Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses NDTV World Summit 2024 in New Delhi
When the world is immersed in worry, India is spreading hope: PM
Today India is working in every sector, in every area with unprecedented speed : PM
India today is both a developing country and an emerging power: PM
India is one of the youngest countries in the world with the potential of achieving great heights: PM
India is now moving ahead with a forward looking thinking: PM
140 crore people of India have joined the resolution of Viksit Bharat , they themselves are driving it: PM
India has the advantage of double AI power, First AI, Artificial Intelligence, Second AI, Aspirational India: PM
India does not believe in taken for granted relationships, the foundation of our relations is trust and reliability: PM
India has shown the world a new path to digital public infrastructure by democratizing technology: PM
India has shown that digital innovation and democratic values ​​can coexist: PM
21 OCT 2024 12:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the NDTV World Summit 2024 in New Delhi today. Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed all dignitaries and said that discussions on a multitude of issues would take place at the Summit. He also acknowledged the presence of global leaders from different sectors who would put forth their views.
Reflecting on the past 4-5 years, the Prime Minister pointed out that discussions on the concerns of the future have been a common theme. He mentioned that the recent challenges of Covid pandemic, post covid economic stress, inflation & unemployment, climate change, ongoing wars, disruption of supply chains, death of innocents, geopolitical tensions and conflicts had become a point of discussions in all global summits. Drawing parallels with the discussions taking place in India at the time, the Prime Minister underlined that India is deliberating its century. “India has become a ray of hope in this era of global turmoil. When the world is worried, India is spreading hope”, the Prime Minister remarked. He underlined that even though India is affected by the global situation and the challenges before it, there is a sense of positivity that can be experienced.
“Today, India is working in every sector and area with unprecedented speed”, the Prime Minister said. Noting the completion of 125 days of the third term of the government, Shri Modi threw light on the work done in the country. He mentioned the government’s approval for 3 crore new pucca houses for the poor, initiation of infrastructure projects worth Rs 9 lakh crore, flagging off of 15 new Vande Bharat Trains, foundation stone laying of 8 new airports, a 2 lakh crore package for the youth, Rs 21,000 crore transferred into the bank accounts of farmers, free treatment scheme for citizens above 70 years of age, installation of rooftop solar plants in about 5 lakh homes, plantation of 90 crore saplings under Ek Ped Maa ke Naam campaign, approval for 12 new industrial nodes, SENSEX and NIFTY growing about 5-7 percent, and India’s forex rising to USD 700 billion dollars among others. The Prime Minister also touched upon the global events taking place in India in the past 125 days and mentioned International SMU, Global Fintech Festival, discussion on Global Semiconductor Ecosystem, International Conference for Renewable Energy and Civil Aviation. “This is not merely a list of events but a list of hope associated with India that shows the country’s direction and the world’s hopes”, the Prime Minister said, underlining that these are issues which will shape the future of the world and these are being discussed in India.
The Prime Minister stated that in the third term, India's growth has accelerated to such an extent that many rating agencies have raised their growth forecasts. He also pointed out the enthusiasm of experts like Mark Mobius, who advised global funds to invest at least 50% of their funds in India’s share market. “When such seasoned experts advocate for major investments in India, it sends a strong message about our potential”, he added.
“India of today is both a developing nation and an emerging power”, the Prime Minister emphasized, stressing that India understands the challenges of poverty and knows how to pave the path of progress. He highlighted the government's fast-paced policy-making and decision-making processes and new reforms. Addressing the issue of complacency, the Prime Minister said that this mindset does not drive a nation forward. He underlined that 25 crore people have come out of poverty over the past 10 years and 12 crore toilets have been built and 16 crore gas connections have been provided, but it is not enough.
The Prime Minister further informed that in the last 10 years, India has built over 350 medical colleges and more than 15 AIIMS, established over 1.5 lakh startups and handed out Mudra loans to 8 crore young people. “This is not enough”, the Prime Minister stressed, emphasizing the need for continuous progress of India’s youth. He underlined that India's potential as one of the world's youngest nations can take us to great heights, and we have much more to achieve quickly and efficiently.
Highlighting the nation's shift in mindset, the Prime Minister noted that Governments often compare their achievements with previous administrations, considering surpassing them as success looking back 10-15 years. He emphasized that India is changing this approach and success is no longer measured by achievements but by course of the future's direction. The Prime Minister further remarked on India's forward-looking vision and said that India is now moving ahead with a future-focused approach. “Our goal of a Viksit Bharat by 2047 is not just a vision of the government but reflects the aspirations of 140 crore Indians. It’s no longer just a campaign for public participation, but a movement of national confidence”, Shri Modi remarked. He mentioned that lakhs of citizens contributed their suggestions when the government began working on the vision document for Viksit Bharat. He informed that debates and discussions were held in schools, colleges, universities and various organizations and the government set the goals for the next 25 years based on these inputs. “Today, discussions on Viksit Bharat are part of our national consciousness and have become a true example of transforming public power into national strength”, he added.
Talking about AI, the Prime Minister said this is the era of AI and the present and future of the world is linked to AI. He said India has the advantage of double AI power, the first AI, Artificial Intelligence and the second AI,Aspirational India. Shri Modi said when the power of Aspirational India and Artificial Intelligence combines then it is natural for the pace of development to be faster. Shri Modi underlined that artificial intelligence is not just a technology for India, but a gateway to new opportunities for India’s youth. He mentioned the launch of India AI Mission this year and laid emphasis on increasing the use of AI across sectors like healthcare, education and startups. “India is committed to delivering world-class AI solutions, and through platforms like Quad, we are taking significant initiatives to drive this forward”, he said. Focusing on Aspirational India, the Prime Minister said that the middle class, general citizens, enhancing the quality of life, empowering small businesses, MSMEs, youth, and women is at the heart of the government’s policy making process. The Prime Minister pointed to India's remarkable progress in connectivity as a prime example of fulfilling national aspirations and said that the government has focused on fast, inclusive physical connectivity which is essential for a developing society, especially in a vast and diverse country like India. Due to this, the Prime Minister said that air travel was given special emphasis. Recalling his vision of affordable air travel, he said those wearing 'hawai chappal' should be able to afford air travel and mentioned the UDAN scheme which has completed 8 years in operation. He informed that new airport networks in Tier-2 and Tier-3 cities have made air travel affordable for the masses. Highlighting the success of UDAN scheme, the Prime Minister mentioned that around 3 lakh flights have operated under UDAN, carrying 1.5 crore common citizens so far. He further added that there are over 600 routes under this initiative most connecting smaller towns. He pointed out that the number of airports in India have grown to more than 150 compared to around 70 airports in 2014.
The Prime Minister emphasized the government’s commitment to empowering India’s youth to become a driving force for global growth and highlighted the government’s focus on education, skill development, research, and employment. He said that the result of the efforts in the last 10 years are now visible and mentioned India’s highest improvement globally in research quality as reflected in the latest Times Higher Education ranking. He noted that the participation of Indian universities in international rankings has grown from 30 to over 100 in the past 8–9 years. The Prime Minister underlined that India’s presence in the QS World University Rankings has increased by more than 300% in the last ten years while the number of patents and trademarks filed in India is at an all-time high. He said that India is fast becoming a global hub for research and development where over 2,500 companies worldwide now have research centers in India, and the country’s startup ecosystem is undergoing unprecedented growth.
Highlighting India’s rising global prominence as a trusted friend, Shri Modi said India is taking the lead in providing direction to global future in several areas. Reflecting on the Covid-19 pandemic, Shri Modi said that India could have earned millions of dollars from its capacity of essential medicines and vaccines. “India would have benefited from that but humanity would have lost. These are not our values. We supplied medicines and life-saving vaccines to hundreds of countries during these challenging times,’ he said, adding,” I am satisfied that India was able to help the world in difficult moments.” Reinforcing India’s commitment towards building strong international relations, the Prime Minister said that the foundation of India’s relationships is trust and reliability ,it does not believe in taking relationships for granted and the world is also understanding this. Referring to India’s harmonious ties with the rest of the world, Shri Modi said, “India is a country whose progress does not invoke envy or jealousy from others. “The world rejoices from our progress because the entire world benefits from it.” Reflecting on India’s rich contribution to the world, Shri Modi said that in the past Bharat has played a positive role in increasing global growth, adding that its ideas, innovations and products left an indelible mark on the world for centuries. The Prime Minister said that Bharat could not take advantage of the industrial revolution due to colonization. “This is the era of Industry 4.0. India is no longer a slave. It has been 75 years since we gained independence, and therefore, now we are ready with our belts tightened,” Shri Modi added.
The Prime Minister emphasized that India is working swiftly on the skill sets and infrastructure required for Industry 4.0. He noted that during the past decade, he has participated in various global platforms, including G-20 and G-7 summits significant discussion about India’s Digital Public Infrastructure have taken place. “Today, the whole world is looking at India's DPI,” he stated, referencing his discussions with Paul Romer, who praised India's innovations like Aadhaar and DigiLocker. “India did not have the first-mover advantage in the era of the internet”, Shri Modi pointed out, noting that private platforms led the digital space in countries with the advantage. He said that India has provided a new model to the world by democratizing technology and highlighted the JAM trinity—Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile which provides a robust system for faster and leakage-free service delivery. He also touched on UPI facilitating over 500 million daily digital transactions and said that the driving force behind this is not corporations but our small shopkeepers and street vendors. He also mentioned the PM Gati Shakti platform created to eliminate silos in infrastructure project construction which is now helping to transform the logistics ecosystem. Similarly, the ONDC platform is proving to be an innovation that democratizes and enhances transparency in online retail. Shri Modi underlined that India has demonstrated that digital innovation and democratic values can coexist and reinforced the notion that technology is a tool for inclusion, transparency, and empowerment, rather than control and division.
Shri Modi stated that the 21st century is the most significant period in human history, emphasizing the urgent needs of today's era: Stability, Sustainability, and Solutions. He noted that these elements are essential for a better future for humanity, with India striving to address them. He noted the unwavering support of the Indian public and said that the people have given a government their mandate for a third consecutive term, sending a strong message of stability for the first time in six decades referring to the recent elections in Haryana where the public reinforced this sentiment.
The Prime Minister highlighted the global crisis of climate change, stating that this is a crisis faced by all of humanity. Despite India's minimal contribution to the global climate challenge, the country is taking the lead in addressing it, he said. Shri Modi explained that the government has made green transition a key driver of growth adding that sustainability is at the core of India's development planning. He gave examples of this commitment and mentioned PM Suryagarh Free Electricity Scheme and solar pump schemes for agriculture, EV revolution, Ethanol Blending Program, large wind energy farms, the LED light movement, solar Powered Airports and Biogas Plants. He further added that every program reflects the strong commitment to a green future and green jobs.
The Prime Minister highlighted that alongside Stability and Sustainability, India is also focusing on providing Solutions to address global challenges. He said that over the past decade, India has worked on numerous initiatives essential for tackling these challenges, including the International Solar Alliance, the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, the India-Middle East Economic Corridor, the Global Biofuel Alliance, as well as efforts in Yoga, Ayurveda, Mission Life, and Mission Millets. “All these initiatives represent India's commitment to finding solutions to the world's pressing issues” he stated.
Expressing pride in India's growth, the Prime Minister remarked, “As India progresses, the world will benefit even more." He envisions a future where India’s century becomes a victory for all of humanity. He said that India’s century thrives on everyone's talent and is enriched by innovations. Shri Modi stressed the significance of India's efforts in promoting global stability and peace. “This is a century in which India's initiatives contribute to a more stable world and enhance global peace”, Shri Modi concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নই দিল্লীদা পাংথোকপা NDTV ৱর্ল্দ সম্মিৎ 2024দা ৱা ঙাংখ
মালেমনা অৱাবগী ইরোল নুংদা লুপলবা মতমদা ভারতনা আশাগী মঙাল পীরি: পি.এম.
ঙসি ভারতনা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খোঙজেলগা লোয়ননা সেক্তর খুদিংমক্তা, লম খুদিংমক্তা থবক তৌরি: পি.এম.
ভারত অসি ঙসিদি চাউখৎলক্লিবা লৈবাক অমসুং চাউখৎলক্লিবা শক্তি অনিমক ওইরি: পি.এম.
হেন্না ৱাংবা পনখৈশিং ফংবা ঙম্বগী মতিক ময়াই চেনবগা লোয়ননা ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চহি নৌরিবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমনি: পি.এম.
ভারতনা মীৎয়েং শানবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা হৌজিক মাংদা চংশিল্লি: পি.এম.
ভারতকী মীওই করোর 140না ভিকসিৎ ভারতকী ফিরেপতা য়াওশিন্দুনা মখোয় মশানা মসিবু ইনোৎ হাপ্পি: পি.এম.
ভারতনা দবল AI পাৱরগী খুদোংচাবা লৈ, অহানবা AI, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, অনিশুবা AI, এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়া: পি.এম.
ভারতনা কৈসু লৈতনা লায়থোক্নবা লৌবা মরীশিংদা থাজবা থমদে, ঐখোয়গী মরীশিংগী য়ুম্ফমদি থাজবা অমসুং রিলাইএবিলিতীনা ওইরি: পি.এম.
ভারতনা তেক্নোলোজী দেমোক্রেতাইজ তৌদুনা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অনৌবা লম্বী অমা মালেমদা উৎখি: পি.এম.
ভারতনা দিজিতেল ইন্নোভেসন অমসুং দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিং অসি পুন্না লৈবা য়াই উৎখি: পি.এম.
21 OCT 2024 12:18PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিলীদা পাংথোকপা NDTV ৱর্ল্দ সম্মিৎ 2024দা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রী দিগনিতরী পুম্নমকপু তরাম্না ওকখি অমসুং হায়খি মদুদি সম্মিৎ অসিদা হীরম কয়ামরুমদা খন্ন-নৈনবা পাংথোক্কনি। মহাক্না তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদগী মালেমগী লুচিংবশিংনা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং থমগদৌরিবা অসিদবুসু থাগৎখি।
হৌখিবা চহি 4-5গী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তুংলমচৎকী নুংনাংবা ফোংদোকপগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী থিম অসি মান্নবা থিম অমা ওইরি। কোবিদ লাইচৎ, কোবিদ মতুংদা লাকপা শেন্মিৎলোনগী অৱাবা, ইনফ্লেসন অমসুং থবক ফংদবা, অইং-অশা হোংলকপা, চত্থরিবা লান, সপ্লাই চেনগী অপননবা, মরাল লৈতবশিং লৈখিদবা, জিওপোলিতিকেল তেন্সন অমসুং চয়েৎনবশিং অসি মালেমগী মীফম পুম্নমক্তা খন্ন-নৈনবগী ৱাফম ওইরক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। মতম অদুদা ভারত্তা পাংথোকখিবা খন্ন-নৈনবশিংগা মান্ননা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা মসিগী চহিচা অসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনরি। মালেমগী অৱা-অনাগী মতম অসিদা ভারতনা আশাগী মঙাল অমা ওইরক্লি। মালেমনা অৱাবা লৈরিঙৈদা, ভারতনা আশা শন্দোক্লি।" মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা মালেমগী ফিভম অমসুং মসিগী মায়োক্তা লৈরিবা শীংনবশিংনা শোকহল্লবসু, পোজিতিবিতীগী ৱাখল্লোন অমা লৈরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঙসিদি ভারতনা সেক্তর অমসুং লম খুদিংদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খোঙজেল য়াংনা থবক তৌরি।" সরকারগী অহুমশুবা তর্মগী নুমিৎ 125 মপুং ফারকপা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা লৈবাক অসিদা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা ৱাফম থমখি। মহাক্না সরকারনা লায়রবশিংগীদমক অনৌবা পক্কা হাউস করোর 3গী অয়াবা পীখিবা, লুপা করোর লাখ 9গী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং হৌদোকপা, অনৌবা বন্দে ভারত ত্রেন 15 লমথাবা, অনৌবা এয়রপোর্ত 8গী উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরম, নহারোলশিংগীদমক লুপা করোর লাখ 2গী পেকেজ অমা, লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর 21,000 ত্রান্সফর তৌখিবা, চহি 70গী মথক্তা লৈবা নাগরিকশিংগীদমক লেম্না লায়েংনবা স্কিম, য়ুম লাখ 5রোমদা রুফতোপ সোলর প্লান্তশিং হাপ্পা, এক পের মা কে কেম্পেনগী মখাদা নহারোল করোর 90 থাবা, অনৌবা ইন্দস্ত্রীএল নোদ 2গী অয়াবা পীখিবা, সেনসেক্স অমসুং নিফতীদা চাদা 5-7গী চাংদা হেনগৎলকপা, অমসুং ভারতকী ফোরেক্স অসি USD বিলিয়ন দোলর 700 দা হেনগৎক্লিবা অসি পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা নুমিৎ 125 অসিদা ভারত্তা থোকখিবা মালেমগী থৌরমশিংগী মতাংদসু পনখি। মহাক্না ইন্তর্নেস্নেল SMU, গ্লোবেল ফিনতেক ফেস্তিবেল, গ্লোবেল সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেমগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবা, রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং সিভিল এভিএসনগীদমক ইন্তর্নেস্নেল কনফরেন্সকী মতাংদা পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "মসি থৌরমশিংগী পরিং খক্তা নত্তে, মসি লৈবাক অসিগী মাইকৈ অমসুং মালেমগী অপাম্বশিং উৎলিবা ভারতকা মরী লৈনবা আশাগী পরিং অমনি।"
অহুমশুবা তর্মদা, ভারতকী গ্রোথ অসি রেতিং এজেন্সী কয়ানা মখোয়গী গ্রোথ প্রোজেক্তশিং হেনগৎহনখিবা মওংদা খুমাং চাউশিল্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। গ্লোবেল ফন্দশিংদা ভারতকী শেয়র মার্কেত্তা মখোয়গী ফন্দশিংগী য়ামদ্রবদা 50% ইনভেস্ত তৌনবা খঙহনখিবা মার্ক মোবিয়সকুম্বা এক্সপর্তশিংগী পুক্নিং থৌগৎপগী ৱাফমসু মহাক্না পনখি। “অসিগুম্বা সিজন-এক্সপর্তশিংনা ভারত্তা অচৌবা ইনভেস্তমেন্তশিংগীদমক ৱা ঙাংলিবা মতমদা, মসিনা ঐখোয়গী পোতেন্সিএলগী মতাংদা মপাঙ্গল কনবা পাউজেল অমা পীরি," হায়না মহাক্না মখা তাখি।
“ঙসিগী ভারত অসি চাউখৎলক্লিবা লৈবাক অমা অমসুং চাউখৎলক্লিবা শক্তি অমনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা লায়রবগী শীংনবশিং খঙই অমসুং চাউখৎপগী লম্বী করম্না শেমগদগে হায়বা খঙই। মহাক্না সরকারগী খোঙজেল য়াংনা চৎথরিবা পোলিসী শেম্বা অমসুং ৱারেপ লৌবগী থৌওং অমসুং অনৌবা রিফোর্মশিং অদু পনখি। কমপ্লেসেন্সীগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ৱাখল্লোন অসিনা লৈবাক অমা মাংলোমদা পুখৎপা ঙমদে। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 10দা মীওই করোর 25না লাইরবদগী থোরকখি অমসুং তোইলেৎ করোর 12 শাখ্রে অমসুং গ্যাস কনেক্সন করোর 16 ফংহনখ্রে, অদুবু মসিনা লোইবা য়াবা নত্তে।
হৌখিবা চহি 10দা ভারতনা মেদিকেল কোলেজ 350 অমসুং AIIMS 15 হেন্না শাখ্রে, স্তার্তঅপ লাখ 1.5 হেন্না লিংখৎখ্রে অমসুং নহা করোর 8দা মুদ্রা লোন পীখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। ভারতকী নহাশিংনা লেপ্পা লৈতনা খুমাং চাউশিল্লকপগী তঙাইফদবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "মসিনা লোইবা য়ারোই" মহাক্না হায়খি মদুদি মালেমগী খ্বাইদগী নহা ওইরিবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা ভারতকী পোতেন্সিএলনা ঐখোয়বু অৱাংবা থাক্তা পুখৎপা ঙম্মি, অমসুং ঐখোয়না য়াম্না থুনা অমসুং ইফিসিএন্তী ওইনা ফংগদবা কয়া লৈ।
লৈবাক অসিগী ৱাখল্লোনদা অহোংবা লাক্লিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারশিংনা মমাংগী লৈঙাকশিংগা মখোয়গী মায়পাকপশিংগা চাংদমনৈ, চহি 10-15গী মমাংবু হনগৎনা য়েংদুনা মখোয়দগী হেন্না ফগৎলকপা হায়বসি মায় পাকপা অমনি হায়না লৌনৈ। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ভারতনা মসিগী এপ্রোচ অসি হোংলক্লি অমসুং মায় পাকপা অসি হৌজিক্তি এচিবমেন্তশিংনা নত্তে অদুবু তুংলমচৎকী মাইকৈ লেপ্পা অসিনা লেপ্পী। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা ভারতকী মাংলোমদা চংশিল্লিবা মীৎয়েং অদুগী মতাংদা পনখি অমসুং ভারতনা হৌজিক তুংলমচৎতা মীৎয়েং চঙবা থৌওং অমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না ফোংদোকখি। 2047 ফাওবদা ভিকসিৎ ভারত অমা ওইহন্নবা ঐখোয়গী পান্দম অসি সরকারগী মীৎয়েং খক্তমক নত্তে, মসি ভারত মচা করোর 140 গী অপাম্বশিং উৎলি। মসি মীয়ামগী শরুক য়াবগী কেম্পেন খক্তা নত্তে, মসি লৈবাক অসিগী থাজবগী খোঙজং অমনি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা ভিকসিৎ ভারতকী ভিজন দোক্যুমেন্ততা থবক পায়খৎপা হৌরকপদা নাগরিক লাখ কয়ানা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং থাগৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি স্কুলশিং, কোলেজশিং, য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা ওর্গনাইজেসনশিংদা দিবেৎ অমসুং খন্ন-নৈনবগী থৌরমশিং পাংথোকখি অমসুং হায়রিবা ইনপুৎশিং অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা সরকারনা মথংগী চহি 25গীদমক পান্দমশিং থমখি। “ঙসিদি, ভিসকিৎ ভারতকী মতাংদা খন্ন-নৈনবসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী ৱাখল্লোনগী শরুক অমা ওইরে অমসুং মীয়ামগী শক্তিবু লৈবাক্কী শক্তিদা ওন্থোকপগী অশেংবা খুদম অমা ওইরে," হায়না মহাক্না মখা তাখি।
AI গী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি AI গী মতমনি অমসুং মালেমগী হৌজিক অমসুং তুংলমচৎ অসি AIগা মরী লৈনৈ। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা AI গী পাৱর অনিগী খুদোংচাবা লৈরে। অহানবা AIনা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স অমসুং অনিশুবা AIনা এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়ানি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়া অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী শক্তি অসি পুনশিন্নরকপা মতমদা চাউখৎপগী খোঙজেল অসি খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লকপা অসি মহৌশানি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স অসি ভারতকী তেক্নোলোজী খক্তা নত্তে, মসি ভারতকী নহারোলশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিংগী গেৎৱেনি। মহাক্না চহি অসিদা ইন্দিয়া AI মিসন হৌদোকখিবা অদু পনখি অমসুং হেল্থকেয়র, এজুকেসন অমসুং স্তার্ত-অপশিংগুম্বা সেক্তরশিংদা AI শীজিন্নবা হেনগৎহনবদা মরুওইবা পীখি। "ভারতনা মালেমগী থাক্কী AI সোল্যুসনশিং ফংহন্নবা ৱাশক লৌরি, অমসুং ক্বাদগুম্বা প্লেৎফোর্মশিংগী খুত্থাংদা ঐখোয়না মসিবু মাংলোমদা পুখৎনবা মরুওইবা খোংথাংশিং লৌখৎলি," হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়াদা মীৎয়েং থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মিদল ক্লাস, জেনরেল সিতিজন, পুন্সি মহিং হেনগৎহনবা, অপীকপা বিজিনেসশিং, MSMEশিং, নহাশিং অমসুং নুপীশিংদা শক্তি পীবা অসি সরকারগী পোলিসী মেকিং প্রোসেসকী মরুওইবা অমনি। নেস্নেল এস্পিরেসনশিং মপুং ফাহন্নবগী মরুওইবা খুদম অমা ওইনা কন্নেক্তিবিতীদা ভারতনা চাউখৎলক্লিবা অসি প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকার অসিনা চাউখৎলক্লিবা খুন্নাই অমগী, মরুওইনা ভারতগুম্বা পাক চাউবা অমসুং দাইভর্স ওইবা লৈবাক অমগীদমক মথৌ তাবা, খোঙজেল য়াংবা, ইনক্লুসিব ফিজিকেল কন্নেক্তিবিতীদা মীৎয়েং থম্লি। মসিনা মরম ওইদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এয়র ত্রেবেলদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। অহোংবা এয়র ত্রেবেলগী মহাক্কী ৱাখল্লোন অদু নৌহৌনা নীংশিংলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি 'হৱাই চাপল' উপ্পা মীওইশিংনা এয়র ত্রেবেল তৌবা ঙমহনগনি। মহাক্না চহি 8 মপুং ফারবা UDAN স্কিমগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি তায়র-2 অমসুং তায়র-3গী সহরশিংদা অনৌবা এয়রপোর্ত নেৎৱার্কশিংনা মীয়ামগীদমক এয়র ত্রেবেল অসি হোংহনখ্রে। UDAN স্কিমগী মায় পাকপগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি UDAN স্কিমগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা লায়রব করোর 1.5 পুদুনা ফ্লাইৎ লাখ 3 রোম পায়খ্রে। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি থৌরাং অসিগী মখাদা রুত 600 হেন্না লৈরি অমসুং অয়াম্বনা অপীকপা সহরশিংগা শম্নহল্লি। মহাক্না পনখি মদুদি 2014দা এয়রপোর্ত 70 রোম লৈরম্বগা চাংদম্নবদা ভারত্তা এয়রপোর্ত মশিং 150হেনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী নহারোলশিংবু মালেমগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক থৌনা হাপ্পীবা অমা ওইহন্নবা সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু পনখি অমসুং সরকারনা এজুকেসন, স্কিল দিবেলপমেন্ত, রিসর্চ অমসুং এমপ্লোইমেন্ততা মীৎয়েং থম্লিবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 10দা হোৎনখিবশিংগী মহৈ হৌজিক উবা ফংলে। মহাক্না হায়খি মদুদি তাইমস হায়র এজুকেসন রেঙ্কিংদা উৎলিবা অদুগী মতুং ইন্না রিসর্চকী ক্বালিতীদা মালেমগী থাক্তা ভারতনা খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্তা ফগৎলে। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 8-9 অসিদা ইন্দিয়ন য়ুনিভর্সিতীশিংনা ইন্তর্নেস্নেল রেঙ্কিংদা শরুক য়াবা অসি 30দগী 100গী মথক্তা হেনগৎলে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 10দা QS ৱর্ল্দ য়ুনিভর্সিতী রেঙ্কিংদা ভারতকী মফম অসি চাদা 300 হেনগৎখ্রে। ভারত্তা পীশিনখিবা পেতেন্ত অমসুং ত্রেদ মার্কশিংগী মশিং অসি মতম পুম্নমক্তা খ্বাইদগী ৱাংনা লৈরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত অসি রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তকীদমক মালেমগী হব অমা ওইরক্লি। মালেমগী কম্পনী 2,500 হেনবগী হৌজিক ভারত্তা রিসর্চ সেন্তরশিং লৈরে অমসুং লৈবাক অসিগী স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎলক্লি।
থাজবা য়াবা মরুপ অমা ওইনা ভারতনা মালেমগী ওইনা মকোক থোংলক্লিবা অসি পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতনা লম কয়া অমদা মালেমগী তুংলমচৎকী লমজিং লমতাকপদা মাংজিল থানা চংশিল্লি। কোবিদ-19 লাইচৎকী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতনা তঙাই ফদবা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং ভেক্সিনশিংগী কেপাসিতীদগী দোল্লর মিলিয়ন কয়া তালম্বা য়াই। “ভারতনা কান্নবা ফংলমগনি অদুবু মীওইবা জাতিনা মাংলম্লগনি। মসি ঐখোয়গী ভেল্যুশিং নত্তে। ঐখোয়না খুদোংচাদবা মতম অসিদা লৈবাক চাদা কয়াদা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং পুন্সি কনবা ভেক্সিনশিং সপ্লাই তৌখি," হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না মখা তাখি, "ভারতনা অরুবা মতম অসিদা মালেমবু মতেং পাংবা ঙমখিবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই।" মপাঙ্গল কনবা মালেমগী মরীশিং শেমগৎনবা ভারতনা লেপ্লিবা অদু অমুক্কা হন্না ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী মরীশিংগী য়ুম্ফম অসি থাজবা অমসুং অচেৎপা ওইবনি। মরীশিং অসি লায়থোক্না লৌবদা ভারতনা থাজদে অমসুং মালেমসু মসি খঙলি। মালেমগী অতৈ লৈবাকশিংগা লোয়ননা ভারতকী মরী ফনা লৈনবগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, "ভারত অসি চাউখৎলক্লিবা লৈবাক অমনি অমসুং মসিগী চাউখৎপা অসিনা অতোপ্পশিংগী মরক্তা য়েংথিবা অমসুং কলকপা পোকহন্দে। ঐখোয়গী খুমাং চাউশিল্লকপদা মালেমনা হরাওবা ফোংদোক্লি মরমদি মালেম পুম্বনা মসিগী কান্নবা ফংলি। মালেমদা ভারতনা লৌরিবা অচৌবা থৌদাং অদুগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মমাংদসু ভারতনা মালেমগী চাউখৎপা হেনগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌখি। মসিগী ৱাখল্লোনশিং, ইন্নোভেসনশিং অমসুং প্রদক্তশিংনা মালেমদা চহিচা কয়াগী মমাংদগী মুৎনাইদ্রবা খুদম অমা থমলম্লগখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা ইন্দস্ত্রীএল রিভোলুসনগী কান্নবা লৌবা ঙমখিদে মরমদি কোলোনাইজেসন লৈরম্মি। মসি ইন্দস্ত্রী 4.0গী মতমনি। ভারত অসি হৌজিক্তি মীখা পোন্দ্রে। ঐখোয়না নীংতম্বা ফংলবা চহি 75 মপুং ফারক্লে, অমসুং মরম অসিনা, হৌজিক্তি ঐখোয়না ঐখোয়গী খ্বাংচেৎ শেৎচিনহন্দুনা শেম-শারি," হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা ইন্দস্ত্রী 4.0গীদমক মথৌ তাবা স্কিল সেৎ অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা খোঙজেল য়াংনা থবক তৌরি। মহাক্না হৌখিবা চহি তরা অসিদা মহাক্না G20 অমসুং G7 সম্মিৎ য়াওনা মালেমগী ওইবা প্লেৎফোর্ম কয়াদা শরুক য়াখি। ভারতকী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা মরুওইবা খন্ন-নৈনবগী থৌরম কয়া পাংথোকখি। ঙসিদি মালেম পুম্বনা ভারতকী DPIদা মীৎয়েং থমলি।" আধার অমসুং দিজি-লোকরগুম্বা ভারতকী অনৌবা থৌওংশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লিবা পোল রোমারগা মহাক্না ৱারী শানখিবা অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি। ভারতনা ইন্তর্নেৎকী মতম অসিদা ফার্স্ত-মুভরগী খুদোংচাবা ফংখিদে হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা তেক্নোলোজী দিমোক্রেতাইজ তৌদুনা মালেমদা অনৌবা মোদেল অমা পীরি। মহাক্না JAM ত্রিনিতী জন ধন, আধার অমসুং মোবাইলগী মতাংদা পনখি। মসিনা হেন্না থুনা অমসুং লিকেজ লৈতনা সর্ভিস পীনবগীদমক্তা মপাঙ্গল লৈবা পথাপ অমা পীরি। মহাক্না UPIনা নুমিৎ খুদিংগী দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন মিলিয়ন 500 হেন্না পাংথোকপগী মতাংদা পনখি অমসুং মসিগী থৌনা অসি কোর্পোরেসনশিংনা নত্তে অদুবু ঐখোয়গী অপীকপা দুকানশিং অমসুং লম্বীদা দুকান ফম্লিবা মীওইশিংনা ওইহল্লি হায়না ফোংদোকখি। ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত শেমগৎপদা সিলোশিং মুত্থৎনবা শেমখিবা পি.এম. গতি শক্তি প্লেৎফোর্মগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। মসিনা হৌজিক লোজিতিক্স ইকোসিস্তেমদা অহোংবা পুরকপদা মতেং পাংলি। মসিগা মান্ননা, ONDC প্লেৎফোর্ম অসি ওনলাইন রিতেলদা দিমোক্রেতাইজ অমসুং ত্রান্সপরেন্সী হেনগৎহল্লিবা ইন্নোভেসন অমনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতনা দিজিতেল ইন্নোভেসন অমসুং দেমোক্রেসিগী ভেল্যুশিং অসি অমত্তা ওইনা লৈমিন্নবা ঙম্বগী মওং উৎখ্রে। তেক্নোলোজী অসি কন্ত্রোল অমসুং দিভিজনগী মহুত্তা ইনক্লুজন, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং এম্পাৱরমেন্তকী খুৎলাই অমনি হায়বা ৱাখল্লোন অদু মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি 21শুবা চহিচা অসি মীওইবা খুন্নাইগী পুৱারীগী খ্বাইদগী মরু ওইবা মতমনি। মহাক্না ঙসিগী মতম অসিগী তঙাই ফদবা মরুওইবশিং: স্তেবিলিতী, সস্তেনেবিলিতী অমসুং সোল্যুসনশিং অসিদা মরুওইবা থমখি। মীওইবা খুন্নাইগী অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক হায়রিবা মচাকশিং অসি তঙাইফদবা অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ভারতনা মখোয়শিং অসি কোকহন্নবা হোৎনরি। মহাক্না ভারতকী মীয়ামগী অচেৎপা তেংবাং অদু পনখি অমসুং হায়খি মদুদি মীয়াম্না সরকার অমদা থংন-থংননা অহুমশুবা তর্মগীদমক মখোয়গী মেন্দেত পীখ্রে। হন্দক্তা হরিয়ানাদা পাংথোকখিবা মীখলগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি চহি তরাগী মনুংদা অহানবা ওইনা মীয়াম্না অচেৎপা মেসেজ অমা পীদুনা মীয়াম্না ৱাখল্লোন অসি নৌনা চেৎশিনহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী মালেমগী ওইবা অৱাবা অদু পনখি। মসি মীওইবা খুদিংমক্না থেংনরিবা অৱাবা অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মালেমগী অইং-অশাগী শীংনবদা ভারতনা শরুক য়ামদনা শরুক তম্লবসু, লৈবাক অসিনা মসিগী মতাংদা মাংজিল থানা চংশিল্লি হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সরকারনা গ্রীন ত্রাঞ্জিসনবু গ্রোথকী মরুওইবা দ্রাইভর অমা ওইহল্লি। ভারতকী চাউখৎ থৌরাংগী মরুওইবা থৌদাংদি সস্তেনেবিলিতীনি। মহাক্না মসিগী অচেৎপা ৱাফম অসিগী খুদমশিং পনখি অমসুং পি.এম. সুর্য় ঘর ফ্রী ইলেক্ত্রিসিতী স্কিম অমসুং লৌউ-শিংউগীদমক সোলর পম্প স্কিমশিং, EV রিভোলুসন, ইথানোল ব্লেন্দিং প্রোগ্রাম, অচৌবা ৱিন্দ ইনর্জী ফার্মশিং, LED লাইৎ মুভমেন্ত, সোলর পাৱর এয়রপোর্তশিং অমসুং বাইওগ্যাস প্লান্তশিং পনখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি প্রোগ্রাম খুদিংমক্না গ্রীন তুংলমচৎ অমসুং গ্রীন জোবকীদমক অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি স্তেবিলিতী অমসুং সস্তেনেবিলিতীগা লোয়ননা, ভারতনা মালেমগী ওইবা শীংনবশিং থেংননবা সোলুসনশিং পীনবদা মীৎয়েং থম্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরা অসিদা, ভারতনা শীংনবশিং অসি থেংনবদা মরুওইবা ইনিসিএতিব কয়াদা থবক তৌরি। মসিগী মনুংদা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স, কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, ইন্দিয়া-মিদল ইস্ত ইকনোমিক কোরিদোর, গ্লোবেল বাইওফ্যুল এল্লাইন্স, লোয়ননা য়োগ, আয়ুর্বেদ, মিসন লাইফ অমসুং মিসন মিল্লেৎ য়াওরি। মহাক্না হায়খি, "মসিগী খোঙথাং পুম্নমক অসিনা মালেমগী মরুওইবা ইসুশিংদা সোল্যুসন পুরক্নবা ভারতনা লৌরিবা ফিরেপ অদু উৎলি।"
ভারতকী খুমাং চাউশিল্লকপদা চাউথোকচবা ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ভারতনা খুমা চাউশিল্লকপগা লোয়ননা মালেম অসিনা হেন্না কান্নবা ফংলগনি।" ভারতকী চহিচা অসি মীওইবা খুন্নাই পুম্নমক্কী মায়পাকপা অমা ওইগদবা তুংলমচৎ অমা মহাক্না উবা ফংলি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী চহিচা অসি মীপুম খুদিংমক্কী হৈশিংবদগী চাউখৎলি অমসুং ইন্নোভেসনশিংনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। শ্রী মোদীনা মালেমগী স্তেবিলিতী অমসুং শান্তি প্রমোৎ তৌবদা ভারতনা হোৎনরিবা অসিগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। "মসি ভারতকী ইনিসিএতিবশিংনা হেন্না স্তেবল ওইবা মালেম অমা অমসুং মালেমগী শান্তি হেনগৎহনবদা মতেং পাংলিবা চহিচা অমনি," হায়না ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা ৱারোল পীবা লোইশিনখি।