কেবিনেট
ভাৰতৰ বাবে নতুন পুনৰ ব্যৱহাৰযোগ্য কম খৰচী উৎক্ষেপণ বাহন
উচ্চ পেলোড, ব্যয়সক্ষম, পুনৰ ব্যৱহাৰযোগ্য আৰু বাণিজ্যিকভাৱে কাৰ্য্যক্ষম উৎক্ষেপণ বাহন নিৰ্মাণ কৰিব ইছৰ’ই
পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ বাহনৰ উন্নয়নত অনুমোদন কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ
18 SEP 2024 3:11PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট বৈঠকত পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ বাহন(এনজিএলভি)ৰ উন্নয়নৰ অনুমোদন জনোৱা হৈছে, যিটো ভাৰতীয় অন্তৰীক্ষ ষ্টেচন স্থাপন আৰু ইয়াৰ পৰিচালনা আৰু ২০৪০ৰ ভিতৰত চন্দ্ৰত ভাৰতীয় মহাকাশচাৰীৰ পদাৰ্পণৰ সক্ষমতা বিকাশত চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ৷ এনজিএলভি হৈছে এলভিএম৩ৰ তুলনাত ৩গুণ পেলোড সক্ষম আৰু ডেৰগুণ কম খৰচী৷ ই পুনৰ ব্যৱহাৰযোগ্য হ’ব, ইয়াৰ ফলত মহাকাশ আৰু মডুলাৰ গ্ৰীণ প্ৰপালচন ছিষ্টেমলৈ কম খৰচত প্ৰৱেশ কৰিব পৰা যাব।
অমৃত কালত ভাৰতীয় মহাকাশ কাৰ্যসূচীৰ লক্ষ্যসমূহৰ বাবে উচ্চ পেলোড ক্ষমতা আৰু পুনৰ উদ্দেশ্য থকা মানৱ ৰেটিং উৎক্ষেপণ বাহন নতুন প্ৰজন্মৰ বাবে প্ৰয়োজন। সেয়েহে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ উৎক্ষেপণ বাহন (এনজিএলভি)ৰ এনেদৰে বিকাশ সাধন কৰা হৈছে, যাতে নিম্ন ভূমিৰ কক্ষপথত সৰ্বোচ্চ পেলোড ক্ষমতাৰ বহন কৰিব পাৰে, যিটো পুনৰ ব্যৱহাৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত আছে। বৰ্তমান ভাৰতে মহাকাশ পৰিবহণ ব্যৱস্থাত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অৰ্জন কৰিছে, যিবোৰ বৰ্তমান পিএছএলভি, জিএছএলভি, এলভিএম৩ আৰু এছএছএলভিৰ জৰিয়তে চলি থকা নিম্ন ভূমিৰ কক্ষপথ (এলইঅ’)লৈ ১০ টন আৰু জিঅ’-চিগক্ৰনাছ ট্ৰেন্সফাৰ কক্ষপথ (জিটিঅ’)ৰ জৰিয়তে ৪ টনলৈকে উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ কৰিব পাৰিব৷
এনজিএলভি উন্নয়ন প্ৰকল্পটো ভাৰতীয় উদ্যোগৰ পৰা সৰ্বাধিক অংশগ্ৰহণেৰে কাৰ্যকৰী কৰা হ’ব, যিয়ে আৰম্ভণিতে উৎপাদন ক্ষমতাত বিনিয়োগ কৰিব, যাৰ ফলত উন্নয়নৰ পিছত কাৰ্যকৰী পৰ্যায়ত স্বতঃস্ফূৰ্তভাৱে ট্ৰান্সমিচন হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে। এনজিএলভিক তিনিখন উন্নয়নমূলক বিমান (ডি১, ডি২ আৰু ডি৩) লৈ ৯৬ মাহ (৮ বছৰ) লক্ষ্যৰে প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব যাতে উন্নয়নৰ পৰ্যায় সম্পূৰ্ণ হয়।
উন্নয়নৰ খৰচ, তিনিখন উন্নয়নমূলক বিমান, প্ৰয়োজনীয় সুবিধা স্থাপন, কাৰ্যসূচী ব্যৱস্থাপনা আৰু উৎক্ষেপণ অভিযানকে ধৰি এই সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে ৮২৪০.০০ কোটি টকা অনুমোদন জনোৱা হৈছে৷
ভাৰতীয় অন্তৰীক্ষ ষ্টেচনৰ দিশত এখোজ
এনজিএলভিৰ উন্নয়নে ভাৰতীয় মহাকাশৰ বাবে ভাৰতীয় অন্তৰীক্ষ ষ্টেচন, চন্দ্ৰ/আন্তঃগ্ৰহীয় অন্বেষণ মিচনৰ লগতে দেশখনৰ যোগাযোগ আৰু পৃথিৱী পৰ্যবেক্ষণ উপগ্ৰহৰ নক্ষত্ৰপুঞ্জকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু বাণিজ্যিক মিছনসমূহ সক্ষম কৰিব, যাৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশৰ মহাকাশ খণ্ডৰ লাভৱান হ’ব। এই প্ৰকল্পই ভাৰতীয় মহাকাশ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক সক্ষমতা প্ৰসাৰিত কৰিব।

Cabinet
New Re-usable Low-cost launch vehicle for Bharat
ISRO to develop launch vehicle with high payload, cost effective, reusable, and commercially viable
Cabinet clears development of Next Generation of satellite Launch Vehicle
18 SEP 2024 3:11PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the development of Next Generation Launch Vehicle (NGLV), that will be a significant step towards the Government’s vision of establishing & operating the Bharatiya Antariksh Station and towards developing capability for Indian Crewed Landing on the Moon by 2040. NGLV will have 3 times the present payload capability with 1.5 times the cost compared to LVM3, and will also have reusability resulting in low-cost access to space and modular green propulsion systems.
The goals of the Indian space programme during the Amrit Kaal require a new generation of human rated launch vehicles with high payload capability & reusability. Hence, the development of the Next Generation Launch Vehicle (NGLV) is taken up which is designed to have a maximum payload capability of 30 tonnes to Low Earth Orbit, which also has a reusable first stage. Currently, India has achieved self-reliance in space transportation systems to launch satellites up to 10 tonne to Low Earth Orbit (LEO) and 4 tonne to Geo-Synchronous Transfer Orbit (GTO) through the currently operational PSLV, GSLV, LVM3 & SSLV launch vehicles.
The NGLV development project will be implemented with maximal participation from the Indian industry, who is also expected to invest in the manufacturing capacity at the outset itself, thereby allowing a seamless transition to the operational phase subsequent to the development. NGLV will be demonstrated with three development flights (D1, D2 & D3) with a target of 96 months (8 years) for the completion of the development phase.
The total fund approved is Rs. 8240.00 Crore and includes the development costs, three developmental flights, essential facility establishment, Programme Management and Launch Campaign.
Leap towards Bharatiya Antariksh Station
The development of NGLV will enable national & commercial missions including launch of human spaceflight missions to Bharatiya Antariksh Station, Lunar/inter-planetary exploration missions along with communication & earth observation satellite constellations to Low Earth Orbit that will benefit the entire space ecosystem in the country. This project will boost the Indian space ecosystem in terms of capability and capacity.