প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীগা চেস ওলেম্পিয়াদতা মাইপাক্লবা শান্নরোয়শিংগা ৱারি শান্নখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
26 SEP 2024 4:47PM by PIB Imphal
চেস শান্নরোয় - সার, ভারতনা সনাগী মেদল অনিমক ফংবা হন্দক্কী অসিনা অহানবনি অমসুং তিম অসি ফজনা শান্নখি, হায়বদি নুপামচাশিংনা পোইন্ত ২২গী মনুংদা পোইন্ত ২১ ফংখি অমসুং নুপীমচাশিংনা পোইন্ত ২২গী মনুংদা পোইন্ত ১৯ ফংখি, অপুনবা পোইন্ত ৪৪গী মনুংদা পোইন্ত ৪০ ফংখি। অসুক ফজনা শান্নবা অসি মমাঙদা অমুক্তা উখিদ্রি।
প্রধান মন্ত্রী – মফম অদুদা ফিবম কমদৌখিবগে ?
চেস শান্নরোয় - ঐখোয়না অহানবা ওইনা মাইপাকপদা, ঐখোয় অশুক্কী মতিক হরাওখি, তশেংনা হায়রবদা ঐখোয়গী মায়োক্তা শান্নখিবা শান্নরো খুদিংমক লাকখি অমসুং মখোয়না ঐখোয় থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মসি তশেংনা ঐখোয়গী হরাওবা অমা ওইখি। ঐখোয়গী লাম্বশিং ফাওবা হরাওখি।
চেস শান্নরোয় - সার, হৌখিবা চহি খর অসিদা ভাবক কয়া অরাপ্পা মফমশিংদগী মেতচ অসি য়েংবা লাক্নখি, ঐখোয়না হান্না উখিদ্রিবা মওং ওইখি। চেস অসি মীয়াম্না পাম্নবা হেনগৎলক্লে হায়না ঐনা খল্লি। ঐখোয়দা অকিবা খরদি ফাওখি অদুবু মখোয়না ঐখোয় অশুক্কী মতিক শৌগৎখি অমসুং অসিগুম্বা ফিবম অসিদগী ভারতনা মাইপাকপা ঙম্লকপনি।
চেস শান্নরোয় – হন্দক্কী থৌরম অসিদা লৈবাক ১৮০ শুরুক য়াখি, অদুবু চেন্নাইদা ওলেম্পিয়াদ পাংথোকখিবা অদুদা ঐখোয়গী নুপীগী তিম য়ু.এস.এগা শান্নবদা ভারতনা ব্রোঞ্জ মেদল ফংখি অমসুং ঐখোয় মাইথিখি অমসুং মতম অদুদা ঐখোয়দগী সনাগী মেদল মুনখি। হন্দক ঐখোয়না মখোয়গা অমুক হন্না শান্নরে অমসুং ভারতনা থোইদুনা সনাগী মেদল ফংলে অমসুং মখোয় মাইথিবা পীরে।
প্রধান মন্ত্রী - মখোয় মাইথিবা পীগদবনি।
চেস শান্নরোয় – মেতচ অসি ফাইনেলদা কৃক-কৃক ইন্নখি অমসুং দ্রো তাদুনা লোইশিনখি। অদুবু সার, ঐখোয়না সনাগী মেদল ফংখি, ঐখোয়গী লৈবাক্কীদমক ঐখোয়না মসি ফংগদবনি অমসুং মসি নত্তবা অতোপ্পা অমতা লৈতে।
প্রধান মন্ত্রী – নত্তে, মসিগী থৌনা অসিনা মাইপাকপা ঙম্বনি। মার্ক ২২গী মনুংদা মার্ক ২১ ফংবা অমসুং মার্ক ২২গী মার্ক ১৯ ফংবদা, অতোপ্পা শান্নরোয়শিং নত্ত্রগা গেম অসি শীল্লিবা মীওইশিং মতম অদুদা করি ফাওখিবগে?
চেস শান্নরোয় – সার, গুকেসনা মসিগী পাউখুম পীগনি হায়না ঐনা খল্লি, ঐনা করিগুম্বা খর হায়নিংই মদুদি ওপন তিমদা অখন্নবা অমা ওইনা ঐখোয়না নিংথিনা মাইপাকখি অমসুং কনাগুম্বা অমতনা ঐখোয়গী তিম তান্নবা ঙমখিদে অমসুং ঐখোয়গি নুপীগী তিম্না অহানবগী মেতচ ৭ মাইপাকখি। মতম অদুদা নিংবা কাইবা অমা থেংনখি, ঐখোয়না খাংবা কনবা উৎখি অমসুং ঐখোয় অমুক হন্না ফজনা শান্নরকখি অমসুং গুগেস শান্নবদগী মখোয় মাইথিবা পীবা হৌখি।
চেস শান্নরোয় – মসিগী এক্সপেরিয়েন্স অসি তিমগী অচৌবা কান্নবা অমা ওইখি। ঐখোয় খুদিংমক মওং তানা শান্নখি, ২০২২গী ওলেম্পিয়াদতা ঐখোয় সনাগী মেদল ফংগদবা য়াম্না নকখিবদগী ঐখোয় খুদিংমক্কী পুক্নিং থৌগৎখি, ঐনা মেতচ অমা শান্নবদা মাইপাক্লবদি সনাগী মেদল অমা ফংগদবনি। লাইবক থিবদি, ঐ গেম অদু মাইথিখি, মীওই খুদিংমক নিংবা কাইখি। হন্দক্তি ঐখোয় খুদিংমক ফজনা পুক্নিং থৌগৎলে অমসুং হেক হৌবদগী ঐখোয় মাইপাকপা হৌরে, তশেংনা হরাওই।
প্রধান মন্ত্রী –এ.আই শীজিন্নদুনা অদোমগী গেমগী অশোইবা চুমথোকপা য়াগনি নত্ত্রগা অতোপ্পশিংগী গেম খঙবা ঙমগনি হায়না নহাক্না করিগুম্বা মতমদা খনবরা?
চেস শান্নরোয় – হোই সার, চেসতা এ.আই শীজিন্নরে অমসুং হৌজিক নৌবা তেক্নোলোজি অমসুং কম্পুতরশিং ফজনা শীজিন্নরে অমসুং মসিনা ঐখোয়দা চেসকী অনৌবা ৱাখল্লোন কয়া খঙহল্লে অমসুং হৌজিক ঐখোয় মসিগী তম্লি অমসুং মসিগী তমগদবা কয়া লৈরি হায়না ঐনা খল্লি।
চেস শান্নরোয় – সার, হৌজিক মীওই খুদিংমক এ.আই তুলশিং ফংলে অমসুং মসি শীজিন্নরে অমসুং হৌজিক ঐখোয় মসি শোইদনা শীজিন্নগনি ।
প্রধান মন্ত্রী – মখা তানা হায়য়ু।
চেস শান্নরোয় – করিশু নত্তে সার, এক্সপেরিয়েন্স য়াম্না লৈরে…
প্রধান মন্ত্রী –অসিগুম্বা গেম মাইপাক্লে, সনাগী মেদল ফংলে…
চেস শান্নরোয় – নত্তে সার, মসি ইরাই লাইনা য়াবা নত্তে, ঐ য়াম্না কন্না হোৎনখি, ঐগী তিমগী শান্নরোয়শিং, ফিবম অসি য়ৌরক্নবা য়াম্না কন্না হোৎনখি।
প্রধান মন্ত্রী –নখোয় অয়াম্বগী ইপা-ইমাশিং দোক্তরশিং ওইরি হায়বা ঐ খঙলে।
চেস শান্নরোয় – ইপা-ইমা অনিমক দোক্তরশিংনি অমসুং ঐগী ইচেশু দোক্তরনি। ঐনা অঙাং ওইরিঙৈদা করিগুম্বা মতমদা মখোয়না অহিংগী পুং ২ তাবা মতমদা অনাবগী মনাক্তগী কোল তৌরকখি অমসুং ঐগী শীনফম অসি হেন্না ফগৎহনগনি হায়না ঐনা খনখি অমসুং ঐনা শান্নবদা হেন্না থৱায় য়াওনা হোৎনগনি।
চেস শান্নরোয় – সার, অদোম্না মশান্না খুদিংমক অমসুং শান্নরোয় খুদিংমক শৌগৎপা ঐনা উরে অমসুং অদোম শান্ন-খোৎনবা য়াম্না পামজবা মীওই অমনি হায়না ঐনা খল্লি। মসি করিগীনো হায়বা ঐ খঙবা পাম্মী?
প্রধান মন্ত্রী – ঐ নখোয়দা হায়গে, করিগুম্বা লৈবাক অমা চাউখৎলবদি, মদু লৈবাক অদুগী লন-থুমশিং খক্তনা নত্তে, লৈবাক অদুগী শেন কয়া য়াম্না লৈবগে, লৈবাক অদুগী উদ্যোগ কয়া য়াম্না লৈবগে, লৈবাক অদুগী জি.দি.পি কয়ানো। মসি নত্তে। মালেমদা হিরম খুদিংমক্তা মাংজিল থাগদবনি। ফিল্ম ইন্দস্ত্রি অমা লৈরবদি, মতৌ করম্না ওস্কারশিং খ্বাইদগী য়াম্না ফংগনি, সাইন্তিস্তশিং লৈরবদি, কমদৌনা ঐখোয়না নোবেলশিং খ্বাইদগী য়াম্না ফংগনি। মসিগা চপ মান্নবা মওংদা, কমদৌনা ঐখোয়গী অঙাংশিংনা শান্নবদা সনাগী মেদল খ্বাইদগী য়াম্না ফংগনি? পুম্নমক অসি মাইপাক্লবা মতমদা লৈবাক অদু অচৌবা লৈবাক অমা ওইরক্কনি। ঐনা গুজরাত্তা লৈরিঙৈদা, ঐনা শান্নবগী মহা কুম্ভ অমা পাংথোকখি। মসিদা অঙাং লাখ কয়া শরুক য়াখি অমসুং অহলশিং ফাওবা শান্নবা শরুক য়ানবা ঐনা পুক্নিং থৌগৎখি। মসিদগী অফবা অঙাংশিং থোক্লকপা হৌখি অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহারোলশিং শান্নবগী গুন কয়া লৈরি হায়বা ঐনা থাজৈ। ঐগী ৱাখল্লোন্দি, করিগুম্বা লৈবাক অসিদা অফবা খুন্নাই অমা শেমগৎপা পাম্লবদি, শান্নবগী ৱাখল্লোন অসি শান্নরোয়শিং খক্তা নত্তনা, খুন্নাইগী পুন্সিরোলদা শান্নবগী চৎনবী অমা লৈহনগদবনি।
চেস শান্নরোয় - ঐখোয়না নুমিৎ খুদিংগী অসিগুম্বা অচৌবা ৱারেপশিং লৌরে, মরম অদুআন অসিগুম্বা অরুবা ফিবমশিং অসি কমদৌনা মায়োক্নগনি হায়বগী মতাংদা ঐখোয়দা তাকপীয়ু?
প্রধান মন্ত্রী –হকচাং ফবা অসি য়াম্না মরুওই। অদোম ত্রেনিং তৌগদবনি, অদোম অফবা চীঞ্জাকশিং চাগদবনি। গেম মমাঙদা য়াম্না চারোইদবনি। অদোমগী ৱারেপশিং লৌনবা ই-পাউ য়াম্না লৌশিনগদবনি। অফবা অমসুং ফত্তবা পাউ লৈরি। অফবা পাউনি খনবশিং তাশিনবা হায়বসি মীওইবগী মহৌশানি। করিগুম্বা অদোম্না পোৎলম খুদিংমক তাবা মতমদা, নশানা মদু নৈনগদবনি অমসুং নহাক্না করিগুম্বা খর খঙদ্রবদি, কনাগুম্বা অখঙবা মীওই অমদা চিংনবা লৈতনা হংগদবনি অমসুং মতম অদুদা অদোম খুদোংথিবা খর হন্থগনি। ঐনা খঙজবা মতুংইন্না, য়োগ অমসুং মেদিতেসন্না কান্নবা য়াম্না পীগনি।
চেস শান্নরোয় –সার, ঐখোয় চয়োল অনি শান্নখি অমসুং ঐখোয় য়াম্না চোকথখি। অদোম্না ফজনা খঙলে মদুদি অদোম্না তম্নবা হোৎনবদা অমসুং মালেমগা থেংনবা মতমদা অমসুং অদোম্না শান্নরোয় খুদিংমক্তা মতম পুম্নমক্ত ফজনা শান্নবা ইথিল পীখি অমসুং অদোম্না ঐখোয়দা করি পাউতাক পীনিংবগে? কনানা চেস শান্নবা য়েংবা পাম্বগে?
প্রধান মন্ত্রী –য়েংউ, নহাক্না পুন্সিদা অপেনবা ফংনবা কৈদৌঙৈদা হংদে। করিগুম্বা অমগী অপেনবা হায়বা অমা লৈতে। অদু নত্ত্রবদি অমুক হন্না তুম্নিংলক্কনি।
চেস শান্নরোয় –সার করিগী অদোম পুং অহুম খক তুম্লিবনো।
প্রধান মন্ত্রী –ঐখোয়গী মনুংদা খৌরাং অমা লৈগদবনি। অনৌবা খর পাংথোক্নবা, খর হেন্না পাংথোক্নবা।
চেস শান্নরোয় –ঐখোয়না তুর্নামেন্তশিং মাইপাকখি অমসুং ঐখোয় বস অমদা লাকখি অমসুং ঐখোয়না অদোম্না ৱা ঙাংবা লাইভতা য়েংখি অমসুং ভারতনা পুৱারি ওইরবা সনাগী মেদল অনি ফংলে হায়না অদোমদা মালেমদা লাউথোকখি অমসুং মতম অদুদা ঐখোয় বস মনুংদা লৈরি। মালেমগী মীয়াম মমাঙদা অদোম্না ৱা ঙাংবদা লাউথোকপদা ঐখোয় অশুক্কী মতিক হরাওখি। ঐ ১৯৯৮তা ঐগী অহানবা ওলেম্পিয়াদ শান্নখি অমসুং মতম অদুদা গেরি কাস্পারোভকা শান্নখি অমসুং ঐখোয়না মখোয়গী ওতোগ্রাফশিং লৌনবা ঐখোয়না তান্নখি। ভারতকী রেঙ্কিং য়াম্না নেমখি অমসুং ঐনা কোচ অমা ওইনা চৎখিবা মতম অদুদা ঐনা গুকেস উখি, ব্রাহ্মানন্দ উখি, অর্জুন উখি, দিবয়া উখি, হরিকা উখি অমসুং হৌজিক মীয়াম্না মখোয়গী ওতোগ্রাফশিং লৌনবা তানরে। মসিগী অহোংবা অসি লাক্লে অমসুং অনৌবা অঙাংশিংদা হিরম অসিদা মসিগী থাজবা অসি লৈরে। অদোমগী পান্দমদি ভারতনা মকোক্তা লৈবা অসিনি হায়বা ঐনা খল্লি। মসিগী অহোংবা অসি লাক্লে হায়বা ঐনা খল্লি সার।
চেস শান্নরোয় – অদোম্না এ.এসতা লৈরিঙৈদা, অতনবা মতম অসিদা, ঐখোয়গা উন্নবা অদোমগী মমল য়াম্লবা মতম কাইথোকপা অমসুং মখোয় পুক্নিং থৌগৎপগীদমক অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রী – অদোম ঐগী মমল য়াম্লবা ঙাক্তনি। মসি ঐখোয় খক্তগী নত্তনা, মসি হৌজিক চেস শান্নরিবা অতোপ্পা মীওইশিংদা ইথিল পীনবা য়াম্না মরুওই অমসুং অদোমগা উনবা অসিনা অতোপ্পা মীওইশিংদা ইথিল য়াম্না পীগনি।
প্রধান মন্ত্রী –মসি অশেংবনি। মসি উরবা মতুংদা, মীয়াম্না মসি শান্নগনি, ঐখোয়না মসি শান্নবা ঙমগনি। ঐনা চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা গুজরাত্তা অচৌবা চেসকী থৌরম অমা পাংথোকখ্রে।
চেস শান্নরোয় –মতম অদুদা মীওই লিশিং ২০ পুন্না চেস শান্নখি অমসুং সার, মতম অদুদা মীওই অয়াম্বা চেস শান্নবা মতম ওইখিদে।
প্রধান মন্ত্রী – মোদীনা তৌরিবা অসি করিনো হায়না মীওই অয়াম্বা অঙকপা পোক্নখি। মীওই লিশিং ২০ ফম্নবা অহাংবা মফম অমা ঐনা দরকার ওইখি অমসুং মরম অদুনা ঐনা অচৌবা মান্দপ অমা খনখি। ঐখোয়গী ওফিসারশিংনা ফাওবা সার, মসিগীদমক করিগী শেন য়াম্না তিংহল্লিবনো হায়না হংখি। মসিগীদমক ঐনা শেন থাদরিবনি হায়না ঐনা পাউখুম পীখি।
চেস শান্নরোয় –সার, অদোম্না ঐ অশুক্কী মতিক পুক্নিং থৌগৎখি, ঐ য়াম্না হরাওখি অমসুং ঐ হৌজিক ঐগী থৱায়-হকচাং চেসতা লৈরে। হৌজিক ঐনা ভারতকী মেদলশিং ফংলে অমসুং ঐ য়াম্না হরাওরে।
প্রধান মন্ত্রী – অদোম অফবা শান্নরোয় ওইরবনি।
চেস শান্নরোয় –অদোম্না থৌরম শীনখি। মতম অদুদা নুপীমচা কয়া চেস শান্নখি।
প্রধান মন্ত্রী –অঙকপনি। মতম অদুদা নহাক কমদৌনা শরুক য়াখিবগে?
চেস শান্নরোয় –মতম অদুদা ঐ এসিয়ান অন্দর-১৯ মাইপাক্লে, কনাগুম্বা অমনা ঐগী ইমাদা গুজরাত্তা অচৌবা থৌরম অমা পাংথোক্কনি হায়না পাউ পীরকখি, গান্ধীনগরদা ঐ কৌরকখি।
প্রধান মন্ত্রী – মদু ঐনা শীনখিবনি।
চেস শান্নরোয় –হোই সার, ঐনা থৌরম অদুদা ফোতো নমখি অমসুং মসি অদোমদা শীন্নজরি।
প্রধান মন্ত্রী –নত্তে, ইচানুপা, ঐগী ওইনা য়ারে, মসি ঐগী অফবা নিংশিংবা অমনি। অদোম্না মসিগী শাল অসি লৌগে হায়বরা নত্ত্রগা লৌরোই হায়বরা?
চেস শান্নরোয় –হোই সার, মসি ঐ থমজিল্লগে।
প্রধান মন্ত্রী - য়াম্না ফরে, ঐনা মসি য়াম্না পাম্লে। ময়াম পুম্নমক ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। পুম্নমক হেন্না চাউখৎপা ওইরসনু।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with the Winners of Chess Olympiad
26 SEP 2024 4:47PM by PIB Delhi
Chess Participant: Sir, this is the first time India has won both gold medals, and the way the team has performed is remarkable. The boys scored 21 out of 22 points, and the girls scored 19 out of 22 points. In total, we secured 40 points out of 44. Such a huge and impressive performance has never happened before.
Prime Minister: What was the atmosphere like there?
Chess Participant: Since we won for the first time, everyone was happy for us because we celebrated so much. In fact, every opponent came and congratulated us, and they genuinely felt happy for us. Even our opponents!
Chess Participant: Sir, we've noticed that in recent years, many spectators have been cheering for us. They travelled from far away just to watch the match, which I don't think used to happen before. So, I believe the popularity of chess has increased. It felt really good to see people rooting for us. There was some pressure, but the support felt great. When we won, everyone was chanting "India, India!"
Chess Participant: This time, 180 countries participated. When the Olympiad was held in Chennai, both Indian teams (men and women) won bronze. In the last match for the women's team, we played against the USA, and we lost, losing the chance for a gold medal. But this time, we played against them again and were more motivated to win the gold medal for India. We had to defeat them this time.
Prime Minister: You had to defeat them.
Chess Participant: That match was very close and ended in a draw. But we went on to win the gold. Sir, this time we were determined to return with a victory for our country. There was no second option.
Prime Minister: You only get victory when you have such determination. But when you scored 21 out of 22 and 19 out of 22, what was the reaction of other players or the organizers of the event?
Chess Participant: Sir, I think Gukesh wants to answer that. I just want to say that we won so convincingly, especially in the Open team, that it felt like no one could even come close to us. In the women’s team, we won the first seven matches in a row, and then faced a small setback, but we showed resilience and made a comeback. But as for the Open team, sir, I can't even express how dominant we were. I think Gukesh, who was on board, can explain it better.
Chess Participant: This experience was truly a great team effort. Every single one of us was in excellent form and super motivated. In the 2022 Olympiad, we were very close to winning the gold medal, but I played one game where I could have won and secured the gold, but unfortunately, I lost that game. It was heartbreaking for everyone. So, this time we were super motivated, and from the start, we were determined to win. I'm really glad!
Prime Minister: Tell me, have you ever thought about using AI to correct your game or understand your opponent’s game?
Chess Participant: Yes, sir. With AI, chess has evolved. There are new technologies, and computers have become much stronger now, showing many new ideas in chess. We are still learning from it, and I think there is a lot to learn.
Chess Participant: Sir, I think it’s now become so accessible that AI tools are available to everyone because it’s been democratized. We certainly use it in our preparation.
Prime Minister: Tell me more.
Chess Participant: Nothing much, sir, it’s been quite an experience.
Prime Minister: Nothing much? You just won, just like that…gold (medal) came easy?
Chess Participant: No sir, it didn’t come easy. We worked really hard. I think all my teammates, including the men, worked very hard to finally reach this stage.
Prime Minister: I’ve noticed that many of your parents are doctors.
Chess Participant: Yes, both my parents are doctors, and my sister is a doctor too. When I was young, I used to see them getting phone calls from patients at 2 a.m., and they had to go to attend to them. So I thought I would choose a more stable career, but then I realized sports also require a lot of running around!
Chess Participant: Sir, I’ve always noticed that you encourage and support every sport and every athlete. I feel you have a deep connection with sports. I want to know the story behind it—why is that?
Prime Minister: I’ll tell you. I believe that a country doesn’t become developed just by its wealth, industry, or GDP. A nation needs to excel in every field. If it's the film industry, we should aim to win the maximum Oscars. If it’s science, we should aim for the most Nobel Prizes. Similarly, in sports, our children should bring home the maximum gold medals. It’s when a country excels in all these verticals that it truly becomes great. When I was in Gujarat, I started a "Khel Mahakumbh" (sports festival) where lakhs of children participated. I even encouraged older people to play. As a result, talented children started emerging. I firmly believe that our youth have immense potential. Secondly, I think for a good social environment in the country, the spirit of sportsmanship should be a cultural norm, not just for athletes but in all aspects of life.
Chess Participant: You make so many big decisions every day. What advice would you give us on how to handle pressure situations?
Prime Minister: Physical fitness matters a lot. Many of us are physically fit, and you probably follow a training regimen. You must have been told what to eat, how much to eat before a game, and what not to eat. I believe that if we develop habits around these things, we can digest all kinds of problems. For good decision-making, you need a lot of information—both positive and negative. It's human nature to only want to hear what is pleasant, but that can lead to mistakes in decisions. If you try to hear all types of information, understand different perspectives, analyse them yourself, and, without hesitation, ask an expert if something is unclear, you’ll find it easier to navigate challenges. Some things come with experience, and as I’ve said before, yoga and meditation have real power.
Chess Participant: Sir, we played for two weeks, and we’re exhausted now. But you work day in and day out for years without taking a break. So I wanted to ask—what is the secret of your energy? You know so much, you’re always open to learning, open to the world, and you fill every sports person with so much enthusiasm to perform. I wanted to ask, if you could give us one piece of advice, where would you like to see chess?
Prime Minister: You see, never seek satisfaction in life. You should never feel satisfied with anything because that’s when you start becoming complacent.
Chess Participant: That’s why you only sleep for three hours, Sir!
Prime Minister: There should always be a hunger inside us—to do something new, to do something more.
Chess Participant: We had just won the tournament, and we were returning on the bus when we saw your speech live. You announced to the world that India had won two historic gold medals, and we were all together in the bus. It made us so happy that you announced it in front of the whole world. I played my first Olympiad in 1998, and at that time, players like Garry Kasparov and Karpov were playing, and we used to run to get their autographs. India's ranking was very low back then. But this time, when I went as a coach, I saw Gukesh, Brahmananda, Arjun, Divya, Harika coming, and now people are running to get their autographs. This change, this confidence in the new generation of players—I think it’s because of your vision that India should be number one. I believe that change is happening, sir.
Chess Participant: Thank you so much for meeting us on such short notice. You were in the US, but you still made time for us, and we are truly motivated by this.
Prime Minister: My value lies in all of you. I think this is not only important for us, but it will also be a great inspiration for others who play chess. They will be motivated to play well and meet you, which will inspire them even more.
Yes, sometimes seeing others succeed shows us that if they can do it, we can do it too. Once, when I was the Chief Minister of Gujarat, I organized a very large chess event.
Chess Participant: Twenty thousand people played chess together at that event, and sir, many of them had never played chess before.
Prime Minister: At that time, some of them may not have even been born! People were surprised, wondering what Modi was doing. Organizing seating for 20,000 people requires a large space, so I had a huge tent built. Even the officials were asking why so much money was being spent. I told them, "This is exactly what I’ll spend it on."
Chess Participant: Sir, when you encouraged me so much at that time, I was overjoyed. I told myself that I had to give my all to chess from that moment on. From then on, my goal was to win medals for India, and I was so incredibly happy.
Prime Minister: You were also there!
Chess Participant: Yes, when you organised it. At that event, many girls participated as well.
Prime Minister: Wow. So how did they bring you to that event?
Chess Participant: I had won the Asian Under-9 Championship, and someone told my mother about a big event happening in Gandhinagar, Gujarat. That’s when I was invited.
Prime Minister: Can I keep this?
Chess Participant: Yes, sir. It was meant to be framed and presented to you, sir, but …
Prime Minister: Don’t worry, this is a very special memory for me. Did you keep the shawl I gave you?
Chess Participant: Yes, sir, I have kept it.
Prime Minister: Great. I’m really happy. My best wishes to all of you. Keep progressing!