Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 114th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 29.09.2024
29 SEP 2024 12:09PM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Once again we have the opportunity to connect in Mann Ki Baat. This episode today is going to make me emotional. It's flooding me with a lot of old memories... The reason is that this journey of ours in Mann Ki Baat is completing 10 years. 10 years ago Mann Ki Baat started on the day of Vijayadashami on the 3rd of October. And what a divine coincidence it is that this year on the 3rd of October when 10 years of Mann Ki Baat are completed, it will be the first day of Navratri. There are many phases in this long journey of Mann Ki Baat that I can never forget. Crores of listeners of Mann Ki Baat have been our companions in this journey, whose continuous support I have kept receiving. They provided information from every corner of the country.
The listeners of Mann Ki Baat are the real anchors of this show. A commonly held belief has become so ingrained that as long as there are no spicy or negative conversations, it does not receive much attention. But Mann Ki Baat has proved that how hungry the people of the country are, for positive information. People like positive stories, inspiring examples, encouraging stories very much. Just as there is a bird called Chakor about which it is said that it drinks only raindrops. In Mann Ki Baat we saw that like the Chakor bird, people too listen with great pride to the achievements of the country, the collective achievements of the people. The 10 year long journey of Mann Ki Baat has created a garland of sorts, in which, every episode encompasses new sagas, new records; new personalities get added. Whatever work is taking place in our society with a sense of collectiveness, it gets recognition through 'Mann Ki Baat'. My heart also swells with pride when I read the letters that come for 'Mann Ki Baat'.
There are so many talented people in our country... How much passion they have, to serve the country and society. They dedicate their entire life to serving people selflessly. Knowing about them fills me up with energy. This whole process of Mann Ki Baat for me is like, going to the temple to have a Darshan of The Almighty. When I remember each and every thing, each and every incident, each and every letter connected with Mann Ki Baat, I feel as if I am having a Darshan of the Janata Janaardan, the people, who are like the Almighty to me.
Friends, today I will appreciate all people associated with Doordarshan, Prasar Bharati and All India Radio. On account of their tireless efforts, 'Mann Ki Baat' has reached this important milestone. I am also thankful to various TV channels, regional TV channels who have consistently broadcast it. Many media houses also ran campaigns on the issues that we raised through Mann Ki Baat. I also thank the Print media for taking it to every home. I would also like to thank those Youtubers who did many programs on Mann Ki Baat. This program can be heard in the country’s 22 languages, besides 12 foreign languages ​​as well. I love it when people say that they, listened to the Mann Ki Baat program in their local language. Many of you might know that, a quiz competition based on the Mann Ki Baat program is also going on, in which any person can take part. By visiting MyGov.in and win prizes too. Today, at this important juncture, I once again seek your blessings - With a pure heart and complete dedication… May I continue singing songs of the greatness of the people of India... May we all continue to celebrate the collective power of the nation in this way… This is my prayer to God, this is my prayer to the people.
My dear countrymen, for the last few weeks it has been raining heavily in different parts of the country. This rainy season reminds us how important 'water conservation' is… how important it is to save water.
Water saved during rainy days helps a lot during water scarcity months, and that's the spirit of campaigns like 'Catch The Rain'. I am happy that many people are taking new initiatives to conserve water. One such effort has been witnessed in Jhansi, Uttar Pradesh.
You know that 'Jhansi' is in Bundelkhand, whose identity is linked with water scarcity. Here, in Jhansi, some women have given a new lease of life to the Ghurari river. These women are associated with a Self Help Group and they have led this campaign by becoming 'Jal Saheli'. No one would have ever imagined the way these women have saved the dying Ghurari river. These Jal Saheli created a check dam by filling sand in sacks, stopped the rain water from getting wasted and filled the river to the brim with water. These women have enthusiastically contributed to the construction of hundreds of reservoirs and their revival. This has not only solved the water problem of the people of this area; Happiness too has returned to their faces.
Friends, at some places woman power enhances water power whereas at other places water power also strengthens woman power. I have come to know about two very inspiring efforts from Madhya Pradesh. Here in Raipura Village of Dindori, construction of a large pond has raised the groundwater level considerably. The women of this village benefited from this. Here the women associated with 'Sharada Aajeevika Self Help Group' have also entered into a new occupation of fish farming. These women have also started a Fish Parlour where their income is also enhancing through the sale of the fish. The efforts of women in Chhatarpur, Madhya Pradesh are also commendable. When the big pond of Khomp village started drying up, the women took the initiative to rejuvenate it. The women of 'Hari Bagiya Self Help Group' removed a large amount of silt from the pond… they used the silt removed from the pond on barren land to set up a fruit forest.
Due to the hard work of these women, not only has the pond been filled with water, but the crop yield has also increased substantially. Such efforts of water conservation being done in every nook & corner of the country will prove very helpful in dealing with the water crisis. I fully trust that you too will definitely join such efforts happening around you.
My dear countrymen, there is a border village 'Jhala' in Uttarkashi of Uttarakhand. The youth here have started a special initiative to keep their village clean. They are running a campaign, ‘Dhanyvaad Prakriti’ or 'Thank you nature' in their village. As part of this, the village is cleaned for two hours every day. The garbage scattered in the streets of the village is collected and dumped at a designated place outside the village. Due to this, Jhala village is also turning clean and people are becoming aware as well. Just imagine, if every village, every street, every locality in your area starts a similar ‘Thank You’ campaign, how much change can come about!
Friends, a cleanliness drive is being promoted aggressively on the beach of Puducherry too. Here, a woman named Ramya ji is leading a team of youth from Mahe Municipality & its surrounding area. The people of this team, through their efforts, are cleaning the Mahe Area, especially the beaches in the vicinity.
Friends, I have discussed only two efforts here. But if we look around, we will find that in every part of the country, some unique effort or the other is definitely going on, associated with 'cleanliness'. Just a few days later, on the 2nd of October, the Swachh Bharat Mission is completing 10 years. This is an occassion to commend those who turned it into such a big mass movement in Indian history. It is also a befitting tribute to Mahatma Gandhi, who dedicated his entire life to this cause.
Friends, today it is the success of the 'Swachh Bharat Mission' that the Waste to Wealth' mantra is becoming popular among people. People have started talking about Reduce, Reuse and Recycle, citing their examples as well. Like I just came to know about a great effort in Kozhikode, Kerala. Here, Seventy four (74) years old Subramanian ji has repaired more than 23 thousand chairs and thus made them re-usable again. People also call him 'Reduce, Reuse and Recycle’, that is, RRR, (Triple R) Champion. His unique efforts can also be seen at the offices of Kozhikode Civil Station, PWD & LIC.
Friends, we have to connect as many people as possible with the ongoing campaign for cleanliness. And this is not a campaign for one day or one year; it is a task to be undertaken continuously for ages. This is work to be done until 'cleanliness' becomes our nature. I request all of you to take part in the cleanliness campaign along with your family, friends, neighbors or colleagues. I once again congratulate all of you on the success of the 'Swachh Bharat Mission'.
My dear countrymen, we are all very proud of our heritage. And I always say 'Development as well as Heritage'. That is why I am getting a lot of messages about a particular aspect of my recent visit to the US. Once again, there is a lot of discussion about the return of our ancient artefacts. I can understand your feelings about this and I would also like to tell the listeners of Mann Ki Baat about it.
Friends, during my visit to the US, the US government has returned around… 300 Ancient Artefacts to India. US President Biden, very affectionately, showed me some of these artefacts in his private residence at Delaware. Returned Artefacts are made of materials such as Terracotta, Stone, ivory, wood, copper and bronze. Many of these are four thousand years old. The US has returned artefacts dating back to 4000 years… those from the 19th century as well.
These include vases, terracotta plaques of gods and goddesses, statues of Jain Tirthankaras, as well as statues of Bhagwan Buddha and Bhagwan Shri Krishna are among the returned artefacts. Several animal statuettes are also among the returned items. From Jammu and Kashmir, terracotta tiles bearing male and female figures are very interesting. These include bronze idols of Bhagwan Ganesha from Southern India as well. A large number of images of Bhagwan Vishnu are also among the returned artefacts. These are mainly from Northern and Southern India. Looking at these artefacts, one realises how much attention our ancestors paid to intricate detailing. They had a great understanding of art. Many of these artefacts were taken out of the country through smuggling and other illegal means - this is a serious crime… in a way it is like destroying our heritage, but I am very happy that in the last decade, many such artefacts and many elements of our ancient heritage have been brought back home. Today, India is also working with many countries as well in this direction. I believe that when we are proud of our heritage, the world also respects it, and as a result of that, today many countries of the world are returning to us such artefacts that were taken away from here.
My dear friends, if I ask you which language a child learns most easily and quickly - your answer will be 'mother tongue'. In our country almost twenty thousand languages ​​and dialects are there and each one of them is surely a mother tongue of someone or the other. There are some languages ​​which are used by very few people, but you will be happy to know that today, unique efforts are being made to preserve those languages. One such language is our 'Santhali' language. A campaign has been started to give a new identity to Santhali with the help of digital innovation. 'Santhali' is spoken by the people of the Santhal tribal community residing in many states of our country.
Apart from India, tribal communities speaking Santhali are also present in Bangladesh, Nepal and Bhutan. Shriman Ramjeet Tudu, resident of Mayurbhanj, Odisha is running a campaign to create an online identity of the Santhali language. Ramjeet ji has prepared a digital platform where literature related to the Santhali language can be read and written in Santhali language. Actually, a few years ago when Ramjit ji started using the mobile phone, he was saddened by the fact that he could not send messages in his mother tongue. After that, he started exploring the possibilities of typing 'Ol Chiki', script of the Santhali language. With the help of some of his friends, he developed the technique of typing in 'Ol Chiki'. Today, due to his efforts, articles written in Santhali language are reaching millions of people.
Friends, when there’s a confluence of our strong resolve and collective participation, it leads to amazing results for the entire society. Its most recent example is 'Ek Ped Maa Ke Naam' - this was an amazing campaign; such an example of public participation is truly inspiring. People in every nook & corner of the country have done wonders in this campaign which was started for conservation of the environment. Uttar Pradesh, Gujarat, Madhya Pradesh, Rajasthan and Telangana have created a new record by planting more saplings than the set target. Under this campaign, more than 26 crore saplings have been planted in Uttar Pradesh. The people of Gujarat planted more than 15 crore saplings. More than 6 crore saplings were planted in Rajasthan in the month of August alone. Thousands of schools in the country are also participating in this campaign with great enthusiasm.
Friends, many examples related to tree planting campaigns keep coming to the fore in our country. One such example is that of K.N. Rajasekhar ji of Telangana. His commitment to planting trees amazes us all. About four years ago, he started a tree planting campaign. He decided that he would certainly plant a tree every day.
He followed this campaign like a strict vow. He has planted more than 1500 saplings. The most remarkable point is that even after becoming a victim of a mishap this year, he did not waver from his resolve. I heartily appreciate all such efforts. I also request you to join this sacred campaign 'Ek Ped Maa Ke Naam'.
My dear friends, you must have seen… there are some people around us who do not lose patience in any adversity, rather they learn from it. Subhashri, one such lady, with her efforts, has created a wonderful garden of rare and very useful herbs. She is a resident of Madurai in Tamil Nadu. Though she is a teacher by profession, she also has great affinity towards medicinal herbs. This affection of hers started in the eighties when her father was bitten by a poisonous snake. At that time, traditional herbs helped her father recover to quite an extent. After this incident, she started exploring traditional medicines and herbs. Today, she has a unique herbal garden in Verichiyur village of Madurai, in which there are more than 500 rare medicinal plants. She has worked very hard to prepare this garden… In search of every plant, she travelled far and wide, gathered information and many a time asked for help from other people. During Covid, she made available to the people immunity boosting herbs. Today people come from far and wide to see her herbal garden. She imparts information about herbal plants and their uses to everyone. Subashree is carrying forward our traditional heritage, which has been a part of our culture for hundreds of years. Her herbal garden connects our past to the future. Our best wishes to her.
Friends, in these changing times, the nature of jobs is changing and new sectors are emerging… Such as gaming, animation, reel making, film making or poster making. If you can perform well in any of these skills… your talent can get a very big platform… if you are a part of a band or working for a community radio, then also there is a huge opportunity for you.
In order to promote your talent and creativity, The Ministry of Information and Broadcasting, Government of India has started 25 challenges under the theme, ‘Create in India'. You will surely find these challenges interesting. Some challenges even focus on music, education and even on anti-piracy. There are many professional organisations associated with this objective and are providing full support to these challenges. In order to participate, you can log in to wavesindia.org. I specially urge the creators in the country to ensure participation and bring their creativity to the fore.
My dear countrymen, this month marks the culmination of 10 years of another important campaign. The success of this campaign includes the contribution of the country's big industries as well as small shopkeepers. I am talking about 'Make in India'. Today, it gives me immense joy to see that the poor, the middle class and MSMEs are getting a lot of benefit from this campaign. This campaign has provided an opportunity to people of every class to showcase their talent. Today, India has become a manufacturing powerhouse and it is because of the youth power of the country that the whole world is looking up to us. Be it automobiles, textiles, aviation, electronics or defence… every sector in the country's exports are constantly on the rise. The continual rise of FDI in the country is narrating the success saga of Make In India. Now we are mainly focussing on two things… The first is 'Quality’, that is, goods made in our country should be of global standards… and the other is 'Vocal for Local. That means, local products should get maximum promotion. In 'Mann Ki Baat' we’ve also discussed #MyProductMyPride’. How the people of the country can benefit from promoting local products can be understood through an example.
In Bhandara district of Maharashtra, there is an old textile tradition of, 'Bhandara Tussar Silk Handloom'. Tussar Silk, is known for its colour, design and strength. In some areas of Bhandara, more than 50 'Self Help Groups are working to preserve it. Women have a huge participation in that. This silk is fast becoming popular and empowering local communities… and that is the spirit of 'Make in India'.
Friends, in this festive season you can once again reiterate your old resolves. Anything you buy, should necessarily be 'Made in India'… Anything you gift that too should be Made In India. Merely buying earthen lamps is not ‘Vocal for Local'. You should promote local products made in your area more and more. Any such product, that has been made with the sweat of an Indian artisan, that is made on Indian soil, is our pride - we always have to lend glory to this pride.
Friends, in this episode of 'Mann ki Baat' I really enjoyed connecting with you. Please send us your thoughts and suggestions related to this program. I am waiting for your letters and messages. Just a few days later, the festival season is about to begin. It will begin with Navratri and then for the next two months, this atmosphere of worshipping, fasting, festivals, joy and happiness will prevail all around. I extend my greetings to all of you on the upcoming festivals. Enjoy the festivals with your family and your loved ones and include others too in your joy. Next month 'Mann Ki Baat' will connect with you bringing in some new topics. I thank, all of you.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৯.০৯.২০২৪ দা শন্দোকখিবা ‘মন কি বাত’ কী ১১৪শুবা তাঙ্কক্তা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
29 SEP 2024 12:09PM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং, খুরুমজরি।
ঐখোয় অমুক হন্না মন কি বাত্তা উনরে। ঙসিগী তাঙ্কক অসি ঐগী ওইনা পুক্নিং য়াম্না নুংশিবা অমনি। তাঙ্কক অসিদা হৌখ্রবা থৌদোক কয়ানা ঐঙোন্দা পীক থল্লে। মসিগী মরমদি ঐখোয়গী মন কি বাতকী খোঙচৎ চহি ১০ মপুংফারে। চহি ১০গী মমাঙদা ওক্তোবর ৩আ বিজয়াদস্মী নুমিত্তা মন কি বাত হৌখি। অঙকপা চপ মান্নবা থৌদোক অমা ওইনা, চহি অসিগী ওক্তোবর ৩ দা মন কি বাত চহি ১০ মপুংফারে। নুমিৎ অসি নবরাত্রিগী অহানবা নুমিৎনি। মন কি বাতকী শাংলবা খোঙচৎ অসিদা ঐনা তাঙ্কক কয়া কাউবা ঙমদ্রে। মন কি বাত তারিবা মীওই করোর কয়া খোঙচৎ অসিদা ঐখোয়গী খোঙলোয়শিংনি, মখোয়না মখা তানা ঐ শৌগৎলি। মখোয়না লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী ই-পাউ পীরকখি।
মন কি বাত তারিবশিং থৌরম অসিগী অশেংবা মপুশিংনি। মশালা থাক্ত্রবা নত্ত্রগা নাতৈ চাদবা ৱাফমশিং য়াওদ্রিবমখৈ থৌরম অদু পাম্নদে হায়না মীয়াম্না থাজনবা অমা লৈরি। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না অফবা পাউ কয়া য়াম্না খৌরাংনা ঙাইরিবগে হায়বা মন কি বাতনা খুদম ওইরে। মীয়াম্না নুংঙাইবা ৱারিশিং, পুক্নিং থৌগৎপা খুদমশিং অমসুং ইথিল পীবা ৱারিশিং য়াম্না পাম্মী। নোংগী ঈশিং খক্তা থকপা চাকোর কৌবা উচেক অমা লৈ। মন কি বাত্তা ঐখোয়না চাকোর উচেকগুম্বা উরে, লৈবাক অসিগী মাইপাকপশিং, মীয়ামগী অপুনবা মাইপাকপশিং চাউথোকচবগা লোয়ননা মীয়াম্না তারি। মন কি বাতকী চহি ১০গী খোঙচৎ অসিদা মখল কয়াগী লৈশিংগী লৈপরেং অমা লেংলে, তাঙ্কক খুদিংমক অনৌবা যুগশিংনি, অনৌবা রেকোর্দশিংনি; অনৌবা মীওইশিং শরুক য়াহল্লে। ঐখোয়গী খুন্নাইদা পাংথোক্লিবা থবক খুদিংমক অপুনবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা, থবক অদু মন কি বাত্তা ইকায়খুম্নবা উৎলে। মন কি বাত্তা থারকপা চিথিশিং ঐনা পাবা মতমদা ঐগী থম্মোয় চাউথোকচখি।
ঐখোয়গী লৈবাক্কী হৈথোই-শিংথোইরবা মীওই কয়া লৈরি… লৈবাক অসিগী অমসুং খুন্নাইগী থবক তৌনবা মখোয়দা পামজবা অসুক্কি মতিক লৈরি। ওইজবা থিদনা মীয়ামগী থবক তৌনবা মখোয়গী পুন্সি চুপ্পা মখোয়না কৎথোক্লি। মখোয়গী মরমদা খঙলকপদা ঐখোয়না থৌনা হেনগৎলকখি। ঐগী ওইনা মন কি বাতকী থৌরম অসি ঈশ্বর খুরুম্নবা মন্দিরদা চৎপগুম্বনি। ঐনা পোৎ খুদিংমক, থৌদোক খুদিংমক অমসুং মন কি বাত্তা মরী লৈনবা চিথি খুদিংমক নিংশিংবা মতমদা, ঐঙোন্দা ঈশ্বরগুম্লবা মীয়াম, জনতা জনারদন দর্শন তৌবনি হায়না করিগুম্বা মতমদা ঐনা খল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐনা দুরদর্শন, প্রাসার ভারতি অমসুং ওল ইন্দিয়া রেদিওগা মরী লৈনবা মীওই খুদিংমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মখোয়না চোকথবা লৈতনা হোৎনবদগী, মন কি বাত মসিগী খুমাঙচাউশিনবা অসি য়ৌরকপনি। থৌরম অসি লেপ্তনা শন্দোক্লিবা তোঙান-তোঙানবা তি.ভি চেন্নেলশিং, রিজনেল তি.ভি চেন্নেলশিং ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মন কি বাতকী খুৎথাংদা ঐখোয়না পুখৎলকপা ৱাফম কয়াদা মেদিয়া হাওস কয়ানা কেম্পেনশিং পাংথোক্লি। থৌরম অসি য়ুমথোং খুদিংদা য়ৌহনবগীদমক ঐনা প্রিন্ত মেদিয়াশু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মন কি বাতকী মতাংদা থৌরম কয়া পুথোক্লিবা য়ুতুবরশিংশু ঐনা থাগৎচরি। থৌরম অসি মপান লৈবাকশিংগী লোল ১২গী মথক্তা লৈবাক অসিগী লোল ২২ দা তাবা ফংগনি। মখোয়গী লমগী লোলদা মন কি বাত তাবা ফংলে হায়না মীয়াম্না ঙাংনবা তাবদা ঐ য়াম্না হরাওই। মন কি বাত থৌরমদা য়ুম্ফম ওইবা কুইজ চাংদম্নবা অমা পাংথোক্লি হায়বা অদোম্না খঙলমগনি, মসিদা মীওই অমনা হেক্তা শরুক য়াবা য়াগনি। MyGov.in দা চঙলগা শরুক য়াবা য়াগনি অমসুং মনা কয়াশু ফংগনি। ঙসি, মরুওইবা তাঞ্জা অসিদা, ঐনা অমুক হন্না অদোমগী থৌজাল নিজরি-থম্মোয় শেংনা অমসুং কৎথোকপগা লোয়ননা- ভারতকী মীয়ামগী মতিক মগুনগী ঈশৈ ঐনা মখা তানা শকপা য়াগদরা… লৈবাক অসিগী অপুনবা থৌনা ঐনা মখা তানা হরাওবা ফোঙদোকপা য়াগদরা… মসি ঐনা ঈশ্বরদা থৌনিজবনি, মসি ঐনা মীয়ামদা হায়জবনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
হৌখিবা চয়োল খরগী মমাঙদগী লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা অকনবা নোং চুরক্লি। ঈশিং তুংশিনবা অসি কয়া য়াম্না মরুওইবগে হায়বা হন্দক্কী নোংজু থা অসিনা ঐখোয়না নিংশিংহল্লে।
নোং চুরিঙৈ নুমিৎশিংদা ঈশিং লোকশিনহৌবা অসিনা ঈশিং তাংলকপা থাশিংদা চাউনা মতেং পাংই অমসুং মরম অদুনা ‘নোংগী ঈশিং তুংশিনশি’ হায়বা খোঙজংশিং পায়খৎলিবনি। ঈশিং তুংশিন্নবা মীওই কয়ানা অনৌবা থবক কয়া পায়খৎলকপদা ঐ হরাওই। অসিগুম্বা অনৌবা থবক অমা উত্তর প্রদেসকী ঝান্সিদা উবা ফংলে।
বুন্দেলখন্দগী ঝান্সি অসি ঈশিং য়াম্না তাংনা ফংবগীদমক অদোম্না খঙলিবদুনি। ঝান্সিদা, নুপী খরনা গুরারি তুরেলদা অনৌবা মপোক অমা পীরে। নুপীশিং অসি সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা থবক তৌবনি অমসুং মখোয় মশামক ‘জল সাহেলি’ ওইদুনা খোঙজং অসি লুচিংখি। নুপীশিং অসিনা শিরবা তুরেল গুরারি কনগনি হায়বা কনাগুম্বা মীওই অমতা খনখিদে। জল সাহেলিশিং অসিনা বোরাশিংদা লৈঙোই হাঞ্জিন্দুনা চেক দাম অমা শেমগৎখি অমসুং মাংখিগদৌরিবা নোংগী ঈশিং থিংখি অমসুং তুরেল অদু অরুবা ঈশিংনা পীক থনখি। ঈশিং তুংশিন্দুনা থম্নবা মফম চা কয়া শেমগৎপা অমসুং অমসুং মখোয় অমুক হন্না হিঙ্গৎহনবদা হায়রিবা নুপীশিং অসিনা থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি। মসিনা মফম অসিগী মীয়ামগী ঈশিংগী অৱাবা কোকহনবা খক নত্তনা, মখোয়গী মাইথোংদা অমুক হন্না হরাওবগী মমি তারে।
মরুপশিং,
মফম খরদা নুপীশিংগী থৌনানা ঈশিং ফংবা হেনগৎহল্লে অমসুং মফম খরদা ঈশিংগী শক্তিনা নুপীশিংগী থৌনা হেনগৎহল্লে। মধ্য প্রদেসকী পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইবা ৱারি অনি ঐ তারে। দিন্দোরিগী রাইপুরা খুঙ্গংদা, অচৌবা পুখ্রি অমা তৌবদগী লৈনুংগী ঈশিংগী অঙকপা ফংনা হেনগৎহল্লে। খুঙ্গং অসিগী নুপীশিং মসিগী কান্নবা ফংলে। ‘সারাদা অজিবিকা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ’কী নুপীশিং ঙা য়োকপগী অনৌবা শীনফম অমা পায়রে। নুপীশিং অসিনা ঙাগী দুকান অমা হাংদোকপগী ঙা য়োনবদগী মখোয়গী শেন্থোকশু হেনগৎলে । মধ্য প্রদেসকী ছাতারপুরগী নুপীশিংগী থবকশিং অসিশু থাগৎনিঙাইনি। খোম্প খুঙ্গংগী অচৌবা পুখ্রি অমা কংবা হৌরকপদা, নুপীশিংনা পুখ্রি অদু অমুক হন্না শেমজিনখি। হরি বাগিয়া সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী নুপীশিংনা পুখ্রি অদুদগী য়াম্লবা লৈখোম-লৈনাং লৌথোকখি… পুখ্রিদগী লৌখৎলকপা লৈনাং অদু লমহাংদা হৈকোল অমা শেমগৎনবা মখোয়না শীজিন্নখি।
নুপীশিং অসিনা কন্না হোৎনবদগী, পুখ্রি অসি ঈশিংনা পীক থনবা খক নত্তনা, মহৈ-মরোংগী পোৎথোকশু হেনগৎলে। লৈবাক্কী খুদিংমক্তা অসিগুম্বা ঈশিং য়োকশিনবগী থবক অসি পায়খৎলবদি ঈশিংগী অৱাবা কোকহনবদা মতেং পাংগনি। অদোমগী অকোয়বদা অসিগুম্বা থবকশিং পাংথোকপা মতমদা অদোমশু শরুক য়াগনি হায়বগী থাজবা ঐনা থম্লি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
উত্তরখন্দগী উত্তরকাসিদা ‘ঝালা’ কৌবা ঙমখৈগী খুঙ্গং অমা লৈ। মখোয়গী খুঙ্গং লু-নান্না থম্নবা মফম অদুগী নহারোলশিংনা অখন্নবা থবক অমা হৌদোক্লে। মখোয়গী খুঙ্গংদা নহারোলশিং অদুনা ‘ধন্যবাদ প্রকৃতি’ নত্ত্রগা ‘থাগৎচরি মহৌশা’ কৌবা খোঙজং অমা পাংথোক্লি। থৌরম অসিগী শরুক অমা ওইনা, নুমিৎ খুদিংগী পুং ২ খুঙ্গং অসি শেংদোকই। খুঙ্গংগী লম্বীদগী অমোৎপশিং খোমজিল্লি অমসুং খুঙ্গংগী ৱাংমদা অকক্নবা মফম অমদা অমোৎপশিং থমখি। থবক অসিনা মরম ওইদুনা, ঝালা খুঙ্গং লু-নানলে অমসুং মীয়ামশু ৱাখল তারে। খন্দুনা য়েংউ, করিগুম্বা খুঙ্গং খুদিংমক, লম্বী খুদিংমক, অদোমগী লৈকায় খুদিংমক্তা ‘থাগৎচরি মহৌশা’গা মান্নবা খোঙজং অমা হৌদোক্লবদি, কয়া য়াম্না অওনবা পুরকপা ঙমগনি।
মরুপশিং,
পুদুচেরিগী সমুদ্র খোঙবালদা লু-নানবগী অকনবা খোঙজং অমা পায়খৎলে। মফম অদুদা, রাময়া জি কৌবী নুপী অমনা মাহে ম্যুনিসিপালিতি অমসুং মসিগা নক্নবা মফমশিংগী নহারোলশিং লুচিংলি। কাংবু অসিগী মীওইশিংনা মাহে অমসুং মসিগা নক্নবা সমুদ্র মপানগী শরুকশিং শেংদোকখি।
মরুপশিং,
ঐনা মফম অসিদা থবক অনি খক খন্নরি। করিগুম্বা ঐখোয়না কোইনা য়েংলবদি, মসিগা মান্নবা লু-নানবগ মরী লৈনবা থবকশিং ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা উবা ফংগনি। নুমিৎ খরগী মতুংদা, ওক্তর ২ দা, শ্বাছ ভারত মিসন চহি ১০ মপুংফারগনি। মসি ভারতকী পুৱারিদা মিসন অসি অচৌবা ইহৌ অমা ওইহনখিবা মীওইশিং থাগৎনবা নুমিৎ অমনি। লু-নানবগীদমক মহাক্কী পুন্সি কৎথোকখিবা মহাত্মা গান্ধী ইকায়খুম্নবা উৎনবা নুমিৎ অমনি।
মরুপশিং,
ঙসি শ্বাছ ভারত মিসন মাইপাকপগা লোয়ননা অমোৎপদগী শেন ওন্থোক্নবা লাইৱা অসি মীয়াম মরক্তা য়াম্না পাম্নরে। মখোয়গী খুদমশিং পীবগা লোয়ননা, মীয়াম্না রিদক্স, রিয়ুজ অমসুং রিসাইকলগী মরমদা ঙাংনবা হৌরে। কেরলাগী কোজিকোদতা পাংথোকপা অঙকপা থবক অমগী মরমদা ঐ খঙলে। মফম অদুদা, চহি ৭৪ শুরবা সুব্রমনিয়ান জিনা চৌক্রি লিশিং ২৩ হেন্না অমুক হন্না শেমজিনখি অমসুং মসিনা চৌক্রিশিং অদু অমুক হন্না শীজিন্নবা য়াহল্লে। মীয়াম্না মহাক রিদক্স, রিয়ুজ অমসুং রিসাইকল, হায়বদি আর.আর.আর(আর ৩) চেম্পিয়ন হায়না খঙনৈ। মহাক্কী অঙকপা থবকশিং অসি কোজিকোদ সিবিল স্তেসন, পি.দব্লিউ.দি অমসুং এল.আই.সি ওফিসশিংদা উবা ফংলে।
মরুপশিং,
হৌজিক পায়খৎলিবা লু-নানবগী খোঙজং অসিদা ঐখোয়না মীওই কয়া শরুক য়াহনগদবনি। মসি নোংম খক্তগী নত্ত্রগা চহি অমগী খোঙজং নত্তে; মসি চহি কয়া লেপ্তনা চৎথগদবা খোঙজং অমনি। মসি লু-নানবা হায়বসি ঐখোয়গী হৈনবী অমা ওইদ্রি ফাওবা পাংথোক্কবা থবক্নি। অদোমগী ইমুং-মনুং, মরুপশিং, য়ুম্লোন্নবশিংগা লোয়ননা লু-নানবগী খোঙজং অসি শরুক য়ানবা ঐনা অদোমগী মফমদা হায়জরি। শ্বাছ ভারত মিসন মাইপাকপগীদমক ঐনা অমুক হন্না অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা থম্বীরম্বা নাতকী অরিবা পোৎলমশিং অমসুং চৎনবীশিংগীদমক ঐখোয়না চাউথোকচরি। ঐনা মতম পুম্নমক্তা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং হেরিতেচগী মরমদা হায়রি। মরম অদুনা হন্দক ঐনা য়ু.এস.এদা চৎলুবগী ৱাফম অমগী মতাংদা ঐনা মেসেজ কয়া ফংলে। অমুক হন্না, ঐখোয়গী অরিবা কলাগী পোৎলমশিং অমুক পুরকপগী মতাংদা ৱাফম কয়া খন্নরে। মসিগী মতাংদা অদোমগী ৱাখল্লোনশিং ঐ খঙলে অমসুং মসিগী মরমদা মন কি বাত তারিবশিংদা ৱাফম খর হায়বা ঐ পাম্মী।
মরুপশিং,
ঐগী য়ু.এস খোঙচৎ মনুংদা, য়ু.এস সরকারনা চাউরাক্না অরিবা কলাগী পোৎলম ৩০০ রোম ভারত্তা অমুক হন্না পীরক্লে। য়ু.এসগী রাস্ত্রপতি বাইদেন্না দিলৱায়রদা লৈবা মহাক্কী লনাই য়ুমদা হায়রিবা অরিবা পোৎলমশিংগী মনুংদা খর ঐঙোন্দা উৎখি। অমুক পুরক্লবা কলাগী পোৎলমশিং অদু তেরাকোত্তা, নুঙ, শামু ময়া, উ, কোরি অমসুং শেঞ্জেংনা শাবনি। ১৯শুবা চহিচাগী য়াওনা চহি ৪০০ মমাঙগী কলাগী পোৎলমশিং য়ু.এসনা পীরক্লে।
অমুক পীরক্লবা পোৎলমশিংগী মনুংদা ভেজশিং, লাইরেম্বা অমসুং লাইরেম্বীশিংগী তেরাকোত্তা প্লেগশিং, জেন তির্থানকারাসশিং, ভাগবান বুদ্ধা অমসুং ভাগবান শ্রী কৃষ্ণগী মীতমশিং য়াওরি। অমুক হন্না পুরক্লবা কলাগী পোৎলমশিং অদুগী মনুংদা তোঙান-তোঙানবা শাশিংগী মীতমশিং য়াওরি। জম্মু অমসুং কাস্মিরদগী, নুপা অমসুং নুপীগী শক্তমশিংগী তেরাকোত্তা তাইলশিং য়াম্না ফজৈ। পোৎলমশিং অসিগী মনুংদা খা ভারত্তগী ভাগবান গনেসকী শেঞ্জেংগী মীতমশিং য়াওরি। কলাগী পোৎলমশিংগী মনুংদা ভাগবান বিষ্ণুগী শক্তমশিং য়াওরি। মখোয় অয়াম্বা অৱাং ভারত অমসুং খা ভারত্তগী ঙাক্তনি।
হায়রিবা আর্তিফেক্তশিং অসি উবদা, ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা কয়া য়াম্না কুপ্না হোৎনরম্বগে হায়বা কনাগুম্বনা খঙবা ঙমগনি। মখোয়না কলা মমুৎ তানা খঙখি। নারোন্দা অমসুং আইন্না য়াদবা অতোপ্পা পাম্বৈশিংগী খুৎথাংদা হায়রিবা কলাগী পোৎলমশিং অসি লৈবাক অসিদগী পুখিবনি-মসি অচৌবা ক্রাইম অমনি… মওং অমদা মসিনা ঐখোয়গী হেরিতেচ মাঙহল্লে, হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, অসিগুম্বা কলাগী পোৎলম কয়া অমসুং ঐখোয়গী হেরিতেচগী অরিবা পোৎলম কয়া লৈবাক অসিদা অমুক হন্না পুরকপদা ঐ য়াম্না হরাওই। ঙসি, ভারতনা হিরম অসিদা লৈবাক কয়াগা ৱারি শান্নরি। ঐখোয়না ঐখোয়গী হেরিতেচগী চাউথোকচবা মতমদা, মালেমনশু মসি ইকায়খুম্নৈ অমসুং মসিগী ফল ওইনা ঐখোয়গী লৈবাক্তগী পুখিবা অসিগুম্বা কলাগী পোৎলমশিং ঙসিদি মালেমগী লৈবাকশিংনা ঐখোয়দা অমুক হন্না পীরক্লে।
ঐগী নুংশিরবা মরুপশিং,
অঙাং অমনা করম্বা লোল য়াম্না লাইনা অমসুং য়াংনা খঙবা ঙম্বগে হায়না করিগুম্বা ঐনা অদোমদা হংলবদি, অদোমগী পাউখুম অদু ‘মমালোল’ ওইগনি। ঐখোয়গী লৈবাক্তা লোল লিশিং ২২ ঙাংনরি অমসুং লোল অমমম অসি কনাগুম্বা অমগী নত্ত্রগা অতোপ্পা অমগী মমালোল অমা শোইদনা ওইগনি। মীওই য়াম্না ঙাংনবদা লোল খরশু লৈরি, হায়রিবা লোলশিং অদু ঙাক-শেন্নবা ঙসি তোপ-তোপ্পা থবকশিং পায়খৎলে হায়বা খঙবদা অদোম হরাওগনি। অসিগুম্বা লোল অমদি ঐখোয়গী ‘শন্থালি’ লোল অসিনি। দিজিতেলগী অনৌবা থবকশিংগা লোয়ননা শন্থালিগী অনৌবা মশক অমা তাক্নবা খোঙজং অমা হৌরে। শন্থালি লোল অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী রাজ্য কয়াদা লৈরিবা শন্থাল ত্রাইবশিংনা ঙাংনবা লোল অমনি।
ভারতকী মথক্তা, শন্থালি লোল ঙাংবা ত্রাইবশিং হৌজিক বাংলাদেস, নেপাল অমসুং ভুতান্দা লৈরি। শন্থালি লোলগী ওনলাইনগী মশক অমা তাক্নবা উরিসাগী ময়ুরভঞ্জদা লৈবা শ্রীমান রামজিত তুদুনা খোঙজং অমা চৎথরি। শন্থালি লোলগা মরী লৈনবা সাহিত্য শন্থালি লোলদা পাবা অমসুং ইবা ঙম্নবা রামজিত জিনা দিজিতেল প্লেতফোর্ম অমা শেমগৎলে। চহি খরগী মমাঙদা রামজিত জিনা মোবাইল ফোন শীজিন্নবা হৌরকপদা, মহাক্কী মমালোলদা মেসেজ থাবা য়াদে হায়বা মহাক খঙখি। তুংদা মহাক্না শন্থালি লোলগী ময়েক ‘ওল চিকি’ তাইপ তৌবা য়ানবা থবকশিং পায়খৎপা হৌখি। মহাক্কী মরুপ খরগী মতেংগা লোয়ননা, মহাক্না ‘ওল চিকি’ তাইপ তৌনবা তেক্নিক পুথোকখি। ঙসিদি, মহাক্কী থবকশিংদগী, শন্থালি লোলদা ইবা আর্তিকল কয়া মীওই মিল্লিয়ন কয়াদা য়ৌরে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী অপুনবা ৱারেপ অমসুং অপুনবা থবকশিং পুনশিনবা মতমদা, মসিনা খুন্নাই শীনবা থুংনা অঙকপা ফলশিং পুরক্কনি। মসিগী ময়েক লারবা খুদমদি ‘এক পের মা কে নাম’ অসিনা ওইগনি- মসি অঙকপা কেম্পেন অমনি; মীয়াম্না শরুক য়াবগী অসিগুম্বা খুদম অসি তশেংনা পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওই। লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা মীয়াম্না খোঙজং অসি শরুক য়ারে অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবগী থবক পায়খৎপা হৌরে। পান্দম থমখিবদগী মশিং হেন্না উ পাম্বীশিং থাদুনা উত্তর প্রদেস, গুজরাত, মধ্য প্রদেস, রাজস্থান অমসুং তেলঙ্গানানা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্লে। খোঙজং অসিগী মখাদা, উত্তর প্রদেসতা উ চারা করোর ২৬ হেন্না থারে। গুজরাতকী মীয়াম্না উ চারা করোর ১৫ হেন্না থাখ্রে। ওগস্ত থা খক্তদা রাজস্থান্দা উ চারা করোর ৬ হেন্না থাখ্রে। লৈবাক অসিগী স্কুল লিশিং কয়া খোঙজং অসি থৱায় য়াওনা শরুক য়ারি।
মরুপশিং,
উ থাবগী খোঙজংগা মরী লৈনবা খুদম কয়া ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা উবা ফংলে। অসিগুম্বা খুদম অমদি তেলঙ্গানাগী কে.এন রাজাসেখর জিনি। উ থানবা মহাক্না পাংথোক্লিবা থবক অসিনা ঐখোয় খুদিংমক অঙকপা ফাওহল্লে। চহি মরিগী মমাঙদা, মহাক্না উ থাবগী খোঙজং অমা হৌদোকখি। নুমিৎ খুদিংগী উ পাম্বী অমা শোইদনা থানবা মহাক্না ৱারেপ লৌখি।
অচেৎপা ৱাশক অমগুম মহাক্না খোঙজং অসি পাংথোকখি। মহাক্না উ চারা ১৫০০ হেন্না থাখ্রে। পনবা য়াবা অমনা, চহি অসিদা খুদোংথিবা অমা থেংনরবা মতুংদা, মহাক্না মহাক্কী ৱাশক ঙাকখি। অসিগুম্বা থবক অসি ঐনা থম্মোয় শেংনা থাগৎচরি। এক পের মা কে নাম খোঙজং অসি শরুক য়ানবা ঐনা অদোমগী মফমদা হায়জরি।
ঐগী নুংশিরবা মরুপশিং,
অদোম শোইদনা উরম্লগনি… খুদোংথিবা থেংনবা মতমদা অৱাবা খাঙবা ঙম্বা মীওই খর ঐখোয়গী ইরক্তা লৈরি, মখোয়না অৱাবা অদুদগী পারা তমখি। সুভাশ্রী অসি, অসিগুম্বা নুপীনি, মহাক্কী থবকশিংনা, অতাংবা লৈশিং অমসুং কান্নরবা পাম্বীশিংগী অঙকপা লৈকোল অমা শেমগৎখি। মহাক তামিল নাদুগী মদুরাইদগীনি। মহাক ওজাগী শীনফমদা লৈজরবশু, মহাক্না হিদাক ওইনা শীজিন্নবা য়াবা পাম্বীশিং য়াম্না পামজৈ। মহাক্কী মপা লিন অমনা চিকপদগী ১৯৮০গী মতমদগী মহাক্না হিদাক ওইনা শীজিন্নবা য়াবা পাম্বীশিং থিজিনবা হৌরকখি। মতম অদুদা, থায়নগী পাম্বীশিংনা মহাক্কী অপোকপা মপা ফগৎলকপদা মতেং পাংখি। থৌদোক অসিগী মতুংদগী, মহাক্না থায়নগী হিদাক-লাংথকশিং অমসুং পাম্বীশিং থিবা হৌরকখি। ঙসিদি, অতাংবা হিদাক ওইনা শীজিন্নবা পাম্বী ৫০০ হেন্না হৌরবা মহাক্কী অখন্নবা হার্বেল গার্দেন অমা মদুরাইগী ভেরিচিয়ুর খুঙ্গংদা লৈরে। পাম্বী অমমম থিনবা মহাক্না লম থাপ্না চৎতুনা অমসুং ই-পাউ খোমজিন্দুনা অমসুং অতোপ্পা মীওইশিংদা কয়ারক হংদুনা লৈকোল অসি শেমগৎনবা মহাক্না য়াম্না কন্না হোৎনখি। কোবিদ মনুংদা মহাক্না মীয়ামদা লায়নাদগী ঙাকথোকপা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎনবা পাম্বীশিং ফংহনখি। হিদাক ওইনা শীজিন্নবা পাম্বীশিং অমসুং মখোয়গী শীজিন্নফমগী মতাংদা মীওইশিং খুদিংমক্তা মহাক্না খঙহনখি। চহি লিশিং কয়া ঐখোয়গী চৎনবীগী শরুক অমা ওইদুনা লাক্লবা ঐখোয়গী অরিবা চৎনবী অসি সুভাশ্রীনা মাঙলোমদা পুখৎলি। মহাক্কী লৈকোল অদুনা ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতমগা তুংলমচৎকা শম্নহল্লে। মহাক্কীদমক ঐখোয়না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
মতম হোংলকপগা লোয়ননা, থবক শুবগী মওংশু হোংলে অমসুং অনৌবা হিরমশিং থোক্লক্লে, হায়বসি গেমিং, এনিমেসন, রিল নম্বা, ফিল্ম নম্বা নত্ত্রগা পোস্তর য়েকপা অসিনচিংবা। হায়রিবা থবকশিং অসিদা অদোম্না ফজনা থবক তৌরবদি, অদোমগী হৈথোই-শিংথোইবা অদুগী অচৌবা মফম অমা ফংগনি, করিগুম্বা অদোম্না ব্রান্দ অমগী থবক তৌরবা নত্ত্রগা কম্মুনিতি রেদিও অমগী থবক তৌরবদি, মসিদা অদোমগীদমক য়াম্বা খুদোংচাবা অমা লৈরি।
অদোমগী হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং অনৌবা থবক য়োকখৎনবা, ‘ক্রিয়েত ইন ইন্দিয়া’ থিমগী মখাদা ভারত সরকারগী ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মিনিস্ত্রিনা চেলেঞ্জ ২৫ পাংথোকপা হৌরে। হায়রিবা নুংঙাইরবা চেলেঞ্জশিং অসি অদোম শোইদনা শরুক য়াগনি হায়না খল্লি। চেলেঞ্জ খরদি ঈশৈ, লাইরিক-লাইশু তম্বা অমসুং এন্তি-পাইরেসিদা মীৎয়েং থম্লে। মসিদা প্রোফেসনেল ওর্গনাইজেসন কয়া শরুক য়ারি অমসুং হায়রিবা চেলেঞ্জশিং অসিদা মতেং পাংলি। শরুক য়ানবগীদমক অদোম্না wavesindia.org দা চঙবীয়ু। লৈবাক অসিগী ক্রিয়েতরশিং শোইনা শরুক য়ানবা অমসুং মখোয়গী অনৌবা থবকশিং মীয়ামদা উৎনবা ঐনা হায়জরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
চৎলিবা থা অসিদা অতোপ্পা মরুওইবা অভিয়ান অমা চহি ১০ মপুংফারে। অভিয়ান অসি মাইপাকপদা লৈবাক অসিগী অচৌবা উদ্যোগশিং অমসুং অপীকপা দুকান মপুশিং ফাওবনা শরুক য়াখি। ঐনা মেক ইন ইন্দিয়াগী মরমদা হায়রি। ঙসি, অভিয়ান অসিগী কান্নবা কয়া লায়রবা, মিদল ক্লাস অমসুং এম.এস.এম.ইশিংনা ফংবা উবদা ঐ য়াম্না হরাওই। কাংলুপ খুদিংমক্কী মীওই মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা উৎথোক্নবগী খুদোংচাবা অমা অভিয়ান অসিনা পীরে। ঙসিদি, ভারত মেনুফেকচরিংগী পৱারহাওস অমা ওইরে অমসুং লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী শক্তিনা ওইহনবনি অমসুং অমসুং মালেম শীনবা থুংবগী লৈবাকশিংনা ঐখোয়দা য়েংবা হৌরক্লে। ওতোমোবাইলশিং ওইগেরা, তেক্সতাইলশিং ওইগেরা, এভিএসন, ইলেক্ত্রোনিক্স নত্ত্রগা দিফেন্স ওইগেরা…হিরম খুদিংমক্তা লৈবাক অসিনা মপান লৈবাকশিংদা থাদোকপা লেপ্তনা হেনখৎলক্লি। মেক ইন ইন্দিয়া মাইপাকপদগী লৈবাক অসিদা মখা তানা এফ.দি.আই হেনগৎলকপনি। হৌজিক ঐখোয়না থবক অনিদা মীৎয়েং চঙলি… অহানবা অসিনা ‘মগুন লৈহনবা’, হায়বদি ঐখোয়গী লৈবাক্কী শাবা পোৎলমশিং মালেমগী থাকশিং য়ৌহনবা… অমসুং অতোপ্পা অমনা লমদম অসিদা শাজবা পোৎথোকশিং শীজিন্নবা হায়বনি। হায়বদি লমদম অসিগী পোৎথোকশিং খ্বাইদগী য়াম্না য়োকখৎপা হায়বনি। মন কি বাত্তা ঐখোয়না #MyProductMyPride গী মরমদশু খন্নরে। খুদম অমা পীদুনা খঙহন্দুনা লমদম অসিগী পোৎথোকশিং য়োকখৎপদা কমদৌনা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা কান্নবা পীগদগে।
মহারাস্ত্রাগী ভান্দারা জিলাদা, ‘ভান্দারা তুসার সিল্ক হেন্দলুম’গী অরিবা তেক্সতাইলগী চৎনবী অমা লৈরি। মসিগী মচু, দিজাইন অমসুং মপাঙ্গলগীদমক তুসার সিল্ক মমিং চৎলি। ভান্দারাগী শরুক খরদা, সেল্ফ হেল্প গ্রুপ ৫০ হেন্না মসি য়োকখৎনবা থবক তৌরি। মসিদা নুপীশিং মশিং য়াম্না শরুক য়ারি। মসিগী মুগা অসি য়াম্না পাম্নরে অমসুং লমদম অদুগী মীওইশিংগী ফিবম ফগৎহল্লে… অমসুং মসি মেক ইন ইন্দিয়াগী ৱাখল্লোন্নি।
মরুপশিং,
কুহ্মৈ-হরাওগী মতম লাকপা অসিদা অমুক হন্না অদোমগী অরিবা ৱাশকশিং নিংশিংহল্লে। অদোম্না লৈবা পোৎলম খুদিংমক, মেক ইন ইন্দিয়া ওইগদবনি… অদোমগী খুদোলপোৎ খুদিংমক মেদ ইন ইন্দিয়া ওইগদবনি। ইচম চম্বা লৈবাক্না শাবা থাউমৈশিং লৈবনা লমদম অসিগী পোৎথোকশিং লৈবনি হায়বা য়ারোই। অদোমগী লৈকায়দা পুথোকপা পোৎলশিং অদোম্ন য়োকখৎকদবনি। অসিগুম্বা ভারতকী খুৎহৈবশিংগী হুমাংনা পুথোকপা পোৎথোক অমা হেক্তা, ভারতকী লৈহাওদা পুথোকপা, মসি ঐখোয়গী চাউথোকচবনি, মসিগী চাউথোকচবা অসি মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়গী মাইপাকপনি।
মরুপশিং,
হন্দক্কী মন কি বাত অসিদা অদোমগা উনবদা ঐ অসুক্কী মতিক হরাওরে। থৌরম অসিগা মরী লৈনবা অদোমগী পাউতাকশিং অমসুং পাউজেলশিং ঐখোয়দা থাবীরকউ। অদোমগী চিথিশিং অমসুং পাউজলশিংগীদমক ঐনা ঙাইরি। নুমিৎ খরগী মতুংদা, হরাও-কুহ্মৈগী মতম হৌরগনি। মসি নবরাত্রিনা হৌদোক্লগনি অমসুং মথংগী থা অনি চুপ্না, ইরাৎ-থৌনি, চারা হেনবা, কুহ্মৈশিং, হরাওবা অমসুং নুংঙাইবনা পীক থল্লগনি। লাক্লিবা কুহ্মৈশিং অসিগীদমক অদোমগী মফমদা ঐগী য়াইফ-পাউজেলশিং পীজরি। অদোমগী ইমুং-মনুং অমসুং অদোম্না নুংশিজবা মীওইশিংগা লোয়ননা কুহ্মৈশিং হরাওনা শরুক য়াবীয়ু অমসুং অদোমগী হরাওবদা অতোপ্পশিং য়াওহনবীয়ু। মথং থাগী মন কি বাত্তা অনৌবা হিরম খরগা লোয়ননা অদোমগা অমুক উনরসি। ঐনা অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।