Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 114th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 29.09.2024
29 SEP 2024 12:09PM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Once again we have the opportunity to connect in Mann Ki Baat. This episode today is going to make me emotional. It's flooding me with a lot of old memories... The reason is that this journey of ours in Mann Ki Baat is completing 10 years. 10 years ago Mann Ki Baat started on the day of Vijayadashami on the 3rd of October. And what a divine coincidence it is that this year on the 3rd of October when 10 years of Mann Ki Baat are completed, it will be the first day of Navratri. There are many phases in this long journey of Mann Ki Baat that I can never forget. Crores of listeners of Mann Ki Baat have been our companions in this journey, whose continuous support I have kept receiving. They provided information from every corner of the country.
The listeners of Mann Ki Baat are the real anchors of this show. A commonly held belief has become so ingrained that as long as there are no spicy or negative conversations, it does not receive much attention. But Mann Ki Baat has proved that how hungry the people of the country are, for positive information. People like positive stories, inspiring examples, encouraging stories very much. Just as there is a bird called Chakor about which it is said that it drinks only raindrops. In Mann Ki Baat we saw that like the Chakor bird, people too listen with great pride to the achievements of the country, the collective achievements of the people. The 10 year long journey of Mann Ki Baat has created a garland of sorts, in which, every episode encompasses new sagas, new records; new personalities get added. Whatever work is taking place in our society with a sense of collectiveness, it gets recognition through 'Mann Ki Baat'. My heart also swells with pride when I read the letters that come for 'Mann Ki Baat'.
There are so many talented people in our country... How much passion they have, to serve the country and society. They dedicate their entire life to serving people selflessly. Knowing about them fills me up with energy. This whole process of Mann Ki Baat for me is like, going to the temple to have a Darshan of The Almighty. When I remember each and every thing, each and every incident, each and every letter connected with Mann Ki Baat, I feel as if I am having a Darshan of the Janata Janaardan, the people, who are like the Almighty to me.
Friends, today I will appreciate all people associated with Doordarshan, Prasar Bharati and All India Radio. On account of their tireless efforts, 'Mann Ki Baat' has reached this important milestone. I am also thankful to various TV channels, regional TV channels who have consistently broadcast it. Many media houses also ran campaigns on the issues that we raised through Mann Ki Baat. I also thank the Print media for taking it to every home. I would also like to thank those Youtubers who did many programs on Mann Ki Baat. This program can be heard in the country’s 22 languages, besides 12 foreign languages ​​as well. I love it when people say that they, listened to the Mann Ki Baat program in their local language. Many of you might know that, a quiz competition based on the Mann Ki Baat program is also going on, in which any person can take part. By visiting MyGov.in and win prizes too. Today, at this important juncture, I once again seek your blessings - With a pure heart and complete dedication… May I continue singing songs of the greatness of the people of India... May we all continue to celebrate the collective power of the nation in this way… This is my prayer to God, this is my prayer to the people.
My dear countrymen, for the last few weeks it has been raining heavily in different parts of the country. This rainy season reminds us how important 'water conservation' is… how important it is to save water.
Water saved during rainy days helps a lot during water scarcity months, and that's the spirit of campaigns like 'Catch The Rain'. I am happy that many people are taking new initiatives to conserve water. One such effort has been witnessed in Jhansi, Uttar Pradesh.
You know that 'Jhansi' is in Bundelkhand, whose identity is linked with water scarcity. Here, in Jhansi, some women have given a new lease of life to the Ghurari river. These women are associated with a Self Help Group and they have led this campaign by becoming 'Jal Saheli'. No one would have ever imagined the way these women have saved the dying Ghurari river. These Jal Saheli created a check dam by filling sand in sacks, stopped the rain water from getting wasted and filled the river to the brim with water. These women have enthusiastically contributed to the construction of hundreds of reservoirs and their revival. This has not only solved the water problem of the people of this area; Happiness too has returned to their faces.
Friends, at some places woman power enhances water power whereas at other places water power also strengthens woman power. I have come to know about two very inspiring efforts from Madhya Pradesh. Here in Raipura Village of Dindori, construction of a large pond has raised the groundwater level considerably. The women of this village benefited from this. Here the women associated with 'Sharada Aajeevika Self Help Group' have also entered into a new occupation of fish farming. These women have also started a Fish Parlour where their income is also enhancing through the sale of the fish. The efforts of women in Chhatarpur, Madhya Pradesh are also commendable. When the big pond of Khomp village started drying up, the women took the initiative to rejuvenate it. The women of 'Hari Bagiya Self Help Group' removed a large amount of silt from the pond… they used the silt removed from the pond on barren land to set up a fruit forest.
Due to the hard work of these women, not only has the pond been filled with water, but the crop yield has also increased substantially. Such efforts of water conservation being done in every nook & corner of the country will prove very helpful in dealing with the water crisis. I fully trust that you too will definitely join such efforts happening around you.
My dear countrymen, there is a border village 'Jhala' in Uttarkashi of Uttarakhand. The youth here have started a special initiative to keep their village clean. They are running a campaign, ‘Dhanyvaad Prakriti’ or 'Thank you nature' in their village. As part of this, the village is cleaned for two hours every day. The garbage scattered in the streets of the village is collected and dumped at a designated place outside the village. Due to this, Jhala village is also turning clean and people are becoming aware as well. Just imagine, if every village, every street, every locality in your area starts a similar ‘Thank You’ campaign, how much change can come about!
Friends, a cleanliness drive is being promoted aggressively on the beach of Puducherry too. Here, a woman named Ramya ji is leading a team of youth from Mahe Municipality & its surrounding area. The people of this team, through their efforts, are cleaning the Mahe Area, especially the beaches in the vicinity.
Friends, I have discussed only two efforts here. But if we look around, we will find that in every part of the country, some unique effort or the other is definitely going on, associated with 'cleanliness'. Just a few days later, on the 2nd of October, the Swachh Bharat Mission is completing 10 years. This is an occassion to commend those who turned it into such a big mass movement in Indian history. It is also a befitting tribute to Mahatma Gandhi, who dedicated his entire life to this cause.
Friends, today it is the success of the 'Swachh Bharat Mission' that the Waste to Wealth' mantra is becoming popular among people. People have started talking about Reduce, Reuse and Recycle, citing their examples as well. Like I just came to know about a great effort in Kozhikode, Kerala. Here, Seventy four (74) years old Subramanian ji has repaired more than 23 thousand chairs and thus made them re-usable again. People also call him 'Reduce, Reuse and Recycle’, that is, RRR, (Triple R) Champion. His unique efforts can also be seen at the offices of Kozhikode Civil Station, PWD & LIC.
Friends, we have to connect as many people as possible with the ongoing campaign for cleanliness. And this is not a campaign for one day or one year; it is a task to be undertaken continuously for ages. This is work to be done until 'cleanliness' becomes our nature. I request all of you to take part in the cleanliness campaign along with your family, friends, neighbors or colleagues. I once again congratulate all of you on the success of the 'Swachh Bharat Mission'.
My dear countrymen, we are all very proud of our heritage. And I always say 'Development as well as Heritage'. That is why I am getting a lot of messages about a particular aspect of my recent visit to the US. Once again, there is a lot of discussion about the return of our ancient artefacts. I can understand your feelings about this and I would also like to tell the listeners of Mann Ki Baat about it.
Friends, during my visit to the US, the US government has returned around… 300 Ancient Artefacts to India. US President Biden, very affectionately, showed me some of these artefacts in his private residence at Delaware. Returned Artefacts are made of materials such as Terracotta, Stone, ivory, wood, copper and bronze. Many of these are four thousand years old. The US has returned artefacts dating back to 4000 years… those from the 19th century as well.
These include vases, terracotta plaques of gods and goddesses, statues of Jain Tirthankaras, as well as statues of Bhagwan Buddha and Bhagwan Shri Krishna are among the returned artefacts. Several animal statuettes are also among the returned items. From Jammu and Kashmir, terracotta tiles bearing male and female figures are very interesting. These include bronze idols of Bhagwan Ganesha from Southern India as well. A large number of images of Bhagwan Vishnu are also among the returned artefacts. These are mainly from Northern and Southern India. Looking at these artefacts, one realises how much attention our ancestors paid to intricate detailing. They had a great understanding of art. Many of these artefacts were taken out of the country through smuggling and other illegal means - this is a serious crime… in a way it is like destroying our heritage, but I am very happy that in the last decade, many such artefacts and many elements of our ancient heritage have been brought back home. Today, India is also working with many countries as well in this direction. I believe that when we are proud of our heritage, the world also respects it, and as a result of that, today many countries of the world are returning to us such artefacts that were taken away from here.
My dear friends, if I ask you which language a child learns most easily and quickly - your answer will be 'mother tongue'. In our country almost twenty thousand languages ​​and dialects are there and each one of them is surely a mother tongue of someone or the other. There are some languages ​​which are used by very few people, but you will be happy to know that today, unique efforts are being made to preserve those languages. One such language is our 'Santhali' language. A campaign has been started to give a new identity to Santhali with the help of digital innovation. 'Santhali' is spoken by the people of the Santhal tribal community residing in many states of our country.
Apart from India, tribal communities speaking Santhali are also present in Bangladesh, Nepal and Bhutan. Shriman Ramjeet Tudu, resident of Mayurbhanj, Odisha is running a campaign to create an online identity of the Santhali language. Ramjeet ji has prepared a digital platform where literature related to the Santhali language can be read and written in Santhali language. Actually, a few years ago when Ramjit ji started using the mobile phone, he was saddened by the fact that he could not send messages in his mother tongue. After that, he started exploring the possibilities of typing 'Ol Chiki', script of the Santhali language. With the help of some of his friends, he developed the technique of typing in 'Ol Chiki'. Today, due to his efforts, articles written in Santhali language are reaching millions of people.
Friends, when there’s a confluence of our strong resolve and collective participation, it leads to amazing results for the entire society. Its most recent example is 'Ek Ped Maa Ke Naam' - this was an amazing campaign; such an example of public participation is truly inspiring. People in every nook & corner of the country have done wonders in this campaign which was started for conservation of the environment. Uttar Pradesh, Gujarat, Madhya Pradesh, Rajasthan and Telangana have created a new record by planting more saplings than the set target. Under this campaign, more than 26 crore saplings have been planted in Uttar Pradesh. The people of Gujarat planted more than 15 crore saplings. More than 6 crore saplings were planted in Rajasthan in the month of August alone. Thousands of schools in the country are also participating in this campaign with great enthusiasm.
Friends, many examples related to tree planting campaigns keep coming to the fore in our country. One such example is that of K.N. Rajasekhar ji of Telangana. His commitment to planting trees amazes us all. About four years ago, he started a tree planting campaign. He decided that he would certainly plant a tree every day.
He followed this campaign like a strict vow. He has planted more than 1500 saplings. The most remarkable point is that even after becoming a victim of a mishap this year, he did not waver from his resolve. I heartily appreciate all such efforts. I also request you to join this sacred campaign 'Ek Ped Maa Ke Naam'.
My dear friends, you must have seen… there are some people around us who do not lose patience in any adversity, rather they learn from it. Subhashri, one such lady, with her efforts, has created a wonderful garden of rare and very useful herbs. She is a resident of Madurai in Tamil Nadu. Though she is a teacher by profession, she also has great affinity towards medicinal herbs. This affection of hers started in the eighties when her father was bitten by a poisonous snake. At that time, traditional herbs helped her father recover to quite an extent. After this incident, she started exploring traditional medicines and herbs. Today, she has a unique herbal garden in Verichiyur village of Madurai, in which there are more than 500 rare medicinal plants. She has worked very hard to prepare this garden… In search of every plant, she travelled far and wide, gathered information and many a time asked for help from other people. During Covid, she made available to the people immunity boosting herbs. Today people come from far and wide to see her herbal garden. She imparts information about herbal plants and their uses to everyone. Subashree is carrying forward our traditional heritage, which has been a part of our culture for hundreds of years. Her herbal garden connects our past to the future. Our best wishes to her.
Friends, in these changing times, the nature of jobs is changing and new sectors are emerging… Such as gaming, animation, reel making, film making or poster making. If you can perform well in any of these skills… your talent can get a very big platform… if you are a part of a band or working for a community radio, then also there is a huge opportunity for you.
In order to promote your talent and creativity, The Ministry of Information and Broadcasting, Government of India has started 25 challenges under the theme, ‘Create in India'. You will surely find these challenges interesting. Some challenges even focus on music, education and even on anti-piracy. There are many professional organisations associated with this objective and are providing full support to these challenges. In order to participate, you can log in to wavesindia.org. I specially urge the creators in the country to ensure participation and bring their creativity to the fore.
My dear countrymen, this month marks the culmination of 10 years of another important campaign. The success of this campaign includes the contribution of the country's big industries as well as small shopkeepers. I am talking about 'Make in India'. Today, it gives me immense joy to see that the poor, the middle class and MSMEs are getting a lot of benefit from this campaign. This campaign has provided an opportunity to people of every class to showcase their talent. Today, India has become a manufacturing powerhouse and it is because of the youth power of the country that the whole world is looking up to us. Be it automobiles, textiles, aviation, electronics or defence… every sector in the country's exports are constantly on the rise. The continual rise of FDI in the country is narrating the success saga of Make In India. Now we are mainly focussing on two things… The first is 'Quality’, that is, goods made in our country should be of global standards… and the other is 'Vocal for Local. That means, local products should get maximum promotion. In 'Mann Ki Baat' we’ve also discussed #MyProductMyPride’. How the people of the country can benefit from promoting local products can be understood through an example.
In Bhandara district of Maharashtra, there is an old textile tradition of, 'Bhandara Tussar Silk Handloom'. Tussar Silk, is known for its colour, design and strength. In some areas of Bhandara, more than 50 'Self Help Groups are working to preserve it. Women have a huge participation in that. This silk is fast becoming popular and empowering local communities… and that is the spirit of 'Make in India'.
Friends, in this festive season you can once again reiterate your old resolves. Anything you buy, should necessarily be 'Made in India'… Anything you gift that too should be Made In India. Merely buying earthen lamps is not ‘Vocal for Local'. You should promote local products made in your area more and more. Any such product, that has been made with the sweat of an Indian artisan, that is made on Indian soil, is our pride - we always have to lend glory to this pride.
Friends, in this episode of 'Mann ki Baat' I really enjoyed connecting with you. Please send us your thoughts and suggestions related to this program. I am waiting for your letters and messages. Just a few days later, the festival season is about to begin. It will begin with Navratri and then for the next two months, this atmosphere of worshipping, fasting, festivals, joy and happiness will prevail all around. I extend my greetings to all of you on the upcoming festivals. Enjoy the festivals with your family and your loved ones and include others too in your joy. Next month 'Mann Ki Baat' will connect with you bringing in some new topics. I thank, all of you.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৯.০৯.২০২৪ত ১১৪ সংখ্যক ‘মন কী বাত’ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
29 SEP 2024 12:09PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
মন কী বাতত আকৌ এবাৰ যোগদান কৰাৰ এয়া মোৰ সুযোগ। আজিৰ খণ্ডটোৱে মোক আৱেগিক কৰি তুলিছে, বহু পুৰণি স্মৃতি পুনৰ সজীৱ হৈছে–কাৰণ মন কী বাতত এয়া আমাৰ যাত্ৰাৰ দশম বছৰ। দহ বছৰ আগতে ৩ অক্টোবৰত বিজয়া দশমীৰ দিনা মন কী বাত আৰম্ভ হৈছিল আৰু কি যে পবিত্ৰ সংযোগ যে এইবাৰ ৪ অক্টোবৰ নৱৰাত্ৰিৰ প্ৰথম দিন হ’ব যেতিয়া মন কী বাতে দহ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব। মন কী বাতৰ এই দীঘলীয়া যাত্ৰাৰ কেইবাটাও পৰ্যায় আছে যিবোৰ মই কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো। মন কী বাতৰ কোটি কোটি শ্ৰোতা আমাৰ এই যাত্ৰাৰ সংগী, যাৰ অহৰহ সমৰ্থন মই পাই আহিছো। দেশৰ বিভিন্ন কোণৰ পৰা তেওঁলোকে তথ্য প্ৰেৰণ কৰিছে। মন কী বাতৰ দৰ্শকেই এই অনুষ্ঠানৰ প্ৰকৃত উৎস। সাধাৰণতে এটা ধাৰণা আছে যে যেতিয়ালৈকে ধেমেলীয়া কথা নাথাকে, নেতিবাচক কথা নাথাকে, তেতিয়ালৈকে ই বিশেষ মনোযোগ নাপায়। কিন্তু ইতিবাচক তথ্যৰ বাবে দেশৰ জনসাধাৰণ কিমান খোলা, সেই কথা প্ৰমাণ কৰিলে মন কী বাতে। ইতিবাচক আলোচনা, প্ৰেৰণাদায়ক উদাহৰণ, প্ৰেৰণাদায়ক কাহিনী মানুহে ভাল পায়। যেনে-চাতক নামৰ চৰাই এটাই কেৱল বৰষুণৰ পানীহে খায় বুলি কোৱা হয়। মন কী বাতত আমি দেখিছোঁ যে দেশৰ সফলতা, জনসাধাৰণৰ সামূহিক সফলতা, চাতক চৰাইৰ দৰে কাহিনী মানুহে কিমান গৌৰৱেৰে শুনে।
মন কী বাতৰ ১০ বছৰীয়া যাত্ৰাই সৃষ্টি কৰিছে এক মালা য’ত প্ৰতিটো খণ্ডই নতুন নতুন কাহিনী, নতুন কৃতিত্ব, নতুন ব্যক্তিত্বৰ সংযোজন কৰিছে। আমাৰ সমাজত সামূহিক চিন্তাৰ পৰা যি কাম কৰা হয়, সেই কামক মন কী বাতৰ জৰিয়তে সন্মান জনোৱা হয়। মন কী বাতৰ বাবে চিঠিবোৰ পঢ়িলে মোৰ হৃদয়খনো গৌৰৱেৰে ভৰি পৰে। আমাৰ দেশত কিমান প্ৰতিভাশালী মানুহ আছে! দেশ আৰু সমাজ সেৱাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ কি আবেগ! তেওঁলোকে নিস্বাৰ্থভাৱে সেৱা আগবঢ়াবলৈ নিজৰ সমগ্ৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰে। তেওঁলোকৰ বিষয়ে জানি মই শক্তি, উৎসাহেৰে ভৰি পৰিছো। মন কী বাতৰ সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াটো মোৰ বাবে মন্দিৰলৈ গৈ ভগৱানক দেখাৰ দৰেই। মন কী বাতৰ প্ৰতিটো শব্দ, প্ৰতিটো ঘটনা, প্ৰতিটো আখৰ মনত পৰিলে মোৰ এনে লাগে যেন মই জনতা জনাৰ্দনক দেখিছোঁ-যিসকল মোৰ বাবে ঈশ্বৰৰ ৰূপ।
বন্ধুসকল, আজি দূৰদৰ্শন, প্ৰসাৰ ভাৰতী আৰু অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ'ৰ সৈতে জড়িত সকলো ব্যক্তিলৈ মোৰ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ। তেওঁলোকৰ অক্লান্ত প্ৰচেষ্টাৰ বাবে মন কী বাত এই মাইলৰ খুঁটিত উপনীত হৈছে। এই অনুষ্ঠানটো অবিৰতভাৱে দেখুওৱা বিভিন্ন টিভি চেনেল আৰু আঞ্চলিক টিভি চেনেল সমূহক ধন্যবাদ জনাইছো। বহু মিডিয়া হাউছে মন কী বাতৰ জৰিয়তে আমি উত্থাপন কৰা বিষয়বোৰৰ প্ৰচাৰ কৰিছে। ছপা মাধ্যমক ধন্যবাদ জনাইছো কাৰণ তেওঁলোকে ইয়াক ঘৰে ঘৰে পোৱাত সহায় কৰিছে। মন কী বাতক লৈ অনুষ্ঠান কৰা ইউটিউবাৰ সকলকো ধন্যবাদ জনাইছো। মন কী বাত অনুষ্ঠানটো দেশৰ ২২টা ভাষাৰ লগতে ১২টা বিদেশী ভাষাতো শুনিবলৈ পোৱা যায়। মানুহে যেতিয়া মই নিজৰ মাতৃভাষাত মন কী বাতৰ অনুষ্ঠানটো শুনিছো বুলি কয় মই আনন্দিত হওঁ। আপোনালোকৰ বহুতেই নিশ্চয় জানে যে মন কী বাত অনুষ্ঠানৰ আধাৰত কুইজ প্ৰতিযোগিতাও অনুষ্ঠিত হয়, য'ত যিকোনো ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰে। আপোনালোকেও এই প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰে আৰু Mygov.inত গৈ পুৰস্কাৰ লাভ কৰিব পাৰে।
আজি এই গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চত সকলোৰে আশীৰ্বাদ কামনা কৰিলোঁ, যাতে শুদ্ধ অন্তৰেৰে আৰু সম্পূৰ্ণ আত্মসমৰ্পণেৰে এনেদৰে ভাৰতবাসীৰ গৌৰৱ গাই যাওঁ। এয়ে মোৰ ভগৱানৰ ওচৰত প্ৰাৰ্থনা, জনতা-জনাৰ্দনলৈ মোৰ প্ৰাৰ্থনা, যাতে আমি সকলোৱে দেশৰ সামগ্ৰিকতাৰ শক্তিক এইদৰে উদযাপন কৰিব পাৰো।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
যোৱা কেইসপ্তাহমানৰ পৰা দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত প্ৰচণ্ড বৰষুণ দি আছে। এই বাৰিষা বতৰটোৱে আমাক সোঁৱৰাই দিয়ে যে পানী সংৰক্ষণৰ কিমান প্ৰয়োজন, পানী সংৰক্ষণ কৰাটো কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ! বাৰিষাৰ সময়ত ধৰা পানী খৰাঙৰ মাহবোৰত যথেষ্ট উপযোগী আৰু এই ধাৰণাটোৰ পৰাই ‘বৰষুণৰ পানী ধৰা’ৰ দৰে অভিযানৰ সুচনা হয়। মই অতি সুখী যে বহু লোকে পানী সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত আগভাগ লৈছে। তেনে এক প্ৰচেষ্টা উত্তৰপ্ৰদেশৰ ঝান্সীত দেখা গ’ল। আপোনালোকে জানে যে ঝান্সী বুণ্ডেলখণ্ডত অৱস্থিত, যিটো স্থানৰ সৈতে পানীৰ সংকটৰ ওতঃপ্ৰোতভাৱে সম্পৰ্ক আছে। তাতে ঝান্সীৰ একাংশ নাৰীক প্ৰাণ দিছে ঘুৰাৰী নদীখনে। সেই মহিলাসকল আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত হৈ ‘জল সহেলী’ হিচাপে অভিযানৰ নেতৃত্ব দিয়ে। সেই মহিলাসকলে কেনেকৈ মৃত ঘূৰাৰী নদীখনক বচালে সেয়া কোনেও কল্পনা কৰিব পৰা নাছিল। সেই ‘জল সহেলি’সকলে বালিভৰ্তি মোনাৰে চেক বান্ধ সাজি বৰষুণৰ পানীৰ অপচয় ৰোধ কৰি নদীত বান্ধ দিছে। সেই মহিলাসকলে বহু জলাশয় নিৰ্মাণ আৰু জীয়াই ৰখাত উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। এনেদৰে সেই অঞ্চলৰ পানীৰ সমস্যা সমাধান হৈছে আৰু তেওঁলোকৰ মুখত সুখৰ হাঁহি বিৰিঙি উঠিছে।
বন্ধুসকল, কেতিয়াবা নাৰী শক্তিয়ে জলশক্তি সমৃদ্ধ কৰে, কেতিয়াবা জলশক্তিয়ে নাৰী শক্তিক শক্তিশালী কৰে। মধ্যপ্ৰদেশৰ দুটা ডাঙৰ প্ৰেৰণাদায়ক প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে জানিব পাৰিলোঁ। ইয়াত দিন্দ্ৰিৰ ৰাইপুৰা গাঁৱত এটা ডাঙৰ বিল নিৰ্মাণৰ বাবে ভূগৰ্ভস্থ পানী বৃদ্ধি পাইছে। এই গাঁৱৰ মহিলাসকলে যথেষ্ট সুবিধা লাভ কৰিছে। সাৰদা আজীৱিকা আত্ম সহায়ক গোটৰ লগত জড়িত মহিলাসকলেও মীন পালনৰ জৰিয়তে এক নতুন ব্যৱসায়িক সুযোগ লাভ কৰিছে। এই মহিলাসকলে মাছ পাৰ্লাৰো আৰম্ভ কৰিছে, য’ত মাছ বিক্ৰী কৰি তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি পাইছে। মধ্যপ্ৰদেশৰ ছটাৰপুৰ অঞ্চলৰ মহিলাসকলৰ প্ৰচেষ্টাও অতি প্ৰশংসনীয়। ইয়াৰ খোপ গাঁৱৰ এখন বৃহৎ বিল যেতিয়া শুকাবলৈ ধৰিলে, স্থানীয় মহিলাসকলে সেই বিলখন পুনৰ সজীৱ কৰাৰ সিদ্ধান্ত ল’লে। ‘হৰি বাগিয়ান আত্ম সহায়ক গোটৰ মহিলাসকলে বিলৰ পৰা বিপুল পৰিমাণৰ জাবৰ নিষ্কাষণ কৰে আৰু সেই জাবৰ ব্যৱহাৰ কৰি উৰ্বৰ ভূমিত ফলৰ অৰণ্য সৃষ্টি কৰে। এই মহিলাসকলৰ এই প্ৰচেষ্টাই বিলখনৰ জলস্তৰ বৃদ্ধি কৰাই নহয়, শস্যৰ উৎপাদনো বৃদ্ধি কৰিলে। দেশৰ চুকে-কোণে এনেধৰণৰ পানী সংৰক্ষণৰ প্ৰচেষ্টা জল সংকটৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ অতি ফলপ্ৰসূ হ’বলৈ গৈ আছে। আপোনাৰ চৌপাশৰ এনে প্ৰচেষ্টাত আপোনালোকে নিশ্চয় অংশগ্ৰহণ কৰিব বুলি মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
ঝালা উত্তৰাখণ্ডৰ উত্তৰকাশীৰ এখন সীমান্ত গাঁও। ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নিজৰ গাঁওখন পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্ন কৰি ৰখাৰ বাবে বিশেষ উদ্যোগ লৈছে।
তেওঁলোকে নিজৰ গাঁৱত ‘ধন্যবাদ প্ৰকৃতি’ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ অধীনত প্ৰতিদিনে দুঘণ্টা ধৰি গাঁওখন চাফা কৰাৰ এক কাৰ্যসূচী গ্ৰহণ কৰা হৈছে। গাঁৱৰ ৰাজপথত সিঁচৰতি হৈ থকা জাবৰ-জোঁথৰ সংগ্ৰহ কৰি গাঁৱৰ বাহিৰত নিৰ্দিষ্ট স্থানত পেলাই দিয়া হয়। ফলত ঝালা গাঁও পৰিস্কাৰ হোৱাৰ লগতে গাঁৱৰ ৰাইজো সচেতন হৈ পৰিছে। এবাৰ ভাবি চাওকচোন, যদি প্ৰতিখন গাঁও, প্ৰতিটো গলি, প্ৰতিটো চুবুৰীয়ে একে ধৰণেৰে ‘ধন্যবাদ’ অভিযান আৰম্ভ কৰে, তেন্তে কিমান পৰিৱৰ্তন আহিব পাৰে।
বন্ধুসকল, পুডুচেৰীৰ বিল চাফা কৰাৰ বাবে এটা ডাঙৰ অভিযান চলি আছে। ইয়াত ৰামজী নামৰ এগৰাকী মহিলাই ‘মাহে’ পৌৰসভা আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা অঞ্চলৰ এদল যুৱক-যুৱতীক নেতৃত্ব দিছে। এই গোটৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নিজৰ প্ৰচেষ্টাৰে মাহে অঞ্চল আৰু বিশেষকৈ সাগৰৰ পাৰ সম্পূৰ্ণ পৰিষ্কাৰ কৰি ৰাখিছে।
বন্ধুসকল, মই ইয়াত মাত্ৰ দুটা প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছো, কিন্তু ইফালে সিফালে চালে আমি দেখিম যে দেশৰ প্ৰতিটো প্ৰান্ততে ‘স্বচ্ছতা’ৰ দিশত কিছু অনন্য প্ৰচেষ্টা চলি আছে। আৰু কিছুদিন পিছত ২ অক্টোবৰত 'স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান'ৰ ১০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ'ব। ভাৰতৰ ইতিহাসত এই অভিযানক ইমান ডাঙৰ গণ আন্দোলন কৰি তোলা লোকসকলক প্ৰণাম জনোৱাৰ এয়াই উপযুক্ত সময়। গোটেই জীৱন এই কামত নিজকে উৎসৰ্গা কৰা মহাত্মা গান্ধীজীলৈও শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো।
বন্ধুসকল, আজি 'স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান'ৰ সফলতাই মানুহৰ মাজত 'আৱৰ্জনাৰ পৰা সম্পদ' মন্ত্ৰ জনপ্ৰিয় হৈ উঠিছে। মানুহে ইয়াৰ উদাহৰণ দি ‘‘ৰিডিউচ, ৰিউজ আৰু ৰিচাইকেল’ (হ্ৰাস, পুনৰ ব্যৱহাৰ আৰু পুনঃব্যৱহাৰ’)ৰ কথা ক’বলৈ আৰম্ভ কৰিলে। এতিয়াৰ দৰেই কেৰালাৰ কোঝিকোড়েত এক উল্লেখযোগ্য প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে জানিব পাৰিলোঁ। ইয়াত ৭৪ বছৰীয়া সুব্ৰাহ্মণ্য বাবুৱে ২৩ হাজাৰৰো অধিক চকী মেৰামতি কৰি পুনৰ ব্যৱহাৰযোগ্য কৰি তুলিছে। মানুহে তেওঁক হ্ৰাস, পুনৰ ব্যৱহাৰ, পুনঃব্যৱহাৰ, অৰ্থাৎ আৰআৰআৰ (ট্ৰিপল আৰ) চেম্পিয়ন বুলিও কয়। তেওঁৰ এই অনন্য প্ৰচেষ্টা কোঝিকোড়েৰ চিভিল ষ্টেচন, পিডব্লিউডি আৰু এলআইচিৰ কাৰ্যালয়ত দেখা যায়।
বন্ধুসকল, অধিক সংখ্যক লোকে এই স্বচ্ছতাৰ অভিযানত যোগদান কৰিবলগীয়া হৈছে আৰু ই এদিনীয়া বা এবছৰীয়া অভিযান নহয়, ই যুগ যুগ ধৰি চলি থকা এক অবিৰত কাম। যেতিয়ালৈকে ‘স্বচ্ছতা’ আমাৰ অভ্যাসত পৰিণত নহয় তেতিয়ালৈকে আমি কাম কৰিব লাগিব।
আপোনাৰ পৰিয়াল, বন্ধু-বান্ধৱী, ওচৰ-চুবুৰীয়া বা সহকৰ্মীসকলৰ লগত যোগদান কৰি স্বচ্ছ অভিযানত নিশ্চিতভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনালোঁ। স্বচ্ছ ভাৰত মিছনৰ সফলতাৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে পুনৰবাৰ অভিনন্দন জনাইছো।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমি সকলোৱে আমাৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱান্বিত। আৰু মই সদায় কওঁ, "বিকাশ ভি, বিৰাচত ভি", অৰ্থাৎ "প্ৰগতিৰ লগতে ঐতিহ্যও"।
সেইবাবেই শেহতীয়াকৈ আমেৰিকা ভ্ৰমণৰ এটা বিশেষ দিশৰ বিষয়ে ইমানবোৰ বাৰ্তা আহিছে। আকৌ এবাৰ আমাৰ প্ৰাচীন শিল্পকৰ্মসমূহ ঘূৰি অহাৰ বিষয়ে বহু কথাই চৰ্চা হৈছে।
এই বিষয়ত আপোনালোকৰ অনুভৱ বুজি পাই মন কী বাতৰ দৰ্শকক এই বিষয়ে জনাব বিচাৰিছো।
বন্ধুসকল, মোৰ আমেৰিকা ভ্ৰমণৰ সময়ত আমেৰিকা চৰকাৰে প্ৰায় ৩০০ প্ৰাচীন সামগ্ৰী ভাৰতলৈ ঘূৰাই দিছিল। আমেৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে মোক ডেলাৱেৰত থকা তেওঁৰ বাসগৃহত কেতবোৰ শিল্পকৰ্ম দেখুৱাইছিল।
ঘূৰাই দিয়া শিল্পকৰ্মসমূহ টেৰাকোটা, শিল, হাতীদাঁত, কাঠ, তাম আৰু ব্ৰঞ্জৰ দৰে সামগ্ৰীৰে তৈয়াৰ কৰা হয়। তাৰে কিছুমানৰ বয়স ৪,০০০ বছৰ। ৪,০০০ বছৰ পুৰণি সামগ্ৰীৰ পৰা ১৯ শতিকাৰ সামগ্ৰী আমেৰিকাৰ পৰা উভতি আহিল। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ফুলদানি, দেৱতাৰ টেৰাকোটা ফলক, জৈন তীৰ্থংকৰৰ প্ৰতিমূৰ্তি আৰু ভগৱান বুদ্ধ আৰু ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণৰ প্ৰতিমূৰ্তি। উভতাই দিয়া সামগ্ৰীৰ ভিতৰত বহু জন্তুৰ অৱশিষ্ট আছে। পুৰুষ-মহিলাৰ আকৃতিৰে জম্মু-কাশ্মীৰৰ টেৰাকোটা টাইলছবোৰ অতি আকৰ্ষণীয়। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ভগৱান শ্ৰী গণেশৰ ব্ৰঞ্জৰ মূৰ্তি যি দক্ষিণ ভাৰতৰ। উদ্ধাৰ হোৱা সামগ্ৰীৰ ভিতৰত ভগৱান বিষ্ণুৰ বহু সংখ্যক প্ৰতিমূৰ্তিও আছিল। মূলতঃ উত্তৰ আৰু দক্ষিণ ভাৰতৰ লগত ইয়াৰ সম্পৰ্ক আছে। এই শিল্পকৰ্মবোৰলৈ চাই আমি বুজিব পাৰোঁ যে আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে ভাল বস্তুবোৰক কিমান গুৰুত্ব দিছিল। তেওঁলোকৰ আছিল এক অনন্য শিল্পবোধ। ইয়াৰে বহুকেইটা সামগ্ৰী চোৰাংভাৱে অনা বা অন্য অবৈধ উপায়েৰে দেশৰ বাহিৰলৈ লৈ যোৱা হৈছিল, যিটো এক গুৰুতৰ অপৰাধ। নিজৰ ঐতিহ্য ধ্বংস কৰাটো অপৰাধ। কিন্তু মই অতি আনন্দিত যে যোৱা দশকত এনে বহুতো শিল্পকৰ্ম আৰু আমাৰ বহুতো প্ৰাচীন ঐতিহ্য ঘৰলৈ উভতি আহিছে। আজি ভাৰতেও আন বহু দেশৰ লগতে এই বিষয়ত কাম কৰি আছে। মোৰ বিশ্বাস, আমি যেতিয়া আমাৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰো, তেতিয়া বিশ্ববাসীয়েও ইয়াক সন্মান কৰে। আৰু তাৰ ফলস্বৰূপে আজি বিশ্বৰ বহু দেশে আমাৰ দেশৰ পৰা হেৰাই যোৱা বহুতো শিল্পকৰ্ম ঘূৰাই দিছে।
মোৰ প্ৰিয় বন্ধুসকল, যদি মই প্ৰশ্নটো সুধো, শিশুসকলে কোনটো ভাষা আটাইতকৈ সহজে আৰু সোনকালে শিকে-তেন্তে আপোনাৰ উত্তৰ হ’ব ‘মাতৃভাষা’। আমাৰ দেশত প্ৰায় বিশ হাজাৰ ভাষা আৰু উপভাষা আছে, সকলোবোৰেই কোনোবা এজন লোকৰ মাতৃভাষা। অতি কম সংখ্যক লোকে কোৱা ভাষা আছে। কিন্তু আপোনালোকে জানি আনন্দিত হ’ব যে আজি এই ভাষাসমূহ সংৰক্ষণৰ বাবে অভিনৱ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। তেনে এটা ভাষা হ’ল আমাৰ ছান্থালি ভাষা। ডিজিটেল উদ্ভাৱনৰ সহায়ত ছান্থালীক নতুন ৰূপ দিয়াৰ এক অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছে। আমাৰ দেশৰ বহু ৰাজ্যত বসবাস কৰা ছান্থালী সম্প্ৰদায়ৰ লোকে ছান্থালী ভাষা কয়। ভাৰতৰ বাহিৰত বাংলাদেশ, নেপাল আৰু ভূটানত ছান্থালী জনজাতি বাস কৰে। ওড়িশাৰ ময়ুৰভঞ্জৰ বাসিন্দা ৰামজিৎ টুডু ডাঙৰীয়াই ছান্থালী ভাষাৰ ওপৰত অনলাইন সজাগতা সৃষ্টিৰ বাবে অভিযান চলাই আছে। ৰামজিৎ জীয়ে এনে এক ডিজিটেল মঞ্চৰ সৃষ্টি কৰিছে যাৰ জৰিয়তে ছান্থালীৰ লগত জড়িত সাহিত্য ছান্থালী ভাষাত পঢ়িব আৰু লিখিব পাৰিব। দৰাচলতে কেইবছৰমান আগতে মোবাইল ফোন ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰাৰ পিছত মাতৃভাষাত কোনো মেছেজ পঠিয়াব নোৱাৰা বুলি গম পাই তেওঁ হতাশ হৈ পৰিল। ইয়াৰ পিছত তেওঁ ছান্থালী ভাষাৰ অল চিকি লিপি টাইপ কৰাৰ উপায় বিচাৰিবলৈ ধৰিলে। বন্ধু কেইজনমানৰ সৈতে মিলি তেওঁ অল চিকিত টাইপ কৰাৰ প্ৰযুক্তি প্ৰস্তুত কৰে। আজি তেওঁৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ ফলত ছান্থালী ভাষাত প্ৰকাশিত লেখাই বহু সংখ্যক লোকৰ কাষ চাপিছে।
বন্ধুসকল, যেতিয়া আমাৰ দৃঢ়তাৰ সৈতে সামূহিক অংশগ্ৰহণৰ সংমিশ্ৰণ ঘটে, তেতিয়া সমগ্ৰ সমাজৰ সন্মুখত আচৰিত ধৰণৰ ফলাফল ওলাই পৰে। ইয়াৰ শেহতীয়া উদাহৰণ – “এক পে়ড় মা কে নাম’ অৰ্থাৎ মাৰ নামত এজুপি বৃক্ষ” – মানুহৰ সামূহিক অংশগ্ৰহণৰ এই আচৰিত অভিযান সঁচা অৰ্থত প্ৰেৰণাদায়ক এক উদাহৰণ হৈ পৰিছে। পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আৰম্ভ হোৱা এই অভিযানত দেশৰ চুক-কোণৰ ​​পৰা মানুহে যোগদান কৰিছে আৰু আচৰিত কাম দেখুৱাইছে। উত্তৰ প্ৰদেশ, গুজৰাট, মধ্যপ্ৰদেশ, ৰাজস্থান আৰু তেলেংগানাই লক্ষ্য স্তৰতকৈ অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰি নতুন অভিলেখ গঢ়িলে। এই অভিযানত উত্তৰ প্ৰদেশত ২৬ কোটিৰো অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰা হৈছে। গুজৰাটৰ মানুহে ১৫ কোটিৰো অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰিছে। ৰাজস্থানত কেৱল আগষ্ট মাহত ছয় কোটিৰো অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰা হৈছে। দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ বিদ্যালয়েও এই অভিযানত অতি উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
বন্ধুসকল, আমাৰ দেশত বৃক্ষৰোপণ অভিযানৰ লগত জড়িত শ শ উদাহৰণ আছে। তেনে এটা উদাহৰণ হ’ল তেলেংগানা কে. এন. ৰাজশেখৰজী। গছপুলি ৰোপণৰ প্ৰতি তেওঁৰ দায়বদ্ধতাই আমাক সকলোকে আচৰিত কৰি তুলিছিল। প্ৰায় চাৰি বছৰ পূৰ্বে তেওঁ গছপুলি ৰোপণৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল। প্ৰতিদিনে অন্ততঃ এজোপা গছ ৰোপণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল। কঠোৰ প্ৰতিজ্ঞাৰ দৰে তেওঁ নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পালন কৰিলে। ইতিমধ্যে পোন্ধৰ শতাধিক গছপুলি ৰোপণ কৰিছে। আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল এইবাৰ দুৰ্ঘটনাত আহত হোৱাৰ পিছতো তেওঁ নিজৰ দৃঢ়তাৰ পৰা আতৰি হোৱা নাই। তেওঁ সমগ্ৰ প্ৰচেষ্টাক মই আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো। “এক পে়ড় মা কে নাম”ৰ এই পবিত্ৰ অভিযানত নিশ্চিতভাৱে সকলোকে যোগদান কৰিবলৈ অনুৰোধ জনালোঁ।
মোৰ মৰমৰ বন্ধুসকল, আপোনালোকে দেখিছে আমাৰ চৌপাশে এনেকুৱা মানুহ আছে যিয়ে প্ৰতিকূলতাৰ সন্মুখীন হৈও ধৈৰ্য্য হেৰুৱাব নোৱাৰে, কিন্তু তাৰ পৰা শিকিব। তেনে এগৰাকী মহিলা হৈছে সুবশ্ৰী, যিয়ে নিজৰ প্ৰচেষ্টাৰে বিৰল আৰু অতি প্ৰয়োজনীয় শিপাৰ শাক-পাচলিৰ এক আচৰিত বাগিচা সৃষ্টি কৰিছে। তেওঁৰ ঘৰ তামিলনাডুৰ মাদুৰাইৰ। পেছাত শিক্ষয়িত্ৰী, কিন্তু ঔষধি উদ্ভিদ অৰ্থাৎ চিকিৎসা বনৌষধিৰ প্ৰতি তেওঁৰ তীব্ৰ আগ্ৰহ আছে। এই আগ্ৰহ তেওঁ প্ৰথম অনুভৱ কৰিছিল আশীৰ দশকত যেতিয়া তেওঁৰ পিতৃক বিষাক্ত সাপে খুঁতিছিল। তেতিয়াৰ প্ৰচলিত কিছুমান বনৌষধিয়ে দেউতাকৰ সুস্বাস্থ্য ঘূৰাই অনাত বহুত সহায় কৰিছিল। এই ঘটনাৰ পিছত তেওঁ আমাৰ পৰম্পৰাগত ঔষধ আৰু শিপা বিচাৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলে। আজি তেওঁৰ মাদুৰাইৰ বেৰিচিয়ুৰ গাঁৱত এখন বিশেষ বনৌষধি বাগিচা আছে য’ত পাঁচশতকৈও অধিক বিৰল ঔষধি উদ্ভিদ উপলব্ধ। তেওঁ কষ্ট কৰি নিজৰ এই বাগিচাখন গঢ় দিছিল। এজোপা গছ বিচাৰি তেওঁ দূৰ-দূৰণিৰ ভ্ৰমণ কৰি জ্ঞান আহৰণ কৰি আন বহু লোকৰ পৰা বহুবাৰ সহায় বিচাৰিছিল। ক’ভিডৰ সময়ত তেওঁ ৰাইজৰ মাজলৈ লৈ আহিছে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব পৰা শিপা। আজি তেওঁৰ বনৌষধি বাগিচাখন চাবলৈ দূৰ-দূৰণিৰ পৰা মানুহ আহে। তেওঁ সকলোকে ঔষধি উদ্ভিদ আৰু ইয়াৰ উপকাৰিতাৰ বিষয়ে তথ্য যোগান ধৰে। কোটি কোটি বছৰ ধৰি আমাৰ সংস্কৃতিৰ অংশ হৈ অহা আমাৰ পৰম্পৰাক সুবশ্ৰীয়ে আগুৱাই লৈ গৈছে। তেওঁৰ বনৌষধি বাগিচাখনে আমাৰ অতীতক আমাৰ ভৱিষ্যতৰ সৈতে সংযোগ কৰে। তেওঁক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল এই পৰিৱৰ্তিত সময়ত চাকৰিৰ স্বৰূপ সলনি হৈছে আৰু নতুন খণ্ডৰ উত্থান ঘটিছে। যেনে গেমিং, এনিমেচন, ৰিল মেকিং, ফিল্ম মেকিং আৰু পোষ্টাৰ মেকিং।
যদি আপোনালোকে এইবোৰৰ যিকোনো এটাত পাৰদৰ্শিতা দেখুৱাব পাৰে তেন্তে আপোনালোকৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শনৰ বাবে বহুত ডাঙৰ মঞ্চ লাভ কৰিব পাৰে। যদি আপোনালোকে কোনো বেণ্ডত যোগদান কৰে বা কোনো কমিউনিটি ৰেডিঅ’ ষ্টেচনত কাম কৰে তেন্তে আপোনালোকেও ডাঙৰ সুযোগ পাব পাৰে। ভাৰত চৰকাৰৰ তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে আপোনাৰ প্ৰতিভা আৰু সৃষ্টিশীলতাক জাগ্ৰত কৰিবলৈ "ভাৰতত সৃষ্টি কৰক" শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰ অধীনত ২৫টা প্ৰতিযোগিতাৰ শুভাৰম্ভ কৰিছে। এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহ আপোনাৰ বাবে নিশ্চয়কৈ অতি আগ্ৰহৰ বিষয় হ’ব। কিছুমান প্ৰত্যাহ্বান সংগীত, শিক্ষা আনকি পাইৰেচি বিৰোধীৰ ওপৰত। এই সমগ্ৰ সংস্থাটোৰ লগত কেইবাটাও পেছাদাৰী সংস্থা জড়িত হৈ আছে যিয়ে এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন আগবঢ়াইছে। অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আপোনালোকে wavesindia.orgত লগ ইন কৰিব পাৰে। সমগ্ৰ দেশৰ সৃষ্টিকৰ্তাসকললৈ মোৰ অনুৰোধ যে আগবাঢ়ি আহি ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰি তেওঁলোকৰ সৃষ্টিশীলতা প্ৰদৰ্শন কৰক।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, এই মাহত আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অভিযানৰ দশম বৰ্ষপূৰ্তি। ডাঙৰ উদ্যোগীৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সৰু দোকানীলৈকে সকলোৱে এই অভিযানৰ সফলতাত অৰিহণা যোগাইছে। মই আপোনালোকক মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ কথা কৈছো। আজি মই এইটো দেখি অতি আনন্দিত হৈছো যে এই অভিযানৰ দ্বাৰা দুখীয়া, মধ্যমীয়া অৰ্থাৎ এমএছএমই সকলে বহুখিনি লাভৱান হৈছে। এই অভিযানে প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ লোকক নিজৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। আজি ভাৰতবৰ্ষই উৎপাদন শক্তি হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা লাভ কৰিছে আৰু দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবেই বিশ্বৰ চকু আমাৰ ওপৰত। অ’টোমোবাইলেই হওক, বস্ত্ৰশিল্পই হওক, বিমান পৰিবহণেই হওক, ইলেক্ট্ৰনিকছেই হওক বা প্ৰতিৰক্ষাই হওক-আমাৰ দেশৰ ৰপ্তানি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে অহৰহ বৃদ্ধি পাইছে। দেশত এফডিআইৰ হাৰ ধাৰাবাহিকভাৱে বৃদ্ধি পোৱাটোৱেও আমাৰ মেক ইন ইণ্ডিয়া সফলতাৰ কাহিনীক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে।
এতিয়া আমি মূলতঃ দুটা কথাত গুৰুত্ব দিওঁ। প্ৰথম কথাটো হ’ল গুণগত মান। আমাৰ দেশত নিৰ্মিত প্ৰতিটো সামগ্ৰী বিশ্বমানৰ হ’ব লাগে। দ্বিতীয় বিষয়টো হ’ল ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’, অৰ্থাৎ স্থানীয় বস্তুবোৰক অধিক গুৰুত্ব দিয়া উচিত। মন কী বাতত #myproductmyprideৰ বিষয়ে ক'লোঁ। যদি আপোনালোকে স্থানীয় সামগ্ৰীক গুৰুত্ব দিয়ে তেন্তে এটা উদাহৰণ শুনি আমাৰ দেশৰ জনসাধাৰণ কেনেকৈ উপকৃত হয় সেয়া বুজিব।
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ভাণ্ডাৰা জিলাত বস্ত্ৰশিল্পৰ এক প্ৰাচীন পৰম্পৰা আছে; "ভাণ্ডাৰা তাছাৰ ৰেচম হস্ততাঁত"। ডিজাইন, ৰং আৰু চহকী বয়নৰ বাবে তাছাৰ ৰেচম বিখ্যাত। ভাণ্ডাৰাৰ কিছুমান অঞ্চলত ৫০টাতকৈও অধিক আত্মসহায়ক গোট ইয়াৰ সংৰক্ষণৰ কামত নিয়োজিত হৈ আছে। এই ক্ষেত্ৰত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণো যথেষ্ট বেছি। এই ৰেচম দ্ৰুতগতিত জনপ্ৰিয় হৈ স্থানীয় জনসাধাৰণক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰিছে। আৰু এইটোৱেই হৈছে মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ আত্মা।
বন্ধুসকল, এই উৎসৱৰ বতৰত আপোনালোকে সেই পুৰণি সংকল্পবোৰ পুনৰ জীৱিত কৰিব। যি সামগ্ৰীয়েই নিকিৱক কিয়, সেয়া যাতে ভাৰতত নিৰ্মিত হয়। যি উপহাৰ দিব, সেয়া ভাৰতত বনোৱা উচিত। ভোকেল ফৰ লোকেল মানে কেৱল ইয়াৰ সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাই নহয়। যিমান পাৰি স্থানীয় সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰ কৰিব লাগিব। যি সামগ্ৰীয়েই নহওক কিয়, ভাৰতীয় শিপিনীৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমেৰে তৈয়াৰ কৰা হয়, যিটো ভাৰতীয় মাটিত তৈয়াৰ কৰা হয়, সেয়া আমাৰ গৌৰৱ। এই গৌৰৱক আমি সদায় উজ্জ্বল কৰি তোলা উচিত।
বন্ধুসকল, মন কী বাতৰ এই খণ্ডটোত আপোনালোকৰ সৈতে সংযোগ হ’বলৈ পাই মই বহুত সুখী অনুভৱ কৰিছো। এই অনুষ্ঠানৰ বাবে আপোনালোকৰ মতামত আৰু পৰামৰ্শ মোলৈ নিশ্চয় প্ৰেৰণ কৰিব। আপোনালোকৰ চিঠি আৰু বাৰ্তাৰ বাবে আগ্ৰহী হৈ ৰৈছো। কিছুদিনৰ পাছতে আৰম্ভ হ’ব উৎসৱৰ বতৰ। নৱৰাত্ৰিৰ পৰা আৰম্ভ হ’ব আৰু আগন্তুক দুমাহ পূজাপাঠ, ব্ৰতকথা, আনন্দ উল্লাস, চৌদিশে এনে এক পৰিবেশ বিৰাজ কৰিছে। আগন্তুক উৎসৱৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আপোনালোক সকলোৱে পৰিয়াল আৰু আপোনজনৰ সৈতে উৎসৱ উপভোগ কৰক আৰু এই আনন্দত আনৰ সৈতে যোগদান কৰক। অহা মাহত পুনৰ নতুন বিষয় লৈ আপোনালোকৰ সৈতে মন কী বাতত সংযোগ স্থাপন কৰিম। সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ।