কেবিনেট
লেটাৰ অৱ ইনটেণ্টত স্বাক্ষৰৰ যোগেদি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শক্তি দক্ষতা কেন্দ্ৰত ভাৰতৰ সদস্যপদলৈ অনুমোদন কেবিনেটৰ
এই সিদ্ধান্তই ভাৰতক কৌশলগত শক্তিৰ পদ্ধতি আৰু উদ্ভাৱনীমূলক সমাধানৰ অংশীদাৰ ১৬খন ৰাষ্ট্ৰৰ এক এক্সক্লুছিভ গ্ৰুপত চামিল কৰিব
03 OCT 2024 8:25PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ভাৰতক ‘শক্তি দক্ষতা হাব’ত যোগদান কৰিবলৈ অনুমতি দি ‘লেটাৰ অৱ ইনটেণ্ট’ত স্বাক্ষৰ কৰাত অনুমোদন জনাইছে।
ভাৰত বিশ্বজুৰি সহযোগিতা বৃদ্ধি আৰু শক্তিৰ দক্ষতা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে বিশ্বব্যাপী মঞ্চ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শক্তি দক্ষতা হাব (হাব)ৰ সদস্য হ’ব। এই পদক্ষেপে ভাৰতৰ বহনক্ষম উন্নয়নৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাক শক্তিশালী কৰে আৰু সেউজ গৃহ গেছৰ নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰাৰ প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰে।
২০২০ চনত শক্তি দক্ষতা সহযোগিতাৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্ব (আইপিইইচি)ৰ উত্তৰাধিকাৰী হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা হোৱা এই হাবে (য'ত ভাৰত সদস্য আছিল) চৰকাৰ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থা, আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সত্তাসমূহক একত্ৰিত কৰে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে জ্ঞান, উত্তম পদ্ধতি, আৰু উদ্ভাৱনীমূলক সমাধানৰ আদান-প্ৰদানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা। ২০২৪ চনৰ জুলাই মাহলৈকে ষোল্লখন দেশ ক্ৰমে আৰ্জেণ্টিনা, অষ্ট্ৰেলিয়া, ব্ৰাজিল, কানাডা, চীন, ডেনমাৰ্ক, ইউৰোপীয় আয়োগ, ফ্ৰান্স, জাৰ্মানী, জাপান, কোৰিয়া, লাক্সেমবাৰ্গ, ৰাছিয়া, চৌদি আৰব, আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই হাবত যোগদান কৰিছে।
হাবৰ সদস্য হিচাপে ভাৰতে অন্যান্য সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে সহযোগিতাৰ সুযোগ লাভ কৰিব, যাৰ ফলত ভাৰতে নিজৰ বিশেষজ্ঞতা ভাগ-বতৰা কৰিব পাৰিব আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উত্তম পদ্ধতিৰ পৰা শিকিব পাৰিব। শক্তি-দক্ষ প্ৰযুক্তি আৰু পদ্ধতিক প্ৰসাৰিত কৰি জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ বিশ্বব্যাপী প্ৰচেষ্টাতো দেশখনে ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব।
ভাৰতৰ বিধিগত সংস্থা ‘ব্যুৰো অৱ এনাৰ্জি এফিচিয়েন্সি’ (বিইই)ক হাবৰ ৰূপায়ণ সংস্থা হিচাপে নিযুক্তি দিয়া হৈছে। হাবৰ কাৰ্য্যকলাপত ভাৰতৰ অংশগ্ৰহণৰ সুবিধা প্ৰদান আৰু দেশৰ অৱদান যাতে ইয়াৰ ৰাষ্ট্ৰীয় শক্তি দক্ষতা লক্ষ্যৰ সৈতে মিল খায় তাৰ বাবে বিইইয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
হাবত যোগদান কৰি ভাৰতে অধিক বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। বিশ্বব্যাপী মঞ্চত এই অংশগ্ৰহণে কম কাৰ্বনযুক্ত অৰ্থনীতিলৈ পৰিৱৰ্তন ত্বৰান্বিত কৰাত সহায় কৰিব আৰু শক্তিৰ সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰিব।

Cabinet
Cabinet approves India to Join International Energy Efficiency Hub by signing the Letter of Intent
Decision will help India gain access to an exclusive 16 nation group sharing strategic energy practices and innovative solutions
03 OCT 2024 8:25PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the signing of ‘Letter of Intent’ thus enabling India to join the ‘Energy Efficiency Hub’.
India will join the International Energy Efficiency Hub (Hub), a global platform dedicated to fostering collaboration and promoting energy efficiency worldwide. This move solidifies India's commitment to sustainable development and aligns with its efforts to reduce greenhouse gas emissions.
Established in 2020 as the successor to the International Partnership for Energy Efficiency Cooperation (IPEEC), in which India was a member, the Hub brings together governments, international organizations, and private sector entities to share knowledge, best practices, and innovative solutions. By joining the Hub, India will gain access to a vast network of experts and resources, enabling it to enhance its domestic energy efficiency initiatives. As of July, 2024, sixteen countries (Argentina, Australia, Brazil, Canada, China, Denmark, European Commission, France, Germany, Japan, Korea, Luxembourg, Russia, Saudi Arabia, United States and United Kingdom) have joined the Hub.
As a member of the Hub, India will benefit from opportunities for collaboration with other member states, sharing its own expertise and learning from international best practices. The country will also contribute to global efforts to address climate change by promoting energy-efficient technologies and practices.
Bureau of Energy Efficiency (BEE), the statutory agency, has been designated as the implementing agency for the Hub on behalf of India. BEE will play a crucial role in facilitating India's participation in the Hub's activities and ensuring that India's contributions align with its national energy efficiency goals.
By joining the Hub, India is taking a significant step towards more sustainable future. The country's participation in this global platform will help to accelerate the transition to a low-carbon economy and improve energy security.