ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୱାସିମଠାରେ କୃଷି ଓ ପଶୁପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରଥମ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
05 OCT 2024 3:49PM by PIB Bhubaneshwar
ସମଗ୍ର ଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ- ସମ୍ମାନୀୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ! ଜୟ ସେବାଲାଲ! ଜୟ ସେବାଲାଲ!
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ସି.ପି. ରାଧାକୃଷ୍ଣ ଜୀ, ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସାଥୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ, ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାବିସ୍, ଅଜିତ ପାୱାର, କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଏବଂ ଦୂରଦୂରାନ୍ତରୁ ଆସିଥିବା ବଂଜାରା ସମାଜର ମୋ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ, ସମଗ୍ର ଦେଶର ଚାଷୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୋର ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ ମୁଁ ୱାସିମର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରୁ ପୋହରା ଦେବୀ ମାତାଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ଆଜି ନବରାତ୍ର ଅବସରରେ ମା ଜଗଦମ୍ବାଙ୍କ ମନ୍ଦିରରେ ତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି । ସନ୍ଥ ସେବାଲାଲ ମହାରାଜ ଓ ସନ୍ଥ ରାମ ରାଓ ମହାରାଜଙ୍କ ସମାଧିକୁ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ମଧ୍ୟ ନେଇଛି । ମୁଁ ଏହି ମଂଚରୁ ଦୁଇ ମହାନ ସନ୍ଥଙ୍କୁ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ।
ଆଜି ମହାନ ଯୋଦ୍ଧା ଏବଂ ଗୋଣ୍ଡୱାନା ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀ ଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ । ଗତ ବର୍ଷ ଦେଶରେ ତାଙ୍କର ୫୦୦ ତମ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା । ମୁଁ ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ହରିଆନାରେ ମଧ୍ୟ ମତଦାନ ହେଉଛି । ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭୋଟ ଦେବାକୁ ମୁଁ ହରିଆନାର ଦେଶଭକ୍ତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି । ଆପଣଙ୍କ ଭେଟ ହରିଆନାକୁ ବିକାଶରୁ ନୂତନଶୀର୍ଷକୁ ନେଇଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନବରାତ୍ରୀର ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ମୋତେ ଏବେ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ୧୮ତମ କିସ୍ତି ଜାରି କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଦେଶର ସାଢ଼େ ୯ କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଆଜି ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରାଯାଇଛି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରତ ଏଠାକାର ଚାଷୀଙ୍କୁ ଦୁଇ ଗୁଣ ଫାଇଦା ଦେଉଛନ୍ତି । ନମୋ ଶେତକାରୀ ମହାସମ୍ମାନ ଯୋଜନାରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୯୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୧୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଆଜି କୃଷି, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦ ସଂଘ -ଏଫପିଓ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ଶହେ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଲୋକାର୍ପିତ କରାଯାଇଛି । ପୋହରା ଦେବୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ ମୁଁ ଏବେ ଲାଡକୀ ବେହେନ ଯୋଜନାର ଲାଭାର୍ଥୀଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା ନାରୀ ଶକ୍ତିର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢ଼ାଉଛି । ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ, ଦେଶର ଚାଷୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ପୋହରାଦେବୀ ଠାରେ ବଂଜାରା ଐତିହ୍ୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ ଉଦଘାଟନର କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା । ଦେଶର ମହାନ୍ ବଂଜାରା ସଂସ୍କୃତି, ଐତିହ୍ୟ, ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରା ସମ୍ପର୍କରେ ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ନୂଆ ପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇବ । ମୁଁ ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ, ମଂଚରେ ଥିବା ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି କି ଆଜି ଯିବା ପୂର୍ବରୁ ଥରେ ବଂଜାରା ଐତିହ୍ୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ବୁଲି ଦେଖି ଯାଆନ୍ତୁ ।ମୁଁ ଦେେବେନ୍ଦ୍ର ଜୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ସରକାର ସମୟରେ ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ କରିଥିଲେ, ତାହା ବେଶ୍ ଭଲ ଭାବେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିବା ଆଜି ଦେଖୁଛି । ମୋତେ ବହୁତ ସନ୍ତୋଷ ମିଳୁଛି, ଆନନ୍ଦିତ ହେଉଛି, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ଆପଣମାନେ ଦେଖୁନ୍ତୁ, ପରେ ସମୟ ଦେଖି ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ପଠାନ୍ତୁ । ମୁଁ ଏବେ ପୋହରାଦେବୀରେ କେତେକ ବଂଜାରା ମହାନୁଭବଙ୍କୁ ଭେଟି ଆସୁଛି । ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଦ୍ୱାରା ବଂଜାରା ଐତିହ୍ୟକୁ ଯେଉଁ ପରିଚୟ ମିଳିଛି, ଏହାର ସନ୍ତୋଷ ଓ ଗର୍ବ ଭାବନା ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁରେ ଫୁଟି ଉଠୁଥିବା ଦେଖିବାକୁ ପାଇଥିଲି । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବଂଜାରା ଐତିହ୍ୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯାହାକୁ କେହି ପଚାରୁ ନାହାନ୍ତି, ମୋଦୀ ସେମାନଙ୍କୁ ପୂଜା କରୁଛି । ଆମର ବଂଜାରା ସମାଜ ଭାରତର ସାମାଜିକ ଜୀବନରେ, ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ଯାତ୍ରାରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନେଇଛନ୍ତି । କଳା, ସଂସ୍କୃତି, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ରାଷ୍ଟ୍ରରକ୍ଷା, ବାଣିଜ୍ୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସମାଜର ମହାପୁରୁଷ ମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ କଣ ନ କରିଛନ୍ତି? ରାଜା ଲଖୀଶାହା ବଂଜାରା ବିଦେଶୀ ଶାସକଙ୍କ ଅନେକ ଅତ୍ୟାଚାର ସହିଛନ୍ତି । ସେ ସମାଜସେବା ନିଜ ଜୀବନକୁ ସମର୍ପିତ କରିଦେଇଥିଲେ । ସନ୍ଥ ସେବାଲାଲ ମହାରାଜ, ସ୍ୱାମୀ ହାତୀରାମ ଜୀ, ସନ୍ଥ ଇଶ୍ୱରସିଂହ ବାପୁଜୀ, ସନ୍ଥ ଡା. ରାମାରାଓ ବାପୁ ମହାରାଜ, ସନ୍ଥ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ଚୈତନ୍ୟ ବାପୁଜୀ, ଏପରି ଏହି ସମାଜର ଅନେକ ସନ୍ଥ ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନାକୁ ଅସୀମ ଶକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି । ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି, ଶତାଧିକ ସହସ୍ରାଧିକ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରାକୁ ସମ୍ଭାଳି ରଖିଛନ୍ତି । ଏପରିକି ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ବ୍ରିଟିଶ ସରକାର ଅପରାଧୀ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ।
କିନ୍ତୁ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ଦେଶର ଦାୟିତ୍ୱ ଥିଲା ବଂଜାରା ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କୁ ସେମାନେ ହକ୍ଦାର ଥିବା ସମ୍ମାନ ଦେବା । କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ସେ ସମୟରେ କଣ କଲା? କଂଗ୍ରେସର ନୀତି ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାରୁ ବାଦ୍ ଦେଇଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିବାରର ମାଲିକାନାରେ କଂଗ୍ରେସ ଦଳର ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରଥମରୁ ବିଦେଶୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ରହିଥିଲା । ବ୍ରିଟିଶ ଶାସକମାନଙ୍କ ଭଳି କଂଗ୍ରେସ ପରିବାର ମଧ୍ୟ ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଏବଂ ଆଦିବାସୀଙ୍କୁ ସମାନ ଚକ୍ଷୁରେ ଦେଖିନାହିଁ । ସେମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଭାରତକୁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଶାସନ କରିବ, କାରଣ ବ୍ରିଟିଶ ସେମାନଙ୍କୁ ଏ ଅଧିକାର ଦେଇଛି । ଖାସ୍ ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ସର୍ବଦା ବଂଜାରା ମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଅସମ୍ମାନସୂଚକ ମନୋଭାବ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିଲେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେନ୍ଦ୍ରର ଏନଡିଏ ସରକାର ହିଁ ଯାଯାବର ଓ ଅଣ-ଯାଯାବର ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କ ପାଇଁ କଲ୍ୟାଣ ବୋର୍ଡ ଗଠନ କଲା । ଏହି ସମାଜର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟକୁ ଯେପରି ସମ୍ମାନ ମିଳିବ ସେ ଦିଗରେ ବିଜେପି ଓ ଏନଡିଏ ସରକାର କ୍ରମାଗତ କାମ କରୁଛି । ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଏଠାରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ସନ୍ଥ ସେବାଲାଲ ମହାରାଜ ବଂଜାରା ତାଣ୍ଡା ସମୃଦ୍ଧି ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଚଳାଉଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଏହି ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ରଖିବାକୁ କଂଗ୍ରେସ-ମହା ଅଘାଡ଼ି ସରକାରର ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କଣ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ରହିଛି । ଫଡନାବିସ୍ ଯେତେବେଳେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ପୋହରା ଦେବୀ ତୀର୍ଥକ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶ ପାଇଁ ଯୋଜନା ହୋଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ମଝିରେ ମହା-ଅଘାଢ଼ି ସରକାର ଆସିଲା ଏବଂ ଏହି କାମ ଅଟକିଗଲା । ପୋହରା ଦେବୀ ତୀର୍ଥକ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ କାମ ପୁଣି ଆଗେଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ମହାୟୁତି ସିନ୍ଦେ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏଠାରେ ସରକାର ଗଠନ ହେଲା । ଆଜି ଏହି ଯୋଜନାରେ ୭ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି । ଏହି ତୀର୍ଥସ୍ଥଳର ବିକାଶ ଯୋଗୁ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ହେବା ଏବଂ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀ ମାନେ
ବିଜେପି ତାର ନୀତିରେ ପଛୁଆ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି । ଯେତେବେଳେ କି କଂଗ୍ରେସ କେବଳ ଲୁଟିବା ଜାଣିଛି । କଂଗ୍ରେସ ଗରିବଙ୍କୁ ଆହୁରି ଗରିବ କରି ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଦୁର୍ବଳ ଏବଂ ଗରିବ ଭାରତ କଂଗ୍ରେସ ପାଇଁ ଏବଂ ତାର ରାଜନୀତିକୁ ସୁହାଉଛି । ତେଣୁ ଆପଣମାନେ କଂଗ୍ରେସକୁ ସାବଧାନ ରୁହନ୍ତୁ । ଆଜି କଂଗ୍ରେସକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସହରାଞ୍ଚଳ ନକ୍ସଲ ଗୋଷ୍ଠୀ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି । କଂଗ୍ରେସକୁ ଲାଗୁଛି ଯେ, ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହୋଇଗଲେ ଦେଶକୁ ଭାଗ ଭାଗ କରିବାର ତାର ଆଜେଣ୍ଡା ବିଫଳ ହୋଇଯିବ । ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ସେ ନିଜ ନିଜ ଭିତରେ ଲଢ଼ାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ପୁରା ଦେଶ ଦେଖୁଛି କଂଗ୍ରେସର ବିପଦଜନକ ଆଜେଣ୍ଡାକୁ କାହାର ସମର୍ଥନ ମିଳୁଛି । ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଭାରତର ବିକାଶ ରାସ୍ତାକୁ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେମାନେ ଆଜିକାଲି କଂଗ୍ରେସର ନିକଟତର ଦୋସ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ତେଣୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକାଠି ହେବାର ସମୟ । ଆମପକର ଏକତା ହିଁ ଦୋକୁ ବଞ୍ଚାଇବ ।
ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୁଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ କଂଗ୍ରେସର ଆଉ ଏକ କାରନାମା ସମ୍ପର୍କରେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆପଣମାନେ ଖବରରେ ଦେଖିଥିବେ ନିକଟରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ହଜାରେ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଧରାପଡ଼ିଛି । ଦୁଃଖର କଥା ଯେ ଏହି ଡ୍ରଗ୍ସ ରାକେଟର ମୁଖ୍ୟ କିଏ? କଂଗ୍ରେସର ଜଣେ ନେତା ତାହାର ମୁଖ୍ୟ । କଂଗ୍ରେସ ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କୁ ନିଶାଗ୍ରସ୍ତ କରି ସେ ହି ପଇସାରେ ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ି ବିଜୟୀ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏଭଳି ବିପଦକୁ ଆମେ ସାବଧାନ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାବଧାନ କରିବା ଉଚିତ । ଏକାଠି ହୋଇ ଆମକୁ ଲଢ଼େଇ ଜିତିବାକୁ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମ ସରକାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୀତି, ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିକଶିତ ଭାରତ ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ବହୁତ ବଡ଼ ଆଧାର ଆମର ଚାଷୀଭାଇମାନେ । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ଆଜି ଆମ ସରକାର ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ଆଜି ୯୨୦୦ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦ ସଂଘ-ଏଫପିଓ ଦେଶକୁ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଛି । କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅନେକ ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା କୃଷି ଉତ୍ପାଦର ଷ୍ଟୋରେଜ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନାର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏମିତି ବି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏନଡିଏ ସରକାର ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦ୍ୱିଗୁଣ ଫାଇଦା ହେଉଛି । ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଜୀଙ୍କ ସରକାର ମଧ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ବିଜୁଳି ବିଲ୍ ଶୂନ୍ୟ କରିଦେଇଛନ୍ତି । ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଥିବା ବିଜୁଳି ବିଲ୍ରେ ଜିରୋ ଲେଖାଯାଉଛି, ନୁହେଁ କି?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷକମାନେ, ବିଦର୍ଭର କୃଷକମାନେ ବହୁ ଦିନ ଧରି ବଡ଼ ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି । କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ତାର ସହଯୋଗୀ ସରକାର ମାନେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଗରିବ କରିବାରେ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ହାତଛଡ଼ା କରିନଥିଲେ । ଏଠାରେ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମହା-ଅଘାଡ଼ି ସରକାର ଥିଲା ଦୁଇଟି ଆଜେଣ୍ଡା ଥିଲା । ପ୍ରଥମ-କୃଷକମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କିତ ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକୁ ବନ୍ଦ କରିବା, ଦ୍ୱିତୀୟ- ସେହି ଯୋଜନାର ଅର୍ଥକୁ ହରିଲୁଟ କରିବା । ଆମେ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଟଙ୍କା ପଠାଉଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ଏଠାରେ ମହାଅଘାଡି ସରକାର ତାକୁ ବାଣ୍ଟିକୁଣ୍ଟି ଖାଉଥିଲେ । କଂଗ୍ରେସ ସର୍ବଦା କୃଷକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ କଷ୍ଟକର କରିିଛି । ଦଳ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେହି ପୁରୁଣା ଖେଳ ଖେଳୁଛି । ତେଣୁ କଂଗ୍ରେସକୁ ପିଏମ୍ କିଷାନ ନିଧି ସମ୍ମାନ ଯୋଜନା ପସନ୍ଦ ଆସୁନାହିଁ । କଂଗ୍ରେସ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ତାଚ୍ଛଲ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଥିବା ପଇସାର ବିରୋଧ କରୁଛି । କାରଣ କୃଷକମାନଙ୍କ ଖାତାକୁ ଯାଉଥିବା ପଇସାରୁ ତାକୁ ଯାହା ରୋଜଗାର କରିବା, ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର କରିବା, କାଟିବା ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ମିଳୁନାହିଁ । ଆଜି ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟ କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ଦେଖନ୍ତୁ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଯେପରି ମହାୟୁତି ସରକାର କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ସହିତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଅଲଗା ପଇସା ଦେଉଛି, ସେଠାରେ ବିଜେପି ସରକାର ମଧ୍ୟ ତାହା ଦେଉଥିଲା । ଆଜି ଏଠାକୁ କର୍ଣ୍ଣାଟକରୁ ଅନେକ ବଂଜାରା ପରିବାର ଆସିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଆସିବା ମାତ୍ରେ ସେହି ପଇସାକୁ ବନ୍ଦ କରିଦେଲା । ସେଠାରେ ଅନେକ ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମୁହଁ ଫେରାଇ ନେଇଛନ୍ତି । କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ କଂଗ୍ରେସ ବିହନର ଦର ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇ ଦେଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିର୍ବାଚନ ପୂର୍ବରୁ ଋଣ ଛାଡ଼ର ମିଥ୍ୟା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି କଂଗ୍ରେସର ଦେହସୁହା ନୀତି । ତେଲଙ୍ଗାନାରେ ଋଣ ଛାଡ଼ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ ଏମାନେ ସରକାରକୁ ଆସିଲେ । କିନ୍ତୁ ସରକାର ଗଠନର ଅନେକ ଦିନ ବିତିଗଲାଣି । ଏବେ କୃଷକମାନେ ପଚାରୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କର ଋଣଛାଡ଼ କାହିଁକି ହେଲାନାହିଁ ।
ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମେ ଭୁଲିବା ଅନୁଚିତ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ମଧ୍ୟ କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ମହାଅଘାଡ଼ି ସରକାର ଜଳସେଚନ ସହ ଜଡ଼ିତ କେତେ ପ୍ରକଳ୍ପ ବନ୍ଦ କରି ରଖିଥିଲା । ଏନଡିଏ ସରକାର ଆସିବା ପରେ ଏହାର କାମ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଥିଲା । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ୱାଇଗଙ୍ଗା ଏବଂ ନଲଗଙ୍ଗା ନଦୀ ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ ଦେଇଛନ୍ତି । ୯୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଅମରାବତୀ, ୟଭତମାଲ, ଅକୋଲା, ବୁଲଢାନା, ୱାସିମ, ନାଗପୁର ଏବଂ ୱାର୍ଦ୍ଧା ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳସଙ୍କଟକୁ ଦୂର କରିପାରିବ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ମଧ୍ୟ କପା ଓ ସୋୟାବିନ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । କପା ଓ ସୋୟାବିନ୍ ଚାଷ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୧୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ନିକଟରେ ଅମରାବତୀ ବୟନ ପାର୍କର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । କପା ଚାଷୀଙ୍କୁ ଏହା ବଡ଼ ସହାୟକ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତିର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅସୀମ କ୍ଷମତା ରହିଛି । ଏହା ସେତେବେଳେ ହୋଇପାରିବ, ଯେତେବେଳେ ଗାଁ-ଗରିବ, କୃଷକ-ଶ୍ରମିକ, ଦଳିତ-ବଞ୍ଚିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଅଭିଯାନ ଚାଲିବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ, ଆପଣମାନେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଜାରି ରଖିବେ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହୋଇ ବିକଶିତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ବିକାଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା । ଏହି ଆଶା ସହିତ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ମୋର କୃଷକ ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ମୋର ବଂଜାରା ସମାଜର ସମସ୍ତ ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ
ଭାରତ ମାତା କୀ -ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ- ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ-ଜୟ
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Agricultural and Animal Husbandry sector initiatives at Washim, Maharashtra
05 OCT 2024 3:49PM by PIB Delhi
I greet the participants from across the country—our respected brothers and sisters! Jai Sevalal! Jai Sevalal!
Governor of Maharashtra, C.P. Radhakrishnan ji, the popular Chief Minister, Eknath Shinde ji, my colleagues in the Union Cabinet, Shivraj Singh Chouhan and Rajeev Ranjan Singh, Maharashtra’s Deputy Chief Ministers Devendra Fadnavis and Ajit Pawar, other ministers of the central and state governments, Members of Parliament, legislators, my brothers and sisters from the Banjara community who have come from far and wide, farmer brothers and sisters from across the country, and all other esteemed dignitaries, my brothers and sisters of Maharashtra, I bow in reverence from this sacred land of Washim to Goddess Pohradevi. During Navratri, I had the honour of receiving blessings from Mother Jagdamba today. I also visited the samadhi of Sant Sevalal Maharaj and Sant Ramrao Maharaj and took their blessings. I bow my head and pay respects to these two great saints from this platform.
Today also marks the birth anniversary of the great warrior and queen of Gondwana, Rani Durgavati ji. Last year, the nation celebrated her 500th birth anniversary. I pay my respects to Rani Durgavati as well.
Friends,
Today, voting is also taking place in Haryana. I appeal to all patriotic people of Haryana to vote in large numbers. Your vote will take Haryana to new heights of development.
Friends,
During this holy period of Navratri, I had the opportunity to release the 18th instalment of the PM-Kisan Samman Nidhi. Today, 20,000 crore rupees have been transferred to the accounts of 9.5 crore farmers across the country. Maharashtra’s double-engine government is giving double benefits to the farmers here. More than 90 lakh farmers in Maharashtra have been given approximately 1,900 crore rupees under the Namo Shetkari Mahasanman Yojana. Several projects worth hundreds of crore of rupees related to agriculture, animal husbandry, and farmer producer organizations (FPOs) have also been dedicated to the public today. With the blessings of Pohradevi, I have had the honour of providing assistance to the beneficiaries of the Ladli Behna Yojana, which is empowering women. I extend my heartfelt congratulations to the brothers and sisters of Maharashtra and all farmer brothers and sisters across the country.
Friends,
Before coming here, I had the privilege of inaugurating the Banjara Virasat (Heritage) Museum at Pohradevi. This museum will introduce the great Banjara culture, such a vast heritage, and such an ancient tradition to future generations. And I urge all of you, including those sitting on the stage, to visit this Banjara Virasat Museum before leaving. I congratulate Devendra ji. The concept that was formed during his first government has now been executed beautifully. I feel great satisfaction and joy after seeing it today. I urge you to visit it, and later, make sure your families visit it as well. I also met some esteemed members of the Banjara community at Pohradevi. Their faces were lit with pride and satisfaction from the recognition their heritage has gained through this museum. I congratulate all of you on the Banjara Virasat Museum.
Friends,
Modi worships those who were ignored by others. Our Banjara community has played a significant role in the social life of Bharat and in Bharat’s journey of nation-building. The great individuals from this community have contributed immensely to the country in the fields of art, culture, spirituality, national defence, and trade. King Lakhi Shah Banjara endured so many atrocities by foreign rulers! He dedicated his life to the service of society! Our Banjara community has produced numerous saints, including Sant Sevalal Maharaj, Swami Hathiram ji, Sant Ishwar Singh Bapu ji, Sant Dr. Ramrao Bapu Maharaj, Sant Laxman Chaitnya Bapu ji, who have given boundless energy to Bharat’s spiritual consciousness. For several generations, hundreds and thousands of years, this community has preserved and nurtured Bharat’s culture and traditions. During the freedom struggle, the British government even declared this entire community as criminals.
But brothers and sisters,
After independence, it was the nation’s responsibility to care for the Banjara community and give them the respect they deserve! And what did the Congress governments of that time do? Congress policies kept this community disconnected from the mainstream. After independence, the Congress Party, under the control of a particular family, had a foreign mindset from the beginning. Like the British rulers, this Congress family also never considered Dalits, backward classes, or tribals as equals. They believed that one family should continue to rule Bharat because the British had given them this right! That’s why they always maintained a disrespectful attitude towards the Banjara community.
Friends,
It is the NDA government at the Centre that established the Welfare Board for the nomadic and semi-nomadic communities. The BJP and NDA governments have been continuously working to ensure that this community’s cultural identity is properly respected. The state government has also launched the Sant Sevalal Maharaj Banjara Tanda Samridhi Abhiyan to accelerate development.
Friends,
Amidst our efforts, you must remember the attitude Congress and the Maha Aghadi had towards you. When Fadnavis ji became the Chief Minister, the plan for the development of Pohradevi pilgrimage site was formulated. But when the Maha Aghadi government came to power, they put a halt to the work. The development of the Pohradevi pilgrimage site resumed only when the Mahayuti government, under Shinde ji's leadership, came back to power. Today, 700 crore rupees are being spent on this project. The development of this pilgrimage site will not only facilitate the devotees but also accelerate development in the surrounding areas.
Brothers and sisters,
The BJP, through its policies, aims to uplift the deprived sections of society, while Congress only knows how to exploit them. Congress wants to keep the poor in poverty. A weak and poor Bharat suits Congress and its politics very well. That’s why you all need to be very cautious of Congress. Today, Congress is being run by a gang of urban Naxals. Congress feels that if everyone unites, their agenda of dividing the country will fail! That’s why they want to create a rift among us. The entire country can see who is supporting Congress’s dangerous agendas! Those who want to stop Bharat from progressing are Congress’s closest friends these days! Therefore, this is the time to unite. Our unity alone will save the country.
Brothers and sisters,
I want to tell the people of Maharashtra about another misdeed of Congress. You must have seen in the news that drugs worth thousands of crores were recently seized in Delhi. And see the sad part—who turned out to be the main mastermind of this drug racket? A Congress leader turned out to be the main mastermind! Congress wants to push the youth into drug addiction and use that money to fight and win elections. We need to be alert to this danger and warn others as well. Together, we must win this battle.
Friends,
Today, every decision and every policy of our government is dedicated to a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). And a strong foundation for a ‘Viksit Bharat’ is our farmers. Several major steps have been taken today towards empowering farmers. Today, 9,200 Farmer Producer Organizations (FPOs) have been dedicated to the nation. Also, many infrastructure projects related to agriculture have been inaugurated, which will enhance the capacity for storage, processing, and management of agricultural products. These efforts will help increase farmers' income. Farmers in Maharashtra are receiving double benefits under the NDA government. Eknath Shinde ji’s government has even made farmers’ electricity bills zero. For our farmers here, they receive electricity bills that have zero written on them, isn’t that right?
Friends,
The farmers of Maharashtra, especially in Vidarbha, have faced significant crises for decades. The governments of Congress and their allies left no stone unturned in keeping farmers in misery and poverty. While the Maha Aghadi government was in power here, they had only two agendas. First—to halt all projects related to farmers. Second—to engage in corruption with the money allocated for these projects! We sent money from the central government to help Maharashtra's farmers, but the Maha Aghadi government would embezzle and divide it among themselves. The Congress has always made farmers' lives difficult. Even today, the Congress is playing the same old game. That’s why the Congress does not like the PM-Kisan Samman Nidhi Yojana! The Congress mocks this scheme and opposes the money going to farmers! Because the money going into farmers' accounts takes away their opportunity to engage in corruption. Look at the neighbouring state of Karnataka! Just as Maharashtra's Mahayuti government provides extra money to farmers along with the Kisan Samman Nidhi, the BJP government in Karnataka used to do the same. Many Banjara families from Karnataka are here today. But as soon as the Congress came to power in Karnataka, they stopped giving that money. They also turned away from many irrigation projects in the state. The Congress even increased the prices of seeds in Karnataka. Making false promises of loan waivers before every election is Congress’s favourite tactic! In Telangana, they came to power by promising loan waivers! But after so much time has passed since forming the government, farmers are now asking why their loans haven’t been waived.
Brothers and sisters,
We must not forget how the Congress and the Maha Aghadi government in Maharashtra halted so many irrigation-related projects! When the NDA government came to power, it accelerated work in this direction. The Maharashtra government has approved the project to link the Wainganga and Nalganga rivers. This 90,000 crore rupee project will help alleviate the water shortage in Amravati, Yavatmal, Akola, Buldhana, Washim, Nagpur, and Wardha. The Maharashtra government is also providing financial assistance to cotton and soybean farmers. Farmers are receiving 10,000 rupees each in their accounts for cotton and soybean cultivation. Recently, the foundation for the Amravati Textile Park was also laid. This park will greatly help cotton farmers.
Friends,
Our Maharashtra has immense potential to lead the country’s economic progress. This will only happen when the mission to uplift villages, the poor, farmers, labourers, Dalits, and the deprived continues strongly. I am confident that you all will continue to give us your blessings. Together, we will fulfil the dream of a ‘Viksit Maharashtra, Viksit Bharat’ (Developed Maharashtra and Developed India). With this hope, I once again extend my heartfelt congratulations to our farmer friends and all my brothers and sisters from the Banjara community. Join me in saying, Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.