Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with the Winners of Chess Olympiad
26 SEP 2024 4:47PM by PIB Delhi
Chess Participant: Sir, this is the first time India has won both gold medals, and the way the team has performed is remarkable. The boys scored 21 out of 22 points, and the girls scored 19 out of 22 points. In total, we secured 40 points out of 44. Such a huge and impressive performance has never happened before.
Prime Minister: What was the atmosphere like there?
Chess Participant: Since we won for the first time, everyone was happy for us because we celebrated so much. In fact, every opponent came and congratulated us, and they genuinely felt happy for us. Even our opponents!
Chess Participant: Sir, we've noticed that in recent years, many spectators have been cheering for us. They travelled from far away just to watch the match, which I don't think used to happen before. So, I believe the popularity of chess has increased. It felt really good to see people rooting for us. There was some pressure, but the support felt great. When we won, everyone was chanting "India, India!"
Chess Participant: This time, 180 countries participated. When the Olympiad was held in Chennai, both Indian teams (men and women) won bronze. In the last match for the women's team, we played against the USA, and we lost, losing the chance for a gold medal. But this time, we played against them again and were more motivated to win the gold medal for India. We had to defeat them this time.
Prime Minister: You had to defeat them.
Chess Participant: That match was very close and ended in a draw. But we went on to win the gold. Sir, this time we were determined to return with a victory for our country. There was no second option.
Prime Minister: You only get victory when you have such determination. But when you scored 21 out of 22 and 19 out of 22, what was the reaction of other players or the organizers of the event?
Chess Participant: Sir, I think Gukesh wants to answer that. I just want to say that we won so convincingly, especially in the Open team, that it felt like no one could even come close to us. In the women’s team, we won the first seven matches in a row, and then faced a small setback, but we showed resilience and made a comeback. But as for the Open team, sir, I can't even express how dominant we were. I think Gukesh, who was on board, can explain it better.
Chess Participant: This experience was truly a great team effort. Every single one of us was in excellent form and super motivated. In the 2022 Olympiad, we were very close to winning the gold medal, but I played one game where I could have won and secured the gold, but unfortunately, I lost that game. It was heartbreaking for everyone. So, this time we were super motivated, and from the start, we were determined to win. I'm really glad!
Prime Minister: Tell me, have you ever thought about using AI to correct your game or understand your opponent’s game?
Chess Participant: Yes, sir. With AI, chess has evolved. There are new technologies, and computers have become much stronger now, showing many new ideas in chess. We are still learning from it, and I think there is a lot to learn.
Chess Participant: Sir, I think it’s now become so accessible that AI tools are available to everyone because it’s been democratized. We certainly use it in our preparation.
Prime Minister: Tell me more.
Chess Participant: Nothing much, sir, it’s been quite an experience.
Prime Minister: Nothing much? You just won, just like that…gold (medal) came easy?
Chess Participant: No sir, it didn’t come easy. We worked really hard. I think all my teammates, including the men, worked very hard to finally reach this stage.
Prime Minister: I’ve noticed that many of your parents are doctors.
Chess Participant: Yes, both my parents are doctors, and my sister is a doctor too. When I was young, I used to see them getting phone calls from patients at 2 a.m., and they had to go to attend to them. So I thought I would choose a more stable career, but then I realized sports also require a lot of running around!
Chess Participant: Sir, I’ve always noticed that you encourage and support every sport and every athlete. I feel you have a deep connection with sports. I want to know the story behind it—why is that?
Prime Minister: I’ll tell you. I believe that a country doesn’t become developed just by its wealth, industry, or GDP. A nation needs to excel in every field. If it's the film industry, we should aim to win the maximum Oscars. If it’s science, we should aim for the most Nobel Prizes. Similarly, in sports, our children should bring home the maximum gold medals. It’s when a country excels in all these verticals that it truly becomes great. When I was in Gujarat, I started a "Khel Mahakumbh" (sports festival) where lakhs of children participated. I even encouraged older people to play. As a result, talented children started emerging. I firmly believe that our youth have immense potential. Secondly, I think for a good social environment in the country, the spirit of sportsmanship should be a cultural norm, not just for athletes but in all aspects of life.
Chess Participant: You make so many big decisions every day. What advice would you give us on how to handle pressure situations?
Prime Minister: Physical fitness matters a lot. Many of us are physically fit, and you probably follow a training regimen. You must have been told what to eat, how much to eat before a game, and what not to eat. I believe that if we develop habits around these things, we can digest all kinds of problems. For good decision-making, you need a lot of information—both positive and negative. It's human nature to only want to hear what is pleasant, but that can lead to mistakes in decisions. If you try to hear all types of information, understand different perspectives, analyse them yourself, and, without hesitation, ask an expert if something is unclear, you’ll find it easier to navigate challenges. Some things come with experience, and as I’ve said before, yoga and meditation have real power.
Chess Participant: Sir, we played for two weeks, and we’re exhausted now. But you work day in and day out for years without taking a break. So I wanted to ask—what is the secret of your energy? You know so much, you’re always open to learning, open to the world, and you fill every sports person with so much enthusiasm to perform. I wanted to ask, if you could give us one piece of advice, where would you like to see chess?
Prime Minister: You see, never seek satisfaction in life. You should never feel satisfied with anything because that’s when you start becoming complacent.
Chess Participant: That’s why you only sleep for three hours, Sir!
Prime Minister: There should always be a hunger inside us—to do something new, to do something more.
Chess Participant: We had just won the tournament, and we were returning on the bus when we saw your speech live. You announced to the world that India had won two historic gold medals, and we were all together in the bus. It made us so happy that you announced it in front of the whole world. I played my first Olympiad in 1998, and at that time, players like Garry Kasparov and Karpov were playing, and we used to run to get their autographs. India's ranking was very low back then. But this time, when I went as a coach, I saw Gukesh, Brahmananda, Arjun, Divya, Harika coming, and now people are running to get their autographs. This change, this confidence in the new generation of players—I think it’s because of your vision that India should be number one. I believe that change is happening, sir.
Chess Participant: Thank you so much for meeting us on such short notice. You were in the US, but you still made time for us, and we are truly motivated by this.
Prime Minister: My value lies in all of you. I think this is not only important for us, but it will also be a great inspiration for others who play chess. They will be motivated to play well and meet you, which will inspire them even more.
Yes, sometimes seeing others succeed shows us that if they can do it, we can do it too. Once, when I was the Chief Minister of Gujarat, I organized a very large chess event.
Chess Participant: Twenty thousand people played chess together at that event, and sir, many of them had never played chess before.
Prime Minister: At that time, some of them may not have even been born! People were surprised, wondering what Modi was doing. Organizing seating for 20,000 people requires a large space, so I had a huge tent built. Even the officials were asking why so much money was being spent. I told them, "This is exactly what I’ll spend it on."
Chess Participant: Sir, when you encouraged me so much at that time, I was overjoyed. I told myself that I had to give my all to chess from that moment on. From then on, my goal was to win medals for India, and I was so incredibly happy.
Prime Minister: You were also there!
Chess Participant: Yes, when you organised it. At that event, many girls participated as well.
Prime Minister: Wow. So how did they bring you to that event?
Chess Participant: I had won the Asian Under-9 Championship, and someone told my mother about a big event happening in Gandhinagar, Gujarat. That’s when I was invited.
Prime Minister: Can I keep this?
Chess Participant: Yes, sir. It was meant to be framed and presented to you, sir, but …
Prime Minister: Don’t worry, this is a very special memory for me. Did you keep the shawl I gave you?
Chess Participant: Yes, sir, I have kept it.
Prime Minister: Great. I’m really happy. My best wishes to all of you. Keep progressing!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଚେସ୍ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ବିଜେତାଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ
26 SEP 2024 4:47PM by PIB Bhubaneswar
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ – ସାର, ପ୍ରଥମ ଥର ଭାରତ ଉଭୟ ବର୍ଗରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତିଛି ଏବଂ ଦଳ ଯେଉଁଭଳି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି ତାହା ଚମତ୍କାର ଥିଲା, ଅର୍ଥାତ୍ ବାଳକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨୨ ରୁ ୨୧ ପଏଣ୍ଟ ଏବଂ ବାଳିକାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨୨ ରୁ ୧୯ ପଏଣ୍ଟ, ଆମର ମୋଟ ୪୪ ରୁ ୪୦ ପଏଣ୍ଟ । ଏତେ ଭଲ, ଉତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ହୋଇନଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସେଠାରେ ବାତାବରଣ କିପରି ଥିଲା?
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ - ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଆମେ ଜିତିଲୁ, ସମସ୍ତେ ଆମ ପାଇଁ ଖୁସି ଥିଲେ କାରଣ ଆମେ ବହୁତ ଖୁସି ହୋଇ ଯାଇଥିଲୁ, ସମସ୍ତେ ପ୍ରକୃତରେ ଆମକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆମ ପାଇଁ ପ୍ରକୃତରେ ଖୁସି ହୋଇଥିଲେ । ଏପରିକି ବିରୋଧୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣେଇଥିଲେ ।
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ – ସାର୍‌, ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଦର୍ଶକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ ଥିଲେ, ସେମାନେ କେବଳ ଏହି ମ୍ୟାଚ୍ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଦୂରରୁ ଆସିଥିଲେ ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସୁ ନଥିଲେ । ତେବେ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଚେସର ଲେକପ୍ରିୟତା ବହୁତ ବଢ଼ିଗଲା, ଦେଖି ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗିଲା ଯେ ଆମକୁ ସମସ୍ତେ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିଲେ, ଆମେ ମଧ୍ୟ କିଛି ପରିମାଣରେ ଚାପରେ ଥିଲୁ । କିନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ଆମକୁ ଏତେ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିଲେ , ବହୁତ ଭଲ ଅନୁଭବ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଜିତିଗଲୁ ସମସ୍ତେ ଇଣ୍ଡିଆ ଇଣ୍ଡିଆ ନାରା ଲଗାଇଥିଲେ ।
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ - ଏଥର ୧୮୦ଟି ଦେଶ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଚେନ୍ନାଇରେ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଉଭୟ ଭାରତୀୟ ଦଳ ବ୍ରୋଞ୍ଜ ଜିତିଥିଲୁ, ମହିଳା ଦଳ ଆମେରିକା ଠାରୁ ମ୍ୟାଚ୍ ହାରିଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଆମ ହାତରୁ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଚାଲି ଯାଇଥିଲା, ତେଣୁ ଆମେ ପୁଣି ସେମାନଙ୍କ ସହ ଖେଳିଥିଲୁ, ତେବେ ଏଥର ଆମେ ଅଧିକ ଉତ୍ସାହିତ ହୋଇଥିଲୁ ଯେ ଏଥର ଭାରତକୁ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଆଣିବାର ଅଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଯେମିତି ହେଲେ ହରାଇବାର ଅଛି ।,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସେମାନଙ୍କୁ ହରେଇବାର ଅଛି ।
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ - ଶେଷରେ ସେହି ମ୍ୟାଚ୍ ବହୁତ ନିକଟତର ହୋଇ ଡ୍ର ହୋଇ ଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସାର୍‌, ଆମେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଜିତିଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏଥର ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଜିତିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲୁ, ଏବଂ ଆଉ କୌଣସି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ନଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନା, ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ, ଏମିତି ମନୋବଳ ରହିଲେ ହିଁ ଆପଣ ଜିତିବେ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଏତେ ପଏଂଟ ଆସିଥିଲା, ଯେମିତି ୨୨ ମଧ୍ୟରୁ ୨୧ ଏବଂ ୨୨ ରୁ ୧୯ , ଏହି ଖେଳ ଆୟୋଜନ କରିଥିବା ବାକି ଲୋକମାନଙ୍କର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କ'ଣ ଥିଲା?
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ – ସାର୍‌, ମୁଁ ଭାବୁଛି ଗୁକେଶ ଏହାର ଉତ୍ତର ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, କେବଳ ମୁଁ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆମେ ଏତେ ଭଲରେ ଜିତିଥିଲୁ ଯେ ଲାଗୁଥିଲା ଯେ କେହି ଆମ ନିକଟତର ହୋଇ ପାରିନଥିଲେ ଏବଂ ଆମ ମହିଳା ଦଳରେ ଆମେ ପ୍ରଥମ ସାତଟି ମ୍ୟାଚ୍ ଜିତିଥିଲୁ ଏବଂ ତା\'ପରେ ଟିକିଏ ସେଟ୍ ବ୍ୟାକ୍ ଆସିଥିଲା ଆମେ ନମନୀୟତା ଦେଖାଇଥିଲୁ, ଆମ ପକ୍ଷରେ ଖେଳ ଆସି ଯାଇଥିଲା କିନ୍ତୁ ଆମର ଦଳ ଯେଉଁଭଳି ଖେଳିଲା , ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ କ'ଣ କହିବି । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଗୁକେଶ ଯିଏ ବୋର୍ଡରେ ରହିଥିଲା, ସେ ଏହାର ଭଲ ଉତ୍ତର ଦେଇପାରିବ ।
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ - ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ମହାନ ଦଳଗତ ପ୍ରୟାସ ଥିଲା । ଆମ ମଧ୍ୟରୁ ସମସ୍ତେ ଚମତ୍କାର ଫର୍ମରେ ଥିଲେ, ସମସ୍ତେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ସାହିତ ଥିଲୁ କାରଣ ୨୦୨୨ ଅଲିମ୍ପିଆଡରେ ଆମେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତିବାର ବହୁତ ନିକଟତର ଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ସେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ଗେମ୍ ଥିଲା ଯାହା ମୁଁ ଖେଳିଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ଜିତିଥିଲେ ଆମେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ପାଇଥାନ୍ତୁ । ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ମୁଁ ସେହି ମ୍ୟାଚ୍ ହାରିଯାଇଥିଲି ଏବଂ ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ହୃଦୟ ବିଦାରକ ଥିଲା । ତେଣୁ ଏଥର ଆମେ ସମସ୍ତେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ ଥିଲୁ ଏବଂ ଆରମ୍ଭରୁ ଆମେ ଭାବୁଥିଲୁ ଯେ ଆମେ ଆହୁରି ଜିତିବାକୁ ଯାଉଛୁ, ଦଳ, ପ୍ରକୃତରେ ଖୁସି!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ କେବେ ଭାବିଛନ୍ତି କି ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରି ଆପଣ ନିଜ ଖେଳକୁ ସୁଧାରି ପାରିବେ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟର ଖେଳକୁ ବୁଝିପାରିବେ?
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ - ହଁ ସାର, ଏଆଇ ସହିତ ଚେସ୍ ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆସିଛି ଏବଂ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ବର୍ତ୍ତମାନ ବହୁତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଏହା ଚେସ୍ ରେ ଅନେକ ନୂତନ ଧାରଣା ଦେଖାଉଛି ଏବଂ ଆମେ ଏବେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ଶିଖୁଛୁ ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏଥିରୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାର ଅଛି ।
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ - ସାର, ଭାବୁଛି, ଏବେ ଏମିତି ହୋଇ ଯାଇଛି ଯେ ଏଆଇର ଉପକରଣଗୁଡିକ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଛି କାରଣ ସେମାନେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ।
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ - କିଛି ନୁହେଁ, ସାର୍‌, ଅଭିଜ୍ଞତା ବହୁତ...
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏମିତି କିଛି ନୁହେଁ, ଏମିତି ବିଜୟ ଲାଭ କଲ । ଏମିତି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଆସିଗଲା...
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ - ନା ସାର, ସେମିତି ନୁହେଁ, ବହୁତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଛୁ, ଭାବୁଛି ମୋର ସମସ୍ତ ସାଥୀ ବହୁତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଶେଷରେ ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଯାଇଛୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକଙ୍କ ପିତା ମାତା ଡାକ୍ତର ।
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ - ଉଭୟ ପିତାମାତା ଡାକ୍ତର, ଏବଂ ମୋ ଭଉଣୀ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ଡାକ୍ତର, ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋ ପିଲାଦିନେ ଦେଖୁଥିଲି ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ରାତି ୨ଟାରେ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଖକୁ ଯିବାକୁ ପଡିଥାଏ, ମୁଁ ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ମୁଁ କ୍ୟାରିୟର ଟିକେ ଅଧିକ ସ୍ଥିର ଚୟନ କରିବି କିନ୍ତୁ ମୋତେ ଜଣା ନଥିଲା ଯେ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଅଧିକ ଦୌଡ଼ିବାକୁ ପଡିବ ।
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ – ସାର, ମୁଁ ସର୍ବଦା ଦେଖିଛି ଯେ ଆପଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ଙ୍କୁ ଏତେ ଉତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି ଏବଂ ବହୁତ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆପଣଙ୍କର କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତି ବହୁତ ଆଗ୍ରହ ଅଛି । ପ୍ରତି କ୍ରୀଡାରୁ , ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ କାହାଣୀ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ଯଦି କୌଣସି ଦେଶର ବିକାଶ ହୁଏ, ତାହା କେବଳ ଟ୍ରେଜେରୀ ଦ୍ୱାରା ତିଆରି ହୁଏ ନାହିଁ, ଦେଶ ପାଖରେ କେତେ ଟଙ୍କା ଅଛି, ଦେଶ ପାଖରେ କେତେ ଶିଳ୍ପ ଅଛି, ଦେଶ ପାଖରେ କେତେ ଜିଡିପି ଅଛି ସେଥିରୁ ଜଣା ପଡେ ନାହିଁ । ପ୍ରତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁନିଆରେ ଦକ୍ଷତା ଅର୍ଜନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଯଦି ଫିଲ୍ମ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ଅଛି, ତେବେ ଏଠାରେ ସର୍ବାଧିକ ଓସ୍କାର କେମିତି ଆସିବ, ଯଦି ଆମେ ବୈଜ୍ଞାନିକ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର, ତେବେ ଆମେ କିପରି ସର୍ବାଧିକ ନୋବେଲ ପୁରସ୍କାର ପାଇବୁ । ସେହିଭଳି ଖେଳରେ କିପରି ଆମ ପିଲାମାନେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଆଣିବେ । ଏହା ହେଲେ ଦେଶ ମହାନ ହୋଇଯାଏ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟରେ ଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ମହାକୁମ୍ଭ ଖେଳ ଚଳାଉଥିଲି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପିଲା ଖେଳୁଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ମୁଁ ଅଧିକ ବୟସର ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଖେଳିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କଲି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଭଲ ପିଲାମାନେ ଆଗେଇ ଆସିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆମ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଦେଶରେ ସାମାଜିକ ଜୀବନର ଏକ ଉତ୍ତମ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ହେଲେ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ଙ୍କ ଭାବନାକୁ ଉତ୍ତମ କରିବାକୁ ହେବ, ଯେମିତି କୁହାଯାଏ ଯେ, ଖେଳାଳିଙ୍କ ପାଇଁ କେବଳ କ୍ରୀଡ଼ା ନୁହେଁ, ଏହା ସଂସ୍କୃତି ହେବା ଉଚିତ୍‌, ସାମାଜିକ ଜୀବନରେ ସଂସ୍କୃତି ରହିବା ଉଚିତ୍ ।
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ - ଯଦି ଆପଣ ପ୍ରତିଦିନ ଏତେ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଆମକୁ କ'ଣ ପରାମର୍ଶ ଦେବେ, ଆମେ ଚାପ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କିପରି କରିପାରିବା?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଶାରୀରିକ ସୁସ୍ଥତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆମ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଥିବେ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଶାରୀରିକ ଫିଟନେସ୍ ଅଛି । ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଉଥିବେ, ଆପଣଙ୍କୁ କ\'ଣ ଖାଇବାକୁ ହେବ ତାହା କୁହାଯିବା ଉଚିତ୍ । ଖେଳ ପୂର୍ବରୁ ଏତେ ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଆପଣଙ୍କୁ ସବୁ କଥା କୁହାଯିବ । ମୁଁ ଭାବେ ଯେ ଯଦି ଆମେ ଏହି ସବୁ ଜିନିଷର ଅଭ୍ୟାସ ବିକଶିତ କରିଥାଉ, ତେବେ ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ହୋଇଯାଏ । ଦେଖନ୍ତୁ, ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଅନେକ ସୂଚନା, ଅନେକ ଖବର ଏବଂ ଅନେକ ସକାରାତ୍ମକ, ନକାରାତ୍ମକ ଜିନିଷ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ଅଭ୍ୟାସ ଅଛି ତେବେ ଆପଣ ଏହା ଶୁଣିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି । ଯାହା ଭଲ ଲାଗେ ତାହା ଶୁଣିବା ମଣିଷର ସ୍ୱଭାବ । କେତେବେଳେ କେମିତି ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ତ୍ରୁଟି ହୋଇଯାଏ । କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ସବୁ ପ୍ରକାର କଥା ଶୁଣନ୍ତି, ସବୁ ପ୍ରକାର ଜିନିଷ ଜାଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି ଏବଂ ନିଜକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ କିଛି ବୁଝନ୍ତି ନାହିଁ, ତେବେ ଆପଣ ବିନା ସଙ୍କୋଚରେ କୌଣସି ବୁଝିବା ସୁଝିବା ଲୋକଙ୍କୁ ପଚାରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ କମ୍ କଷ୍ଟ ଅନୁଭବ ହୁଏ ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ କିଛି ଅନୁଭୂତିରୁ ଆସିଥାଏ ଏବଂ ଯେପରି ମୁଁ ଯୋଗ କହିଥିଲି, ଧ୍ୟାନରେ ପ୍ରକୃତରେ ବହୁତ ଶକ୍ତି ଅଛି ।
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ – ସାର, ଆମେ କେବଳ ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ପାଇଁ ଖେଳି ଥକିଗଲୁ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ସାରା ଦିନ ଏତେ କାମ କରନ୍ତି, ଟିକେ ବି ଛୁଟି ନିଅନ୍ତି ନାହିଁ, ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ , ଆପଣଙ୍କ ଶକ୍ତିର ରହସ୍ୟ କ\'ଣ । ଆପଣ ଏହା ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ବହୁତ କିଛି ଅଛି ଏବଂ ନାହିଁ, ଆପଣଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ କ୍ରୀଡ଼ା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବିଷୟରେ ବହୁତ କିଛି କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଆପଣ ସର୍ବଦା ସହରର କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌ଙ୍କୁ ଦୁଇଟି ଫର୍ମରେ ଏତେ ଉତ୍ସାହରେ ଭରି ଦିଅନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପଚାରିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଆପଣ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ପରାମର୍ଶ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି କି, ଯେଉଁଠାରେ ଆପଣ ଚେସ୍ କୁ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି , ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ କ’ଣ କରିବାକୁ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦେଖନ୍ତୁ, ଏମିତି, ଜୀବନରେ କେବେ ବି ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହେବେ ନାହିଁ । କୌଣସି କଥାରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ନଚେତ୍ ପୁଣି ନିଦ ଲାଗିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଏ ।
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ – ସେଥପାଇଁ ଆପଣ ମାତ୍ର ତିନି ଘଣ୍ଟା ଶୋଇଥାନ୍ତି, ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣଙ୍କ ଭିତରେ ଭୋକ ରହିବା ଦରକାର । କିଛି ନୂଆ, ଆଉ କିଛି କରିବାର ଭୋକ ।
ଚେସ୍ ପ୍ରତିଯୋଗୀ - ଆମେ ସମସ୍ତେ ସେତେବେଳେ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଜିତିଥିଲୁ ଏବଂ ଆମେ ବସ୍ ରେ ଆସୁଥିଲୁ, ଏବଂ ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ଭାଷଣକୁ ଲାଇଭ୍ ଦେଖୁଥିଲୁ ଏବଂ ଆପଣ ସେଠାରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଦୁଇଟି ଐତିହାସିକ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତିଛି ଏବଂ ଆମେ ସେହି ସମୟରେ ଏକାଠି ବସ୍ ରେ ଥିଲୁ । ଆମେ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ ଆପଣ ଭାଷଣରେ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସାମ୍ନାରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ୧୯୯୮ମସିହାରେ ପ୍ରଥମ ଅଲିମ୍ପିଆଡ ଖେଳିଥିଲି ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଗ୍ୟାରୀ କାସ୍ପାରୋଭ, କାର୍ପୋଭ ସମସ୍ତେ ଖେଳୁଥିଲୁ ଏବଂ ଆମେ ତାଙ୍କର ଅଟୋଗ୍ରାଫ ପାଇବା ପାଇଁ ଦୌଡୁଥିଲୁ । ଭାରତର ମାନ୍ୟତା ବହୁତ ତଳେ ଥିଲା ଏବଂ ଏହି ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ କୋଚ୍ ଭାବରେ ଯାଇଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି ଯେ ଗୁକେଶ ଆସୁଛନ୍ତି, ବ୍ରହ୍ମାନନ୍ଦ ଆସୁଛନ୍ତି, ଅର୍ଜୁନ ଆସୁଛନ୍ତି, ଦିବ୍ୟା ଆସୁଛନ୍ତି, ହରିକା ଆସୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ଲୋକମାନେ ତାଙ୍କ ଅଟୋଗ୍ରାଫ୍ ପାଇବା ପାଇଁ ଦୌଡୁଛନ୍ତି । ତେଣୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନୂଆ ପିଲାଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିଛି । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଭାରତ ଏକ ନମ୍ବର ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ଆପଣଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ବଦଳୁଛି, ସାର୍ ।
ଚେସ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ - ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ, ଆପଣ ଆମେରିକାରେ ଥିଲେ, ଆପଣ ଆମକୁ ଭେଟିବାକୁ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ନେଇଥିଲେ, ଆମେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣମାନେ ମୋ ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟବାନ ।
ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା କେବଳ ଆମ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଏହା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଖେଳୁଥିବା ବାକି ଚେସ୍ ଖେଳାଳିଙ୍କ ପାଇଁ ଭଲ ଖେଳିବା ନିମନ୍ତେ ଅଧିକ ପ୍ରେରଣା ହେବ ଏବଂ ଯଦି ସେମାନେ ଆସି ଆପଣଙ୍କୁ ଭେଟିବେ, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ପ୍ରେରଣା ମିଳିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନା, ଏହା ଠିକ୍‌, ବେଳେବେଳେ ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ଆମେ ଏହା କରିପାରିବା, ଆମେ ମଧ୍ୟ କରିପାରିବା । ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ବେଳେ ଥରେ ଗୁଜରାଟରେ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲି ।
ଚେସ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ - ଏଥିରେ ୨୦ ହଜାର ଲୋକ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଚେସ୍ ଖେଳୁନଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନା, ସେତେବେଳେ ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଜନ୍ମ ହୋଇନଥିଲେ... ତେବେ ମୋଦୀ କ'ଣ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଲୋକେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇ ଯାଇଥିବେ । ମୋତେ ୨୦ ହଜାର ଲୋକ ରହିବା ପାଇଁ ଜାଗା ଦରକାର ଥିଲା, ତେଣୁ ମୁଁ ବହୁତ ବଡ ଟେଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲି । ଆମ ଅଫିସରମାନେ ମଧ୍ୟ କହୁଥିଲେ, "ସାର୍‌, ଏଥିପାଇଁ ଏତେ ଖର୍ଚ୍ଚ କାହିଁକି? ମୁଁ କହିଥିଲି ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବି ।
ଚେସ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ – ସାର୍‌, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ମୋତେ ଏତେ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ, ମୁଁ ଏତେ ଖୁସି ହେଲି ଯେ ମୁଁ କହିଲି ଯେ ମୋତେ ଚେସ୍ ରେ ଜିତିବା ପାଇଁ ସବୁ ପ୍ରକାରର ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏବେ ମୋତେ ସବୁବେଳେ ଭାରତ ପାଇଁ ପଦକ ଜିତିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ମୁଁ ସେତେବେଳେ ବହୁତ ଖୁସି ଥିଲି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ ଏମିତି ହିଁ ଥିଲେ ।
ଚେସ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ - ହଁ । ଆପଣ ସେତେବେଳେ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ । ସେତେବେଳେ ଅନେକ ଝିଅ ଖେଳିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ୱାଓ । ସେହି ସମୟରେ ଆପଣ ସେଠାକୁ କେମିତି ପହଞ୍ଚିଲେ ।
ଚେସ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ - ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏସିଆନ୍ ଅଣ୍ଡର-୯ ଜିତିଥିଲି, କେହି ଜଣେ ମୋ ମା'ଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଇଭେଣ୍ଟ ହେଉଛି, ଗାନ୍ଧୀନଗରରେ ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଡକାଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେଣୁ ମୁଁ ଏହାକୁ ରଖିପାରିବି ନା ।
ଚେସ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ - ହଁ ସାର, । ଏହାକୁ ଫ୍ରେମ୍ କରିବାର ଥିଲା । ଏହାକୁ ଫ୍ରେମ୍ କରି ଦେବାକୁ ଥିଲା ସାର୍ । କିନ୍ତୁ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନା, ନା, ଚିନ୍ତା କରନାହିଁ, ଏହା ମୋ ପାଇଁ ବହୁତ ଭଲ ସ୍ମୃତି । ଆପଣ ଶାଲ୍ କୁ ଏବେ ରଖିଛନ୍ତି ନା ନାହିଁ ।
ଚେସ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ – ହଁ, ସାର ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଚ୍ଛା, ମୋତେ ଏହା ବହୁତ ପସନ୍ଦ ଆସିଲା । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଆପଣ ପ୍ରଗତି କରନ୍ତୁ ।