প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লাওগী ভিয়েন্তিয়ানদা পাংথোকপা ১৯শুবা ইস্ত এসিয়া সম্মিৎতা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
11 OCT 2024 11:49AM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা,
শক্নাইরবশিং,
খুরুমজরি,
অহানবদা, “তাইফুন য়াগী” না শোকহল্লবা মীওইশিংগীদমক ঐনা অৱাবা ফোঙদোকচরি।
খুদোংথিবা মতম অদুদা, ওপরেসন সাদভাবকী খুৎথাংদা ঐখোয়না অৱাবা নংলবা মীওইশিংদা তেংবাং পীখ্রে।
মরুপশিং,
অসিয়ানগী অপুনবা অমসুং ময়াইদা লৈবদা ভারতনা অমতা ওইনা শৌগৎলি। ভারতকী ইন্দো-পেসিফিক অমসুং ক্বাদ কোওপরেসনগী পান্দমদা অসিয়ান অসি য়াম্না মরুওইরি। ভারতকী “ইন্দো-পেসিফিক ওসিন্স ইনিসিয়েতিপ” অমসুং “অসিয়ান আউতলুক ওন ইন্দো-পেসিফিক” কী মরক্তা মান্নবা কয়া লৈরি। লমদম অসিদা শান্তি অমসুং চাউখৎপা পুরক্নবা মনিংতম্বা, অপনবা পীদবা, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং নিয়মশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দো-পেসিফিক অসি য়াম্না মরুওই।
সাউথ চাইনা সিদা শান্তি, তংদু-লৈতাবা অমসুং সেকুরিতি লৈহনবা অসি অপুনবা ইন্দো-পেসিফক লমদম অসিগী অপাম্বনি।
য়ু.এন.সি.এল.ও.এসকী মতুংইন্না সমুদ্রগী লমদা থবকশিং পাংথোক্কদবনি হায়না ঐখোয়না থাজৈ। মনিংতম্না জহাজ হোনবা অমসুং নোংথক শীজিন্নবা অসি তঙাইফদে। অকনবা অমসুং মতিক চাবা কোদ ওফ কন্দক অমা শেমগৎকদবনি। মসিনা লমদম অসিগী লৈবাকশিংগী মপান লৈবাক্কী থৌশিলশিংদা অপনবা পীরোইদবনি।
ঐখোয়গী থৌরাং চাউখৎপদা মীৎয়েং চঙগদবনি অমসুং লম খোপচিনবদা মীৎয়েং থম্লোইবদনি।
মরুপশিং,
ম্যান্মারগী ফিবম অসিদা ঐখোয়না অসিয়ানগী মীৎয়েং থম্লি অমসুং ৱাফম মঙাদা য়ানবা পুরকপদা ঐখোয়না শৌগৎলি। মখা তনা, গনতন্ত্র হঞ্জিল্লক্নবা চুনবা থবক পায়খৎনবা অমসুং অৱাবা নংলবশিংদা মতেং পাংবা অসি য়াম্না মরুওই হায়না ঐখোয়না থাজৈ। ম্যান্মার নাইতোম তাহনবগী মহুত্তা, লৈবাক অসিগা চৎমিন্নগবনি হায়না ঐখোয়না থাজৈ।
য়ুম্লোন্নবা লৈবাক অমা ওইনা, ভারতনা মখা তানা লৈবাক অসিদা পাংথোকপা থোকপা থৌদাংশিং পাংথোক্কনি।
মরুপশিং,
মালেমগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা হৌজিক মুক্নবা কয়া থোকলিবা অসিনা খ্বাইদগী চৈথেং পীরবা লৈবাকশিং অসি গ্লোবেল সাউথনি। লমদম অসিদা অমসুং য়ুরেসিয়া অমসুং মিদল ইস্ততা অথুবা মতমদা শান্তি অমসুং তংদু-লৈতাবা হঞ্জিল্লকপা অসি পুম্নমক্কী অপাম্বনি।
ঐ বুদ্ধগী লমদগী লাকপনি অমসুং হৌজিক লালগী মতম নত্তে হায়না ঐনা হঞ্জিন-হঞ্জিন হায়খ্রে। ৱাথোকশিংগী পাম্বৈশিং লানফম ময়াইদা ফংলোই।
লৈবাক অমগী মনিংতম্বা, ঙমখৈগী অপুনবা শক্তম অমসুং মালেমগী আইনশিং ইকায়খুম্নাবা উৎপা অসি তঙাইফদে। মীওইবা খুন্নাইগী অৱাবা খঙবা মীৎয়েংগা লোয়ননা, ৱারি শান্নবা অমসুং কুতনিতিগী থবকশিংদা ঐখোয়না মীৎয়েং থমগদবনি।
বিশ্ববন্ধু অমা ওইনা লৈবাক অসিগী দাইত্বশিং পাংথোক্নবা, মাইকৈ অসিদা ভারতনা মখা তানা পায়খৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎকনি।
মালেমগী শান্তি অমসুং সেকুরিতি পুরকপদা তেরোরিজম অসি অচৌবা শিংনবা অমনি। মসি থেংন্নবা, মীওইবা খুন্নাইদা থাজবা থম্লিবা ফোর্সশিং অমতা ওইনা পুনগদবনি অমসুং থবক তৌমিন্নগদবনি।
সাইবর, মেরিতাইম অমসুং স্পেসকী লমদা ঐখোয় অমনা অমগী মতেং পাংনবা হেনগৎহনগদবনি।
মরুপশিং,
নালান্দা অমুক হিঙ্গৎহন্নবা ঐখোয়না ইস্ত এসিয়া সম্মিৎতা থাজবা পীখিবনি। চহি অসিগী জু থাদা, নালান্দা য়ুনিভর্সিতিগী অনৌবা কেম্পস শঙ্গাদুনা ঐখোয়না মসি থবক ওইনা পাংথোক্লে। নালান্দা পাংথোক্কদবা ‘হেদ ওফ হায়র ইজুকেসন কনক্লেপ’ তা শরুক য়ানবা মীফম অসিদা শরুক য়ারিবা লৈবাকশিংদা ঐনা হায়জরি।
মরুপশিং,
ইস্ত এসিয়া সম্মিৎ অসি ভারতকী এক্স ইস্ত পোলিসিগী মরুওইবা য়ুম্বী অমনি।
ঙসিগী মীফম অসি মপুংফানা পাংথোকপগীদমক ঐনা প্রধান মন্ত্রী সোনসয় সিফানদোন ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মালেএসিয়ানা মথংগী চিয়ার ওইবদা ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি অমসুং মাইপাক্না চিয়ারমেন ওইনবা ভারতনা মপুংফানা শৌগৎনবা থাজবা পীরি।
অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
দিসক্লেমর : মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদগী চাউরাক্না হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Intervention at the 19th East Asia Summit, Vientiane, Lao PDR
11 OCT 2024 11:49AM by PIB Delhi
Your Majesty,
Excellencies,
NAMASKAR.
First of all, I express my deep condolences to those affected by "Typhoon Yagi."
During this challenging time, we have provided humanitarian assistance through Operation Sadbhav.
Friends,
India has consistently supported the unity and centrality of ASEAN. ASEAN is also pivotal to India's Indo-Pacific vision and Quad cooperation. There are important similarities between India’s "Indo-Pacific Oceans Initiative" and the "ASEAN Outlook on Indo-Pacific." A free, open, inclusive, prosperous, and rules-based Indo-Pacific is crucial for the peace and progress of the entire region.
The peace, security, and stability in the South China Sea are in the interest of the entire Indo-Pacific region.
We believe that maritime activities should be conducted in accordance with UNCLOS. Ensuring freedom of navigation and airspace is essential. A robust and effective Code of Conduct should be developed. And, it should not impose restrictions on the foreign policies of regional countries.
Our approach should focus on development and not expansionism.
Friends,
We endorse ASEAN's approach to the situation in Myanmar and support the Five-Point Consensus. Furthermore, we believe it is crucial to sustain humanitarian assistance and implement suitable measures for the restoration of democracy. We believe that, Myanmar should be engaged rather than isolated in this process.
As a neighbouring country, India will continue to uphold its responsibilities.
Friends,
The most negatively affected countries, due to ongoing conflicts in various parts of the world, are those from the Global South. There is a collective desire for the restoration of peace and stability in regions such as Eurasia and the Middle East as soon as possible.
I come from the land of Buddha, and I have repeatedly stated that this is not the age of war. Solutions to problems cannot be found in the battlefield.
It is essential to respect sovereignty, territorial integrity, and international laws. With a humanitarian perspective, we must place a strong emphasis on dialogue and diplomacy
In fulfilling its responsibilities as a VISHWABANDHU, India will continue to make every effort to contribute in this direction.
Terrorism also poses a serious challenge to global peace and security. To combat it, forces that believe in humanity must come together and work in tandem.
And, we must strengthen mutual cooperation in the areas of cyber, maritime, and space.
Friends,
The revival of Nalanda was a commitment we made at the East Asia Summit. This June, we fulfilled that commitment by inaugurating the new campus of Nalanda University. I invite all the countries present here to participate in the 'Heads of Higher Education Conclave' to be held at Nalanda.
Friends,
The East Asia Summit is a key pillar of India’s Act East Policy.
I extend my heartfelt congratulations to Prime Minister Sonexay Siphandone for the excellent organisation of today's summit.
I extend my best wishes to Malaysia as the next Chair and assure them of India's full support for a successful presidency.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.