Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the distribution of 71,000+ appointment letters under Rozgar Mela via video conferencing
23 DEC 2024 12:13PM by PIB Delhi
Namaskar!
My cabinet colleagues, other dignitaries from across the country, and my young friends!
I returned from Kuwait late last night. There, I had an extensive meeting with Indian youth and professionals, engaging in meaningful discussions. Now, upon my return, my very first programme is with the youth of our nation—a delightful coincidence indeed. Today marks a significant milestone for thousands of young individuals like you. A new chapter in your lives is unfolding. Your years of dreams have come to fruition, and your relentless efforts have borne fruit. This passing year of 2024 is leaving you and your families with newfound joy. I extend my heartfelt congratulations to each of you and your families on this remarkable achievement.
Friends,
Maximising the potential and talent of Bharat's youth remains the foremost priority of our government. We have been steadfastly working towards this goal through initiatives like Rozgar Melas (job fairs). Over the past decade, a comprehensive campaign to provide government jobs has been underway across various ministries, departments, and institutions. Even today, more than 71,000 young individuals have been handed appointment letters. In the last one and a half years alone, our government has provided permanent government jobs to nearly 10 lakh youth—a record in itself. Such a mission-driven approach to offering permanent employment within the Government has never been witnessed under any previous administration. Moreover, these opportunities are being provided with absolute honesty and transparency. I take pride in the fact that young individuals, nurtured in this transparent tradition, are serving the nation with utmost dedication and integrity.
Friends,
The progress of any nation is intrinsically linked to the efforts, capabilities, and leadership of its youth. Bharat has resolved to emerge as a developed nation by 2047, and we firmly believe in this aspiration. Our confidence stems from the fact that Bharat's talented youth are at the heart of every policy and decision. Over the past decade, initiatives such as Make in India, Atmanirbhar Bharat Abhiyan, Startup India, Stand Up India, and Digital India have all been crafted with the youth as their focal point. Bharat has reformed policies in sectors like space and defence manufacturing, empowering its youth to take full advantage of these opportunities. Today, Bharat's youth radiate confidence, excelling in every domain. We have ascended to become the world’s fifth-largest economy and boast the third-largest startup ecosystem globally. When a young individual embarks on a startup journey today, a robust ecosystem supports them. Similarly, when a youth envisions a career in sports, they can do so with unwavering confidence without the fear of failing. Modern facilities, ranging from training to competitive tournaments, are being established to ensure success. Across various sectors, we are witnessing a remarkable transformation. Bharat is now the world’s second-largest mobile manufacturer. From renewable energy to organic farming, from the space sector to defence, and from tourism to wellness, the nation is scaling new heights and creating unprecedented opportunities.
Friends,
We must cultivate the talents of our youth to propel the nation forward, a responsibility that rests largely with our education system. For decades, the nation has felt the need for a modern educational framework to build a new Bharat. With the National Education Policy, we have embarked on this transformative journey. The education system, which once constrained students with its rigidity, now offers them a wealth of new opportunities. Initiatives like Atal Tinkering Labs and modern PM-SHRI schools are fostering an innovative mindset from an early age. Previously, language posed a significant barrier for rural, Dalit, backward, and tribal youth. To address this, we introduced policies enabling education and examinations in regional languages. Today, our government allows recruitment examinations to be conducted in 13 different languages. Additionally, to empower the youth in border districts, we have increased their recruitment quotas and initiated special recruitment drives. As a result, more than 50,000 young individuals have received appointment letters for positions in the Central Armed Police Forces. I extend my heartfelt congratulations to all these young people.
Friends,
Today also marks the birth anniversary of Chaudhary Charan Singh ji. Our government is privileged to have conferred the Bharat Ratna upon Chaudhary Sahab this year. I pay my respectful tribute to him. We celebrate this day as Kisan Diwas or National Farmer's Day, and on this occasion, I salute all the farmers of our nation, our food providers.
Friends,
Chaudhary Sahab often remarked that Bharat would advance only if its rural areas flourished. Today, our government’s policies and decisions are creating new employment and self-employment opportunities in rural Bharat. A substantial number of young people have found meaningful employment in the agricultural sector, engaging in work that aligns with their aspirations. Under the Gobardhan Yojana, the construction of hundreds of biogas plants has not only generated electricity but also provided jobs to thousands of youth. The integration of hundreds of agricultural markets into the e-NAM Yojana has opened numerous employment avenues. Similarly, the government’s decision to increase ethanol blending to 20 per cent has not only benefited farmers but also created jobs in the sugar sector. By establishing nearly 9,000 Farmer Producer Organisations (FPOs), we have enabled farmers to access new markets while creating employment in rural areas. Today, the government is implementing the world’s largest food storage scheme, building thousands of warehouses. This initiative is poised to generate significant employment and self-employment opportunities. Recently, the government launched the Bima Sakhi Yojana with the aim of providing insurance coverage to every citizen in the country. This programme will also create numerous job opportunities in rural regions. Whether through the Drone Didi Abhiyan, Lakhpati Didi Abhiyan, or the Bank Sakhi Yojana, all these initiatives are driving new employment opportunities in agriculture and rural areas.
Friends,
Today, thousands of young women have been given appointment letters. Your success will serve as an inspiration for countless other women. We are committed to empowering women in every sphere of life. Our decision to grant 26 weeks of maternity leave has safeguarded the careers of lakhs of women, ensuring that their aspirations remain intact. Our government has worked tirelessly to eliminate every obstacle hindering the progress of women. For years after independence, many girls were compelled to abandon their education due to the absence of separate toilets in schools. We addressed this issue through the Swachh Bharat Abhiyan. The Sukanya Samriddhi Yojana has ensured that financial constraints no longer obstruct girls' education. Our government opened Jan Dhan accounts for 30 crore women, enabling them to receive direct benefits from government schemes. Women have also gained access to collateral-free loans under the Mudra Yojana. In the past, women often managed entire households, yet property ownership was rarely in their names. Today, the majority of homes provided under the Pradhan Mantri Awas Yojana are registered in women’s names. Initiatives such as Poshan Abhiyan, Surakshit Matritva Abhiyan, and Ayushman Bharat have significantly improved women’s access to healthcare. Through the Nari Shakti Vandan Act, women have secured reservations in the Vidhan Sabha and Lok Sabha. Our society and country are rapidly advancing towards women-led development.
Friends,
The young professionals receiving appointment letters today will become part of a modernised government system. Over the last 10 years, the outdated image of government offices and their functioning has been transformed. Today, we witness increased efficiency and productivity among government employees, a success achieved through their dedication and hard work. You have reached this milestone due to your eagerness to learn and your determination to excel. Maintain this same enthusiasm throughout your career. The iGOT Karmayogi platform will support your continuous learning journey. It offers over 1,600 diverse courses, enabling you to gain knowledge on various subjects effectively and within a short timeframe. You are young and represent the strength of our nation. There is no goal that our youth cannot accomplish. Begin this new chapter with renewed energy and purpose. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all the youngsters who have received appointment letters today. My best wishes for a bright and successful future.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রোজগার মেলাগী মখাদা এপ্পোইন্তমেন্ত লেত্তর 71,000+ য়েন্থোকপগী থৌরমদা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
23 DEC 2024 12:13PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপশিং, লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী লাকপা ইকাই খুম্নরবা মীওইশিং অমসুং ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং,
ঐহাক ঙরাং নুমিদাং কুৱেত্তগী নুমিদাং থেংনা হল্লকখি। মফম অদুদা ঐহাক্না ভারতকী নহারোলশিং, প্রোফেস্নেলশিংগা লোয়ননা মতম শাংনা ৱারী শাখি। হৌজিক মফম অসিদা লাক্লবা মতুংদা ঐহাক্কী অহানবা প্রোগ্রাম অসি লৈবাক অসিগী নহাশিংগা লোয়ননা পাংথোক্লি। মসি য়াম্না নুংঙাইবা থৌদোক অমনি। ঙসি লৈবাক অসিগী নহা লিশিং কয়াগীদমক, অদোম পুম্নমক্কীদমক, পুন্সিগী অনৌবা তাঙ্কক অমা হৌরি। অদোমগী চহি কয়াগী মঙলান অদু মপুং ফারি, চহি কয়াগী কন্না হোৎনখিবশিং অদু মাই পাক্লে। চৎলিবা চহি 2024 অসিনা অদোম অমসুং অদোমগী ইমুং মনুংগী মীওইশিংবু অনৌবা নুংঙাইবা অমগা লোয়ননা থাদোক্লগনি। নহাশিং অমসুং অদোমগী ইমুং-মনুং পুম্নমকপু ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ভারতকী নহাশিংগী তৌবা ঙম্বশিং অমসুং হৈশিংবশিং মপুং ফানা শীজিন্নবা অসি ঐখোয়গী সরকারগী খ্বাইদগী চাউবা প্রাইওরিতিনি। ঐখোয়না রোজগার মেলাশিংগী খুত্থাংদা মসিগী মাইকৈ অসিদা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। হৌখিবা চহি 10 অসিদা সরকারগী থবক পীবগী খোঙজং অসি সরকারগী তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং, দিপার্তমেন্তশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংদা চত্থদুনা লাক্লি। ঙসি ফাওবদা, নহারোল লিশিং 71 হেনবদা এপ্পোইন্তমেন্ত লেতর পীখ্রে। হৌখিবা চহি অমা মখাই অসিদা, ঐখোয়গী সরকারনা নহারোল লাখ 10 রোমদা পর্মিনেন্ত ওইবা সরকারগী থবক পীখ্রে। মসি মশামক্কী ওইনা অচৌবা রেকোর্দ অমনি। মমাংগী সরকার অমত্তগী মতমদা, নহারোলশিংনা অসিগুম্বা মিসন মোদতা ভারত সরকারদা পর্মিনেন্ত জোব ফংখিদে। অদুবু ঙসিদি, নহা লাখ কয়ানা লৈবাক অসিদা সরকারগী থবক ফংবতা নত্তনা, থবকশিং অসি মপুং ফানা অচুম্বা অমসুং ত্রান্সপরেন্সী লৈবগা লোয়ননা পীরি। অসিগুম্বা ত্রান্সপরেন্ত ত্রেদিসন অসিদগী লাকপা নহারোলশিংনা মপুং ফানা কত্থোক্তুনা অমসুং পুকচেল শেংনা লৈবাক্কী সেবা তৌরিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই।
মরুপশিং,
লৈবাক অমা হেক্তগী চাউখৎ-থৌরাং অসি মাগী নহারোলশিংগী লেবর, কেপাসিতী অমসুং লুচিংবদা য়ুম্ফম ওই। ভারতনা 2047 ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্নবা ৱারেপ লৌরে। ঐখোয়না মসিগী ৱারেপ অসিদা থাজবা থম্লি, ঐখোয়না মসিগী পান্দম অসি ফংলগনি হায়না থাজবা থম্লি। মরমদি ভারতকী থৌনা ফরবা নহারোলশিং অসি ভারতকী পোলিসী খুদিংমক্কী, ৱারেপ খুদিংমক্কী মরু ওইনা লৌখি। করিগুম্বা অদোম্না হৌখিবা দিকেদকী পোলিসীশিং, মেক ইন ইন্দিয়া, আত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান, স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া, স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া, দিজিতেল ইন্দিয়া য়েংলবদি, অসিগুম্বা স্কিম খুদিংমক নহাশিংবু মরু ওইনা লৌদুনা শেমখি। ভারতনা মাগী স্পেস সেক্তরদা পোলিসীশিং হোংদোকখি, ভারতনা মাগী দিফেন্স সেক্তরদা মেন্যুফেকচরিংবু প্রমোৎ তৌখি অমসুং ভারতকী নহারোলশিংনা মসিগী খ্বাইদগী কান্নবা ফংখি। ঙসি, ভারতকী নহারোলশিং অসি অনৌবা থাজবগা লোয়ননা মপুং ফাহল্লে। মখোয়না সেক্তর খুদিংমক্তা মখোয়গী ফ্লেগশিং পাইহল্লি। ঙসিদি ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা 5শুবা ইকনোমী ওইরে। ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তার্তঅপ ইকো-সিস্তেমগী অহুমশুবা মফমদা লৈরে। ঙসিদি, নহা অমনা মশাগী স্তার্ত অপ অমা হৌনবা ৱারেপ লৌরকপা মতমদা, মহাকপু মতেং পাংনবা ইকোসিস্তেম অমা ফংই। ঙসিদি, নহা অমনা শান্ন-খোৎনবদা কেরিয়র অমা শেম্বা মতমদা, মহাক্না মাইপাক্কনি হায়না থাজবা থম্লি। ঙসিদি, নহারোলশিংগীদমক্তা খোঙথাং খুদিংমক্তা, ত্রেনিংদগী হৌরগা শান্ন-খোৎনবগী লমদা তোর্নামেন্ত ফাওবদা অনৌবা থৌরাংশিং পায়খৎলি। ঙসিদি ঐখোয়না সেক্তর কয়াদা মপুং ফানা অহোংবা অমা উবা ফংলি। ঙসিদি ভারত অসি মোবাইল মেন্যুফেকচরিংদা মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক ওইরে। ঙসি, রিন্যুএবল ইনর্জীদগীনা ওর্গানিক ফার্মিং ফাওবা, স্পেস সেক্তরদগীনা দিফেন্স সেক্তর ফাওবা, তুরিজমদগীনা ৱেলনেস ফাওবা, লৈবাক অসিনা সেক্তর খুদিংমক্তা অনৌবা থাক্তা চঙশিল্লি, অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিবু মাংলোমদা পুখৎনবা ঐখোয়না নহা ওইরিবা তেলেন্তশিংবু চাউখৎহনগদবনি। মসিগী থৌদাং অসি লৈবাক অসিগী এজুকেসন সিস্তেমদা লৈ। মরম অসিনা, অনৌবা ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক, লৈবাক অসিনা চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী মোদর্ন এজুকেসন সিস্তেম অমগী তঙাইফদবা অদু ফাওদুনা লাক্লি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিনা মসিগী মাইকৈ অসিদা চংশিল্লি। মমাংদা অথিংবা লৈবনা মরম ওইদুনা মহৈরোয়শিংদা চৈথেং পীরম্বা এজুকেসন সিস্তেম অসিনা হৌজিক মহৈরোয়শিংদা অনৌবা ওপ্সনশিং পীরি। অতল তিঙ্করিং লেবশিং অমসুং মোদর্ন পি.এম.-শ্রী স্কুলশিংগী খুত্থাংদা অঙাং ওইরিঙৈদগী হৌনা ইন্নোভেতিব ওইবা ৱাখল্লোনশিং শেমগৎলি। মমাংদা, লোল অসি খুঙ্গংগী নহাশিং, দলিতশিং, শোত্থরবা কাংলুপ, ত্রাইবেল সোসাইতীগী নহাশিংগীদমক অচৌবা পল অমা ওইরম্মি। ঐখোয়না ইমা লোলদা মহৈ তম্বা অমসুং একজামিনেসন পাংথোকপগী পোলিসী অমা শেম্লে। ঙসি ঐখোয়গী সরকারনা নহাশিংদা লোন 13দা রিক্রুতমেন্ত একজামিনেসন তৌবগী ওপ্সন পীরি। ঙমখৈদা লৈবা জিলাশিংগী নহারোলশিংদা খুদোংচাবা হেন্না পীনবগীদমক, ঐখোয়না মখোয়গী কোতা হেনগৎহল্লে। ঙসি, ঙমখৈগী লমদমশিংগী নহারোলশিংদা লেপ্পা লৈতনা সরকারগী থবক পীনবগীদমক অখন্নবা রিক্রুতমেন্ত রেলীশিং পাংথোক্লি। ঙসিদি, নহা লিশিং 50 হেনবনা সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সতা রিক্রুত তৌনবগীদমক এপ্পোইন্তমেন্ত লেতর ফংখ্রে। ঐহাক্না নহাশিং অসিবু ঐহাক্কী অখন্নবা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি চৌধরী চরন সিংহজীগী মপোক কুমওনসুনি। চহি অসিদা ভারত রত্ন পীদুনা চৌধরী সাহাববু ইকায় খুম্নবা উৎপগী খুদোংচাবা ফংখিবা অসি ঐখোয়গী সরকারগী লাইবক ফবা অমনি। ঐহাক্না মহাকপু ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ঐখোয়না নুমিৎ অসিবু কিসান দিবস হায়না পাংথোকই। মসিগী থৌরম অসিদা, ঐহাক্না লৈবাক অসিগী লৌমী পুম্নমকপু, অন্নাদাতাশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
চৌধরী সাহেবনা হায়নরম্মি মদুদি ভারতকী খুঙ্গংগী লমশিং চাউখৎলকপা মতমদা খক্তদা ভারত চাউখৎলগনি। ঙসিদি, ঐখোয়গী সরকারগী পোলিসীশিং অমসুং ৱারেপশিং অসিনা মরম ওইদুনা, ভারতকী খুঙ্গংদা অনৌবা থবক ফংবগী অমসুং মশাগী থবক ফংবগী খুদোংচাবশিং শেমগৎলক্লি। লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা নহারোল কয়া অমা থবক ফংলি, মখোয়না পামজবা থবক তৌবগী খুদোংচাবা ফংলি। সরকারনা গোবর্ধন য়োজনাগী মখাদা লৈবাক অসিদা বাইওগ্যাস প্লান্ত চাম্মরোম শারকপা মতমদা, মসিনা মৈ পুথোকপতা নত্তনা নহারোল লিশিং কয়াদা থবক পীখি। সরকারনা লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী কৈথেল চা কয়াবু ই-নাম য়োজনাগা শম্নহন্নবা থবক পায়খৎপা হৌরকপা মতমদা, মসিনা নহারোলশিংগীদমক থবক ফংবগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া অমসু লৈহনখি। সরকারনা ইথানোল মিক্স তৌবগী চাং চাদা 20 হেনগৎনবা ৱারেপ লৌখিবনা লৌমীশিংদা মতেং পাংবতা নত্তনা চিনিগী সেক্তরদা থবক ফংহন্নবা অনৌবা খুদোংচাবশিংসু পীরি। ঐখোয়না লৌমীশিংগী পোত্থোক পুথোকপা ওর্গনাইজেসন, FPO 9,000 রোম শেমখিবা মতমদা, মসিনা লৌমীশিংদা অনৌবা কৈথেল অমা শেমগৎপদা মতেং পাংখি অমসুং খুঙ্গংগী লমশিংদা থবক ফংহনখি। ঙসিদি সরকারনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা স্কিম অমা পায়খৎলি। মসিদা চিঞ্জাক থম্নবগীদমক্তা গুদাম লিশিং কয়া অমা শাগৎলি। হায়রিবা দুকানশিং অসি শাবনা থবক শুবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীবগী খুদোংচাবা কয়া অমসু ফংহল্লগনি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা সরকারনা বিমা সখী য়োজনা হৌদোকখ্রে। সরকারগী পান্দমদি লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমকপু ইন্সুরেন্স প্রোতেক্সনগা শম্নহনবনি। মসিনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবা কয়া অমসু লৈহল্লগনি। দ্রোন দিদি অভিয়ান ওইগেরা, লাখপতী দিদি অভিয়ান ওইগেরা, বেঙ্ক সখী য়োজনা ওইগেরা, মসিগী খোঙথাং পুম্নমক, মসিগী কেম্পেন পুম্নমক অসিনা ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা, ঐখোয়গী খুঙ্গংগী লমশিংদা থবক ফংহন্নবা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া অমা পীরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, নুপীমচা লিশিং কয়াদা মফম অসিদা এপ্পোইন্তমেন্ত লেতর পীখ্রে। নহাক্কী মায় পাকপা অসিনা অতোপ্পা নুপীশিংদা ইথিল পীরগনি। ঐখোয়গী হোৎনরিবশিং অসি লম খুদিংমক্তা নুপীশিংবু মশা মথন্তা লেপচবা ওইহন্নবা হোৎনবনি। ঐখোয়না নুপী মীরোনবশিংদা চয়োল 26কী ছুতি পীবগী ৱারেপ লৌখিবনা নুপীমচা লাখ কয়াগী কেরিয়র কনবা ঙমখ্রে, মখোয়গী মঙলানশিং মাংহন্দনা থম্লে। ঐখোয়গী সরকারনা নুপীশিংবু মাংলোমদা চংশিনবদা অথিংবা থম্লিবা খুদোংচাদবা খুদিংমক লৌথোক্নবা হোৎনরি। নীংতম্লবা মতুং চহি কয়াগী মতুংদা, নুপীমচা মহৈরোয় কয়া অমনা স্কুলশিংদা তোখাইবা তোইলেৎ লৈতবনা মরম ওইদুনা মহৈ তম্বা তোকখি। স্বচ্ছ ভারত অভিয়ানগী খুত্থাংদা ঐখোয়না মসিগী সমস্যা অসি কোকহল্লে। সুকন্যা সমৃদ্ধি য়োজনানা নুপীমচাশিংনা মখোয়গী মহৈ তম্বদা শেলগী অৱাবা মায়োক্নদনবা হোৎনখি। ঐখোয়গী সরকারনা নুপী করোর 30গী জন ধন একাউন্ত হাংদোক্লে। মসিগী মতুং ইন্না মখোয়না সরকারগী স্কিমশিংগী হকথেংননা কান্নবা ফংবা হৌরে। মুদ্রা য়োজনাগী খুত্থাংদা নুপীশিংনা গেরেন্তী য়াওদনা লোন ফংলকপা হৌরকখি। নুপীশিংনা য়ুম পুম্নমক য়েংশিনবা চৎনরম্মি, অদুবু লম অদু মখোয়গী মিংদা লৈরমদে। ঙসিদি প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা ফংলিবা য়ুম অয়াম্বদি নুপীশিংগী মিংদা লৈরে। পোশন অভিয়ান, সুরক্ষিৎ মাতৃত্ব অভিয়ান অমসুং আয়ুশ্মান ভারতকী খুত্থাংদা নুপীশিংনা হেন্না ফবা হকশেলগী খুদোংচাবশিং ফংলি। ঐখোয়গী সরকারদা, নুপীশিংনা বিধান সভা অমসুং লোক সভাদা রিজার্বেসন ফংলে। ঙসি ঐখোয়গী খুন্নাই, ঐখোয়গী লৈবাক অসি নুপীশিংনা লুচিংবা চাউখৎপগী মায়কৈদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি এপ্লোইন্তমেন্ত লেত্তর ফংলবা নহা ওইরিবা ইচিল-ইনাওশিং অসি অনৌবা মখলগী লৈঙাক্কী পথাপ অমগী শরুক অমা ওইগদৌরি। সরকারগী ওফিসশিং অমসুং সরকারগী থবকশিংগী অরিবা ইমেজ অসি হৌখিবা চহি 10দা হোংখ্রে। ঙসিদি, সরকারগী এমপ্লোয়ীশিংগী মরক্তা হেন্না ইফিসিএন্সি অমসুং প্রদক্তিবিতী উবা ফংলে। সরকারগী এমপ্লোয়ীশিংনা মখোয়গী দেদিকেসন অমসুং কন্না হোৎনবনা মরম ওইদুনা মসিগী মাইপাকপা অসি ফংলে। নখোয়না তমজবা পাম্বা অমসুং মাংলোমদা চংশিনবা পাম্বা মরম্না মসিগী থাক অসি য়ৌরকপনি। অদোম্না অদোমগী তুংগী পুন্সিদসু চপ মান্নবা এপ্রোচ অসিবু ঙাক্না চৎকদবনি। iGOT কর্ময়োগীনা অদোমবু মখা তানা তম্বদা য়াম্না মতেং পাংগনি। iGOTদা অদোমগীদমক্তা তোঙান তোঙানবা মখলগী কোর্স 1600 হেন্না ফংলি। মসিগী খুত্থাংদা, অদোম্না তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা কোর্সশিং অসি য়াম্না অতেনবা মতমগী মনুংদা, ইফেক্তিব ওইবা মওংদা মপুং ফাহনবা ঙমগনি। নখোয় নহা ওইরি, নহাক্না লৈবাক অসিগী শক্তি ওইরি। অমসুং, ঐখোয়গী নহারোলশিংনা ফংবা ঙমদবা পান্দম অমত্তা লৈতে। নহাক্না অনৌবা ইনর্জীগা লোয়ননা অনৌবা তাঙ্কক অমা শেমগদবনি। ঙসি এপ্পোইন্তমেন্ত লেত্তর ফংখ্রবা নহাশিংবু ঐনা অমুক্কা হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। নখোয়গী অফবা তুংলমচৎকীদমক য়াইফ মঙ্গোল পীজরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।