প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং স্পেনগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী পেদ্রো সাঞ্চেজনা পুন্না গুজরাতকী ভদোদরাদা C-295 এয়রক্রাফ শানবগী তাতা এয়রক্রাফ কম্প্লেক্স শঙ্গাখ্রে
ভদোদরাগী C-295 এয়রক্রাফ ফেসিলিতী অসিনা মালেমগী এরোস্পেস মেন্যুফেকচরিংদা ভারতপু থাজবা য়াবা মপাং অমা ওইনা মাগী মফম চেৎশিনহল্লগনি: পি.এম.
মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর ৱর্ল্দ: পি.এম.
C-295 এয়রক্রাফ ফেক্তরী অসিদা অনৌবা ভারতকী অনৌবা ৱার্ক কলচরগী মমি তারি: পি.এম.
ভারতকী দিফেন্স মেন্যুফেকচরিং ইকোসিস্তেমনা অনৌবা পনখৈশিং য়ৌরি: পি.এম.
28 OCT 2024 11:37AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং স্পেনগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী পেদ্রো সাঞ্চেজনা ঙসি গুজরাতকী ভদোদরাদা লৈবা তাতা এদভান্স সিস্তেম্স লিমিতেদ (TASL) কেম্পসতা C-295 এয়রক্রাফ শানবগী তাতা এয়রক্রাফ কম্প্লেক্স পুন্না শঙ্গাখ্রে। প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না থৌরম অসিদা উৎখিবা একজিবিসনসু য়েংখি।
মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি স্পেনগী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী পেদ্রো সঞ্চেজকী ভারতকী অহানবা খোঙচৎনি অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা পার্তনরশিপ অসিনা ঙসি অনৌবা মায়োল অমা ফংলি। C-295 এয়রক্রাফ পুথোক্নবা তাতা এয়রক্রাফত কম্প্লেক্স শঙ্গাখিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অদু মপাঙ্গল কনখৎহনবতা নত্তনা "মেক ইন ইন্দিয়া, মেক ফোর ৱর্ল্দ"গী মিসন অদুসু খুমাং চাউশিলহল্লগনি। থৌরম অসিদা শ্রী মোদীনা এয়রবস অমসুং তাতাগী তীম পুম্নমক্তা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈখিদ্রবা শ্রী রতন তাতাজীবুসু ইকায় খুম্নবা উৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি C-295 এয়রক্রাফকী ফেক্তরী অসি অনৌবা ভারতকী অনৌবা ৱাক কলচর মমি অমা ওইরি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা প্রোজেক্ত অমহেক্তগী ৱাখল্লোনদগী হৌরগা থবক ওইনা পাংথোকপদা ভারতকী খোঙজেল অসি উবা ফংলে। 2022গী ওক্তোবরদা ফেক্তরী অসিগী উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরম পাংথোকখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ফেক্তরী অসি হৌজিক C-295 এয়রক্রাফ পুথোক্নবা শেম-শারি। প্রোজেক্তশিং শেম-শাবদা অমসুং পায়খৎপদা থেংথবা থোকপদা মিৎয়েং চঙবগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা বোম্বেদয়র ত্রেন কোচ মেনুফেকচরিং ফেসিলিতী ভদোদরাদা লিংখৎখিবা অদু নীংশিংখি। “ফেক্তরী অসিদা শাবা মেত্রো কোচশিং ঙসিদি অতোপ্পা লৈবাকশিংদা থাদোক্লক্লি।" শ্রী মোদীনা থাজবা থমখি মদুদি ঙসি শঙ্গাখিবা ফেসিলিতী অসিদা শাবা এয়রক্রাফশিং অসি এক্সপোর্ত তৌরগনি
শক্নাইরবা স্পেনিশ কবি, এন্তোনিও মাচাদোবু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না পান্দম অদুগী মায়কৈদা চংশিল্লকপা মতমদা, পান্দম অদুগী মায়কৈদা চঙগদবা লম্বী অদু মশামক্না শেম্মী। ঙসিদি ভারতকী দিফেন্স মেন্যুফেকচরিং ইকোসিস্তেম অসি অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌরক্লি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা চহি 10গী মমাংদা কংক্রিৎ ওইবা খোঙথাংশিং লৌখৎলমদ্রবদি ঙসিদি মসিগী পান্দম অসি য়ৌহনবা ঙম্লম্লোই। মহাক্না মখা তাখি মদুদি চহি তরাগী মমাংদা, দিফেন্স মেন্যুফেকচরিংগী প্রাইওরিতী অমসুং আইদেন্তিতি অসি ইম্পোর্তকী মতাংদা ওইরম্মি অমসুং কনা অমত্তনা ভারত্তা অসিগুম্বা অচৌবা স্কেল অমদা দিফেন্স মেন্যুফেকচরিং পাংথোকপা ঙমগনি হায়না খল্লমদে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা অনৌবা লম্বীদা চৎনবা ৱারেপ লৌখি, ভারতকীদমক অনৌবা পান্দম থমখি, মসিগী মহৈ ঙসি উবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী দিফেন্স সেক্তরগী ত্রান্সফোর্মেসন অসিনা মতৌ করম্না অচুম্বা থৌরাং অমসুং পার্তনরশিপনা ওইথোকপা য়াবশিংবু চাউখৎপা ওইহল্লকপা য়াবগে হায়বদু উৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্ত্রেতেজিক ওইবা ৱারেপশিং অসিনা হৌখিবা চহি তরা অসিদা ভারত্তা দিফেন্স ইন্দস্ত্রীগী চাউখৎপা হেনগৎহনখ্রে। “ঐখোয়না দিফেন্স মেন্যুফেকচরিংদা প্রাইবেৎ সেক্তরগী শরুক য়াবা হেনগৎহনখি, পব্লিক সেক্তরগী য়ুনিৎশিংবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনখি, ওর্দিনেন্স ফেক্তরীশিংবু মকোক থোংবা কম্পেনী তরেৎতা শেমজিনখি, অমসুং DRDO অমসুং HALদা শক্তি পীখি”। মহাক্না হায়খি মদুদি উত্তর প্রদেশ অমসুং তামিল নাদুদা দিফেন্স কোরিদোরশিং লিংখৎপনা সেক্তর অসিদা অনৌবা ইনর্জী পীরি। iDEX (ইন্নোবেসন ফোর দিফেন্স এক্সিলেন্স) স্কিমগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা হৌখিবা চহি মঙাদগী তরুক ফাওবদা দিফেন্স স্তার্ত-অপ 1,000 রোম হেনগৎহনখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরা অসিদা ভারতকী দিফেন্স এক্সপোর্ত অসি শরুক 30 হেনগৎখ্রে। লৈবাক অসিনা হৌজিক্তি লৈবাক 100 হেনবদা ইক্বিপমেন্ত এক্সপোর্ত তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা স্কিলিং অমসুং থবক পীবদা মরুওইবা পীখি অমসুং এয়রবস-তাতা ফেক্তরীগুম্বা প্রোজেক্তশিংনা থবক লিশিং কয়া পীগনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ফেক্তরী অসিনা এয়রক্রাফকী পার্ত 18,000গী লমদমসিগী ওইবা মেনুফেকচরিংদা মতেং পাংগনি। মসিনা ভারত শিনবা থুংনা MSMEশিংগীদমক অচৌবা খুদোংচাবা পীগনি। ঙসিদি ভারত অসি মালেমগী মরুওইবা এয়রক্রাফ কম্পনীশিংগী শরুকশিং য়ানবগী খ্বাইদগী চাউবা মফম অমা ওইরে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অনৌবা এয়রক্রাফত ফেক্তরী অসিনা ভারত্তা অনৌবা স্কিল অমসুং অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিংদা চাউনা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না ঙসিগী প্রোগ্রাম অসিদা ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফশিং শাবগী মথক্তা অতোপ্পা থবকশিংসু য়েংলি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা ভারতকী এভিএসন সেক্তরদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎপা অমসুং অহোংবা লাকপা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতনা লৈবাক অসিগী অপীকপা শহর চা কয়াদা এয়র কন্নেক্তিবিতী ফংহল্লি অমসুং ভারতপু এভিএসন অমসুং MRO দোমেনগী হব অমা ওইহন্নবা থবক পায়খৎলি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ইকোসিস্তেম অসিনা তুংলমচৎতা মেদ ইন ইন্দিয়া সিভিল এয়রক্রাফকী লম্বীসু য়াৎলগনি। ভারতকী তোঙান তোঙানবা এয়রলাইন্সশিংনা অনৌবা এয়রক্রাফ 1200 ওর্দর তৌখ্রে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিনা নৌনা শঙ্গাখিবা ফেক্তরী অসিনা ভারত অমসুং মালেমগী তুংলমচৎকী মথৌ তাবশিং ফংনবা দিজাইন তৌবদগী সিভিল এয়রক্রাফ্ট পুথোকপদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি।
ভদোদরা সিতি অসি MSMEশিংগী মপাঙ্গল কল্লবা মফম অমা ওইরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি শহর অসিনা ভারতকী হোৎনরিবশিং অসিদা কেতলিস্ত অমা ওইনা থবক তৌগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি শহর অসিদা ভারতকী তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংগীদমক প্রোফেস্নেলশিং শেম্লিবা গতিশক্তি য়ুনিভর্সিতী অমসু লৈরি। প্রধান মন্ত্রীনা ফার্মা সেক্তর, ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং হেভি মেছিনরী, কেমিকেল্স অমসুং পেত্রোকেমিকেল্স, পাৱর অমসুং ইনর্জী ইক্বিপমেন্তগুম্বা সেক্তর কয়াগা মরী লৈনবা কম্পনী কয়া অমা ভদোদারাদা লৈরি হায়নসু পনখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি হৌজিক লমদম অসি ভারতকী এভিএসন মেন্যুফেকচরিংগী মরুওইবা মফম অমা ওইগদৌরি। শ্রী মোদীনা গুজরাত সরকার অমসুং মসিগী মুখ্য মন্ত্রী ভুপেন্দ্র পতেল অমসুং মহাক্কী তীম পুম্নমকপু মখোয়গী মোদর্ন ইন্দস্ত্রিএল পোলিসীশিং অমসুং ৱারেপশিং অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
ভদোদরা অসি ভারতকী মরুওইবা কলচরেল সিতী অমনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না স্পেনদগী লাকপা মরুপশিং পুম্নমকপু তরাম্না ওকপদা নুংঙাইবা ফাওই। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ভারত অমসুং স্পেনগী মরক্তা লৈরিবা কলচরেল কন্নেক্ত অসি মশাগী ওইবা মরুওইবা লৈ। মহাক্না ফাদর কার্লোস ভেল্লে অসি স্পেনদগী লাকখি অমসুং গুজরাত্তা লৈরকখি অমসুং মহাক্কী পুন্সিগী চহি য়াঙ্খৈ মঙা লৈরকখি হায়না পনখি। ফাদর ভেল্লিনা মহাক্কী ৱাখল্লোন অমসুং অইবশিংগা লোয়ননা কলচর অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহনখি হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা ফাদর ভেল্লীগা উনবগী খুদোংচাবা ফংখি অমসুং মহাক্কী অচৌবা থৌদাং অদুগীদমক ভারত সরকারনা মহাকপু পদ্মশ্রী পীদুনা ইকায় খুম্নবা উৎখি হায়না ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি স্পেনদসু য়োগ অসি য়াম্না পাম্নৈ অমসুং স্পেনগী ফুৎবোল অসিসু ভারত্তা পাম্নৈ। ঙরাং রিএল মাদ্রিদ অমসুং বার্সেলোনাগী মরক্তা পাংথোকখিবা ফুৎবোল মেৎচকী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি বার্সেলোনাগী অচৌবা মায়পাকপা অসি ভারত্তা খন্ন-নৈনবগী হীরম অমা ওইখি অমসুং স্পেনদা লৈবগুম ভারত্তা ক্লব অনি অসিগী ফেনশিংগী পুক্নিং চিংশিনবা অসি চপ মান্নৈ। ভারত অমসুং স্পেনগী মখল কয়াগী পার্তনরশিপকী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "চীঞ্জাক, ফিল্ম, নৎত্রগা ফুৎবোল ওইগেরা, ঐখোয়গী মপাঙ্গল কনবা মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসিনা ঐখোয়গী মরী অসি মতম পুম্নমক্তা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।" শ্রী মোদীনা ভারত অমসুং স্পেননা 2026 অসি ভারত-স্পেন ইয়র ওফ কলচর, তুরিজম অমসুং AI ওইনা পালন তৌনবা ৱারেপ লৌখিবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা থমখি মদুদি ঙসিগী থৌরম অসিনা ভারত অমসুং স্পেনগী মরক্তা অনৌবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা প্রোজেক্ত কয়া অমা পুক্নিং থৌগৎকনি। মহাক্না স্পেনগী ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্নোবেতরশিংবু বর্তন তৌখি অমসুং মখোয়বু ভারত্তা লাক্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎতা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎখি।
গুজরাতকী রাজ্যপাল, শ্রী আচার্য দেবব্রত, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, কেন্দ্রগী ঙাকশেল মন্ত্রী, শ্রী রাজনাথ সিংহ অমসুং কেন্দ্রগী মপান থৌরমগী মন্ত্রী, শ্রী এস জয়শকরসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
C-295 প্রোগ্রামগী মখাদা, পুন্না এয়রক্রাফ 56 পীরগনি। মসিগী মনুংদা 16দি এয়রবসনা স্পেনদগী হকথেংননা পীরগনি অমসুং লেমহৌরিবা 40দি ভারত্তা শাগনি।
তাতা এদভান্স সিস্তেম্স লিমিতেদনা ভারত্তা এয়রক্রাফ 40 অসি শাবগী থৌদাং লৌরি। মসিগী ফেসিলিতী অসিনা ভারত্তা মিলিতরী এয়রক্রাফকীদমক প্রাইবেৎ সেক্তরগী ফাইনেল এসেমব্লী লাইন (FAL) অহানবা ওইরে। মসিদা এয়রক্রাফকী মপুংফাবা লাইফ সাইকলগী মেনুফেকচরিংদগী এসেমব্লী, তেস্তিং অমসুং ক্বালিফিকেসন, দেলিভরী অমসুং মেনতেন্সন ফাওবা মপুংফাবা ইকোসিস্তেম অমা মপুং ফানা দিবেলপ তৌবা য়াওগনি।
তাতাসকী মথক্তা, দিফেন্স পব্লিক সেক্তরগী মকোক থোংবা য়ুনিৎশিং হায়বদি ভারত ইলেক্ত্রোনিক্স লিমিতেদ অমসুং ভারত দাইনামিক্স লিমিতেদ, লোয়ননা প্রাইবেৎ মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজশিংনা মসিগী প্রোগ্রাম অসিদা মতেং পাংগনি। মমাংদা 2022গী ওক্তোবরদা প্রধান মন্ত্রীনা ভদোদরা ফাইনেল এসেমব্লী লাইন (FAL) গী উরেপ উয়ুং তমখি।
Speaking at the inauguration of the C-295 Aircraft facility in Vadodara. It reinforces India's position as a trusted partner in global aerospace manufacturing.https://t.co/VvuC5izfPM
— Narendra Modi (@narendramodi) October 28, 2024
Make in India, Make for the World. pic.twitter.com/xTFkpX1wFh
— PMO India (@PMOIndia) October 28, 2024
The C-295 aircraft factory reflects the new work culture of a New India. pic.twitter.com/hJi0nCMyaF
— PMO India (@PMOIndia) October 28, 2024
India's defence manufacturing ecosystem is reaching new heights. pic.twitter.com/CIRLEQiiP0
— PMO India (@PMOIndia) October 28, 2024

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi and Prime Minister of Spain Mr Pedro Sanchez jointly inaugurate TATA Aircraft Complex for manufacturing C-295 aircraft in Vadodara, Gujarat
The C-295 Aircraft facility in Vadodara reinforces India's position as a trusted partner in global aerospace manufacturing:PM
Make in India, Make for the World:PM
The C-295 aircraft factory reflects the new work culture of a New India:PM
India's defence manufacturing ecosystem is reaching new heights:PM
28 OCT 2024 11:37AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi and the Prime Minister of Spain, Mr Pedro Sanchez jointly inaugurated the TATA Aircraft Complex for manufacturing C-295 aircraft at TATA advanced systems limited (TASL) Campus in Vadodara, Gujarat today. Both Prime Ministers also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that it is the Prime Minister of Spain, Mr Pedro Sanchez’s first visit to India and the partnership between the two countries is finding a new direction today. Noting the inauguration of the TATA Aircraft Complex for manufacturing C-295 aircraft, the Prime Minister said that it would not only strengthen the relations between the two nations but also give momentum to the mission of ‘Make in India, Make for the World’. Shri Modi conveyed his best wishes to the entire team of Airbus and TATA on the occasion. The Prime Minister also paid his tributes to Late Shri Ratan Tata ji.
The Prime Minister underlined that the factory of C295 aircraft is a reflection of the new work culture of New India and said that India’s speed from idea to the execution of any project in the country can be witnessed here. Recalling the foundation stone laying of the factory in October 2022, the Prime Minister said that the facility is now ready for production of C295 aircrafts. Emphasizing the focus on eliminating unaccounted delays in the planning and execution of projects, the Prime Minister recalled the setting up of Bombardier Train Coach manufacturing facility in Vadodara as the Chief Minister of Gujarat and said that factory was ready in record time for production. “Metro Coaches made in this factory are being exported to other nations today”, he added. Shri Modi expressed confidence that the aircrafts made in today’s inaugurated facility would also be exported.
Quoting the famous Spanish poet, Antonio Machado, the Prime Minister remarked that as we start treading towards the goal, the path towards the goal is created automatically. Noting that India’s defence manufacturing ecosystem was scaling new peaks today, Shri Modi said that if concrete steps were not taken 10 years ago then it would have been impossible to reach this destination today. He added that a decade ago, the priority and identity of defence manufacturing were about import and none could imagine that defence manufacturing could take place on such a large scale in India. The Prime Minister remarked that the Government decided to walk on a new path, set new goals for India, whose results are evident today.
The Prime Minister said that India’s transformation of the defense sector exemplifies how a right plan and partnership can turn possibilities into prosperity. He underlined that strategic decisions have spurred the growth of a vibrant defense industry in India over the last decade. “We expanded private sector participation in defense manufacturing, made public sector units more efficient, restructured ordnance factories into seven major companies, and empowered DRDO and HAL”, said Shri Modi. He said establishing defense corridors in Uttar Pradesh and Tamil Nadu infused new energy into the sector. Touching upon iDEX (Innovation for Defence Excellence) scheme, the Prime Minister said that it has driven the growth of around 1,000 defense startups in the past five to six years. He informed that India’s defense exports have increased 30 times over the past decade, with the country now exporting equipment to over 100 countries.
The Prime Minister laid emphasis on skilling and job creation and said that projects like the Airbus-Tata factory will create thousands of jobs. He said that the factory will support indigenous manufacturing of 18,000 aircraft parts, providing immense opportunities for MSMEs across India. Noting that India is one of the biggest suppliers of parts for the world's major aircraft companies even today, Shri Modi said that the new aircraft factory will give a big boost to new skills and new industries in India.
The Prime Minister underlined that he was looking at today's program beyond the manufacturing of transport aircraft. Highlighting the unprecedented growth and transformation of India's aviation sector in the last decade, Shri Modi remarked that India was providing air connectivity to hundreds of small cities in the country, while simultaneously working to make India a hub of aviation and MRO domain. He added that this ecosystem will also pave the way for Made in India civil aircraft in the future. Noting that various Indian airlines have ordered 1200 new aircraft, Shri Modi said that this only meant the newly inaugurated factory will play a major role from designing to manufacturing civil aircraft to meet the needs of India and the world in the future.
Noting that Vadodara City was a stronghold of MSMEs, Shri Modi remarked that the city will act as a catalyst in these efforts of India. He added that the city also had a Gatishakti University, which was preparing professionals for different sectors of India. The Prime Minister also noted that there were many companies related to many sectors like the pharma sector, Engineering and Heavy Machinery, Chemicals and Petrochemicals, Power and Energy Equipment in Vadodara. He added that now this entire region was also going to be a major hub of aviation manufacturing in India. Shri Modi congratulated the Government of Gujarat and its Chief Minister Bhupendra Patel and his entire team for their modern industrial policies and decisions.
Noting that Vadodara was also an important cultural city of India, Shri Modi said he was elated to welcome all the friends from Spain. “The cultural connect between India and Spain has its own importance”, stated the Prime Minister. He remarked that Father Carlos Valle had come from Spain and settled in Gujarat and spent fifty years of his life. He further added that Father Valle had enriched the culture with his thoughts and writings. Shri Modi stated that he also had the good fortune of meeting Father Valle and the Government of India honored him with Padma Shri for his great contribution.
Shri Modi noted that yoga was highly popular in Spain too and Spanish football was also liked in India. Remarking about the football match between Real Madrid and Barcelona clubs which took place yesterday, Shri Modi said that Barcelona's great victory was a topic of discussion in India too and the fervor of the fans of both the clubs was same in India as it is in Spain. Throwing light on India and Spain’s multifaceted partnership, the Prime Minister said, “Whether it's food, films, or football, our strong people-to-people connect has always strengthened our ties.” Shri Modi expressed happiness that India and Spain have decided to celebrate 2026 as the India-Spain Year of Culture, Tourism, and AI.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that today's event will inspire many new joint collaboration projects between India and Spain. He extended an invitation to the Spanish industry and innovators and encouraged them to come to India and become partners in the country's development journey.
Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Union Minister for Defence, Shri Rajnath Singh and Union Minister for External Affairs, Shri S Jaishakar were present on the occasion among others.
Background
Under the C-295 program, a total of 56 aircrafts are to be delivered out of which 16 are being delivered directly by Airbus from Spain and remaining 40 are to be made in India.
Tata Advanced Systems Ltd is responsible for making these 40 aircrafts in India. This facility becomes the first private sector Final Assembly Line (FAL) for military aircraft in India. It will involve the full development of a complete ecosystem from the manufacture to assembly, test and qualification, to delivery and maintenance of the complete lifecycle of the aircraft.
Apart from Tatas, leading defence public sector units such as Bharat Electronics Ltd. and Bharat Dynamics Ltd, as well as private Micro, Small and Medium Enterprises will contribute to this program. Earlier in October 2022, Prime Minister had laid the foundation stone for the Vadodara Final Assembly Line (FAL).