প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘দবা অলিম্পিয়াড’ৰ বিজয়ীসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তালাপৰ পাঠ
26 SEP 2024 4:47PM by PIB Guwahati
‘দবা অলিম্পিয়াড’ৰ অংশগ্ৰহণকাৰী– ছাৰ এই প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতে দুয়োটা সোণৰ পদকেই জিকিবলৈ সক্ষম হৈছে, আৰু দলটোৱে যিধৰণে প্ৰদৰ্শন কৰিলে সেয়া বহুতেই উন্নত আছিল, অৰ্থাৎ, ল’ৰাহঁতে ২২ ৰ ভিতৰত ২১ পইণ্ট আৰু ছোৱালীহঁতে ২২ পইণ্টৰ ভিতৰত ১৯ পইণ্ট লাভ কৰিছিল, আমি ৪৪ৰ ভিতৰত মুঠ ৪০ পইণ্ট লাভ কৰিছিলোঁ। ইমান বৃহত্, সুন্দৰ প্ৰদৰ্শন আগতে কেতিয়াও সম্ভৱ হোৱা নাছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ তাৰ পৰিৱেশ কেনে আছিল?
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী– প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমি জিকিছিলোঁ, সকলোৱে আমাক লৈ আনন্দিত হৈছিল, কিয়নো আমি ইমানেই আনন্দিত হৈছিলোঁ যে সকলোৱে, দৰাচলতে প্ৰতিপক্ষৰ সকলো সদস্যইয়ো আগবাঢ়ি আহি আমাক অভিনন্দন জনাইছিলহি আৰু আমাৰ বাবে সঁচাকৈয়ে আনন্দিত হৈছিল। আনকি আমাৰ প্ৰতিদ্বন্দ্বীসকলেও।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী– ছাৰ, যোৱা কেইটামান বছৰত বহু দৰ্শকে খেলবিধক লৈ বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া আমি দেখিবলৈ পাইছিলোঁ, তেওঁলোকে দূৰ-দূৰণিৰ পৰা কেৱল খেল চাবলৈকে আহিছিল, মোৰ মতে আগতে ইমানকৈ আগ্ৰহ দেখিবলৈ পোৱা নগৈছিল। গতিকে মই ভাবো দবাৰো যথেষ্ট জনপ্ৰিয়তা বৃদ্ধি পাইছে, এয়া দেখি আমাৰ খুব ভাল লাগিছিল।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী– এইবাৰ ১৮০ খন দেশে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল, কিন্তু যেতিয়া চেন্নাইত ‘অলিম্পিয়াড’ অনুষ্ঠিত হৈছিল, আমি ভাৰতৰ দুয়োটা দলেই ব্ৰঞ্জ জিকিছিলোঁ, মহিলা দলৰ অন্তিমখন মেচ আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰে হৈছিল আৰু আমি সেইবাৰ হাৰিছিলোঁ আৰু আমি সোণ পদক হেৰুৱাইছিলোঁ, আমি এইবাৰ আকৌ তেওঁলোকৰ সৈতে খেলিছিলোঁ, এইবাৰ আমি অধিক ‘মটিভেটেড’ আছিলো যে এইবাৰ ভাৰতে সোণ আনিবই লাগিব, তেওঁলোকক পৰাজিত কৰিবই লাগিব। হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ তেওঁলোকক পৰাজিত কৰিবই লাগিব।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী– অৱশেষত, সেই খেলখন অতিকে ‘ক্লজ’ আছিল আৰু অমীমাংসিত ভাৱে সমাপ্ত হৈছিল, কিন্তু ছাৰ, আমি ‘গ’ল্ড’ জিকিবলৈ গৈছিলোঁ, আমি এইবাৰ আমাৰ দেশৰ বাবে জিকিহে উভতিম বুলি সংকল্প লৈছিলোঁ, আৰু ইয়াৰ অন্যথা ভবা নাছিলোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নহয়, এনে ধৰণৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিলেহে বিজয় সম্ভৱ হয়, কিন্তু যেতিয়া ইমান পয়ণ্ট আহিছিল, ২২ ৰ ভিতৰত ২১ আৰু ২২ ৰ ভিতৰত ১৯, তেতিয়া বাকী খেলুৱৈ বা এই প্ৰতিযোগিতাৰ আয়োজন কৰোঁতাসকলৰ প্ৰতিক্ৰিয়া কেনে আছিল?
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী – ছাৰ, মই ভাবো গুকেশে ইয়াৰ উত্তৰ দিব বিচাৰিব, মাত্ৰ মই এটা কথা ক'ব বিচাৰো যে আমি বিশেষকৈ ‘অপেন’ দলত ইমান বিশ্বাসযোগ্যভাৱে জিকিছিলোঁ যে কোনেও কাষেই চাপিব নোৱাৰিব যেন লাগিছিল আৰু আমাৰ মহিলা দলেতো আমাৰ প্ৰথম সাতখন মেচেই জিকিছিল, মাজতে সৰু বিফলতা অকণমান আহিছিল, আমি স্থিতিস্থাপকতা প্ৰদৰ্শন কৰি ঘূৰি আহিছিলোঁ, কিন্তু আমাৰ ‘অপেন’ দলেটোৱেতো ছাৰ এনে কৰিছিল, মই আপোনাক কেনেকৈ বৰ্ণাও, মই ভাবো গুকেশে যিহেতু নিজেই প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা আছিল উত্তৰটো তেওঁ বেছি ভালকৈ দিব পাৰিব, তেওঁ পিচে ইয়াক থপিয়াই লৈ গৈছিল।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী – এই অভিজ্ঞতা সঁচাকৈয়ে এক সুন্দৰ দলগত প্ৰচেষ্টা আছিল। আমাৰ প্ৰত্যেকেই উৎকৃষ্ট ‘ফৰ্ম’ত আছিলো, আমি সকলোৱেই অতিকে অনুপ্ৰেৰিত হৈ আছিলো কিয়নো ২০২২ৰ ‘অলিম্পিয়াড’ত আমি সোণৰ পদক জিকাৰ তেনেই কাষ চাপিছিলোগৈ, কিন্তু তেতিয়া এখন খেল আছিল, যিখন মই খেলিছিলোঁ আৰু সেইখন খেলত মই জিকিব পৰাহেঁতেন সেইখন প্ৰতিযোগিতাত আমি সোণৰ পদক লাভ কৰিব পাৰিলেহেঁতেন। দুৰ্ভাগ্যবশতঃ মই সেই খেলখন হেৰুৱাবলগীয়া হৈছিলোঁ, আৰু ই সকলোৰে বাবে হৃদয়বিদাৰক আছিল। গতিকে, এইবাৰ আমি সকলোৱে অতিকে অনুপ্ৰেৰিত হৈছিলোঁ আৰু আৰম্ভণিৰ পৰাই আমাৰ মনোভাৱ এনেকুৱা আছিল যে আমি এইবাৰ জিকিমেই, সঁচাকৈয়ে আমি আনন্দিত!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ তোমালোকে কেতিয়াবা ভাবিছিলা নে যে ‘এআই’ ব্যৱহাৰ কৰি তোমালোকে তোমালোকৰ খেল সংশোধন কৰিব পাৰিবা বা আনৰ খেল বুজিব পাৰিবা?
অংশগ্ৰহণকাৰী – হয় ছাৰ, ‘এআই’ৰ জৰিয়তে দবা বিকশিত হৈছে, নতুন প্ৰযুক্তি আহিছে আৰু কম্পিউটাৰবোৰ এতিয়া বহুত শক্তিশালী হৈছে, আৰু ই দবাত বহুতো নতুন অৱধাৰণাৰ প্ৰৱেশ ঘটাইছে আৰু আমি এতিয়াও ইয়াৰ পৰা শিকি আছোঁ, আৰু মই ভাবো ইয়াৰ পৰা বহুত শিকিবলগীয়া আছে।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী– ছাৰ মই ভাবো, এতিয়া কথাবোৰ এনেকুৱা হৈছে যে ‘এআই’ৰ উপকৰণবোৰ সকলোৰে বাবে উপলব্ধ হৈছে, কিয়নো সেইবোৰক গণতান্ত্ৰিক কৰি তোলা হৈছে আৰু ইয়াক এতিয়া আমি নিশ্চিতভাৱেই প্ৰস্তুতিৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ কওকচোন।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী – বিশেষ একো নহয় ছাৰ, অভিজ্ঞতা বহুত...।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ একো নহয় মানে, এনেয়ে জিকি গ’লা নেকি, এনেয়ে আহি গ’ল নেকি... সোণৰ পদক।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী – নহয় ছাৰ, এনেয়ে অহা নাই, বহুত পৰিশ্ৰম কৰিছোঁ, মই ভাবো মোৰ সকলো সতীৰ্থই, আনকি পুৰুষসকলেও এই পৰ্যায়ত উপনীত হ'বলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ মই দেখিছোঁ যে তোমালোকৰ বহুতৰে পিতৃ, মাতৃসকল চিকিৎসক।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী– পিতৃ-মাতৃ দুয়োগৰাকীয়েই চিকিৎসক, আৰু মোৰ ভগ্নীও এগৰাকী চিকিৎসক, সেয়েহে যেতিয়া মই শৈশৱতে দেখিছিলো যে তেওঁলোকে ৰাতি ২ বজাতো ৰোগীৰ ফোন পাইছিল, যাবলগীয়া হৈছিল, মই ভাবিছিলো যে মই যি কেৰিয়াৰ গ্ৰহণ কৰিম সেয়া অলপ সুস্থিৰ ধৰণৰ হ’ব, পিচে ক্ৰীড়াতোযে ইমানকৈ দৌৰিব লাগিব তেতিয়া মই ভবাই নাছিলোঁ।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী– ছাৰ, মই সদায় দেখি আহিছো যে আপুনি প্ৰতিটো ক্ৰীড়া আৰু প্ৰতিগৰাকী ক্ৰীড়া ব্যক্তিত্বক ইমানকৈ উৎসাহিত কৰে, আৰু মোৰ এনে লাগে যে আপোনাৰ ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি যথেষ্ট আসক্তি আছে। প্ৰতিটো খেলক লৈ, আৰু মই সেই কাহিনী জানিব বিচাৰোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ মই তোমালোকক কওঁ, মই ইমানেই বুজি পাইছো যে যদি এখন দেশ বিকশিত হয়, ই কেৱল কোষাগাৰৰ শক্তিৰেই সম্ভৱ নহয়, দেশখনৰ কিমান টকা আছে, কিমান উদ্যোগ আছে, দেশখনৰ কিমান ‘জিডিপি’ আছে, এই কথাই এয়া নিশ্চিত নকৰে। প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে পৃথিৱীত সাফল্য অৰ্জন কৰিব লাগিব। যদি কোনোবা চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগত আছে তেন্তে সৰ্বাধিক ‘অস্কাৰ’ আমাৰ হাতলৈ কেনেকৈ আহিব, যদি বিজ্ঞানী বা আন কোনো ক্ষেত্ৰত আছে তেন্তে সৰ্বাধিক ‘নবেল’ আমাৰ হাতলৈ কেনেকৈ আহিব। একেদৰে, আমাৰ ল'ৰা-ছোৱালীয়ে ক্ৰীড়াতো কেনেকৈ সৰ্বাধিক সোণৰ পদক আনিব পাৰে। যেতিয়া ইমানবোৰ উলম্ব ক্ষেত্ৰত এনে হয়, তেতিয়া দেশখন মহান হৈ উঠে। যেতিয়া মই গুজৰাটত আছিলো, মই এক ‘ক্ৰীড়া মহাকুম্ভ’ চলাইছিলোঁ। লাখ লাখ শিশুৱে খেলিছিল, য'ত মই বৃদ্ধ লোকসকলক খেলিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছিলোঁ। গতিকে ভাল ল'ৰা ছোৱালীবোৰ তেওঁলোকৰ মাজৰ পৰা আগবাঢ়ি আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে,
মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আমাৰ দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ সামৰ্থ্য আছে। দ্বিতীয়তে, মোৰ অভিমত যে দেশত সামাজিক জীৱনৰ এক ভাল পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিবলৈ, যাক ‘স্পৰ্টছ মেন স্পিৰিট’ বুলি কোৱা হয়, সেয়া কেৱল ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰৰ খেলুৱৈসকলৰ বাবেই নহয়, সেয়া সংস্কৃতি হ'ব লাগিব, সামাজিক জীৱনৰ সংস্কৃতি হ’ব লাগিব।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰীসকল– প্ৰতিদিনেই আপুনি ইমানবোৰ ডাঙৰ ডাঙৰ সিদ্ধান্ত লয়, তেন্তে এই ‘প্ৰেচাৰ ছিটুৱেশ্যন’ কেনেদৰে মোকাবিলা কৰিব লাগে, আপুনি আমাক কিবা পৰামৰ্শ দিবনে?
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ শাৰীৰিক সুস্থতা যথেষ্ট গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমাৰ মাজৰ বহুতে শাৰীৰিক সুস্থতাত গুৰুত্ব দিছে। তোমালোকক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হয় চাগৈ, তোমালোকৰ খোৱা-বোৱাৰ ক্ষেত্ৰত কোনবোৰ বস্তু খাব লাগে সেই বিষয়ে পৰামৰ্শ দিয়া হয় চাগৈ। খেলৰ আগতে ইমানখিনি খাবা, কিবা বস্তু নাখাবা, এই সকলোবোৰ তোমালোকক কোৱা হয়। মই ভাবো যদি আমি এই বস্তুবোৰৰ অভ্যাস বিকশিত কৰোঁ, তেন্তে সকলো সমস্যা হজম কৰিব পৰা যাব। চোৱা, সিদ্ধান্ত লোৱাৰ বাবে তোমালোকৰ ওচৰত যথেষ্ট তথ্য থকা উচিত, ইতিবাচক, নেতিবাচক সকলো থাকিব লাগে। যদি তোমালোকে এইটো শুনিবলৈ ভাল পোৱা। মানুহৰ প্ৰকৃতিয়েই এনেকুৱা যে যিবোৰ শুনি ভাল পাই তেনেবোৰ কথাই শুনি থাকে। তেতিয়া সিদ্ধান্ত গ্ৰহণত ভুল হয়। কিন্তু যদি তোমালোকে সকলো ধৰণৰ কথা শনাৰ, সকলো ধৰণৰ কথা জানিবলৈ চেষ্টা কৰাৰ আৰু নিজকে বিশ্লেষণ কৰাৰ, আৰু যদি তুমি একো বুজি নোপোৱা, তেন্তে কোনো দ্বিধা নকৰাকৈ এজন জ্ঞানী ব্যক্তিক সুধিবা, তেনেহ'লে তুমি কম অসুবিধাৰ সন্মুখীন হ'বা, আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে অলপ-অচৰপতো অভিজ্ঞতাৰ পৰাই আহে আৰু মই যে কৈছো যোগ, ধ্যান আদিৰ সঁচাকৈয়ে শক্তি আছে।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী – ছাৰ, আমি মাত্ৰ দুসপ্তাহহে খেলিছিলো, আমি কিন্তু সম্পূৰ্ণৰূপেই ভাগৰি পৰিছো, কিন্তু আপুনিতো বছৰ বছৰ ধৰি ইমানবোৰ কাম কৰি আহিছে, অৰ্থাৎ, আপুনিতো জিৰণিও নলয়, মই ক’ব খুজিছো যে আপোনাৰ এই শক্তিৰ ৰহস্য কি। আপুনি ইমান জানে আৰু আপুনি শিকিবলৈ সাজু থাকে, আপুনি পৃথিৱীৰ বাবেই মুক্ত হৈ থাকে, আৰু আপুনি সদায় প্ৰতিগৰাকী ক্ৰীড়াবিদক প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ ইমান উৎসাহেৰে ভৰাই তোলে, আৰু মই আপোনাক সুধিব বিচাৰো যে যদি আপুনি আমাৰ সকলোকে পৰামৰ্শ দিব বিচাৰে, আপুনি দবাখেল, চেছ খেলৰ স্থান ক’ত হোৱাটো বিচাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ চোৱা, এয়া এনেকুৱা যে, জীৱনত কেতিয়াও সন্তুষ্টি নিবিচাৰিবা। একোতে সন্তুষ্টি পোৱা উচিত নহয়। অন্যথা, টোপনি অহাটো পুনৰ আৰম্ভ হৈ যাব।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী – সেয়েহে আপুনি তিনি ঘণ্টা শোৱে ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ অৰ্থাত্, আমাৰ মনত এক ক্ষুধা থকা উচিত। কিবা নতুন কৰাৰ, কিবা অধিক কৰাৰ।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী –সকলোবোৰে আমি তেতিয়া টুৰ্ণামেণ্ট জিকিছিলোঁ আৰু আমি বাছেৰে আহি আছিলোঁ, আৰু আমি, আপোনাৰ ভাষণ আমি লাইভ চাই আছিলোঁ, আৰু আপুনি বিশ্বৰ আগত ঘোষণা কৰি দিছিল যে ভাৰতে এই দুটা ঐতিহাসিক সোণালী পদক জিকিছে, আৰু আমি সেই সময়ত একেলগে বাছত আছিলোঁ। আমি ইমান আনন্দিত হৈছিলোঁ, আপুনি যে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সন্মুখত আপোনাৰ ভাষণত ঘোষণা কৰি দিছিল। ১৯৯৮ চনত মই প্ৰথমবাৰ ‘অলিম্পিয়াড’ খেলিছিলোঁ আৰু সেই সময়ত গেৰী কাস্পাৰোভ আৰু কাৰ্পভ আদিয়ে খেলিছিল আৰু আমি তেওঁলোকৰ ‘অটোগ্ৰাফ’ ল’বলৈ দৌৰা-দৌৰি লগাইছিলোঁ। ভাৰতৰ ‘ৰেংকিং’ তেতিয়া নিচেই কম আছিল আৰু এই সময়ত যেতিয়া মই প্ৰশিক্ষক হিচাপে গৈছিলো আৰু মই দেখিছিলো যে গুকেশ আহি আছে, ব্ৰহ্মানন্দ আহি আছে, অৰ্জুন আহি আছে, দিব্যাব আহি আছে, হৰিকা আহি আছে, আৰু মানুহে এতিয়া তেওঁলোকৰ স্বাক্ষৰ পাবলৈ দৌৰাদৌৰি লগাইছে। গতিকে এই পৰিৱৰ্তন আৰু ফিল্ডত নতুন ল’ৰা-ছোৱালীহঁতৰ মাজলৈ অহা এই যি আত্মবিশ্বাস। মই ভাবো যে এয়া আপোনাৰ যি দৃষ্টিভংগী যে ভাৰত এক নম্বৰ হ'ব লাগে। মই ভাবো এই পৰিৱৰ্তন আহি আছে ছাৰ।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী –আপোনাক বহুত ধন্যবাদ, ইমান কম সময়ৰ জাননীত, আপুনি আমেৰিকাত আছিল, আপুনি আমাক লগ কৰিবলৈ ইমান মূল্যৱান সময় উলিয়াই লৈছিল, আমি অতিকে অনুপ্ৰাণিত হৈছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ মোৰ বাবেতো মূল্যবান তোমালোকেই।
মই ভাবো এয়া কেৱল আমিয়েই নহয়, এয়া ইমান গুৰুত্বপূৰ্ণ, এতিয়া যিসকলে দবা খেলে তেওঁলোকৰ বাবে ই এক ডাঙৰ অনুপ্ৰেৰণা হ'ব, তেওঁলোকে যাতে ভালকৈ খেলে, আৰু আপোনাক আহি সাক্ষাত্ কৰে, তেন্তে তেওঁলোকেও যথেষ্ট অনুপ্ৰেৰণা পাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নহয়, এইটো কথা সঁচা কেতিয়াবা কেতিয়াবা এয়া দেখিলে গম পোৱা যায় যে মানুহে যদি কৰিব পাৰে তেন্তে আমিও কৰিব পাৰিম। মই মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থাকোতে গুজৰাটত এবাৰ দবাৰ এক বিশাল অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছিলোঁ।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী – বিশ হাজাৰ মানুহে তাত একেলগে দবা খেলিছিল আৰু ছাৰ এই লোকসকলৰ বহুতেই সেই সময়ত দবা খেলা নাছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী– নহয়, তেওঁলোকৰ বহুতৰ জন্মই হোৱা নাছিল চাগৈ...। তেতিয়া মানুহে নিশ্চয় ভাবিছিল যে মোদীয়ে এইবোৰ কি কৰি আছে। বাৰু ২০,০০০ক বহুৱাৰ বাবেতো ঠায়ো লাগিব, সেয়ে মই এখন ডাঙৰ পেণ্ডেল নিৰ্মাণ কৰিছিলো। তেতিয়া আমাৰ বিষয়াসকলেও কৈছিল যে ছাৰ, ইয়াৰ বাবে ইমানবোৰ টকা কিয় খৰচ কৰিছে। মই কৈছিলো মই ইয়াৰ বাবে খৰচ কৰিমেই।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী– ছাৰ, যেতিয়া আপুনি মোক উত্সাহিত কৰিছিল, মই ইমানেই সুখী হৈছিলোঁ যে মই মোৰ গোটেই জীৱনটোৱেই দবাৰ নামত উচৰ্গা কৰিব খুজিছিলো। এতিয়াতো মই সকলো সময়তে ভাৰতৰ হৈ পদক জিকিব বিচাৰিছোঁ আৰু তেতিয়া মই বহুত আনন্দিত হৈছিলোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ তুমি তাত আছিলা নেকি।
অংশগ্ৰহণকাৰী– হয়। তেতিয়া আপুনি অনুষ্ঠিত কৰিছিল। বহুতো ছোৱালীয়ে তেতিয়া খেলিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাঃ। তেন্তে সেই সময়ত তোমাক তালৈ কেনেকৈ লৈ গৈছিল।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী– সেই সময়ত মই ‘এছিয়ান অনুৰ্ধ্ব-৯’ জিকিছিলোঁ, তাৰ পিছত কোনোবাই মোৰ মাক কৈছিল যে গুজৰাটত, গান্ধী নগৰত এটা ডাঙৰ অনুষ্ঠান হৈ আছে, তাৰ পিছত মোক আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ তেন্তে মই এইটো ৰাখিব পাৰোঁ, নহয়নে বাৰু।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী – হয় ছাৰ। ইয়াক ফ্ৰেম কৰাই দিব লাগিছিল। ফ্ৰেমত বন্ধাই আপোনাক দিব লাগিছিল ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নাই নাই বেটা, একো চিন্তা নকৰিবা, এইটো মোৰ বাবে ভাল লগা স্মৃতি হ’ব। তেন্তে তুমি এই শ্বলখন ভালকৈ ৰাখিছানে নাই।
দবা অংশগ্ৰহণকাৰী – হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আচ্ছা, মোৰ বৰ ভাল লাগিল। তোমালোকলৈ মোৰ বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। তোমালোক আগবাঢ়ি যোৱা।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with the Winners of Chess Olympiad
26 SEP 2024 4:47PM by PIB Delhi
Chess Participant: Sir, this is the first time India has won both gold medals, and the way the team has performed is remarkable. The boys scored 21 out of 22 points, and the girls scored 19 out of 22 points. In total, we secured 40 points out of 44. Such a huge and impressive performance has never happened before.
Prime Minister: What was the atmosphere like there?
Chess Participant: Since we won for the first time, everyone was happy for us because we celebrated so much. In fact, every opponent came and congratulated us, and they genuinely felt happy for us. Even our opponents!
Chess Participant: Sir, we've noticed that in recent years, many spectators have been cheering for us. They travelled from far away just to watch the match, which I don't think used to happen before. So, I believe the popularity of chess has increased. It felt really good to see people rooting for us. There was some pressure, but the support felt great. When we won, everyone was chanting "India, India!"
Chess Participant: This time, 180 countries participated. When the Olympiad was held in Chennai, both Indian teams (men and women) won bronze. In the last match for the women's team, we played against the USA, and we lost, losing the chance for a gold medal. But this time, we played against them again and were more motivated to win the gold medal for India. We had to defeat them this time.
Prime Minister: You had to defeat them.
Chess Participant: That match was very close and ended in a draw. But we went on to win the gold. Sir, this time we were determined to return with a victory for our country. There was no second option.
Prime Minister: You only get victory when you have such determination. But when you scored 21 out of 22 and 19 out of 22, what was the reaction of other players or the organizers of the event?
Chess Participant: Sir, I think Gukesh wants to answer that. I just want to say that we won so convincingly, especially in the Open team, that it felt like no one could even come close to us. In the women’s team, we won the first seven matches in a row, and then faced a small setback, but we showed resilience and made a comeback. But as for the Open team, sir, I can't even express how dominant we were. I think Gukesh, who was on board, can explain it better.
Chess Participant: This experience was truly a great team effort. Every single one of us was in excellent form and super motivated. In the 2022 Olympiad, we were very close to winning the gold medal, but I played one game where I could have won and secured the gold, but unfortunately, I lost that game. It was heartbreaking for everyone. So, this time we were super motivated, and from the start, we were determined to win. I'm really glad!
Prime Minister: Tell me, have you ever thought about using AI to correct your game or understand your opponent’s game?
Chess Participant: Yes, sir. With AI, chess has evolved. There are new technologies, and computers have become much stronger now, showing many new ideas in chess. We are still learning from it, and I think there is a lot to learn.
Chess Participant: Sir, I think it’s now become so accessible that AI tools are available to everyone because it’s been democratized. We certainly use it in our preparation.
Prime Minister: Tell me more.
Chess Participant: Nothing much, sir, it’s been quite an experience.
Prime Minister: Nothing much? You just won, just like that…gold (medal) came easy?
Chess Participant: No sir, it didn’t come easy. We worked really hard. I think all my teammates, including the men, worked very hard to finally reach this stage.
Prime Minister: I’ve noticed that many of your parents are doctors.
Chess Participant: Yes, both my parents are doctors, and my sister is a doctor too. When I was young, I used to see them getting phone calls from patients at 2 a.m., and they had to go to attend to them. So I thought I would choose a more stable career, but then I realized sports also require a lot of running around!
Chess Participant: Sir, I’ve always noticed that you encourage and support every sport and every athlete. I feel you have a deep connection with sports. I want to know the story behind it—why is that?
Prime Minister: I’ll tell you. I believe that a country doesn’t become developed just by its wealth, industry, or GDP. A nation needs to excel in every field. If it's the film industry, we should aim to win the maximum Oscars. If it’s science, we should aim for the most Nobel Prizes. Similarly, in sports, our children should bring home the maximum gold medals. It’s when a country excels in all these verticals that it truly becomes great. When I was in Gujarat, I started a "Khel Mahakumbh" (sports festival) where lakhs of children participated. I even encouraged older people to play. As a result, talented children started emerging. I firmly believe that our youth have immense potential. Secondly, I think for a good social environment in the country, the spirit of sportsmanship should be a cultural norm, not just for athletes but in all aspects of life.
Chess Participant: You make so many big decisions every day. What advice would you give us on how to handle pressure situations?
Prime Minister: Physical fitness matters a lot. Many of us are physically fit, and you probably follow a training regimen. You must have been told what to eat, how much to eat before a game, and what not to eat. I believe that if we develop habits around these things, we can digest all kinds of problems. For good decision-making, you need a lot of information—both positive and negative. It's human nature to only want to hear what is pleasant, but that can lead to mistakes in decisions. If you try to hear all types of information, understand different perspectives, analyse them yourself, and, without hesitation, ask an expert if something is unclear, you’ll find it easier to navigate challenges. Some things come with experience, and as I’ve said before, yoga and meditation have real power.
Chess Participant: Sir, we played for two weeks, and we’re exhausted now. But you work day in and day out for years without taking a break. So I wanted to ask—what is the secret of your energy? You know so much, you’re always open to learning, open to the world, and you fill every sports person with so much enthusiasm to perform. I wanted to ask, if you could give us one piece of advice, where would you like to see chess?
Prime Minister: You see, never seek satisfaction in life. You should never feel satisfied with anything because that’s when you start becoming complacent.
Chess Participant: That’s why you only sleep for three hours, Sir!
Prime Minister: There should always be a hunger inside us—to do something new, to do something more.
Chess Participant: We had just won the tournament, and we were returning on the bus when we saw your speech live. You announced to the world that India had won two historic gold medals, and we were all together in the bus. It made us so happy that you announced it in front of the whole world. I played my first Olympiad in 1998, and at that time, players like Garry Kasparov and Karpov were playing, and we used to run to get their autographs. India's ranking was very low back then. But this time, when I went as a coach, I saw Gukesh, Brahmananda, Arjun, Divya, Harika coming, and now people are running to get their autographs. This change, this confidence in the new generation of players—I think it’s because of your vision that India should be number one. I believe that change is happening, sir.
Chess Participant: Thank you so much for meeting us on such short notice. You were in the US, but you still made time for us, and we are truly motivated by this.
Prime Minister: My value lies in all of you. I think this is not only important for us, but it will also be a great inspiration for others who play chess. They will be motivated to play well and meet you, which will inspire them even more.
Yes, sometimes seeing others succeed shows us that if they can do it, we can do it too. Once, when I was the Chief Minister of Gujarat, I organized a very large chess event.
Chess Participant: Twenty thousand people played chess together at that event, and sir, many of them had never played chess before.
Prime Minister: At that time, some of them may not have even been born! People were surprised, wondering what Modi was doing. Organizing seating for 20,000 people requires a large space, so I had a huge tent built. Even the officials were asking why so much money was being spent. I told them, "This is exactly what I’ll spend it on."
Chess Participant: Sir, when you encouraged me so much at that time, I was overjoyed. I told myself that I had to give my all to chess from that moment on. From then on, my goal was to win medals for India, and I was so incredibly happy.
Prime Minister: You were also there!
Chess Participant: Yes, when you organised it. At that event, many girls participated as well.
Prime Minister: Wow. So how did they bring you to that event?
Chess Participant: I had won the Asian Under-9 Championship, and someone told my mother about a big event happening in Gandhinagar, Gujarat. That’s when I was invited.
Prime Minister: Can I keep this?
Chess Participant: Yes, sir. It was meant to be framed and presented to you, sir, but …
Prime Minister: Don’t worry, this is a very special memory for me. Did you keep the shawl I gave you?
Chess Participant: Yes, sir, I have kept it.
Prime Minister: Great. I’m really happy. My best wishes to all of you. Keep progressing!