প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত আৰু মালদ্বীপ : ব্যাপক অৰ্থনৈতিক আৰু সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা অংশীদাৰিত্বৰ বাবে এক দৃষ্টিভংগী
07 OCT 2024 2:39PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু মালদ্বীপৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম ড০ মহম্মদ মুইজ্জুৱে ২০২৪ চনৰ ৭ অক্টোবৰত মিলিত হয়। দুয়োগৰাকী নেতাই দেশ দুখনৰ ঐতিহাসিক ঘনিষ্ঠতা আৰু বিশেষ সম্পৰ্ক গভীৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰগতিৰ কথা উল্লেখ কৰি দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ পৰিসৰৰ বিষয়ে ব্যাপক পৰ্যালোচনা কৰে। এই সম্পৰ্কই দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণৰ উন্নতিত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব বুলি আশা কৰা হৈছে।
২. ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মালদ্বীপৰ সৈতে ইয়াৰ 'চুবুৰীয়া প্ৰথম' নীতি আৰু ‘সাগৰ’ দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত ইয়াৰ সম্পৰ্কৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু মালদ্বীপক ইয়াৰ উন্নয়নমূলক যাত্ৰা আৰু অগ্ৰাধিকাৰৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ অটল প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বিষয়ে পুনৰ দোহাৰে। মালদ্বীপৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ভাৰতৰ জৰুৰীকালীন বিত্তীয় সাহায্যৰ বাবে ধন্যবাদ জনায়। তেওঁ প্ৰয়োজনৰ সময়ত মালদ্বীপৰ 'প্ৰথম সঁহাৰি দাতা' হিচাপে ভাৰতৰ নিৰন্তৰ ভূমিকাৰ কথা স্বীকাৰ কৰি ২০১৪ চনত মালেত হোৱা পানীৰ সংকট আৰু কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত ভাৰতৰ সহায়ৰ কথা স্মৰণ কৰে।
৩. মালদ্বীপৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ড০ মহম্মদ মুইজ্জুৱে মালদ্বীপে সন্মুখীন হৈ থকা বিত্তীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলাত সহায়ক হৈ দ্বিপাক্ষিক মুদ্ৰা বিনিময় চুক্তি হিচাপে ৪০০ নিযুত আমেৰিকান ডলাৰ আৰু ৩০ বিলিয়ন টকাৰ ৰূপত সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ সিদ্ধান্তৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰক প্ৰশংসা কৰে। নেতাদ্বয়ে মালদ্বীপক ইয়াৰ বিত্তীয় প্ৰত্যাহ্বান মোকাবিলা কৰিবলৈ পৰৱৰ্তী ব্যৱস্থা ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰতো সন্মতি প্ৰদান কৰে।
৪. দুয়োগৰাকী নেতাই স্বীকাৰ কৰে যে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক এক ব্যাপক অৰ্থনৈতিক আৰু সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা অংশীদাৰিত্বলৈ ব্যাপকভাৱে পৰিৱৰ্তন কৰাৰ লক্ষ্যৰে এক নতুন পৰিকাঠামো নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ বাবে দুয়োপক্ষৰ এয়া এক উপযুক্ত সময়, যি জনকেন্দ্ৰিক, ভৱিষ্যতমুখী আৰু ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলত স্থিৰতাৰ সমল হিচাপে কাম কৰিব। এই সন্দৰ্ভত, দুয়োগৰাকী নেতাই নিম্নলিখিত ধৰণে সিদ্ধান্ত লয়:
I. ৰাজনৈতিক বিনিময়.
নেতৃত্ব আৰু মন্ত্ৰী পৰ্যায়ত আদান-প্ৰদান তীব্ৰ কৰাৰ বাবে, দুয়োপক্ষই সাংসদ আৰু স্থানীয় চৰকাৰৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ আদান-প্ৰদান অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ সেইবোৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰিব। তদুপৰি, দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ বিকাশত অংশীদাৰী গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধৰ অৱদানক স্বীকৃতি দি তেওঁলোকে দুয়োখন সংসদৰ মাজত প্ৰতিষ্ঠানগত সহযোগিতা সক্ষম কৰাৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তি সম্পাদন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লয়।
II. উন্নয়ন সহযোগিতা
মালদ্বীপৰ জনসাধাৰণৰ বাবে প্ৰকৃত লাভালাভ কঢ়িয়াই অনাৰ বাবে চলিত উন্নয়নমূলক অংশীদাৰী প্ৰকল্পৰ অগ্ৰগতিৰ কথা বিবেচনা কৰি দুয়োপক্ষই সিদ্ধান্ত লয়:
i. বন্দৰ, বিমানবন্দৰ, গৃহ, চিকিৎসালয়, পথ নেটৱৰ্ক, ক্ৰীড়া সুবিধা, বিদ্যালয় আৰু পানী আৰু নৰ্দমাকে ধৰি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত মালদ্বীপৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি উন্নয়নমূলক অংশীদাৰিত্ব আগবঢ়োৱাত একেলগে কাম কৰা;
ii. আৱাস প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে মালদ্বীপক সহায় প্ৰদান কৰা আৰু ভাৰতৰ সহায়ত সমৰ্থিত চলিত সামাজিক আৱাস প্ৰকল্পবোৰ ত্বৰান্বিত কৰা;
iii. ধ্বজাবাহী গ্ৰেটাৰ মালে সংযোগ প্ৰকল্প (জিএমচিপি) সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন আগবঢ়োৱা, আৰু থিলাফুচি আৰু গিৰাভাৰু দ্বীপসমূহক সম্প্ৰসাৰণ কৰি সংযোগ কৰাৰ বাবে এক সম্ভাৱ্য অধ্যয়ন কৰা;
iv. মালে বন্দৰটোৰ ভিৰ কম কৰাৰ বাবে আৰু থিলাফুছিত বৰ্ধিত কাৰ্গো সঞ্চালন ক্ষমতা প্ৰদান কৰাৰ বাবে থিলাফুচি দ্বীপত এক অত্যাধুনিক বাণিজ্যিক বন্দৰৰ বিকাশত সহযোগিতা কৰা;
v. মালদ্বীপৰ ইহাৱান্দহিপ্পোলহু আৰু গাধু দ্বীপপুঞ্জৰ মালদ্বীপ অৰ্থনৈতিক গেটৱে প্ৰকল্পত অৰিহণা যোগোৱা ট্ৰেন্সশিপমেণ্ট সুবিধা আৰু বাংকাৰিং সেৱাৰ বিকাশৰ বাবে সহযোগিতা অন্বেষণ কৰা;
vi. ভাৰতীয় সহায়ৰ লগতে মালদ্বীপৰ অন্যান্য বিমানবন্দৰৰ সৈতে বিকশিত হৈ থকা হানিমাধু আৰু গান বিমানবন্দৰৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনাক ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাবে যুটীয়াভাৱে কাম কৰা। এই দিশত দুয়োপক্ষই বিমান সংযোগ শক্তিশালী কৰা, বিনিয়োগ আকৰ্ষিত কৰা আৰু এই বিমান বন্দৰসমূহৰ দক্ষ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে সহযোগিতা কৰাৰ ব্যৱস্থাৰ বিষয়েও বিবেচনা কৰিব;
vii. ভাৰতৰ সহায়ত হা ধালু এটোল আৰু মাছ প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ লগতে "কৃষি অৰ্থনৈতিক ক্ষেত্ৰ" আৰু পৰ্যটন বিনিয়োগ স্থাপনত যুটীয়াভাৱে কাম কৰা;
viii. ভাৰত-মালদ্বীপৰ জনকেন্দ্ৰিক উন্নয়ন অংশীদাৰীত্বক মালদ্বীপৰ প্ৰতিটো অংশলৈ লৈ যোৱাৰ বাবে সফল আৰু উচ্চ প্ৰভাৱযুক্ত সামূহিক উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ অতিৰিক্ত বিত্তীয় যোগানৰ জৰিয়তে অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰা।
III. বাণিজ্য আৰু অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা
দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ অব্যৱহৃত সম্ভাৱনাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিবলৈ দুয়োপক্ষই সন্মতি প্ৰদান কৰে:
i. দুয়োখন দেশৰ মাজত সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ বাণিজ্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি দ্বিপাক্ষিক মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিৰ ওপৰত আলোচনা আৰম্ভ কৰা;
ii. বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক গভীৰ কৰা আৰু বিদেশী মুদ্ৰাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ লক্ষ্যৰে স্থানীয় মুদ্ৰাত ভাৰত আৰু মালদ্বীপৰ মাজৰ বাণিজ্যিক লেনদেনৰ নিষ্পত্তি কাৰ্যকৰী কৰা;
iii. দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগ আৰু দুয়োটা ব্যৱসায়িক চেম্বাৰ আৰু প্ৰতিষ্ঠানৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক বৃদ্ধি কৰা; বিনিয়োগৰ সুযোগ সম্পৰ্কীয় তথ্য প্ৰচাৰ তথা ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা উন্নত কৰাৰ বাবে পদক্ষেপ লোৱা;
iv. কৃষি, মীন পালন, সামুদ্ৰিক বিজ্ঞান আৰু নীল অৰ্থনীতিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰি মালদ্বীপৰ অৰ্থনীতিৰ বৈচিত্ৰতাৰ দিশত কৰা প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰা, যাৰ ভিতৰত আছে শৈক্ষিক সম্পৰ্ক স্থাপন তথা গৱেষণা আৰু উন্নয়ন সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰিত কৰা;
v. বিপণন অভিযান আৰু সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে দুয়োখন দেশৰ মাজত পৰ্যটন বৃদ্ধিৰ প্ৰচেষ্টা বৃদ্ধি কৰা।
IV. ডিজিটেল আৰু বিত্তীয় সহযোগিতা
ডিজিটেল আৰু বিত্তীয় ক্ষেত্ৰৰ উন্নয়নে শাসন আৰু সেৱা প্ৰদানৰ ওপৰত পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱ পেলোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত দুয়োপক্ষই সন্মত হয়:
i. ডিজিটেল আৰু বিত্তীয় সেৱা ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত নিপুণতা শ্বেয়াৰ কৰা;
ii. ভাৰতৰ ইউনিফাইড পেমেণ্টইণ্টছ ইণ্টাৰফেচ (ইউপিআই), ইউনিক ডিজিটেল আইডেন্টিটি, গতি শক্তি আঁচনি আৰু অন্যান্য ডিজিটেল সেৱা মুকলি কৰি ডিজিটেল পাব্লিক ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ (ডিপিআই)ৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়োৱা, যি মালদ্বীপৰ লোকসকলৰ সুবিধাৰ বাবে ডিজিটেল ডমেইনৰ জৰিয়তে ই-গভৰ্ণেন্স আৰু সেৱা প্ৰদান বৃদ্ধি কৰিব;
iii. মালদ্বীপত ৰূপে কাৰ্ড মুকলি কৰাৰ বাবে আদৰণি জনায়, যিয়ে মালদ্বীপ ভ্ৰমণ কৰা ভাৰতীয় পৰ্যটকসকলৰ বাবে পৰিশোধৰ সহজতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে
ভাৰত ভ্ৰমণ কৰা মালদ্বীপৰ নাগৰিকসকলৰ বাবে একে ধৰণৰ সেৱা সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰিব।
V. শক্তি সহযোগিতা
বহনক্ষম উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত শক্তি সুৰক্ষাৰ ভূমিকাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি দুয়োপক্ষই শক্তি ব্যয় হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰু মালদ্বীপক ইয়াৰ এন ডি চি লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ সক্ষম কৰাৰ বাবে সৌৰ শক্তি আৰু অন্যান্য নৱীকৰণযোগ্য শক্তি তথা শক্তি দক্ষতা প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ জৰিয়তে সহযোগিতা অন্বেষণ কৰিবলৈ সন্মত হয়। দুয়োপক্ষই প্ৰতিষ্ঠানগত অংশীদাৰিত্বৰ বাবে এক পৰিকাঠামো স্থাপন কৰিব য'ত প্ৰশিক্ষণ, ভ্ৰমণৰ আদান-প্ৰদান, যৌথ গৱেষণা, কাৰিকৰী প্ৰকল্প আৰু বিনিয়োগৰ প্ৰচাৰ অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব।
এই দিশত, দুয়োপক্ষই মালদ্বীপক ৱান চান ৱান ৱৰ্ল্ড ৱান গ্ৰিড উদ্যোগত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব পৰা ব্যৱস্থাবোৰ চিনাক্ত কৰাৰ বাবে এক সম্ভাৱ্য অধ্যয়নো কৰিব।
VI. স্বাস্থ্য সহযোগিতা
দুয়োপক্ষই সন্মত হৈছিল:
i. ভাৰতত মালদ্বীপৰ লোকসকলক সুৰক্ষিত আৰু সুলভ স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদানৰ জৰিয়তে চলিত স্বাস্থ্য সহযোগিতা অধিক গভীৰ কৰা আৰু ভাৰতৰ চিকিৎসালয়ৰ সুবিধাসমূহৰ মাজত সম্পৰ্ক বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে মালদ্বীপত স্বাস্থ্য-যত্নৰ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় স্বাস্থ্য সেৱাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ উন্নত কৰা;
ii. মালদ্বীপ চৰকাৰৰ দ্বাৰা ভাৰতীয় ফাৰ্মাকোপিয়াৰ স্বীকৃতিৰ দিশত কাম কৰি ভাৰতৰ পৰা সুলভ আৰু উন্নত মানৰ জেনেৰিক ঔষধ প্ৰদানৰ জৰিয়তে মালদ্বীপৰ স্বাস্থ্য সুৰক্ষা প্ৰচেষ্টাত অৰিহণা যোগোৱাৰ বাবে সমগ্ৰ মালদ্বীপত ভাৰত-মালদ্বীপ জন ঔষধি কেন্দ্ৰ স্থাপন;
iii. মালদ্বীপৰ কেন্দ্ৰীয় আৰু আঞ্চলিক মানসিক স্বাস্থ্য সেৱাসমূহত মানসিক স্বাস্থ্য সেৱা আৰু সমৰ্থন প্ৰণালী উন্নত কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰা;
iv. দক্ষতা আৰু জ্ঞান বৃদ্ধিৰ বাবে স্বাস্থ্যসেৱা পেছাদাৰীসকলৰ প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচীত সহযোগিতা কৰা;
v. কৰ্কট ৰোগ, বন্ধ্যাত্ব আদিকে ধৰি সাধাৰণ স্বাস্থ্য প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে স্বাস্থ্য গৱেষণাৰ প্ৰচেষ্টাত একেলগে কাম কৰা;
vi. ড্ৰাগ-নিচা মুক্ত আৰু পুনৰ্সংস্থাপন ব্যৱস্থাৰ ওপৰত বিশেষজ্ঞতা ভাগ-বটোৱাৰা কৰাৰ লগতে মালদ্বীপত পুনৰ্সংস্থাপন কেন্দ্ৰ স্থাপনত সহায় কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰা;
vii. জৰুৰীকালীন চিকিৎসা স্থানান্তৰ কৰাৰ বাবে মালদ্বীপৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিত একেলগে কাম কৰা।
VII. প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা
ভাৰত আৰু মালদ্বীপে ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলত উমৈহতীয়া প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে যাৰ ফলত দুয়োখন দেশৰ নিৰাপত্তা আৰু উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট প্ৰভাৱ পৰিছে। প্ৰাকৃতিক অংশীদাৰ হিচাপে তেওঁলোকে ভাৰত আৰু মালদ্বীপৰ লগতে বৃহত্তৰ ভাৰত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ হিতৰ বাবে সামুদ্ৰিক আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত একেলগে কাম কৰাৰ সংকল্প লয়।
মালদ্বীপ, ইয়াৰ বিশাল একচেটিয়া অৰ্থনৈতিক ক্ষেত্ৰৰ সৈতে, জলদস্যুতা, আই ইউ ইউ মাছ ধৰা, ড্ৰাগ চোৰাং আৰু সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি পৰম্পৰাগত আৰু অ-পৰম্পৰাগত সামুদ্ৰিক প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। দুয়োখন দেশে একমত হয় যে ভাৰতে এক বিশ্বস্ত আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য অংশীদাৰ হিচাপে মালদ্বীপৰ সৈতে বিশেষজ্ঞতা ভাগ-বটোৱাৰা, সামৰ্থ্য বৃদ্ধি আৰু মালদ্বীপৰ প্ৰয়োজনীয়তা তথা প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি যৌথ সহযোগিতামূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰিব; ভাৰতৰ সহায়ত উথুৰু থিলা ফালহু (ইউটিএফ)ত চলি থকা মালদ্বীপ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীৰ (এমএনডিএফ) 'ইকথা' বন্দৰ প্ৰকল্পই এমএনডিএফৰ কাৰ্যকৰী ক্ষমতা বৃদ্ধিত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাব, আৰু সময়মতে সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ বাবে সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন আগবঢ়াবলৈ দুয়োপক্ষই সন্মত হয়।
দুয়োপক্ষই সন্মত হয়:
i. মালদ্বীপক ইয়াৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে সংগতি ৰাখি সামুদ্ৰিক আৰু নিৰাপত্তাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আগবঢ়োৱাৰ ক্ষেত্ৰত এমএনডিএফৰ লগতে মালদ্বীপ চৰকাৰৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষা মঞ্চ আৰু সম্পদৰ ব্যৱস্থা কৰাত সহায় কৰা;
ii. ৰাডাৰ প্ৰণালী আৰু অন্যান্য সঁজুলি ৰখাৰ সৈতে এমএনডিএফৰ নিৰীক্ষণ আৰু নিৰীক্ষণ ক্ষমতা বৃদ্ধিত মালদ্বীপক সমৰ্থন কৰা
iii. মালদ্বীপ চৰকাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি ক্ষমতা নিৰ্মাণ আৰু প্ৰশিক্ষণৰ জৰিয়তে হাইড্ৰ'গ্ৰাফিক বিষয়ত মালদ্বীপক সমৰ্থন কৰা;
iv. দুৰ্যোগ সঁহাৰি আৰু বিপদাশংকা হ্ৰাসৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা, যাৰ ভিতৰত আছে এছ.ও.পি.-ৰ বিকাশ আৰু বৰ্ধিত আন্তঃকাৰ্যকৰীতা প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে অনুশীলন;
v. আন্তঃগাঁথনি, প্ৰশিক্ষণ আৰু সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতিৰ আদান-প্ৰদানৰ জৰিয়তে সামৰ্থ্য বিকাশত সহায় কৰি তথ্য আদান-প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত মালদ্বীপক সহায় কৰা।
vi. প্ৰাৰম্ভিক তাৰিখত ভাৰতৰ সহায়ত মালেত নিৰ্মাণ কৰা মালদ্বীপৰ অত্যাধুনিক প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয় (এমঅ'ডি) ভৱন উদ্বোধন কৰা হ'ব, যি এমঅ'ডিৰ আধুনিক আন্তঃগাঁথনি ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব;
vii. ভাৰতত আই টি ই চি কাৰ্যসূচী আৰু অন্যান্য প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচীৰ অধীনত এম এন ডি এফ, মালদ্বীপ আৰক্ষী সেৱা (এমপিএছ), আৰু মালদ্বীপৰ অন্যান্য সুৰক্ষা সংগঠনৰ বাবে ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰশিক্ষণৰ ব্যৱস্থা;
viii. এমএনডিএফ আন্তঃগাঁথনি বিকাশ আৰু উন্নীতকৰণৰ বাবে বিত্তীয় সহায় সম্প্ৰসাৰণ কৰা।
VIII. ক্ষমতা নিৰ্মাণ আৰু প্ৰশিক্ষণ
মালদ্বীপৰ মানৱ সম্পদ উন্নয়নমূলক প্ৰয়োজনীয়তাৰ ক্ষেত্ৰত ইতিবাচক অৱদান আগবঢ়োৱা বিভিন্ন চলিত ক্ষমতা নিৰ্মাণৰ পদক্ষেপৰ পৰ্যালোচনা কৰি দুয়োপক্ষই মালদ্বীপৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু অগ্ৰাধিকাৰ অনুসৰি প্ৰশিক্ষণ আৰু ক্ষমতা নিৰ্মাণৰ দিশত সমৰ্থন অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ সন্মত হয়; তেওঁলোকে লগতে সন্মত হয়-
i. মালদ্বীপৰ অসামৰিক কৰ্মচাৰী আৰু স্থানীয় চৰকাৰৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ বাবে অনুকূলিত প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী অব্যাহত ৰখা।
ii. মালদ্বীপৰ অৰ্থনীতিত বৰ্ধিত অংশগ্ৰহণৰ বাবে দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰি আৰু মালদ্বীপৰ মহিলা উদ্যোগীসকলক সমৰ্থন আগবঢ়াই মহিলা নেতৃত্বাধীন বিকাশৰ বাবে এক নতুন কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা;
iii. যুৱসকলৰ উদ্ভাৱনৰ সম্ভাৱনা কঢ়িয়াই আনিবলৈ মালদ্বীপত ষ্টাৰ্ট-আপ ইনকিউবেটৰ-এক্সিলাৰেটৰ স্থাপনত সহযোগিতা কৰা।
IX. মানুহৰ পৰা মানুহলৈ সম্পৰ্ক
ভাৰত আৰু মালদ্বীপৰ জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্ক দুয়োখন দেশৰ বিশেষ আৰু অনন্য সম্পৰ্কৰ আধাৰ হৈ আছে। দুয়োপক্ষই এই সম্পৰ্কবোৰ গভীৰ কৰাৰ বাবে ব্যৱস্থা ল'বলৈ সন্মত হয় আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে:
i. বাণিজ্য আৰু অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণ আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত অধিক সম্পৰ্ক স্থাপনত অৰিহণা যোগাবৰ বাবে বাংগালুৰুত মালদ্বীপৰ কনচুলেট আৰু আদ্দু চহৰত ভাৰতৰ কনচুলেট স্থাপনৰ দিশত ইতিবাচকভাৱে কাম কৰা;
ii. অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক বৃদ্ধি আৰু পৰ্যটনৰ প্ৰসাৰৰ হকে ভ্ৰমণ সহজ কৰিবলৈ বিমান আৰু সামুদ্ৰিক সংযোগ বৃদ্ধি কৰা;
iii. মালদ্বীপত প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান, দক্ষতা কেন্দ্ৰ আৰু উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা;
iv. মালদ্বীপ ৰাষ্ট্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়ত আই চি চি আৰ আসন স্থাপনৰ দিশত কাম কৰা।
X. আঞ্চলিক আৰু বহুপাক্ষিক সহযোগিতা ফ’ৰাম
ভাৰত আৰু মালদ্বীপৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাই আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়ভাৱে দুয়োখন দেশক লাভান্বিত কৰিছে আৰু উমৈহতীয়া স্বাৰ্থৰ বিষয়ত পৰস্পৰৰ কণ্ঠ বৃদ্ধি কৰিছে। শেহতীয়াকৈ চিএছচিৰ প্ৰতিষ্ঠাপক সদস্য হিচাপে কলম্বো নিৰাপত্তা সন্মিলন (চিএছচি), ভাৰত আৰু মালদ্বীপৰ চাৰ্টাৰ স্বাক্ষৰ কৰাৰ লগে লগে এক সুৰক্ষিত আৰু শান্তিপূৰ্ণ ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চল প্ৰাপ্ত কৰাৰ লক্ষ্যৰে তেওঁলোকৰ উমৈহতীয়া সামুদ্ৰিক তথা নিৰাপত্তাৰ স্বাৰ্থক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰাৰ কথা পুনৰ নিশ্চিত কৰা হৈছে। দুয়োপক্ষই বহুপাক্ষিক মণ্ডলীত ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰি যাবলৈও সন্মত হৈছে।
৪. ভাৰত আৰু মালদ্বীপৰ জনসাধাৰণৰ লগতে ভাৰত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ উমৈহতীয়া লাভালাভৰ বাবে দুয়োখন দেশৰ মাজত ব্যাপক অৰ্থনৈতিক আৰু সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা অংশীদাৰিত্বক আগুৱাই নিয়াৰ লক্ষ্যৰে ভাৰত আৰু মালদ্বীপ দুয়োদেশৰ বিষয়াসকলক সময়মতে আৰু দক্ষতাৰে ৰূপায়ণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। তেওঁলোকে এই ভিজন ডকুমেণ্ট ৰূপায়ণৰ অগ্ৰগতি তদাৰক কৰিবলৈ এক নতুন উচ্চ-স্তৰীয় মূল গোট গঠন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লয়। এই গোটটোৰ নেতৃত্বত দুয়োপক্ষৰ মাজত পাৰস্পৰিকভাৱে সিদ্ধান্ত লোৱা হ'ব।

Prime Minister's Office
India and Maldives: A Vision for Comprehensive Economic and Maritime Security Partnership
07 OCT 2024 2:39PM by PIB Delhi
Prime Minister of India Shri Narendra Modi and President of Maldives H. E. Dr. Mohamed Muizzu met on 7 October 2024 and comprehensively reviewed the entire gamut of bilateral ties while noting the progress made by both countries in deepening their historically close and special relationship that has immensely contributed to the betterment of the peoples of the two countries.
2. Prime Minister of India underscored the importance attached by India to its relationship with Maldives under its ‘Neighbourhood First’ Policy and Vision SAGAR, and reaffirmed India’s unwavering commitment to assist Maldives on its developmental journey and priorities. President of Maldives thanked India for its timely emergency financial assistance, including by way of rolling over T-bills subscribed by SBI amounting to USD 100 million in May and September 2024 for a further period of one year that provided the much needed financial cushion for Maldives in addressing its urgent financing needs. He acknowledged India’s continued role as the ‘First Responder’ of Maldives in times of need, following India’s earlier assistance in the last decade during the 2014 water crisis in Malé and the Covid-19 pandemic.
3. President of Maldives Dr. Mohamed Muizzu expressed his appreciation for the decision of the Government of India to extend support in the form of USD 400 million and INR 30 billion as a bilateral currency swap agreement, instrumental in tackling the ongoing financial challenges faced by the Maldives. The leaders also agreed to implement further measures to support Maldives in addressing its financial challenges.
4. The leaders acknowledged that it was an opportune time for both sides to chart a new framework for cooperation with an aim to comprehensively transform the bilateral relationship to a Comprehensive Economic and Maritime Security Partnership, which is people-centric, future-oriented and will act as an anchor of stability in the Indian Ocean Region. In this context, both the leaders have decided as follows:
I. Political exchanges
In order to intensify exchanges at leadership and ministerial levels, the two sides will expand them to include exchanges of Parliamentarians and local government representatives. In addition, recognizing the contribution of shared democratic values in the growth of bilateral ties, they decided to conclude a Memorandum of Understanding to enable institutionalized cooperation between the two Parliaments.
II. Development Cooperation
Taking into account the progress of ongoing developmental partnership projects, which have already brought tangible benefits to the people of Maldives, the two sides decided:
i. To work together in advancing the developmental partnership, as per needs and requirements of Maldives, across areas, including ports, airports, housing, hospitals, roads networks, sports facilities, schools and water and sewerage;
ii. To provide assistance to the Maldives in addressing the housing challenges and to accelerate the ongoing social housing projects supported by India’s assistance;
iii. To extend full support for the timely completion of the flagship Greater Malé Connectivity Project (GMCP), and to undertake a feasibility study to connect the islands of Thilafushi and Giraavaru as an extension;
iv. To collaborate in the development of a state-of-the-art commercial port at Thilafushi island in order to de-congest the Malé port and provide enhanced cargo handling capacity at Thilafushi;
v. To also explore collaboration for development of transshipment facilities and bunkering services contributing towards Maldives Economic Gateway project at Ihavandhippolhu and Gaadhoo islands of Maldives;
vi. To jointly work in harnessing the full potential of Hanimaadhoo and Gan airports that are being developed with Indian assistance as well as other airports of Maldives. Towards this end, both sides will also consider measures to strengthen air connectivity, attract investments and collaborate for efficient management of these airports;
vii. To jointly work in establishing "Agriculture Economic Zone” and tourism investments in Haa Dhaalu atoll and fish processing and canning facility at Haa Alifu atoll with Indian assistance;
viii. To further expand through additional financing the successful High Impact Community Development Projects to take the India-Maldives people-centric development partnership to every part of Maldives.
III. Trade and economic cooperation
In view of significant untapped potential for bilateral trade & investment, the two sides agreed:
i. To initiate discussions on a Bilateral Free Trade Agreement focusing on trade in goods and services between the two countries;
ii. To operationalize the settlement of trade transactions between India and Maldives in local currencies with an aim to deepen trade linkages and to reduce dependency on foreign currencies;
iii. To promote bilateral investments and closer engagements between the two business chambers and entities; steps shall be taken for disseminating information relating to investment opportunities and to improve ease of doing business;
iv. To support the efforts of Maldives towards diversification of its economy by strengthening cooperation in the areas of agriculture, fisheries, oceanography and blue economy, including through establishment of academic linkages and expanding research & development cooperation;
v. To enhance efforts to boost tourism between the two countries through marketing campaigns and collaborative efforts.
IV. Digital and financial cooperation
Given that developments in digital and financial domains have transformational impact on governance and delivery of services the two sides agreed:
i. to share expertise on implementation of digital and financial services;
ii. To cooperate in the domain of Digital Public Infrastructure (DPI) by launch of India's Unified Payments Interface (UPI), Unique Digital Identity, Gati Shakti Scheme and other digital services that will enhance e-governance and delivery of services through digital domain for the benefit of people of Maldives;
iii. While welcoming the launch of RuPay card in Maldives, which will enhance ease of payments for Indian tourists visiting Maldives, to work closely to extend similar services for Maldivian nationals visiting India.
V. Energy cooperation
Given the role of energy security in ensuring sustainable development, the two sides agreed to explore cooperation through implementation of solar power and other renewable energy and energy efficiency projects to bring down energy costs and enable Maldives to achieve its NDC Goals, both sides will establish a framework for an institutional partnership which will include training, exchange of visits, joint research, technical projects and promotion of investments.
Towards this end, both sides will also undertake a feasibility study to identify measures that would enable Maldives to participate in the One Sun One World One Grid initiative.
VI. Health cooperation
The two sides agreed:
i. To further deepen ongoing health cooperation through provisioning of safe, quality and affordable healthcare to the people of Maldives in India and promoting linkages between hospitals in India and facilities and improving access to essential health services in Maldives for strengthening health-care infrastructure in Maldives;
ii. To work towards recognition of Indian pharmacopoeia by the Government of Maldives, followed by establishment of India-Maldives Jan Aushadhi Kendras across Maldives to contribute to health security efforts of Maldives through provisioning of affordable and quality generic medicines from India;
iii. To work together to improve mental health services and support systems to central and regional mental health services of Maldives;
iv. To collaborate through training programs for healthcare professionals to enhance skills and knowledge;
v. To work together on health research initiatives to address common health challenges including cancer, infertility, etc;
vi. To work together in sharing of expertise on drug de-addiction and rehabilitation measures as well as assist in setting-up of rehabilitation centres in Maldives;
vii. To work together in enhancing capacity of the Maldives to undertake emergency medical evacuations.
VII. Defence & Security Cooperation
India and Maldives share common challenges in the Indian Ocean Region which have multi-dimensional implications for the security and development of both the countries. As natural partners, they resolve to work together in advancing the maritime and security cooperation for the benefit of peoples of both India and Maldives as well as for the larger Indian Ocean Region.
Maldives, with its vast Exclusive Economic Zone, is exposed to traditional and non-traditional maritime challenges including piracy, IUU fishing, drug smuggling, and terrorism. The two countries agreed that India, as a trusted and dependable partner, will work closely with Maldives in sharing of expertise, augmenting capabilities and undertake joint cooperative measures, as per needs and requirements of Maldives; they also agreed that the ongoing Maldives National Defence Force (MNDF) 'Ekatha' harbour project at Uthuru Thila Falhu (UTF) with India's assistance will significantly contribute towards enhancing MNDF's operational capabilities, and agreed to extend full support for its timely completion.
The two sides also agreed:
i. To support Maldives with provisioning of defence platforms and assets to augment capabilities of MNDF as well as that of the Government of Maldives in advancing its maritime and security requirements in line with its national priorities;
ii. To support Maldives in enhancing surveillance and monitoring capability of MNDF with the provisioning of radar systems and other equipment
iii. To support Maldives on Hydrographic matters, including, through capacity building and training, as per the requirements of the Government of Maldives;
iv. To strengthen cooperation in the area of disaster response and risk mitigation, including through development of SOPs and exercises to achieve enhanced interoperability;
v. To assist Maldives in the domain of Information Sharing by supporting the development of capabilities through infrastructure, training and sharing of best practices.
vi. To inaugurate at an early date the state-of-the-art Maldivian Ministry of Defence (MoD) building in Malé, constructed with India's assistance, that will augment modern infrastructural capacity of the MoD;
vii. To increase capacity building & training slots for MNDF, Maldives Police Services (MPS), and other security organizations of Maldives under the ITEC programmes and other customized training programmes in India;
viii. To extend financial assistance to develop and upgrade MNDF infrastructure.
VIII. Capacity Building and training
Reviewing the various ongoing capacity building initiatives that have positively contributed towards human resource developmental needs of Maldives, the two sides agreed to further expand support towards training and capacity building as per requirements and priorities of Maldives; They also agreed:
i. To continue with customized training programmes for civil servants and local government representatives of Maldives.
ii. To launch a new programme to promote women-led development by imparting skills training and extending support to Maldivian women entrepreneurs for their enhanced participation in Maldivian economy;
iii. To collaborate in establishment of a Start-up Incubator-Accelerator in Maldives to harness the innovation potential of the youth.
IX. People-to-people linkages
People-to-people linkages between India and Maldives have remained the bedrock of the special and unique ties between the two countries. The two sides agreed to take measures to deepen these linkages and decided:
i. To work positively towards establishing a consulate of Maldives in Bengaluru and a consulate of India in Addu city recognizing that these would contribute to expansion of trade and economic cooperation and greater people-to-people contacts;
ii. To enhance air and maritime connectivity to facilitate ease of travel, support economic engagement and promote tourism;
iii. To establish higher education institutions, skilling centres and centres of excellence in Maldives, as per its needs and requirements;
iv. To work towards establishing an ICCR Chair in the Maldives National University.
X. Cooperation at Regional and Multilateral Fora
Close cooperation between India and Maldives has benefited both countries in regional and international fora and amplified each other’s voice on issues of common interest. With the recent signing of the Charter of the Colombo Security Conclave (CSC), India and Maldives, as founding members of the CSC, further reaffirmed to work closely in advancing their common maritime and security interests with an aim to achieve a safe, secure and peaceful Indian Ocean Region. The two sides also agreed to continue working closely in multilateral fora.
4. The leaders directed officials from both India and Maldives to implement the outlined areas of cooperation in a timely and efficient manner with an aim to steer the Comprehensive Economic and Maritime Security Partnership between the two countries for the common benefit of the peoples of both India and Maldives as well as for the Indian Ocean Region. They decided to constitute a new High-Level Core Group to oversee the progress in the implementation of this vision document. The leadership of this group will be decided mutually between the two sides.