প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অপুনবা ৱারোল: ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী কুৱেত খোঙচৎ (দিশেম্বর ২১-২২,২০২৪)
22 DEC 2024 7:46PM by PIB Imphal
কুৱেতকী অমির সৈখ মেসাল অল-অহমদ অল-জাবর অল-সাবাহনা চেবাউ পীরকপদগী, দিশেম্বর ২১-২২,২০২৪ দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী কুৱেত্ত সরকারগী ওইবা খোঙচৎ অমা পাংথোকখ্রে। মসি মহাক্কী অহানবা কুৱেত খোঙচৎনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিশেম্বর ২১,২০২৪ দা কুৱেত্ত ২৬শুবা অরাবিয়ান গল্ফ কপ হৌদোকপগী থৌরম অমির সৈখ মেসাল অল-অহমদ অল-জাবর অল-সাবাহগী গেস্ত ওফ ওনর ওইনা শরুক য়াখি।
কুৱেতকী অমির সৈখ মেসাল অল-অহমদ অল-জাবর অল-সাবাহ অমসুং কুৱেতকী ক্রাউন প্রিন্স সৈখ সাবাহ অল-খালিদ অল-হামদ অল-মুবারক অল-সাবাহনা বায়ান কোনুংদা দিশেম্বর ২২,২০২৪ দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী তরাম্না ওকখি। মঙোন্দা কুৱেতকী খ্বাইদগী চাউবা মনা ‘দ ওর্দর ওফ মুবারক অল কাবির’ পীবদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কুৱেতকী অমরি সৈখ মেসাল অল-অহমদ অল-জাবর অল-সাবাহ থাগৎপা ফোঙদোকখি। লুচিংবশিংনা লৈবাক অনিগী, মালেমগী, লমদম লমদমগী অমসুং নাকল অনিমক্না দরকার ওইবা ৱাফমশিং খন্নখি।
লৈবাক অনিগী মমাংঙৈদগী লৈরক্লবা, অচেৎপা অমসুং মরুপ-মপাং ওইবা মরীশিং য়েংলদুনা অমসুং হিরম কয়াদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবগী অপাম্বা লৈদুনা, ভারত অমসুং কুৱেতকী মরক্ত লৈনরিবা মরীশিং ‘স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ’ অমগী থাক্ত পুখৎপদা লুচিংবশিংনা য়ানরে। মসি লৈবাক অনিগী অপাম্বশিং অমসুং লৈবাক অনিগী মীয়াম য়াইফনবনি হায়না লুচিংবশিংনা ফোঙদোকখ্রে। লৈবাক অনিগী মরক্ত স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ অমা শেমগৎপা অসিনা ঐখোয়না মতম কয়াগী মমাঙদগী লৈরক্লবা পুৱারি ওইরবা মরীশিং হেন্না পাকথোক-চাউথোকহনগনি অমসুং চেৎশীনহনগনি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কুৱেতকী প্রধান মন্ত্রী সৈখ অহমদ অবদুল্লাহ অল-অহমদ অল-জাবর অল-মুবারক অল-সাবাহগা লৈবাক অনিগী ওইবা ৱারি শানখ্রে। নৌনা শেমগৎপা স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপকী য়েংদুনা, রাজনিতি, ললোন-ইতিক, শেন থাদবা, দিফেন্স, সেকুরিতি, ইনর্জি, নাত, লাইরিক-লাইশু, তেক্নোলোজি অমসুং মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং য়াওনা মরুওইবা হিরমশিংদা অপুনবা থৌরাংশিংগী খুৎথাংদা নাকল অনি মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা লুচিংবশিংনা অমুক হন্না মখোয়গী থাজবা পীনখ্রে।
মান্নবা পুৱারি অমসুং নাত নক্নবগী চহিচা কয়া শুরবা পুৱারি ওইরবা মরীশিং নাকল অনিনা অমুক হন্না নিংশিংখি। মখল কয়াগী লৈবাক অনিগী মতেং পাংনবা অসিগী খোঙজেল য়াংনা লৈহন্নবা তোঙান-তোঙানবা থাকশিংদা চাংনাইনা উনবদা মখোয়না অপেনবা ফোঙদোকখ্রে। মিনিস্তর অমসুং অৱাংবা থাক্কী ওফিসিএলশিংগী থাক্তশিংদা লৈবাক অনি চাংনাইনা উনবদা নাকল অনিনা অপেনবা ফোঙদোকখ্রে।
হন্দক ভারত অমসুং কুৱেতকী মরক্ত জোইন্ত কম্মিসন ওন কোওপরেসন (জে সি সি) অমা লিংখৎপদা লৈবাক অনিনা তরাম্না ওকখ্রে। জে.সি.সি অসিনা লৈবাক অনিগী মরক্ত লৈনরিবা মরীশিং হন্না য়েংশিন্নবা অমসুং মোনিতর তৌনবা মেকানিজম অমা ওইগনি অমসুং লৈবাক অনিমক্কী ফোরন মিনিস্তরশিংনা লুচিংগনি। হৌজিক হকশেল, মেনপৱার অমসুং হায়দ্রোকার্বোনশিংগী জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপশিংগী মথক্ত ললোন-ইতিক, শেন থাদবা, লাইরিক-লাইশু, তেক্নোলোজি, লৌউ-শিংউ, সেকুরিতি অমসুং নাতকী হিরমশিংদা অনৌবা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপশিং লিংখৎপা অসিনা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা ঐখোয়গী লৈবাক অনি মতেং পাংনবা মখা তানা পাকথোক-চাউথোকহনগনি। অথুবা মতমদা জে.সি.সি অমসুং জে.দব্লিউ.জিশিংগী মীফমশিং পাংথোক্নবা নাকল অনিনা তকশিনখ্রে।
ললোন-ইতিক অসি লৈবাক অনিগী মরক্ত লৈনবা মতম কুইরবা মরী অমনি হায়না নাকল অনিনা ফোঙদোকখি অমসুং নাকল অনিগী ললোন-ইতিক মখা তানা চাউখৎহন্নবা অমসুং মখল কয়া থোক্না পাংথোক্নবা খন্নখ্রে। ললোন-ইতিক্কী মীহুৎ কাংবুশিং চৎথোক-চৎশিন পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং ইন্সতিতুসনশিং মরী লৈনবা হেনগৎহনবগী দরকার ওইবা অদু মখোয়না খন্নখি।
য়াম্না য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অচৌবা ইকোনোমিশিংগী মনুংদা ভারতকী ইকোনোমি অমনি হায়বা খঙবগা লোয়ননা অমসুং শেন থাদবদা কুৱেতকী মরুওইবা অদু খঙবগা লোয়ননা, নাকল অনিনা ভারত্ত শেন থাদনবগী তোঙান-তোঙানবা খুদোংচাবশিং খন্নখ্রে। ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্তশিং অমসুং ফোরেন ইন্সতিতুসনেল ইনভেস্তমেন্তশিংগীদমক অফবা ফিবম অমা শেমগৎনবা ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিংনা কুৱেতনা তরাম্না ওকখ্রে অমসুং তেক্নোলোজি, তুরিজম, অনা-লায়েং, ফুদ-সেকুরিতি, লোজিস্তিক্স অমসুং অতোপ্পশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা শেন থাদনবা খুদোংচাবশিং খঙদোক্নবা অপাম্বা ফোঙদোকখি। কুৱেতকী ইনভেস্তমেন্ত ওথোরিতিশিংগা ভারতকী ইন্সতিতুসনশিং, কম্পেনিশিং অমসুং ফন্দশিংগী মরক্ত হেন্না নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নবগী দরকার ওইবা অদু মখোয়না ফোঙদোকখি। লৈবাক অনিমক্কী কম্পেনিশিং ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিং শেন থাদনবা অমসুং শরুক য়ানবা মখোয়না পুক্নিং থৌগৎখি। বাইলেতরেল ইনভেস্তমেন্ত ত্রিতিগী হৌজিক ৱারি শানরিবা অসি লোইশিন্নবা মখোয়না লৈবাক অনিমক্কী মরী লৈনবা ওথোরিতিশিংদা তকশিনখ্রে।
ইনর্জিগী হিরমদা লৈনরিবা লৈবাক অনিগী মরী ফগৎহন্নবা লম্বীশিং লুচিংবশিংনা খন্নখ্রে। লৈবাক অনিগী ইনর্জিগী ললোন-ইতিক্ত অপেনবা ফোঙদোকপগা লোয়ননা, হৌজিক লৈরিবা খুদোংচাবশিং অসি মখা তানা ফগৎহনবা হায়না মখোয়না য়ানরে। লৈবা-য়োনবগী মরী অমদা মতেং পাংনরিবা অসি অপস্ত্রিম অমসুং দাউনস্ত্রিম সেক্তরশিংদা হেন্না মতেং পাংনদুনা কমপ্রেহেন্সিপ পার্তনরশিপ অমদা পুখৎনবা ৱাফমশিং মখোয়না খন্নখ্রে। থাউ অমসুং গ্যা থিবা অমসুং পুথোকপা, রিফাইন তৌবা, ইঞ্জিনিয়ারিংগী থবকশিং, পেত্রোকেমিকেল ইন্দস্ত্রিশিং, অনৌবা অমসুং রিন্যুএল ইনর্জিগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎনবা লৈবাক অনিগী কম্পেনশিং শৌগৎনবগী অপাম্বা মখোয়না ফোঙদোকখ্রে। ভারতকী পেত্রোলিয়ম রিজার্ব প্রোগ্রামগী খন্ন-নৈনবদা কুৱেত শরুক য়াবদা নাকল অনিমক্না অয়াবা পীরে। দিফেন্স অসি ভারত অমসুং কুৱেতকী মরক্ত লৈনরিবা স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপগী মরুওইবা শরুক অমনি হায়বা লৈবাক অনিনা য়ানরে। দিফেন্সকী লমদা এম.ও.য়ু খুৎয়েক পীনবা নাকল অনিনা য়ানরে অমসুং মসিনা অপুনবা ওইনা লাল তম্বা, লান্মীশিং ত্রেনিং পীবা, সমুদ্র মপান ঙাক-শেনবা, মেরিতাইম সেফতি, পুন্না ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং পুথোকপা য়াওনা লৈবাক অনিগী ঙাক-শেনগী মরীশিং মখা তানা ফগৎহন্নবা দরকার ওইনা ঙাক্লৌ পীগনি।
ঙমখৈ লান্না চৎথবা তেরোরিজম য়াওনা মখল খুদিংমক্কী তেরোরিজম লৈবাক অনিনা য়ানিংদবা ফোঙদোকখ্রে অমসুং তেরোরিজমগী শেন থাদনবা নেতৱার্কশিং অমসুং মখোয় চঙজফম পীবা অমসুং তেরর ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং থুগায়নবা খঙহনখ্রে। সেকুরিতিগী লমদা হৌজিক লৈবাক অনি মতেং পাংনরিবা অসি থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা, তেরোরিজম থেংন্নবা থবকশিং, ই-পাউ অমসুং ইন্তিলিজেন্স শরুক য়ামিন্নবা, অখঙবশিং, খ্বাইদগী ফবা থবকশিং, তেক্নোলোজিশিং অমসুং কেপাসিতি বিল্দিং পীথোক-পীশিন তৌনবা অমসুং লো চৎনহনবা, মনি লাউন্দিরিং, দ্রগ ললোনবা অমসুং অতোপ্পা লৈবাক লান্না পাংথোকপা ক্রাইমশিংগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা লৈবাক অনিনা য়ানরে। তেরোরিজম, রেদিকেলাইজেসন অমসুং খুন্নাইগী নুংশিংননা হিংমিন্নবদা অপনবা পীনবা সাইবরস্পেস শীজিন্নবা থিংবা য়াওনা সাইবরসেকুরিতিদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা লম্বীশিং লৈবাক অনিনা খন্নখ্রে। তেরোরিজম থেংন্নবা অমসুং বোর্দর সেকুরিতিগী মতিক চাবা থবকশিং শেমগৎনবা মালেমগী মতেং পাংনবা হেনগৎনবা কুৱেতনা শীন্দুনা নবেম্বর ৪-৫,২০২৪ দা পাংথোকখিবা মরিশুবা অৱাংবা থাক্কী মীফমগী ফলশিং ভারতনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে।
হকশেলগী মতেং পাংনবা অসি লৈবাক অনি মতেং পীনবগী মরুওইবা য়ুম্বীশিংগী মনুংদা অমনি হায়বা নাকল অনিনা য়ানরে অমসুং মরুওইবা হিরম অসিদা মতেং পাংনবা মখা তানা হেনগৎহন্নবা মখোয়গী থাজবা পীনখ্রে। কোবিদ-১০ লাইচৎ মনুংদা লৈবাক অনি মতেং পাংনখিবা অদু লৈবাক অনিনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। কুৱেত্ত ভারতকী ফার্মাসিউতিকেল মেনুফেকচরিং প্লান্তশিং লিংখৎনবগী ওইথোকপশিং খন্নখ্রে। দ্রগ রিগুলেতোরি ওথোরিতিশিংগী মরক্ত এম.ও.য়ু অমা লৈনবা হৌজিক খন্ন-নৈনবা পাংথোক্লিবা অসিদা মেদিকেলগী পোৎথোকশিংগী চৎন-কাংলোনশিংগী মতাংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা মখোয়গী অপাম্বা লৈবাক অনিনা ফোঙদোকখ্রে।
নৌনা থোক্লক্লিবা তেক্নোলোজিশিং, সেমিকন্দক্তরশিং অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স য়াওনা তেক্নোলোজিগী লমদা হেন্না মতেং পাংন্নবগী অপাম্বা লৈবাক অনিনা ফোঙদোকখ্রে। ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তিগী লমদা লৈবাক অনিমক্কী ইন্দস্ত্রিশিং/কম্পেনিশিংগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং শরুক য়ামিন্ননবা অমসুং বি২বি মতেং পাংন্নবা, ই-গভর্নান্সকী খুদোংচাবশিং খঙদোক্নবা মখোয়না খন্নখ্রে।
লৈবাক অসিগী চীঞ্জাক ৱাৎহন্দনবা ভারতকা মতেং পাংনবগী অপাম্বা কুৱেতনা ফোঙদোকখ্রে। ভারতকী ফুদ পার্কশিংদা কুৱেতকী কম্পেনিশিংনা শেন থাদবা য়াওনা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী তোঙান-তোঙানবা খুদোংচাবশিং নাকল অনিনা খন্নখ্রে।
ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স (আই এস এ)গী মেম্বর অমা ওইনবা কুৱেতকী ৱারেপ ভারতনা তরাম্না ওকখ্রে অমসুং মসি কার্বোন য়াম্না থাদোক্তবা থবকশিং অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা ইনর্জিগী পাম্বৈশিং পুথোকপা অমসুং শীজিন্নবগী লমদা মতেং পাংন্নবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি । আই.এস.এগী মনুংদা মালেম শীনবা থুংনা সোলার ইনর্জি শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নবা হায়না নাকল অনিনা য়ানরে।
লৈবাক অনিগী সিবিল এভিএসন ওথোরিতিশিংগী মরক্ত হন্দক মীফম পাংথোকখিবা অদু নাকল অনিনা খঙজিনখ্রে। লৈবাক অনিগী ফ্লাইত সিত মশিং হেনগৎহন্নবা অমসুং মরী লৈনবা ৱাফমশিং লৈবাক অনিনা খন্নখ্রে। অথুবা মতমদা নাকল অনিনা য়ানবা পাম্বৈ অমা পুরক্নবা মখা তানা খন্নবা হায়না মখোয়না য়ানরে।
২০২৫-২০২৯ গী কলচরেল একচেঞ্জ প্রোগ্রাম (সি ই পি) অমুক নৌথোকহনবদা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে অমসুং মসিনা কলা, ঈশৈ অমসুং সাহিত্যাগী ফেস্তিবেলশিংদা কলচরেল একচেঞ্জশিং হেন্না খুদোংচাহনগনি, মীগা মীগা উনবা অমসুং কলচরগী মতেং পাংনবা মখা তানা ফগৎহন্নবা লৈবাক অনিনা মখোয়গী থাজবা অমুক হন্না পীনখ্রে।
২০২৫-২০২৮ গীদমক শান্নবগী লমদা মতেং পাংন্নবা থৌরম অমা খুৎয়েক পীনবদা নাকল অনিনা অপেনবা ফোঙদোকখ্রে, মসিনা শান্নরোয়শিং চৎথোক-চৎশিন তৌনবা, ৱার্কশোপশিং, সেমিনারশিং অমসুং মীফমশিং পাংথোকপা, লৈবাক অনিগী মরক্ত শান্নবগী চেফোঙশিং পীথোক-পীশিন তৌনবা য়াওনা শান্নবগী হিরমশিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনগনি।
মহৈলোয়শঙশিং মরী লৈনবা অমসুং লৈবাক অনিগী অৱাংবা থাক্কী মহৈলোয়শঙশিংগী মরক্ত চৎথোক-চৎশিন তৌনবা ফগৎহনবা য়াওনা লাইরিক-লাইশু অসি মতেং পাংনবগী মরুওইবা শরুক অমনি হায়বা লৈবাক অনিনা ফোঙদোকখ্রে। ইজুকেসনেল তেক্নোলোজি, ওনলাইন লার্নিংগী প্লেতফোর্মশিংগী খুদোংচাবশিং খঙদোকপা অমসুং দিজিতেল লাইব্রেরিশিংগী লমদা মতেং পাংন্নবগী অপাম্বা নাকল অনিনা ফোঙদোকখি।
সৈখ সাউদ অল নাসর অল সাবাহ কুৱেতি দিপ্লোমেতিক ইন্সতিতুৎ অমসুং সু্স্মা শ্বারাজ ইন্সতিতুৎ ওফ ফোরেন সর্বিস (এস এস আই এফ এস)গী মরক্ত লৈনবা এম.ও.য়ুগী থবকশিংগী শরুক অমা ওইনা, কুৱেতকী দিপ্লোমেতশিং অমসুং ওফিসারশিংগী অখন্নবা কোর্স অমা নিউ দিল্লিদা লৈবা এস.এস.আই.এফ.এসতা পাংথোক্নবা পুখৎলকপা ৱাফম নাকল অনিনা তরাম্না ওকখ্রে।
চহি চা কয়া শুরবা মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং অসিনা পুৱারি ওইরবা ভারত-কুৱেতকী মরীগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইরিবা অসি নাকল অনিনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। কুৱেত চাউখৎনবা ভারতমচাশিংনা লৌরিবা থৌদাং কুৱেতকী লুচিংবশিংনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে অমসুং মখোয়গী শান্তি ওইবা অমসুং থবক শুবা-নোম্বা কনবগীদমক কুৱেত্ত লৈবা ভারতমচাশং অৱাংবা থাক্ত ইকায়খুম্নবা অদু ফোঙদোকখি। কুৱেত্ত লৈরিবা মশিং য়াম্লবা ভারতমচাশিংগী য়াইফনবা থবক পায়খৎপগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা কুৱেতকী লুচিংবশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি।
শিন্মীশিং অমসুং হৈথোই-শিংথোইবা মীওইশিংগী লমদা মতম শাংনা অমসুং পুৱারি ওইনা লৈনরক্লবা মরীগী মরুওইবা অদু নাকল অনিনা খন্নখি। মরমদম থাদোক্তুনা থবক শুবা লাক্লিবা মীওইশিং, শিন্মীশিং চৎথোক-চৎশিন তৌবা অমসুং নাকল অনিনা দরকার ওইবা হিরমশিংগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা কন্সুলার দাইলোগ অমসুং লেবর অমসুং মেনপৱার দাইলোগ চাংনাইনা পাংথোকপা হায়না নাকল অনিনা য়ানরে।
য়ু.এন অমসুং অতোপ্পা মালেমগী লুপশিংদা লৈবাক অনি ফজনা মতেং পীনবদা নাকল অনিনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। ২০২৩ দা ভারতনা সংহাই কোওপরেসন ওর্গনাইজেসন (এস সি ও)গী প্রসিদেন্ত ওইরিঙৈ মনুংদা ‘দাইলোগ পার্তনর’ ওইনা কুৱেত শরুক য়াবদা ভারতনা তরাম্না ওকখি। এসিয়ান কোওপরেসন দাইলোগ (এ সি দি) দা কুৱেতনা মরুওইবা থৌদাং লৌবদা ভারতনা থাগৎপশু ফোঙদোকখ্রে। এ.সি.দি অসি রিজনেল ওর্গনাইজেসন অমা ওনখৎনবা ওইথোকপা য়াবা থিদোক্নবা দরকার ওইবা থবকশিং পায়খৎপগী মরুওইবা অদু কুৱেতনা ফোঙদোকখ্রে।
চহি অসিদা কুৱেতনা জি.সি.সিগী প্রসিদেন্ত ওইবদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অমির থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে অমসুং মহাক্কী লুচিংবা মখাদা ভারত-জি.সি.সি মতেং পাংনবা মখা তানা ফগৎলক্কনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকখি। সেপ্তেম্বর ৯,২০২৪ দা রিয়াধতা পাংথোকখিবা ফোরেন মিনিস্তরশিংগী থাক্ত অহানবা হৌদোকপা ভারত-জি.সি.সি জোইন্ত মিনিস্তরিএল মীতিংগী ফলশিং লৈবাক অনিনা তরাম্না ওকখ্রে। হকশেল, ললোন-ইতিক, সেকুরিতি, লৌউ-শিংউ, ফুদ সেকুরিতি, ত্রান্সপোর্তেসন, ইনর্জি, নাত য়াওনা হিরম কয়াদা হন্দক চৎনবা হৌখ্রবা জোইন্ত এক্সন প্লানগী মখাদা ভারত-জি.সি.সি মতেং পাংনবা হেন্না চেৎশিন্নবা হৌজিক জি.সি.সিগী প্রসিদেন্ত ওইনা কুৱেতনা মপুংফানা শৌগৎপা ফোঙদোকখ্রে। ইন্দিয়া-জি.সি.সি ফ্রি ত্রেদ এগ্রিমেন্ত অথুবা মতমদা লোইশিনবগী মরুওইবা অদু নাকল অনিনা ফোঙদোকখ্রে।
য়ু.এন অওনবা পুরকপগী মতাংদা, মালেমগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা মরুওইবা অমা ওইনা, হৌজিক ওইরিবা অচুম্বা শক্তমশিং য়ু.এনদা মমি তাদুনা, মতিক চাবা মালেমগী থবক তৌবা ঙম্বা সিস্তেম অমা লৈবগী মরুওইবা অদু লুচিংবশিংনা ফোঙদোকখি। য়ু.এনদা হেন্না শরুক য়ানবা, মতিক চানবা অমসুং থবক ফজনা পাংথোক্নবা সেকুরিতি কাউন্সিলগী মেম্বর মশিং হেনগৎহনবা য়াওনা য়ু.এন অওনবা পুরকপগী তঙাইফদবা অদু নাকল অনিনা ফোঙদোকখ্রে।
মখাগী চে-চাংশিং অসি খোঙচৎ মনুংদা খুৎয়েক পীনরে/খুৎশিন্নরে, মসিনা লৈবাক অনিগী মরীশিং মখা তানা ফগৎহল্লগনি অমসুং মতেং পাংন্নবা অনৌবা হিরমশিং হাংদোক্লগনি:
দিফেন্সকী লমদা মতেং পীন্নবা ভারত অমসুং কুৱেতকী মরক্ত এম.ও.য়ু
২০২৫-২০২৯ গী ভারত অমসুং কুৱেতকী মরক্ত কলচরেল একচেঞ্জ প্রোগ্রাম
২০২৫-২০২৮গী ওইনা শান্নবগী লমদা মতেং পাংন্নবা ভারত সরকারগী য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তস মিনিস্ত্রি অমসুং কুৱেত সরকারগী পব্লিক ওথোরিতি ফোর য়ুথ এন্দ স্পোর্তসগী মরক্ত ইজুক্যুতিপ প্রোগ্রাম
ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স (আই এস এ) দা কুৱেতনা মেম্বর ওইবা
মহাক অমসুং মহাক্কী মীহুৎ কাংবু তরাম্না ওকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কুৱেতকী অমির থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। ভারত অমসুং কুৱেতকী মরক্ত অকনবা মরুপ-মপাং অমসুং মতেং পাংনবগী মরীশিং অমুক হন্না খন্নখ্রে। লৈবাক অনিমক্কী মীয়াম কান্নবা পীনবা অমসুং লমদম লমদমগী অমসুং মালেমগী থবকশিংদা মতেং পাংনবা মখোয়গী মরী মখা তানা চাউখৎহনবা হায়না লুচিংবশিংনা থাজবা ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কুৱেতকী অমির সৈখ মেসাল অল-অহমদ অল-জাবর অল-সাবাহ, কুৱেতকী ক্রাউন প্রিন্স সৈখ সাবাহ অল-খালিদ অল-হামদ অল-মুবারক অল-সাবাহ অমসুং কুৱেতকী প্রধান মন্ত্রী সৈখ অহমদ অবদুল্লাহ অল-অহমদ অল-জাবর অল-মুবারক অল-সাবাহ ভারত্ত লাক্নবা চেবাউ পীখ্রে।

Prime Minister's Office
Joint Statement: Official visit of Shri Narendra Modi, Prime Minister of India to Kuwait (December 21-22, 2024)
22 DEC 2024 7:46PM by PIB Delhi
At the invitation of His Highness the Amir of the State of Kuwait, Sheikh Meshal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Prime Minister of India His Excellency Shri Narendra Modi paid an official visit to Kuwait on 21-22 December 2024. This was his first visit to Kuwait. Prime Minister Shri Narendra Modi attended the opening ceremony of the 26th Arabian Gulf Cup in Kuwait on 21 December 2024 as the ‘Guest of Honour’ of His Highness the Amir Sheikh Meshal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah.
His Highness the Amir of the State of Kuwait Sheikh Meshal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah and His Highness Sheikh Sabah Al-Khaled Al-Sabah Al-Hamad Al-Mubarak Al-Sabah, Crown Prince of the State of Kuwait received Prime Minister Shri Narendra Modi at Bayan Palace on 22 December 2024 and was accorded a ceremonial welcome. Prime Minister Shri Narendra Modi expressed his deep appreciation to His Highness the Amir of the State of Kuwait Sheikh Meshal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah for conferring on him the highest award of the State of Kuwait ‘The Order of Mubarak Al Kabeer’. The leaders exchanged views on bilateral, global, regional and multilateral issues of mutual interest.
Given the traditional, close and friendly bilateral relations and desire to deepen cooperation in all fields, the two leaders agreed to elevate the relations between India and Kuwait to a ‘Strategic Partnership’. The leaders stressed that it is in line with the common interests of the two countries and for the mutual benefit of the two peoples. Establishment of a strategic partnership between both countries will further broad-base and deepen our long-standing historical ties.
Prime Minister Shri Narendra Modi held bilateral talks with His Highness Sheikh Ahmad Abdullah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Mubarak Al-Sabah, Prime Minister of the State of Kuwait. In light of the newly established strategic partnership, the two sides reaffirmed their commitment to further strengthen bilateral relations through comprehensive and structured cooperation in key areas, including political, trade, investment, defence, security, energy, culture, education, technology and people-to-people ties.
The two sides recalled the centuries-old historical ties rooted in shared history and cultural affinities. They noted with satisfaction the regular interactions at various levels which have helped in generating and sustaining the momentum in the multifaceted bilateral cooperation. Both sides emphasized on sustaining the recent momentum in high-level exchanges through regular bilateral exchanges at Ministerial and senior-official levels.
The two sides welcomed the recent establishment of a Joint Commission on Cooperation (JCC) between India and Kuwait. The JCC will be an institutional mechanism to review and monitor the entire spectrum of the bilateral relations between the two countries and will be headed by the Foreign Ministers of both countries. To further expand our bilateral cooperation across various fields, new Joint Working Groups (JWGs) have been set up in areas of trade, investments, education and skill development, science and technology, security and counter-terrorism, agriculture, and culture, in addition to the existing JWGs on Health, Manpower and Hydrocarbons. Both sides emphasized on convening the meetings of the JCC and the JWGs under it at an early date.
Both sides noted that trade has been an enduring link between the two countries and emphasized on the potential for further growth and diversification in bilateral trade. They also emphasized on the need for promoting exchange of business delegations and strengthening institutional linkages.
Recognizing that the Indian economy is one of the fastest growing emerging major economies and acknowledging Kuwait’s significant investment capacity, both sides discussed various avenues for investments in India. The Kuwaiti side welcomed steps taken by India in making a conducive environment for foreign direct investments and foreign institutional investments, and expressed interest to explore investment opportunities in different sectors, including technology, tourism, healthcare, food-security, logistics and others. They recognized the need for closer and greater engagement between investment authorities in Kuwait with Indian institutions, companies and funds. They encouraged companies of both countries to invest and participate in infrastructure projects. They also directed the concerned authorities of both countries to fast-track and complete the ongoing negotiations on the Bilateral Investment Treaty.
Both sides discussed ways to enhance their bilateral partnership in the energy sector. While expressing satisfaction at the bilateral energy trade, they agreed that potential exists to further enhance it. They discussed avenues to transform the cooperation from a buyer-seller relationship to a comprehensive partnership with greater collaboration in upstream and downstream sectors. Both sides expressed keenness to support companies of the two countries to increase cooperation in the fields of exploration and production of oil and gas, refining, engineering services, petrochemical industries, new and renewable energy. Both sides also agreed to discuss participation by Kuwait in India's Strategic Petroleum Reserve Programme.
Both sides agreed that defence is an important component of the strategic partnership between India and Kuwait. The two sides welcomed the signing of the MoU in the field of Defence that will provide the required framework to further strengthen bilateral defence ties, including through joint military exercises, training of defence personnel, coastal defence, maritime safety, joint development and production of defence equipment.
The two sides unequivocally condemned terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism and called for disrupting of terrorism financing networks and safe havens, and dismantling of terror infrastructure. Expressing appreciation of their ongoing bilateral cooperation in the area of security, both sides agreed to enhance cooperation in counter-terrorism operations, information and intelligence sharing, developing and exchanging experiences, best practices and technologies, capacity building and to strengthen cooperation in law enforcement, anti-money laundering, drug-trafficking and other transnational crimes. The two sides discussed ways and means to promote cooperation in cybersecurity, including prevention of use of cyberspace for terrorism, radicalisation and for disturbing social harmony. The Indian side praised the results of the fourth high-level conference on "Enhancing International Cooperation in Combating Terrorism and Building Resilient Mechanisms for Border Security - The Kuwait Phase of the Dushanbe Process," which was hosted by the State of Kuwait on November 4-5, 2024.
Both sides acknowledged health cooperation as one of the important pillars of bilateral ties and expressed their commitment to further strengthen collaboration in this important sector. Both sides appreciated the bilateral cooperation during the COVID- 19 pandemic. They discussed the possibility of setting up of Indian pharmaceutical manufacturing plants in Kuwait. They also expressed their intent to strengthen cooperation in the field of medical products regulation in the ongoing discussions on an MoU between the drug regulatory authorities.
The two sides expressed interest in pursuing deeper collaboration in the area of technology including emerging technologies, semiconductors and artificial intelligence. They discussed avenues to explore B2B cooperation, furthering e-Governance, and sharing best practices for facilitating industries/companies of both countries in the policies and regulation in the electronics and IT sector.
The Kuwaiti side also expressed interest in cooperation with India to ensure its food-security. Both sides discussed various avenues for collaboration including investments by Kuwaiti companies in food parks in India.
The Indian side welcomed Kuwait’s decision to become a member of the International Solar Alliance (ISA), marking a significant step towards collaboration in developing and deploying low-carbon growth trajectories and fostering sustainable energy solutions. Both sides agreed to work closely towards increasing the deployment of solar energy across the globe within ISA.
Both sides noted the recent meetings between the civil aviation authorities of both countries. The two sides discussed the increase of bilateral flight seat capacities and associated issues. They agreed to continue discussions in order to reach a mutually acceptable solution at an early date.
Appreciating the renewal of the Cultural Exchange Programme (CEP) for 2025-2029, which will facilitate greater cultural exchanges in arts, music, and literature festivals, the two sides reaffirmed their commitment on further enhancing people to people contacts and strengthening the cultural cooperation.
Both sides expressed satisfaction at the signing of the Executive Program on Cooperation in the Field of Sports for 2025-2028. which will strengthen cooperation in the area of sports including mutual exchange and visits of sportsmen, organising workshops, seminars and conferences, exchange of sports publications between both nations.
Both sides highlighted that education is an important area of cooperation including strengthening institutional linkages and exchanges between higher educational institutions of both countries. Both sides also expressed interest in collaborating on Educational Technology, exploring opportunities for online learning platforms and digital libraries to modernize educational infrastructure.
As part of the activities under the MoU between Sheikh Saud Al Nasser Al Sabah Kuwaiti Diplomatic Institute and the Sushma Swaraj Institute of Foreign Service (SSIFS), both sides welcomed the proposal to organize the Special Course for diplomats and Officers from Kuwait at SSIFS in New Delhi.
Both sides acknowledged that centuries old people-to-people ties represent a fundamental pillar of the historic India-Kuwait relationship. The Kuwaiti leadership expressed deep appreciation for the role and contribution made by the Indian community in Kuwait for the progress and development of their host country, noting that Indian citizens in Kuwait are highly respected for their peaceful and hard-working nature. Prime Minister Shri Narendra Modi conveyed his appreciation to the leadership of Kuwait for ensuring the welfare and well-being of this large and vibrant Indian community in Kuwait.
The two sides stressed upon the depth and importance of long standing and historical cooperation in the field of manpower mobility and human resources. Both sides agreed to hold regular meetings of Consular Dialogue as well as Labour and Manpower Dialogue to address issues related to expatriates, labour mobility and matters of mutual interest.
The two sides appreciated the excellent coordination between both sides in the UN and other multilateral fora. The Indian side welcomed Kuwait’s entry as ‘dialogue partner’ in SCO during India’s Presidency of Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in 2023. The Indian side also appreciated Kuwait’s active role in the Asian Cooperation Dialogue (ACD). The Kuwaiti side highlighted the importance of making the necessary efforts to explore the possibility of transforming the ACD into a regional organisation.
Prime Minister Shri Narendra Modi congratulated His Highness the Amir on Kuwait’s assumption of the Presidency of GCC this year and expressed confidence that the growing India-GCC cooperation will be further strengthened under his visionary leadership. Both sides welcomed the outcomes of the inaugural India-GCC Joint Ministerial Meeting for Strategic Dialogue at the level of Foreign Ministers held in Riyadh on 9 September 2024. The Kuwaiti side as the current Chair of GCC assured full support for deepening of the India-GCC cooperation under the recently adopted Joint Action Plan in areas including health, trade, security, agriculture and food security, transportation, energy, culture, amongst others. Both sides also stressed the importance of early conclusion of the India-GCC Free Trade Agreement.
In the context of the UN reforms, both leaders emphasized the importance of an effective multilateral system, centered on a UN reflective of contemporary realities, as a key factor in tackling global challenges. The two sides stressed the need for the UN reforms, including of the Security Council through expansion in both categories of membership, to make it more representative, credible and effective.
The following documents were signed/exchanged during the visit, which will further deepen the multifaceted bilateral relationship as well as open avenues for newer areas of cooperation:● MoU between India and Kuwait on Cooperation in the field of Defence.
● Cultural Exchange Programme between India and Kuwait for the years 2025-2029.
● Executive Programme between India and Kuwait on Cooperation in the field of Sports for 2025-2028 between the Ministry of Youth Affairs and Sports, Government of India and Public Authority for Youth and Sports, Government of the State of Kuwait.
● Kuwait’s membership of International Solar Alliance (ISA).
Prime Minister Shri Narendra Modi thanked His Highness the Amir of the State of Kuwait for the warm hospitality accorded to him and his delegation. The visit reaffirmed the strong bonds of friendship and cooperation between India and Kuwait. The leaders expressed optimism that this renewed partnership would continue to grow, benefiting the people of both countries and contributing to regional and global stability. Prime Minister Shri Narendra Modi also invited His Highness the Amir of the State of Kuwait, Sheikh Meshal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Crown Prince His Highness Sheikh Sabah Al-Khaled Al-Sabah Al-Hamad Al-Mubarak Al-Sabah, and His Highness Sheikh Ahmad Abdullah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Mubarak Al-Sabah, Prime Minister of the State of Kuwait to visit India.