মন্ত্রীমন্দল
ভারতকীদমক্তা অনৌবা অমুক হন্না শিজিন্নবা য়াবা শেল য়াম্না চংদবা লোঞ্চ ভেহিকল
ISROনা পেলোদ ৱাংবা, শেল য়ামদবা, অমুক হন্না শিজিন্নবা য়াবা অমসুং কমর্সিয়েল ওইনা য়াম্না খুদোংচাবা লোঞ্চ ভেহিকল দেবেলপ তৌরগনি
কেবিনেতনা নেক্স জেনরেশন সেতলাইত লোঞ্চ ভেহিকলগী দেবেলপমেন্তকী অয়াবা পীখ্রে
18 SEP 2024 3:11PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী কেবিনেতনা নেক্স জেনরেশন সেতলাইত লোঞ্চ ভেহিকল (NGLV)গী দেবেলপমেন্তকী অয়াবা পীখ্রে, মসিনা ভার্তিয়া অন্তরিক্স স্তেসন থমম্নবগী অমসুং চলাইনবগী সরকারগী ভিজন অমসুং ২০৫০ ফাওবদা থাদা ভারতকী ক্রু লেন্দিং তৌবা ঙম্নবগী মতিক লৈহন্নবগী মাইকৈদা য়াম্না চাউবা খোংথাং অমা ওইগনি। NGLVনা হৌজিক লৈরিবা পেলোদ কেপেবিলিতীগী শরুক অহুম হেনগনি লোইননা LVM3গা চাংদম্নবদা শেল চংবগী চাং অদুশু শরুক ১.৫ হন্থগনি অমসুং অমুক হন্না শিজিন্নবা য়াগনি, মরম অসিনা শেল য়াম্না চংদনা স্পেসকী এক্সেস ফংলগনি অমসুং মসিদা মোদ্যুলর গ্রীন প্রোপলসন সিস্তেম য়াওগনি।
অমৃত কালদা ভারতকী স্পেস প্রোগ্রামগী পান্দম অসিদা পেলোদ ৱাংবা অমসুং অমুক হন্না শিজিন্নবা য়াবা মথংগী জেনরেশনগী হ্যুমেন রেতেদ লোঞ্চ ভেহিকলশিং মথৌ তাগনি। মরম অদুনা নেক্স জেনরেশন লোঞ্চ ভেহিকল (NGLV)গী দেবেলপমেন্ত অসি পাইখৎখিবনি, মসিদা লো অর্থ ওর্বিত্তা তন ৩০গী পেলোদ পুবগী মতিক লৈগনি অমসুং অমুক হন্না শিজিন্নবা য়াবা ফর্স স্তেজ লৈনবা মওংদা শারগনি। হৌজিক ভারতনা হৌজিক হৌজিক মথৌ তৌরিবা PSLV, GSLV, LVM3 অমসুং SSLV লোঞ্চ ভেহিকলশিংগী খুত্থাংদা লো অর্থ ওর্বিত (LEO)দা তন ১০ অমসুং জিও-সীন্ক্রোনস ত্রান্সফর ওর্বিত (GTO)দা তন ৪ ফাওবগী সেতলাইতশিং থাগৎনবা স্পেস ত্রান্সপোর্তেসন সিস্তেমশিংদা মীপাল তাংদনা ইরোমদোম থাগৎচবা ঙম্লে।
NGLV দেবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত অসি ভারতকী ইন্দস্ত্রীনা নম্না শরুক য়াহনবগা লোইননা ইমপ্লিমেন্ত তৌরগনি, মখোয়না হৌদোরকপদা মেন্যুফেকচরিং কেপাসিতীদা ইনভেস্তশু তৌরগনি, মসিনা দেবেলপমেন্তকী মখা পোন্না ওপরেস্নেল ফেজদা অথিংবা-অপনবা লৈতনা ত্রাঞ্জিশন তৌবা ঙমহল্লগনি। NGLV অসি দেবেলপমেন্ত ফেজ লোইশিন্নবগীদমক্তা থা ৯৬ (চহি ৮)গী তার্গেতকা লোইননা দেবেলপমেন্ত ফ্লাইত অহুম (D1, D2 & D3)গা লোইননা দেমোন্সত্রেত তৌরগনি।
পুন্না লুপা করোর ৮২৪০.০০ অয়াবা পীখ্রে অমসুং মসিদা দেবেলপমেন্ত কোস্তশিং, দেবেলপমেন্ত ফ্লাই্ত অহুম, ধঙাইফদনা চংবা ফেসিলিতী থম্বা, প্রগ্রাম মেনেজমেন্ত অমসুং লোঞ্চ কেমপেন য়াওরি।
ভার্তিয়া অন্তরিক্স স্তেসনগী মাইকৈদা খোং থাংজিনবা
NGLVগী দেবেলপমেন্ত অসিনা ভার্তিয়া অন্তরিক্স স্তেসনদা হ্যুমেন স্পেসফ্লাইত মিসনশিং, লৈবাক অসিগী স্পেস ইকোসিস্তেম পুম্বদা কান্নগদবা লো অর্থ ওর্বিত্তা কম্যুনিকেশন অমসুং অর্থ ওবজার্ভেশন সেতলাইত কনস্তেলেশনশিংগা লোইননা লুনার/ইন্তর-প্লানেতরী এক্সপ্লোরেসন মিসনশিং লোঞ্চ তৌবা য়াওনা নেস্নেল অমসুং কমর্সিয়েল মিসনশিং য়াহল্লগনি। মসিগী প্রোজেক্ত অসিনা কেপেবিলিতী অমসুং কেপাসিতীগী মতাংদা ভারতকী স্পেস ইকোসিস্তেমদা য়াম্না চাউনা ঈনোৎ হাপ্লগনি।

Cabinet
New Re-usable Low-cost launch vehicle for Bharat
ISRO to develop launch vehicle with high payload, cost effective, reusable, and commercially viable
Cabinet clears development of Next Generation of satellite Launch Vehicle
18 SEP 2024 3:11PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the development of Next Generation Launch Vehicle (NGLV), that will be a significant step towards the Government’s vision of establishing & operating the Bharatiya Antariksh Station and towards developing capability for Indian Crewed Landing on the Moon by 2040. NGLV will have 3 times the present payload capability with 1.5 times the cost compared to LVM3, and will also have reusability resulting in low-cost access to space and modular green propulsion systems.
The goals of the Indian space programme during the Amrit Kaal require a new generation of human rated launch vehicles with high payload capability & reusability. Hence, the development of the Next Generation Launch Vehicle (NGLV) is taken up which is designed to have a maximum payload capability of 30 tonnes to Low Earth Orbit, which also has a reusable first stage. Currently, India has achieved self-reliance in space transportation systems to launch satellites up to 10 tonne to Low Earth Orbit (LEO) and 4 tonne to Geo-Synchronous Transfer Orbit (GTO) through the currently operational PSLV, GSLV, LVM3 & SSLV launch vehicles.
The NGLV development project will be implemented with maximal participation from the Indian industry, who is also expected to invest in the manufacturing capacity at the outset itself, thereby allowing a seamless transition to the operational phase subsequent to the development. NGLV will be demonstrated with three development flights (D1, D2 & D3) with a target of 96 months (8 years) for the completion of the development phase.
The total fund approved is Rs. 8240.00 Crore and includes the development costs, three developmental flights, essential facility establishment, Programme Management and Launch Campaign.
Leap towards Bharatiya Antariksh Station
The development of NGLV will enable national & commercial missions including launch of human spaceflight missions to Bharatiya Antariksh Station, Lunar/inter-planetary exploration missions along with communication & earth observation satellite constellations to Low Earth Orbit that will benefit the entire space ecosystem in the country. This project will boost the Indian space ecosystem in terms of capability and capacity.