched the Matsya Sampada Yojana, and several modern initiatives were implemented to ensure the safety of fishermen at sea. These efforts have not only transformed the lives of millions of people but have also strengthened the country's economy.
Friends,
From the ramparts of the Red Fort, I had spoken of Sabka Prayas. It means collective effort. Each one of us has an important role to play in the nation’s future. When people come together, we can do wonders. Today, socially conscious Indians are powering many mass movements. Swachh Bharat helped build a cleaner India. It also impacted health outcomes of women and children. Millets or Shree Anna grown by our farmers are being welcomed across our country and the world. People are becoming Vocal for Local, encouraging artisans and industries. एक पेड़ माँ के नाम, meaning ‘A Tree for Mother’ has also become popular among the people. This celebrates Mother Nature as well as our Mother. Many people from the Christian community are also active in these initiatives. I congratulate our youth, including those from the Christian community, for taking the lead in such initiatives. Such collective efforts are important to fulfil the goal of building a Developed India.
Friends,
I am confident that our collective efforts will propel our country forward. A ‘Viksit Bharat’ is our shared goal, and we must achieve it together. It is our duty to ensure that we leave behind a bright Bharat for future generations. Once again, I extend my heartfelt Christmas and Jubilee Year greetings and best wishes to all of you.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi and some portions in English as well.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତର କ୍ୟାଥଲିକ ବିଶପ ସମ୍ମିଳନୀ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
23 DEC 2024 9:21PM by PIB Bhubaneshwar
ସମ୍ମାନୀୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି...!
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଆମର ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ବିଶ୍ୱର ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା, “ ମେରି ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ !!
ମାତ୍ର ୩-୪ ଦିନ ତଳେ ମୁଁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ପାଳନ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରରେ ଥିବା ମୋର ସହକର୍ମୀ ଜର୍ଜ କୁରିୟନଜୀଙ୍କ ଘରକୁ ଯାଇଥିଲି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବା ମଧ୍ୟ ଏକ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ। କାଥୋଲିକ ବିଶପ୍ କନଫରେନ୍ସ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ସିବିସିଆଇ)ର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସରେ ଆପଣଙ୍କ ସହ ମିଶିବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ଦିନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ସିବିସିଆଇ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୮୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ ହେଉଥିବାରୁ ଏହି ଅବସର ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ। ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ସିବିସିଆଇ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ -ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଗତଥର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାସଭବନରେ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ପାଳନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି। ଏବେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ସିବିସିଆଇ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଏକାଠି ହୋଇଛୁ। ମୁଁ ଇଷ୍ଟର ସମୟରେ ପୂର୍ବରୁ ସ୍ୟାକ୍ରେଡ ହାର୍ଟ କ୍ୟାଥେଡ୍ରାଲ ଚର୍ଚ୍ଚକୁ ଯାଇଥିଲି । ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କଠାରୁ ଏତେ ସ୍ନେହ ପାଇଛି । ପୋପ୍ ଫ୍ରାନ୍ସିସ୍ଙ୍କଠାରୁ ମୋତେ ସମାନ ସ୍ନେହ ମିଳୁଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଇଟାଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି-୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପୋପ୍ ଫ୍ରାନ୍ସିସଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି। ଗତ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଆମର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଠକ ଥିଲା । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଭାରତ ଗସ୍ତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛି। ସେହିଭଳି ସେପ୍ଟେମ୍ବର ମାସରେ ନ୍ୟୁୟର୍କ ଗସ୍ତ ସମୟରେ କାର୍ଡିନାଲ ପିଏଟ୍ରୋ ପାରୋଲିନ୍ ଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି। ଏହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ମୁକାବିଲା, ଏହି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆଲୋଚନାରୁ ଆମକୁ ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ, ତାହା କେବଳ ସେବା କରିବାର ସଂକଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ।
ସାଥୀମାନେ
ମୋତେ କେବଳ ମହାମହିମ କାର୍ଡିନାଲ ଜର୍ଜ କୁୱାକାଡଙ୍କୁ ଭେଟିବା ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । କିଛି ସପ୍ତାହ ତଳେ କାର୍ଡିନାଲ ଜର୍ଜ କୁୱାକଡଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପବିତ୍ର ପୋପ୍ ଫ୍ରାନ୍ସିସ୍ କାର୍ଡିନାଲ ଉପାଧିରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଜର୍ଜ କୁରିୟନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ପଠାଇଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଜଣେ ପୁଅ ସଫଳତାର ଏତେ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଗର୍ବିତ ହେବା ସ୍ୱାଭାବିକ । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ କାର୍ଡିନାଲ ଜର୍ଜ କୁୱାକଡଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିଛି, ମୁଁ ବହୁତ କିଛି ମନେ ପଡିଯାଉଛି । ଏକ ଦଶନ୍ଧି ତଳେ ଯୁଦ୍ଧଗ୍ରସ୍ତ ଆଫଗାନିସ୍ତାନରୁ ଫାଦର ଆଲେକ୍ସିସ୍ ପ୍ରେମ କୁମାରଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା, ମୋ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା। ସେମାନେ ସେଠାରେ ୮ ମାସ ଧରି ବଡ଼ ଅସୁବିଧାରେ ଫସି ରହିଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ବନ୍ଧକ ରଖାଯାଇଥିଲା। ସେମାନଙ୍କୁ ସେଠାରୁ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଯଥାସମ୍ଭବ ଉଦ୍ୟମ କରିଥିଲେ। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଯେ ଆଫଗାନିସ୍ତାନର ସେହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହା କରିବା କେତେ କଷ୍ଟକର ହୋଇଥିବ । କିନ୍ତୁ ଏଥିରେ ଆମେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲୁ। ସେହି ସମୟରେ ମୁଁ ତାଙ୍କ ସହ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ କଥା ହୋଇଥିଲି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ କଥାବାର୍ତ୍ତା, ସେମାନଙ୍କ ଖୁସିକୁ କେବେ ବି ଭୁଲି ପାରିବି ନାହିଁ । ସେହିଭଳି ଆମ ପିତା ଟମ୍ ୟେମେନ ବନ୍ଦୀ ହୋଇ ରହିଥିଲେ। ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ନିଜର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଲଗାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଘରକୁ ଫେରାଇ ଆଣିଥିଲୁ । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମୋ ଘରକୁ ମଧ୍ୟ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କଲି । ଯେତେବେଳେ ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଆମର ନର୍ସ ଭଉଣୀମାନେ ସଙ୍କଟରେ ପଡ଼ିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସେମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲା। ସେମାନଙ୍କୁ ଘରକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା। ଆମ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରୟାସ କେବଳ କୂଟନୈତିକ ମିଶନ ନୁହେଁ । ଏହା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ଭାବପ୍ରବଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଥିଲା, ଏହା ଆମ ପରିବାରର ଜଣେ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବାର ଏକ ମିଶନ ଥିଲା | ଭାରତର ପିଲାମାନେ ଦୁନିଆର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଥାଆନ୍ତୁ, ଯେ କୌଣସି ବିପର୍ଯ୍ୟୟରେ ଆଜିର ଭାରତ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଙ୍କଟରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହାକୁ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରିଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତ ନିଜର ବୈଦେଶିକ ନୀତିରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ସହିତ ମାନବିକ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛି । କରୋନା ସମୟରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ ଦେଖିଥିଲା ଓ ଅନୁଭବ କରିଥିଲା। କରୋନା ଭଳି ଏତେ ବଡ଼ ମହାମାରୀ ଆସିବା ପରେ ମାନବିକ ଅଧିକାର ଓ ମାନବିକତାର ବଡ଼ କଥା କହୁଥିବା ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶ, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ କୂଟନୈତିକ ଅସ୍ତ୍ର ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି, ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ଗରିବ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଦେଶମାନଙ୍କ ସହାୟତାରେ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିନେଇଥିଲେ। ସେତେବେଳେ ସେମାନେ କେବଳ ନିଜ ସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଉଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଭାରତ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଠାରୁ ଅଧିକ ଅନେକ ଦେଶକୁ ଦାନ ଭାବନା ରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଆମେ ବିଶ୍ୱର ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଔଷଧ ପହଞ୍ଚାଇଛୁ, ଅନେକ ଦେଶକୁ ଟିକା ପଠାଇଛୁ । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଉପରେ ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥିଲା। ନିକଟରେ, ମୁଁ ଗୁୟାନା ଭ୍ରମଣରେ ଯାଇଥିଲି; ଗତକାଲି ମୁଁ କୁଏତରେ ଥିଲି । ସେଠାକାର ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଭାରତକୁ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଭାରତ ସେମାନଙ୍କୁ ଟିକା ଦେଇ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସେମାନେ ଅତ୍ୟନ୍ତ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ପାଇଁ ଏଭଳି ଭାବନା ରଖିବାରେ ଗୁୟାନା ଏକା ନୁହଁନ୍ତି । ଅନେକ ଦ୍ୱୀପ ରାଷ୍ଟ୍ର, ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ର, କ୍ୟାରିବିଆନ୍ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାରତକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତର ଏହି ଭାବନା, ମାନବିକତା ପ୍ରତି ଆମର ସମର୍ପଣ, ଏହି ମାନବ-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଭଗବାନ ଖ୍ରୀଷ୍ଟଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରେମ, ସଦ୍ଭାବ ଏବଂ ଭାଇଚାରାକୁ ପାଳନ କରିଥାଏ । ଏହି ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଜରୁରୀ । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସମାଜରେ ହିଂସାର ପ୍ରସାର ଓ ବିଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହା ମୋ ହୃଦୟକୁ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଦେଇଥାଏ। କିଛି ଦିନ ତଳେ ଜର୍ମାନୀର ଏକ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ମାର୍କେଟରେ କ'ଣ ଘଟିଥିଲା ତାହା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ୨୦୧୯ରେ ଇଷ୍ଟର ସମୟରେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ଚର୍ଚ୍ଚ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା। ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣରେ ଆମେ ହରାଇଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେବା ପାଇଁ ମୁଁ କଲମ୍ବୋ ଯାଇଥିଲି। ଏକାଠି ହୋଇ ଏଭଳି ଆହ୍ଵାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ଜରୁରୀ।
ସାଥିମାନେ,
ଆପଣ ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭ କରୁଥିବାରୁ ଏହି ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ଆହୁରି ବିଶେଷ ଅଟେ, ଯାହାର ବିଶେଷ ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି ବୋଲି ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି । ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଏଥର ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆପଣ ଏକ ଥିମ୍ ବାଛିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆଶାକୁ ନେଇ ଘୂରି ବୁଲୁଛି। ପବିତ୍ର ବାଇବେଲ ଆଶାକୁ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶାନ୍ତିର ଉତ୍ସ ଭାବରେ ଦେଖେ । ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି: "ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏକ ସୁନ୍ଦର ଭବିଷ୍ୟତର ଆଶା ଅଛି, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଆଶା ନିଶ୍ଚିତ ପୂରଣ ହେବ । ଆମେ ଆଶା ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକତା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ପରିଚାଳିତ | ମାନବିକତା ପାଇଁ ଆଶା, ଉନ୍ନତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଆଶା ନିଶ୍ଚିତ ପୂରଣ ଏବଂ ଶାନ୍ତି, ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆଶା |
ସାଥୀମାନେ
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ଦେଶରେ ୨୫୦ ନିୟୁତ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିଛନ୍ତି। କାରଣ ଗରିବଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଶା ଥିଲା ଯେ ହଁ, ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବିରୋଧୀ ଯୁଦ୍ଧ ଜିତିହେବ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଦଶମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରୁ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। କାରଣ ଆମେ ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲୁ, ଆମେ ଆଶା ହରାଇନଥିଲୁ ଏବଂ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଥିଲୁ । ଭାରତର ୧୦ ବର୍ଷର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ଆମକୁ ଆଗାମୀ ବର୍ଷ ଏବଂ ଆମଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ନୂଆ ଆଶା ଦେଇଛି, ଅନେକ ନୂଆ ଆଶା ପୂରଣ କରିଛି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ସେହି ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି, ଯେଉଁକାରଣରୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସଫଳତାର ଏକ ନୂଆ ମାର୍ଗ ଖୋଲିଛି । ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଜ୍ଞାନ, କ୍ରୀଡ଼ାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉଦ୍ୟୋଗପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ର ଯୁବପିଢ଼ି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଭରପୁର ହୋଇ ଦେଶକୁ ପ୍ରଗତିର ଏକ ନୂଆ ମାର୍ଗରେ ନେଉଛନ୍ତି। ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେବ ବୋଲି, ଆମ ର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଆମକୁ ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଓ ଆଶା ଦେଇଛନ୍ତି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ମହିଳାମାନେ ସଶକ୍ତୀକରଣର ନୂଆ କାହାଣୀ ଲେଖିଛନ୍ତି। ଉଦ୍ୟୋଗଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଡ୍ରୋନ୍, ବିମାନ ଉଡ଼ାଣଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଦାୟିତ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଭଳି କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ନାହିଁ ଯେଉଁଠି ମହିଳାମାନେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିନାହାନ୍ତି। ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଦେଶ ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରଗତି ବିନା ଆଗକୁ ବଢିପାରିବ ନାହିଁ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ, ଶ୍ରମଶକ୍ତିରେ ଏବଂ କର୍ମଜୀବୀ ବୃତ୍ତିଜୀବୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହିଳାଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଆମଭବିଷ୍ୟତ କୁ ନେଇ ଅନେକ ଆଶା ଓ ନୂଆ ଉଦ୍ଦୀପନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ।
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଅନେକ ଅଜ୍ଞାତ କିମ୍ବା ଅଣ-ଅନୁସନ୍ଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ମୋବାଇଲ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉ କି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଉତ୍ପାଦନ, ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମଗ୍ର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହେଉ କି ଫିନଟେକ୍, ଭାରତ କେବଳ ଗରିବଙ୍କୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଦେଉନାହିଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱର ଟେକ୍ ହବ୍ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ନିଜକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରୁଛି। ଆମର ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ର ଗତି ମଧ୍ୟ ଅଭୂତପୂର୍ବ । ଆମେ କେବଳ ହଜାର ହଜାର କିଲୋମିଟର ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ୱେ ନିର୍ମାଣ କରୁନାହୁଁ, ବରଂ ଆମ ଗାଁକୁ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛୁ । ଉନ୍ନତ ପରିବହନ ପାଇଁ ଶହ ଶହ କିଲୋମିଟର ମେଟ୍ରୋ ମାର୍ଗ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଭାରତର ଏହି ସବୁ ଉପଲବ୍ଧି ଆମକୁ ଆଶା ଓ ଭରସା ଦେଇଥାଏ ଯେ ଭାରତ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ପୂରଣ କରିପାରିବ । ଏବଂ ଆମର ସଫଳତାରେ ଆମେ କେବଳ ଏହି ଆଶା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଖୁନାହୁଁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଆଶା ଏବଂ ଆଶାବାଦୀ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଭାରତକୁ ଦେଖୁଛି |
ସାଥୀମାନେ
ବାଇବଲ୍ କହୁଛି- ପରସ୍ପରର ବୋଝ ବହନ କର। ଅର୍ଥାତ୍ ଆମେ ପରସ୍ପର ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ୍, ପରସ୍ପରର କଲ୍ୟାଣ ବିଷୟରେ ଭାବନା ରଖିବା ଉଚିତ୍ । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ରେ ଆମର ଅନୁଷ୍ଠାନ ଓ ସଂଗଠନ ଗୁଡ଼ିକ ସମାଜ ସେବାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି । ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉ, ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଓ ସମାଜର ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ହେଉ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ହେଉ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ବିବେଚନା କରିଥାଉ ।
ସାଥୀମାନେ
ଯୀଶୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟ ଦୁନିଆକୁ ଦୟା ଏବଂ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବାର ମାର୍ଗ ଦେଖାଇଛନ୍ତି । ଆମେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ପାଳନ କରୁ ଏବଂ ଯୀଶୁଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆମେ ଆମ ଜୀବନରେ ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିପାରିବା, ସର୍ବଦା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇପାରିବା | ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହା ଆମର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ରହିଛି । ଆଜି ଦେଶ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ ଓ ସବକା ପ୍ରୟାସ'ର ସଂକଳ୍ପ ଆକାରରେ ଏହି ଭାବନାକୁ ନେଇ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଏମିତି ଅନେକ ବିଷୟ ଥିଲା ଯାହା ବିଷୟରେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଚିନ୍ତା କରାଯାଇ ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମାନବିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ସେଗୁଡ଼ିକ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା । ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲୁ। ଆମେ ସରକାରଙ୍କୁ ନିୟମ ଓ ଔପଚାରିକତାରୁ ବାହାର କରିଥିଲୁ। ଆମେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାକୁ ଏକ ପାରାମିଟର ଭାବରେ ସେଟ୍ କଲୁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳିବା ଦରକାର, ପ୍ରତି ଗାଁକୁ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉ, ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରୁ ଅନ୍ଧକାର ଦୂର ହେଉ, ଲୋକଙ୍କୁ ପିଇବା ପାଇଁ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାଣି ମିଳିବା ଦରକାର, ଟଙ୍କା ଅଭାବରୁ କେହି ଚିକିତ୍ସାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଆମେ ଏପରି ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ ଯାହା ଏଭଳି ସେବା, ଏଭଳି ଶାସନର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇପାରିବ ।
ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଏକ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମିଳିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଚିନ୍ତାର ବୋଝ ହଟିଯାଏ । ଯେତେବେଳେ ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନାର ଘର ପରିବାରର ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ନିର୍ମାଣ କରାଗଲା, ସେତେବେଳେ ଏହା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ କେତେ ଶକ୍ତି ଦେଇଥିବ? ମହିଳାସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ଆଣି ଆମେ ସଂସଦରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ । ସେହିଭଳି ଆମ ଦେଶରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧାକୁ ଆପଣ ମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଦେଖିଥିବେ । ତାଙ୍କୁ ଏପରି ନାମରେ ଡକାଯାଇଥିଲା ଯାହା ସବୁ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମାନବିକ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଥିଲା । ଏହା ଏକ ସମାଜ ଭାବରେ ଆମ ପାଇଁ ଦୁଃଖର ବିଷୟ ଥିଲା । ଆମ ସରକାର ସେହି ଭୁଲକୁ ସୁଧାରିଛନ୍ତି। ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗର ପରିଚୟ ଦେଇ ସମ୍ମାନର ଭାବନା ଦେଖାଇଥିଲୁ। ଆଜି ଦେଶ ସର୍ବସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରୋଜଗାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩ କୋଟି ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷୀ ଅଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ, ଏହି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ବିଷୟରେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ବି ସେଭଳି ଚିନ୍ତା କରାଯାଇ ନଥିଲା। ଆମେ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ପାଇଁ ଏକ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଥିଲୁ । ମତ୍ସ୍ୟଚାଷୀଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଭଳି ସୁବିଧା ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ`। ଆମେ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଲୁ। ସମୁଦ୍ରରେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଅନେକ ଆଧୁନିକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ପ୍ରୟାସ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିଲା ଏବଂ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ,
ଲାଲକିଲ୍ଲା ପ୍ରାଚୀରରୁ ମୁଁ ସବକା ପ୍ରୟାସ କଥା କହିଥିଲି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ । ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି, ଆମେ ଚମତ୍କାର କରିପାରିବା । ଆଜି ସମାଜର ସଚେତନ ଭାରତୀୟମାନେ ଅନେକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଶକ୍ତି ଦେଉଛନ୍ତି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଗଠନରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଫଳାଫଳକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି| ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ବାଜରା ବା ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନକୁ ଆମ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଉଛି| ଲୋକମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ପାଲଟିଛନ୍ତି, କାରିଗର ଏବଂ ଶିଳ୍ପକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି | ଏକ ପେଡ ମା'କେ ନାମ ନାମକରଣ କରାଯାଇଛି ଅର୍ଥାତ ଗୋଟିଏ ଗଛ 'ମା'ଙ୍କ ନାମରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇପାରିଛି। ଏଥିରେ ପ୍ରକୃତି ମାତାଙ୍କ ସହିତ ଆମ ମା'ଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାଏ । ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅନେକ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିବାରୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକଙ୍କ ସମେତ ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ ପାଇଁ ଏଭଳି ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଜରୁରୀ ।
ସାଥୀମାନେ
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଆମ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବ । ବିକଶିତ ଭାରତ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଆମକୁ ମିଳିମିଶି ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେବ । ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭାରତ ଦେବା ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପ୍ରତି ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟମାସ ଏବଂ ଶୁଭ ଜୟନ୍ତୀ ବର୍ଷ ଉପଲକ୍ଷେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।