প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ক্বাদ লুচিংবশিংগী কেন্সর মুনসুত থৌরমদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ৱারোল
22 SEP 2024 5:16AM by PIB Imphal
শক্নাইরবশিং,
মরুওইবা থৌরম অসি শীনবগীদমক ঐনা রাস্ত্রপতি বাইদেন থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মমল হোংনা, ইরাই লাইনা অমসুং মগুন লৈবা অনা-লায়েংগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা ঐখোয়না পায়খৎলিবা থবকশিংগী মমি থৌরম অসিদা তারে। কোবিদ লাইচৎ মনুংদা ইন্দো-পেসিফিক্কীদমক ঐখোয়না “ক্বাদ ভেকসিন ইনিসিয়েতিপ’ হৌদোকখি। সর্ভাইকেল কেন্সরগুম্বা লায়নাশিং থেংন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ঐখোয়না ক্বাদতা ৱারেপ লৌবদা ঐ য়াম্না হরাওই।
কেন্সর লায়েংবদা, মতেং পাংনবা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসি তঙাইফদে। কেন্সরগী পোৎলম হন্থহন্নবা মাঙজৌননা ঙাকথোক্নবা, মশক খঙদোকপা, লাইওং খঙদোকপা অমসুং লায়েংবগী অপুনবা থবক অমা দরকার ওই। ভারত্তা শেন ইচং চঙদনা পাক-শন্না সর্ভাইকেল কেন্সর খঙদোক্নবা থৌরম অমা পাংথোক্লি। মসিগা লোয়ননা, ভারত্তা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা হকশেলগী ইন্সুরেন্স স্কিম পায়খৎলি। মীওই খুদিংমক্তা মমল হোংবা হিদাক-লাংথকশিং ফংহন্নবা অখন্নবা মফমশিংশু হাংদোক্লে। ভারতনা সর্ভাইকেল কেন্সরগী ভেক্সিন লৈবাক অসিদা পুথোকচরে। এ.আইগী মতেংগা লোয়ননা লায়েংনবগী অনৌবা চৎন-কাংলোনশিংশু পায়খৎপা হৌরে।
ইকায়খুম্নরবশিং,
লৈবাক অসিনা খঙজ-হৈজবশিং শরুক য়ান্নবা ভারতনা থৌরাং তৌদুনা লৈরে। কেন্সর লায়েংবদা শরুক য়ারিবা ভারতকী অখঙ-অহৈ কয়া ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়ারি। ভারতকী পান্দমদি “মালেম অমা, হকশেল অমা” হায়বনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ক্বাদ মুনসুত ইনিসিয়েতিপকী মখাদা দোল্লার মিল্লিয়ন ৭.৫ রোমগী সেমপ্লিং কিতশিং, দিতেক্সন কিতশিং অমসুং ভেক্সিনশিং মতেং পাংলে হায়না ঐনা লাউথোকচরি। ভারতনা রেদিওথেরাপি লায়েং অমসুং কেপাসিতি বিল্দিংদশু মতেং পাংগনি।
গাভি অমসুং ক্বাদগী থবক-থৌরমশিংগী মখাদা, ইন্দো-পেসিফিক লৈবাকশিংদা ভারত্তগী ভেক্সিন দোজ মিল্লিয়ন ৪০ য়েন্থোক্কদৌরিবা অসিদা ঐ য়াম্না হরাওই। ভেক্সিন দোজ মিল্লিয়ন ৪০ অসিনা মীওই করোর কয়াগী পুন্সিদা থাজবগী মঙালশিং পীরগনি। অদোম উরে, ক্বাদনা থবক তৌরকপা মতমদা, মসিনা লৈবাক খর খক্তগী নত্তনা, মসিগী মীয়ামগী থবক তৌরে। মসি মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা থবক তৌনবা অশেংবা গুন অদুনি।
অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister Shri Narendra Modi’s Remarks at the QUAD Leaders' Cancer Moonshot Event
22 SEP 2024 5:16AM by PIB Delhi
Excellencies,
I heartily congratulate President Biden for organizing this important event. This reflects our shared commitment to affordable, accessible, and quality healthcare. During the Covid pandemic, we had launched the "QUAD Vaccine Initiative” for the Indo-Pacific. And, I am pleased that in QUAD, we have collectively decided to tackle a challenge like cervical cancer.
In Cancer Care, Collaboration is essential for Cure. An integrated approach encompassing prevention, screening, diagnosis, and treatment is essential to reduce the burden of cancer. India has a very cost-effective ongoing cervical cancer screening program on a mass scale. Additionally, India also runs the world's largest health insurance scheme. And, special centres have also been created to make medicines available to everyone at an affordable cost. India has also developed its own vaccine for cervical cancer. And new treatment protocols are being launched with the assistance of AI.
Excellencies,
India is ready to share its experience and expertise. Today, many experts from India working in cancer care have joined us for this event. India's vision is "One Earth, One Health." In this spirit, I am pleased to announce our contribution of $7.5 million for sampling kits, detection kits, and vaccines under the Quad Moonshot Initiative. India will also offer support in radiotherapy treatment and capacity building.
I am delighted to share that, through the initiatives of GAVI and the QUAD, India will contribute 40 million vaccine doses for Indo-Pacific countries. These 40 million vaccine doses will become rays of hope in the lives of crores of people. As you can see, when the QUAD acts, it is not just for nations – it is for the people. This is the true essence of our human-centric approach.
Thank you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.