প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দ্বিতীয় ভাৰত-কেৰিকম সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সামৰণি মন্তব্য
21 NOV 2024 2:21AM by PIB Guwahati
মহামান্যসকল,
আপোনালোকৰ মূল্যৱান পৰামৰ্শ আৰু ইতিবাচক চিন্তাক মই স্বাগতম জনাইছো। ভাৰতৰ প্ৰস্তাৱসমূহৰ প্ৰতি সন্মান জনাই, আমাৰ দলে সবিশেষ আপোনালোকৰ সৈতে ভাগ বাটোৱাৰা কৰিব, আৰু আমি সকলো বিষয়ত সময় নিৰ্ধাৰিত ভিত্তিত অগ্ৰসৰ হম।
মহামান্যসকল,
ভাৰত আৰু কেৰিকম দেশসমূহৰ মাজৰ সম্পৰ্ক আমাৰ অতীতৰ অংশীদাৰীত্বপূৰ্ণ অভিজ্ঞতা, আমাৰ বৰ্তমানৰ অংশীদাৰীত্বপূৰ্ণ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে আমাৰ অংশীদাৰীত্বপূৰ্ণ আকাংক্ষাৰ ওপৰত আধাৰিত।
ভাৰতে এই সম্পৰ্কবোৰক নতুন শিখৰলৈ লৈ যাবলৈ সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আমাৰ সকলো প্ৰচেষ্টাত আমি গ্ল’বেল চাউথৰ উদ্বেগ আৰু ইয়াৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো।
অধ্যক্ষ হিচাপে ভাৰতৰ কাৰ্যকালত যোৱা বছৰ জি-২০ গ্ল’বেল চাউথৰ কণ্ঠস্বৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছিল। কালি ব্ৰাজিলতো মই বিশ্ব সম্প্ৰদায়ক গ্ল’বেল চাউথৰ দেশসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ আহ্বান জনাইছো।
মই আনন্দিত যে ভাৰত আৰু আমাৰ সকলো কেৰিকম বন্ধুৱে এই কথাত সন্মতি প্ৰকাশ কৰিছে যে গোলকীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সংস্কাৰ প্ৰয়োজনীয়।
এই প্ৰতিষ্ঠানবোৰে আজিৰ পৃথিৱী আৰু সমাজৰ বাবে খাপখোৱাকৈ নিজকে গঢ়ি তুলিব লাগিব। এইটো হৈছে সময়ৰ প্ৰয়োজন। ইয়াক বাস্তৱত পৰিণত কৰাৰ বাবে, কেৰিকম আৰু কেৰিকমৰ সমৰ্থনৰ ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
মহামান্যসকল,
আজি আমাৰ বৈঠকত লোৱা সিদ্ধান্তসমূহে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে আমাৰ সহযোগিতাত নতুন মাত্ৰা যোগ দিব। ভাৰত-কেৰিকম যুটীয়া আয়োগ আৰু যুটীয়া কাৰ্যকৰী গোটসমূহে সেইবোৰ কাৰ্যকৰী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
আমাৰ ইতিবাচক সহযোগিতাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে, মই ভাৰতত তৃতীয় কেৰিকম সন্মিলন আয়োজন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছো।
আকৌ এবাৰ মই ৰাষ্ট্ৰপতি ইৰফান আলী, প্ৰধানমন্ত্ৰী ডিকন মিচেল, কেৰিকম সচিবালয় আৰু আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।

Prime Minister's Office
Closing Remarks by Prime Minister at the 2nd India-CARICOM Summit
21 NOV 2024 2:21AM by PIB Delhi
Excellencies,
I welcome the valuable suggestions given and positive thoughts expressed by all of you. WIth respect to India’s proposals, my team will share all details with you, and we will move forward on all subjects in a time bound manner.
Excellencies,
Relations between India and CARICOM countries are based on our shared past experiences, our shared present day needs and our shared aspirations for the future.
India is totally committed to taking these relations to new heights. In all our efforts, we have focused on the concerns of the Global south, and its priorities.
Under India’s presidency, last year, the G20 emerged as as the voice of the Global South. Yesterday, in Brazil as well, i called on the global community to give priority to the countries of the Global south.
I am pleased that India and all our CARICOM friends agree that reforms are necessary in global institutions .
They need to mould themselves to today’s world and to today’s society. This is the need of the hour. In order to make this a reality, close cooperation with CARICOM and CARICOM's support are very important.
Excellencies,
The decisions taken at our meeting today, will add new dimensions to our cooperation in every sector. The India-CARICOM Joint Commission and Joint Working Groups will have an important role to play in implementing them.
In order to take our positive cooperation forward, I propose that the 3rd CARICOM Summit be organised in India.
Once again, I express my heartfelt gratitude to President Irfan Ali, to Prime Minister Dickon Mitchell, to the CARICOM secretariat, and to all of you.