প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা অহমদাবাদতা রামাকৃষ্ণ মথনা শিনবা থৌরম অমদা থমখিবা ৱারোল
09 DEC 2024 3:33PM by PIB Imphal
পরম শ্রধেয় শ্রীমত স্বামী গৌতমানন্দ জী মহারাজ, রামকৃষ্ণ মথ অমসুং মিসনগী লৈবাক মনুং অমসুং মপাল্লমদগী লাকপা শক্নাইরবা সন্তশিং, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা নুপী অমসুং নুপাশিং, খুরুমজরি!
গুজরাতকী মচা অমা ওইনা, থৌরম অসিদা ময়াম পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি অমসুং য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না মা শরদা, গুরুদেব রামকৃষ্ণ পরমহংস অমসুং স্বামী বিবেকানন্দগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। ঙসিগী প্রোগ্রাম অসি শ্রীমত স্বামী প্রেমানন্দ মহারাজকী মপোক কুমওন্দা পাংথোক্লি। ঐহাকসু মহাক্কী মফমদা খুরুমজরি।
মরুপশিং,
শক্নাইরবা মীওইশিংগী ইনর্জীনা চহি চা কয়াদগী মালেম অসিদা পোজিতিব ক্রিএসনবু পাকথোক চাউথোকহল্লক্লি। মরম অদুনা, ঙসি স্বামী প্রেমানন্দ মহারাজকী মপোক কুমওন্দা ঐখোয়না অসিগুম্বা অখন্নবা থবক অমা উবা ফংলি। লেখামবাদা নৌনা শাবা লাই খুরুমফম অমসুং সাধু রেসিদেন্সী অসি শাবা অসিনা ভারতকী সন্ত ত্রেদিসনবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মফম অসিদগী সর্ভিস অমসুং এজুকেসনগী খোঙচৎ অমা হৌরে, মসিনা লাক্কদৌরিবা মীরোন কয়াদা কান্নবা ফংহল্লগনি। শ্রী রামকৃষ্ণ দেব মন্দির, লায়রবা মহৈরোইশিংগী হোস্তেল, ভোকেস্নেল ত্রেনিং সেন্তর, হোস্পিতাল অমসুং ত্রাভেলরগী রেসিদেন্স, হায়রিবা থবকশিং অসি স্পিরিচুএলিতি শন্দোক্নবা অমসুং মীওইবা জাতিদা সেবা তৌনবা মেদিয়ম অমা ওইগনি। অমসুং মওং অমদা, ঐহাক্না গুজরাত্তা অনিশুবা য়ুম অমা ফংলে। অমরোমদা হায়রবদা, ঐহাক্না লাইশিংগা লোয়ননা, থাজবগী অকোয়রোন অমদা লৈবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। ঐহাক্না নখোয় পুম্নমকপু থৌরম অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি, য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
সানন্দগী মফম অসিগা মরী লৈনবা নিংশিংবা কয়া অমা লৈ। প্রোগ্রাম অসিদা ঐহাক্কী অরিবা মরুপশিং অমসুং ইচিল-ইনাও কয়া অমা লৈ। ঐহাক্না মফম অসিদা নখোয় ময়ামগা লোয়ননা মতম কুইনা কত্থোকখ্রে, য়ুম কয়াদা লৈখ্রে, ইমুং কয়াগী ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংনা থোংবা চিঞ্জাকশিং ঐহাক্না চাখ্রে, মখোয়গী নুংঙাইবা অমসুং অৱাবগী শরুক অমা ওইখ্রে। ঐহাক্কী মরুপশিং অসিনা মফম অসিদা অমসুং মফম অসিগী মীয়ামদা ঐখোয়না থেংনখিবা লান্থেং কয়া অদু খঙগনি। লমদম অসিদা তঙাইফদবা শেন্মিৎলোনগী চাউখৎ-থৌরাং অসি ঙসি ঐখোয়না উবা ফংলি। ঐহাক্না হান্নগী মতমশিং অদু নীংশিংলি মদুদি করিগুম্বা মীওই অমনা বসতা চৎলবদি, বস অদু অয়ুক্কী মতমদা লাকই অমসুং বস অদু নুমিদাংৱাইরমগী মতমদা লাকই। মসিনা মরম ওইদুনা মীওই অয়াম্বনা সাইকলদা চৎপা পাম্লম্মি। মরম অদুনা ঐনা মফম অসি য়াম্না ফজনা খংই। ঐহাক্না মসিগা ইঞ্চি খুদিংমক্কা মরী লৈনবগুম তৌই। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়গী হোৎনরিবশিং অমসুং পোলিসীশিংগা লোয়ননা সন্তশিংগী য়াইফ-মঙ্গোলসু মসিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। হৌজিক মতম অসি হোংলক্লে অমসুং খুন্নাইগী তঙাই ফদবশিংসু হোংলে। হৌজিক ঐহাক্না ঐখোয়গী লমদম অসি শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবগা লোয়ননা স্পিরিচুএল দিবেলপমেন্তকী সেন্তর অমা ওইরকপা পাম্মি। মরমদি, তংদু লৈতাবা পুন্সি অমগীদমক্তা, কান্নবা ফংহবগা থাজবগা মান্ননা মরু ওই। অমসুং ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ঐখোয়গী সন্তশিং অমসুং ঋশিশিংগী লমজিং মখাদা সানন্দ অমসুং গুজরাত অসি মসিগী মাইকৈ অসিদা মাংলোমদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
উমং অমগী মহৈ, মদুগী পোতেন্সিএল অদু মদুগী মহৈনা মশক তাকই। রামকৃষ্ণ মথ অসি উ অসিনি, মসিগী মরু অসিদা স্বামী বিবেকানন্দগুম্বা অচৌবা সন্ত অমগী লোইনাইদ্রবা শক্তি য়াওই। মসিনা মরম ওইদুনা মসিনা লেপ্পা লৈতনা পাকথোক চাউথোকপা, মসিনা মীওইবা খুন্নাইদা পীরিবা মমি অসি অকক্নবা লৈতে, লোইনাইদে। রামকৃষ্ণ মথকী মপুং ওইবা ৱাখল্লোন খঙনবগীদমক, স্বামী বিবেকানন্দবু খঙবা য়াম্না মরু ওই। মসি খক্তমক নত্তে, মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অদু পুন্সিদা ঙাক্না চৎকদবনি। অমসুং করিগুম্বা অদোম্না ৱাখল্লোনশিং অসি হিংবা তম্লবদি, তোঙানবা মঙাল অমনা অদোমবু করম্না লমজিংবগে হায়বদু ঐহাক ইশামক্না থেংনখি। রামকৃষ্ণ মিসন, রামকৃষ্ণ মিসনগী সাধুশিং অমসুং স্বামী বিবেকানন্দগী ৱাখল্লোনশিংনা ঐগী পুন্সিদা করম্না লমজিং-লমতাক পীবগে হায়বদু অরিবা সন্তশিংনা খঙই। মসিনা মরম ওইদুনা, ঐহাক্না খুদোংচাবা ফংলবা মতমদা, ঐহাক্কী ইমুং-মনুংগী মরক্তা লাক্নবা, অদোমগা শম্ননবা হোৎনৈ। সন্তশিংগী য়াইফ-মঙ্গোলগা লোয়ননা ঐহাক্না মিসনগা মরী লৈনবা থবক কয়াদা থৌদাং লৌরি। 2005দা, ঐহাক্না ভাদোদরাগী দিলরাম বঙ্গলো রামকৃষ্ণ মিসনদা খুৎশিন্নবগী খুদোংচাবা ফংখি। স্বামী বিবেকানন্দজীনা মফম অসিদা মতম খরা লৈরম্মি। অমসুং ঐহাক্কী য়াইফ-পাউজেলনি মদুদি পুজ্য স্বামি আত্মাস্থানানন্দজী মশামকসু মফম অসিদা লৈখি, মরমদি ঐহাক্না মহাক্কী তুং ইনবগী খুদোংচাবা ফংখি, ঐহাক্কী স্পিরিচুএল খোঙচৎ অসিদা মহাক্কী মতেং ফংখি। অমসুং ঐহাক্কী নুংঙাইবা ওইবনা ঐহাক্না বঙ্গালোদা মহাকপু দোক্যুমেন্তশিং অদু পীখি। মতম অদুদসু, ঐহাক্না স্বামী আত্মাস্থানানন্দজীদগী লেপ্পা লৈতনা নুংশিজবা ফংজখি। ঐহাক্কী পুন্সিগী অরোইবা মতম ফাওবদা, মহাক্কী মীনুংশি অমসুং য়াইফ-মঙ্গোল অসি ঐহাক্কী পুন্সিগী য়াম্না চাউরবা লন ওইগনি।
মতম মতমগী ওইনা, ঐহাক্না মিসনগী প্রোগ্রাম অমসুং থৌরমশিংদা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ফংজখি। ঙসিদি, মালেম শীনবা থুংনা রামকৃষ্ণ মিসনগী মশা-মখা 280 হেন্না লৈরে, অমসুং ভারত্তা রামকৃষ্ণগী ৱাংঙুলোলগা মরী লৈনবা আশ্রম সেন্তর 1200 রোম লৈরি। অসিগুম্বা আশ্রমশিং অসিনা মীওইবা খুন্নাইগী সেবা তৌবগী থৌনা অদুগী য়ুম্ফম ওইনা থবক তৌরি। অমসুং গুজরাত অসি মতম কুইনদগী রামকৃষ্ণ মিসনগী সেবাগী থবকশিংগী শাখি ওইদুনা লাক্লি। হৌখিবা দিকেদ কয়া অসিদা, গুজরাত্তা অৱাবা অমা হেক্তা লাক্লবসু, রামকৃষ্ণ মিসন অসি মতম পুম্নমক্তা লেপ্লি অমসুং থবক তৌরি। করিগুম্বা ঐহাক্না পুম্নমকপু নীংশিংনবা হোৎনরবদি, মতম য়াম্না চঙগনি। অদুবু অদোম্না সুরতকী ঈশিং-ঈচাউগী মতম, মোর্বিদা দাম কাইরবা মতুংদা থোকখিবা থৌদোকশিং, নৎত্রগা ভুজতা য়ুহার হাখ্রবা মতুংদা থোকখিবা অৱা-অনাগী মতম, নোং কন্না চুখিবা মতমশিং অদু নীংশিংলিৱ্রা? গুজরাত্তা খুদোংথীবা থোকপা মতমদা, রামকৃষ্ণ মিসনগা মরী লৈনবা মীওইশিংনা মাংজিল থানা লাক্লি অমসুং ভিক্তিমশিংদা মতেং পাংলি। রামকৃষ্ণ মিসননা লৈবাক অসিদা মমিং লৈরবা মহৈলোইশঙ 80 হেন্না অমুক হন্না শাগৎপদা অচৌবা থৌদাং লৌখি। গুজরাতকী মীয়াম্না হৌজিক ফাওবা মসিগী সেবা অসি নীংশিংদুনা লৈরি অমসুং মসিদগী ইথিলসু লৌরি।
মরুপশিং,
স্বামী বিবেকানন্দজীনা গুজরাতকা অখন্নবা মরী লৈনরম্মি, মহাক্কী পুন্সিদা গুজরাতনা অচৌবা থৌদাং লৌখি। স্বামী বিবেকানন্দজীনা গুজরাতকী মফম কয়াদা চৎখি। গুজরাত্তা স্বামী জীনা চিকাগো ৱার্ল্দ রিলিজন কনফরেন্সকী মতাংদা অহানবা ওইনা খঙখি। মসিদা মহাক্না লাইরিক কয়া অমা কুপ্না নৈনখি অমসুং বেদান্তা শন্দোকপদা মশাবু শেম-শাখি। 1891গী মনুংদা, স্বামীজীনা পোর্বন্দরগী ভোগেশ্বর ভবনদা থা কয়া লৈখি। গুজরাত সরকারনা মসিগী বিল্দিং অসি রামকৃষ্ণ মিসনদা মেমোরি‌এল মন্দির অমা শানবগীদমক খুৎশিন্নখি। অদোম্না নীংশিংগনি মদুদি গুজরাত সরকারনা 2012দগী 2014 ফাওবদা স্বামী বিবেকানন্দগী 150শুবা মপোক কুমওন পাংথোকখি। মসিগী লোইশিনবগী থৌরম অসি গান্ধীনগরদা লৈবা মহাত্মা মন্দিরদা য়াম্না থৌনা ফনা পাংথোকখি। ভারত অমসুং মপাল্লমদগী শরুক য়ারিবা মীওই লিশিং কয়ানা মসিদা শরুক য়াখি। গুজরাতকা লোয়ননা স্বামীজীগী মরীবু নীংশিংদুনা, গুজরাত সরকারনা হৌজিক স্বামী বিবেকানন্দ তুরিস্ত সর্কিৎ শাবগী ব্লুপ্রিন্ত অমা শেমগৎলিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই।
ইচিল-ইনাওশিং,
স্বামী বিবেকানন্দ অসি মোদর্ন সাইন্সকী অচৌবা সপোর্তর অমনি। স্বামিজীনা হায়রম্মি - সাইন্সকী মরুওইবা অসি পোৎশকশিং নৎত্রগা থৌদোকশিংবু শন্দোক্না তাকপদা অকক্নবা ওইদে, অদুবু সাইন্সকী মরুওইবা অসি ঐখোয়বু পুক্নিং থৌগৎপদা অমসুং মাংলোমদা পুখৎপদা লৈ। ঙসি, মোদর্ন তেক্নোলোজীগী লমদা ভারতনা হেনগৎলক্লিবা, মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম ওইরকপগী ভারতকী অনৌবা মশক, মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকোনোমী ওইরক্নবা খোঙথাং, ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমদা মোদর্ন কন্সত্রক্সন, মালেমগী শিংনবশিং কোকহন্নবা ভারতনা পীরিবা সোলুসনশিং, ঙসিগী ভারত, মসিগী লৌশিংগী চৎনবীদা য়ুম্ফম ওইদুনা, চহি চা কয়াগী মমাংগী তম্বীরোলদা য়ুম্ফম ওইদুনা, ঙসি ঐখোয়গী ভারত অসি খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিল্লি। স্বামী বিবেকানন্দনা য়ুবা শক্তি অসি লৈবাক অসিগী য়াংলেন শরুনি হায়না থাজখি। স্বামি জীগী ৱারোল অদুদা স্বামি জীনা হায়খি- "ঐহাকপু থাজবা য়াবা অমসুং থৌনা লৈরবা নহা 100 পীবীয়ু, ঐহাক্না ভারতপু হোংদোকহল্লগনি।" হৌজিক অসি মতম ওইরে, ঐখোয়না থৌদাং অসি লৌগদবনি। ঙসি ঐখোয়না অমৃতকালগী অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌরে। ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমগী অচেৎপা ৱারেপ লৌরে। ঐখোয়না মসি মপুং ফাহনগদবনি, অমসুং লেপ্লিবা মতমগী মনুংদা মসি মপুং ফাহনগদবনি। ঙসিদি ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী নহা ওইরিবা লৈবাক অমা ওইরে। ঙসি ভারতকী নহারোলশিংনা মালেমদা মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং অমসুং কেপাসিতী অদু উৎলে।
ঙসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কম্পনীশিংদা ভারতকী নহারোলশিংনা লুচিংলি। ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী থৌদাং অসি ভারতকী নহা ওইরিবা শক্তি অসিনা লৌরি। ঙসি লৈবাক অসিদা মতম, খুদোংচাদবা, মঙলান, থৌনা অমসুং থৌনাদগী মায় পাকপগী খোঙচৎ অমা লোইবা নাইদনা হোৎনবগী খুত্থাংদা লৈরে। মরম অদুনা, ঐখোয়না নহাশিংবু লৈবাক শেমগৎপগী লম খুদিংমক্তা লুচিংবগীদমক শেম-শাবীবা মথৌ তাই। ঙসি ঐখোয়গী নহারোলশিংনা তেক্নোলোজী অমসুং অতোপ্পা লমশিংগুম্না রাজনিতীদসু লৈবাক অসিবু লুচিংবা মথৌ তাই। হৌজিক ঐখোয়না রাজনিতী অসি ইমুং মনুংগী মীওইখক্তদা থাদোকপা য়ারোই, রাজনিতী অসি মখোয়গী ইমুং মনুংগী পোৎলমনি হায়না খনবা মীওইশিংদা ঐখোয়না শিন্নবা য়ারোই। মরম অদুনা, ঐখোয়না অনৌবা চহি, 2025দা অনৌবা হৌরকফম অমা শেম্লগনি। 2025গী জনুৱারী 12দা, স্বামী বিবেকানন্দগী মপোক কুমওন্দা, য়ুথ দেগী থৌরমদা, দিল্লীদা য়ং লিদর্স দাইলোগ অমা পাংথোক্লগনি। মসিদা লৈবাক অসিগী খনগৎলবা নহারোল লিশিং অনি কৌগনি। লৈবাক শীনবা থুংবগী অতোপ্পা নহারোল করোর কয়া অমসু তেক্নোলোজীগা লোয়ননা মসিদা শরুক য়াগনি। চাউখৎলবা ভারতকী ৱারেপ অসি নহারোলশিংগী মীৎয়েংদগী খন্ন-নৈনগনি। নহাশিংবু রাজনিতীগা শম্নহন্নবা রোদমেপ অমা শেমগনি। লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা, ঐখোয়না হৈ-শিংলবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপা নহারোল লাখ অমা রাজনিতীদা পুরক্লগনি হায়না ঐখোয়না ৱাশক্লি। অমসুং হায়রিবা নহারোলশিং অসি 21শুবা চহিচাগী ভারতকী রাজনিতীগী অনৌবা মশক ওইগনি, মখোয় অসি লৈবাক অসিগী তুংলমচৎ ওইগনি।
মরুপশিং,
য়াইফরবা থৌরম অসিদা, মালেম অসিবু হেন্না ফগৎহন্নবা মরুওইবা ৱাখল্লোন অনি নীংশিংবা অসি য়াম্না মরু ওই। স্পিরিচুএলিতী অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত। মসিগী ৱাখল্লোন অনি অসি মান্নহন্দুনা, ঐখোয়না হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমা শেম্বা ঙমগনি। স্বামী বিবেকানন্দনা স্পিরিচুএলিতিগী প্রাক্তিকেল সাইদতা মীৎয়েং চঙই। মহাক্না খুন্নাইগী মথৌ তাবশিং মপুং ফাহনবা অসিগুম্বা স্পিরিচুএলিতি অমা পাম্মি। ৱাখল্লোন শেংদোকপগা লোয়ননা, মহাক্না অকোয়বগী ফিভম শেংদোকপদসু মীৎয়েং চঙখি। শেন্মিৎলোন চাউখৎপা, খুন্নাইগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং অকোইবগী ফিভম ঙাক-শেনবগী মরক্তা তংদু লৈনা লেংদনা লৈদুনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকী পান্দম অসি ফংবা ঙমগনি। স্বামী বিবেকানন্দগী ৱাখল্লোনশিং অসিনা ঐখোয়বু মসিগী পান্দম অসি য়ৌহনবদা লমজিং-লমতাকপীগনি। ঐখোয়না খঙই মদুদি তংদু লৈতাবা হায়বসি পুক্নিংগী অমসুং তংদু লৈতাবা অনিমক্তা মরু ওই। অমনা ৱাখলগী মনুংদা চপ মান্নবা অমা শেম্মী, অদুগা অতোপ্পা অমনা মহৌশাগী ফিভমগা লোয়ননা চপ মান্নবা অমা লৈহন্নবা ঐখোয়দা তাকই। মরম অদুনা, রামকৃষ্ণ মিসনগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিংনা ঐখোয়গী কেম্পেইনশিং অসি খোংজেল য়াংখৎহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌবা য়াই হায়না ঐনা থাজৈ । মিসন লাইফ ওইগেরা নত্রগা এক পের মা কে নামগুম্বা কেম্পেন ওইগেরা, রামকৃষ্ণ মিসনগী খুত্থাংদা মসিবু মখা তানা পাকথোক চাউথোকহনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
স্বামী বিবেকানন্দনা ভারতপু মপাঙ্গল কনবা অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবা লৈবাক অমা ওইনা উবা পাম্মি। লৈবাক অসিনা হৌজিক্তি মহাক্কী মঙলান অদু মংফাওনহনবগী মায়কৈদা মাংলোমদা চংশিল্লি। মসিগী মঙলান অসি অথুবা মতমদা মপুং ফাহননবা, মপাঙ্গল লৈরবা অমসুং তৌবা ঙম্বা ভারত অমনা মীওইবা খুন্নাইদা অমুক হন্না লমজিং লমতাক্নবা, লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না গুরুদেব রামকৃষ্ণ পরমহংস অমসুং স্বামী বিবেকানন্দজীগী ৱাখল্লোনশিং অসি মপুং ফাহনগদবনি। অসিগুম্বা প্রোগ্রামশিং, সন্তশিংগী হোৎনবশিং অসি মসিগীদমক অচৌবা খুৎলায় অমনি। ঙসিগী থৌরম অসিগীদমক ঐহাক্না অমুক্কা হন্না অদোমবু থাগৎচরি। ঐহাক্না ইকাই খুম্নবা ইকাই খুম্নবা ইকাই খুম্নজরিবা অথৌবশিংগী মফমদা ইকাই খুম্নবা উৎচরি অমসুং ঙসিগী অনৌবা হৌরকফম অসিনা স্বামী বিবেকানন্দজীগী মঙলান মঙফাওনহনবদা অনৌবা ইনর্জী অমা ওইরসনু হায়না ঐহাক্না আশা তৌজরি।
খঙহঞ্জবা: প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল অসি খরা অমদি গুজরাতী লোলদা পীখি, মসিগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক পীজবনি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM addressing a programme organised by Ramakrishna Math in Ahmedabad via video conferencing
09 DEC 2024 3:33PM by PIB Delhi
Respected Swami Gautamananda ji Maharaj, esteemed saints of the Ramakrishna Mission and Math from across the country and abroad, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, and all the distinguished guests associated with this program, ladies and gentlemen, Namaskar!
As a son of Gujarat, I welcome all of you to this event and offer my congratulations. I bow down at the feet of Maa Sharada, Gurudev Ramakrishna Paramhansa, and Swami Vivekananda ji. Today’s event is being held on the occasion of the birth anniversary of Swami Premanand Maharaj ji. I also pay my respects to him.
Friends,
The energy of great personalities continues to expand the positive creation in the world for many centuries. That’s why today, we are witnessing such a holy event on the birth anniversary of Swami Premanand Maharaj. The newly constructed prayer hall and sadhu residence in Lekhamba will nurture the saintly tradition of Bharat. A journey of service and education is beginning here, which will benefit many generations to come. The Sri Ramakrishna temple, hostels for poor students, vocational training centres, hospitals, and guest houses will become mediums for the spread of spirituality and service to humanity. In a way, I have also found a second home in Gujarat. My heart feels at peace in the company of saints and in a spiritual environment. I extend my congratulations and best wishes to all of you on this occasion.
Friends,
This region of Sanand holds many memories for me. Many old friends and spiritual companions are part of this event. I have spent so much time here, stayed in many homes, enjoyed the food made by the hands of mothers and sisters, and shared in their joys and sorrows. Those friends who have been here with me know the struggles this region has faced. The economic development this region needed is now becoming a reality. I remember that in the past, when we needed to travel by bus, there was only one bus in the morning and one in the evening, so most people preferred to travel by bicycle. I know this region well, as if it’s a part of me. I believe that along with our efforts and policies, the blessings of the saints have played a significant role in this transformation. Now that times have changed, the needs of society have also changed. I hope that this region becomes a centre for both economic and spiritual development. Because for a balanced life, both material wealth and spirituality are equally essential. I am glad to see that under the guidance of our saints and thinkers, Sanand and Gujarat are progressing in this direction.
Friends,
The potential of a tree is known from its seed. The Ramakrishna Math is that tree, whose seed contains the infinite energy of great ascetics like Swami Vivekananda. Therefore, its continuous expansion and the shade it provides to humanity are limitless. To understand the essence of the Ramakrishna Math, one must understand Swami Vivekananda and, more importantly, live his teachings. Once you start living his thoughts, you will feel how a different light guides you. I have personally experienced this. The old saints know how the Ramakrishna Mission, its saints and the thinking of Swami Vivekananda have guided my life. That’s why whenever I get the opportunity, I try to be part of this family and connect with you. With the blessings of the saints, I have been fortunate to contribute to many activities of the Mission. In 2005, I had the privilege of handing over the Dilaram Bungalow in Vadodara to the Ramakrishna Mission. Swami Vivekananda ji had spent some time here. I am also fortunate that the revered Swami Atmasthananda ji himself was present, as I had the opportunity to learn from him and receive his guidance in my spiritual journey. It was my privilege that I handed over the documents of the bungalow to him, and the love and blessings of Swami Atmasthananda ji have been a great asset to my life until his last moments.
Friends,
I have had the opportunity to be part of many programs and events organized by the Mission. Today, the Ramakrishna Mission has over 280 centres worldwide, and there are almost 1200 ashrams affiliated with the Ramakrishna movement in Bharat. These ashrams are working as centres for human service. Gujarat has long been a witness to the Ramakrishna Mission’s work. Whenever any crisis has come to Gujarat in the past few decades, the Ramakrishna Mission has always been there, working for the people. If I recall all the past events, it would take too long. But you will remember the time of the floods in Surat, the Morbi dam tragedy, the aftermath of the Bhuj earthquake, the famine period, and the times of excessive rainfall. Whenever a disaster occurred in Gujarat, the people associated with the Ramakrishna Mission came forward to support the victims. The Ramakrishna Mission played an important role in rebuilding over 80 schools destroyed by the earthquake. The people of Gujarat still remember and draw inspiration from this service.
Friends,
Swami Vivekananda ji had a special connection with Gujarat. Gujarat played a significant role in his life journey. Swami Vivekananda ji visited many places in Gujarat. It was here that Swami ji first learned about the Chicago World Parliament of Religions. Here, he studied several scriptures and prepared himself to spread Vedanta. During 1891, Swami ji stayed in the Bhojeshwar Bhavan in Porbandar for several months. The Gujarat government handed over this building to the Ramakrishna Mission to be made into a memorial temple. You may remember that the Gujarat government celebrated the 150th birth anniversary of Swami Vivekananda from 2012 to 2014. The closing ceremony was held with great enthusiasm at the Mahatma Mandir in Gandhinagar, attended by thousands of participants from Bharat and abroad. I am glad that the Gujarat government is now preparing a plan to develop the Swami Vivekananda Tourist Circuit in memory of Swami ji’s connection with Gujarat.
Brothers and sisters,
Swami Vivekananda was a great supporter of modern science. Swami ji believed that the importance of science is not only in describing things or events but in inspiring and advancing us. Today, Bharat’s growing presence in modern technology, the world’s third-largest start-up ecosystem, and the steps towards becoming the third-largest economy in the world, along with modern infrastructure projects, show that Bharat is rapidly advancing, based on its knowledge traditions and ancient teachings. Swami Vivekananda believed that the youth power is the backbone of the nation. Swami ji once said, "Give me 100 young men filled with self-confidence and energy, and I will transform Bharat." Now, it is time for us to take up this responsibility. We have started a new journey into Amrit Kaal, with a strong commitment to a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). We must fulfil it and within the prescribed time. Today, Bharat is the world’s youngest nation, and its youth have already proven their capability on the global stage.
It is this youth power of Bharat that is leading the major companies of the world. It is this youth power of Bharat that is driving the nation’s development. Today, the nation has time, opportunity, dreams, determination, and the journey of effort leading to success. Therefore, we need to prepare our youth for leadership in every area of nation-building. Today, our youth must also lead the country in politics, just as they do in technology and other fields. We can no longer leave politics to the dynasts or those who treat it as their family property. We are preparing for a new beginning in the coming year, 2025. On January 12, 2025, on the occasion of Swami Vivekananda’s birth anniversary and National Youth Day, a "Young Leaders Dialogue" will be held in Delhi, where 2,000 selected youths from across the country will be invited. Millions of other youth will join virtually from across the nation. The discussion will focus on the vision for a ‘Viksit Bharat’ from the youth perspective, and a roadmap will be prepared to involve the youth in politics. Our goal is to bring one lakh talented and energetic youth into politics, and these youths will become the new face of 21st-century Bharat’s politics and the future of Bharat.
Friends,
On this auspicious occasion, it is also necessary to remember two important ideas that will make the earth a better place: Spirituality and Sustainable Development. By harmonizing these two ideas, we can build a better future. Swami Vivekananda emphasized the practical side of spirituality. He wanted spirituality to address society’s needs. He stressed not only the purification of thoughts but also cleanliness in the surroundings. By balancing economic development, social welfare, and environmental protection, we can achieve the goal of sustainable development. Swami Vivekananda ji’s thoughts will guide us toward this goal. We know that balance is important in both spirituality and sustainability. One creates balance in the mind, and the other teaches us to balance with nature. Therefore, I believe that institutions like the Ramakrishna Mission can play a significant role in advancing our campaigns. Missions like Mission LiFE and campaigns like ‘Ek Pedh Maa Ke Naam’ can be further expanded through the Ramakrishna Mission.
Friends,
Swami Vivekananda wanted to see Bharat as a powerful and self-reliant nation. The country is now moving forward in that direction to realize his dream. May this dream be fulfilled as soon as possible, and may a strong and capable Bharat once again guide humanity. For this, every citizen of the country must embrace the teachings of Gurudev Ramakrishna Paramhansa and Swami Vivekananda. Events like this and the efforts of the saints are an important means to achieve this. Once again, I congratulate you all on this event and offer my respectful salutations to all the revered saints. May this new beginning today, with new energy, become the foundation to fulfil the dream of Swami Vivekananda. Thank you all very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. Original speech was delivered in Hindi and a few portions in Gujarati (as well for which transliteration was done in Hindi speech).