প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২শুবা ইন্দিয়া-করিকোম মীফমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা লোইশিনবগী ৱারোল
21 NOV 2024 2:21AM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবশিং,
অদোম্না পীখিবা অফবা পাউতাকশিং অমসুং অফবা ৱাখল্লোনশিংগীদমক ঐনা তরাম্না ওকচরি। ভারতনা পুখৎলকপা ৱাফমশিং ইকায়খুম্নবা উৎপগা লোয়ননা, ঐগী কাংবুনা অদোমগী মফমদা অকুপ্পা মরোলশিং ফংহনগনি অমসুং অকক্নবা মতম অমগী মনুংদা ঐখোয়না হিরম খুদিংমক থবক ওইনা পাংথোক্কনি।
শক্নাইরবশিং,
ঐখোয়না মমাঙদা পাংথোকমিন্নখিবা থবকশিং, ঐখোয়না শরুক য়ামিন্নরিবা হৌজিক্কী দরকার ওইবশিং অমসুং তুংগীদমক ঐখোয়গী অনিংবশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ভারত অমসুং করিকোম লৈবাকশিংগী মরক্তা লৈনবা মরীশিংনি।
হায়রিবা মরীশিং অসি অনৌবা থাকশিংদা পুখৎনবা ভারতনা মপুংফানা থবক ওইনা পায়খৎলে। ঐখোয়গী থবক খুদিংমক্তা, ঐখোয়না গ্লোবেল সাউথ অমসুং মসিগী মরুওইবশিংগী মতাংদা মীৎয়েং চঙলে।
হৌখিবা চহিদা, ভারতনা জি-২০ গী প্রসিদেন্ত ওইখিবা অদুগী মখাদা, লুপ অসি গ্লোবেল সাউথকী খোঞ্জেল অমা ওইরকখি। ঙরাং ঐনা ব্রাজিলদা, গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংদা মীৎয়েং চঙনবা ঐনা মালেমগী মীয়ামদা তকশিনখ্রে।
মালেমগী লুপশিং অমুক হন্না শেমদোকপা দরকার ওই হায়না ভারত অমসুং ঐখোয়গী করিকোম মরুপশিংনা য়ানখিবদা ঐ অপেনবা ফাওই।
ঙসিগী মালেম অসিদা অমসুং ঙসিগী খুন্নাই অসিদা মখোয়না মখোয় মশামক শেমজবা দরকার ওই। মসি তঙাইফদবনি। মসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা, করিকোমগা নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নবা অমসুং করিকোম শৌগৎপা য়াম্না মরুওই।
শক্নাইরবশিং,
ঙসি ঐখোয়গী মীফমদা লৌখিবা ৱারেপশিং অসিনা, হিরম খুদিংমক্ত ঐখোয় মতেং পাংনবদা অনৌবা মশক অমা হাপচিল্লগনি। ৱারেপশিং অসি থবক ওইনা পাংথোকপদা ইন্দিয়া-করিকোম জোইন্ত কম্মিসন অমসুং জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি।
ঐখোয় মতেং পীনবা অসি খুমাঙচাউশিন্নবা, ভারত্তা ৩শুবা করিকোম মীফম পাংথোক্নবা ঐনা হৌদোক্লি।
অমুক হন্না, রাস্ত্রপতি ইরফান অলি, প্রধান মন্ত্রী দিক্কোন মিতচেল, করিকোম সেক্রেতরিয়েত অমসুং ময়ামগী মফমদা ঐনা থম্মোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।

Prime Minister's Office
Closing Remarks by Prime Minister at the 2nd India-CARICOM Summit
21 NOV 2024 2:21AM by PIB Delhi
Excellencies,
I welcome the valuable suggestions given and positive thoughts expressed by all of you. WIth respect to India’s proposals, my team will share all details with you, and we will move forward on all subjects in a time bound manner.
Excellencies,
Relations between India and CARICOM countries are based on our shared past experiences, our shared present day needs and our shared aspirations for the future.
India is totally committed to taking these relations to new heights. In all our efforts, we have focused on the concerns of the Global south, and its priorities.
Under India’s presidency, last year, the G20 emerged as as the voice of the Global South. Yesterday, in Brazil as well, i called on the global community to give priority to the countries of the Global south.
I am pleased that India and all our CARICOM friends agree that reforms are necessary in global institutions .
They need to mould themselves to today’s world and to today’s society. This is the need of the hour. In order to make this a reality, close cooperation with CARICOM and CARICOM's support are very important.
Excellencies,
The decisions taken at our meeting today, will add new dimensions to our cooperation in every sector. The India-CARICOM Joint Commission and Joint Working Groups will have an important role to play in implementing them.
In order to take our positive cooperation forward, I propose that the 3rd CARICOM Summit be organised in India.
Once again, I express my heartfelt gratitude to President Irfan Ali, to Prime Minister Dickon Mitchell, to the CARICOM secretariat, and to all of you.