आर्थिक मामिलासम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समिति (सीसीईए)
मन्त्रिपरिषद्ले अरुणाचल प्रदेशको शि योमी जिल्लामा 240 मेगावाटको हिओ जलविद्युत् परियोजना निर्माणको लागि निवेश प्रस्तावलाई स्वीकृति दियो, जसको लागत 1939 करो रुपियाँ हुनेछ र पूरा हुने अवधि 50 महिना हुनेछ
25 NOV 2024 8:49PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा आर्थिक मामिला सम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समितिले अरुणाचल प्रदेशको शि योमी जिल्लामा हिओ जल विद्युत् परियोजना (एचईपी) निर्माणका लागि 1939 करोड रुपियाँको निवेशवाई मञ्जुरी दिएको छ। परियोजना पूरा हुने अनुमानित समाप्ति अवधि 50 महिना छ।
240 मेगावाट (3 x 80 मेगावाट) को स्थापित क्षमता भएको परियोजनाले 1000 मिलियन युनिट (एमयू) ऊर्जा उत्पादन गर्नेछ। परियोजनाबाट उत्पादित बिजुलीले अरुणाचल प्रदेश राज्यमा बिजुली आपूर्ति स्थिति सुधार गर्न मद्दत गर्नेछ र राष्ट्रिय ग्रिडको सन्तुलनमा पनि मद्दत गर्नेछ।
यो परियोजना नर्थ इस्टर्न इलेक्ट्रिक पावर कर्पोरेशन लिमिटेड (एनईईबीसीओ) र अरुणाचल प्रदेश सरकार बीचको संयुक्त उद्यम कम्पनीको माध्यमद्वारा कार्यान्वयन गरिनेछ। भारत सरकारले राज्यको इक्विटी हिस्सादेरीको लागि 130.43 करोड रुपियाँको केन्द्रीय वित्तीय सहायताको अतिरिक्त सक्षम पूर्वाधार अन्तर्गत सडक, पुल र सम्बद्ध प्रसारण लाइन निर्माणका लागि बजेटीय सहायताको रूपमा 127.28 करोड रुपियाँ दिनेछ।
राज्यलाई 12% नि:शुल्क बिजुली र स्थानीय क्षेत्र विकास कोष (एलएडीएफ) को लागि 1% को लाभ मिल्नेछ, साथै क्षेत्रको महत्त्वपूर्ण पूर्वाधार सुधार र सामाजिक-आर्थिक विकास हुनेछ।
यो परिोजना, आत्मनिर्भर भारत अभियानको लक्ष्य र उद्देश्य अनुरूप स्थानीय आपूर्तिकर्ता/उद्यम/एमएसएमईहरूलाई विभिन्न फाइदा प्रदान गर्नेछ। परियोजना निर्माणको क्रममा एनईईबीसीओबाट करिब 200 जना कर्मचारी र ठेकदारबाट करिब 400 जना कामदारको आवश्यकता पर्नेछ। यसका साथै, परियोजनाले कार्यान्वयन गर्दा विभिन्न साना सम्झौता र सेवाहरूको माध्यमद्वारा स्थानीय समुदायका लागि महत्त्वपूर्ण अप्रत्यक्ष रोजगारीका अवसरहरू सिर्जना गर्नेछ। परियोजनाले सञ्चालन र रखरखाउको क्रममा रोजगारी पनि दिनेछ। यसका साथै, यसको विकासले यातायात, पर्यटन, साना व्यवसाय जस्ता क्षेत्रमा रोजगारी सिर्जना गर्नेछ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Investment Proposal for construction of 240 MW Heo Hydro Electric Project in Shi Yomi District of Arunachal Pradesh with an outlay of Rs.1939 crore and completion period of 50 months
25 NOV 2024 8:49PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved investment of Rs.1939 crore for construction of Heo Hydro Electric Project (HEP) in Shi Yomi District of Arunachal Pradesh. The estimated completion period for the project is 50 months.
The project with an installed capacity of 240 MW (3 x 80 MW) would produce 1000 Million Units (MU) of energy. The Power generated from the Project will help improve the power supply position in the state of Arunachal Pradesh and will also help in balancing of the national Grid.
The Project will be implemented through a Joint Venture Company between North Eastern Electric Power Corporation Ltd. (NEEPCO) and the Government of Arunachal Pradesh. Government of India shall extend Rs.127.28 crore as budgetary support for construction of roads, bridges and associated transmission line under enabling infrastructure besides Central Financial Assistance of Rs.130.43 crore towards equity share of the State.
The state would be benefitted from 12% free power and another 1% towards Local Area Development Fund (LADF) besides significant infrastructure improvement and socio-economic development of the region.
The Project, in line with the aims and objectives of Aatmanirbhar Bharat Abhiyan, would provide various benefits to local suppliers/ enterprises/ MSMEs. During the construction phase, the project will require approximately 200 personnel from NEEPCO and around 400 workers from the contractor. In addition, the project will create significant indirect employment opportunities for the local community through various small contracts and services during its execution. The project would also provide employment during Operation & Maintenance. Furthermore, its development would create employment in sectors such as transportation, tourism, small-scale businesses.