ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏନଡିଟିଭି ବିଶ୍ୱ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଚିନ୍ତାରେ ବୁଡ଼ି ରହିଛି, ଭାରତ ଆଶା ସଂଚାର କରୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଚଳରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଭାବେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଆଜି ଉଭୟ ଏକ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ ଏବଂ ଏକ ଉଦୀୟମାନ ଶକ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ କନିଷ୍ଠ ଦେଶ ଯାହା ନିକଟରେ ଶିଖରରେ ପହଂଚିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି :: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୂରଦର୍ଶୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତର ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜେ ଏହାକୁ ଚଳାଉଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ନିକଟରେ ରହିଛି ଦ୍ଵିଗୁଣିତ ଏଆଇ ଶକ୍ତି, ପ୍ରଥମ ଏଆଇ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ଦ୍ୱିତୀୟ ଏଆଇ, ଆସ୍ପିରେସନାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ହାଲୁକା ଭାବରେ ନିଆଯାଉଥିବା ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ଵାସ କରେ ନାହିଁ, ଆମର ସମ୍ପର୍କର ମୂଳଦୁଆ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରି ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ମାର୍ଗ ଦେଖାଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଡିଜିଟାଲ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏକାଠି ରହିପାରିବ ବୋଲି ଭାରତ ଦେଖାଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
21 OCT 2024 12:18PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏନଡିଟିଭି ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪ କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ବହୁ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେବ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କର ମତ ରଖିବେ।
ବିଗତ ଚାରି ରୁ ପାଂଚ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଭବିଷ୍ୟତର ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଏକ ସାଧାରଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ କୋଭିଡ ମହାମାରୀର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଆହ୍ଵାନ, କୋଭିଡ ପରେ ପରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ଚାପ, ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଏବଂ ବେକାରୀ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଲାଗି ରହିଥିବା ଯୁଦ୍ଧ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ବ୍ୟାଘାତ, ନିରୀହମାନଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ, ଭୂ- ରାଜନୈତିକ ତିକ୍ତତା ଏବଂ ସଂଘର୍ଷ ସବୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି। ସେହି ସମୟରେ ଭାରତରେ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନା ସହିତ ସମାନତା ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏହାର ଶତାବ୍ଦୀ ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରୁଛି। “ବିଶ୍ୱ ଅଶାନ୍ତିର ଏହି ଯୁଗରେ ଭାରତ ଆଶାର କିରଣ ପାଲଟିଛି। ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଚିନ୍ତିତ , ସେତେବେଳେ ଭାରତ ଆଶା ବିସ୍ତାର କରୁଛି ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ , ଯଦିଓ ବିଶ୍ଵର ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଆହ୍ଵାନ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି, ତଥାପି ସକାରାତ୍ମକ ଭାବନା ରହିଛି ଯାହାକୁ ଅନୁଭବ କରାଯାଇପାରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ଆଜି ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଅଂଚଳରେ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ଗତି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ୧୨୫ ଦିନ ପୂରଣ ହେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶରେ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୩ କୋଟି ନୂତନ ପକ୍କା ଘର ନିମନ୍ତେ ସରକାରଙ୍କ ଅନୁମୋଦନ, ୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ, ୧୫ ଟି ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ର ପ୍ରଚଳନ, ୮ଟି ନୂତନ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ, ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ପ୍ୟାକେଜ୍ , କୃଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୨୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର ହୋଇଛି, ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଜନା, ପାଖାପାଖି ୫ ଲକ୍ଷ ଘରେ ଛାତ ଉପରେ ସୋଲାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ, ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ୯୦ କୋଟି ଚାରା ରୋପଣ, ୧୨ଟି ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ନଡ୍ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ, ସେନସେକ୍ସ ଏବଂ ନିଫ୍ଟି ପ୍ରାୟ ୫ ରୁ ୭ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ୭୦୦ ବିଲିୟନ ଡ଼ଲାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ବିଗତ ୧୨୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ଘଟୁଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଘଟଣା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏସଏମୟୁ, ଗ୍ଲୋବାଲ ଫିନଟେକ୍ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ, ବିଶ୍ଵସ୍ତରୀୟ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପାରିବେଶିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଆଲୋଚନା, ନବୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। "ଏହା କେବଳ ଘଟଣାର ଏକ ତାଲିକା ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତ ସହିତ ଜଡିତ ଆଶାର ଏକ ତାଲିକା ଯାହା ଦେଶର ଦିଗ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଆଶାକୁ ଦର୍ଶାଏ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିବା ସହିତ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ , ଏଗୁଡିକ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଯାହା ବିଶ୍ୱର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆକାର ଦେବ ଏବଂ ଏଗୁଡ଼ିକ ଭାରତରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତୃତୀୟ ଅବଧିରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏତେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି ଯେ ଅନେକ ରେଟିଂ ଏଜେନ୍ସି ସେମାନଙ୍କ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପୂର୍ବାନୁମାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ମାର୍କ ମୋବିୟସଙ୍କ ପରି ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଉତ୍ସାହକୁ ମଧ୍ୟ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯିଏକି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପାଣ୍ଠିଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଣ୍ଠିର ଅତିକମରେ ୫୦% ଭାରତର ସେୟାର ବଜାରରେ ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଏଭଳି ଅଭିଜ୍ଞ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ବଡ଼ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି, ଏହା ଆମର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥାଏ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
“ଆଜିର ଭାରତ ଉଭୟ ବିକାଶଶୀଳ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଏକ ଉଦୀୟମାନ ଶକ୍ତି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଦାରିଦ୍ର୍ୟର ଆହ୍ଵାନକୁ ବୁଝିଛି ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ପଥ କିପରି ଖୋଲିବ ତାହା ଭାରତକୁ ଜଣା ଅଛି। ସେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନୀତି ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ନୂତନ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମାନସିକତା ଏକ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ଆଗେଇ ନିଏ ନାହିଁ। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି ଏବଂ ୧୨ କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୧୬ କୋଟି ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି, କିନ୍ତୁ ଏହା ପର୍ୟ୍ୟାପ୍ତ ନୁହେଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ୩୫୦ ରୁ ଅଧିକ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ୧୫ ରୁ ଅଧିକ ଏମ୍ନ ନିର୍ମାଣ କରିଛି, ୧.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି ଏବଂ ୮ କୋଟି ଯୁବକଙ୍କୁ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। “ଏହା ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ” ବୋଲି ଉଲ୍ଳେଖ କରିବା ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଅଗ୍ରଗତିର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ କନିଷ୍ଠ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆମକୁ ଏକ ଉଚ୍ଚ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିବ ଏବଂ ଆମର ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ଦକ୍ଷତାର ସହ ଆହୁରି ଅନେକ କିଛି ହାସଲ କରିବାକୁ ଅଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଦେଶର ମାନସିକତାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାରମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ପୂର୍ବ ପ୍ରଶାସନ ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ତୁଳନା କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ୧୦ - ୧୫ ବର୍ଷ ପଛରେ ଥିବା ସଫଳତା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରନ୍ତି । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି ଏବଂ ସଫଳତା ଆଉ ଆମେ କଣ ହାସଲ କରିଛେ ତାହା ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଦିଗ ଦ୍ୱାରା ମାପ କରାଯାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଆଗାମୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ଅଧିକ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆଗକୁ ବଢୁଛି। “୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତର ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ସରକାରଙ୍କ ଦର୍ଶନ ନୁହେଁ , ବରଂ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ଏହା କେବଳ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ନୁହେଁ, ବରଂ ଜାତୀୟ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଆନ୍ଦୋଳନ ” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ସରକାର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସରକାର ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ରହିଥିବା ଦର୍ଶନ ଦଲିଲ ଉପରେ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ ସେତେବେଳେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକ ସେମାନଙ୍କ ମତାମତ ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଦ୍ୟାଳୟ, କଲେଜ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସଂଗଠନରେ ବିତର୍କ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହି ମତାମତଗୁଡିକ ଉପରେ ଆଧାର କରି ସରକାର ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ବିକଶିତ ଭାରତ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଆମର ଜାତୀୟ ଚେତନାର ଏକ ଅଂଶ ଏବଂ ଏହା ସାଧାରଣ ଶକ୍ତିକୁ ଜାତୀୟ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବାର ପ୍ରକୃତ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି।
ଏଆଇ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏଆଇର ଯୁଗ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଏଆଇ ସହିତ ଜଡିତ । ଭାରତରେ ଦ୍ଵିଗୁଣିତ ଏଆଇ ଶକ୍ତି, ପ୍ରଥମ ଏଆଇ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଏଆଇ, ଆସ୍ପିରେସନାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ସୁବିଧା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆସ୍ପିରେସନାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ଶକ୍ତି ମିଶିଯାଏ ସେତେବେଳେ ବିକାଶର ଗତି ଦ୍ରୁତ ହେବା ସ୍ୱାଭାବିକ । ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ କେବଳ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଇଣ୍ଡିଆ ଏଆଇ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଆଇର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ।ରୋପ କରିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଏଆଇ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଏବଂ କ୍ୱାଡ୍ ଭଳି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଏହାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ।ରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ସାଧାରଣ ନାଗରିକ, ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି, କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ, ଏମଏସଏମଇ, ଯୁବକ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିଛି । ଜାତୀୟ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଯୋଗାଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଦ୍ରୁତ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଭୌତିକ ସଂଯୋଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଏକ ବିକାଶଶୀଳ ସମାଜ ପାଇଁ, ବିଶେଷ କରି ଭାରତ ପରି ଏକ ବିଶାଳ ଏବଂ ବିବିଧ ଦେଶରେ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଏହି କାରଣରୁ ବିମାନ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସୁଲଭ ବିମାନ ଯାତ୍ରାର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ମନେ ପକାଇ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ 'ହାୱାଇ ଚପଲ' ପିନ୍ଧିଥିଲେ ସେମାନେ ବିମାନ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିବା ଉଡାନ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଟାୟାର - ୨ ଏବଂ ଟାୟାର - ୩ ସହରରେ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ନେଟୱାର୍କ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଲଭ କରିଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଉଡାନ ଯୋଜନାର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଉଡାନ ଅଧୀନରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୩ ଲକ୍ଷ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୧.୫ କୋଟି ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ଅଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ମାର୍ଗ ରହିଛି ଯାହା ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ଟି ବିମାନବନ୍ଦର ତୁଳନାରେ ଭାରତରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ୧୫୦ ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି ।
ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ପ୍ରେରକ ଶକ୍ତି ହେବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷର ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ଏବେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସଦ୍ୟତମ ଟାଇମ୍ସ ହାୟର ଏଜୁକେସନ ରାଙ୍କିଙ୍ଗରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥିବା ଗବେଷଣା ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଉନ୍ନତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ବିଗତ ୮ - ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନ୍ୟତାରେ ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁଡ଼ିକର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ୩୦ ରୁ ୧୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କ୍ୟୁଏସ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ରାଙ୍କିଙ୍ଗରେ ଭାରତର ଉପସ୍ଥିତି ୩୦୦% ରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ପେଟେଣ୍ଟ ଏବଂ ଟ୍ରେଡମାର୍କ ଦାଖଲ ସଂଖ୍ୟା ସର୍ବକାଳୀନ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେଉଛି ଯେଉଁଠାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ୨,୫୦୦ରୁ ଅଧିକ କମ୍ପାନୀର ଭାରତରେ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ଅଛି ଏବଂ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଇ ଗତି କରୁଛି ।
ଜଣେ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ବନ୍ଧୁ ଭାବରେ ଭାରତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଖ୍ୟାତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଦିଗ ଦର୍ଶନ ଦେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି । କୋଭିଡ୍- ୧୯ ମହାମାରୀ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଔଷଧ ଏବଂ ଟୀକାର କ୍ଷମତାରୁ ଭାରତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଡଲାର ରୋଜଗାର କରିପାରିଥାନ୍ତା । ଭାରତ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଥାନ୍ତା କିନ୍ତୁ ମାନବିକତା ହାରିଥାନ୍ତା । ଏଗୁଡ଼ିକ ଆମର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ନୁହେଁ । ଏହି ଆହ୍ଵାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଆମେ ଶତାଧିକ ଦେଶକୁ ଔଷଧ ଏବଂ ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଟୀକା ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି, କଠିନ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିବାରୁ ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ । ଦୃଢ଼ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପର୍କ ଗଠନ ଦିଗରେ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୃଢ଼ୀଭୂତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସମ୍ପର୍କର ମୂଳଦୁଆ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା (ଏହା ସମ୍ପର୍କକୁ ହାଲୁକା ଭାବେ ନେବାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ନାହିଁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ବୁଝୁଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଭାରତର ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଭାରତ ଏପରି ଏକ ଦେଶ ଯାହାର ପ୍ରଗତି ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଈର୍ଷା କିମ୍ବା ବିଦ୍ଵେଷ ଜାଗ୍ରତ କରେ ନାହିଁ । ବିଶ୍ୱ ଆମର ପ୍ରଗତିରେ ଆନନ୍ଦିତ କାରଣ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହେଉଛି । ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତି ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଅବଦାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅତୀତରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଅଧିକ କରିବାରେ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ଏହାର ଚିନ୍ତାଧାରା, ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଛାପ ଛାଡିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉପନିବେଶ ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବର ଫାଇଦା ଉଠାଇ ପାରିଲା ନାହିଁ । ଏହା ହେଉଛି ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ୪.୦ର ଯୁଗ । ଭାରତ ଆଉ ଦାସ ନୁହେଁ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇବାର ୭୫ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି, ତେଣୁ ଏବେ ଆମେ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଶିଳ୍ପ ୪.୦ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସେ ଜି- ୨୦ ଏବଂ ଜି- ୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଷୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଆଧାର ଓ ଡିଜିଲକର ଭଳି ଭାରତର ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିବା ପଲ୍ ରୋମରଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଡିପିଆଇ ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି । "ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଯୁଗରେ ଭାରତକୁ ଫାଷ୍ଟ ମୁଭର ସୁବିଧା ମିଳିନଥିଲା", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଘରୋଇ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡିକ ଏହି ସୁବିଧା ଥିବା ଦେଶ ମାନଙ୍କରେ ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷେତ୍ରର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣ କରି ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ନୂତନ ମଡେଲ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ଜେଏଏମ ଟ୍ରିନିଟି - ଜନଧନ, ଆଧାର ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛି ଯାହା ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ତ୍ରୁଟି ମୁକ୍ତ ସେବା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରେ । ଦୈନିକ ୫୦୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଡିଜିଟାଲ କାରବାରକୁ ସୁଗମ କରୁଥିବା ୟୁପିଆଇ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ପଛରେ ଚାଳକ ଶକ୍ତି ନିଗମ ନୁହେଁ ବରଂ ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଦୋକାନୀ ଏବଂ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭେଣ୍ଡର ହେଉଛନ୍ତି ଚାଳକ ଶକ୍ତି । ସେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣରେ ଥିବା ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିବା ପିଏମ ଗତି ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ସେହିଭଳି ଓଏନଡିସି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏକ ଅଭିନବ ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି ଯାହା ଅନଲାଇନ ରିଟେଲରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଲୋକାଭିମୁଖୀ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ । ଡିଜିଟାଲ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ବିଭାଜନ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣ ବୋଲି ଧାରଣାକୁ ଭାରତ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ମାନବ ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ, ଆଜିର ଯୁଗର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା: ସ୍ଥିରତା, ସ୍ଥାୟୀତା ଏବଂ ସମାଧାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ।ରୋପ କରେ । ମାନବଜାତିର ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏହି ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ଜରୁରୀ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତ ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି । ସେ ଭାରତୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅତୁଟ ସମର୍ଥନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜନତା କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଏକ ସରକାରଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଜନାଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସ୍ଥିରତାର ଏକ ଦୃଢ଼ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ହରିୟାଣାରେ ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ନିର୍ବାଚନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇପାରେ ଯେଉଁଠାରେ ଜନସାଧାରଣ ଏହି ଭାବନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ସାମନା କରୁଥିବା ଏକ ସଙ୍କଟ । ବିଶ୍ୱ ଜଳବାୟୁ ଆହ୍ଵାନରେ ଭାରତର ସର୍ବନିମ୍ନ ଅବଦାନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଏହାର ମୁକାବିଲା ଦିଗରେ ଦେଶ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ସବୁଜ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଚାଳକ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶ ଯୋଜନାର ମୂଳରେ ସ୍ଥାୟୀତା ରହିଛି । ସେ ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ କୃଷି ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଜନା ଏବଂ ସୌର ପମ୍ପ ଯୋଜନା, ଇଭି ବିପ୍ଳବ, ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ବୃହତ ପବନ ଶକ୍ତି ଫାର୍ମ, ଏଲଇଡି ଆଲୋକ ପରିବହନ, ସୌର ଚାଳିତ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଏବଂ ବାୟୋଗ୍ୟାସ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ନିରନ୍ତରତା ସହିତ ଭାରତ ବୈଶ୍ୱିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୌର ମେଣ୍ଟ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ, ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର, ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଯୋଗ, ଆୟୁର୍ବେଦ, ମିଶନ ଲାଇଫ୍ ଏବଂ ମିଶନ ମିଲେଟ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରୟାସ ସମେତ ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଜରୁରୀ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଏହି ସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ବିଶ୍ୱର ଜଟିଳ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଗର୍ବ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଭାରତ ଯେତେ ଆଗକୁ ବଢିବ, ବିଶ୍ୱ ଆହୁରି ଅଧିକ ଉପକୃତ ହେବ । ସେ ଏପରି ଏକ ଭବିଷ୍ୟତର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିର ବିଜୟରେ ପରିଣତ ହେବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ ସମସ୍ତଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିର ବିଜୟରେ ପରିଣତ ହେବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତିଭାରେ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ଦ୍ୱାରା ସମୃଦ୍ଧ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଶାନ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । "ଏହା ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତର ପଦକ୍ଷେପ ଅଧିକ ସ୍ଥିର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଯୋଗଦାନ କରେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତିକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses NDTV World Summit 2024 in New Delhi
When the world is immersed in worry, India is spreading hope: PM
Today India is working in every sector, in every area with unprecedented speed : PM
India today is both a developing country and an emerging power: PM
India is one of the youngest countries in the world with the potential of achieving great heights: PM
India is now moving ahead with a forward looking thinking: PM
140 crore people of India have joined the resolution of Viksit Bharat , they themselves are driving it: PM
India has the advantage of double AI power, First AI, Artificial Intelligence, Second AI, Aspirational India: PM
India does not believe in taken for granted relationships, the foundation of our relations is trust and reliability: PM
India has shown the world a new path to digital public infrastructure by democratizing technology: PM
India has shown that digital innovation and democratic values ​​can coexist: PM
21 OCT 2024 12:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the NDTV World Summit 2024 in New Delhi today. Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed all dignitaries and said that discussions on a multitude of issues would take place at the Summit. He also acknowledged the presence of global leaders from different sectors who would put forth their views.
Reflecting on the past 4-5 years, the Prime Minister pointed out that discussions on the concerns of the future have been a common theme. He mentioned that the recent challenges of Covid pandemic, post covid economic stress, inflation & unemployment, climate change, ongoing wars, disruption of supply chains, death of innocents, geopolitical tensions and conflicts had become a point of discussions in all global summits. Drawing parallels with the discussions taking place in India at the time, the Prime Minister underlined that India is deliberating its century. “India has become a ray of hope in this era of global turmoil. When the world is worried, India is spreading hope”, the Prime Minister remarked. He underlined that even though India is affected by the global situation and the challenges before it, there is a sense of positivity that can be experienced.
“Today, India is working in every sector and area with unprecedented speed”, the Prime Minister said. Noting the completion of 125 days of the third term of the government, Shri Modi threw light on the work done in the country. He mentioned the government’s approval for 3 crore new pucca houses for the poor, initiation of infrastructure projects worth Rs 9 lakh crore, flagging off of 15 new Vande Bharat Trains, foundation stone laying of 8 new airports, a 2 lakh crore package for the youth, Rs 21,000 crore transferred into the bank accounts of farmers, free treatment scheme for citizens above 70 years of age, installation of rooftop solar plants in about 5 lakh homes, plantation of 90 crore saplings under Ek Ped Maa ke Naam campaign, approval for 12 new industrial nodes, SENSEX and NIFTY growing about 5-7 percent, and India’s forex rising to USD 700 billion dollars among others. The Prime Minister also touched upon the global events taking place in India in the past 125 days and mentioned International SMU, Global Fintech Festival, discussion on Global Semiconductor Ecosystem, International Conference for Renewable Energy and Civil Aviation. “This is not merely a list of events but a list of hope associated with India that shows the country’s direction and the world’s hopes”, the Prime Minister said, underlining that these are issues which will shape the future of the world and these are being discussed in India.
The Prime Minister stated that in the third term, India's growth has accelerated to such an extent that many rating agencies have raised their growth forecasts. He also pointed out the enthusiasm of experts like Mark Mobius, who advised global funds to invest at least 50% of their funds in India’s share market. “When such seasoned experts advocate for major investments in India, it sends a strong message about our potential”, he added.
“India of today is both a developing nation and an emerging power”, the Prime Minister emphasized, stressing that India understands the challenges of poverty and knows how to pave the path of progress. He highlighted the government's fast-paced policy-making and decision-making processes and new reforms. Addressing the issue of complacency, the Prime Minister said that this mindset does not drive a nation forward. He underlined that 25 crore people have come out of poverty over the past 10 years and 12 crore toilets have been built and 16 crore gas connections have been provided, but it is not enough.
The Prime Minister further informed that in the last 10 years, India has built over 350 medical colleges and more than 15 AIIMS, established over 1.5 lakh startups and handed out Mudra loans to 8 crore young people. “This is not enough”, the Prime Minister stressed, emphasizing the need for continuous progress of India’s youth. He underlined that India's potential as one of the world's youngest nations can take us to great heights, and we have much more to achieve quickly and efficiently.
Highlighting the nation's shift in mindset, the Prime Minister noted that Governments often compare their achievements with previous administrations, considering surpassing them as success looking back 10-15 years. He emphasized that India is changing this approach and success is no longer measured by achievements but by course of the future's direction. The Prime Minister further remarked on India's forward-looking vision and said that India is now moving ahead with a future-focused approach. “Our goal of a Viksit Bharat by 2047 is not just a vision of the government but reflects the aspirations of 140 crore Indians. It’s no longer just a campaign for public participation, but a movement of national confidence”, Shri Modi remarked. He mentioned that lakhs of citizens contributed their suggestions when the government began working on the vision document for Viksit Bharat. He informed that debates and discussions were held in schools, colleges, universities and various organizations and the government set the goals for the next 25 years based on these inputs. “Today, discussions on Viksit Bharat are part of our national consciousness and have become a true example of transforming public power into national strength”, he added.
Talking about AI, the Prime Minister said this is the era of AI and the present and future of the world is linked to AI. He said India has the advantage of double AI power, the first AI, Artificial Intelligence and the second AI,Aspirational India. Shri Modi said when the power of Aspirational India and Artificial Intelligence combines then it is natural for the pace of development to be faster. Shri Modi underlined that artificial intelligence is not just a technology for India, but a gateway to new opportunities for India’s youth. He mentioned the launch of India AI Mission this year and laid emphasis on increasing the use of AI across sectors like healthcare, education and startups. “India is committed to delivering world-class AI solutions, and through platforms like Quad, we are taking significant initiatives to drive this forward”, he said. Focusing on Aspirational India, the Prime Minister said that the middle class, general citizens, enhancing the quality of life, empowering small businesses, MSMEs, youth, and women is at the heart of the government’s policy making process. The Prime Minister pointed to India's remarkable progress in connectivity as a prime example of fulfilling national aspirations and said that the government has focused on fast, inclusive physical connectivity which is essential for a developing society, especially in a vast and diverse country like India. Due to this, the Prime Minister said that air travel was given special emphasis. Recalling his vision of affordable air travel, he said those wearing 'hawai chappal' should be able to afford air travel and mentioned the UDAN scheme which has completed 8 years in operation. He informed that new airport networks in Tier-2 and Tier-3 cities have made air travel affordable for the masses. Highlighting the success of UDAN scheme, the Prime Minister mentioned that around 3 lakh flights have operated under UDAN, carrying 1.5 crore common citizens so far. He further added that there are over 600 routes under this initiative most connecting smaller towns. He pointed out that the number of airports in India have grown to more than 150 compared to around 70 airports in 2014.
The Prime Minister emphasized the government’s commitment to empowering India’s youth to become a driving force for global growth and highlighted the government’s focus on education, skill development, research, and employment. He said that the result of the efforts in the last 10 years are now visible and mentioned India’s highest improvement globally in research quality as reflected in the latest Times Higher Education ranking. He noted that the participation of Indian universities in international rankings has grown from 30 to over 100 in the past 8–9 years. The Prime Minister underlined that India’s presence in the QS World University Rankings has increased by more than 300% in the last ten years while the number of patents and trademarks filed in India is at an all-time high. He said that India is fast becoming a global hub for research and development where over 2,500 companies worldwide now have research centers in India, and the country’s startup ecosystem is undergoing unprecedented growth.
Highlighting India’s rising global prominence as a trusted friend, Shri Modi said India is taking the lead in providing direction to global future in several areas. Reflecting on the Covid-19 pandemic, Shri Modi said that India could have earned millions of dollars from its capacity of essential medicines and vaccines. “India would have benefited from that but humanity would have lost. These are not our values. We supplied medicines and life-saving vaccines to hundreds of countries during these challenging times,’ he said, adding,” I am satisfied that India was able to help the world in difficult moments.” Reinforcing India’s commitment towards building strong international relations, the Prime Minister said that the foundation of India’s relationships is trust and reliability ,it does not believe in taking relationships for granted and the world is also understanding this. Referring to India’s harmonious ties with the rest of the world, Shri Modi said, “India is a country whose progress does not invoke envy or jealousy from others. “The world rejoices from our progress because the entire world benefits from it.” Reflecting on India’s rich contribution to the world, Shri Modi said that in the past Bharat has played a positive role in increasing global growth, adding that its ideas, innovations and products left an indelible mark on the world for centuries. The Prime Minister said that Bharat could not take advantage of the industrial revolution due to colonization. “This is the era of Industry 4.0. India is no longer a slave. It has been 75 years since we gained independence, and therefore, now we are ready with our belts tightened,” Shri Modi added.
The Prime Minister emphasized that India is working swiftly on the skill sets and infrastructure required for Industry 4.0. He noted that during the past decade, he has participated in various global platforms, including G-20 and G-7 summits significant discussion about India’s Digital Public Infrastructure have taken place. “Today, the whole world is looking at India's DPI,” he stated, referencing his discussions with Paul Romer, who praised India's innovations like Aadhaar and DigiLocker. “India did not have the first-mover advantage in the era of the internet”, Shri Modi pointed out, noting that private platforms led the digital space in countries with the advantage. He said that India has provided a new model to the world by democratizing technology and highlighted the JAM trinity—Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile which provides a robust system for faster and leakage-free service delivery. He also touched on UPI facilitating over 500 million daily digital transactions and said that the driving force behind this is not corporations but our small shopkeepers and street vendors. He also mentioned the PM Gati Shakti platform created to eliminate silos in infrastructure project construction which is now helping to transform the logistics ecosystem. Similarly, the ONDC platform is proving to be an innovation that democratizes and enhances transparency in online retail. Shri Modi underlined that India has demonstrated that digital innovation and democratic values can coexist and reinforced the notion that technology is a tool for inclusion, transparency, and empowerment, rather than control and division.
Shri Modi stated that the 21st century is the most significant period in human history, emphasizing the urgent needs of today's era: Stability, Sustainability, and Solutions. He noted that these elements are essential for a better future for humanity, with India striving to address them. He noted the unwavering support of the Indian public and said that the people have given a government their mandate for a third consecutive term, sending a strong message of stability for the first time in six decades referring to the recent elections in Haryana where the public reinforced this sentiment.
The Prime Minister highlighted the global crisis of climate change, stating that this is a crisis faced by all of humanity. Despite India's minimal contribution to the global climate challenge, the country is taking the lead in addressing it, he said. Shri Modi explained that the government has made green transition a key driver of growth adding that sustainability is at the core of India's development planning. He gave examples of this commitment and mentioned PM Suryagarh Free Electricity Scheme and solar pump schemes for agriculture, EV revolution, Ethanol Blending Program, large wind energy farms, the LED light movement, solar Powered Airports and Biogas Plants. He further added that every program reflects the strong commitment to a green future and green jobs.
The Prime Minister highlighted that alongside Stability and Sustainability, India is also focusing on providing Solutions to address global challenges. He said that over the past decade, India has worked on numerous initiatives essential for tackling these challenges, including the International Solar Alliance, the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, the India-Middle East Economic Corridor, the Global Biofuel Alliance, as well as efforts in Yoga, Ayurveda, Mission Life, and Mission Millets. “All these initiatives represent India's commitment to finding solutions to the world's pressing issues” he stated.
Expressing pride in India's growth, the Prime Minister remarked, “As India progresses, the world will benefit even more." He envisions a future where India’s century becomes a victory for all of humanity. He said that India’s century thrives on everyone's talent and is enriched by innovations. Shri Modi stressed the significance of India's efforts in promoting global stability and peace. “This is a century in which India's initiatives contribute to a more stable world and enhance global peace”, Shri Modi concluded.