প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দ্বিতীয় ভাৰত-কেৰিকম সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মুকলি ভাষণৰ লিখিত ৰূপ
21 NOV 2024 1:00AM by PIB Guwahati
সন্মানীয় ব্যক্তিসকল,
মোৰ বন্ধু ৰাষ্ট্ৰপতি ইৰফান আলী আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী ডিকন মিচেলৰ সৈতে দ্বিতীয় ভাৰত-কেৰিকম সন্মিলন আয়োজন কৰি মই অপৰিসীম আনন্দ লাভ কৰিছো। কেৰিকম পৰিয়ালৰ সকলো সদস্যক আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনাইছো আৰু বিশেষকৈ এই সন্মিলনৰ উৎকৃষ্ট আয়োজনৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি ইৰফান আলীক ধন্যবাদ জনাইছো।
কেইমাহমানৰ আগতে "হাৰিকেন বেৰিল"ৰ ফলত হোৱা বিধ্বংসী পৰিস্থিতিৰ ফলত কিছুমান দেশত বহুতো লোকৰ প্ৰাণহানি আৰু সম্পত্তিৰ যথেষ্ট ক্ষতি হৈছিল।সকলো ভাৰতীয়ৰ হৈ মই গভীৰ শোক প্ৰকাশ কৰিছো। মহামহিমসকল, আজিৰ আমাৰ বৈঠক পাঁচ বছৰৰ ব্যৱধানৰ অন্তত হৈ আছে। এই পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত বিশ্বত বহু পৰিবৰ্তন ঘটিছে, মানৱতাই কেইবাটাও উত্তেজনা আৰু সংকটৰ সন্মুখীন হৈছে।
এইবোৰে গ্ল’বেল চাউথৰ আমাৰ দৰে দেশবোৰৰ ওপৰত আটাইতকৈ বেছি আৰু নেতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাইছে।সেইবাবেই ভাৰতে সদায় কেৰিকমৰ সৈতে একেলগে কাম কৰি উমৈহতীয়া প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আহিছে। ক’ভিডে হওক, প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগেই হওক, সামৰ্থ্য বিকাশেই হওক, উন্নয়নৰ পদক্ষেপেই হওক, ভাৰতে আপোনালোক সকলোৰে সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই এক নিৰ্ভৰযোগ্য অংশীদাৰ হিচাপে থিয় দিছে।
মহামহিমসকল, আমাৰ শেষৰখন বৈঠকত আমি কেইবাটাও নতুন আৰু ইতিবাচক পদক্ষেপ চিনাক্ত কৰিলোঁ। মই আনন্দিত যে তেওঁলোক সকলোৰে ওপৰত অগ্ৰগতি হৈছে। ভৱিষ্যতে আমাৰ সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কিছু প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াব বিচাৰিছো।এই প্ৰস্তাৱসমূহ সাতটা মূল স্তম্ভৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি তৈয়াৰ কৰা হৈছে, আৰু এই স্তম্ভসমূহ হ’ল: C, A, R, I, C, O, M, অৰ্থাৎ CARICOM।
প্ৰথমটো ‘চি’ৰ অৰ্থ হৈছে কেপাচিটি বিল্ডিং। ভাৰতে বৃত্তি, প্ৰশিক্ষণ, আৰু কাৰিকৰী সহায়ৰ জৰিয়তে কেৰিকম দেশসমূহৰ সামৰ্থ্য বিকাশত ধাৰাবাহিকভাৱে অৰিহণা যোগাই আহিছে। আজি মই আগন্তুক পাঁচ বছৰৰ বাবে ভাৰতে প্ৰদান কৰা আইটিইচি বৃত্তিৰ ১০০০ স্লট বৃদ্ধিৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছো। যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত কাৰিকৰী প্ৰশিক্ষণ আৰু দক্ষতা বিকাশৰ প্ৰসাৰৰ বাবে আমি বেলিজত এটা কাৰিকৰী উন্নয়ন কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিছো। আমি ইয়াৰ পৰিসৰ আৰু আকাৰ সকলো কেৰিকম দেশৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে সম্প্ৰসাৰণ কৰিম।
আমি কেৰিকম অঞ্চলৰ বাবে এটা ফৰেনছিক চেণ্টাৰ স্থাপনৰ কামো কৰিম। চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ অবিৰত সামৰ্থ্য বিকাশৰ বাবে আমি ভাৰতত "i-GOT কৰ্মযোগী পৰ্টেল" প্ৰস্তুত কৰিছো।এই পৰ্টেলটোৱে প্ৰযুক্তি, প্ৰশাসন, আইন, আৰু শিক্ষাৰ দৰে ক্ষেত্ৰত অনলাইন পাঠ্যক্ৰম আগবঢ়ায়।কেৰিকম দেশসমূহৰ বাবেও একেধৰণৰ পৰ্টেল তৈয়াৰ কৰিব পাৰি। গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ হিচাপে ভাৰতেও সংসদীয় প্ৰশিক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত কেৰিকমৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে কাম কৰিবলৈ সাজু।
দ্বিতীয়টো ‘ক’ৰ অৰ্থ হ’ল কৃষি আৰু খাদ্য সুৰক্ষা।কৃষি খণ্ডত ড্ৰ’ন, ডিজিটেল কৃষি, কৃষি যান্ত্ৰিকীকৰণ, মাটি পৰীক্ষণ আদি প্ৰযুক্তিয়ে ভাৰতৰ কৃষিৰ ৰূপান্তৰ ঘটাইছে। নেনো সাৰৰ সমান্তৰালকৈ আমি প্ৰাকৃতিক খেতিৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিছো। খাদ্য সুৰক্ষাৰ প্ৰসাৰৰ বাবে আমি বাজৰাৰ প্ৰচাৰ কৰিছো। ভাৰতৰ উদ্যোগত ৰাষ্ট্ৰসংঘই ২০২৩ চনক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজৰাৰ বছৰ হিচাপে ঘোষণা কৰে।
বাজৰা হৈছে যিকোনো জলবায়ুতে গজিব পৰা এটা ছুপাৰফুড। কেৰিকম দেশসমূহৰ বাবে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ আৰু খাদ্য সুৰক্ষা বৃদ্ধিৰ বাবে ই এক ফলপ্ৰসূ উপায় হিচাপে কাম কৰিব পাৰে।আপোনাৰ অঞ্চলত "ছাৰ্গাছম সাগৰীয় শাক-পাচলি" এটা উল্লেখযোগ্য সমস্যা। হোটেল আৰু পৰ্যটন উদ্যোগতো ইয়াৰ প্ৰভাৱ পৰে। ভাৰতত আমি এই সাগৰীয় শাক-পাচলিৰ পৰা সাৰ উৎপাদন কৰিব পৰা প্ৰযুক্তি বিকশিত কৰিছো। এই প্ৰযুক্তিয়ে শস্যৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে এই সমস্যাৰ সমাধান দিব পাৰে। এই সকলোবোৰ অভিজ্ঞতা কেৰিকম দেশসমূহৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰিবলৈ ভাৰত সাজু।
তৃতীয়টো ‘আৰ’ৰ অৰ্থ হ’ল নবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন। পৰিৱেশৰ প্ৰত্যাহ্বান আমাৰ সকলোৰে বাবে অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয়।এই ক্ষেত্ৰত বিশ্বব্যাপী সমন্বয় বৃদ্ধি কৰিবলৈ আমি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁট, দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁট, মিছন লাইফ (পৰিৱেশৰ বাবে জীৱনশৈলী), আৰু গ্ল’বেল বায়’ফুৱেল মিত্ৰতা আৰম্ভ কৰিলোঁ।আপুনি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁটৰ অংশ হোৱাত মই আনন্দিত হৈছো। আন পদক্ষেপসমূহতো যোগদান কৰিবলৈ আপোনালোকক আহ্বান জনাইছো।নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আমি বৃহৎ পৰিসৰত বিনিয়োগ কৰিছো। আমাৰ প্ৰস্তাৱ হৈছে প্ৰতিখন কেৰিকম দেশত অন্ততঃ এটা চৰকাৰী ভৱন সৌৰশক্তিচালিত কৰি তোলাত সহায় কৰা।
চতুৰ্থটো ‘মই’ৰ অৰ্থ হ’ল উদ্ভাৱন, প্ৰযুক্তি আৰু বাণিজ্য।
আজি ভাৰতে প্ৰযুক্তি আৰু ষ্টাৰ্টআপৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। ভাৰতৰ স্বকীয়তা এইটোৱেই যে ইয়াত বিকশিত হোৱা প্ৰযুক্তিগত সমাধানসমূহ আমাৰ সমাজৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু সময়ৰ পৰীক্ষাৰ পৰাই উদ্ভৱ হৈছে। সেয়েহে বিশ্বৰ যিকোনো দেশতে তেওঁলোকৰ সফলতা নিশ্চিত। ভাৰতৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, যাক ইণ্ডিয়া ষ্টেক বুলিও কোৱা হয়, তাৰ জৰিয়তে আমি অৰ্থনীতিৰ প্ৰতিটো খণ্ডতে বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিছো।আজি ভাৰতৰ লাখ লাখ লোকে এটা ক্লিকতে প্ৰত্যক্ষ সুবিধা স্থানান্তৰ লাভ কৰে।ইউ এ ই, ছিংগাপুৰ, ফ্ৰান্স, শ্ৰীলংকা, নেপাল, মৰিচাছৰ দৰে দেশ ইতিমধ্যে ভাৰতৰ ইউনিফাইড পেমেণ্টছ ইন্টাৰফেচ (ইউপিআই)ৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে।
মই প্ৰস্তাৱ দিছো যে কেৰিকম দেশসমূহতো ইউপিআই পেমেণ্টছ পদ্ধতি গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত আমি একেলগে কাম কৰোঁ। আমি নাগৰিকসকলৰ বাবে তেওঁলোকৰ নথি-পত্ৰসমূহ সুৰক্ষিতভাৱে সংৰক্ষণ কৰিব পৰাকৈ এটা ক্লাউড-ভিত্তিক ডিজিলকাৰ প্লেটফৰ্ম প্ৰস্তুত কৰিছো। আমি এই মঞ্চখন কেৰিকম দেশসমূহত পাইলট প্ৰজেক্ট হিচাপে আৰম্ভ কৰিব পাৰো।ভাৰতত ৰাজহুৱা ক্ৰয়ক অধিক সুবিধাজনক আৰু স্বচ্ছ কৰি তুলিবলৈ আমি চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ (GeM) পৰ্টেল প্ৰস্তুত কৰিলোঁ।
চিকিৎসা সঁজুলি আৰু কম্পিউটাৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আচবাব আৰু শিশুৰ খেলনালৈকে এই পৰ্টেলত সকলো উপলব্ধ। এই পৰ্টেলটো কেৰিকম দেশসমূহৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰিলে আমি আনন্দিত হ’ম।৫টা T ক্ৰমে বাণিজ্য, প্ৰযুক্তি, পৰ্যটন, প্ৰতিভা, আৰু পৰম্পৰাক প্ৰচাৰ কৰিবলৈ আমি সকলো দেশৰ ব্যক্তিগত খণ্ড আৰু অংশীদাৰসকলক সংযোগ কৰা এটা অনলাইন পৰ্টেল তৈয়াৰ কৰিব পাৰো। ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ খণ্ডত ভাৰত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। যোৱা বছৰ ভাৰত-কেৰিকমৰ বৈঠকৰ সময়ত আমি ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগৰ বাবে ১০ লাখ ডলাৰৰ অনুদান ঘোষণা কৰিছিলো। আমি এই অনুদানৰ কাৰ্যকৰীকৰণ ত্বৰান্বিত কৰিব লাগিব। মহাকাশ প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম।মহাকাশ প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি আমি কেৰিকম দেশসমূহৰ সম্পদ মেপিং, জলবায়ু অধ্যয়ন, কৃষিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত একেলগে কাম কৰিব পাৰো।
যোৱা বছৰৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সময়ত আমি পৰিৱেশ আৰু জলবায়ু পৰ্যবেক্ষণৰ বাবে জি-২০ উপগ্ৰহ ঘোষণা কৰিছিলো। ২০২৭ চনৰ ভিতৰত ইয়াক মুকলি কৰা হ’ব।আমি এই অভিযানৰ তথ্য বিশ্বৰ সকলো দেশৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰিম, বিশেষকৈ গ্ল’বেল চাউথৰ দেশসমূহৰ সৈতে।
পঞ্চমটো ‘চি’ৰ অৰ্থ হ’ল ক্ৰিকেট আৰু সংস্কৃতি। ক্ৰিকেট আমাৰ দেশসমূহৰ মাজত এক উল্লেখযোগ্য আৰু অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ উমৈহতীয়া সংযোগ। ১৯৮৩ চনৰ ক্ৰিকেট বিশ্বকাপৰ ফাইনেলে হওক বা আই পি এলে হওক, ৱেষ্ট ইণ্ডিজৰ ক্ৰিকেটাৰৰ প্ৰতি ভাৰতীয়ৰ এক বিশেষ আকৰ্ষণ আছে।
আপোনাৰ অঞ্চলত আয়োজিত এইবাৰৰ টি-২০ বিশ্বকাপে কেৰিবিয়ানৰ প্ৰতি ভাৰতীয় ক্ৰিকেট অনুৰাগীৰ আকৰ্ষণ আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিছে। আৰু মই এই কথা কেৱল ভাৰতে সেই বিশ্বকাপ জয়ী হোৱাৰ বাবেই কোৱা নাই! মই প্ৰস্তাৱ দিছো যে ক্ৰিকেট সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে আমি ভাৰতৰ প্ৰতিখন কেৰিকম দেশৰ এঘাৰগৰাকী যুৱতী ক্ৰিকেটাৰক প্ৰশিক্ষণ দি মহিলা সবলীকৰণক প্ৰসাৰিত কৰোঁ।আমাৰ উমৈহতীয়া সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক বিশ্ব মঞ্চত প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ আমি অহা বছৰ কেৰিকম দেশসমূহত ভাৰতীয় সাংস্কৃতিক দিৱসৰ আয়োজন কৰিব পাৰো। বলীউডৰ জনপ্ৰিয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আমি সহযোগিতা কৰি কেৰিকম দেশৰ সৈতে চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ আয়োজন কৰিব পাৰো।
ষষ্ঠটো ‘O’ৰ অৰ্থ হ’ল মহাসাগৰীয় অৰ্থনীতি আৰু সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তা। ভাৰতৰ বাবে আপুনি সৰু দ্বীপ ৰাজ্য নহয় বৰঞ্চ বৃহৎ মহাসাগৰীয় দেশ। এই অঞ্চলত সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে মই প্ৰস্তাৱ দিছো যে আমি যাত্ৰী আৰু মালবাহী ফেৰী যোগান ধৰো। আমি একেলগে সামুদ্ৰিক ডমেইন মেপিং আৰু হাইড্ৰ’গ্ৰাফীৰ ওপৰত কাম কৰিব পাৰো। যোৱা বছৰ কেৰিকমে নিজৰ সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা কৌশল প্ৰকাশ কৰিছিল। এই কৌশলে ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ, পাইৰেচি, অবৈধ মাছ ধৰা, মানৱ সৰবৰাহৰ দৰে বিষয়সমূহৰ লগতে অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাৰ অনাবৃত সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। এই সকলোবোৰ বিষয়ত আপোনালোকৰ সৈতে সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰি ভাৰতে আনন্দিত হ’ব।
সপ্তমটো ‘এম’ৰ অৰ্থ হ’ল মেডিচিন এণ্ড হেল্থকেয়াৰ। কেৰিকম দেশসমূহৰ স্বাস্থ্য সুৰক্ষা ভাৰতৰ বাবে এক উচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ বিষয়। সাধাৰণ মানুহক গুণগত আৰু সুলভ স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদানৰ বাবে ভাৰতে মুকলি কৰিছে জন ঔষধি কেন্দ্ৰ। মই প্ৰস্তাৱ দিছো যে আমি সকলো কেৰিকম দেশতে একেধৰণৰ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰোঁ। ভাৰত আৰু কেৰিকম সকলো দেশৰ মাজত ফাৰ্মাকোপিয়াৰ পাৰস্পৰিক স্বীকৃতিৰ বাবে চুক্তি কৰি আমি এই প্ৰচেষ্টা ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰিব পাৰো।
কেৰিকম দেশসমূহত ড্ৰাগ টেষ্টিং লেব স্থাপনৰ কথাও বিবেচনা কৰিবলৈ আমি ইচ্ছুক। কেৰিকম দেশসমূহত কৰ্কট ৰোগ আৰু অন্যান্য অসংক্ৰামক ৰোগ এক উল্লেখযোগ্য প্ৰত্যাহ্বান। ইয়াৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ আমি ভাৰতত বিকশিত কৰা সিদ্ধাৰ্থ টু কেন্সাৰ থেৰাপী মেচিন প্ৰদান কৰিম। দূৰৱৰ্তী স্থানত সুবিধাজনক আৰু স্থানীয় চিকিৎসাৰ বাবে আমি ভাৰতত "ভীষ্ম" ভ্ৰাম্যমাণ চিকিৎসালয় গঢ়ি তুলিছো। এইবোৰ মিনিটৰ ভিতৰতে স্থাপন কৰিব পাৰি আৰু সকলো ধৰণৰ আঘাতৰ তাৎক্ষণিক চিকিৎসা প্ৰদান কৰিব পাৰি। এই মোবাইল চিকিৎসালয়সমূহ CARICOM বন্ধুসকলৰ বাবে উপলব্ধ কৰিবলৈ আমি আনন্দিত হম।
প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তিক কৃত্ৰিম অংগৰ জৰিয়তে মানৱীয় সাহায্য প্ৰদানৰ বাবে আমি প্ৰতি বছৰে এখন কেৰিকম দেশত জয়পুৰ ফুট শিবিৰ আয়োজন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছো। ডায়েলাইছিছ ইউনিট আৰু ছি এম্বুলেন্সৰ ব্যৱস্থাও আমি আগবঢ়াইছো। ডায়েবেটিছ আৰু উচ্চ ৰক্তচাপৰ দৰে জীৱনশৈলীৰ ৰোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ যোগাসন অতি ফলপ্ৰসূ। মন আৰু শৰীৰৰ সমন্বয়ৰ ওপৰত কেন্দ্ৰিত এই প্ৰথা মানৱতাৰ প্ৰতি ভাৰতীয় সভ্যতাৰ উপহাৰ।২০১৫ চনত ৰাষ্ট্ৰসংঘই ইয়াক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস হিচাপে স্বীকৃতি দিছিল। সৰুৰে পৰা ইয়াক গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিবলৈ আমি যোগাসনক বিদ্যালয়ৰ পাঠ্যক্ৰমত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰো। ভাৰতৰ পৰা সকলো কেৰিকম দেশলৈ যোগাসন শিক্ষক আৰু প্ৰশিক্ষক প্ৰেৰণৰ প্ৰস্তাৱো আমি আগবঢ়াইছো।ইয়াৰ উপৰিও আমি যোগ চিকিৎসা আৰু কেৰিকম দেশত ভাৰতীয় পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ব্যৱহাৰৰ ওপৰত কাম কৰিব পাৰো।
মহামহিমসকল, "কেৰিকম"ৰ সাতটা স্তম্ভৰ এটা মিল আছে, সেয়া হৈছেঃ এই সকলোবোৰ আপোনালোকৰ অগ্ৰাধিকাৰ আৰু প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি কৰা হৈছে। এয়াই আমাৰ সহযোগিতাৰ মৌলিক নীতি। এই বিষয়সমূহৰ ওপৰত আপোনাৰ চিন্তাধাৰা শুনিবলৈ মই আগ্ৰহী।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English Translation of Opening Remarks by the Prime Minister at the 2nd India-CARICOM Summit
21 NOV 2024 1:00AM by PIB Delhi
Excellencies,
It gives me immense pleasure to host the second India-CARICOM Summit with my friends, President Irfaan Ali and Prime Minister Dickon Mitchell. I extend a heartfelt welcome to all members of the CARICOM family and especially thank President Irfaan Ali for the excellent organization of this Summit.
A few months ago, the devastation caused by "Hurricane Beryl" led to significant loss of life and property in some countries. On behalf of all Indians, I express deep condolences.
Excellencies,
Our meeting today is taking place after a gap of five years. During these five years, the world has undergone many changes, and humanity has faced several tensions and crises.
These have had the greatest and most negative impact on countries like ours in the Global South. That is why India has always strived to work together with CARICOM to address shared challenges.
Be it COVID, natural disasters, capacity building, or development initiatives, India has stood shoulder to shoulder with all of you as a reliable partner.
Excellencies,
In our last meeting, we identified several new and positive initiatives. I am pleased that progress is being made on all of them. To further strengthen our cooperation in the future, I would like to present some proposals.
These proposals are based on seven main pillars, and these pillars are: C, A, R, I, C, O, M, i.e., CARICOM.
The first, 'C,' stands for Capacity Building. India has consistently contributed to the capacity building of CARICOM countries through scholarships, training, and technical assistance. Today, I propose an increase of 1,000 slots in ITEC scholarships provided by India for the next five years.
To promote technical training and skill development among youth, we have established a Technical Development Centre in Belize. We will expand its scale and size for the use of all CARICOM countries.
We will also work on establishing a Forensic Centre for the CARICOM region. For the continuous capacity building of civil servants, we have developed the "i-GOT Karmayogi Portal" in India.
This portal offers online courses in areas like technology, administration, law, and education. A similar portal can be created for CARICOM countries. As the mother of democracy, India is also ready to work with its CARICOM partners on parliamentary training.
The second, 'A,' stands for Agriculture and Food Security. In the agricultural sector, technologies like drones, digital farming, farm mechanization, and soil testing have transformed agriculture in India. Along with nano fertilizers, we are also focusing on natural farming. To promote food security, we are promoting millets. On India’s initiative, the UN declared 2023 as the International Year of Millets.
Millets are a superfood that can grow in any climate. For CARICOM countries, they can serve as an effective means to combat climate change and enhance food security. In your region, "Sargassum seaweed" is a significant problem. It also impacts the hotel and tourism industry.
In India, we have developed the technology to produce fertilizers from this seaweed. This technology can provide a solution to this problem while increasing crop yields. India is ready to share all these experiences with CARICOM countries.
The third, 'R,' stands for Renewable Energy and Climate Change. Environmental challenges are a priority issue for all of us. To enhance global coordination in this area, we initiated the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Mission LiFE (Lifestyle for Environment), and Global Biofuel Alliance.
I am pleased that you are part of the International Solar Alliance. I urge you to join the other initiatives as well. In the field of renewable energy, we are investing on a large scale. Our proposal is to assist in making at least one government building in each CARICOM country solar-powered.
The fourth, 'I,' stands for Innovation, Technology, and Trade.
Today, India is recognized as a hub of technology and startups. India's uniqueness lies in the fact that the technology solutions developed here emerge from the diversity of our society and the test of time. Hence, their success is guaranteed in any country around the world. Through India's Digital Public Infrastructure, also known as India Stack, we are revolutionizing every sector of the economy.
Today, millions of people in India receive direct benefit transfers with a single click. Countries like the UAE, Singapore, France, Sri Lanka, Nepal, and Mauritius are already connected with India's Unified Payments Interface (UPI).
I propose that we work together to adopt UPI in CARICOM countries as well. We have developed a cloud-based DigiLocker platform for citizens to securely store their documents.
We can launch this platform as a pilot project in CARICOM countries. To make public procurement more convenient and transparent in India, we developed the Government e-Marketplace (GeM) portal.
From medical equipment and computers to furniture and kids’ toys, everything is available on this portal. We would be delighted to share this portal with CARICOM countries. To promote the 5Ts – Trade, Technology, Tourism, Talent, and Tradition, we can create an online portal connecting private sectors and stakeholders of all countries.
India is progressing rapidly in the SME sector. During the India-CARICOM meeting last year, we announced a grant of 1 million dollars for SME projects. We must accelerate the implementation of this grant. India is among the leading countries in the world in Space Technology. Using space technology, we can work together in areas like resource mapping, climate studies, and agriculture in CARICOM countries.
In September last year, during the G-20 Summit, we announced the G-20 Satellite for Environment and Climate Observation. It will be launched by 2027. We will share the data from this mission with all countries worldwide, especially those in the Global South.
The fifth, 'C,' stands for Cricket and Culture. Cricket is a significant and vital connecting link between our countries. Be it the 1983 Cricket World Cup final or the IPL, Indians have a special fondness for West Indian cricketers.
This year’s T-20 World Cup hosted in your region has further enhanced the attraction of Indian cricket fans towards the Caribbean. And I am not saying this just because India won that World Cup! I propose that, along with strengthening cricket relations, we promote women’s empowerment by training eleven young women cricketers from each CARICOM country in India.
To showcase our shared cultural heritage on the global stage, we can organize Days of Indian Culture in CARICOM countries next year. Given Bollywood's popularity, we can collaborate to organize film festivals with CARICOM countries.
The sixth, 'O,' stands for Ocean Economy and Maritime Security. For India, you are not Small Island States but Large Ocean Countries.
To enhance connectivity in this region, I propose that we supply passenger and cargo ferries. We can work together on maritime domain mapping and hydrography. Last year, CARICOM released its Maritime Security Strategy.
This strategy highlights issues like drug trafficking, piracy, illegal fishing, human trafficking, as well as the untapped potential of economic cooperation. India will be delighted to enhance cooperation with you on all these issues.
The seventh, 'M,' stands for Medicine and Healthcare. The health security of CARICOM countries is a high-priority subject for India.
India has opened Jan Aushadhi Kendras to provide quality and affordable healthcare to the common man. I propose that we establish similar centers in all CARICOM countries. We can expedite this effort by entering into agreements for mutual recognition of pharmacopoeias between India and all CARICOM countries.
We are also willing to consider establishing Drug Testing Labs in CARICOM countries. Cancer and other non-communicable diseases are a significant challenge in CARICOM countries. To combat this, we will provide the Siddharth Two cancer therapy machine developed in India.
For convenient and on-the-spot treatment in remote locations, we have developed "Bhisma" mobile hospitals in India. These can be set up within minutes and provide immediate treatment for all types of trauma. We would be happy to make these mobile hospitals available to CARICOM friends.
To provide humanitarian assistance through artificial limbs to disabled individuals, we propose organizing Jaipur Foot camps annually in a CARICOM country. We also propose providing Dialysis Units and sea ambulances.
To combat lifestyle diseases like diabetes and hypertension, yoga is very effective. Focused on harmonizing the mind and body, this practice is a gift of Indian civilization to humanity.
In 2015, the UN recognized it as International Yoga Day. To encourage its adoption from a young age, we can incorporate yoga into school curriculums. We also propose sending yoga teachers and trainers from India to all CARICOM countries. Additionally, we can work on yoga therapy and the use of Indian traditional medicines in CARICOM countries.
Excellencies,
The seven pillars of "CARICOM" have one thing in common – they are all based on your priorities and needs. This is the fundamental principle of our cooperation. I look forward to hearing your thoughts on these subjects.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.