তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
লাইট, কেমেৰা, পুৰস্কাৰ!
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে প্ৰদান কৰিলে ৭০ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা
ভাৰতীয় চিনেমাত জীৱনজোৰা সাফল্যৰ বাবে মিথুন চক্ৰৱৰ্তীয়ে লাভ কৰিলে দাদা চাহেব ফাল্কে বঁটা
ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে কয়, চিনেমা আৰু সামাজিক মাধ্যম হৈছে সমাজ সলনি কৰাৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী মাধ্যম
চৰকাৰে অতি শীঘ্ৰেই মুম্বাইত স্থাপন কৰিব দেশৰ প্ৰথমখন ইনষ্টিটিউট অফ ক্ৰিয়েটিভ টেকনলজি
চৰকাৰৰ লক্ষ্য তিনিটা মূল স্তম্ভত- চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ উন্নয়ন সাধন কৰা; প্ৰতিভা সন্ধান বিকাশ, চিনেমা নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃগাঁঠনি আৰু প্ৰক্ৰিয়াৰ সৰলীকৰণ : অশ্বিনী বৈষ্ণৱ
08 OCT 2024 9:27PM by PIB Guwahati
"আপুনি শুই গ'লেও আপোনাৰ সপোনবোৰক কেতিয়াও শুবলৈ নিদিব"। দেশৰ ৰাজধানীত বিভিন্ন শিতানত ৭০ সংখ্যক চলচ্চিত্ৰ বঁটা লাভ কৰা যুৱ বঁটাপ্ৰাপকসকলক উদ্দেশ্যি এয়া আছিল কিংবদন্তি অভিনেতা মিথুন চক্ৰৱৰ্তীৰ সোণালী শব্দ। ভাৰতীয় চিনেমাৰ বাবে আগবঢ়োৱা অনবদ্য অৱদানৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে মিথুন চক্ৰৱৰ্তীক দাদা চাহেব ফাল্কে বঁটাৰে সন্মানিত কৰা মূৰ্হুতত বিজ্ঞান ভৱনত উপস্থিত থকা সকলোৱে থিয় হৈ সম্ভাষণ জনায়। ভাষণ সম্বোধন কৰি মিথুন দায়ে চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগত পোৱা অভিজ্ঞতা আৰু সংগ্ৰামৰ কথা ব্যক্ত কৰে। গাৰ বৰণ গাঢ় হোৱাৰ বাবে সন্মুখীন হোৱা বৈষম্য কথা তেওঁ পুনৰ মনত পেলায়। লগতে তেওঁ প্ৰেক্ষাগৃহত উপস্থিত থকা বঁটাপ্ৰাপক আৰু দৰ্শক সকলক কয় যে তেওঁ সফলতাৰ মন্ত্ৰ হৈছে তেওঁ নৃত্য। উচ্চাকাংক্ষী প্ৰতিভাবান যুৱ শিপ্লীসকললৈ তেওঁৰ বাৰ্তা আছিল সপোন খেদি নিজৰ প্ৰতিভাক চিনাক্ত কৰা।
৭০ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠানত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৰে কয় সমাজ পৰিবৰ্তন বাবে চিনেমা আৰু সামাজিক মাধ্যম আটাইতকৈ ডাঙৰ মাধ্যম। এই বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে দেশৰ স্বনামধন্য ব্যক্তি আৰু ছবি নিৰ্মাণ প্ৰতিষ্ঠান সমূহৰ সৈতে আগ্ৰহী প্ৰতিভা সকলক এখন মঞ্চ প্ৰদান কৰা বাবে তথ্য আৰু প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ক ধন্যবাদ জনায় দেশৰ ৰাষ্ট্ৰপতি গৰাকীয়ে।
(1)PX5L.jpg)
বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠানত বঁটাপ্ৰাপক মনোজ বাজপেয়ী, বিশাল ভৰদ্বাজ, নীনা গুপ্তা, কৰণ জোহৰ, ঋষভ চেট্টি আদিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। ভাৰতীয় চিনেমাৰ অন্যান্য সকল ক্ৰমে চৰ্মিলা টেগৰ, প্ৰচোন যোশী ইত্যাদি উপস্থিত থাকে। সপ্তম বাৰৰ বাবে সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা লাভ কৰা সকলৰ ভিতৰত অন্যতম আছিল এ আৰ ৰহমান আৰু মণি ৰত্নম। যি টোৱে তেওঁলোকৰ উদ্যোগটোত স্থায়ী প্ৰতিভা আৰু প্ৰভাৱক প্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁলোকৰ সফলতাই ভাৰতীয় চিনেমাৰ যুৱ প্ৰতিভা আৰু নিজ নিজ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিষ্ঠিত সকলোকে অনুপ্ৰাণিত কৰি আহিছে।
তথ্য আৰু প্ৰচাৰ, ৰেল আৰু ইলেকট্ৰনিকছ আৰু ইনফৰ্মেছন টেকনলজি বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, আই এণ্ড বি ৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ডঃ এল মুৰুগন, আই এণ্ড বি মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় যাজু, জুৰী শ্ৰী ৰাহুল ৰাৱাইল, শ্ৰী নীল মাধৱ পাণ্ডা, গংগাধৰ মুদালিয়াৰো এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকে।
শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে অনুষ্ঠানত উপস্থিত সকলোকে আদৰণি জনায়। চলচ্চিত্ৰ কলাৰ লগত জৰিয়ত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা, অভিনেতা, কাৰিকৰীক শিল্পী আৰু সকলো অংশীদাৰীত্ব থকা লোকসকলৰ প্ৰতিভাক উদযাপন কৰা এই গাম্ভীৰ্যপূণ অনুষ্ঠানৰ অংশ হৈ গৌৰৱবোধ কৰে। ভাৰতীয় চিনেমা জগতত অনবদ্য অৱদান আগবঢ়োৱাৰ বাবে দাদা চাহেব ফাল্কে বঁটাৰে সন্মানিত কৰা মিথুন চক্ৰৱৰ্তীলৈ তেওঁ শ্ৰদ্ধা জ্ঞাপন কৰে। প্ৰবীন অভিনেতা গৰাকীৰ আদৰ্শ কেৰিয়াৰ আৰু ৰাজহুৱা কৰ্মক উদ্দেশ্যি মন্ত্ৰী গৰাকীয়ে কয় "মিথুন দা আপোনাৰ জীৱন আপোনাৰ বাৰ্তা। বাস্তৱ আৰু পৰ্দাত আপুনি আমাৰ সমাজৰ বাবে আদর্শ।" শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে ৯ গৰাকী আত্মপ্ৰকাশ কৰা পৰিচালকৰ উল্লেখযোগ্য কৰ্তৃত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁলোকৰ সাহসী কাহিনীৰ শলাগ লয়। লগতে সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতিক আগুৱাই নিয়াত চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগতেই হওক বা ষ্টাৰ্ট আপতেই হওক যুৱ উদ্ভাৱকৰ ভূমিকাক উপস্থাপন কৰে।
ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অফ ক্ৰিয়েটিভ টেকনলজি (আই আই চি টি)
সৃষ্টিশীল উদ্যোগকক অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ শ্ৰী বৈষ্ণৱৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। মুম্বাইত স্থাপন হ'ব ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অফ ক্ৰিয়েটিভ টেকনলজি (আই আই চি টি)। বিশ্বৰ আটাইতকৈ সুদক্ষ টেকনিকেল আৰু মেনেজাৰীয়েল প্ৰতিভা( ইয়াৰে একাংশই নেতৃত্বত দিছে বৃহৎ প্ৰতিষ্ঠান যেনে গুগল, মাইক্ৰচফ্ট ইত্যাদি) সৃষ্টিকৰ্তা প্ৰতিষ্ঠান আই আই টি, আই আই মডেল আয়ত্ব কৰি ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অফ ক্ৰিয়েটিভ টেকনলজি (আই আই চি টি)য়ে সৃষ্টিশীল প্ৰতিভা আৰু জ্ঞান সৃষ্টি কৰিব। বিশ্বৰ সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতিত ভাৰত আগস্থানত থকাৰ লক্ষ্যৰে উদ্ভাৱন, সৃষ্টিশীলতা, প্ৰতিভা বিকাশৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগিব এই প্ৰতিষ্ঠানক।
চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ উন্নয়নৰ বাবে তেওঁ তিনিটা মূল স্তম্ভৰ কথাও উল্লেখ কৰে
১. প্ৰতিভাৰ মাপকাঠি উন্নয়ন: চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণত প্ৰযুক্তিৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ভূমিকাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি তেওঁ শক্তিশালী প্ৰতিভাৰ মাপকাঠিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। আই টি আৰু ছেমিকনডাক্টৰ খণ্ডত ভাৰতৰ সফলতাৰ সমান্তৰালকৈ তেওঁ সৃষ্টিশীল প্ৰযুক্তিৰ প্ৰতিভাক উৎসাহ দিয়াৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।য'ত আই আই চি টি য়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
২. আন্তঃগাঁঠনিৰ উন্নয়ন: শ্ৰী বৈষ্ণৱে চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ বিকাশৰ প্ৰয়োজনীয়তাক সমৰ্থন কৰিবলৈ বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁঠনিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ভাৰতীয় চিনেমাক বিশ্ব দাৰবাৰলৈ আগুৱাই নিবলৈ তেওঁ উদ্যোগৰ মুৰব্বী সকলক ধাৰণা অথবা পৰামৰ্শ আগবঢ়াবলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়।
৩. সৰলীকৰণ প্ৰক্ৰিয়া: চিনেমা নিৰ্মাতা সকলৰ বাবে অনুমতি প্ৰক্ৰিয়া সৰল কৰাৰ বাবে মন্ত্ৰীয়ে আলোচনা কৰে। বৈচিত্ৰপূৰ্ণ লোকেছন যেনে ৰেলৱেছ, অৰণ্য, ঐতিহাসিক স্থান ইত্যাদি প্ৰজেক্টৰ বাবে নিৰ্বাচন কৰা আৰু অনুমতি লাভৰ প্ৰক্ৰিয়া সহজ কৰাৰ বাবে আলোচনা কৰা হয়। এনেধৰণৰ প্ৰচেষ্টাই সৃষ্টিশীলতাক উদগনি যোগাব আৰু বিউৰকেটিক সমস্যা নোহোৱা হব।
শ্ৰী বৈষ্ণৱে ক্লাছিকেল চিনেমা পৰা পোষ্টাৰ আৰু বাতৰি কাকতৰ পৃষ্ঠালৈ সকলো ধৰণৰ ভাৰতীয় চিনেমাৰ ঐতিয্যক সংৰক্ষণ কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয়, ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে এই মূল্যবান সম্পদ সমূহ সংৰক্ষণৰ বাবেই এই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হয়।
এই অনুষ্ঠানতে সচিব সঞ্জয় যাজুৱে উল্লেখ কৰে ৩০৯ খন চবিৰ ৩২ খন বিভিন্ন ভাষাৰ ছবিয়ে লাভ কৰে ফিচাৰ ফিল্ম শাখাত, ১২৮ খন ছবিৰ ১৭ খনে লাভ কৰে নন ফিচাৰ শাখাত ৭০ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা। ই আমাৰ চহকী সংস্কৃতি আৰু ব্যতিক্ৰমী কাহিনীৰ গুৰুত্বতাক প্ৰকাশ কৰিছে। বিশ্বব্যাপী মাহামাৰীৰ পটভূমিত চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ স্থিতিস্থাপকতাক স্বীকৃতি দি তেওঁ ছবি নির্মাতাসকলক তেওঁলোকৰ কাহিনী কোৱা কলাৰ জৰিয়তে দৰ্শকক মোহিত কৰাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে।
থোৰতে ৭০ সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা
এইবাৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটাসমূহে চলচ্চিত্ৰ আৰু প্ৰতিভাৰ বৈচিত্ৰপূৰ্ণ শৃংখলত উৎকৃষ্টতাক স্বীকৃতি দিয়াৰ পৰম্পৰা অব্যাহত ৰাখিছে। ২০২২ চনৰ বঁটাত কেইবাজনো ষ্টেণ্ড আউট বিজয়ীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
বেষ্ট ফিছাৰ ফিল্ম: "আট্টম (দ্যা প্লে)", এখন মালায়ালম ছবি, পৰিচালক আনন্দ একাৰশী, কলাত্মক উজ্বলতাৰ বাবে এই সন্মানীয় বঁটা লাভ কৰে।
বেষ্ট নন ফিচাৰ ফ্লিম: "আইনা(মিৰ'ৰ)", সিদ্ধান্ত চেৰীণৰ পৰিচালনা
শ্ৰেষ্ঠ অভিনেতা( মুখ্য চৰিত্ৰ): ঋষভ চেট্টি, কান্তাৰাত কৰা দুৰ্দান্ত অভিনয়ৰ বাবে এই সন্মান
শ্ৰেষ্ঠ অভিনেত্ৰী (মুখ্য চৰিত্ৰ): শ্ৰেষ্ঠ অভিনেত্ৰীৰ সন্মান দুগৰাকী অভিনেত্ৰীলৈ আগবঢ়োৱা হয় । থিৰুচিট্ৰামবালম (তামিল) ৰ বাবে নিত্যা মেনান আৰু "কট্ছ এক্সপ্ৰেছ"(গুজৰাটী) ৰ বাবে মানসী পাৰেশ লৈ এইসন্মান।
শ্ৰেষ্ঠ পৰিচালনা: সূৰ্য আৰ বাৰজাত্য। হিন্দী ছবি "উচ্চায়ী" ৰ বাবে এই বঁটা।
আন কিছুমান বঁটা বিজয়ী সকলৰ ভিতৰত আছে এভিজিচি ( এনিমেচন, ভিজুৱেল ইফেক্টছ, গেমিং এণ্ড কমিক) শাখাৰ শ্ৰেষ্ঠ ছবিৰ "ব্ৰহ্মাস্ত্র- ১ ম খণ্ড: শিৱ", শ্ৰেষ্ঠ জনপ্ৰিয় মনোৰঞ্জন ছবি "কান্তাৰা", আৰু চিনেমাৰ শ্ৰেষ্ঠ কিতাপখনৰ বাবে "কিশোৰ কুমাৰ: দ্য আল্টিমেট বায়োগ্ৰাফী"লৈ আগবঢ়োৱা হয়।
বঁটাৰ সম্পূৰ্ণ তালিকাখন চাবলৈ তলৰ লিংক ক্লিক কৰক:
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2045960

Ministry of Information & Broadcasting
Lights, Camera, Awards!
President of India Smt. Droupadi Murmu confers 70th National Film Awards
Mithun Chakraborty receives Dada Saheb Phalke Award for his Lifetime achievement in Indian cinema
President Draupadi Murmu says the films & social media are the most powerful medium to change society
Government to set up India's first Indian Institute of Creative Technology in Mumbai soon
Government's vision is to develop the film industry around three key pillars; To develop talent pool, Infrastructure & simplification of process involved in filmmaking: Sh. Ashwini Vaishnaw
08 OCT 2024 9:27PM by PIB Delhi
"Never allow your dreams to sleep, even if you are asleep". These are the golden words of film legend Mithun Da to young awardees who received the 70th National Film Award in various categories in the national capital. The entire auditorium of Vigyan Bhawan rose to their feet in a standing ovation when President of India Smt. Droupadi Murmu honoured Mithun Chakraborty with the Dada Saheb Phalke award for his outstanding contribution to Indian cinema. Addressing the gathering, Mithun Da, shared the experiences of his struggle in the film industry. He recalled the discrimination he faced due to his dusky complexion and shared his dancing success mantra with the awardees and audience present in the auditorium. His message to the aspiring young talent artists was to identify their talent while chasing their dreams.
At the 70th National Film Awards ceremony, President of India Smt. Draupadi Murmu said that the films & social media are the most powerful medium to change society. She also praised the Ministry of Information and Broadcasting for giving a level playing platform through these awards to the budding talents where they can come at the same platform along with the big names and production houses in the country.
The Award ceremony saw the participation of award winners such as Manoj Vajpayee, Vishal Bhardwaj, Neena Gupta, Karan Johar, Rishabh Shetty etc. Other personalities from Indian cinema such as Sharmila Tagore, Prasoon Joshi, etc were also present. Esteemed personalities such as A.R. Rahman and Mani Ratnam were among the awardees who received the prestigious National Film Award for the seventh time, a testament to their enduring brilliance and influence on the industry. Their achievements continue to inspire both aspiring and established artists in the ever-evolving landscape of Indian cinema.
(1)PX5L.jpg)
Union Minister for Information & Broadcasting (I&B), Railways and Electronics and Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister of State for I&B Dr. L. Murugan, Sh. Sanjay Jaju, Secretary, Ministry of I&B, Shri Rahul Rawail, Sh. Nila Madhab Panda, & Shri Gangadhar Mudaliar as Jury were also present at the event.
Sh. Ashwini Vaishnaw warmly welcomed all the attendees, expressing his honor to be part of this prestigious event, which celebrates the brilliance of filmmakers, actors, technicians, and all stakeholders involved in the art of cinema. He also paid tribute to legendary actor Mithun Chakraborty, who was honored with the prestigious Dadasaheb Phalke Award for his extraordinary contributions to Indian cinema and society. "Mithunda, your life is your message. You are an icon for our society, both on and off the screen," he said, acknowledging the veteran actor's exemplary career and public service.
Shri Vaishnaw highlighted the remarkable achievements of nine debut directors, applauding their bold storytelling, and celebrated the role of young innovators, whether in the film industry or startups, in driving the creative economy.
Indian Institute of Creative Technology (IICT)
To further support the growth of creative industries, Sh. Vaishnaw announced a landmark initiative - the establishment of the first Indian Institute of Creative Technology (IICT) in Mumbai. Modeled after prestigious institutions like the IITs and IIMs, which have produced some of the world's finest technical and managerial talent (some of them leading the big giants like Google, Microsoft, etc), the IICT will focus on developing creative skills and knowledge. This new institution will serve as a hub for innovation, creativity, and talent development, ensuring India stays at the forefront of the global creative economy.
He also outlined the government's vision to develop the film industry with three key pillars:
1. Development of Talent Pipeline: Recognizing the increasing role of technology in filmmaking, he emphasized the need for a strong talent pipeline. Drawing parallels with India’s success in IT and semiconductor sectors, he highlighted the importance of nurturing talent in creative technologies, with IICTs playing a pivotal role.
2. Infrastructure Development: Shri Vaishnaw stressed the need for world-class infrastructure to support the evolving needs of the film industry. He invited industry leaders to contribute ideas for creating a foundation that will propel Indian cinema to global standards.
3. Simplification of Processes: The Minister discussed simplifying permissions for filmmakers, making it easier for them to use diverse locations, such as railways, forests, and archaeological sites, in their projects. Streamlining these processes will encourage creativity and reduce bureaucratic hurdles.
Shri Vaishnaw also emphasized the importance of preserving India's rich film heritage, from classic films to posters and newspaper clippings. He shared that decisions have been made to safeguard these invaluable treasures for future generations.
On this occasion, Secretary Shri Sanjay Jaju, also mentioned that 309 films in 32 different languages were received in Feature Films category and 128 films in 17 languages in Non-Feature Films category of 70th National Film Awards, thereby signifying the richness of our cultural landscape and inclusivity of our story telling. Recognising the resilience of Film industry in the background of global pandemic, he praised the film makers for captivating the audience through their art of storytelling.
Highlights from the 70th National Film Awards
This year’s National Film Awards continue the tradition of recognizing excellence across a diverse array of films and talent. The awards for 2022 feature several standout winners:
-
Best Feature Film: “Aattam (The Play)”, a Malayalam film directed by Anand Ekarshi, has won this prestigious award for its artistic brilliance.
-
Best Non-Feature Film: “Ayena (Mirror)”, directed by Siddhant Sarin, takes home this honor
-
Best Actor in a Leading Role: Rishab Shetty wins the award for his captivating performance in “Kantara” (Kannada)
-
Best Actress in a Leading Role: The Best Actress award will be shared by Nithya Menen for her portrayal in “Thiruchitrambalam” (Tamil) and Manasi Parekh for “Kutch Express” (Gujarati).
-
Best Direction: Sooraj R. Barjatya wins for his work in the Hindi film “Uunchai”
Some of the other award winners include “Brahmastra - Part 1: Shiva” in the Best Film in AVGC (Animation, Visual Effects, Gaming & Comic) category, “Kantara” for Best Popular Film Providing Wholesome Entertainment, and “Kishore Kumar: The Ultimate Biography” for Best Book on Cinema.
Full list of awards can be found at the link below:
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2045960