ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୱାର୍ଦ୍ଧାରେ ଜାତୀୟ 'ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
20 SEP 2024 3:17PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଅମରାବତୀ ଓ ୱାର୍ଦ୍ଧା ସମେତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ମୋର ନମସ୍କାର !
ଦୁଇ ଦିନ ତଳେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ପୂଜା ପାଳନ କରିଥିଲୁ। ଆଉ ଆଜି ୱାର୍ଦ୍ଧାର ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଆମେ ପିଏମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ସଫଳତାର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛୁ । ଆଜିର ଦିନଟି ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ, କାରଣ ୧୯୩୨ ମସିହା ଆଜିର ଦିନରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଅସ୍ପୃଶ୍ୟତା ବିରୋଧରେ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ଏକ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତିର ଏହି ଉତ୍ସବ, ବିନୋବା ଭାବେ ଜୀ ଙ୍କର ଏହି ସାଧନାସ୍ଥଳୀ, ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କର କର୍ମଭୂମି,ୱାର୍ଧାର ଏହି ଭୂମି, ସଫଳତା ଓ ପ୍ରେରଣାର ଏମିତି ସଂଗମ, ଯାହାକି ଭାରତର ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆମର ସଂକଳ୍ପକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ସମୃଦ୍ଧି, ଏହାର ଦକ୍ଷତାକୁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତର ଯେଉଁ ସଙ୍କଳ୍ପ ନେଇଛୁ, ୱାର୍ଦ୍ଧାରେ ବାପୁଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ସେହି ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସଫଳତାର ସହ ନେବାରେ ମାଧ୍ୟମ ହେବ । ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ଏହି ଯୋଜନା ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ଜନସାଧାରଣ, ଦେଶର ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଏହି ଅବସରରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଅମରାବତୀରେ ପିଏମ ମିତ୍ର ପାର୍କର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଆଜିର ଭାରତ ନିଜର ବୟନ ଶିଳ୍ପକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଗୌରବକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା । ଅମରାବତୀର ପିଏମ୍ ମିତ୍ର ପାର୍କ ଏ ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ପ୍ରଥମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଇଁ ଆମେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ବାଛିଥିଲୁ, ଆମେ ୱାର୍ଦ୍ଧାର ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ବାଛିଥିଲୁ, କାରଣ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା କେବଳ ଏକ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ । ଏହି ଯୋଜନା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଦକ୍ଷତାକୁ ବିକଶିତ ଭାରତ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ । ଆପଣ ମନେ ପକାନ୍ତୁ, ଯେ ଆମେ ଇତିହାସରେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ଅନେକ ଗୌରବମୟ ଅଧ୍ୟାୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ। ଏହି ସମୃଦ୍ଧିର ବଡ ଆଧାର କ'ଣ ଥିଲା? ଏହାର ଆଧାର ଥିଲା ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ଦକ୍ଷତା ସେହି ସମୟର ଆମର କାରିଗରୀ, ଆମର ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ଆମର ବିଜ୍ଞାନ! ଆମେ ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ବଡ ବସ୍ତ୍ର ନିର୍ମାତା ଥିଲୁ । ଆମର ଧାତୁ-ବିଜ୍ଞାନ, ଆମର ଧାତୁବିଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ ଦୁନିଆରେ ଅତୁଳନୀୟ ଥିଲା । ସେହି ସମୟରେ ନିର୍ମିତ ମାଟିପାତ୍ରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କୋଠାଗୁଡ଼ିକର ଡିଜାଇନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ମେଳ ନଥିଲା। କିଏ ଏହି ଜ୍ଞାନ ଓ ବିଜ୍ଞାନକୁ ଘରକୁ-ଘର ବୁଲି ନେଉଥିଲା? କାର୍ପେଣ୍ଟର, ଲୁହାର, ସୋନାର, କୁମ୍ଭାର, ମୂର୍ତ୍ତିଶିଳ୍ପୀ, ଚମଡ଼ାଚାଳକ, କାର୍ପେଣ୍ଟର ଏବଂ ଏଭଳି ଅନେକ ବୃତ୍ତି ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ମୂଳଦୁଆ ଥିଲା। ସେଥିପାଇଁ ଦାସତ୍ୱ ସମୟରେ ଇଂରେଜମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସ୍ୱଦେଶୀ କୌଶଳକୁ ଶେଷ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରିଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ଗାନ୍ଧୀଜୀ ୱାର୍ଦ୍ଧାର ଏହି ଭୂମିରୁ ଗ୍ରାମୀଣ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
କିନ୍ତୁ ସାଥୀମାନେ,
ଏହା ଦେଶର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସରକାରମାନେ ଏହି ଦକ୍ଷତାକୁ ଉଚିତ ସମ୍ମାନ ଦେଇନଥିଲେ, ଯାହା ଦିଆଯିବାର ଥିଲା ସେହି ସରକାରମାନେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସମାଜକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଅବହେଳା କରିଥିଲେ। ଯେମିତି ଭାବରେ ଆମେ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଓ କୌଶଳକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବାକୁ ଭୁଲି ଗଲୁ , ଭାରତ ପ୍ରଗତି ଓ ଆଧୁନିକତାର ଦୌଡ଼ରେ ମଧ୍ୟ ପଛରେ ରହିବାର ଲାଗିଲା ।
ସାଥୀମାନେ
ଏବେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୦ ବର୍ଷ ପରେ ଆମ ସରକାର ଏହି ପାରମ୍ପରିକ କୌଶଳକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଦେବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି। ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ 'ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା' ଭଳି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ମୂଳ ଭାବନା ହେଉଛି ସମ୍ମାନ, ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ! ଅର୍ଥାତ୍ ପାରମ୍ପରିକ କୌଶଳପ୍ରତି ସମ୍ମାନ! କାରିଗରଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ! ଏବଂ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଭାଇମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସମୃଦ୍ଧି ଏହା ହିଁ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ।
ଏବଂ ସାଥୀମାନେ,
ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ଆଉ ଏକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିଛି । ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ଯେତିକି ପରିମାଣରେ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି, ତାହା ମଧ୍ୟ ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଦେଶର ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲା, ଦେଶର ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ଦେଶର ୫ ହଜାର ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା, ଏସବୁ ମିଳିତ ଭାବେ ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ୧୮ଟି ବିଭିନ୍ନ ବୃତ୍ତିର ୨୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏଥିରେ ଯୋଡ଼ି ଯାଇଛି । ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଶିଳ୍ପକାର ଓ କାରିଗରଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଓ ଦକ୍ଷତା ଉନ୍ନତି କରଣ କରାଯାଇଛି। କେବଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୬୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ତାଲିମ ନେଇଛନ୍ତି। ଏଥିରେ, କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଓ ଡିଜିଟାଲ ଉପକରଣ ଭଳି ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଶିଖାଯାଉଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସାଢ଼େ ୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଭାଇଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦର ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି, ସେମାନଙ୍କଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୧୫ ହଜାର ଟଙ୍କାର ଇ-ଭାଉଚର ଦିଆଯାଉଛି। ନିଜର ବ୍ୟବସାୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ୧୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାରେ ସବୁ ଦିଗପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି। ସେଥିପାଇଁ ଏହା ଏତେ ସଫଳ, ସେଥିପାଇଁ ଏହା ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇପାରୁଛି।
ଆଉ ଏବେ ମୁଁ ଆମ ଜିତନ ରାମ ମାଝୀଜୀ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଥିଲେ। ମୁଁ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦେଖିବାକୁ ଯାଇଥିଲି। ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି ଯେ କେତେ ଚମତ୍କାର ପାରମ୍ପରିକ ଭାବରେ ଆମ ଲୋକମାନେ ଏଠାରେ କାମ କରିଥାନ୍ତି, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅର୍ଥରାଶି ପାଇଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ବଡ ଚମତ୍କାର କରି ଦେଖାଇଥାନ୍ତି, ତାହା ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଖିôକି ଆସିଲି ଏବଂ ଆପଣ ଯିଏ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ । ଆପଣ ଏତେ ବର୍ଗ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଏକ ମହାନ ବିପ୍ଳବ ଆସିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ଦକ୍ଷତାରେ ସର୍ବାଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏସସି, ଏସଟି ଏବଂ ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକମାନଙ୍କର ରହିଛି । ଯଦି ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଭାଇମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଏହି ସମାଜ ପାଇଁ ଏହା କେତେ ବଡ଼ ସେବା ହୋଇଥାନ୍ତା। କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଓ ଏହାର ସାଥିମାନେ ଜାଣିଶୁଣି ଏସସି, ଏସଟି, ଓବିସିଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ଦେଇନଥିଲେ । କଂଗ୍ରେସର ଏହି ଦଳିତ ବିରୋଧୀ, ପଛୁଆ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଆମେ ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ହଟାଇ ଦେଇଛୁ। ଗତ ଏକ ବର୍ଷର ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଆଜି ଏସସି, ଏସଟି ଏବଂ ଓବିସି ସମାଜ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାର ସର୍ବାଧିକ ଫାଇଦା ନେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସମ୍ପ୍ରଦାୟ କେବଳ ଏହି ପାରମ୍ପରିକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ କାରିଗର ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ! ବରଂ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ସେମାନେ କାରିଗରଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଓ ବ୍ୟବସାୟୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ କାମକୁ ଏମଏସଏମଇର ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛୁ । ୱାନ୍ ଡିଷ୍ଟ୍ରିକ୍ଟ ୱାନ୍ ପ୍ରଡକ୍ଟ ଓ ଏକତା ମଲ୍ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ପାରମ୍ପରିକ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ମାର୍କେଟିଂ କରାଯାଉଛି। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଆଣିବା! ଏହି ଲୋକମାନେ ବଡ଼ ବଡ଼ କମ୍ପାନୀର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଅଂଶିଦାର ହେବା ଉଚିତ୍ ।
ତେଣୁ
ଓଏନଡିସି ଏବଂ ଜିଇଏମ୍ ଭଳି ମାଧ୍ୟମରେ ଶିଳ୍ପକାର କାରିଗର, କାରିଗର ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି ରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି । ଏହା ହେଉଛି ଶୁଭାରମ୍ଭ, ଆରମ୍ଭ, ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଗତିରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଥିବା ଶ୍ରେଣୀ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ସରକାରଙ୍କ ଯେଉଁ ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ଅଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି। ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଯୁବକଙ୍କୁ ଆଜିର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି। ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଅଭିଯାନ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଦକ୍ଷତାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା । ଏବଂ ଆମ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଆମେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦକ୍ଷତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଆମର ଜୈନ ଚୌଧୁରୀ ଆଜି ଦକ୍ଷତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବ୍ୟବସାୟ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଫ୍ରାନ୍ସରେ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଆମେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ବିଷୟରେ ବହୁତ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରୁଛୁ । କିନ୍ତୁ ସେହି ଫ୍ରାନ୍ସରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୋଟିଏ ବଡ ଆୟୋଜନ ହେଲା, ସେଥିରେ ଦକ୍ଷତାକୁ ନେଇ ଆମର ଛୋଟ-ଛୋଟ ସେଠାକୁ ପଠାଯାଇଥିଲା । ଆଉ ଏଥିରେ ଭାରତ ଅନେକ ପୁରସ୍କାର ଜିତିଛି । ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ।
ସାଥୀମାନେ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଯେଉଁ ଅପାର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ବସ୍ତ୍ର ଶିଳ୍ପ ଅନ୍ୟତମ । ବିଦର୍ଭର ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଉଚ୍ଚ ମାନର କପା ଉତ୍ପାଦନର ଏକ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇଛି । କିନ୍ତୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି କଂଗ୍ରେସ ଓ ପରେ ମହ-ଅଘାଡି ସରକାର କ'ଣ କଲେ? କପାକୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷକମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସେମାନେ ସେହି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା ଭିତରକୁ ଠେଲି ଦେଇଥିଲେ। ଏମାନେ କେବଳ କୃଷକଙ୍କ ନାଁରେ ରାଜନୀତି ଓ ଦୁର୍ନୀତିରେ ଲିପ୍ତ ଥିଲେ। ୨୦୧୪ରେ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ ସରକାର ଗଠନ ପରେ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଆସିଥିଲା । ଏହାପରେ ଅମରାବତୀର ନନ୍ଦଗାଓଁ ଖଣ୍ଡେଶ୍ୱରରେ ଏକ ଟେକ୍ସଟାଇଲ ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଆପଣମାନେ ମନେ ପକାନ୍ତୁ, ସେତେବେଳେ ସେହି ସ୍ଥାନର ଅବସ୍ଥା କ'ଣ ଥିଲା? କୌଣସି ଶିଳ୍ପ ସେଠାକୁ ଆସିବାକୁ ରାଜି ନଥିଲେ। କିନ୍ତୁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସେହି ଅଞ୍ଚଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ପିଏମ୍‌-ମିତ୍ର ପାର୍କରେ ଯେଉଁ ବେଗରେ କାମ ଚାଲିଛି, ତାହା ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାରଙ୍କ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଆମେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏଭଳି ୭ଟି ପିଏମ୍‌-ମିତ୍ର ପାର୍କ ସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି-ଫାର୍ମ ଟୁ ଫାଇବର, ଫାଇବର ଟୁ ଫେବ୍ରିକ୍‌, ଫେବ୍ରିକ୍ ଟୁ ଫ୍ୟାସନ୍‌, ଫ୍ୟାସନ୍ ଟୁ ଫରେନ୍ ଅର୍ଥାତ୍ ଏଠାରେ ବିଦର୍ଭ କପାରୁ ଉଚ୍ଚମାନର କପଡ଼ା ତିଆରି କରାଯିବ। ଏବଂ ଏଠାରେ କପଡ଼ାରୁ ଫ୍ୟାସନ ଅନୁଯାୟୀ ପୋଷାକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ । ଏହି ଫ୍ୟାସନ କୁ ବିଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଚାଷକାର୍ଯ୍ୟରେ ଚାଷୀଙ୍କ କ୍ଷତି ବନ୍ଦ ହେବ। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଫସଲର ଭଲ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବେ, ଏଥିରେ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବ । କେବଳ ପିଏମ-ମିତ୍ର ପାର୍କରୁ ୮ରୁ ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ବିଦର୍ଭ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଅନ୍ୟ ଶିଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ। ନୂତନ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଦେଶର ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହି ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି। ନୂଆ ରାଜପଥ, ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ୱେ, ସମୃଦ୍ଧି ମହାମାର୍ଗ, ଜଳ ଓ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ମାନୁଛି ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରଗତିର ଯଦି କେହି ପ୍ରଥମ ନାୟକ ଅଛନ୍ତି, ସେ ହେଉଛନ୍ତି ସେଠାକାର କୃଷକ । ଯେତେବେଳେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ବିଦର୍ଭର କୃଷକସମୃଦ୍ଧ ହେବେ, ସେତେବେଳେ ହିଁ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ। ସେଥିପାଇଁ ଆମର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଚାଷୀଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ପିଏମ-କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଆକାରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ୬ ହଜାର ଟଙ୍କା ପଠାନ୍ତି, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ଏଥିରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ୬ ହଜାର ଟଙ୍କା ଯୋଡ଼ନ୍ତି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷକମାନେ ଏବେ ବାର୍ଷିକ ୧୨ ହଜାର ଟଙ୍କା ପାଉଛନ୍ତି। କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଯେପରି ଫସଲ ହାନିର ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ୧ ଟଙ୍କାରେ ଫସଲ ବୀମା ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାର ମଧ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ର ବିଦ୍ୟୁତ ବିଲ୍ କୁ ଶୂନକୁ ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅଂଚଳରେ ଜଳସେଚନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରୁ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ, ମଝିରେ ଏକ ଏମିତି ସରକାର ଆସିଲେ ସବୁ କାମରେ ବ୍ରେକ୍ ଲଗାଇଦେଇଥିଲେ। ଏହି ସରକାର ପୁଣି ଥରେ ଜଳସେଚନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛନ୍ତି। ନିକଟରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରାୟ ୮୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବୈନଗଙ୍ଗା -ନଳଗଙ୍ଗା ନଦୀଗୁଡିକର ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ନାଗପୁର, ୱାର୍ଦ୍ଧା, ଅମରାବତୀ, ୟବତମାଲ, ଅକୋଲା ଏବଂ ବୁଲଢାଣା ଭଳି ୬ଟି ଜିଲ୍ଲାର ୧୦ ଲକ୍ଷ ଏକର ଜମିକୁ ଜଳସେଚନ ସୁବିଧା ମିଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷକମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ଦାବି ଥିଲା ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଆମ ସରକାର ପୂରଣ କରୁଛନ୍ତି। ପିଆଜ ଉପରେ ରପ୍ତାନି ଟିକସ ୪୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ୨୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ଖାଇବା ତେଲ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଆମେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ଲାଗୁ କରିଛୁ। ରିଫାଇଣ୍ଡ ସୋୟାବିନ୍‌, ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ଓ ପାମ୍ ତେଲ ଉପରେ କଷ୍ଟମ ଡ୍ୟୁଟି ସାଢେ ବାର ପ୍ରତିଶତରୁ ସାଢେ ୩୨ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆମର ସୋୟାବିନ୍ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କୃଷକମାନେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ । ଖୁବଶୀଘ୍ର ଆମେ ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ଆମକୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । କିନ୍ତୁ ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଯେଉଁ କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ଏବଂ ଏହାର ସାଙ୍ଗମାନେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅବସ୍ଥାକୁ ଆଣିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନଷ୍ଟ କରିଥିଲେ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ ସୁଯୋଗ ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । କାରଣ, କଂଗ୍ରେସର କେବଳ ଗୋଟିଏ କଥା ରହଛି- ମିଛ, ପ୍ରତାରଣା ଓ ଅସାଧୁତା! ସେମାନେ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଋଣ ଛାଡ଼ ଭଳି ବଡ଼ ବଡ଼ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ଚାଷୀମାନେ ଋଣ ଛାଡ଼ ପାଇଁ ବୁଲୁଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ କଥା କେହି ଶୁଣିବେ ନାହିଁ। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଆମକୁ ସେମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସଘାତକତାମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଦରକାର ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଆମେ ଯେଉଁ କଂଗ୍ରେସ ଦେଖୁଛୁ ଏହ।। ସେ କଂଗ୍ରେସ ନୁହେଁ ଯାହାକୁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଜୀଙ୍କ ଭଳି ମହାପୁରୁଷଙ୍କ ସହ ଯୋଡି ଯାଉଥିଲା। ଆଜିର କଂଗ୍ରେସରେ ଦେଶପ୍ରେମର ଭାବନା ମରିଯାଇଛି। ଘୃଣାର ଭୂତ ଆଜିର କଂଗ୍ରେସରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି କଂଗ୍ରେସର ଲୋକଙ୍କ ଭାଷା, ସେମାନଙ୍କ ଉପଭାଷା, ବିଦେଶକୁ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କର ଦେଶ ବିରୋଧୀ ଏଜେଣ୍ଡା, ସମାଜ ଭାଙ୍ଗିବା, ଦେଶ ଭାଙ୍ଗିବା କଥା କହୁଛନ୍ତି, ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଓ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଅପମାନିତ କରୁଛନ୍ତି, ଏହା ହେଉଛି କଂଗ୍ରେସ, ଯାହାକୁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଗ୍ୟାଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ଅର୍ବାନ ନକ୍ସଲଙ୍କ ଲୋକମାନେ ଚଳାଉଛନ୍ତି। ଆଜି ଦେଶରେ ଯଦି କୌଣସି ଅସାଧୁ ଓ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ଦଳ ଅଛି, ତେବେ ସେହି ଦଳ ହେଉଛି କଂଗ୍ରେସ ଦଳ। ଦେଶରେ ଯଦି କୌଣସି ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ପରିବାର ଅଛି, ତେବେ ତାହା ହେଉଛି କଂଗ୍ରେସର ରାଜ ପରିବାର।
ସାଥୀମାନେ
ଯେଉଁ ଦଳ ଆମ ଆସ୍ଥା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତି ସାମାନ୍ୟ ସମ୍ମାନ ରଖିଥାଏ, ସେହି ଦଳ କେବେ ଗଣପତି ପୂଜାକୁ ବିରୋଧ କରିପାରିବ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଆଜିର କଂଗ୍ରେସକୁ ମଧ୍ୟ ଗଣପତି ପୂଜାକୁ ମଧ୍ୟ ଘୃଣା କରୁଛନ୍ତି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମାଟି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି, ସଂଗ୍ରାମରେ ଲୋକମାନ୍ୟ ତିଲକଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗଣପତି ଉତ୍ସବ ଭାରତର ଏକତାର ଉତ୍ସବ ରେ ପରିଣତ ହେଲା । ଗଣେଶ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ଲୋକ ଏକାଠି ହେଉଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ମଧ୍ୟ ଗଣପତି ପୂଜାକୁ ଘୃଣା କରୁଛି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗଣେଶ ପୂଜା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଯାଇଥିଲି, କଂଗ୍ରେସର ତୁଷ୍ଟୀକରଣର ଭୂତ ଜାଗ୍ରତ ହେଲା, କଂଗ୍ରେସ ଗଣପତି ପୂଜାକୁ ବିରୋଧ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲା । ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ କଂଗ୍ରେସ କିଛି ବି କରୁଛି। ଆପଣ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଗଣପତି ବାପ୍ପାଙ୍କୁ ଜେଲରେ ରଖିଥିଲେ। ଗଣପତିଙ୍କ ଯେଉଁ ମୂର୍ତ୍ତିକୁ ଲୋକେ ପୂଜା କରୁଥିଲେ, ତାକୁ ପୁଲିସ ଭ୍ୟାନ୍‌ଦେ ଭର୍ତ୍ତି କରାଯାଇଥିଲା। ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଗଣପତିଙ୍କୁ ପୂଜା କରୁଥିଲା ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଗଣପତିଙ୍କ ମୂର୍ତ୍ତି ପୋଲିସ ଭ୍ୟାନ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲା?
ସାଥୀମାନେ
ଗଣପତିଙ୍କ ଏହି ଅପମାନ ଦେଖି ସମଗ୍ର ଦେଶ କ୍ରୋଧିତ ହୋଇଛି। ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ, ଏହାକୁ ନେଇ କଂଗ୍ରେସ ସହଯୋଗୀଙ୍କ ପାଟି ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଛି। ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସଂପ୍ରତିରୁ ଏପରି ରଙ୍ଗ ଚଢିଯାଇଛି ଯେ ଗଣପତିଙ୍କ ଅପମାନକୁ ବିରୋଧ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ସାହସ ନାହିଁ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମକୁ ଏକାଠି ହୋଇ କଂଗ୍ରେସର ଏହି ପାପର ଉତ୍ତର ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମକୁ ପରମ୍ପରା ଓ ପ୍ରଗତି ସହ ଠିଆ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମକୁ ସମ୍ମାନ ଓ ବିକାଶର ଏଜେଣ୍ଡା ସହ ଠିଆ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଗୌରବ ବଞ୍ଚାଇବା । ଆମେ ମିଳିମିଶି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଗୌରବକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା। ଆମେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବୁ । ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆପଣମାନେ ଆସି ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଶକ୍ତିକୁ ବୁଝିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛି ଯେ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ବିଦର୍ଭ ଏବଂ ଭାରତର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଉପରେ କେମିତି ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ବିଶାଳ ସମାବେଶ କାରଣରୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛି । ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ବିଦର୍ଭର ସମସ୍ତ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୋର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ମୋ ସହିତ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ,
ଦୁଇ ହାତ ଉପରକୁ ଉଠାଇ ଘୁରା ଶକ୍ତିର ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ !
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at National 'PM Vishwakarma' programme in Wardha, Maharashtra
20 SEP 2024 3:17PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Greetings to all the citizens of Maharashtra, including Amravati and Wardha!
Just two days ago, we celebrated the festival of Vishwakarma Puja. And today, we are celebrating the success of the PM Vishwakarma Yojana on the sacred land of Wardha. Today is also special because on this very day in 1932, Mahatma Gandhi started his campaign against untouchability. In this context, the celebration of one year of the Vishwakarma Yojana on Vinoba Bhave’s sacred land, Mahatma Gandhi’s ‘karmabhoomi’, and the land of Wardha is a confluence of achievement and inspiration which will provide new energy to our resolve for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Through the Vishwakarma Yojana, we have committed ourselves to prosperity through labour and a better future through skill, and the inspirations of Bapu in Wardha will help us fulfill these commitments. I extend my congratulations to everyone associated with this initiative and to all the beneficiaries across the country.
Friends,
Today, the foundation stone of the PM MITRA Park has also been laid in Amravati. Today’s Bharat is working to take its textile industry to the top of the global market. The country’s goal is to restore the thousands of years of pride in Bharat’s textile sector. The PM MITRA Park in Amravati is another significant step in this direction. I extend my best wishes to all of you for this achievement as well.
Friends,
We chose Maharashtra for the first anniversary of the Vishwakarma Yojana, and we chose the sacred land of Wardha because the Vishwakarma Yojana is not just a government program. This initiative is a roadmap for utilizing Bharat’s age-old skills for a ‘Viksit Bharat’. Remember, there are many glorious chapters in history that highlight Bharat’s prosperity. What was the foundation of this prosperity? It was our traditional skills! Our craftsmanship, engineering, and science of that time! We were the largest textile producers in the world. Our metallurgy was unparalleled globally. From pottery to building designs, there was no comparison. Who delivered this knowledge and science to every household? The carpenters, blacksmiths, goldsmiths, potters, sculptors, cobblers, masons, and other such professions formed the foundation of Bharat’s prosperity. This is why the British conspired to eliminate this indigenous skill during colonial times. It is for this reason that Gandhi ji promoted rural industries from this very land of Wardha.
But friends,
It is unfortunate that the successive governments did not give the respect to this skill that it deserved after independence. These governments continuously neglected the Vishwakarma community. As we forgot to honour our craftsmanship and skills, Bharat also lagged in the race for progress and modernity.
Friends,
Now, 70 years after independence, our government has resolved to infuse new energy into these traditional skills. We started the ‘PM Vishwakarma’ initiative to fulfill this resolution. The core philosophy of this scheme is 'Samman’(respect) ‘Samarthya’ (capability) and ‘Samridhi’ (prosperity)! That is, respect for traditional skills, empowerment of artisans, and prosperity in the lives of our Vishwakarma brothers – that is our goal.
And friends,
One more unique feature of the Vishwakarma Yojana is the scale on which various departments have come together to implement it – this is unprecedented. More than 700 districts, over 250,000 gram panchayats, and 5,000 urban local bodies across the country are driving this campaign. Within just one year, more than 20 lakh people from 18 different professions have been connected to this initiative. In just one year, over 800,000 craftsmen and artisans have received skill training and skill upgrades. In Maharashtra alone, over 60,000 people have been trained. This training includes new technologies such as modern machinery and digital tools. So far, more than 650,000 Vishwakarma brothers have also received modern equipment. This has improved the quality of their products and increased their productivity. Moreover, each beneficiary is being given an e-voucher worth 15,000 rupees. They can also avail loans up to 3 lakh rupees without collateral to expand their businesses. I am happy to say that loans worth 1,400 crore rupees have been provided to Vishwakarma brothers and sisters within one year. In other words, the Vishwakarma Yojana is taking care of every aspect. This is why the Vishwakarma Yojana is so successful and popular.
And just now, our Jitan Ram Manjhi ji was describing the exhibition. I visited the exhibition and saw the incredible work that our people traditionally do. When they are provided with new modern technological tools, training, and seed money to grow their businesses, they achieve extraordinary results. I have just witnessed this. And to all of you who are here, I request you to definitely visit this exhibition. You will feel so proud to see the immense transformation that has taken place.
Friends,
Our traditional skills have been predominantly practiced by the SC, ST, and OBC communities. If previous governments had cared about the Vishwakarma brothers, it would have been a great service to these communities. However, Congress and its allies deliberately prevented the SC, ST, and OBC communities from progressing. We have eradicated this anti-Dalit, anti-backward mindset of the Congress from the government system. The data from the past year shows that today, the SC, ST, and OBC communities are the biggest beneficiaries of the Vishwakarma Yojana. I want the Vishwakarma community and those involved in these traditional crafts not to remain just artisans. I want them to become entrepreneurs and businessmen. That’s why we have given the work of Vishwakarma brothers and sisters the status of MSMEs. Through initiatives like One District One Product and Ekta Mall, traditional products are being marketed. Our goal is for these people to expand their businesses and become part of the supply chain of large companies.
For this reason,
Platforms like ONDC and GeM are helping craftsmen, artisans, and small business owners grow their businesses. This beginning shows that the class that was left behind in economic progress will play a crucial role in making Bharat the third-largest economy in the world. The government's Skill India Mission is also empowering this effort. Under the ‘Kaushal Vikas Abhiyan’ (Skill Development Campaign), millions of youth across the country have received skill training that meets today’s needs. Initiatives like Skill India have started gaining global recognition for Bharat’s skills. After our government was formed, we established a separate Ministry of Skill Development, led by our Jitendra Chaudhary ji. Under his leadership, a major event was held in France this year for World Skills. We often talk about the Olympics, but there was a grand event in France showcasing skills. Many of our small artisans and workers participated in that event, and Bharat won numerous awards. This is a matter of pride for all of us.
Friends,
Maharashtra has immense industrial potential, and the textile industry is one of them. This region of Vidarbha has been a significant hub for high-quality cotton production. But for decades, what did Congress and later the Maha-Aghadi government do? Instead of empowering the farmers of Maharashtra by making cotton their strength, they pushed them into hardship. These parties only engaged in politics and corruption in the name of farmers. The situation began to improve only when Devendra Fadnavis's government was formed in 2014. Back then, the textile park was established in Nandgaon Khandeshwar of Amravati. Do you remember what the condition of that place was? No industry was willing to come there. But now, that very area is becoming a significant industrial hub for Maharashtra.
Friends,
The rapid progress being made on the PM-MITRA Park shows the determination of the double-engine government. We are establishing seven such PM-MITRA Parks across the country. Our vision is "Farm to Fibre, Fibre to Fabric, Fabric to Fashion, and Fashion to Foreign." This means that the high-quality fabric will be produced right here from Vidarbha’s cotton. Clothes will be made here according to fashion trends, and these fashionable clothes will be exported to foreign countries. This will put an end to the losses farmers face in farming. They will get a good price for their crops, and value will be added to them. The PM-MITRA Park alone has an investment potential of 8,000 to 10,000 crore rupees. This will create over one lakh new job opportunities for the youth in Vidarbha and Maharashtra. Other industries will also be promoted here, and new supply chains will be created. The country's exports will increase, and incomes will rise.
And brothers and sisters,
Maharashtra is also preparing the necessary modern infrastructure and connectivity for this industrial progress. Maharashtra is geared up for a new industrial revolution through new highways, expressways, the Samruddhi Mahamarg, and the expansion of water and air connectivity.
Friends,
I believe that the true hero of Maharashtra’s multi-dimensional progress is its farmers! When the farmers of Maharashtra, especially Vidarbha, are prosperous, the nation will prosper too. This is why our double-engine government is working together for the prosperity of farmers. You can see that the central government sends 6,000 rupees to farmers under the PM-Kisan Samman Nidhi, and the Maharashtra government adds another 6,000 rupees. Now, farmers in Maharashtra receive 12,000 rupees annually. To ensure farmers don’t bear the cost of crop losses, we’ve introduced crop insurance for just one rupee. The Maharashtra government under Eknath Shinde has also waived the electricity bills for farmers. Our government had started several efforts to solve the irrigation issues in this region. However, an interim government halted all work. This government has once again accelerated irrigation projects. Recently, a project costing 85,000 crore rupees to link the Wainganga and Nalganga rivers has been approved. This will provide irrigation to 10 lakh acres of land in six districts: Nagpur, Wardha, Amravati, Yavatmal, Akola, and Buldhana.
Friends,
We are fulfilling the demands of Maharashtra’s farmers. The export tax on onions has been reduced from 40% to 20%. We have imposed a 20% tax on imported edible oils. The customs duty on refined soybean, sunflower, and palm oil has been increased from 12.5% to 32.5%. This will greatly benefit our soybean farmers. We will soon see the results of these efforts. But we must be cautious. We cannot give another chance to Congress and its allies, who have brought farmers to this dire situation. Congress means one thing – lies, deceit, and dishonesty! They made big promises like loan waivers for farmers during the elections in Telangana. But after coming to power, farmers are struggling for loan waivers, and no one is listening to them. We must stay vigilant against their deceit in Maharashtra.
Friends,
The Congress we see today is not the same Congress that Mahatma Gandhi and other great leaders were once associated with. Today’s Congress has lost its soul of patriotism, and instead, it has been consumed by the ghost of hatred. Just look at the way Congress leaders speak, their statements, and how they go abroad and speak against their own country. They talk about dividing society, dividing the nation, and disrespecting Indian culture and faith. This Congress is now being run by the ‘Tukde Tukde Gang’ (separatist elements) and urban Naxals. Today, if there’s a party most corrupt and dishonest in the country, it’s the Congress Party. If there’s one family that’s the most corrupt, it’s the royal family of the Congress.
Friends,
Any party that respects our faith and culture would never oppose Ganpati worship. But today’s Congress even has hatred for Ganpati Puja. The land of Maharashtra stands as a witness that the Ganpati festival became a celebration of Bharat’s unity under the leadership of Lokmanya Tilak during the freedom struggle. People from all communities and classes came together during Ganesh Utsav. And that’s exactly why the Congress Party despises Ganpati Puja. When I attended a Ganesh Puja, the Congress' appeasement politics was triggered, and they started opposing the Ganpati celebration. Congress is willing to go to any extent for its appeasement politics. You all saw what happened in Karnataka—Congress’s government there went so far as to imprison even Ganpati Bappa! The idol that people were worshipping was put into a police van. While Maharashtra was worshipping Ganpati, the idol of Ganpati in Karnataka was behind bars in a police van.
Friends,
The entire nation is outraged at this disrespect towards Ganpati. I am shocked that even Congress’s allies have fallen silent on this issue. They too have been so influenced by Congress that they no longer have the courage to oppose the insult of Ganpati.
Brothers and sisters,
We must unite and answer these sins of the Congress. We must stand together with tradition and progress. We must stand together for respect and development. Together, we will protect Maharashtra’s pride, and together, we will enhance the glory of Maharashtra. We will fulfill Maharashtra’s dreams. With this spirit, seeing the enormous support you’ve shown for these important schemes, I can feel how these schemes will impact the lives of people in Vidarbha and across Bharat. I once again congratulate all the Vishwakarma brothers and sisters, and all my fellow citizens of Vidarbha and Maharashtra.
Say with me—
Bharat Mata ki -- Jai!
Raise both your hands and say it with full strength —
Bharat Mata ki—Jai!
Bharat Mata ki—Jai!
Thank you very much.