প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৩য় কৌটিল্য অৰ্থনীতি সন্মিলন ২০২৪ ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
04 OCT 2024 7:45PM by PIB Guwahati
মাননীয় বিত্তমন্ত্ৰী নিৰ্মলা সীতাৰমণ, ইনষ্টিটিউট অৱ ইকনমিক গ্ৰ'থৰ সভানেত্ৰী এন কে সিং, ভাৰত আৰু বিদেশৰ পৰা সন্মানীয় অতিথিসকল, আৰু অভ্যাগতসকল: কৌটিল্য কনক্লেভৰ তৃতীয় সংস্কৰণলৈ আপোনালোকক আদৰণি জনাই আনন্দিত হৈছো। আপোনালোক সকলোৰে সৈতে জড়িত হ’বলৈ পাই মই ৰোমাঞ্চিত হৈছো। অনাগত তিনিটা দিনত আমাৰ মূল অৰ্থনৈতিক বিষয়সমূহৰ ওপৰত আলোচনাৰ বাবে বিভিন্ন ধৰণৰ অধিবেশন অনুষ্ঠিত হ’ব। মই আশাবাদী যে আমাৰ আলোচনাই ভাৰতৰ বিকাশক ত্বৰান্বিত কৰাত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব৷
বন্ধুসকল,
এই কনক্লেভ এনে এটা মুহূৰ্তত অনুষ্ঠিত হয় যেতিয়া বিশ্বৰ দুটা ডাঙৰ অঞ্চলত সংঘাতৰ সন্মুখীন হৈছে, যিবোৰ ক্ষেত্ৰ বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয়, বিশেষকৈ শক্তি সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত। এনে যথেষ্ট বিশ্বজনীন অনিশ্চয়তাৰ মাজতে আমি একত্ৰিত হৈ ‘ভাৰতীয় যুগ’ অন্বেষণ কৰিছো।এই সমাৱেশে আজি ভাৰতৰ ওপৰত ৰখা অনন্য আস্থাক আলোকপাত কৰে আৰু আমাৰ জাতিৰ যি ব্যতিক্ৰমী আত্মবিশ্বাসৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা প্ৰধান অৰ্থনীতি হিচাপে থিয় দিছে আৰু বৰ্তমান জিডিপিৰ হিচাপত পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতি। আমি ফিনটেক গ্ৰহণৰ হাৰৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বজুৰি আগবাঢ়িছো আৰু স্মাৰ্টফোনৰ ডাটা ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰথম স্থানত আছো। বিশ্বজুৰি দ্বিতীয় বৃহত্তম ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰী ভিত্তি থকাৰ বাবে বিশ্বৰ প্ৰায় আধা বাস্তৱ সময়ৰ ডিজিটেল লেনদেন ভাৰতত সংঘটিত হয়। ইয়াৰ উপৰিও আমি বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত চতুৰ্থ স্থানত থকাক লৈ গৌৰৱ কৰোঁ। উৎপাদন ক্ষেত্ৰত ভাৰত দ্বিতীয় বৃহত্তম মোবাইল ফোন উৎপাদক আৰু দুচকীয়া বাহন আৰু ট্ৰেক্টৰৰ সৰ্বাধিক উৎপাদনকাৰী দেশ। তদুপৰি ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ কম বয়সীয়া দেশ, য’ত বিশ্বজুৰি বিজ্ঞানী আৰু কাৰিকৰী বিদ্যাবিদৰ তৃতীয় বৃহত্তম পুল আছে। বিজ্ঞানতেই হওক, প্ৰযুক্তিবিদ্যাতেই হওক বা উদ্ভাৱনতেই হওক, ভাৰত নিঃসন্দেহে এক প্ৰধান স্থানত আছে।
বন্ধুসকল,
‘সংস্কাৰ, কাম, আৰু ৰূপান্তৰ’ মন্ত্ৰ আকোৱালি লৈ আমি ধাৰাবাহিকভাৱে জাতিটোক ত্বৰান্বিত গতিৰে আগুৱাই নিয়াৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। এই প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ফলস্বৰূপে ভাৰতৰ জনসাধাৰণে ৬০ বছৰৰ পাছত একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে একেখন চৰকাৰ নির্বাচিত হৈছে৷ যেতিয়া নাগৰিকে তেওঁলোকৰ জীৱনত ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন অনুভৱ কৰে তেতিয়া তেওঁলোকে দেশখন সঠিক পথত আগবাঢ়িছে বুলি আত্মবিশ্বাস গঢ়ি তোলে। ভাৰতীয় জনসাধাৰণে দিয়া আদেশত এই আৱেগ স্পষ্টকৈ প্ৰতিফলিত হৈছে। ১৪ কোটি নাগৰিকৰ আস্থা এই চৰকাৰৰ বাবে এক অমূল্য সম্পদ।
গাঁথনিগত সংস্কাৰ ৰূপায়ণৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতক এখন উন্নত জাতিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা। এই সমৰ্পণ আমাৰ তৃতীয় কাৰ্যকালৰ প্ৰথম তিনিমাহত গ্ৰহণ কৰা কাৰ্য্যত স্পষ্ট হৈ পৰিছে। আমি সাহসী নীতি পৰিৱৰ্তন প্ৰৱৰ্তন কৰিছো, চাকৰি আৰু দক্ষতাৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাক শক্তিশালী কৰিছো, আৰু বহনক্ষম বৃদ্ধি আৰু উদ্ভাৱনক অগ্ৰাধিকাৰ দিছো। আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু জীৱনৰ মান উন্নত কৰাৰ লগতে দ্ৰুত বৃদ্ধিৰ ধাৰাবাহিকতাৰ ওপৰত আমাৰ মনোনিৱেশ আমাৰ নীতিসমূহত প্ৰতিফলিত হৈছে। মাত্ৰ তিনিমাহত আমি মুঠ ১৫ ট্ৰিলিয়ন টকা (১৫ লাখ কোটি টকা)তকৈ অধিক সিদ্ধান্ত লৈছো। এই সময়ছোৱাত আমি সমগ্ৰ ভাৰতত অসংখ্য মেগা আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ কৰিছো আৰু দেশজুৰি ১২টা ঔদ্যোগিক ন’ড স্থাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। তদুপৰি আমি ৩ কোটি নতুন ঘৰ নিৰ্মাণৰ অনুমোদন দিছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ কাহিনীৰ আন এটা উল্লেখযোগ্য দিশ হ’ল ইয়াৰ সৰ্বাংগীন মনোভাৱ। এসময়ত ভবা হৈছিল যে বৃদ্ধিয়ে অনিবাৰ্যভাৱে বৈষম্যৰ সৃষ্টি কৰে, কিন্তু ভাৰতত ইয়াৰ বিপৰীত। আমি কেৱল বৃদ্ধিয়েই নহয়, অন্তৰ্ভুক্তিৰ সাক্ষী হৈ আছো। ফলত যোৱা দশকত ২৫ কোটি (২৫ কোটি)তকৈ অধিক লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰা হৈছে। ভাৰতৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিৰ সমান্তৰালভাৱে আমি অসমতা হ্ৰাস কৰাৰ লগতে উন্নয়নৰ সুফল যাতে সকলোৰে মাজলৈ যায় তাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক পূৰ্বাভাসৰ ওপৰত ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা আস্থাই আমি যি ইতিবাচক দিশলৈ আগবাঢ়িছো সেই দিশটো প্ৰতিফলিত কৰিছে।যোৱা সপ্তাহ আৰু মাহৰ শেহতীয়া তথ্যই এই গতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। যোৱা বছৰ আমাৰ অৰ্থনীতিয়ে সকলো ভৱিষ্যদ্বাণীক আউটপাৰ্ফৰ্ম কৰিছিল। বিশ্ব বেংক, আই এম এফ, মুডী’ছৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানে ভাৰতৰ বাবে নিজৰ পূৰ্বাভাস উন্নীত কৰিছে। তেওঁলোকে ইংগিত দিছে যে, বিশ্বজুৰি অনিশ্চয়তাৰ মাজতো ভাৰত ৭%তকৈ অধিক হাৰত বৃদ্ধি পাবলৈ সাজু হৈছে। আমি ভাৰতীয় হিচাপে নিশ্চিত যে আমি এই আশাকো অতিক্ৰম কৰিম।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত থকা আস্থাৰ আঁৰত আছে বাধ্যতামূলক কাৰণ। উৎপাদন ক্ষেত্ৰতেই হওক বা সেৱা খণ্ডই হওক, বিশ্বই এতিয়া ভাৰতক বিনিয়োগৰ পছন্দৰ গন্তব্যস্থান হিচাপে লয়। এইটো কোনো কাকতলীয়া কথা নহয়; ই যোৱা দশকত ৰূপায়িত উল্লেখযোগ্য সংস্কাৰৰ পৰাই উদ্ভৱ হৈছে যিয়ে ভাৰতৰ সামষ্টিক অৰ্থনৈতিক মৌলিক দিশসমূহক ৰূপান্তৰিত কৰিছে। উদাহৰণস্বৰূপে আমাৰ বেংকিং সংস্কাৰে বেংকৰ বিত্তীয় স্বাস্থ্য শক্তিশালী কৰাই নহয়, ঋণ দিয়াৰ ক্ষমতাও বৃদ্ধি কৰিছে। জি এছ টি প্ৰৱৰ্তনে বিভিন্ন কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক পৰোক্ষ কৰক এক সংহত কাঠামোত সুশৃংখলিত কৰিছে। ইনছলভেন্সি এণ্ড দেউলীয়া সংহিতাই (আইবিচি) দায়িত্ব, আদায় আৰু সমাধানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা এক নতুন ঋণ সংস্কৃতিৰ পোষকতা কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰতে ব্যক্তিগত খেলুৱৈ আৰু যুৱ উদ্যোগীসকলৰ বাবে খনন, প্ৰতিৰক্ষা, আৰু স্থানৰ দৰে খণ্ড মুকলি কৰিছে। বিশ্ব বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে প্ৰচুৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিবলৈ আমি আমাৰ প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ নীতি উদাৰীকৰণ কৰিছো। আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত আমাৰ গুৰুত্বৰ লক্ষ্য হৈছে লজিষ্টিক খৰচ আৰু সময় হ্ৰাস কৰা, আৰু যোৱা দশকত আমি এই জটিল ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে চৰকাৰৰ চলি থকা পদক্ষেপসমূহৰ সৈতে প্ৰক্ৰিয়া সংস্কাৰক সফলতাৰে একত্ৰিত কৰিছে। আমি ৪০,০০০ৰো অধিক অনুসৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা আঁতৰাইছো আৰু কোম্পানী আইনখনৰ দিশসমূহ অপৰাধমুক্ত কৰিছো। এসময়ত ব্যৱসায়িক কাৰ্য্যকলাপ জটিল কৰি তোলা বহু বিধান সহজতাৰ বাবে সংশোধন কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় একক উইণ্ড’ ব্যৱস্থাৰ প্ৰৱৰ্তনে কোম্পানীসমূহৰ বাবে আৰম্ভ, বন্ধ, আৰু ক্লিয়াৰেন্স লাভৰ প্ৰক্ৰিয়াসমূহ সৰল কৰি তুলিছে। আমি ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত প্ৰক্ৰিয়া সংস্কাৰ ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰিবলৈও সক্ৰিয়ভাৱে উৎসাহিত কৰিছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে আমি উৎপাদন সংযুক্ত প্ৰৰোচনা (পিএলআই) ৰূপায়ণ কৰিছো, আৰু ইয়াৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱ এতিয়া বিভিন্ন খণ্ডত স্পষ্ট হৈ পৰিছে। বিগত তিনি বছৰত পিএলআইয়ে প্ৰায় ১.২৫ ট্ৰিলিয়ন টকা (১.২৫ লাখ কোটি টকা) বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰিছে, যাৰ ফলত প্ৰায় ১১ ট্ৰিলিয়ন টকা (১১ লাখ কোটি টকা) মূল্যৰ উৎপাদন আৰু বিক্ৰী হৈছে। মহাকাশ আৰু প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডতো ভাৰতৰ অগ্ৰগতি উল্লেখযোগ্য। নতুনকৈ মুকলি হোৱাৰ পিছতো ইতিমধ্যে মহাকাশ খণ্ডত ২০০ৰো অধিক ষ্টাৰ্ট-আপৰ উত্থান ঘটিছে। বৰ্তমান দেশৰ মুঠ প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনত ব্যক্তিগত প্ৰতিৰক্ষা কোম্পানীসমূহে ২০ শতাংশ অৰিহণা যোগায়।
বন্ধুসকল,
ইলেক্ট্ৰনিকছ খণ্ডৰ বৃদ্ধি সঁচাকৈয়ে আকৰ্ষণীয়। এদশক পূৰ্বে ভাৰতে অধিকাংশ মোবাইল ফোন আমদানিৰ ওপৰত বহু পৰিমাণে নিৰ্ভৰশীল আছিল। আজি দেশত ৩৩ কোটিতকৈ অধিক (৩৩ কোটিতকৈও অধিক) মোবাইল ফোন উৎপাদন হয়। দৰাচলতে সকলো খণ্ডতে ভাৰতে উল্লেখযোগ্য লাভ লাভ কৰিব বিচৰা বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে ব্যতিক্ৰমী বিনিয়োগৰ সুযোগ উপস্থাপন কৰে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে এতিয়া এআই আৰু অৰ্ধপৰিবাহীৰ দৰে জটিল প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত প্ৰবল গুৰুত্ব দিছে, এই ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট বিনিয়োগ কৰিছে। আমাৰ এআই মিছনৰ লক্ষ্য হৈছে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ গৱেষণা আৰু দক্ষতা বিকাশ বৃদ্ধি কৰা। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী অভিযানৰ অধীনত আমি ১.৫ ট্ৰিলিয়ন টকা (১.৫ লাখ কোটি টকা) বিনিয়োগ কৰিছো। শীঘ্ৰে ভাৰতৰ পাঁচটা অৰ্ধপৰিবাহী প্লাণ্টে বিশ্বৰ বজাৰৰ বাবে ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ চিপ উৎপাদন আৰম্ভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতক সুলভ মূল্যৰ বৌদ্ধিক প্ৰতিভাৰ অগ্ৰণী উৎস হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে, যাৰ প্ৰমাণ দেশত চলি থকা ১৭০০ৰো অধিক বিশ্বব্যাপী সামৰ্থ্য কেন্দ্ৰৰ উপস্থিতিয়ে। এই কেন্দ্ৰসমূহে ২০ লাখতকৈ অধিক (২০ লাখ) ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীক নিয়োগ কৰে, বিশ্বক উচ্চ দক্ষতাসম্পন্ন সেৱা আগবঢ়ায়। বৰ্তমান ভাৰতে এই জনগাঁথনিগত লভ্যাংশৰ অনুকূলতাক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে, শিক্ষা, উদ্ভাৱন, দক্ষতা বিকাশ, আৰু গৱেষণাৰ ওপৰত প্ৰবল গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। এই ক্ষেত্ৰত এক উল্লেখযোগ্য সংস্কাৰ হৈছে নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ৰূপায়ণ। যোৱা দশকত আমি প্ৰতি সপ্তাহত এখন নতুন বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰিছো আৰু প্ৰতিদিনে দুখন নতুন মহাবিদ্যালয় খুলিছো। ইয়াৰ উপৰিও এই সময়ছোৱাত দেশত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে।
আৰু বন্ধুসকল,
আমি কেৱল শিক্ষাৰ সুবিধা সম্প্ৰসাৰণ কৰাই নহয়, ইয়াৰ মান বৃদ্ধিৰ বাবেও প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। ফলস্বৰূপে বিগত দশকত কিউ এছ ৱৰ্ল্ড ইউনিভাৰ্চিটি ৰেংকিঙত অন্তৰ্ভুক্ত ভাৰতীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ সংখ্যা তিনিগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। এইবাৰৰ বাজেটত আমি লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীক দক্ষতা আৰু ইন্টাৰশ্বিপ প্ৰদানৰ লক্ষ্যৰে এক বিশেষ পেকেজ প্ৰৱৰ্তন কৰিলোঁ। পি এম ইন্টাৰশ্বিপ আঁচনিৰ প্ৰথম দিনাই পৰ্টেলত ১১১টা কোম্পানীয়ে পঞ্জীয়ন কৰে। এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আমি আগশাৰীৰ কোম্পানীসমূহত ইন্টাৰশ্বিপৰ সুযোগেৰে ১ কোটি যুৱক-যুৱতীক সহায় কৰিছো।
বন্ধুসকল,
বিগত দশকত ভাৰতৰ গৱেষণাৰ উৎপাদন আৰু পেটেণ্ট ফাইলিঙে উল্লেখযোগ্য বৃদ্ধিৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে। দহ বছৰ নৌহওঁতেই দেশখনে গ্ল’বেল ইনোভেচন ইনডেক্স ৰেংকিঙত ৮১ নম্বৰৰ পৰা ৩৯ নম্বৰলৈ উন্নীত হৈছে, আৰু আমি আৰু অধিক আগবাঢ়ি যাবলৈ চেষ্টা কৰিছো। আমাৰ গৱেষণা পৰিৱেশ তন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰিবলৈ ভাৰতে ১ ট্ৰিলিয়ন টকাৰ গৱেষণা পুঁজি স্থাপন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বহনক্ষম ভৱিষ্যত আৰু সেউজ চাকৰিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বই বহু আশা কৰিছে, এই খণ্ডত উল্লেখযোগ্য সুযোগ উপস্থাপন কৰিছে। শেহতীয়াকৈ ভাৰতৰ সভাপতিত্বত অনুষ্ঠিত জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সময়ত অন্যতম মূল কৃতিত্ব আছিল সেউজ পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতি নৱীকৃত দায়বদ্ধতা। ভাৰতৰ উদ্যোগত গ্ল’বেল বায়’ফিউৱেল এলায়েন্স আৰম্ভ কৰা হৈছিল, আৰু জি-২০ৰ সদস্য দেশসমূহে আমাৰ সেউজ হাইড্ৰ’জেন শক্তিৰ বিকাশৰ বাবে তীব্ৰ সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰিছিল। ভাৰতে এই দশকৰ শেষৰ ফালে ৫০ লাখ টন সেউজ হাইড্ৰজেন উৎপাদনৰ এক অভিলাষী লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে, লগতে ক্ষুদ্ৰ পৰ্যায়তো সৌৰশক্তিৰ উৎপাদন আগুৱাই লৈ গৈছে।
ভাৰত চৰকাৰে আৰম্ভ কৰিছে পি এম সূৰ্য্য ঘৰ মুক্ত বিদ্যুৎ আঁচনি, যিটো হৈছে ছাদৰ ওপৰত সৌৰশক্তিৰ এক ব্যাপক পদক্ষেপ। আমি ঘৰুৱা পৰিয়ালসমূহক ছাদৰ ওপৰত সৌৰ ব্যৱস্থা স্থাপন আৰু সৌৰ আন্তঃগাঁথনি স্থাপনত সহায় কৰাৰ বাবে ধন আগবঢ়াইছো। আজিলৈকে ১ কোটি ৩০ লাখতকৈ অধিক (১ কোটি ৩০ লাখ) পৰিয়ালে এই আঁচনিৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰি তেওঁলোকক সৌৰশক্তি উৎপাদকলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। এই পদক্ষেপে প্ৰতিটো পৰিয়ালে গড়ে ২৫ হাজাৰ টকা ৰাহি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। উৎপাদিত সৌৰ শক্তিৰ প্ৰতি তিনি কিলোৱাটৰ বিপৰীতে আমি ৫০-৬০ টন কাৰ্বন ডাই অক্সাইড নিৰ্গমন ৰোধ কৰিম। ইয়াৰ উপৰিও এই আঁচনিখনে প্ৰায় ১৭ লাখ (১৭ লাখ) চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব বুলি প্ৰকল্প কৰা হৈছে, যাৰ ফলত দক্ষ কৰ্মশক্তিৰ খেতি হ’ব। ফলত এই খণ্ডত বহু নতুন বিনিয়োগৰ সুযোগৰ উন্মেষ ঘটিছে।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান ভাৰতৰ অৰ্থনীতিত এক উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। শক্তিশালী অৰ্থনৈতিক মৌলিক দিশৰ সৈতে ভাৰত স্থায়ী উচ্চ বৃদ্ধিৰ বাবে সাজু হৈছে। আজি ভাৰতে কেৱল শীৰ্ষৰ লক্ষ্যই নহয়, নিজৰ স্থান অক্ষুণ্ণ ৰাখিবলৈও নিষ্ঠাবান প্ৰচেষ্টা চলাইছে। বিশ্বই সকলো খণ্ডতে বিশাল সুযোগ উপস্থাপন কৰে। আপোনাৰ আলোচনাই আগন্তুক দিনত মূল্যৱান অন্তৰ্দৃষ্টি লাভ কৰিব বুলি মোৰ বিশ্বাস।
আগন্তুক দিনত আপোনালোকৰ আলোচনাই বহু মূল্যৱান অন্তৰ্দৃষ্টি লাভ কৰিব বুলি মোৰ বিশ্বাস। এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবে মই মোৰ শুভেচ্ছা জনাইছো, আৰু মই এই কথাত গুৰুত্ব দিব বিচাৰিছো যে এইটো আমাৰ বাবে কেৱল বিতৰ্কৰ মঞ্চতকৈও অধিক। ইয়াত অনুষ্ঠিত হোৱা আলোচনা, উত্থাপিত কথা, আৰু উপকাৰী বুলি প্ৰমাণিত পৰামৰ্শসমূহ আমাৰ চৰকাৰী কাঠামোত সযতনে সংযুক্ত কৰা হৈছে। আমি আপোনাৰ অন্তৰ্দৃষ্টি আমাৰ নীতি আৰু শাসন ব্যৱস্থাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰোঁ। এই প্ৰক্ৰিয়াৰ সময়ত আপোনালোকে যি জ্ঞান ভাগ কৰে, সেয়া আমাৰ দেশৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যত গঢ় দিয়াত সহায়ক। আপোনালোকৰ অংশগ্ৰহণ আমাৰ বাবে অপৰিসীম গুৰুত্বপূৰ্ণ; আপুনি আগবঢ়োৱা প্ৰতিটো শব্দৰ মূল্য উল্লেখযোগ্য। আপোনাৰ চিন্তা আৰু অভিজ্ঞতা অমূল্য সম্পদ। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে আপোনালোকৰ অৱদানৰ বাবে ধন্যবাদ জনাইছো, আৰু এন কে সিং আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোক তেওঁলোকৰ প্ৰশংসনীয় প্ৰচেষ্টাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো।
আটাইকে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the 3rd Kautilya Economics Conclave 2024
04 OCT 2024 7:45PM by PIB Delhi
Finance Minister Nirmala Sitharaman ji, President of the Institute of Economic Growth N K Singh ji, other distinguished guests from India and abroad at the Conclave, ladies and gentlemen! This is the third edition of the Kautilya Conclave. I am delighted to have the opportunity to meet you all. There will be numerous sessions here, discussing various economic issues over the next three days. I am confident that these discussions will help accelerate Bharat’s growth.
Friends,
This Conclave is being held at a time when two major regions of the world are in a state of war. These regions are crucial for the global economy, especially in terms of energy security. Amidst such significant global uncertainty, we are gathered here to discuss ‘The Indian Era.’ This shows that trust in Bharat today is unique... It demonstrates that Bharat’s self-confidence is exceptional.
Friends,
Today, Bharat is the fastest-growing major economy in the world. Bharat is currently the fifth largest economy in terms of GDP. We are number one in terms of global fintech adoption rates. Today, we are number one in smartphone data consumption. We are the second largest internet user base globally. Nearly half of the world’s real-time digital transactions are taking place in Bharat today. Bharat now has the world’s third-largest start-up ecosystem. In terms of renewable energy capacity, Bharat is ranked fourth. When it comes to manufacturing, Bharat is the second-largest mobile phone manufacturer. Bharat is also the largest producer of two-wheelers and tractors. And not just that, Bharat is the world's youngest country. Bharat has the third-largest pool of scientists and technicians globally. Whether it’s science, technology, or innovation, Bharat is clearly in a sweet spot.
Friends,
By following the mantra of ‘Reform, Perform, and Transform,’ we are continuously making decisions to drive the nation forward at a rapid pace. This is the impact that has led the people of Bharat to elect the same government for the third consecutive time after 60 years. When people’s lives change, they gain confidence that the country is moving on the right track. This sentiment is reflected in the mandate of the Indian public. The trust of 140 crore citizens is a great asset for this government.
Our commitment is to continue making structural reforms to make Bharat a developed nation. You can see this commitment in the work we have done in the first three months of our third term. Bold policy changes, a strong commitment to jobs and skills, a focus on sustainable growth and innovation, modern infrastructure, quality of life, and the continuity of rapid growth are reflected in the policies of our first three months. During this period, decisions amounting to over 15 trillion rupees i.e. 15 lakh crore rupees have been made. In these three months alone, work on numerous mega infrastructure projects has begun in Bharat. We have also decided to create 12 industrial nodes across the country. Additionally, we have approved the construction of 3 crore new houses.
Friends,
Another notable factor in Bharat’s growth story is its inclusive spirit. It was once believed that with growth comes inequality. But the opposite is happening in Bharat. Along with growth, inclusion is also taking place in Bharat. As a result, 250 million i.e. 25 crore people have been lifted out of poverty in the last 10 years. Along with Bharat’s rapid progress, we are ensuring that inequality is reduced and that the benefits of development reach everyone.
Friends,
The confidence in Bharat’s growth predictions also shows the direction we are heading in. You can see this in the data from recent weeks and months. Last year, our economy performed better than any prediction. Whether it’s the World Bank, the IMF, or Moody’s, all have upgraded their forecasts for Bharat. All these institutions are saying that despite global uncertainty, Bharat will continue to grow at a 7+ rate. We Indians are confident that we will perform even better than that.
Friends,
There are solid reasons behind this confidence in Bharat. Be it manufacturing or the service sector, the world today sees Bharat as a preferred destination for investment. This is not a coincidence but a result of major reforms over the past 10 years. These reforms have transformed Bharat’s macroeconomic fundamentals. One example is Bharat’s banking reforms which have not only strengthened the financial conditions of banks but also increased their lending capacity. Similarly, the GST has integrated various central and state indirect taxes. The Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) has developed a new credit culture of responsibility, recovery, and resolution. Bharat has opened sectors such as mining, defence, and space for private players and our young entrepreneurs. We have liberalized the FDI policy to create more and more opportunities for investors around the world. We are focusing on modern infrastructure to reduce logistics costs and time. Over the past decade, we have significantly scaled up investments in infrastructure.
Friends,
India has integrated process reforms into the government’s ongoing initiatives. We have eliminated over 40,000 compliances and decriminalised the Companies Act. Numerous provisions that previously made business operations difficult have been amended. The National Single Window System has been introduced to simplify the processes of starting, closing, and obtaining clearances for companies. Now, we are encouraging state governments to accelerate process reforms at the state level.
Friends,
To boost manufacturing in Bharat, we have introduced Production Linked Incentives (PLI), the impact of which is now visible across many sectors. Over the past three years, PLI has attracted investments of approximately ₹1.25 trillion (₹1.25 lakh crore). This has resulted in the production and sales amounting to about ₹11 trillion (₹11 lakh crore). Bharat's progress in the space and defence sectors is also remarkable. These sectors have only recently been opened up, yet more than 200 start-ups have already emerged in the space sector. Today, our private defence companies account for 20 percent of the country’s total defence manufacturing.
Friends,
The growth of the electronics sector is even more remarkable. Just 10 years ago, Bharat was a major importer of most mobile phones. Today, over 330 million or more than 33 crore mobile phones are manufactured in Bharat. In fact, no matter which sector you look at, there are exceptional opportunities for investors in Bharat to invest and earn high returns.
Friends,
Bharat is now also focusing on critical technologies such as AI and semiconductors, and we are investing significantly in these areas. Our AI mission will enhance both research and skills development in the AI field. Under the India Semiconductor Mission, investments totalling ₹1.5 trillion (₹1.5 lakh crore) are being made. Soon, five semiconductor plants in Bharat will begin delivering 'Made in India' chips to every corner of the world.
Friends,
You are all aware that Bharat is the leading source of affordable intellectual power. A testament to this is the presence of more than 1,700 global capability centres of companies from around the world operating in India today. These centres employ over two million i.e. 20 lakh Indian youth, who are providing highly skilled services to the world. Today, Bharat is placing an unprecedented focus on maximising this demographic dividend. To achieve this, special attention is being devoted to education, innovation, skills, and research. We have introduced a significant reform in this area with the implementation of the New National Education Policy. In the past 10 years, a new university has been established every week, and two new colleges have been opened each day. During this period, the number of medical colleges in our country has doubled.
And friends,
We are focusing not only on expanding access to education but also on improving its quality. As a result, the number of Indian institutions in the QS World University Rankings has more than tripled over the past decade. In this year's budget, we announced a special package for skilling and interning millions of young people. Under the PM Internship Scheme, 111 companies registered on the portal on the very first day. Through this scheme, we are supporting 1 crore youth with internships at major companies.
Friends,
Bharat's research output and patent filings have also seen rapid growth in the past 10 years. In less than a decade, Bharat has risen from 81st to 39th in the Global Innovation Index rankings, and we aim to advance further. To bolster its research ecosystem, India has also created a research fund worth ₹1 trillion.
Friends,
Today, the world has high expectations from Bharat regarding a green future and green jobs, and there are equally significant opportunities for you in this sector. You all followed the G20 Summit held under Bharat's presidency. One of the many successes of this summit was the renewed enthusiasm for the green transition. During the G20 Summit, the Global Biofuel Alliance was launched at Bharat's initiative, and G20 member countries strongly supported Bharat's development of green hydrogen energy. In Bharat, we have set a target to produce 5 million tonnes of Green Hydrogen by the end of this decade. We are also advancing solar power production at the micro level.
The Government of India has launched the PM Surya Ghar Free Electricity Scheme, a large-scale Rooftop Solar Scheme. We are providing funding to every household for setting up rooftop solar systems and assisting with solar infrastructure installation. So far, more than 13 million i.e. 1 crore 30 lakh families have registered for this scheme, meaning these households have become solar power producers. This initiative will save an average of ₹25,000 per family. For every three kilowatts of solar power generated, 50-60 tonnes of carbon dioxide emissions will be prevented. This scheme will create approximately 1.7 million (17 lakh) jobs, producing a vast workforce of skilled youth. Therefore, numerous new investment opportunities are emerging for you in this sector as well.
Friends,
The Indian economy is currently undergoing a significant transformation. With strong economic fundamentals, India is on a path of sustained high growth. Today, Bharat is not only striving to reach the top but is also making concerted efforts to stay there. The world today offers immense opportunities across every sector. I am confident that your discussions will provide many valuable insights in the days to come.
I am confident that in the coming days, many valuable insights will emerge from your discussions. I extend my best wishes for this endeavour, and I assure you that this is not merely a debating forum for us. The discussions that take place here, the points raised, the do's and don'ts—those that prove beneficial—are diligently integrated into our governmental system. We incorporate them into our policies and governance. The wisdom you contribute during this churning process is what we utilise to shape a brighter future for our country. Your participation is, therefore, of immense importance to us. Every word you offer holds value for us. Your thoughts, your experience—they are our assets. Once again, I thank you all for your contribution. I also congratulate N. K. Singh and his entire team for their commendable efforts.
With warmest regards and best wishes.
Thank you!