প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৱাছিমত কৃষি আৰু পশুপালন খণ্ডৰ পদক্ষেপ মুকলি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ লিখিত ৰূপ
05 OCT 2024 3:49PM by PIB Guwahati
দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অংশগ্ৰহণকাৰীসকল, আমাৰ সন্মানীয় ভাই-ভনীসকলক সম্ভাষণ জনাইছো! জয় সেৱালাল! জয় সেৱালাল!
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল চি পি ৰাধাকৃষ্ণন জী, ইয়াৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী একনাথ শিণ্ডে জী, মোৰ কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট সতীৰ্থ শিৱৰাজ সিং চৌহান, ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিং, মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাড়নৱীচ, অজিত পাৱাৰ, অন্যান্য কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক আৰু দূৰ-দূৰণিৰ পৰা অহা বঞ্জাৰা সম্প্ৰদায়ৰ ভাই-ভনীসকল, দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা কৃষক ভাই-ভনীসকল, আৰু আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি, আৰু মোৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ ভাই-ভনীসকল, এই পবিত্ৰ ৱাছিম ​​ভূমিৰ পৰা পোহৰাদেৱী মাতাক প্ৰণাম জনাইছো।
আজি নৱৰাত্ৰিৰ সময়ত মাতা জগদম্বাৰ আশীৰ্বাদ তেওঁৰ মন্দিৰত লাভ কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো।মই সন্ত সেৱালাল মহাৰাজ আৰু সন্ত ৰাম-ৰাও মহাৰাজৰ সমাধিলৈ গৈ তেওঁলোকৰো আশীৰ্বাদ লৈছো। এই মঞ্চৰ পৰাই এই দুজন মহাপুৰুষৰ আগত শিৰ নত কৰিছোঁ।
আজি মহাযোদ্ধা তথা গোণ্ডৱানা ৰাণী দুৰ্গাৱতীৰো জন্ম বাৰ্ষিকী। যোৱা বছৰ দেশত তেওঁৰ ৫০০ বছৰীয়া জন্ম জয়ন্তী উদযাপন কৰা হৈছিল। মইও ৰাণী দুৰ্গাৱতীক প্ৰণাম কৰো।
বন্ধুসকল,
আজি হাৰিয়ানাতো ভোটগ্ৰহণ চলি আছে। হাৰিয়ানাৰ সকলো দেশপ্ৰেমিক ৰাইজলৈ আহ্বান জনাম যে সৰ্বাধিক সংখ্যক ভোটদান কৰক। আপোনাৰ ভোটে হাৰিয়ানাক উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব।
বন্ধুসকল,
নৱৰাত্ৰিৰ এই শুভ সময়ত মই মাত্ৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ ১৮তম কিস্তি মুকলি কৰাৰ সুযোগ পাইছো। আজি দেশৰ ৯.৫ কোটি কৃষকৰ একাউণ্টলৈ ২০ হাজাৰ কোটি টকা হস্তান্তৰ কৰা হৈছে।মহাৰাষ্ট্ৰৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে ইয়াৰ কৃষকসকলক দুগুণ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। নমো শেটকাৰী মহাসম্মান যোজনাৰ অধীনত মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৯০ লাখৰো অধিক কৃষকক প্ৰায় ১৯০০ কোটি টকা দিয়া হৈছে। আজি কৃষি, পশুপালন আৰু কৃষক উৎপাদন সন্থা-এফ পি অ’ৰ সৈতে জড়িত শ শ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পসমূহো জনসাধাৰণৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰা হৈছে। পোহৰাদেৱীৰ আশীৰ্বাদত লাডকী বাহিন যোজনাৰ হিতাধিকাৰীসকলক সহায় কৰাৰ সৌভাগ্যও পাইছো।
এই আঁচনিখনে নাৰী শক্তিৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰিছে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ ভাই-ভনী আৰু দেশৰ সকলো কৃষক ভাই-ভনীক আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়ালৈ অহাৰ আগতে পোহৰাদেৱীত বঞ্জৰা ঐতিহ্য সংগ্ৰহালয় উদ্বোধন কৰাৰ সৌভাগ্যও পাইছিলোঁ।এই সংগ্ৰহালয়ে দেশৰ নতুন প্ৰজন্মক দেশৰ মহান বঞ্জৰা সংস্কৃতি, ইমান বিশাল ঐতিহ্য, ইমান প্ৰাচীন পৰম্পৰাৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিব। আৰু মই আপোনালোক সকলোকে আহ্বান জনাইছো, মঞ্চত বহি থকাসকলকো আহ্বান জনাইছো, আজি যাত্ৰা কৰাৰ আগতে এই বঞ্জৰা ঐতিহ্য সংগ্ৰহালয়টো চাবলৈ।দেৱেন্দ্ৰ জীক অভিনন্দন জনাইছো। যিটো ধাৰণা তেওঁ প্ৰথম চৰকাৰৰ সময়ত কল্পনা কৰিছিল আৰু আজি মই ইয়াক উৎকৃষ্টভাৱে নিৰ্মাণ কৰা দেখিলোঁ, মই অতি সন্তুষ্টি আৰু সুখী অনুভৱ কৰিলোঁ। মই মাত্ৰ পোহৰাদেৱীলৈ আহিলোঁ বঞ্জৰা সম্প্ৰদায়ৰ কিছুমান মহান ব্যক্তিত্বক লগ কৰিবলৈ। এই সংগ্ৰহালয়ৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ ঐতিহ্যক স্বীকৃতি পোৱাত তেওঁলোকৰ মুখত সন্তুষ্টি আৰু গৌৰৱৰ অনুভৱ হৈছিল। বঞ্জৰা ঐতিহ্য সংগ্ৰহালয়ৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
যাৰ বিষয়ে কোনেও সোধা নাছিল মোদীয়ে পূজা কৰে। আমাৰ বঞ্জৰা সম্প্ৰদায়ে ভাৰতৰ সামাজিক জীৱনত আৰু ভাৰতৰ নিৰ্মাণ যাত্ৰাত বিপুল ভূমিকা পালন কৰিছে। শিল্প, সংস্কৃতি, আধ্যাত্মিকতা, জাতীয় প্ৰতিৰক্ষা, ব্যৱসায়ৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে এই সমাজৰ কোন কোন মহান ব্যক্তি আৰু মহান ব্যক্তিয়ে দেশৰ বাবে একো কৰিব পৰা নাই? ৰজা লখিষা বঞ্জৰা, বিদেশী শাসকৰ পৰা তেওঁ কিমান অত্যাচাৰ সহ্য কৰিছিল! তেওঁ নিজৰ জীৱন সমাজৰ সেৱাত উৎসৰ্গা কৰিছিল! সন্ত সেৱালাল মহাৰাজ, স্বামী হাতীৰাম জী, সন্ত ঈশ্বৰ সিং বাপুজী, সন্ত ড° ৰামৰাও বাপু মহাৰাজ, সন্ত লক্ষ্মণ চৈয়ান বাপুজী, আমাৰ বঞ্জৰা সমাজে ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক চেতনাক অপৰিসীম শক্তি প্ৰদান কৰা ইমানবোৰ এনে সাধুক দিছে। প্ৰজন্মৰ পৰা প্ৰজন্মলৈ, লাখ লাখ বছৰ ধৰি এই সম্প্ৰদায়ে ভাৰতৰ সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰা ৰক্ষা কৰি সংৰক্ষণ কৰি আহিছে। স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত ব্ৰিটিছ চৰকাৰে এই সমগ্ৰ সম্প্ৰদায়টোক অপৰাধী বুলি ঘোষণা কৰিছিল।
কিন্তু ভাই-ভনীসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছত বঞ্জৰা জনগোষ্ঠীৰ যত্ন লোৱা আৰু উচিত সন্মান দিয়াটো দেশৰ দায়িত্ব আছিল। আৰু সেই সময়ত কংগ্ৰেছ চৰকাৰে কি কৰিছিল? কংগ্ৰেছৰ নীতিয়ে এই সমাজখনক মূলসুঁতিৰ পৰা বিচ্ছিন্ন কৰি ৰাখিছিল।স্বাধীনতাৰ পিছত কংগ্ৰেছ দলৰ দায়িত্ব লোৱা পৰিয়ালটো, ইয়াৰ চিন্তাধাৰা আৰম্ভণিৰে পৰাই বিদেশী। ইংৰাজ শাসনৰ দৰে এই কংগ্ৰেছ পৰিয়ালবোৰেও দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী আৰু জনজাতীয় লোকক নিজৰ সমকক্ষ বুলি নাভাবে। তেওঁলোকে অনুভৱ কৰে যে ভাৰতত মাত্ৰ এটা পৰিয়ালে শাসন কৰিব লাগে, কাৰণ ইংৰাজে তেওঁলোকক এই অধিকাৰ দিছিল। সেইবাবেই, এই লোকসকলে সদায় বঞ্জৰা জনগোষ্ঠীৰ প্ৰতি অপমানজনক মনোভাৱ বজাই ৰাখিছিল।
বন্ধুসকল,
এন ডি এ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে যাযাবৰী আৰু অৰ্ধ যাযাবৰী জনগোষ্ঠীৰ বাবে এখন কল্যাণ ব’ৰ্ডো গঠন কৰিছে। এই সমাজৰ সাংস্কৃতিক পৰিচয়ে যাতে উপযুক্ত সন্মান লাভ কৰে তাৰ বাবে বিজেপি চৰকাৰ আৰু এন ডি এ চৰকাৰে এই দিশত অহৰহ কাম কৰি আছে। উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ ৰাজ্য চৰকাৰেও আৰম্ভ কৰিছে সন্ত সেৱালাল মহাৰাজ বঞ্জৰা টাণ্ডা সমৃদ্ধি অভিযান।
বন্ধুসকল,
আমাৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ মাজতে আপোনালোকেও মনত ৰাখিব লাগিব কংগ্ৰেছ আৰু মহা-আঘাদীৰ আপোনাৰ প্ৰতি কি মনোভাৱ হৈ আহিছে। ফাড়নৱীচ জী মুখ্যমন্ত্রী হৈ থাকোঁতে পোহৰাদেৱী তীর্থস্থলীৰ উন্নয়নৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছিল৷কিন্তু, মাজতে মহা-আঘাদী চৰকাৰ আহি এই কামত ব্ৰেক লগাই দিলে। পোহৰাদেৱী তীৰ্থস্থানৰ উন্নয়ন অগ্ৰগতি লাভ কৰিলে যেতিয়া মহাযুতি শিন্দে জীৰ নেতৃত্বত ইয়াত পুনৰ চৰকাৰ গঠন হ’ল। আজি এই আঁচনিৰ বাবে ৭০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। এই তীৰ্থস্থানৰ উন্নয়নে ভক্তসকলক সহজ কৰি তুলিব আৰু ইয়াৰ লগতে ইয়াৰ আশে-পাশে থকা অঞ্চলসমূহৰ উন্নয়নও ক্ষিপ্ৰ হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
বিজেপিয়ে নিজৰ নীতিৰ জৰিয়তে বঞ্চিত সমাজখনক আগুৱাই নিব বিচাৰে। আনহাতে, কংগ্ৰেছে কেৱল লুটপাত কৰিব জানে। কংগ্ৰেছে দুখীয়াক দুখীয়া কৰি ৰাখিব বিচাৰিছে। দুৰ্বল আৰু দুখীয়া ভাৰত কংগ্ৰেছ আৰু ইয়াৰ ৰাজনীতিৰ বাবে বহুত উপযুক্ত। সেয়ে আপোনালোক সকলোৱে কংগ্ৰেছৰ লগত বহুত সাৱধান হব লাগিব। আজি কংগ্ৰেছ সম্পূৰ্ণৰূপে নগৰীয়া নক্সাল চক্ৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত। কংগ্ৰেছে অনুভৱ কৰিছে যে সকলোৱে একত্ৰিত হ’লে তেওঁলোকৰ দেশ বিভাজনৰ এজেণ্ডা বিফল হ’ব! সেয়ে তেওঁলোকে আমাক নিজৰ মাজতে কাজিয়া কৰিব বিচাৰে। সমগ্ৰ দেশে চাই আছে কাৰ বিপদজনক এজেণ্ডাৰ পৰা কংগ্ৰেছে সমৰ্থন পাইছে! ভাৰতৰ প্ৰগতি বন্ধ কৰিব বিচৰা সকল আজিকালি কংগ্ৰেছৰ ঘনিষ্ঠ বন্ধু! গতিকে, একত্ৰিত হোৱাৰ সময় আহি পৰিছে। কেৱল আমাৰ ঐক্যইহে দেশক ৰক্ষা কৰিব।
ভাই ভগ্নীসকল,
কংগ্ৰেছৰ আন এক কাৰ্যৰ বিষয়ে মহাৰাষ্ট্ৰবাসীক জনাব বিচাৰিছো। আপুনি নিশ্চয় বাতৰিত দেখিছে, শেহতীয়াকৈ দিল্লীত জব্দ হৈছে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ ড্ৰাগছ। আৰু দুখৰ কথাটো চাওক, এই ড্ৰাগছ চক্ৰৰ মূল খলনায়ক কোন হৈ পৰিল? এজন কংগ্ৰেছ নেতা এই চক্ৰৰ মুখ্য কিংপিন হৈ ওলাই আহিল! যুৱক-যুৱতীসকলক ড্ৰাগছ আসক্তিৰ মাজলৈ ঠেলি দি সেই ধনেৰে কংগ্ৰেছে নিৰ্বাচনত অৱতীৰ্ণ হৈ জয়ী হ’ব বিচাৰিছে। এই বিপদৰ প্ৰতি আমি সচেতন হ’ব লাগিব আৰু আনকো সকীয়াই দিব লাগিব। আমি একেলগে এই যুদ্ধত জয়ী হ’ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত, প্ৰতিটো নীতি উন্নত ভাৰতৰ বাবে উৎসৰ্গিত। আৰু আমাৰ কৃষকসকল উন্নত ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ ভেটি। আজি কৃষকসকলক সবলীকৰণৰ দিশত বহু ডাঙৰ ডাঙৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আজি ৯২০০ টা কৃষক উৎপাদন ইউনিয়ন – এফ পি অ’ দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰা হৈছে। বৰ্তমান কৃষিৰ বাবে বহু আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ মজুত, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু পৰিচালনাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি পাব। এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাই কৃষকৰ আয় বৃদ্ধিত সহায় কৰিব। ইয়াত মহাৰাষ্ট্ৰত এন ডি এ চৰকাৰৰ অধীনত কৃষকে দুগুণ সুবিধা পাইছে। একনাথ শিণ্ডে জীৰ চৰকাৰেও কৃষকৰ বিদ্যুৎ বিল শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰিছে। আমি বিল পাই আছো শেটকাৰ আন্না, তাত শূন্য লিখা আছে নহয়নে?
বন্ধুসকল,
বহু দশক ধৰি মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু বিদৰ্ভৰ কৃষকসকলে বৃহৎ সংকটৰ সন্মুখীন হৈ আহিছে। কংগ্ৰেছ আৰু ইয়াৰ মিত্ৰ চৰকাৰসমূহে কৃষকসকলক দুৰ্ভগীয়া আৰু দৰিদ্ৰ কৰি তোলাৰ কোনো শিল নপৰাকৈ ৰখা নাছিল। ইয়াত মহা-আঘাদী চৰকাৰ যেতিয়ালৈকে ক্ষমতাত আছিল, তেতিয়ালৈকে ইয়াৰ মাত্ৰ দুটা এজেণ্ডা আছিল। প্ৰথম- কৃষকৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্পসমূহ বন্ধ কৰা। দ্বিতীয়- এই প্ৰকল্পসমূহৰ ধনত দুৰ্নীতি! আমি আগতে কেন্দ্ৰৰ পৰা মহাৰাষ্ট্ৰৰ খেতিয়কলৈ টকা পঠিয়াইছিলোঁ, কিন্তু মহা আঘাদী চৰকাৰে ভাগ কৰি খাইছিল। কংগ্ৰেছে সদায় কৃষকৰ জীৱন কঠিন কৰি আহিছে। তেওঁ এতিয়াও সেই পুৰণি খেলখন খেলি আছে। সেইবাবেই কংগ্ৰেছে ভাল নাপায় প্ৰধানমন্ত্ৰী-কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনি! কংগ্ৰেছে এই আঁচনিখনক ঠাট্টা কৰে আৰু কৃষকে লাভ কৰা ধনৰ বিৰোধিতা কৰে। কাৰণ, খেতিয়কৰ একাউণ্টলৈ যোৱা ধনৰ পৰা ধন উপাৰ্জন কৰাৰ, কৰ্তন কৰাৰ আৰু দুৰ্নীতিৰ কামত লিপ্ত হোৱাৰ কোনো সুযোগ নাই। আজি চুবুৰীয়া ৰাজ্য কৰ্ণাটকলৈ চাওক! যেনেকৈ মহাৰাষ্ট্ৰৰ মহাযুতি চৰকাৰে কিষাণ সন্মান নিধিৰ লগতে সুকীয়াকৈ ধন দিয়ে, ঠিক তেনেদৰে কৰ্ণাটকৰ বিজেপি চৰকাৰেও টকা দিয়ে। কৰ্ণাটকৰ পৰা মোৰ বহু বঞ্জৰা পৰিয়াল ইয়ালৈ আহিছে। কিন্তু, কৰ্ণাটকত কংগ্ৰেছ চৰকাৰ ক্ষমতালৈ অহাৰ লগে লগে তেওঁলোকে সেই ধন দিয়া বন্ধ কৰি দিলে। ৰাজ্য চৰকাৰে তাত বহু জলসিঞ্চন প্ৰকল্পক পিঠি দিলে। কৰ্ণাটকতো বীজৰ দাম বৃদ্ধি কৰিলে কংগ্ৰেছে। প্ৰতিটো নিৰ্বাচনৰ পূৰ্বে ঋণ ৰেহাইৰ মিছা প্ৰতিশ্ৰুতি কংগ্ৰেছৰ প্ৰিয় কৌশল! ঋণ ৰেহাইৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দি তেলেংগানাত এইসকল লোক ক্ষমতালৈ আহিছিল! কিন্তু চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছত ইমান সময় পাৰ হৈ গ’ল! এতিয়া কৃষকসকলে সুধিছে যে তেওঁলোকৰ ঋণ কিয় ৰেহাই দিয়া নহ’ল।
ভাই ভগ্নীসকল,
আমি পাহৰি নাযাও যে মহাৰাষ্ট্ৰতো জলসিঞ্চনৰ লগত জড়িত কিমান কাম কংগ্ৰেছ আৰু মহা-আঘাদী চৰকাৰে বন্ধ কৰি দিলে! এন ডি এ চৰকাৰ আহিলে এই দিশত দ্ৰুতগতিত কাম কৰিলে। মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰে ৱাইংগাংগা-নলগংগা নদী সংযোগ কৰাৰ পৰিকল্পনাত অনুমোদন জনাইছে। প্ৰায় ৯০ হাজাৰ কোটি টকাৰ এই প্ৰকল্পই আমৰাৱতী, যৱতমল, আকোলা, বুলধনা, ৱাছিম, নাগপুৰ আৰু ৱৰ্ধাত পানীৰ নাটনি দূৰ কৰিব। মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰে কপাহ আৰু সৰিয়হৰ খেতি কৰা কৃষকসকলকো আৰ্থিক সাহায্য আগবঢ়াইছে। কপাহ আৰু সৰিয়হৰ বাবে কৃষকৰ একাউণ্টত ১০ হাজাৰ টকাকৈ দিয়া হৈছে। শেহতীয়াকৈ আমৰাৱতী টেক্সটাইল পাৰ্কৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। এই উদ্যানখনে কপাহ খেতিয়কসকলক যথেষ্ট সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ দেশৰ অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিৰ নেতৃত্ব দিয়াৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। এইটো তেতিয়াহে হ’ব যেতিয়া সকলোকে আগুৱাই নিয়াৰ অভিযান গাওঁ, দুখীয়া, কৃষক, শ্ৰমিক, দলিত আৰু বঞ্চিত সকলোৰে বাবে শক্তিশালীভাৱে চলি থাকিব। মই নিশ্চিত, আপোনালোক সকলোৱে নিজৰ আশীৰ্বাদ ৰক্ষা কৰিব। আমি একেলগে উন্নত মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু উন্নত ভাৰতৰ সপোন পূৰণ কৰিম। এই কামনাৰে পুনৰবাৰ আমাৰ কৃষক বন্ধু-বান্ধৱী আৰু বঞ্জৰা জনগোষ্ঠীৰ সকলো ভাই-ভনীক অভিনন্দন জনাইছো। মোৰ লগত কওকঃ ভাৰত মাতা কি জয়, ভাৰত মাতা কি জয়, ভাৰত মাতা কি জয়। আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Agricultural and Animal Husbandry sector initiatives at Washim, Maharashtra
05 OCT 2024 3:49PM by PIB Delhi
I greet the participants from across the country—our respected brothers and sisters! Jai Sevalal! Jai Sevalal!
Governor of Maharashtra, C.P. Radhakrishnan ji, the popular Chief Minister, Eknath Shinde ji, my colleagues in the Union Cabinet, Shivraj Singh Chouhan and Rajeev Ranjan Singh, Maharashtra’s Deputy Chief Ministers Devendra Fadnavis and Ajit Pawar, other ministers of the central and state governments, Members of Parliament, legislators, my brothers and sisters from the Banjara community who have come from far and wide, farmer brothers and sisters from across the country, and all other esteemed dignitaries, my brothers and sisters of Maharashtra, I bow in reverence from this sacred land of Washim to Goddess Pohradevi. During Navratri, I had the honour of receiving blessings from Mother Jagdamba today. I also visited the samadhi of Sant Sevalal Maharaj and Sant Ramrao Maharaj and took their blessings. I bow my head and pay respects to these two great saints from this platform.
Today also marks the birth anniversary of the great warrior and queen of Gondwana, Rani Durgavati ji. Last year, the nation celebrated her 500th birth anniversary. I pay my respects to Rani Durgavati as well.
Friends,
Today, voting is also taking place in Haryana. I appeal to all patriotic people of Haryana to vote in large numbers. Your vote will take Haryana to new heights of development.
Friends,
During this holy period of Navratri, I had the opportunity to release the 18th instalment of the PM-Kisan Samman Nidhi. Today, 20,000 crore rupees have been transferred to the accounts of 9.5 crore farmers across the country. Maharashtra’s double-engine government is giving double benefits to the farmers here. More than 90 lakh farmers in Maharashtra have been given approximately 1,900 crore rupees under the Namo Shetkari Mahasanman Yojana. Several projects worth hundreds of crore of rupees related to agriculture, animal husbandry, and farmer producer organizations (FPOs) have also been dedicated to the public today. With the blessings of Pohradevi, I have had the honour of providing assistance to the beneficiaries of the Ladli Behna Yojana, which is empowering women. I extend my heartfelt congratulations to the brothers and sisters of Maharashtra and all farmer brothers and sisters across the country.
Friends,
Before coming here, I had the privilege of inaugurating the Banjara Virasat (Heritage) Museum at Pohradevi. This museum will introduce the great Banjara culture, such a vast heritage, and such an ancient tradition to future generations. And I urge all of you, including those sitting on the stage, to visit this Banjara Virasat Museum before leaving. I congratulate Devendra ji. The concept that was formed during his first government has now been executed beautifully. I feel great satisfaction and joy after seeing it today. I urge you to visit it, and later, make sure your families visit it as well. I also met some esteemed members of the Banjara community at Pohradevi. Their faces were lit with pride and satisfaction from the recognition their heritage has gained through this museum. I congratulate all of you on the Banjara Virasat Museum.
Friends,
Modi worships those who were ignored by others. Our Banjara community has played a significant role in the social life of Bharat and in Bharat’s journey of nation-building. The great individuals from this community have contributed immensely to the country in the fields of art, culture, spirituality, national defence, and trade. King Lakhi Shah Banjara endured so many atrocities by foreign rulers! He dedicated his life to the service of society! Our Banjara community has produced numerous saints, including Sant Sevalal Maharaj, Swami Hathiram ji, Sant Ishwar Singh Bapu ji, Sant Dr. Ramrao Bapu Maharaj, Sant Laxman Chaitnya Bapu ji, who have given boundless energy to Bharat’s spiritual consciousness. For several generations, hundreds and thousands of years, this community has preserved and nurtured Bharat’s culture and traditions. During the freedom struggle, the British government even declared this entire community as criminals.
But brothers and sisters,
After independence, it was the nation’s responsibility to care for the Banjara community and give them the respect they deserve! And what did the Congress governments of that time do? Congress policies kept this community disconnected from the mainstream. After independence, the Congress Party, under the control of a particular family, had a foreign mindset from the beginning. Like the British rulers, this Congress family also never considered Dalits, backward classes, or tribals as equals. They believed that one family should continue to rule Bharat because the British had given them this right! That’s why they always maintained a disrespectful attitude towards the Banjara community.
Friends,
It is the NDA government at the Centre that established the Welfare Board for the nomadic and semi-nomadic communities. The BJP and NDA governments have been continuously working to ensure that this community’s cultural identity is properly respected. The state government has also launched the Sant Sevalal Maharaj Banjara Tanda Samridhi Abhiyan to accelerate development.
Friends,
Amidst our efforts, you must remember the attitude Congress and the Maha Aghadi had towards you. When Fadnavis ji became the Chief Minister, the plan for the development of Pohradevi pilgrimage site was formulated. But when the Maha Aghadi government came to power, they put a halt to the work. The development of the Pohradevi pilgrimage site resumed only when the Mahayuti government, under Shinde ji's leadership, came back to power. Today, 700 crore rupees are being spent on this project. The development of this pilgrimage site will not only facilitate the devotees but also accelerate development in the surrounding areas.
Brothers and sisters,
The BJP, through its policies, aims to uplift the deprived sections of society, while Congress only knows how to exploit them. Congress wants to keep the poor in poverty. A weak and poor Bharat suits Congress and its politics very well. That’s why you all need to be very cautious of Congress. Today, Congress is being run by a gang of urban Naxals. Congress feels that if everyone unites, their agenda of dividing the country will fail! That’s why they want to create a rift among us. The entire country can see who is supporting Congress’s dangerous agendas! Those who want to stop Bharat from progressing are Congress’s closest friends these days! Therefore, this is the time to unite. Our unity alone will save the country.
Brothers and sisters,
I want to tell the people of Maharashtra about another misdeed of Congress. You must have seen in the news that drugs worth thousands of crores were recently seized in Delhi. And see the sad part—who turned out to be the main mastermind of this drug racket? A Congress leader turned out to be the main mastermind! Congress wants to push the youth into drug addiction and use that money to fight and win elections. We need to be alert to this danger and warn others as well. Together, we must win this battle.
Friends,
Today, every decision and every policy of our government is dedicated to a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). And a strong foundation for a ‘Viksit Bharat’ is our farmers. Several major steps have been taken today towards empowering farmers. Today, 9,200 Farmer Producer Organizations (FPOs) have been dedicated to the nation. Also, many infrastructure projects related to agriculture have been inaugurated, which will enhance the capacity for storage, processing, and management of agricultural products. These efforts will help increase farmers' income. Farmers in Maharashtra are receiving double benefits under the NDA government. Eknath Shinde ji’s government has even made farmers’ electricity bills zero. For our farmers here, they receive electricity bills that have zero written on them, isn’t that right?
Friends,
The farmers of Maharashtra, especially in Vidarbha, have faced significant crises for decades. The governments of Congress and their allies left no stone unturned in keeping farmers in misery and poverty. While the Maha Aghadi government was in power here, they had only two agendas. First—to halt all projects related to farmers. Second—to engage in corruption with the money allocated for these projects! We sent money from the central government to help Maharashtra's farmers, but the Maha Aghadi government would embezzle and divide it among themselves. The Congress has always made farmers' lives difficult. Even today, the Congress is playing the same old game. That’s why the Congress does not like the PM-Kisan Samman Nidhi Yojana! The Congress mocks this scheme and opposes the money going to farmers! Because the money going into farmers' accounts takes away their opportunity to engage in corruption. Look at the neighbouring state of Karnataka! Just as Maharashtra's Mahayuti government provides extra money to farmers along with the Kisan Samman Nidhi, the BJP government in Karnataka used to do the same. Many Banjara families from Karnataka are here today. But as soon as the Congress came to power in Karnataka, they stopped giving that money. They also turned away from many irrigation projects in the state. The Congress even increased the prices of seeds in Karnataka. Making false promises of loan waivers before every election is Congress’s favourite tactic! In Telangana, they came to power by promising loan waivers! But after so much time has passed since forming the government, farmers are now asking why their loans haven’t been waived.
Brothers and sisters,
We must not forget how the Congress and the Maha Aghadi government in Maharashtra halted so many irrigation-related projects! When the NDA government came to power, it accelerated work in this direction. The Maharashtra government has approved the project to link the Wainganga and Nalganga rivers. This 90,000 crore rupee project will help alleviate the water shortage in Amravati, Yavatmal, Akola, Buldhana, Washim, Nagpur, and Wardha. The Maharashtra government is also providing financial assistance to cotton and soybean farmers. Farmers are receiving 10,000 rupees each in their accounts for cotton and soybean cultivation. Recently, the foundation for the Amravati Textile Park was also laid. This park will greatly help cotton farmers.
Friends,
Our Maharashtra has immense potential to lead the country’s economic progress. This will only happen when the mission to uplift villages, the poor, farmers, labourers, Dalits, and the deprived continues strongly. I am confident that you all will continue to give us your blessings. Together, we will fulfil the dream of a ‘Viksit Maharashtra, Viksit Bharat’ (Developed Maharashtra and Developed India). With this hope, I once again extend my heartfelt congratulations to our farmer friends and all my brothers and sisters from the Banjara community. Join me in saying, Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.