Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to the Indian Diaspora, New York, USA
23 SEP 2024 3:58AM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Namaste U.S.! Now even our “Namaste” has gone multinational, transitioning from local to global, and it's all because of you. Every Indian who holds Bharat close to their heart has made this possible.
Friends,
You’ve come here from far and wide. Some faces are familiar, while others are new. Your love is a great honour for me. I recall the days when I wasn't a PM, wasn't a CM, wasn't a leader at all. Back then, I used to come here as an inquisitive traveller, eager to see and understand this land, carrying many questions in my mind. Even when I held no official position, I had already toured almost 29 states in America. Later, when I became a CM, I continued connecting with you through technology. As a PM, too, I’ve received immense affection and warmth from you. In 2014, it was Madison Square; Sam Jose in 2015; Houston in 2019; Washington in 2023; and now New York in 2024, and each time, you surpass the last record.
Friends,
I’ve always recognized the strength of the Indian diaspora. Even when I held no official post, I understood it, and I understand it today. You have always been Bharat’s strongest brand ambassadors for me. That’s why I call you the ‘Rashtradoot’ (nation’s emissaries). You’ve connected America to Bharat and Bharat to America. Your skills, talent, and commitment are unparalleled. Though you’ve crossed seven seas, no ocean is deep enough to separate you from the Bharat that resides in your hearts. What Maa Bharti has taught us, we can never forget. Wherever we go, we treat everyone like family. Embracing diversity, living it, and integrating it into our lives—these are our values, embedded in our very being. We are from a country with hundreds of languages and dialects, home to every religion and sect. Yet, we move forward as one and united. In this very hall, some speak Tamil, others Telugu, Malayalam, Kannada, Punjabi, Marathi, or Gujarati. Our languages may differ, but our spirit is one: “Bharat Mata ki Jai” (Victory to Mother Bharat), the spirit of Indianness. This is our greatest strength in connecting with the world. These values naturally make us ‘Vishwa Bandhu’ (global friend). As our scriptures say, तेन त्यक्तेन भुंजीथा: meaning those who sacrifice are the ones who truly enjoy. We find happiness by doing good to others and by sacrificing. Wherever we live, this spirit remains unchanged. We contribute maximum to the societies we live in. In America, be it as doctors, researchers, tech professionals, scientists, or in other professions, you’ve soared high, and the world has witnessed it. Just a short while ago the T-20 Cricket World Cup was held here and the USA team played amazingly, and the world has also seen the contribution of the Indians living here in that team.
Friends,
For the world, AI means artificial intelligence, but I believe AI stands for American-Indian. This America-India spirit is the AI power of the new world, elevating Bharat-America relations. I salute all of you, the Indian diaspora.
Friends,
Wherever I go in the world, I hear nothing but praise for the Indian diaspora from every leader. Just yesterday, President Biden invited me to his home in Delaware. His warmth and hospitality were truly touching. This honour is for 140 crore Indians, for your hard work, for the millions of Indians living here. I extend my gratitude to President Biden and to all of you.
Friends,
The year 2024 is crucial for the world. On one side, we see conflicts and tensions among nations, while on the other, some countries are celebrating democracy. Bharat and America are together in this celebration of democracy. Elections are upcoming here in the U.S., while Bharat has already held its elections. These elections in Bharat were the largest in human history. You can imagine: almost double the number of voters as the total population of the U.S., and more voters than the entire population of Europe! So many people cast their votes in Bharat. When we see the scale of Bharat’s democracy, it fills us with pride. A three-month-long polling process, 15 million polling staff, over a million polling stations, more than 2,500 political parties, more than 8,000 candidates, thousands of newspapers in different languages, hundreds of radio stations, TV news channels, millions of social media accounts, lakhs of social media channels—all of this makes Bharat’s democracy vibrant. It’s an era of expanding freedom of expression, and our electoral process undergoes scrutiny at this level.
And friends,
This long election process has led to something unprecedented in Bharat this time. What happened? What happened? What happened? ‘Abki Baar – ’ (This time again—), ‘Abki Baar – ’ (This time again—), ‘Abki Baar – ’ (This time again—)!
Friends,
Our government has been re-elected for the third time. This hadn’t happened in Bharat in the last 60 years. The mandate the people of Bharat has given us is huge and significant. In this third term, we have even greater goals to achieve. We must move forward with three times the strength and three times the speed. You’ll remember one word: PUSHP (flower). Yes, consider it a lotus, I have no objections. PUSHP, and I define this PUSHP. P for Progressive Bharat, U for Unstoppable Bharat, S for Spiritual Bharat, H for Humanity First Bharat, and P for Prosperous Bharat. Together, these five petals of PUSHP will shape a ‘Viksit Bharat’ (Developed India).
Friends,
I am the first Prime Minister of Bharat born after independence. During the freedom struggle, millions of Indians dedicated their lives to Swaraj (self-rule). They didn’t think of their personal interests or comfort zones; they forgot everything and fought against the British. Some were hanged, some were shot, some endured torturous imprisonment, and many spent their youth in jail.
Friends,
We couldn’t die for our country, but we can surely live for it. Dying wasn’t in our destiny, but living is our destiny. Right from day one, my mind and mission has been clear. I couldn’t give my life for ‘Swaraj’ (independence), but I decided to dedicate my life to ‘Suraj’ (good governance) and a ‘Samridh’ (prosperous) Bharat. A large part of my life was spent wandering across the country for years. Wherever I found food, I ate; wherever I found a place to sleep, I slept. From the shores of the ocean to the mountains, from deserts to snow-covered peaks, I met people from every region, got to know and understand them. I gained first-hand experience of my country's life, its culture, and its challenges. Though my path was different, destiny brought me into politics. I never imagined becoming a Chief Minister, but I became Gujarat’s longest-serving CM for 13 years. I remained Gujarat’s Chief Minister for 13 years and then people promoted me to Prime Minister. But the lessons I learned traveling through the country have shaped my governance model, both at the state and central levels. Over the past 10 years, the success of this governance model is evident to you and the world. And now, with great trust, the people of Bharat have given me a third term. I approach this third term with three times the sense of responsibility.
Friends,
Today, Bharat is one of the world’s youngest nations. Bharat is filled with energy and dreams. Every day, new records are being set. Every day, new news. Just today, we received great news: Bharat won gold in both men's and women's categories at the Chess Olympiad. But let me tell you one more thing, which will require even more applause. For the first time in nearly 100 years, this has happened! The whole country and every Indian is proud of our chess players. There’s another AI driving Bharat. And what is that? It is A for Aspirational and I for Bharat: Aspirational Bharat. This is our new energy. The aspirations of millions of Indians are driving Bharat’s growth. Every aspiration is giving rise to new achievements, and every achievement is fuelling new aspirations. In just one decade, Bharat has risen from the 10th to the 5th largest economy. Now every Indian wants Bharat to quickly become the third-largest economy. Today, a large section of Bharat’s population has seen their basic needs met. Over the past 10 years, crores of people have gained access to clean cooking gas, piped water, electricity, and toilets. These crores of people now aspire to a better quality of life.
Friends,
Now, the people of Bharat don't just want roads; they want magnificent expressways. Now, the people of Bharat don’t just want rail connectivity; they want high-speed trains. Every city in Bharat aspires to have metro services, and every city wants its own airport. Every citizen, whether from a village or a city, wants world-class facilities, and we are seeing the results of these aspirations. In 2014, only 5 cities in Bharat had metro services; today, 23 cities have metros. Bharat now has the second-largest metro network in the world, and it is expanding every day.
Friends,
In 2014, only 70 cities in Bharat had airports; today, more than 140 cities have airports. In 2014, fewer than 100 gram panchayats had broadband connectivity; today, more than 200,000 panchayats have it. In 2014, Bharat had around 140 million LPG consumers; today, the number has risen to over 310 million. What used to take years to accomplish is now being completed in months. There is a new confidence in Bharat’s people, a determination to reach their goals. Development in Bharat is becoming a people's movement, and every Indian is becoming an equal partner in this movement of development. They believe in Bharat’s success and in its achievements.
Friends,
Today, Bharat is a land of opportunities. Bharat no longer waits for opportunities; Bharat creates opportunities. Over the past 10 years, Bharat has prepared a new launching pad for opportunities in every sector. Look at this – just in the last decade, and this will make you proud, 25 crore people have been lifted out of poverty. How did this happen? It happened because we changed the old mindset and approach. We focused on empowering the poor. We connected more than 500 million people to the banking system, provided more than 550 million people with free medical treatment up to 500,000 rupees, gave over 40 million families proper housing, and through collateral-free loans, we provided millions of people with ease of credit. Many such initiatives helped people lift themselves out of poverty, and those who have emerged from poverty today form the neo-middle class, which is driving Bharat's development at a faster pace.
Friends,
We have prioritized women-led development alongside women's welfare. The crores of houses built by the government have been registered in the name of women. Out of the crores of bank accounts opened, more than half were in women's names. Over the past decade, 10 crore Indian women have joined the Micro Entrepreneurship Scheme. Let me give you another example. We are making significant efforts to integrate agriculture with technology in Bharat, and today, drones are being used extensively in farming. While drones may not be new to you, what might surprise you is this: do you know who is taking responsibility for them? It’s rural women. We are training thousands of women to become drone pilots, and this remarkable technological revolution in agriculture is being driven by rural women.
Friends,
The areas once neglected have now become national priorities. Bharat is more connected today than ever before. You may be astonished to learn the current size of Bharat's 5G market. Would you mind if I told you? Today, Bharat's 5G market is larger than that of the United States, and this achievement has been made within just two years. Now, Bharat is working on Made-in-India 6G. How did this happen? It happened because we devised policies to advance this sector. We invested in Made-in-India technology, affordable data, and mobile phone manufacturing. Today, nearly every major mobile brand in the world is Made in India. Bharat is now the second-largest mobile manufacturer globally. There was a time, before my tenure, when we were importing mobile phones; today, we are exporting them.
Friends, Bharat no longer lags behind. Now, Bharat creates new systems and leads the way. Bharat has introduced the world to a new concept of Digital Public Infrastructure (DPI). DPI has promoted equality and become a powerful tool in reducing corruption. Bharat's UPI is now capturing the world's attention. While you may have a wallet in your pocket, in Bharat, people have both physical wallets and e-wallets on their phones. Many Indians no longer carry physical documents, as they now use DigiLocker. When travelling to airports, they seamlessly use DigiYatra. This has become the launching pad for digital public infrastructure, innovation, job creation, and every related technology.
Friends,
Bharat will not stop now, nor will it slow down. Bharat envisions a future where as many global devices as possible operate on Made-in-India chips. We have made the semiconductor sector the foundation of Bharat's accelerated growth. In June last year, Bharat announced incentives for the semiconductor industry, and just a few months later, the foundation stone for Micron's first semiconductor unit was laid. To date, five such units have been approved in Bharat. The day is not far when you will see Made-in-India chips here in America as well. This small chip will elevate Bharat's journey towards development to unprecedented heights, and that’s Modi’s promise.
Friends,
The resolve and commitment towards reforms in Bharat today are unprecedented. Our Green Energy Transition Programme is a prime example of this. Despite accounting for 17 percent of the world's population, Bharat's contribution to global carbon emissions is only 4 percent. We played no part in harming the planet. In fact, compared to the rest of the world, our impact is nearly negligible. We, too, could have fuelled our growth by relying on carbon emissions, but we chose the path of green transition, guided by our deep-rooted respect for nature. As a result, we are investing heavily in solar, wind, hydro, green hydrogen, and nuclear energy. Bharat was the first country in the G20 to achieve the Paris climate goals. Since 2014, our solar energy capacity has increased by over 30 times. We are working to make every home in the country a solar-powered home. To achieve this, we have launched an extensive rooftop solar mission. Today, our railway stations and airports are transitioning to solar energy. From homes to streets, Bharat has embarked on a journey towards energy-efficient lighting. These efforts are generating a large number of green jobs in Bharat.
Friends,
21st-century Bharat is advancing through education, skills, research, and innovation. You are all familiar with the name Nalanda University. Not long ago, Bharat's ancient Nalanda University was revived in a modern form. Today, it’s not only the university but also the spirit of Nalanda that is being reborn. We are creating a modern educational ecosystem that attracts students from across the globe to come to Bharat and study. Over the past 10 years, something remarkable has happened in Bharat. In this period, one new university has been built in Bharat every week, two new colleges have been established every day, and one new ITI has opened each day. In a decade, the number of IIITs has risen from 9 to 25, IIMs from 13 to 21, and AIIMS has tripled to 22. The number of medical colleges has nearly doubled in the same period. Today, even the world's top universities are coming to Bharat. Bharat is now renowned. The world has long witnessed the power of Indian designers; now it will witness the brilliance of 'Design in India'.
Friends,
Today, Bharat's partnerships are expanding globally. Previously, Bharat followed a policy of Equal Distance, but now it embraces a policy of Equal Proximity. We are also becoming a strong voice for the Global South. You may have noticed that, due to Bharat's initiative, the African Union was granted permanent membership at the G20 Summit. Today, when Bharat speaks on the global stage, the world listens. Not long ago, when I said, "This is not the era of war," the gravity of the statement was understood worldwide.
Friends,
Whenever there is a crisis anywhere in the world, Bharat is one of the first to respond. During the COVID-19 pandemic, we sent vaccines and medicines to over 150 countries. Whether it was an earthquake, a cyclone, or a civil war, we were among the first to offer assistance. This is a reflection of the values and teachings passed down by our ancestors.
Friends,
Bharat is emerging as a new catalyst on the global stage, and its influence will be felt across all sectors. Bharat's role will be crucial in accelerating global growth, promoting global peace, advancing climate action, closing the global skills gap, driving innovation, and stabilising the global supply chain.
Friends,
For Bharat, power and capability are symbolised by "ज्ञानायदानायचरक्षणाय", meaning knowledge is for sharing, wealth is for caring, and power is for protecting. Therefore, Bharat's priority is not to impose its dominance but to enhance its influence. We are not like fire that burns; we are like the sun’s rays that provide light. We do not seek to dominate the world but to contribute to its prosperity. Whether it's promoting yoga, advocating for superfood millets, or championing the Mission LiFE vision (Lifestyle for the Environment), Bharat is prioritizing human-centric growth alongside GDP-centric growth. I urge you all to promote Mission LiFE as much as possible here. Small changes in our lifestyle can have a significant positive impact on the environment.
You may have heard, and perhaps some of you have already participated, in a movement that’s gaining momentum in Bharat. Across the country, people are planting a tree in honour of their mothers (Ek Ped Maa Ke Naam). If your mother is alive, plant a tree along with her. If she is no longer with us, plant a tree in her memory - carry a picture of her with you and plant a tree. This movement is taking place in every corner of Bharat, and I encourage all of you to initiate a similar campaign here. This will not only honour the mothers who gave us life but also our Mother Earth.
Friends,
Bharat today dreams big and pursues those dreams with determination. The Paris Olympics concluded just a few days ago, and the next host will be the USA. Soon, you will also witness the Olympics being held in Bharat. We are making every possible effort to host the 2036 Olympics. Whether in sports, business, or entertainment, Bharat has become a centre of global attraction. Today, Indian leagues like the IPL rank among the world’s top leagues, and Indian films are making waves internationally. Bharat is also soaring in global tourism. There is a growing interest in celebrating Indian festivals across different countries. I notice that people in cities everywhere are now learning Garba for Navratri—this reflects their love for Bharat.
Friends,
Today, every country seeks to learn more about Bharat. I have something else that will bring you joy. Just yesterday, America returned 300 ancient inscriptions and statues to Bharat, some as old as 1,500 to 2,000 years, which had been stolen from Bharat So far, the United States has returned around 500 such artefacts to Bharat. This is not just about the return of a few items; it is a tribute to our rich heritage spanning thousands of years. It is a matter of pride for Bharat and for all of you. I am deeply grateful to the US government for this gesture.
Friends,
The partnership between Bharat and the United States is growing stronger by the day. Our collaboration is for the benefit of the world. We are enhancing cooperation across all sectors, and your convenience has been taken into account as well. Last year, I announced that our government would open a new Consulate in Seattle, which has now become operational. I had also sought your suggestions for the opening of two more consulates, and I am pleased to inform you that, based on your feedback, Bharat has decided to open two new consulates in Boston and Los Angeles.
I am also delighted to announce the establishment of the Thiruvalluvar Chair for Tamil Studies at the University of Houston. This will further help in propagating the philosophy of the great Tamil saint Thiruvalluvar to the world.
Friends,
This event of yours has truly been remarkable. The cultural programme that took place here was fantastic. I have been informed that thousands of people wished to attend this event, but the venue proved to be too small. I apologise to those whom I couldn't meet today. I look forward to meeting all of you next time, at another venue on another day. However, I know the enthusiasm will remain the same, and the passion will remain undiminished. May you all stay healthy and prosperous, and continue to strengthen the India-US friendship. With these wishes, I extend my heartfelt thanks to you all!
Join me in saying:
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Many thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ নিউয়ৰ্কত ভাৰতীয় সমূদায়ক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
23 SEP 2024 3:58AM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
নমস্কে ইউ. এছ! এতিয়া আনকি আমাৰ “নমস্তে”ও বহুজাতিক হৈ পৰিছে, স্থানীয়ৰ পৰা বিশ্বজুৰি পৰিৱৰ্তন হৈছে আৰু এই সকলোবোৰ আপোনালোকৰ বাবেই হৈছে। ভাৰতক হৃদয়ত ধৰি ৰখা প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই এই কাম সম্ভৱ কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক ইয়ালৈ দূৰ-দূৰণিৰ পৰা আহিছে৷ কিছুমান মুখ চিনাকি, আন কিছুমান নতুন। আপোনালোকৰ মৰম মোৰ বাবে এক বৃহৎ সন্মান। মই সেই দিনবোৰৰ কথা মনত পেলাওঁ যেতিয়া মই প্ৰধানমন্ত্ৰী নাছিলোঁ, মুখ্যমন্ত্ৰী নাছিলোঁ, একেবাৰেই নেতা নাছিলোঁ। তেতিয়া মই ইয়ালৈ আহিছিলোঁ এজন অনুসন্ধিৎসু ভ্ৰমণকাৰী হিচাপে, এই ভূমিখন চাবলৈ আৰু বুজিবলৈ আগ্ৰহী হৈছিলোঁ, মনত বহু প্ৰশ্ন কঢ়িয়াই লৈ ফুৰিছিলোঁ। আনকি যেতিয়া মই কোনো চৰকাৰী পদবীত নাছিলো, তেতিয়াও মই ইতিমধ্যে আমেৰিকাৰ প্ৰায় ২৯খন ৰাজ্য ভ্ৰমণ কৰিছিলোঁ। পিছলৈ যেতিয়া মই মুখ্যমন্ত্ৰী হৈছিলো তেতিয়া প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে আপোনালোকৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰি আছিলোঁ। এগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপেও আপোনালোকৰ পৰা অপৰিসীম মৰম-স্নেহ পাইছো৷ ২০১৪ চনত মেডিচন স্কোৱাৰ; ২০১৫ চনত ছেম জোশ; ২০১৯ চনত হিউষ্টন; ২০২৩ চনত ৱাশ্বিংটন; আৰু এতিয়া ২০২৪ চনত নিউয়ৰ্ক, আৰু প্ৰতিবাৰেই, আপোনালোকে বিগত সময়ৰ অভিলেখ ভংগ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰৱাসী ভাৰতীয়ৰ শক্তিক মই সদায় চিনি পাই আহিছো। আনকি কোনো চৰকাৰী পদত নথকা সময়তো বুজি পাইছিলোঁ, আজিও বুজি পাইছো। মোৰ বাবে আপোনালোক সদায় ভাৰতৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ হৈ আহিছে। সেইবাবেই মই আপোনালোকক ‘ৰাষ্ট্ৰদূত’ (দেশৰ দূত) বুলি কওঁ। আপোনালোকে আমেৰিকাক ভাৰতৰ সৈতে আৰু ভাৰতক আমেৰিকাৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে৷ আপোনালোকৰ দক্ষতা, প্ৰতিভা, দায়বদ্ধতা অতুলনীয়। যদিও আপোনালোক সাত সাগৰ পাৰ হৈ আহিছে, তথাপিও কোনো সাগৰেই আপোনালোকৰ হৃদয়ত বাস কৰা ভাৰতৰ পৰা পৃথক কৰিব পৰা নাই। মা ভাৰতীয়ে আমাক যি শিকাইছে, আমি কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো। আমি য’তেই যাওঁ, সকলোকে আমি পৰিয়ালৰ দৰে ব্যৱহাৰ কৰো। বৈচিত্ৰ্যক আকোৱালি লোৱা, ইয়াক জীয়াই থকা আৰু ইয়াক আমাৰ জীৱনত একত্ৰিত কৰা—এইবোৰ আমাৰ মূল্যবোধ, আমাৰ সত্তাত নিহিত হৈ আছে। আমি শ শ ভাষা আৰু উপভাষা থকা দেশৰ, প্ৰতিটো ধৰ্ম আৰু পন্থাৰ ঘৰ। তথাপিও আমি এক আৰু ঐক্যবদ্ধ হৈ আগবাঢ়িছো। এই প্ৰেক্ষাগহতেই কোনোৱে তামিল, কোনোৱে তেলেগু, মালয়ালম, কানাড়া, পাঞ্জাবী, মাৰাঠী বা গুজৰাটী কয়। আমাৰ ভাষাৰ ভিন্নতা থাকিব পাৰে, কিন্তু আমাৰ আত্মা এক: “ভাৰত মাতা কী জয়” (ভাৰত মাতৃৰ বিজয়), ভাৰতীয়তাৰ আত্মা। বিশ্বৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত এইটোৱেই আমাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি। এই মূল্যবোধবোৰে স্বাভাৱিকতে আমাক ‘বিশ্ব বন্ধু’ (গোলকীয় বন্ধু) কৰি তোলে। আমাৰ শাস্ত্ৰত কোৱাৰ দৰে, তেন তেক্তেন ভুঞ্জিথাঃ অৰ্থাৎ যিসকলে ত্যাগ কৰে তেওঁলোকেই সঁচাকৈয়ে উপভোগ কৰে। আমি আনৰ ভাল কাম কৰি আৰু ত্যাগ কৰি সুখ পাওঁ। আমি য’তেই নাথাকক কিয়, এই আত্মা অপৰিৱৰ্তিত হৈ থাকে। আমি বাস কৰা সমাজবোৰত আমি সৰ্বাধিক অৰিহণা যোগাওঁ। আমেৰিকাত, সেয়া চিকিৎসক, গৱেষক, টেক পেছাদাৰী, বিজ্ঞানী বা অন্য বৃত্তিতেই হওক, আপোনালোক উচ্চতালৈ উঠিছে আৰু বিশ্বই ইয়াৰ সাক্ষী হৈছে। মাত্ৰ অলপ আগতে ইয়াত টি-২০ ক্ৰিকেট বিশ্বকাপ অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু আমেৰিকাৰ দলটোৱে আচৰিত ধৰণে খেলিছিল আৰু সেই দলটোত ইয়াত বাস কৰা ভাৰতীয়সকলৰ অৱদানো বিশ্বই দেখিছে।
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ বাবে ‘AI’ মানে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, কিন্তু মোৰ বিশ্বাস ‘AI’ মানে আমেৰিকা-ভাৰত। এই আমেৰিকা-ভাৰত মনোভাৱেই হৈছে ভাৰত-আমেৰিকাৰ সম্পৰ্কক উন্নীত কৰা নতুন পৃথিৱীৰ এআই শক্তি। সকলো প্ৰৱাসী ভাৰতীয়ক প্ৰণাম জনাইছো।
বন্ধুসকল,
পৃথিৱীৰ য'তেই যাওঁ, প্ৰতিজন নেতাৰ পৰা প্ৰৱাসী ভাৰতীয়ৰ প্ৰশংসাৰ বাহিৰে একো শুনা নাই। মাত্ৰ কালি ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে মোক ডেলাৱেৰৰ নিজৰ ঘৰলৈ মাতিলে। তেওঁৰ উষ্ম আৰু আতিথ্য সঁচাকৈয়ে মৰ্মস্পৰ্শী আছিল। এই সন্মান ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ বাবে, আপোনালোকৰ কষ্টৰ বাবে, ইয়াত বসবাস কৰা লাখ লাখ ভাৰতীয়ৰ বাবে। ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেন আৰু আপোনালোক সকলোলৈ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
২০২৪ বৰ্ষটো বিশ্বৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এফালে আমি দেশসমূহৰ মাজত সংঘাত আৰু উত্তেজনা দেখিবলৈ পাওঁ, আনফালে কিছুমান দেশে গণতন্ত্ৰৰ উদযাপন কৰিছে। গণতন্ত্ৰৰ এই উদযাপনত ভাৰত আৰু আমেৰিকা একেলগে আছে। ইয়াত আমেৰিকাত নিৰ্বাচন আহি আছে, আনহাতে ভাৰতে ইতিমধ্যে নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰিছে। ভাৰতৰ এই নিৰ্বাচন মানৱ ইতিহাসৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ নিৰ্বাচন আছিল। আপোনালোক কল্পনা কৰিব পাৰে: আমেৰিকাৰ মুঠ জনসংখ্যাৰ তুলনাত ভোটাৰৰ সংখ্যা প্ৰায় দুগুণ, আৰু সমগ্ৰ ইউৰোপৰ জনসংখ্যাতকৈ ভোটাৰৰ সংখ্যা বেছি! গতিকে ভাৰতত বহু লোকে ভোটদান কৰিলে। ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ পৰিসৰ দেখিলে ই আমাক গৌৰৱেৰে ভৰাই তোলে। তিনিমাহজোৰা ভোটগ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়া, ডেৰ কোটি ভোটগ্ৰহণ কৰ্মচাৰী, এক মিলিয়নতকৈও অধিক ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ, ২৫০০ৰো অধিক ৰাজনৈতিক দল, ৮০০০ৰো অধিক প্ৰাৰ্থী, হাজাৰ হাজাৰ বিভিন্ন ভাষাৰ বাতৰি কাকত, শ শ ৰেডিঅ’ ষ্টেচন, টিভি নিউজ চেনেল, লাখ লাখ ছ’চিয়েল মিডিয়া একাউণ্ট, লাখ লাখ ছ’চিয়েল মিডিয়া চেনেল—এই সকলোবোৰে ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰক সজীৱ কৰি তুলিছে। ই মত প্ৰকাশৰ স্বাধীনতা সম্প্ৰসাৰণৰ যুগ আৰু আমাৰ নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াটো এই পৰ্যায়ত তদাৰক কৰা হয়।
আৰু বন্ধুসকল,
এই দীঘলীয়া নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াই এইবাৰ ভাৰতত অভূতপূৰ্ব কিবা এটাৰ সৃষ্টি কৰিছে। কি হ’ল? কি হ’ল? কি হ’ল? ‘অবকি বৰ – ’ (এইবাৰ আকৌ—), ‘অবকি বাৰ – ’ (এইবাৰ আকৌ—), ‘অবকি বাৰ – ’ (এইবাৰ আকৌ—)!
বন্ধুসকল,
তৃতীয়বাৰৰ বাবে পুনৰ নিৰ্বাচিত হৈছে আমাৰ চৰকাৰ। যোৱা ৬০ বছৰত ভাৰতত এনেকুৱা হোৱা নাছিল৷ ভাৰতৰ ৰাইজে আমাক যি আদেশ দিছে সেয়া বিশাল আৰু তাৎপৰ্যপূৰ্ণ। এই তৃতীয় কাৰ্যকালত আমাৰ হাতত আৰু অধিক লক্ষ্য আছে। আমি তিনিগুণ শক্তি আৰু তিনিগুণ গতিৰে আগবাঢ়িব লাগিব। এটা শব্দ মনত থাকিব: পুষ্প (PUSHP) (ফুল)। হয়, পদুম বুলি গণ্য কৰক, মোৰ কোনো আপত্তি নাই। PUSHP, আৰু মই এই PUSHP সংজ্ঞায়িত কৰিছো। প্ৰগতিশীল ভাৰতৰ বাবে পি, আনষ্টপেবল ভাৰতৰ বাবে ইউ, আধ্যাত্মিক ভাৰতৰ বাবে এছ, মানৱতা প্ৰথম ভাৰতৰ বাবে এইচ আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰতৰ বাবে পি। PUSHP ৰ এই পাঁচটা পাহিয়ে একেলগে ‘বিকশিত ভাৰত’ (উন্নত ভাৰত) গঢ় দিব।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছত জন্ম লোৱা ভাৰতৰ প্ৰথমজন প্ৰধানমন্ত্ৰী মই। স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত লাখ লাখ ভাৰতীয়ই স্বৰাজ (আত্মশাসন)ৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছিল। তেওঁলোকে নিজৰ ব্যক্তিগত আগ্ৰহ বা আৰামৰ জ’নৰ কথা ভবা নাছিল; তেওঁলোকে সকলো পাহৰি ব্ৰিটিছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিছিল। কিছুমানক ফাঁচী দিয়া হৈছিল, কোনোবাই গুলীচালনা কৰিছিল, কোনোবাই অত্যাচাৰী কাৰাদণ্ড সহ্য কৰিছিল আৰু বহুতে জেলত কটাবলগীয়া হৈছিল যৌৱন।
বন্ধুসকল,
আমি আমাৰ দেশৰ বাবে মৰিব নোৱাৰিলোঁ, কিন্তু আমি নিশ্চয় ইয়াৰ বাবে জীয়াই থাকিব পাৰিম৷ মৃত্যু আমাৰ ভাগ্যত নাছিল, কিন্তু জীয়াই থকাটোৱেই আমাৰ ভাগ্য৷ প্ৰথম দিনাৰ পৰাই মোৰ মন আৰু মিছন স্পষ্ট হৈ পৰিছে। ‘স্বৰাজ’ (স্বাধীনতা)ৰ বাবে জীৱন দিব নোৱাৰিলোঁ, কিন্তু ‘সুৰাজ’ (সুশাসন) আৰু ‘সমৃদ্ধ’ (সমৃদ্ধিশালী) ভাৰতৰ বাবে মোৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰাৰ সিদ্ধান্ত ল’লোঁ৷ মোৰ জীৱনৰ এটা বৃহৎ অংশ বছৰ বছৰ ধৰি দেশজুৰি বিচৰণ কৰি পাৰ হৈছিল। য'তেই খাদ্য পালোঁ, তাতেই খালোঁ; য’তেই শুবলৈ ঠাই পাইছিলোঁ তাতেই শুইছিলোঁ। সাগৰৰ পাৰৰ পৰা পাহাৰলৈকে, মৰুভূমিৰ পৰা বৰফেৰে আবৃত শৃংগলৈকে প্ৰতিটো অঞ্চলৰ মানুহ লগ পাইছিলোঁ, চিনি পাইছিলোঁ আৰু বুজি পাইছিলোঁ। মোৰ দেশৰ জীৱন, ইয়াৰ সংস্কৃতি আৰু ইয়াৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ প্ৰত্যক্ষ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিলোঁ। যদিও মোৰ পথ বেলেগ আছিল, ভাগ্যই মোক ৰাজনীতিৰ মাজলৈ লৈ আহিছিল। মুখ্যমন্ত্ৰী হোৱাৰ কথা মই কেতিয়াও কল্পনা কৰা নাছিলো, কিন্তু ১৩ বছৰ ধৰি গুজৰাটৰ আটাইতকৈ দীৰ্ঘদিনীয়া মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ পৰিলোঁ। মই ১৩ বছৰ গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থাকিলোঁ আৰু তাৰ পিছত মানুহে মোক প্ৰধানমন্ত্ৰী পদত পদোন্নতি দিলে। কিন্তু দেশ ভ্ৰমণ কৰি শিকি অহা শিক্ষাই মোৰ শাসন ব্যৱস্থাৰ আৰ্হি গঢ় দিছে, ৰাজ্যিক আৰু কেন্দ্ৰীয় দুয়োটা পৰ্যায়তে। যোৱা ১০ বছৰত এই শাসন আৰ্হিৰ সফলতা আপোনাৰ আৰু বিশ্বৰ বাবে স্পষ্ট হৈ পৰিছে। আৰু এতিয়া অতি আস্থাৰে ভাৰতৰ ৰাইজে মোক তৃতীয় কাৰ্যকাল দিছে। এই তৃতীয় কাৰ্যকালৰ কাষ চাপিছো তিনিগুণ দায়িত্ববোধেৰে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত বিশ্বৰ অন্যতম কনিষ্ঠ দেশ। শক্তি আৰু সপোনেৰে ভৰপূৰ ভাৰত। প্ৰতিদিনে নতুন নতুন অভিলেখ গঢ় লৈ উঠিছে। প্ৰতিদিনে নতুন খবৰ। মাত্ৰ আজি আমি এটা ডাঙৰ খবৰ পালোঁঃ ভাৰতে দবা অলিম্পিয়াডত পুৰুষ আৰু মহিলা উভয় শাখাত স্বৰ্ণ জয় কৰিলে। কিন্তু আৰু এটা কথা কওঁ, যাৰ বাবে আৰু অধিক হাতচাপৰিৰ প্ৰয়োজন হ’ব। প্ৰায় ১০০ বছৰৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এনেকুৱা হৈছে! আমাৰ দবা খেলুৱৈক লৈ সমগ্ৰ দেশ আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই গৌৰৱান্বিত। ভাৰতক চলাই থকা আন এটা এআই৷ আৰু সেইটো কি? ই আকাংক্ষিতৰ বাবে এ আৰু ভাৰতৰ বাবে আই: আকাংক্ষিত ভাৰত। এয়া আমাৰ নতুন শক্তি। লাখ লাখ ভাৰতীয়ৰ আকাংক্ষাই ভাৰতৰ বিকাশৰ সূচনা কৰিছে৷ প্ৰতিটো আকাংক্ষাই নতুন নতুন কৃতিত্বৰ জন্ম দিছে, আৰু প্ৰতিটো কৃতিত্বই নতুন আকাংক্ষাক ইন্ধন যোগাইছে। মাত্ৰ এটা দশকৰ ভিতৰতে ভাৰত দশম স্থানৰ পৰা ৫ম বৃহত্তম অৰ্থনীতিলৈ উন্নীত হৈছে। এতিয়া প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই বিচাৰে ভাৰত শীঘ্ৰে তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতিলৈ পৰিণত হওক। আজি ভাৰতৰ জনসংখ্যাৰ এক বৃহৎ অংশই নিজৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰা দেখিবলৈ পাইছে। যোৱা ১০ বছৰত কোটি কোটি লোকে বিশুদ্ধ ৰন্ধন গেছ, পাইপৰ পানী, বিদ্যুৎ, শৌচাগাৰ আদিৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। এই কোটি কোটি লোকে এতিয়া উন্নত মানৰ জীৱনৰ আকাংক্ষা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এতিয়া ভাৰতৰ ৰাইজে কেৱল ৰাস্তা নিবিচাৰে; তেওঁলোকে বিচাৰে বৃহৎ এক্সপ্ৰেছৱে। এতিয়া ভাৰতৰ ৰাইজে কেৱল ৰে’ল সংযোগ বিচৰা নাই; তেওঁলোকে দ্ৰুতবেগী ৰে’ল বিচাৰে। ভাৰতৰ প্ৰতিখন চহৰে মেট্ৰ’ সেৱা লাভ কৰাৰ আকাংক্ষা কৰে আৰু প্ৰতিখন চহৰে নিজাকৈ বিমানবন্দৰ বিচাৰে। গাঁৱৰেই হওক বা চহৰৰেই হওক প্ৰতিজন নাগৰিকে বিশ্বমানৰ সা-সুবিধা বিচাৰে আৰু আমি এই আকাংক্ষাৰ ফল দেখিবলৈ পাইছো। ২০১৪ চনত ভাৰতৰ মাত্ৰ ৫খন চহৰতে মেট্ৰ’ সেৱা আছিল; আজি ২৩খন চহৰত মেট্ৰ’ আছে। ভাৰতত এতিয়া বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম মেট্ৰ’ নেটৱৰ্ক আছে, আৰু ই প্ৰতিদিনে সম্প্ৰসাৰিত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনত ভাৰতৰ মাত্ৰ ৭০খন চহৰতে বিমানবন্দৰ আছিল; আজি ১৪০ খনতকৈও অধিক চহৰত বিমানবন্দৰ আছে। ২০১৪ চনত ১০০ খনতকৈও কম গ্ৰাম পঞ্চায়তত ব্ৰডবেণ্ড সংযোগ আছিল; আজি ২ লাখৰো অধিক পঞ্চায়তত আছে। ২০১৪ চনত ভাৰতৰ প্ৰায় ১৪ কোটি এল পি জি গ্ৰাহক আছিল; আজি এই সংখ্যা ৩১ কোটিৰো অধিক হৈছে। আগতে যিটো কাম সম্পন্ন কৰিবলৈ বছৰ বছৰ সময় লাগিছিল, এতিয়া মাহৰ ভিতৰতে সম্পূৰ্ণ হৈছে। ভাৰতৰ মানুহৰ ওপৰত নতুন আস্থা, লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ সংকল্প। ভাৰতৰ উন্নয়ন জন আন্দোলনলৈ পৰিণত হৈছে, আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই এই উন্নয়নৰ আন্দোলনত সমান অংশীদাৰ হৈ পৰিছে। তেওঁলোকে ভাৰতৰ সফলতা আৰু ইয়াৰ কৃতিত্বত বিশ্বাস কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত এখন সুযোগৰ ভূমি। ভাৰতে আৰু সুযোগৰ বাবে অপেক্ষা নকৰে; ভাৰতে সুযোগ সৃষ্টি কৰে। বিগত ১০ বছৰত ভাৰতে প্ৰতিটো খণ্ডৰ সুযোগৰ বাবে এক নতুন লঞ্চিং পেড প্ৰস্তুত কৰিছে। এইটো চাওক – মাত্ৰ যোৱা এটা দশকত, আৰু ই আপোনাক গৌৰৱান্বিত কৰিব, ২৫ কোটি মানুহক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই আনিছে। এইটো কেনেকৈ হ’ল? পুৰণি মানসিকতা আৰু দৃষ্টিভংগী সলনি কৰাৰ বাবেই এনেকুৱা হ’ল। আমি দুখীয়াক সৱলীকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিলোঁ। আমি ৫০ কোটিতকৈ অধিক লোকক বেংকিং ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযোগ কৰিলোঁ, ৫৫ ​​কোটিতকৈ অধিক লোকক ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰিলোঁ, ৪ কোটিৰো অধিক পৰিয়ালক উপযুক্ত বাসস্থান দিলোঁ, আৰু জামিনবিহীন ঋণৰ জৰিয়তে লাখ লাখ লোক সহজে উপকৃত হ’ব। এনে বহু পদক্ষেপে মানুহক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই আনিবলৈ সহায় কৰিছিল আৰু যিসকলে আজি দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে, তেওঁলোকে নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী গঠন কৰে, যিয়ে ভাৰতৰ বিকাশক দ্ৰুত গতিত আগুৱাই লৈ গৈছে।
ভাৰতৰ বাবে ক্ষমতা আৰু সামৰ্থ্যক "জ্ঞানায়ন চৰাই" বুলি প্ৰতীকিত কৰা হৈছে, অৰ্থাৎ জ্ঞান ভাগ-বতৰা কৰাৰ বাবে, ধন-সম্পত্তিৰ বাবে যত্ন লোৱাৰ বাবে, আৰু ক্ষমতা হৈছে সুৰক্ষাৰ বাবে। গতিকে ভাৰতৰ প্ৰাধান্য নিজৰ আধিপত্য জাপি দিয়া নহয় বৰঞ্চ ইয়াৰ প্ৰভাৱ বৃদ্ধি কৰাহে। আমি জ্বলি থকা জুইৰ দৰে নহয়; আমি পোহৰ প্ৰদান কৰা সূৰ্য্যৰ ৰশ্মিৰ দৰে। আমি পৃথিৱীখনক আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিব বিচৰা নাই বৰঞ্চ ইয়াৰ সমৃদ্ধিত অৰিহণা যোগাবলৈহে বিচাৰো। যোগাসনৰ প্ৰসাৰ হওক, ছুপাৰফুড বাজৰাৰ পোষকতা হওক, বা মিছন লাইফ দৃষ্টিভংগী (পৰিৱেশৰ বাবে জীৱনশৈলী)ৰ চেম্পিয়ন হওক, ভাৰতে জিডিপিকেন্দ্ৰিক বৃদ্ধিৰ সমান্তৰালভাৱে মানৱকেন্দ্ৰিক বৃদ্ধিৰ অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। আপোনালোক সকলোকে ইয়াত মিছন লাইফেক যিমান পাৰি প্ৰচাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আমাৰ জীৱনশৈলীৰ সৰু সৰু পৰিৱৰ্তনে পৰিৱেশৰ ওপৰত যথেষ্ট ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে।
ভাৰতত গতি লাভ কৰা আন্দোলন এটাত আপোনালোক হয়তো শুনিছে, আৰু হয়তো আপোনালোকৰ মাজৰ কিছুমানে ইতিমধ্যে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। সমগ্ৰ দেশতে মানুহে নিজৰ মাতৃৰ সন্মানত এজোপা গছপুলি ৰোপণ কৰিছে (এক পেড মা কে নাম)। যদি মাক জীয়াই আছে তেন্তে তাইৰ লগতে এজোপা গছ ৰোপণ কৰক। যদি তাই আৰু আমাৰ লগত নাথাকে তেন্তে তাইৰ স্মৃতিত এজোপা গছ ৰোপণ কৰক - লগত তাইৰ এখন ছবি কঢ়িয়াই লৈ গৈ এজোপা গছ ৰোপণ কৰক। এই আন্দোলন ভাৰতৰ চুক-কোণে চলি আছে, আৰু আপোনালোক সকলোকে ইয়াতো একেধৰণৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছো। ইয়াৰ দ্বাৰা কেৱল আমাক জীৱন দিয়া মাতৃসকলক সন্মান কৰাই নহয়, আমাৰ পৃথিৱী মাতৃকো সন্মান জনোৱা হ’ব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে আজি ডাঙৰ সপোন দেখে আৰু সেই সপোনবোৰ দৃঢ়তাৰে অনুসৰণ কৰে। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে পেৰিছ অলিম্পিক সমাপ্ত হৈছিল, আৰু পৰৱৰ্তী আয়োজক হ’ব আমেৰিকা। অতি সোনকালে ভাৰতত অনুষ্ঠিত হৈ থকা অলিম্পিকৰ সাক্ষীও আপোনালোকে। ২০৩৬ চনৰ অলিম্পিক আয়োজন কৰিবলৈ আমি যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিছো। ক্ৰীড়া, ব্যৱসায়, মনোৰঞ্জনৰ ক্ষেত্ৰতেই হওক, ভাৰত বিশ্বৰ আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে। আজি আই পি এলৰ দৰে ভাৰতীয় লীগ বিশ্বৰ শীৰ্ষ লীগৰ ভিতৰত স্থান লাভ কৰিছে, আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত ভাৰতীয় ছবিয়ে ঢৌ তুলিছে। বিশ্ব পৰ্যটনতো আকাশলংঘী হৈছে ভাৰত। বিভিন্ন দেশত ভাৰতীয় উৎসৱ উদযাপনৰ প্ৰতি আগ্ৰহ বাঢ়িছে। মই লক্ষ্য কৰিছোঁ যে সকলো ঠাইৰ চহৰৰ মানুহে এতিয়া নৱৰাত্ৰিৰ বাবে গৰ্বা শিকিছে—এইটোৱে ভাৰতৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰেমৰ প্ৰতিফলন ঘটায়।
বন্ধুসকল,
আজি প্ৰতিখন দেশে ভাৰতৰ বিষয়ে অধিক জানিবলৈ বিচাৰে। মোৰ আৰু কিবা এটা আছে যিয়ে আপোনাক আনন্দ কঢ়িয়াই আনিব। মাত্ৰ কালি আমেৰিকাই ভাৰতলৈ ঘূৰাই দিলে ৩০০টা প্ৰাচীন শিলালিপি আৰু মূৰ্তি, কিছুমান ১৫০০ৰ পৰা ২০০০ বছৰ পুৰণি, যিবোৰ ভাৰতৰ পৰা চুৰি হৈছিল এতিয়ালৈকে আমেৰিকাই ভাৰতলৈ প্ৰায় ৫০০টা এনে শিলালিপি ঘূৰাই দিছে। এইটো কেৱল কেইটামান বস্তু ঘূৰাই দিয়াৰ কথা নহয়; হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি চলি থকা আমাৰ চহকী ঐতিহ্যৰ প্ৰতি ই এক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি। ভাৰতৰ বাবে আৰু আপোনালোক সকলোৰে বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। এই ইংগিতৰ বাবে মই আমেৰিকা চৰকাৰৰ প্ৰতি গভীৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু আমেৰিকাৰ অংশীদাৰিত্ব দিনক দিনে শক্তিশালী হৈ আহিছে। আমাৰ সহযোগিতা বিশ্বৰ লাভৰ বাবে। আমি সকলো খণ্ডতে সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিছো, আৰু আপোনাৰ সুবিধাকো লক্ষ্য কৰা হৈছে। যোৱা বছৰ মই ঘোষণা কৰিছিলো যে আমাৰ চৰকাৰে ছিয়াটলত নতুন কনছুলেট মুকলি কৰিব, যিটো এতিয়া কাৰ্যক্ষম হৈ পৰিছে। মই আৰু দুটা কনছুলেট মুকলিৰ বাবেও আপোনাৰ পৰামৰ্শ বিচাৰিছিলোঁ, আৰু আপোনালোকক জনাবলৈ পাই আনন্দিত হৈছো যে আপোনালোকৰ মতামতৰ ভিত্তিত ভাৰতে বষ্টন আৰু লছ এঞ্জেলছত দুটা নতুন কনছুলেট মুকলি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে।
হিউষ্টন বিশ্ববিদ্যালয়ত তামিল অধ্যয়নৰ বাবে তিৰুভাল্লুভাৰ চেয়াৰ স্থাপনৰ কথাও ঘোষণা কৰি আনন্দিত হৈছো। ইয়াৰ দ্বাৰা মহান তামিল সাধু তিৰুৱল্লুৱৰৰ দৰ্শন বিশ্ববাসীলৈ প্ৰচাৰ কৰাত আৰু অধিক সহায়ক হ’ব। বন্ধুসকল,
আমি মহিলা কল্যাণৰ সমান্তৰালভাৱে মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ দিছো। চৰকাৰে নিৰ্মাণ কৰা কোটি কোটি ঘৰ মহিলাৰ নামত পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। নতুনকৈ খোলা কোটি কোটি বেংক একাউণ্টৰ ভিতৰত আধাতকৈ অধিক আছিল মহিলাৰ নামত। বিগত দশকত ১০ কোটি ভাৰতীয় মহিলাই ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীকৰণ আঁচনিত যোগদান কৰিছে। আন এটা উদাহৰণ দিওঁ। ভাৰতত কৃষিক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে একত্ৰিত কৰাৰ বাবে আমি উল্লেখযোগ্য প্ৰচেষ্টা চলাইছো, আৰু আজি খেতিৰ ক্ষেত্ৰত ড্ৰ’নৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ড্ৰ’ন আপোনাৰ বাবে নতুন নহ’বও পাৰে, কিন্তু আপোনাক আচৰিত কৰিব পৰা কথাটো হ’ল এইটো: আপোনালোক জানেনে ইয়াৰ দায়িত্ব কোনে লৈছে? ইায়ৰ দিয়িত্ব লৈছে গ্ৰাম্য মহিলা৷ আমি হাজাৰ হাজাৰ মহিলাক ড্ৰ’ন পাইলট হ’বলৈ প্ৰশিক্ষণ দিছো আৰু কৃষিৰ এই উল্লেখযোগ্য প্ৰযুক্তিগত বিপ্লৱ গ্ৰাম্য মহিলাসকলে পৰিচালিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এসময়ত অৱহেলিত অঞ্চলসমূহ এতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয়ত পৰিণত হৈছে। ভাৰতৰ আজি পূৰ্বতকৈ অধিক সংযুক্ত। ভাৰতৰ ৫জি বজাৰৰ বৰ্তমানৰ আকাৰ জানি আপোনালোক হয়তো আচৰিত হ’ব। মই ক’লে আপোনালোকৰ আপত্তি হ’বনে? আজি ভাৰতৰ ৫জি বজাৰ আমেৰিকাৰ তুলনাত বৃহৎ আৰু এই কৃতিত্ব মাত্ৰ দুবছৰৰ ভিতৰতে লাভ কৰা হৈছে। এতিয়া ভাৰতে মেড-ইন-ইণ্ডিয়া ৬জিৰ কাম কৰি আছে। এইটো কেনেকৈ হ’ল? এই খণ্ডটোক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে আমি নীতি ৰচনা কৰাৰ বাবেই এনেকুৱা হ’ল৷ আমি মেড-ইন-ইণ্ডিয়া প্ৰযুক্তি, সুলভ মূল্যৰ ডাটা আৰু মোবাইল ফোন নিৰ্মাণত বিনিয়োগ কৰিলোঁ। আজি বিশ্বৰ প্ৰায় প্ৰতিটো প্ৰধান মোবাইল ব্ৰেণ্ড মেড ইন ইণ্ডিয়া। ভাৰত এতিয়া বিশ্বৰ দ্বিতীয় বৃহত্তম মোবাইল নিৰ্মাতা কোম্পানী। এটা সময় আছিল, মোৰ কাৰ্যকালৰ আগতে, যেতিয়া আমি মোবাইল ফোন আমদানি কৰি আছিলো; আজি আমি সেইবোৰ ৰপ্তানি কৰিছো।
বন্ধুসকল, ভাৰত আৰু পিছ পৰি নাথাকে। এতিয়া ভাৰতে নতুন ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰি আগুৱাই লৈ যায়। ডিজিটেল পাব্লিক ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ (ডিপিআই)ৰ নতুন ধাৰণাৰে বিশ্ববাসীক পৰিচয় কৰাই দিছে ভাৰতে। ডিপিআইয়ে সমতাক প্ৰসাৰিত কৰি দুৰ্নীতি হ্ৰাস কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক শক্তিশালী আহিলা হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। ভাৰতৰ ইউ পি আইয়ে এতিয়া বিশ্বৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছে। আপোনাৰ পকেটত মানিবেগ থাকিব পাৰে যদিও ভাৰতত মানুহৰ ফোনত ভৌতিক মানিবেগ আৰু ই-ৱালেট দুয়োটা থাকে। বহু ভাৰতীয়ই এতিয়া ভৌতিক নথি-পত্ৰ লৈ নাযায়, কিয়নো তেওঁলোকে এতিয়া ডিজিলকাৰ ব্যৱহাৰ কৰে। বিমানবন্দৰলৈ যাওঁতে তেওঁলোকে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে ডিজিযাত্ৰা ব্যৱহাৰ কৰে। এইটো ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, উদ্ভাৱন, চাকৰি সৃষ্টি, আৰু আনুষংগিক প্ৰতিটো প্ৰযুক্তিৰ বাবে লঞ্চিং পেড হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত এতিয়া ৰৈ নাথাকিব, লেহেমীয়াও নহ’ব। ভাৰতে এনে ভৱিষ্যতৰ কল্পনা কৰিছে য’ত যিমান পাৰি সিমান গ্ল’বেল ডিভাইচ মেড-ইন-ইণ্ডিয়া চিপত কাম কৰিব। আমি অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডক ভাৰতৰ ত্বৰান্বিত বৃদ্ধিৰ ভেটি হিচাপে গঢ়ি তুলিছো। যোৱা বছৰৰ জুন মাহত ভাৰতে অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ বাবে প্ৰৰোচনাৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল আৰু মাত্ৰ কেইমাহমানৰ পিছতে মাইক্ৰনৰ প্ৰথমটো অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিটৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছিল। আজিলৈকে ভাৰতত এনে পাঁচটা ইউনিটৰ অনুমোদন পোৱা গৈছে। ইয়াত আমেৰিকাতো মেড-ইন-ইণ্ডিয়া চিপছ দেখাৰ দিনটো বেছি দূৰত নহয়। এই সৰু চিপে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ দিশত অভূতপূৰ্ব উচ্চতালৈ উন্নীত কৰিব, আৰু সেয়াই মোডীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতত সংস্কাৰৰ প্ৰতি যি সংকল্প আৰু দায়বদ্ধতা অভূতপূৰ্ব। আমাৰ সেউজ শক্তি পৰিৱৰ্তন কাৰ্যসূচী ইয়াৰ এক উদাহৰণ। বিশ্বৰ জনসংখ্যাৰ ১৭ শতাংশ হোৱাৰ পাছতো বিশ্বৰ কাৰ্বন নিৰ্গমনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ অৱদান মাত্ৰ ৪ শতাংশ। গ্ৰহটোৰ ক্ষতি কৰাত আমি কোনো ভূমিকা লোৱা নাছিলো। আচলতে বিশ্বৰ বাকী অংশৰ তুলনাত আমাৰ প্ৰভাৱ প্ৰায় নগণ্য। আমিও কাৰ্বন নিৰ্গমনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি আমাৰ বৃদ্ধিত ইন্ধন যোগাব পাৰিলোহেঁতেন, কিন্তু প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি আমাৰ গভীৰ শিপাই থকা সন্মানৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ আমি সেউজ পৰিৱৰ্তনৰ পথ বাছি লৈছিলো। ফলত আমি সৌৰ, বতাহ, হাইড্ৰ’, সেউজ হাইড্ৰ’জেন, আৰু পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট বিনিয়োগ কৰিছো। পেৰিছৰ জলবায়ুৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱা জি-২০ৰ প্ৰথমখন দেশ আছিল ভাৰত। ২০১৪ চনৰ পৰা আমাৰ সৌৰশক্তিৰ ক্ষমতা ৩০ গুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। আমি দেশৰ প্ৰতিটো ঘৰক সৌৰশক্তিচালিত ঘৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ কাম কৰি আছো। ইয়াৰ বাবে আমি ছাদৰ ওপৰত এক বিস্তৃত সৌৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিছো। আজি আমাৰ ৰেল ষ্টেচন আৰু বিমানবন্দৰ সৌৰশক্তিৰ দিশত পৰিৱৰ্তন হৈছে। ঘৰৰ পৰা ৰাজপথলৈকে ভাৰতে শক্তি-দক্ষ পোহৰৰ দিশত যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে ভাৰতত বৃহৎ সংখ্যক সেউজ চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰত শিক্ষা, দক্ষতা, গৱেষণা, আৰু উদ্ভাৱনৰ জৰিয়তে আগবাঢ়িছে। আপোনালোক সকলোৱে নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয় নামটোৰ সৈতে পৰিচিত। বহুদিন নৌহওঁতেই ভাৰতৰ প্ৰাচীন নলন্দা বিশ্ববিদ্যালয়খন আধুনিক ৰূপত পুনৰুজ্জীৱিত হৈছিল। আজি কেৱল বিশ্ববিদ্যালয়খনেই নহয় নালন্দাৰ আত্মাইও পুনৰ জন্ম লৈছে৷ আমি এনে এক আধুনিক শৈক্ষিক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিছো যিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক ভাৰতলৈ আহি অধ্যয়ন কৰিবলৈ আকৰ্ষণ কৰে। বিগত ১০ বছৰত ভাৰতত কিবা এটা উল্লেখযোগ্য ঘটনা ঘটিছে। এই সময়ছোৱাত ভাৰতত প্ৰতি সপ্তাহত এখন নতুন বিশ্ববিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, প্ৰতিদিনে দুখন নতুন মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে, প্ৰতিদিনে এখন নতুন আই টি আই মুকলি কৰা হৈছে। এটা দশকত আই আই আই টিৰ সংখ্যা ৯ৰ পৰা ২৫লৈ, আই আই এমৰ সংখ্যা ১৩ৰ পৰা ২১লৈ, আৰু এইমছৰ সংখ্যা তিনিগুণ বৃদ্ধি পাই ২২লৈ বৃদ্ধি পাইছে।একে সময়ছোৱাত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। আজি ভাৰতলৈ আহি আছে বিশ্বৰ শীৰ্ষ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহো। ভাৰত এতিয়া খ্যাতি লাভ কৰিছে। ভাৰতীয় ডিজাইনাৰসকলৰ শক্তিক বিশ্বই বহুদিনৰ পৰা প্ৰত্যক্ষ কৰি আহিছে; এতিয়া ই ‘ডিজাইন ইন ইণ্ডিয়া’ৰ উজ্জ্বলতাৰ সাক্ষী হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বজুৰি ভাৰতৰ অংশীদাৰিত্ব সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। পূৰ্বে ভাৰতে সম দূৰত্বৰ নীতি মানি চলিছিল যদিও এতিয়া ই সম সান্নিধ্যৰ নীতি আকোৱালি লৈছে। আমিও গ্ল’বেল চাউথৰ বাবেও এক শক্তিশালী কণ্ঠস্বৰ হৈ পৰিছো। আপোনালোক হয়তো লক্ষ্য কৰিছে যে, ভাৰতৰ পদক্ষেপৰ বাবেই আফ্ৰিকান ইউনিয়নক জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনত স্থায়ী সদস্যপদ প্ৰদান কৰা হৈছিল। আজি যেতিয়া ভাৰতে বিশ্ব মঞ্চত কথা কয়, তেতিয়া বিশ্বই শুনি থাকে। বহুদিনৰ আগতে যেতিয়া মই কৈছিলো, "এয়া যুদ্ধৰ যুগ নহয়" তেতিয়া বক্তব্যৰ মাধ্যাকৰ্ষণতা বিশ্বজুৰি বুজা হৈছিল।
বন্ধুসকল,
পৃথিৱীৰ যিকোনো ঠাইতে যেতিয়াই সংকটৰ সৃষ্টি হয়, তেতিয়াই ভাৰতে প্ৰথম সঁহাৰি দিয়া সকলৰ ভিতৰত অন্যতম। কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত আমি ১৫০ খনতকৈও অধিক দেশলৈ ভেকচিন আৰু ঔষধ প্ৰেৰণ কৰিছিলোঁ। ভূমিকম্প হওক, ঘূৰ্ণীবতাহেই হওক বা গৃহযুদ্ধই হওক, আমি প্ৰথমে সহায় আগবঢ়োৱাসকলৰ ভিতৰত আছিলো। এয়া আমাৰ পূৰ্বপুৰুষৰ দ্বাৰা প্ৰচাৰিত মূল্যবোধ আৰু শিক্ষাৰ প্ৰতিফলন।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে বিশ্বৰ মঞ্চত এক নতুন অনুঘটক হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ সকলো খণ্ডতে অনুভৱ কৰা হ’ব। বিশ্বৰ বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত কৰা, বিশ্ব শান্তিৰ প্ৰসাৰ, জলবায়ুৰ কাৰ্য্যক আগুৱাই নিয়া, বিশ্ব দক্ষতাৰ ব্যৱধান বন্ধ কৰা, উদ্ভাৱনক আগুৱাই নিয়া, আৰু বিশ্ব যোগান শৃংখল সুস্থিৰ কৰাত ভাৰতৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব।
বন্ধুসকল,
আপোনাৰ এই অনুষ্ঠানটো সঁচাকৈয়ে উল্লেখযোগ্য। ইয়াত অনুষ্ঠিত সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠানটো আছিল কল্পনাতীত। মোক জনোৱা হৈছে যে হাজাৰ হাজাৰ লোকে এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকিব বিচাৰিছিল যদিও স্থানটো অতি সৰু বুলি প্ৰমাণিত হ’ল। আজি যিসকলক লগ কৰিব নোৱাৰিলোঁ তেওঁলোকৰ ওচৰত ক্ষমা বিচাৰিছো। অহাবাৰ, আন এটা দিনত আন এটা স্থানত আপোনালোক সকলোকে লগ পাবলৈ আগ্ৰহী হৈ ৰৈছো। অৱশ্যে মই জানো উৎসাহ একেই থাকিব আৰু আবেগও অকমাব নোৱাৰাকৈয়ে থাকিব। আপোনালোক সকলোৱে সুস্থ আৰু সমৃদ্ধিশালী হৈ থাকক আৰু ভাৰত-আমেৰিকাৰ বন্ধুত্বক সুদৃঢ় কৰি যাওক। এই শুভেচ্ছাৰে আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছো!
মোৰ লগত সকলোৱে কওঁক:
ভাৰত মাতা কি জয়!
ভাৰত মাতা কি জয়!
ভাৰত মাতা কি জয়!
সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ।