ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଏଣ୍ଟିଆନେ, ଲାଓ ପିଡିଆରରେ ୧୯ତମ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
11 OCT 2024 11:49AM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ,
ମହାମହିମ,
ନମସ୍କାର ।
ପ୍ରଥମେ ମୁଁ 'ଟାଇଫୁନ୍ ୟାଗି' ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ଗଭୀର ସମବେଦନା ଜଣାଉଛି।
ଏହି କଠିନ ସମୟରେ ଆମେ ଅପରେସନ ସଦ୍ଭାବନା ମାଧ୍ୟମରେ ମାନବିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଆସିଆନର ଏକତା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଆସିଛି । ଆସିଆନ ଭାରତର ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ କ୍ୱାଡ୍ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ। ଭାରତର "ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦ୍ଧକ୍ଷେପ" ଏବଂ "ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଉପରେ ଆସିଆନ୍ ଆଉଟଲୁକ୍" ମଧ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ରହିଛି । ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଶାନ୍ତି ଓ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ମୁକ୍ତ, ମୁକ୍ତ, ସମାବେଶୀ, ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ନିୟମ ଭିତ୍ତିକ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ଦକ୍ଷିଣ ଚୀନ୍ ସାଗରରେ ଶାନ୍ତି, ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସମଗ୍ର ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳର ସ୍ୱାର୍ଥରେ ରହିଛି।
ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ (ୟୁଏନସିଏଲଓଏସ) ଅନୁଯାୟୀ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ | ନାଭିଗେସନ୍ ଏବଂ ଆକାଶମାର୍ଗର ସ୍ୱାଧୀନତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଏକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଆଚରଣ ବିଧି ବିକଶିତ ହେବା ଦରକାର । ଆଞ୍ଚଳିକ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ବୈଦେଶିକ ନୀତି ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ।
ଆମର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣବାଦ ନୁହେଁ, ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମେ ମିଆଁମାର ର ସ୍ଥିତି ପ୍ରତି ଆସିଆନର ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛୁ ଏବଂ ପାଞ୍ଚ ସୂତ୍ରୀ ସହମତିକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛୁ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ମାନବିକ ସହାୟତା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଜରୁରୀ ବୋଲି ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛୁ । ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ, ମିଆଁମାରକୁ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଲଗା ନ କରି ନିୟୋଜିତ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ।
ପଡ଼ୋଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ହିସାବରେ ଭାରତ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ବଜାୟ ରଖିବ।
ସାଥିମାନେ,
ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷ ଯୋଗୁଁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ନକାରାତ୍ମକ ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଦେଶ। ଯଥାଶୀଘ୍ର ୟୁରେସିଆ ଓ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ଭଳି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ଓ ସ୍ଥିରତା ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ଇଚ୍ଛା ରହିଛି।
ମୁଁ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଦେଶରୁ ଆସିଛି ଏବଂ ମୁଁ ବାରମ୍ବାର କହିଛି ଯେ ଏହା ଯୁଦ୍ଧର ଯୁଗ ନୁହେଁ । ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଯୁଦ୍ଧକ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିପାରିବ ନାହିଁ।
ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ, ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଜରୁରୀ । ମାନବିକତା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଆମକୁ ଆଲୋଚନା ଓ କୂଟନୀତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ
ବିଶ୍ୱବନ୍ଧୁ ଭାବରେ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିବା ରେ ଭାରତ ଏ ଦିଗରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବ ।
ଆତଙ୍କବାଦ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ଆହ୍ଵାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମାନବିକତାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ଶକ୍ତିମାନେ ଏକାଠି ହୋଇ ଏକାଠି ହୋଇ କାମ କରିବା ଦରକାର।
ସାଇବର, ସାମୁଦ୍ରିକ ଓ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ନାଳନ୍ଦାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆମେ ଦେଇଥିବା ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଥିଲା । ଚଳିତ ଜୁନ୍ ମାସରେ ଆମେ ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସ ଉଦ୍ ଘାଟନ କରି ସେହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିଥିଲୁ। ନାଳନ୍ଦାରେ ହେବାକୁ ଥିବା 'ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ମୁଖ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ'ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ସମସ୍ତ ଦେଶକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତର ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ନୀତିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ।
ଆଜିର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଉତ୍ତମ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୋନେସ୍କୋ ସିଫାଣ୍ଡୋନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ମୁଁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ମାଲେସିଆକୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଏକ ସଫଳ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦ ପାଇଁ ଭାରତର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Intervention at the 19th East Asia Summit, Vientiane, Lao PDR
11 OCT 2024 11:49AM by PIB Delhi
Your Majesty,
Excellencies,
NAMASKAR.
First of all, I express my deep condolences to those affected by "Typhoon Yagi."
During this challenging time, we have provided humanitarian assistance through Operation Sadbhav.
Friends,
India has consistently supported the unity and centrality of ASEAN. ASEAN is also pivotal to India's Indo-Pacific vision and Quad cooperation. There are important similarities between India’s "Indo-Pacific Oceans Initiative" and the "ASEAN Outlook on Indo-Pacific." A free, open, inclusive, prosperous, and rules-based Indo-Pacific is crucial for the peace and progress of the entire region.
The peace, security, and stability in the South China Sea are in the interest of the entire Indo-Pacific region.
We believe that maritime activities should be conducted in accordance with UNCLOS. Ensuring freedom of navigation and airspace is essential. A robust and effective Code of Conduct should be developed. And, it should not impose restrictions on the foreign policies of regional countries.
Our approach should focus on development and not expansionism.
Friends,
We endorse ASEAN's approach to the situation in Myanmar and support the Five-Point Consensus. Furthermore, we believe it is crucial to sustain humanitarian assistance and implement suitable measures for the restoration of democracy. We believe that, Myanmar should be engaged rather than isolated in this process.
As a neighbouring country, India will continue to uphold its responsibilities.
Friends,
The most negatively affected countries, due to ongoing conflicts in various parts of the world, are those from the Global South. There is a collective desire for the restoration of peace and stability in regions such as Eurasia and the Middle East as soon as possible.
I come from the land of Buddha, and I have repeatedly stated that this is not the age of war. Solutions to problems cannot be found in the battlefield.
It is essential to respect sovereignty, territorial integrity, and international laws. With a humanitarian perspective, we must place a strong emphasis on dialogue and diplomacy
In fulfilling its responsibilities as a VISHWABANDHU, India will continue to make every effort to contribute in this direction.
Terrorism also poses a serious challenge to global peace and security. To combat it, forces that believe in humanity must come together and work in tandem.
And, we must strengthen mutual cooperation in the areas of cyber, maritime, and space.
Friends,
The revival of Nalanda was a commitment we made at the East Asia Summit. This June, we fulfilled that commitment by inaugurating the new campus of Nalanda University. I invite all the countries present here to participate in the 'Heads of Higher Education Conclave' to be held at Nalanda.
Friends,
The East Asia Summit is a key pillar of India’s Act East Policy.
I extend my heartfelt congratulations to Prime Minister Sonexay Siphandone for the excellent organisation of today's summit.
I extend my best wishes to Malaysia as the next Chair and assure them of India's full support for a successful presidency.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.