প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে নিউজ9 গ্ল’বেল ছামিটত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল পাঠ
22 NOV 2024 10:46PM by PIB Guwahati
গুটেন এবেণ্ড!
ষ্টুটগাৰ্ট নিউজ9 গ্ল’বেল ছামিট (Stuttgart News9 Global Summit)লৈ অহা সকলো বন্ধুক মোৰ নমস্কাৰ!
মন্ত্ৰী উইনফ্ৰাইড, মোৰ কেবিনেট সহকৰ্মী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়া আৰু এই শীৰ্ষ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰা ভদ্ৰ মহিলা আৰু সজ্জনসকল!
ভাৰত-জাৰ্মান অংশীদাৰিত্বত আজি এটা নতুন অধ্যায় সংযোজন কৰা হৈছে। ভাৰতৰ টিভি-৯ য়ে VfB Stuttgart, আৰু Baden-Württembergৰ সৈতে জাৰ্মানীত এই শীৰ্ষ সন্মিলনৰ আয়োজন কৰিছে। মই সুখী যে ভাৰতৰ পৰা এটা মিডিয়া গ্ৰুপে আজিৰ তথ্য যুগত জাৰ্মানী আৰু জাৰ্মান জনসাধাৰণৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ চেষ্টা কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ভাৰতৰ জনসাধাৰণেও জাৰ্মানী আৰু জাৰ্মানীৰ জনসাধাৰণক বুজিবলৈ এক মঞ্চ লাভ কৰিব। মই এই কথাক লৈও আনন্দিত যে News-9 ইংৰাজী নিউজ চেনেলো মুকলি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই ছামিটৰ বিষয়বস্তু হৈছে ভাৰত-জাৰ্মানী: বহনক্ষম বৃদ্ধিৰ বাবে এক ৰোডমেপ। আৰু এই বিষয়বস্তুও দুয়োখন দেশৰ দায়িত্বশীল অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰতীক। যোৱা দুদিনত আপোনালোক সকলোৱে অৰ্থনৈতিক বিষয়ৰ লগতে ক্ৰীড়া আৰু মনোৰঞ্জনৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহৰ ওপৰত অতি ইতিবাচক আলোচনা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভূ-ৰাজনৈতিক সম্পৰ্ক আৰু বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ দুয়োটা দিশতে ইউৰোপ ভাৰতৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কৌশলগত অঞ্চল। আৰু জাৰ্মানী আমাৰ অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ। ভাৰত-জাৰ্মান কৌশলগত অংশীদাৰিত্বই ২০২৪ চনত ২৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰে। আৰু এই অংশীদাৰিত্বৰ বাবে এই বছৰটো ঐতিহাসিক আৰু বিশেষ হৈ ৰ’ল৷ মাত্ৰ যোৱা মাহত চ্যান্সেলৰ শ্বোলজ তৃতীয়বাৰৰ বাবে ভাৰত ভ্ৰমণলৈ গৈছিল। ১২ বছৰৰ পাছত দিল্লীত জাৰ্মান বিজনেছৰ এছিয়া-পেচিফিক সন্মিলনৰ আয়োজন কৰা হয়। ইয়াত জাৰ্মানীয়ে ফ’কাচ অন ইণ্ডিয়া ডকুমেণ্ট প্ৰকাশ কৰে। কেৱল এয়াই নহয়, ভাৰতৰ বাবে দক্ষ শ্ৰমিকৰ কৌশলো মুকলি কৰা হ’ল। জাৰ্মানীয়ে প্ৰকাশ কৰা এইটোৱেই প্ৰথম দেশ নিৰ্দিষ্ট কৌশল।
বন্ধুসকল,
ভাৰত-জাৰ্মানীৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব হয়তো ২৫ বছৰ ধৰি প্ৰতিষ্ঠা হৈছে, কিন্তু আমাৰ ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক শতিকা পুৰণি। ইউৰোপৰ প্ৰথম সংস্কৃত ব্যাকৰণ গ্ৰন্থ সৃষ্টি কৰা ব্যক্তিজন আছিল এজন জাৰ্মান। দুজন জাৰ্মান ব্যৱসায়ীৰ বাবে জাৰ্মানী ইউৰোপৰ প্ৰথমখন দেশ হিচাপে পৰিগণিত হয় য’ত তামিল আৰু তেলেগু ভাষাত কিতাপ প্ৰকাশ হয়। আজি জাৰ্মানীত প্ৰায় ৩ লাখ ভাৰতীয় বাস কৰে। ভাৰতৰ পৰা অহা ৫০ হাজাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে জাৰ্মান বিশ্ববিদ্যালয়ত অধ্যয়ন কৰে, আৰু ইয়াত অধ্যয়ন কৰা বিদেশী ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ এইটোৱেই আটাইতকৈ ডাঙৰ গোটো। ভাৰত-জাৰ্মানী সম্পৰ্কৰ আন এটা দিশ ভাৰতত দেখা যায়। আজি ভাৰতত ১৮০০ৰো অধিক জাৰ্মান কোম্পানীয়ে কাম কৰি আছে। এই কোম্পানীসমূহেও যোৱা ৩-৪ বছৰত ১৫ বিলিয়ন ডলাৰ বিনিয়োগ কৰিছে। আজি দুয়োখন দেশৰ মাজত প্ৰায় ৩৪ বিলিয়ন ডলাৰৰ দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য চলি আছে। অনাগত বছৰবোৰত এই ব্যৱসায় আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব বুলি মোৰ বিশ্বাস। মই এই কথা কৈছোঁ কাৰণ ভাৰত আৰু জাৰ্মানীৰ পাৰস্পৰিক অংশীদাৰিত্ব বিগত কেইবছৰমানৰ পৰা ধাৰাবাহিকভাৱে শক্তিশালী হৈ আহিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা বৃহৎ অৰ্থনীতি। বিশ্বৰ প্ৰতিখন দেশেই উন্নয়নৰ বাবে ভাৰতৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰিব বিচাৰে। জাৰ্মানীৰ ফ’কাচ অন ইণ্ডিয়া নথিখনো ইয়াৰ এক ডাঙৰ উদাহৰণ। এই নথিখনে দেখুৱাইছে যে আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ কৌশলগত গুৰুত্ব কেনেকৈ স্বীকাৰ কৰিছে। বিগত ১০ বছৰ ধৰি ভাৰতত চলি থকা সংস্কাৰ, পৰিবেশন, ৰূপান্তৰৰ মন্ত্ৰই বিশ্বৰ চিন্তাধাৰাৰ এই পৰিৱৰ্তনত ডাঙৰ ভূমিকা লৈছে। ভাৰতে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে, প্ৰতিটো খণ্ডতে নতুন নীতি নিৰ্ধাৰণ কৰিলে। একবিংশ শতিকাত দ্ৰুত বৃদ্ধিৰ বাবে নিজকে প্ৰস্তুত কৰিছিল। আমি ৰেড টেপ নাইকিয়া কৰি ইজ অৱ ডুইং বিজনেছৰ উন্নতি কৰিলোঁ। ভাৰতে ত্ৰিশ হাজাৰতকৈও অধিক কম্প্লাইয়েন্স নাইকিয়া কৰিলে, ভাৰতে নিজৰ বেংকসমূহক শক্তিশালী কৰিলে যাতে সময়োপযোগী আৰু সুলভ মূল্যৰ মূলধন উন্নয়নৰ বাবে উপলব্ধ হয়। আমি জি এছ টিৰ কাৰ্যক্ষম ব্যৱস্থা আনি জটিল কৰ ব্যৱস্থাটো সলনি আৰু সৰল কৰিলোঁ। আমি দেশত এক প্ৰগতিশীল আৰু সুস্থিৰ নীতি নিৰ্মাণৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিলোঁ, যাতে আমাৰ ব্যৱসায়সমূহে আগবাঢ়ি যাব পাৰে। আজি ভাৰতত এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰা হৈছে, যাৰ ওপৰত উন্নত ভাৰতৰ ভব্য অট্টালিকা নিৰ্মাণ হ’ব। আৰু ইয়াত জাৰ্মানী ভাৰতৰ নিৰ্ভৰযোগ্য অংশীদাৰ হ’ব।
বন্ধুসকল,
জাৰ্মানীৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত উৎপাদন আৰু অভিযান্ত্ৰিকতাই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। ভাৰতেও বিশ্বৰ এক প্ৰধান উৎপাদন কেন্দ্ৰ হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছে। ভাৰতে আজি মেক ইন ইণ্ডিয়াত যোগদান কৰা নিৰ্মাতাসকলক উৎপাদন সম্পৰ্কীয় প্ৰৰোচনা প্ৰদান কৰে। আৰু মই আপোনালোকক ক’বলৈ পাই সুখী যে আমাৰ মেনুফেকচাৰিং লেণ্ডস্কেপত এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন হৈছে। আজি ভাৰত মোবাইল আৰু ইলেক্ট্ৰনিকছ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ অন্যতম আগশাৰীৰ দেশ। আজি ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ দুচকীয়া বাহন নিৰ্মাতা। ই দ্বিতীয় বৃহত্তম ষ্টীল আৰু চিমেণ্ট নিৰ্মাতা, আৰু চতুৰ্থ বৃহত্তম চাৰিচকীয়া বাহন নিৰ্মাতা। ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগেও অতি শীঘ্ৰে বিশ্বত পতাকা উত্তোলন কৰিবলৈ ওলাইছে। এইটো এনেকুৱা হ’ল কাৰণ, যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা আমাৰ চৰকাৰে আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন, লজিষ্টিক খৰচ হ্ৰাস, ব্যৱসায় কৰাত সহজতা আৰু সুস্থিৰ শাসনৰ বাবে নীতি নিৰ্ধাৰণ আৰু নতুন সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰি আহিছে। যিকোনো দেশৰ দ্ৰুত বিকাশৰ বাবে আমি ভৌতিক, সামাজিক আৰু ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। ভাৰতত এই তিনিটা ফ্ৰণ্টত আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ কাম অতি দ্ৰুতগতিত চলি আছে। আজি বিশ্বই আমাৰ বিনিয়োগ আৰু উদ্ভাৱনৰ প্ৰভাৱ ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত দেখিবলৈ পাইছে। বিশ্বৰ আটাইতকৈ অনন্য ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি থকা দেশ ভাৰত।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতত বহুতো জাৰ্মান কোম্পানী আছে। এই কোম্পানীবোৰক বিনিয়োগ আৰু বৃদ্ধিৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনাইছোঁ। ভাৰতত এতিয়াও বহু জাৰ্মান কোম্পানীয়ে ভেটি স্থাপন কৰা নাই। ভাৰতলৈ আহিবলৈ তেওঁলোককো মই নিমন্ত্ৰণ জনাইছোঁ। আৰু যেনেকৈ মই দিল্লীৰ এছিয়া পেচিফিক কনফাৰেন্স অফ জাৰ্মান কোম্পানীজতো কৈছিলোঁ, ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ- এয়াই সময়, সঠিক সময়। ভাৰতৰ গতিশীলতাৰ সৈতে জাৰ্মানীৰ নিখুঁততা, জাৰ্মানীৰ অভিযান্ত্ৰিকতাৰ সংমিশ্ৰণত ভাৰতৰ উদ্ভাৱন, এইটো আমাৰ সকলোৰে প্ৰচেষ্টা হ’ব লাগে। বিশ্বৰ এক প্ৰাচীন সভ্যতা হিচাপে আমি সদায় সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানুহক আদৰি লৈ আহিছোঁ আৰু তেওঁলোকক আমাৰ দেশৰ অংগ কৰি আহিছোঁ। মই আপোনালোকক বিশ্বৰ সমৃদ্ধিশালী ভৱিষ্যতৰ নিৰ্মাণত সহযোগী হ’বলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছোঁ।
ধন্যবাদ।
ডানকে!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the News9 Global Summit via video conferencing
22 NOV 2024 10:46PM by PIB Delhi
Guten Abend!
Namaskar to all the attendees of the Stuttgart News9 Global Summit!
Minister Winfried, my colleague from the cabinet Jyotiraditya Scindia, and all the distinguished ladies and gentlemen present at this summit!
Today, a new chapter is being added to the Indo-German Partnership. India's TV-9 has organized this summit in collaboration with VfB Stuttgart and Baden-Württemberg here in Germany. I am pleased that an Indian media group is making efforts to connect with Germany and its people in this age of information. This initiative will provide a platform for mutual understanding between the people of Bharat and Germany. I am also delighted that the English news channel News-9 is being launched.
Friends,
The theme of this summit is "India-Germany: A Roadmap for Sustainable Growth." This theme symbolizes the responsible partnership between the two nations. Over the past two days, you have engaged in very positive discussions, not only on economic issues but also on topics related to sports and entertainment.
Friends,
Europe is a crucial strategic region for Bharat, both from the perspective of geopolitical relations and trade and investment. Germany is one of our most important partners. Indo-German Strategic Partnership marks 25 years in 2024, making this year a historic and special milestone for the partnership. Just last month, Chancellor Scholz visited Bharat for the third time. For the first time in 12 years, the Asia-Pacific Conference of German Businesses was held in New Delhi. During this conference, Germany released the Focus on India document and the Skilled Labour Strategy for India. This is the first country-specific strategy developed by Germany.
Friends,
Although the India-Germany Strategic Partnership is 25 years old, our cultural and intellectual ties go back centuries. The first Sanskrit grammar book in Europe was authored by a German. Germany became the first European country to publish books in Tamil and Telugu, thanks to two German merchants. Today, approximately 300,000 Indians live in Germany. About 50,000 Indian students are enrolled in German universities, making them the largest group of foreign students here. Another aspect of Bharat-Germany relations is seen in Bharat. Over 1,800 German companies operate in Bharat, investing around $15 billion in the past three to four years. The bilateral trade between the two countries stands at about $34 billion, and I am confident this will grow in the coming years. This belief stems from the steadily strengthening partnership between Bharat and Germany in recent years.
Friends,
Today, Bharat is the world's fastest-growing large economy. Every nation aspires to partner with Bharat for its growth. Germany's Focus on India document is a significant example of this. This document reflects how the entire world is acknowledging Bharat’s strategic importance. This change in perception is a result of Bharat’s mantra of Reform, Perform, Transform pursued over the past decade. Bharat has implemented new policies across all sectors to prepare for rapid 21st-century growth. We eliminated red tape, improved the ease of doing business, and reduced over 30,000 compliances. Bharat has strengthened the banking system to provide affordable and timely capital for development. We simplified the tax system with an efficient GST framework and created a progressive and stable policy-making environment to foster business growth. Today, Bharat has laid a solid foundation upon which the grand edifice of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) will be built, and Germany will remain a trusted partner in this journey.
Friends,
Manufacturing and engineering have been pivotal in Germany's development journey. Bharat, too, is moving towards becoming a major manufacturing hub globally. Manufacturers joining the ‘Make in India’ initiative are being incentivized with production-linked incentives. I'm pleased to share that our manufacturing landscape has transformed significantly. Today, Bharat is one of the leading nations in mobile and electronics manufacturing. Today, Bharat is the largest two-wheeler manufacturer, the second-largest in steel and cement, and the fourth-largest in four-wheelers. Bharat’s semiconductor industry is also poised to make its mark globally. This progress has been driven by consistent policies and new decisions focused on infrastructure improvement, logistics cost reduction, ease of doing business, and stable governance. A nation's rapid development requires investments in physical, social, and digital infrastructure, and Bharat is advancing on all these fronts. Today the world is seeing the impact of our investment and innovation on digital technology. Bharat is a country with the most unique digital public infrastructure in the world.
Friends,
There are numerous German companies in Bharat today, and I invite them to expand their investments. I also extend an invitation to German companies yet to establish a base in Bharat. As I mentioned during the Asia-Pacific Conference of German companies in Delhi, this is the right time to partner with Bharat. Bharat’s dynamism combined with Germany's precision, Germany's engineering paired with Bharat’s innovation—this synergy should be our collective goal. As one of the world's ancient civilizations, we have always welcomed people from across the globe and made them part of its journey. I invite you to join us in building a prosperous future for the world.
Thank you!
Danke!