Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the News9 Global Summit via video conferencing
22 NOV 2024 10:46PM by PIB Delhi
Guten Abend!
Namaskar to all the attendees of the Stuttgart News9 Global Summit!
Minister Winfried, my colleague from the cabinet Jyotiraditya Scindia, and all the distinguished ladies and gentlemen present at this summit!
Today, a new chapter is being added to the Indo-German Partnership. India's TV-9 has organized this summit in collaboration with VfB Stuttgart and Baden-Württemberg here in Germany. I am pleased that an Indian media group is making efforts to connect with Germany and its people in this age of information. This initiative will provide a platform for mutual understanding between the people of Bharat and Germany. I am also delighted that the English news channel News-9 is being launched.
Friends,
The theme of this summit is "India-Germany: A Roadmap for Sustainable Growth." This theme symbolizes the responsible partnership between the two nations. Over the past two days, you have engaged in very positive discussions, not only on economic issues but also on topics related to sports and entertainment.
Friends,
Europe is a crucial strategic region for Bharat, both from the perspective of geopolitical relations and trade and investment. Germany is one of our most important partners. Indo-German Strategic Partnership marks 25 years in 2024, making this year a historic and special milestone for the partnership. Just last month, Chancellor Scholz visited Bharat for the third time. For the first time in 12 years, the Asia-Pacific Conference of German Businesses was held in New Delhi. During this conference, Germany released the Focus on India document and the Skilled Labour Strategy for India. This is the first country-specific strategy developed by Germany.
Friends,
Although the India-Germany Strategic Partnership is 25 years old, our cultural and intellectual ties go back centuries. The first Sanskrit grammar book in Europe was authored by a German. Germany became the first European country to publish books in Tamil and Telugu, thanks to two German merchants. Today, approximately 300,000 Indians live in Germany. About 50,000 Indian students are enrolled in German universities, making them the largest group of foreign students here. Another aspect of Bharat-Germany relations is seen in Bharat. Over 1,800 German companies operate in Bharat, investing around $15 billion in the past three to four years. The bilateral trade between the two countries stands at about $34 billion, and I am confident this will grow in the coming years. This belief stems from the steadily strengthening partnership between Bharat and Germany in recent years.
Friends,
Today, Bharat is the world's fastest-growing large economy. Every nation aspires to partner with Bharat for its growth. Germany's Focus on India document is a significant example of this. This document reflects how the entire world is acknowledging Bharat’s strategic importance. This change in perception is a result of Bharat’s mantra of Reform, Perform, Transform pursued over the past decade. Bharat has implemented new policies across all sectors to prepare for rapid 21st-century growth. We eliminated red tape, improved the ease of doing business, and reduced over 30,000 compliances. Bharat has strengthened the banking system to provide affordable and timely capital for development. We simplified the tax system with an efficient GST framework and created a progressive and stable policy-making environment to foster business growth. Today, Bharat has laid a solid foundation upon which the grand edifice of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) will be built, and Germany will remain a trusted partner in this journey.
Friends,
Manufacturing and engineering have been pivotal in Germany's development journey. Bharat, too, is moving towards becoming a major manufacturing hub globally. Manufacturers joining the ‘Make in India’ initiative are being incentivized with production-linked incentives. I'm pleased to share that our manufacturing landscape has transformed significantly. Today, Bharat is one of the leading nations in mobile and electronics manufacturing. Today, Bharat is the largest two-wheeler manufacturer, the second-largest in steel and cement, and the fourth-largest in four-wheelers. Bharat’s semiconductor industry is also poised to make its mark globally. This progress has been driven by consistent policies and new decisions focused on infrastructure improvement, logistics cost reduction, ease of doing business, and stable governance. A nation's rapid development requires investments in physical, social, and digital infrastructure, and Bharat is advancing on all these fronts. Today the world is seeing the impact of our investment and innovation on digital technology. Bharat is a country with the most unique digital public infrastructure in the world.
Friends,
There are numerous German companies in Bharat today, and I invite them to expand their investments. I also extend an invitation to German companies yet to establish a base in Bharat. As I mentioned during the Asia-Pacific Conference of German companies in Delhi, this is the right time to partner with Bharat. Bharat’s dynamism combined with Germany's precision, Germany's engineering paired with Bharat’s innovation—this synergy should be our collective goal. As one of the world's ancient civilizations, we have always welcomed people from across the globe and made them part of its journey. I invite you to join us in building a prosperous future for the world.
Thank you!
Danke!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ନ୍ୟୁଜ୍ ୯ ଗ୍ଲୋବାଲ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
22 NOV 2024 10:46PM by PIB Bhubaneshwar
ଗୁଟେନ ଆବେଣ୍ଡ
ଷ୍ଟଟଗାର୍ଡର ନ୍ୟୁଜ ୯ ଗ୍ଲୋବାଲ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ମୋର ନମସ୍କାର !
ମନ୍ତ୍ରୀ ୱିନଫ୍ରିଡ, କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ, ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ ଏବଂ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସାମିଲ ହେଉଥିବା ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ!
ଭାରତ-ଜର୍ମାନ ଭାଗିଦାରୀରେ ଆଜି ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡି ହେଉଛି । ଭାରତର ଟିଭି-୯ ପକ୍ଷରୁ ଫାଉ ଏଫ ବେ ଷ୍ଟୁଟଗାର୍ଟ ଏବଂ ବାଡେନ-ୱାର୍ଟେମବର୍ଗଙ୍କ ସହ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜିର ସୂଚନା ଯୁଗରେ ଭାରତର ଏକ ମିଡିଆ ଗ୍ରୁପ୍ ଜର୍ମାନୀ ଏବଂ ଜର୍ମାନୀ ଲୋକଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତବାସୀ ଜର୍ମାନୀ ଓ ଜର୍ମାନୀବାସୀଙ୍କୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ମୋତେ ଏହି କଥା ନେଇ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ନ୍ୟୁଜ୍ ୯ ଇଂରାଜୀ ନ୍ୟୁଜ୍ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ଭାରତ-ଜର୍ମାନୀ: ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ । ଏବଂ ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁ ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ଦେଶର ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଗିଦାରୀର ପ୍ରତୀକ । ଗତ ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ସହିତ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ସହିତ ବହୁତ ଗୁଡିଏ ଜଡିତ ସକାରାତ୍ମକ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ୟୁରୋପ... ଭୂରାଜନୈତିକ ସମ୍ବନ୍ଧ ୧ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିବେଶ... ଉଭୟ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରଣନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର ଅଟେ। ଏବଂ ଜର୍ମାନୀ ହେଉଛି ଆମର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟତମ। ୨୦୨୪ରେ ଭାରତ-ଜର୍ମାନ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ୨୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ଏବଂ ଏହି ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଐତିହାସିକ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଥିଲା । ଗତ ମାସରେ ଚାନସେଲର ସ୍କୋଲ୍ଜ ତାଙ୍କର ତୃତୀୟ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିଲେ। ୧୨ ବର୍ଷ ପରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଜର୍ମାନ ବ୍ୟବସାୟର ଏସିଆ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏଥିରେ ଜର୍ମାନୀ ଫୋକସ୍ ଅନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଜାରି କରିଛି। ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ଭାରତ ପାଇଁ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମ ରଣନୀତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା। ଏହା ହେଉଛି ଜର୍ମାନୀ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରଥମ ଦେଶ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ରଣନୀତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତ-ଜର୍ମାନ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ହୁଏତ ୨୫ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି, କିନ୍ତୁ ଆମର ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କ ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା । ୟୁରୋପର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କୃତ ବ୍ୟାକରଣ ପୁସ୍ତକ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଜଣକ ଜଣେ ଜର୍ମାନ ଥିଲେ । ତାମିଲ ଏବଂ ତେଲୁଗୁ ଭାଷାରେ ପୁସ୍ତକ ଛାପିବାରେ ଜର୍ମାନୀ ୟୁରୋପର ପ୍ରଥମ ଦେଶ ହୋଇଛି । ଏବେ ଜର୍ମାନୀରେ ପ୍ରାୟ ୩ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ବସବାସ କରୁଛନ୍ତି। ଜର୍ମାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ୫୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ର ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଏଠାରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଥିବା ବିଦେଶୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଟେ । ଭାରତ-ଜର୍ମାନ ସମ୍ପର୍କର ଆଉ ଏକ ଦିଗ ଭାରତରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ୧୮୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜର୍ମାନୀ କମ୍ପାନୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଗତ ୩-୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କଂପାନିଗୁଡ଼ିକ ୧୫ ବିଲିୟନ ଡଲାର ନିବେଶ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୩୪ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି ବାଣିଜ୍ୟ ଆହୁରି ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ମୁଁ ଏହା କହୁଛି କାରଣ, ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏବଂ ଜର୍ମାନୀ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ଭାଗିଦାରୀ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ୍ରଟେ। ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ, ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତ ସହ ଭାଗିଦାରୀ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଜର୍ମାନୀର ଫୋକସ୍ ଅନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ। ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ରଣନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ କିପରି ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ତାହା ଏହି ଦସ୍ତାବିଜରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତରେ ଚାଲିଥିବା ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ, ପରିବର୍ତ୍ତନର ମନ୍ତ୍ର ବିଶ୍ୱ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପଛରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଭାରତ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ର, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ । ଲାଲଫିତାପ କୁ ଦୂର କରି ଆମେ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ବିଜନେସରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛୁ । ଭାରତ ତିରିଶ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛି, ଭାରତ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବିକାଶ ପାଇଁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଏବଂ ସୁଲଭ ପୁଞ୍ଜି ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଆମେ ଜିଏସଟିର ଏକ ଦକ୍ଷ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଣି ଜଟିଳ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ । ଆମେ ଦେଶରେ ଏକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଏବଂ ସ୍ଥିର ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମର ବ୍ୟବସାୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବ । ଆଜି ଭାରତରେ ଏଭଳି ଏକ ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ଯାହା ଉପରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ଭବ୍ୟ ଭବନ ନିର୍ମାଣ ହେବ। ଆଉ ଏଥିରେ ଜର୍ମାନୀ ଭାରତର ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଜର୍ମାନୀର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ହେବା ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଆଜି ଭାରତ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କୁ ଉତ୍ପାଦନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣାଇ ଖୁସି ହେବି ଯେ ଆମର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି । ଆଜି ଭାରତ ମୋବାଇଲ ଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ୟତମ ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ ହୋଇପାରିଛି। ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଦୁଇ ଚକିଆ ଯାନ ନିର୍ମାତା ଦେଶ । ଏହା ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଇସ୍ପାତ ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟ ନିର୍ମାତା ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ୍ତମ ଚାରି ଚକିଆ ଯାନ ନିର୍ମାତା । ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ପତାକା ଉଡାଇବାକୁ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । କାରଣ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉନ୍ନତି, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ, ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ଏବଂ ସ୍ଥିର ଶାସନ ପାଇଁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିବା ସହ ନୂତନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଯେ କୌଣସି ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମେ ଭୌତିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଜରୁରୀ । ଭାରତରେ ଏହି ତିନୋଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଖୁବ୍ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଉପରେ ଆମର ନିବେଶ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନର ପ୍ରଭାବ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି । ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଅନନ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଥିବା ଦେଶ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଭାରତରେ ଅନେକ ଜର୍ମାନ କମ୍ପାନୀ ଅଛନ୍ତି । ମୁଁ ଏହି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ନିବେଶ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି । ଏମିତି ଅନେକ ଜର୍ମାନୀ କମ୍ପାନୀ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତରେ ନିଜର ବେସ୍ ସ୍ଥାପନ କରିନାହାଁନ୍ତି । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ଆସିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି। ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଜର୍ମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକର ଏସିଆ ପାସିଫିକ୍ ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଁ କହିଥିଲି, ଭାରତର ପ୍ରଗତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିହେବା ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ । ଭାରତର ଗତିଶୀଳତା... ଜର୍ମାନୀର ପ୍ରିସିସନ୍ ଙ୍କୁ ଭେଟିବା... ଜର୍ମାନୀର ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ଭାରତର ଉଦ୍ଭାବନ, ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ହେବା ଉଚିତ୍ । ପୃଥିବୀର ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ସଭ୍ୟତା ଭାବରେ, ଆମେ ସର୍ବଦା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆମ ଦେଶର ଏକ ଅଂଶ ରେ ପରିଣତ କରିଛୁ । ବିଶ୍ୱପାଇଁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣରେ ଆମର ସହଭାଗୀ ହେବାକୁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ।
ଡାଙ୍କେ!