ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ସ୍ପେନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପେଡ୍ରୋ ସାଞ୍ଚେଜ୍ ମିଳିତ ଭାବେ ଗୁଜରାଟର ଭଦୋଦରା ଠାରେ ସି- ୨୯୫ ବିମାନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଟାଟା ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ଭଦୋଦରାସ୍ଥିତ ସି- ୨୯୫ ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ କାରଖାନା ବିଶ୍ୱ ଏରୋସ୍ପେସ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଫର୍ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସି - ୨୯୫ ବିମାନ କାରଖାନା ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
28 OCT 2024 11:37AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ସ୍ପେନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପେଡ୍ରୋ ସାଞ୍ଚେଜ୍ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଭଦୋଦରାସ୍ଥିତ ଟାଟା ଆଡଭାନ୍ସଡ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଟିଏଏସଏଲ) କ୍ୟାମ୍ପସରେ ସି- ୨୯୫ ବିମାନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଟାଟା ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସକୁ ମିଳିତ ଭାବେ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ।
ସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସ୍ପେନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପେଡ୍ରୋ ସାଞ୍ଚେଜ୍ ଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଭାରତ ଗସ୍ତ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀ ଆଜି ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଖୋଜୁଛି । ସି - ୨୯୫ ବିମାନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଟାଟା ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ୍ ଫର୍ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡ' (ଭାରତରେ ତିଆରି, ବିଶ୍ଵ ପାଇଁ ତିଆରି) ଅଭିଯାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ । ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏୟାରବସ୍ ଏବଂ ଟାଟାର ସମଗ୍ର ଟିମ୍ କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱର୍ଗତଃ ଶ୍ରୀ ରତନ ଟାଟାଜୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ ।
ସି - ୨୯୫ ବିମାନ କାରଖାନାର ନୂତନ ଭାରତର ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିର ପ୍ରତିଫଳନ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଯେକୌଣସି ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଗତି ଏଠାରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୨ରେ କାରଖାନାର ଶିଳାନ୍ୟାସକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସି - ୨୯୫ ବିମାନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏହି କାରଖାନା ଏବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି । ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକର ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ଅହେତୁକ ବିଳମ୍ବକୁ ଦୂର କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଭଦୋଦରାରେ ବମ୍ବାର୍ଡିୟର ଟ୍ରେନ୍ କୋଚ୍ ଉତ୍ପାଦନ କାରଖାନା ସ୍ଥାପନକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ କାରଖାନା ରେକର୍ଡ ସମୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ଏହି କାରଖାନାରେ ନିର୍ମିତ ମେଟ୍ରୋ କୋଚ୍ ଆଜି ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଜିର ଉଦଘାଟିତ କାରଖାନାରେ ନିର୍ମିତ ବିମାନ ଗୁଡ଼ିକ ରପ୍ତାନି କରାଯିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସ୍ପେନ୍ କବି ଆଣ୍ଟୋନିଓ ମାଚାଡୋଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡକୁ ଆଗେଇବା ଆରମ୍ଭ କରୁ, ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡକୁ ମାର୍ଗ ଆପେ ଆପେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଯାଏ । ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଆଜି ନୂତନ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଠୋସ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରା ଯାଇନଥାନ୍ତା , ତେବେ ଆଜି ଏହି ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚିବା ଅସମ୍ଭବ ହୋଇଥାନ୍ତା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ , ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନର ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ପରିଚୟ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଥିଲା ଏବଂ ଭାରତରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ଏତେ ବଡ଼ ସ୍ତରରେ ହୋଇପାରିବ ବୋଲି କେହି କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଏକ ନୂତନ ମାର୍ଗରେ ଚାଲିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ଭାରତ ପାଇଁ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ଫଳାଫଳ ଆଜି ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ , ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ରୂପାନ୍ତରଣ ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଯୋଜନା ଏବଂ ଭାଗିଦାରୀ କିପରି ସମ୍ଭାବନାକୁ ସମୃଦ୍ଧିରେ ପରିଣତ କରିପାରିବ ତାହାର ଉଦାହରଣ । ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ରଣନୈତିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଭାରତରେ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। "ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛୁ, ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ୟୁନିଟ୍ଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ କରିଛୁ, ଗୋଳାବାରୁଦ କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ସାତଟି ପ୍ରମୁଖ କମ୍ପାନୀରେ ପୁନର୍ଗଠନ କରିଛୁ ଏବଂ ଡିଆରଡିଓ ଏବଂ ହାଲ୍ କୁ ସଶକ୍ତ କରିଛୁ", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଆଇଡିଏକ୍ସ (ଇନୋଭେସନ ଫର୍ ଡିଫେନ୍ସ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ) ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଗତ ପାଞ୍ଚରୁ ଛଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୧,୦୦୦ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି । ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ୩୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଉପକରଣ ରପ୍ତାନି କରୁଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏୟାରବସ୍- ଟାଟା ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ହଜାର ହଜାର ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଏହି କାରଖାନା ୧୮,୦୦୦ ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ ପାର୍ଟସ୍ ର ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନରେ ସହାୟତା କରିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଭାରତ ଆଜି ବି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ବିମାନ କଂପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବିମାନର ବିଭିନ୍ନ ପାର୍ଟସର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଯୋଗାଣକାରୀ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ବିମାନ କାରଖାନା ଭାରତରେ ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନୂତନ ଶିଳ୍ପକୁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ।
ପରିବହନ ବିମାନ ଉତ୍ପାଦନ ବ୍ୟତୀତ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ସେ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଦେଶର ଶତାଧିକ କ୍ଷୁଦ୍ର ସହରକୁ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଦେଶକୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଏମଆରଓ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଭବିଷ୍ୟତରେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ବେସାମରିକ ବିମାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ବିଭିନ୍ନ ଭାରତୀୟ ଏୟାରଲାଇନ୍ସ ୧୨୦୦ ନୂଆ ବିମାନ ଅର୍ଡର କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ନୂତନ ଭାବେ ଉଦଘାଟିତ କାରଖାନା ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଡିଜାଇନ୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉତ୍ପାଦନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ଭଦୋଦରା ସହର ଏମଏସଏମଇର ଗଡ଼ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସହର ଭାରତର ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଉତପ୍ରେରକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସହରରେ ଏକ ଗତିଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଯାହା ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପେସାଦାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭଦୋଦରାରେ ଫାର୍ମା କ୍ଷେତ୍ର, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ଭାରୀ ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ରସାୟନ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ , ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ଉପକରଣ ଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ କମ୍ପାନୀ ଅଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଉତ୍ପାଦନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଧୁନିକ ଶିଳ୍ପ ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଏବଂ ଏହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଭଦୋଦରା ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହର ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ପେନର ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ସେ ଆନନ୍ଦିତ । "ଭାରତ ଏବଂ ସ୍ପେନ୍ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ମତ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଫାଦର କାର୍ଲୋସ ଭାଲେ ସ୍ପେନରୁ ଆସି ଗୁଜରାଟରେ ବସବାସ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ପଚାଶ ବର୍ଷ ବିତାଇଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଫାଦର ଭାଲେ ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଲେଖା ଦ୍ୱାରା ସଂସ୍କୃତିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥିଲେ । ଫାଦର ଭାଲେଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ତାଙ୍କ ମହାନ ଅବଦାନ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ତାଙ୍କୁ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ସମ୍ମାନରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ସ୍ପେନରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲୋକପ୍ରିୟ ଏବଂ ଭାରତରେ ସ୍ପେନିଶ ଫୁଟବଲକୁ ମଧ୍ୟ ପସନ୍ଦ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ରିୟଲ ମାଦ୍ରିଦ ଓ ବାର୍ସିଲୋନା କ୍ଲବ ମଧ୍ୟରେ ଗତକାଲି ଖେଳାଯାଇଥିବା ଫୁଟବଲ ମ୍ୟାଚ୍ ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାର୍ସିଲୋନାର ମହାନ ବିଜୟ ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଚର୍ଚ୍ଚାର ବିଷୟ ଥିଲା ଏବଂ ସ୍ପେନ୍ ଭଳି ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଉଭୟ କ୍ଲବର ପ୍ରଶଂସକଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ସମାନ ଥିଲା। ଭାରତ ଏବଂ ସ୍ପେନର ବହୁମୁଖୀ ଭାଗିଦାରୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଖାଦ୍ୟ, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ହେଉ କିମ୍ବା ଫୁଟବଲ ହେଉ, ଆମ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୁଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କ ସର୍ବଦା ଆମ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ୨୦୨୬କୁ ଭାରତ - ସ୍ପେନ ସଂସ୍କୃତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଏଆଇ ବର୍ଷ ଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିବା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତ ଏବଂ ସ୍ପେନ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ନୂତନ ମିଳିତ ସହଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ସେ ସ୍ପେନର ଶିଳ୍ପଗୁଡିକୁ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ଆସି ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ, ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏସ୍. ଜୈଶାକର ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସି- ୨୯୫ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ସମୁଦାୟ ୫୬ଟି ବିମାନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୧୬ଟି ସିଧାସଳଖ ସ୍ପେନ୍ରୁ ଏୟାରବସ୍ ଏବଂ ବାକି ୪୦ଟି ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ହେବ।
ଟାଟା ଆଡଭାନ୍ସଡ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ଭାରତରେ ଏହି ୪୦ଟି ବିମାନ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇଛି। ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଭାରତରେ ସାମରିକ ବିମାନ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଫାଇନାଲ ଆସେମ୍ବଲି ଲାଇନ୍ (ଏଫ୍ଏଏଲ୍) ପାଲଟିଛି। ଏଥିରେ ନିର୍ମାଣଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆସେମ୍ବଲି, ପରୀକ୍ଷା ଓ ଯୋଗ୍ୟତା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିମାନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନଚକ୍ରର ଡେଲିଭରି ଓ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ କରାଯିବ।
ଟାଟା ବ୍ୟତୀତ ଭାରତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ ଓ ଭାରତ ଡାଇନାମିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ ଭଳି ଅଗ୍ରଣୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଘରୋଇ ଅଣୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦାନ କରିବେ। ଏହା ପୂର୍ବରୁ ୨୦୨୨ ଅକ୍ଟୋବରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଦୋଦରା ଫାଇନାଲ ଆସେମ୍ବଲି ଲାଇନ୍ (ଏଫ୍ଏଏଲ୍)ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi and Prime Minister of Spain Mr Pedro Sanchez jointly inaugurate TATA Aircraft Complex for manufacturing C-295 aircraft in Vadodara, Gujarat
The C-295 Aircraft facility in Vadodara reinforces India's position as a trusted partner in global aerospace manufacturing:PM
Make in India, Make for the World:PM
The C-295 aircraft factory reflects the new work culture of a New India:PM
India's defence manufacturing ecosystem is reaching new heights:PM
28 OCT 2024 11:37AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi and the Prime Minister of Spain, Mr Pedro Sanchez jointly inaugurated the TATA Aircraft Complex for manufacturing C-295 aircraft at TATA advanced systems limited (TASL) Campus in Vadodara, Gujarat today. Both Prime Ministers also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that it is the Prime Minister of Spain, Mr Pedro Sanchez’s first visit to India and the partnership between the two countries is finding a new direction today. Noting the inauguration of the TATA Aircraft Complex for manufacturing C-295 aircraft, the Prime Minister said that it would not only strengthen the relations between the two nations but also give momentum to the mission of ‘Make in India, Make for the World’. Shri Modi conveyed his best wishes to the entire team of Airbus and TATA on the occasion. The Prime Minister also paid his tributes to Late Shri Ratan Tata ji.
The Prime Minister underlined that the factory of C295 aircraft is a reflection of the new work culture of New India and said that India’s speed from idea to the execution of any project in the country can be witnessed here. Recalling the foundation stone laying of the factory in October 2022, the Prime Minister said that the facility is now ready for production of C295 aircrafts. Emphasizing the focus on eliminating unaccounted delays in the planning and execution of projects, the Prime Minister recalled the setting up of Bombardier Train Coach manufacturing facility in Vadodara as the Chief Minister of Gujarat and said that factory was ready in record time for production. “Metro Coaches made in this factory are being exported to other nations today”, he added. Shri Modi expressed confidence that the aircrafts made in today’s inaugurated facility would also be exported.
Quoting the famous Spanish poet, Antonio Machado, the Prime Minister remarked that as we start treading towards the goal, the path towards the goal is created automatically. Noting that India’s defence manufacturing ecosystem was scaling new peaks today, Shri Modi said that if concrete steps were not taken 10 years ago then it would have been impossible to reach this destination today. He added that a decade ago, the priority and identity of defence manufacturing were about import and none could imagine that defence manufacturing could take place on such a large scale in India. The Prime Minister remarked that the Government decided to walk on a new path, set new goals for India, whose results are evident today.
The Prime Minister said that India’s transformation of the defense sector exemplifies how a right plan and partnership can turn possibilities into prosperity. He underlined that strategic decisions have spurred the growth of a vibrant defense industry in India over the last decade. “We expanded private sector participation in defense manufacturing, made public sector units more efficient, restructured ordnance factories into seven major companies, and empowered DRDO and HAL”, said Shri Modi. He said establishing defense corridors in Uttar Pradesh and Tamil Nadu infused new energy into the sector. Touching upon iDEX (Innovation for Defence Excellence) scheme, the Prime Minister said that it has driven the growth of around 1,000 defense startups in the past five to six years. He informed that India’s defense exports have increased 30 times over the past decade, with the country now exporting equipment to over 100 countries.
The Prime Minister laid emphasis on skilling and job creation and said that projects like the Airbus-Tata factory will create thousands of jobs. He said that the factory will support indigenous manufacturing of 18,000 aircraft parts, providing immense opportunities for MSMEs across India. Noting that India is one of the biggest suppliers of parts for the world's major aircraft companies even today, Shri Modi said that the new aircraft factory will give a big boost to new skills and new industries in India.
The Prime Minister underlined that he was looking at today's program beyond the manufacturing of transport aircraft. Highlighting the unprecedented growth and transformation of India's aviation sector in the last decade, Shri Modi remarked that India was providing air connectivity to hundreds of small cities in the country, while simultaneously working to make India a hub of aviation and MRO domain. He added that this ecosystem will also pave the way for Made in India civil aircraft in the future. Noting that various Indian airlines have ordered 1200 new aircraft, Shri Modi said that this only meant the newly inaugurated factory will play a major role from designing to manufacturing civil aircraft to meet the needs of India and the world in the future.
Noting that Vadodara City was a stronghold of MSMEs, Shri Modi remarked that the city will act as a catalyst in these efforts of India. He added that the city also had a Gatishakti University, which was preparing professionals for different sectors of India. The Prime Minister also noted that there were many companies related to many sectors like the pharma sector, Engineering and Heavy Machinery, Chemicals and Petrochemicals, Power and Energy Equipment in Vadodara. He added that now this entire region was also going to be a major hub of aviation manufacturing in India. Shri Modi congratulated the Government of Gujarat and its Chief Minister Bhupendra Patel and his entire team for their modern industrial policies and decisions.
Noting that Vadodara was also an important cultural city of India, Shri Modi said he was elated to welcome all the friends from Spain. “The cultural connect between India and Spain has its own importance”, stated the Prime Minister. He remarked that Father Carlos Valle had come from Spain and settled in Gujarat and spent fifty years of his life. He further added that Father Valle had enriched the culture with his thoughts and writings. Shri Modi stated that he also had the good fortune of meeting Father Valle and the Government of India honored him with Padma Shri for his great contribution.
Shri Modi noted that yoga was highly popular in Spain too and Spanish football was also liked in India. Remarking about the football match between Real Madrid and Barcelona clubs which took place yesterday, Shri Modi said that Barcelona's great victory was a topic of discussion in India too and the fervor of the fans of both the clubs was same in India as it is in Spain. Throwing light on India and Spain’s multifaceted partnership, the Prime Minister said, “Whether it's food, films, or football, our strong people-to-people connect has always strengthened our ties.” Shri Modi expressed happiness that India and Spain have decided to celebrate 2026 as the India-Spain Year of Culture, Tourism, and AI.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that today's event will inspire many new joint collaboration projects between India and Spain. He extended an invitation to the Spanish industry and innovators and encouraged them to come to India and become partners in the country's development journey.
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh and Union Minister for External Affairs, Shri S Jaishakar were present on the occasion among others.
Background
Under the C-295 program, a total of 56 aircrafts are to be delivered out of which 16 are being delivered directly by Airbus from Spain and remaining 40 are to be made in India.
Tata Advanced Systems Ltd is responsible for making these 40 aircrafts in India. This facility becomes the first private sector Final Assembly Line (FAL) for military aircraft in India. It will involve the full development of a complete ecosystem from the manufacture to assembly, test and qualification, to delivery and maintenance of the complete lifecycle of the aircraft.
Apart from Tatas, leading defence public sector units such as Bharat Electronics Ltd. and Bharat Dynamics Ltd, as well as private Micro, Small and Medium Enterprises will contribute to this program. Earlier in October 2022, Prime Minister had laid the foundation stone for the Vadodara Final Assembly Line (FAL).