মন্ত্রীমন্দল
লেত্তর ওফ ইনতেন্ত খুৎয়েক পীনদুনা ভারতনা ইন্তরনেসনেল ইনর্জি ইফিসিয়েন্সি হব শরুক য়াবদা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
ৱারেপ অসিনা ভারতনা মরুওইবা ইনর্জিগী থবকশিং অমসুং অনৌবা থবকশিং শরুক য়ানবা অখন্নবা লৈবাক ১৬ গী কাংলুপ অমদা য়াওবদা মতেং পাংগনি
03 OCT 2024 8:25PM by PIB Imphal
ভারতনা ইনর্জি ইফিসিয়েন্সি হবতা শরুক য়ানবা লেত্তর ওফ ইনতেন্ত খুৎয়েক পীনবদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে।
মালেম শীনবা থুংনা ইনর্জি লিক্না শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা লৈরিবা ইন্তরনেসনেল ইনর্জি হবতা ভারত শরুক য়ারগনি। খোঙথাং অসিনা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা চাউখৎ-থৌরাংগী ভারতকী খোঙফম হেন্না চেৎশিনহল্লগনি অমসুং গ্রিনহাওস গ্যাস থাদোকপা হন্থহন্নবা লৈবাক অসিগী থবকশিংদা চুনরগনি।
ইন্তরনেসনেল পার্তনরশিপ ফোর ইনর্জি ইফিসিয়েন্সি কোওপরেসন (আই পি ই ই সি)গী মতুংদা ২০২০ দা লিংখৎখিবা হব অসিদা ভারত মেম্বর অমা ওইনা, লৌশিং, খ্বাইদগী ফবা থবকশিং অমসুং অনৌবা থবকশিংগী মতাংদা সরকারশিং, মালেমগী লুপশিং অমসুং লনাই কাংবুগা থবক তৌমিন্নগনি। হব অসিদা শরুক য়াবদগী, ভারতনা অখঙ-অহৈ কয়াগী নেতৱার্ক অমগা শম্নবা ফংলগনি অমসুং লৈবাক অসিগী ইনর্জি লিক্না শীজিন্নবগী থবকশিং হেন্না ফগৎহনবা ঙম্লগনি। জুলাই ২০২৪ ফাওবদা লৈবাক ১৬ ( অর্জেন্তিনা, অস্ত্রেলিয়া, ব্রাজিল, কনাদা, চাইনা, দেনমার্ক, য়ুরোপিয়ান কম্মিসন, ফ্রান্স, জর্মনি, জপান, কোরিয়া, লুজেমবার্গ, রুসিয়া, সাউদি অরাবিয়া, য়ু.এস অমসুং য়ু.কে) হব অসিদা য়াওরে।
হবকী মেম্বর অমা ওইনা, অতোপ্পা মেম্বর লৈবাকশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নবা, মখোয়গী অখঙবশিং শরুক য়ামিন্নবা অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিংদগী তম্নবগী খুদোংচাবা ভারতনা ফংলগনি। ইনর্জি য়াম্না চঙদবা তেক্নোলোজিশিং অমসুং থবকশিং পায়খৎতুনা অইং-অশাগী খল হোংলকপা থেংন্নবা মালেমগী থবকশিংদা লৈবাক অসিনা মখা তানা মতেং পাংবা ঙমগনি।
ভারতকী মহুৎশীন্দুনা হবকীদমক থবক তৌনবা এজেন্সি ওইনা ব্যুউরো ওফ ইনর্জি ইফিসিয়েন্সি(বি ই ই ) হাপ্লে। ভারতনা হবকী থবকশিং শরুক য়াবদা বি.ই.ইনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি অমসুং লৈবাক অসিগী ইনর্জি লিক্না শীজিন্নবগী পান্দমশিং ফংবা ঙমহনগনি।
হবতা শরুক য়াবা অসিনা, ভারতনা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা তুংলমচৎ শেমগৎনবা মাইকৈদা শিংথানিঙাই ওইবা খোঙথাং অমা থাংজিল্লে। মালেমগী লুপ অসিদা লৈবাক অসিনা শরুক য়াবা অসিনা কার্বোন য়াম্না থাদোক্তবা ইকোনোমি অমদা অওনবা পুরকপা অমসুং ইনর্জি ৱাৎহন্দবদা মতেং পাংলগনি।

Cabinet
Cabinet approves India to Join International Energy Efficiency Hub by signing the Letter of Intent
Decision will help India gain access to an exclusive 16 nation group sharing strategic energy practices and innovative solutions
03 OCT 2024 8:25PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the signing of ‘Letter of Intent’ thus enabling India to join the ‘Energy Efficiency Hub’.
India will join the International Energy Efficiency Hub (Hub), a global platform dedicated to fostering collaboration and promoting energy efficiency worldwide. This move solidifies India's commitment to sustainable development and aligns with its efforts to reduce greenhouse gas emissions.
Established in 2020 as the successor to the International Partnership for Energy Efficiency Cooperation (IPEEC), in which India was a member, the Hub brings together governments, international organizations, and private sector entities to share knowledge, best practices, and innovative solutions. By joining the Hub, India will gain access to a vast network of experts and resources, enabling it to enhance its domestic energy efficiency initiatives. As of July, 2024, sixteen countries (Argentina, Australia, Brazil, Canada, China, Denmark, European Commission, France, Germany, Japan, Korea, Luxembourg, Russia, Saudi Arabia, United States and United Kingdom) have joined the Hub.
As a member of the Hub, India will benefit from opportunities for collaboration with other member states, sharing its own expertise and learning from international best practices. The country will also contribute to global efforts to address climate change by promoting energy-efficient technologies and practices.
Bureau of Energy Efficiency (BEE), the statutory agency, has been designated as the implementing agency for the Hub on behalf of India. BEE will play a crucial role in facilitating India's participation in the Hub's activities and ensuring that India's contributions align with its national energy efficiency goals.
By joining the Hub, India is taking a significant step towards more sustainable future. The country's participation in this global platform will help to accelerate the transition to a low-carbon economy and improve energy security.