Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Prime Minister Shri Narendra Modi Inaugurates Indian Institute of Skills (IIS) Mumbai
The Institute to train 5000 students annually in Industry 4.0 skills
09 OCT 2024 7:13PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone for various development projects in Maharashtra worth over Rs 7600 crore via video conference today. In a significant step towards enhancing the employability of Indian youth for national and global opportunities, the Prime Minister inaugurated the Indian Institute of Skills (IIS) in Mumbai as one of these projects, which aims to cultivate an industry-ready workforce for Industry 4.0, equipped with cutting-edge technology and hands-on training across a range of trades including factory automation, digital manufacturing, mechatronics, artificial intelligence, data analytics, and additive manufacturing catering to both the services and manufacturing sectors, as well as other emerging businesses.
Established through a Public-Private Partnership (PPP) model, the institute is a collaboration between the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship, Government of India and Tata IIS (a section 8 company under Tata Trusts).
The Prime Minister emphasized that the world only trusts a country when its youth is filled with confidence. He noted that the confidence of today’s young India is writing the story of a new future for the nation and highlighted that the global community sees India as a significant hub for human resources, with vast opportunities in education, skilling, healthcare, and software development across the globe. To prepare India’s youth for these opportunities, the Prime Minister emphasised that the government is aligning their skills with global standards.
Expressing his happiness on the inauguration of IIS Mumbai, Shri Jayant Chaudhary, Hon'ble Minister of State (Independent Charge), Ministry of Skill Development and Entrepreneurship and Minister of State, Ministry of Education, Govt of India remarked, “Institutions like IIS are pivotal in shaping a future-ready workforce, translating the Hon'ble Prime Minister's vision of India as the 'Skill Capital of the World' into a reality. By equipping our youth with cutting-edge expertise, this institute is not merely opening doors to opportunities within India but is positioning them to compete and excel in global markets as well.”
Built on a sprawling 4-acre campus within the National Skill Training Institute (NSTI) in Chunabhatti, Mumbai, IIS is designed to cultivate an industry-ready workforce equipped with cutting-edge technology and hands-on training. IIS Mumbai will offer specialized training in key sectors such as factory automation, digital manufacturing, mechatronics, artificial intelligence, data analytics, and additive manufacturing.
The institute will initially launch six specialized courses: Advanced Industrial Automation & Robotics, Industrial Automation Fundamentals, Advanced ARC Welding Techniques, Additive Manufacturing, Electric Vehicle Battery Specialist, and 2&3 Wheeler EV Technician. The institute will also extend hostel facilities for candidates to enhance their learning experience in the near future.
"By imparting advanced technical skills and hands-on experience to our youth, we are positioning India at the forefront of global skill development. This initiative is about more than just training; it’s about creating pathways for young talent across the nation to not only excel but also become pivotal contributors to India's economic and technological progress. We are forging strategic partnerships like these with cutting-edge industries to ensure our skilling frameworks are not only relevant but also visionary—preparing an agile, future-ready workforce capable of meeting the fast-evolving demands of a globalized economy," Shri Chaudhary added.
Mangal Prabhat Lodha, Minister for Skills, Employment, Entrepreneurship and Innovation, Government of Maharashtra said "The IIS centre launched today is going to be a state-of-the-art facility that will attract people from around the World. The Tata Group is a synonym for trust and growth. This is an opportunity for every candidate associated with this organization to work and learn. The Prime Minister has emphasized on prioritizing upskilling at many occasions and provided the necessary budget for ongoing and upcoming skilling initiatives."
The institute will initially have advanced laboratories developed in partnership with over 15 global and Indian Original Equipment Manufacturers (OEMs), ensuring that students gain practical experience at an affordable cost, using real industry equipment. Once their training is complete, they will be ready to be absorbed by new-age industries like EV manufacturers, AI, and robotics, among others.
In addition to its core offerings, IIS will also provide short-term courses in collaboration with industry partners, such as Industrial Robotics with Fanuc India, Industrial Automation with SMC India, and Culinary & Core Housekeeping with Taj Skyline. With its innovative approach to vocational training and robust industry ties, Tata IIS Mumbai is poised to emerge as a premier institution for skill development in India.
India’s growing economy increasingly demands a skilled, resilient workforce – which can, in turn, advance productivity, economic growth, prosperity, and national development. By equipping our youth with useful skills, we can empower them to lead lives of independence and dignity and prepare them to keep pace with the evolving needs of industry today. The Indian Institute of Skills, Mumbai, with its world-class facilities, is a symbol of the Tata Group’s vision to take bold and agile steps to solve the nation's challenges and help the youth transition to employment and enterprise,” said Shri Venu Srinivasan, Chairman, Tata Indian Institute of Skills
The event was graced by several distinguished dignitaries, including Shri Atul Kumar Tiwari, Secretary, Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), and Shri Nilambuj Sharan, Senior Economic Advisor, MSDE. Key figures from Tata Trusts and Tata companies were also in attendance, including Shri Venu Srinivasan, Chairman of Tata IIS, Shri Siddharth Sharma, CEO of Tata Trusts, Shri Sabyasachi Das, CEO of Tata IIS, and Shri Girish Krishnamurthy, CEO of Tata MD. Additionally, Shri H N Shrinivas, Senior Advisor at Tata IIS, along with other senior dignitaries, faculty members, and trainees from IIS Mumbai, were present to celebrate this milestone moment in the evolution of skill development in India.

স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ স্কিল্স (IIS) মুম্বাইই শঙ্গাখ্রে
ইন্সতিত্যুৎ অসিনা চহিদা মহৈরোয় ৫০০০বু ইন্দস্ত্রী ৪.০ স্কিলশিং তম্বিগনি
09 OCT 2024 7:13PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা মহারাস্ত্রদা লুপা করোর ৭৬০০ হেন্বগী তোঙান তোঙানবা চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া উরেপ উয়ুং তমখ্রে‍। ভারতকী নহাশিবু লৈবাক্কী অমসুং মালেমগী খুদোংচাবশিংগীদমক এমপ্লোইএবিলিতী হেনগৎহন্নবগী মায়কৈদা থাংজিন্বা মশক থোকপা খোঙথাং অমদা, হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিগী মনুং চন্না, সর্ভিস অমসুং মেনুফেকচরিং সেক্তর অনিমক্তা লোয়ননা ঊনৌনা থোরক্লিবা অতৈ বিজিনেসশিংদা মথৌ তাগদবা ফেক্তরী ওতোমেসন, দিজিতেল মেনুফেকচরিং, মেকানোত্রিক্স, অর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স, দেতা এনালাইতিক্স, অমসুং এদিতিব মেনুফেকচরিং য়াওনা ত্রেদ মখল কয়াদা কত্তিং-এদ্জ তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা হকথেংননা ত্রেনিং পীদুনা ইন্দস্ত্রী ৪.০গী ইন্দস্ত্রী-রেদী ৱর্কফোর্স শেমগৎনবা পান্দমদা প্রধান মন্ত্রীনা মুম্বাইদা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ স্কিল্স (IIS) শঙ্গাখ্রে‍।
পব্লিক—প্রাইভেত পার্ত্নরসিপ (PPP) মোদেলদা লিংখৎলিবা ইন্সতিত্যুৎ অসি ভারত লৈঙাক্কী স্কিল দিভেলপমেন্ত এন্দ ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ মন্ত্রালয় অমসুং তাতা IIS (তাতা ত্রস্তকী মখাদা লৈবা সেক্সন ৮ কম্পেনী) অনিগী মরক্তা লৈববা কোলাবোরেসন অমনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মালেম অসিনা থাজবনা থন্বা মহাশিং লৈবা লৈবাক খক্তদা থাজবা থম্মি‍। ঙসিগী নহাশিংগী থাজবা অসিনা লৈবাকসিগী অনৌবা তুংলমচৎ অমগী ৱারী ইরি হায়না মহাক্না হায়খি অমসুং মালেমগী কম্ম্যুনিতীনা ভারতপু মালেম পুম্বদা মহৈ মশিং, স্কিলিং, হেল্থকেয়র অমসুং সোফ্তৱেয়র দিভেলপমেন্তকী লমদা অচৌবা খুদোংচাবশিং লৈবা হ্যুমেন রিসোর্সকী মশক নাইবা মফম অমা ওইনা উনরি‍ হায়না ফোঙদোকখি‍। হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসিগীদমক ভারতকী নহাশিংবু শেম শাননবা, লৈঙাক অসিনা মখোয়গী স্কিলশিংবু মালেমগী স্তেন্দর্দকা চুনহল্লি হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍।
IIS মুম্বাই শঙ্গাবদা মঙোন্দা ফাওরিবা নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা, ভারত লৈঙাক্কী স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ মন্ত্রালয়গী ইকায়খুম্নরবা রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) অমসুং এজুকেসন মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী জয়ন্ত চৌধরীনা “IIS গুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি ভারতপু ‘মালেমগী স্কিল কেপিতেল’ ওইহন্নবা ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান মঙফাওনহন্নবা তুংগীদমক শেম শারবা ৱর্কফোর্স অমা শেম্বদা য়াম্না মরুওই‍। ঐখোয়গী নহাশিংগী মফমদা কত্তিং-এদ্জ এক্সপর্তিজ ফংহন্দুনা, ইন্সতিত্যুৎ অসিনা ভারত মনুংদা খুদোংচাবশিংগী থোঙ লাউনা হাংদোকপখক নত্তনা মালেমগী কৈথেলদসু চাংদম্নবা ঙম্নবা অমসুং মীথোয় মীহেন্বা ওইরক্নবা মফম শেম্বিরি,” হায়না ফোঙদোকখি‍।
মুম্বাইগী চুনাভাত্তিদা লৈবা নেস্নেল স্কিল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ (NSTI)গী কেম্পস মনুংদা একর ৪ পাক চাউনা শাগৎলবা IIS অসি কত্তিং-এদ্জ তেক্নোলোজীগা লোয়ননা হকথেংননা ত্রেনিং পীদুনা ইন্দস্ত্রীগীদমক শেম শারবা ৱর্কফোর্স শেমগৎনবা লিংখৎখিবনি‍। IIS মুম্বাইনা ফেক্তরী ওতোমেসন, দিজিতেল মেনুফেকচরিং, মেকাত্রোনিক্স, অর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স, দেতা এনালাইতিক্স, অমসুং এদিতিব মেনুফেকচরিংনচিংবা মরুওইবা সেক্তরশিংদা অখন্নবা ত্রেনিং পীগনি‍।
ইন্সতিত্যুৎ অসিনা হৌরকপগী ওইনা: এদভান্স ইন্দস্ত্রিএল ওতোমেসন এন্দ রোবোতিক্স, ইন্দস্ত্রিএল ওতোমেসন ফন্দামেন্তেল্স, এদভান্স ARC ৱেল্দিং তেক্নিক্স, এদিতিব মেনুফেকচরিং, ইলেক্ত্রিক ভেহিকল বেত্তরী স্পিসিএলিস্ত, অমসুং 2&3 হ্বীলর EV তেক্নিক্সিয়ন হায়রিবা অখন্নবা কোর্স তরুক অসি হৌদোক্কনি‍। ইন্সতিত্যুৎ অসিনা অথুবা মতমদা, কেন্দিদেতশিংগী তমশিনবগী এক্সপিরিএন্স হেনগৎহন্নবা হোস্তেল ফেসিলিতীশিংসু ফংহনগনি‍।
"ঐখোয়গী নহাশিংদা এদভান্স তেক্নিকেল স্কিলশিং অমসুং হেন্দ্স-ওন ত্রেনিং ফংহন্দুনা, ঐখোয়না ভারতপু মালেমগী স্কিল দিভেলপমেন্তকী মাঙদা থম্লি‍। থৌশিল অসি ত্রেনিং পীবখক্কী ৱাফম নত্তে; মসি লৈবাক পুম্বদগী হৈথোই শিংথোইবা নহাশিংগীদমক মীথোয় মীহেন্বা ওইরক্নবখক্কী নত্তনা ভারতকী শেন্মিৎলোন অমসুং তেক্নোলোজীগী খোঙজেললদা মরুওইবা থৌদাং লৌরক্নবগী লম্বী শেম্বিবনি‍। ঐখোয়গী স্কিলিং ফ্রেমৱর্কশিং অসি মতমগা চুনবা ওইহনব খক নত্তনা অশান্বা মীৎয়েঙদা ইচঙ থৌবা, গ্লোবেলাইজ শেন্মিৎলোনগী থুনা মশক হোংলিবা দিমান্দশিং পীবা ঙমগদবা তুংলমচৎকীদমক শেম শারবা ৱর্কফোর্স শেম শানবা কত্তিং-এদ্জ ইন্দস্ত্রীশিংগা স্ত্রেতেজিক ওইপা পার্ত্নরসিপ ঐখোয়না শেম্লি,” হায়না শ্রী চৌধরীনা মখা তাখি‍।
মহারাস্ত্র লৈঙাক্কী স্কিল, এমপ্লোইমেন্ত, ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ এন্দ ইনোভেসন মন্ত্রী, মঙ্গল প্রভাত লোধানা হায়খিবদা, “ঙসি হাংদোক্লিবা IIS সেন্তর অসি মালেম পুম্বদগী মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনগদবা স্তেত-ওফ-তি-আর্ত ফেসিলিতী অমা ওইরগনি‍। তাতা গ্রুপ হায়বসি থাজবা অমসুং চাওখৎপগা চাংদম্নরিবনি‍। মসি লূপ অসিগা মরী থম্নরিবা কেন্দিদেত খুদিংমক্কী থবক তৌনবা অমসুং তমশিন্নবা তাঞ্জা অমনি‍। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম কয়াদা অপস্কিলিংদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্নবা ৱাফম ফোঙদোকখি অমসুং হৌজিক পায়খৎলিবা অমসুং তুংদা পায়খৎলক্কদবা থৌশিলশিংগী মথৌ তাবা বজেৎ পীবিরি‍।”
ইন্সতিত্যুৎ অসিনা হৌরকপগী ওইনা মালেমগী অমসুং ভারতকী ওরিজিনেল ইকুইপমেন্ত মেনুফেকচররর (OEMs) ১৫ হেনবগা খুৎশম্নদুনা এদভান্স লেবোরেতরীশিং শেমগত্তুনা, মহৈরোয়শিংদা তশেং তশেংবা ইন্দস্ত্রীগী খুৎশু খুৎলায়শিং শীজিন্নদুনা অতাবা মমলদা প্রাক্তিকেল এক্সপিরিএন্স ফংহনগনি‍। ত্রেনিং অসি লোইরবা মতুংদা, মখোয়শিং অসি EV মেনুফেকচরর, AI, অমসুং রোবোতিক্সনচিংবা নিউ-এজ ইন্দস্ত্রীশিংনা লৌশিন্বা য়াবা ফীভমদা লৈরগনি‍।
মসিনা পীরিবা মচং ওইবা কোর্সশিং অসিগী মথক্তা, IIS না ইন্দস্ত্রী পার্ত্নরশিংগা খুৎশম্নরগা অতেন্বা মতমগী কোর্সশিং, খুদম ওইনা ফনুক ইন্দিয়াগা পুল্লগা ইন্দস্ত্রিএল রোবোতিক্স, SMC ইন্দিয়াগা পুল্লগা ইন্দস্ত্রিএল ওতোমেসন, অমসুং তাজ স্কাইলাইনগা পুল্লগা কলিনরী অমসুং কোর হাউসকীপ্পিং কোর্সশিং ফংহনগনি‍। ভোকেস্নেল ত্রেনিং অমসুং অচৌবা ইন্দস্ত্রীগী লৈনরিবা মরীগী লমদা চঙশিল্লিবা ইনোভেতিব ওইবা লম্বী অসিদা লোয়ননা, তাতা IIS মুম্বাইনা ভারত্তা স্কিল দিভেলপমেন্তকী মকোক থোংবা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইরক্কদৌরি‍।
ভারতকী চাউখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোন অসিনা প্রদক্তিবিতী, ইকনমিক গ্রোথ, নুংঙাই য়াইফবা, অমসুং নেস্নেল দিভেলপমেন্ত খুমাঙ চাওশিলহনবা ঙমগদবা হৈ-শিংবা, খাঙবা কন্বা ৱর্কফোর্স অমগী দিমান্দ অসুম হেনগৎলক্লি‍। ঐখোয়গী নহাশিংগী মফমদা কান্নরবা স্কিলশিং ফংহন্দুনা, ঐখোয়না মখোয়বু নীংতম্বা অমসুং ইকায়খুম্নবগী পুন্সি অমা হিংনবা মপাঙ্গল হাপ্পিবা ঙমগনি অমসুং মখোয়বু ঙসিগী ইন্দস্ত্রীগী হোংলক্লিবা মথৌ তাবশিং তান্নবা ফংনবা শেম্বিবা ঙমগনি‍। ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ স্কিল্স, মুম্বাইনা, মাগী মালেমগী থাক্কী ফেসিলিতীশিংগা লোয়ননা, লৈবাক্কী শিংনবশিং থেংননবা ইচঙ থৌবা খোঙথাং লৌখৎনবা অমসুং নহাশিংবু এমপ্লোইমেন্ত অমসুং এন্তরপ্রাইজকী মায়কৈদা পুশিল্লকপদা মতেঙ পাংনবা তাতা গ্রুপকী মঙলানগী খুদম চাংদম অমা ওইরি,” হায়না তাতা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ স্কিল্সকী চেয়রমেন শ্রী ভেনু স্রিনিভাসন্ননা হায়খি‍।
থৌরম অদুদা শ্রী অতুল কুমার তিৱারি, সেক্রেতরী, স্কিল দিভেলপমেন্ত এন্দ ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ মন্ত্রালয় (MSDE), অমসুং শ্রী মিলমভুজ শরন, সিনিয়র ইকনমিক এদভাইজর, MSDE য়াওনা মরুওইবা মীওই কয়ানা শরুক য়াখি‍। শ্রী ভেনু স্রিনিভাসন, তাতা IISকী চেয়রমেন, শ্রী সিদ্ধার্থ শর্ম, তাতা ত্রস্তকী CEO, শ্রী সব্যাসচি দাস, তাতা IISকী CEO, শ্রী গিরিস কৃষ্ণমুর্থী, তাতা MDগী CEO য়াওনা তাতা ত্রস্ত অমসুং তাতা কম্পেনীশিংগী মরুওইবা মীওই কয়াসু শরুক য়াখি‍। মখোয়গী মথক্তা, শ্রী ঐচ এন স্রিনিভাস, তাতা IISকী সিনিয়র এদভাইজর, লোয়ননা সিনিয়র দিগ্নিতরীশিং, তাতা IISকী ফেকল্তী মেম্বরশিং, অমসুং ত্রেনীশিংসু ভারতকী স্কিল দিভেলপমেন্ততা অওন্বা লাকপগী পন্দোল নাইবা মীৎকুপ অদুবু হরাও তয়াম্না পাঙথোক্নবা শরুক য়াখি‍।